Jump to content

Митрополит Иларион Алфејев добитник Ордена српске заставе првог степена


Препоручена порука

пишеш без везе. Наравно да није увео раскол, али је причао да ако се не вакциничемо убијамо друге, уводили су неки алкохол па посебне кашике. Код нас скоро ниједан архијереј а да не говоримо да је из Синода  није причао такве небулозе. Ми смо за разлику од Руса ту били без грешке.

Рече безуман у срцу својем: нема Бога.
Трула су и мрска дјела њихова. (Пс. 13, 1)

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Владимир Владимривич је рекао да је вакцинација добровољана а Владика је тражио да буде обавезна у Цркви. После су га демтовали потпарол забправио сам му име.

Рече безуман у срцу својем: нема Бога.
Трула су и мрска дјела њихова. (Пс. 13, 1)

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Ćiriličar рече
пре 6 часа, Onufrije рече

ма нема чансе да буде Патријарх, лупетао је око короне и уносио раздор и немир у Цркву

Никакав раздор није унео. Руска Црква је јако "широка", не "скидају главе" на прву. Отворена за разна мишљења око разних питања која не нарушавају догме и темељна православна учења.

Ти си јако систематичан и дискутујеш тако "аргументовано" да после 2 коментара не знаш ни сам шта си писао.

Што се тиче Руса и кашичице, нису уводили "неки алкохол и посебне кашике", него је ђакон или неки чтец држао чашу са алкохолом и убрус, па гада свештеник причести, умочи кашичицу у алкохол, затим је обрише убрусом и причести другу особу, и тако даље. Никаве "посебне кашичице".

То је рађено по одлуци са врха Цркве! То је БЛАГОСЛОВ ЦРКВЕ! И тај благослов је благословен и на Небу!

Лично сматрам да је наша Црква имала најнормалнији, најумеренији став, да је текст вл. Иринеја ремек-дело о причешћивању, али стање у РЦ у СПЦ није исто. Москва са 20 милиона људи и Краљево није исто,  зар не? Много архијереја и много свештеника РЦ је покосила корона. Русија је одмах затворила границе са Кином, кад у Европи није ништа предузимано, војска и комуналне службе су дезинфиковали улице, темеље зграда, улазе и степеништа у зградама. Дакле приступило се јако озбиљно проблему. Како држава, тако и Црква кја је благословила пастви да не долази у храмове, а наставили са богослужњима. У Москви већина храмова има службе сваки дан. Појачали молитву и то је то.

То да ли је вирус направљен, то да се манипулисало са њим политички је друга ствар. ФСБ је једна од најбољих служби на свету, Русија има са Кином добре односе и јаку трговину, сигурно није реаговала тако оштро јер је неко из СЗО нешто трабуњао. Знали су да је озбиљна ствар у питању,

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

То је рађено по одлуци са врха Цркве! То је БЛАГОСЛОВ ЦРКВЕ! И тај благослов је благословен и на Небу!

 

Ти не знаш шта пишеш а другима солиш памет.

С ког врха Цркве, о чему пишеш какви врхови какво небо ти си застранио. Синод никада то није благословио него поједине Владике, а већина Владика је била противи тога. Као и против  да се сви вакцинишу на силу.

 

него је ђакон или неки чтец држао чашу са алкохолом и убрус, па гада свештеник причести, умочи кашичицу у алкохол, затим је обрише убрусом и причести другу особу, и тако даље

 

и то је по теби у реду? Зашто треба умочити кашичицу у алкохол, то је тело Христово, енегрије Господње, где је ту опасност од заразе? То је најобичније неверје. Браћа руси Владике који су то радили су се ту право обрукали само тако а ту је предњачио Владика Иларион зато нема чансе да буде следећи Патријарх јер народ памти и пита се на крају.

 

Рече безуман у срцу својем: нема Бога.
Трула су и мрска дјела њихова. (Пс. 13, 1)

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Onufrije рече

С ког врха Цркве, о чему пишеш какви врхови какво небо ти си застранио. Синод никада то није благословио него поједине Владике

 

пре 6 часа, Onufrije рече

Зашто треба умочити кашичицу у алкохол, то је тело Христово, енегрије Господње, где је ту опасност од заразе? То је најобичније неверје. Браћа руси Владике који су то радили су се ту право обрукали само тако а ту је предњачио Владика Иларион

Кад домаћин покрива кућу, радници раде као пчеле, домаћим трчи, а дође сески геџа, нерадник, да се огребе за пар пива, па не само што смета радним људима, домаћину набија стрес, него и паметује полу-пјан (на туђ' рачун): Ма што ниси мало спустио кров? Оштар је много. Ма што ниси оставио већи прозор? Ма што ниси...и тако нагиње флашу и паметује, а у животу није ексер закуцао, и живи у некој сраћари. Е, такви су твоји "аргументи". Стога, попиј "своју" пивУ, и не булазни. Мало сам повећао, ако су ти слаба чула, поред закржљалих вијуга од нечитања.

 

Документ утвержден решением Священного Синода от 17 марта 2020 года (журнал № 30).

 

 

Практични савети Руске Православне Цркве за време пандемије

 

 

 

Услед активног ширења заразе проуроковане вирусом корона у светским размерама, надлежни органи Руске Федерације примењују све неопходне мере како би сачували мир и здравље својих грађана. У томе им неизоставну подршку и помоћ пружа Руска Православна Црква. Недавно је Свети Синод Руске Православне Цркве са Његовом Светошћу Патријархом московским и све Русије Кирилом на челу одобрио текст упутстaва у вези са ширењем короновирусне инфекције[1]. Ова упутства садрже опис неопходних мера намењених на сузбијање ширења болести, и за сада су намењена за храмове и манастире Mосковске епархије.

Како се наводи у тексту, овe мере су исказ пастирске бриге за људе. Сам текст документа је састављен у складу са канонском традицијом Руске Православне Цркве, као и са историјском традицијом вршења богослужења у време епидемија. У тексту се не налазе богословске новеле, већ је заснован на томе да се принос Бескрвне Жртве ни у каквом случају не сме прекинути. Приступ Светим Тајнама биће омогућен и здравим и болесним људима, уз одређене мере предострожности.

Међу практичним саветима који се нуде у упутству, могу се истаћи брисање кашичице са убрусом натопљеним медицинским алкохолом после сваког причесника, брисање дезинфекционим раствором икона и јеванђеља после целивања, коришћење хигијенских рукавица приликом поделе нафоре, коришћење једнократних вата приликом Јелеосвећења, и други савети који се тичу праксе Руске Православне Цркве.

Препоручује се такође свештеницима да приликом благосиљања не пружају руку ради целивања. У документу се указује социјалним службама при парохијама, подворјима и манастирима да организују помоћ старијим људима око набавке намирница и неопходних ствари. Овим документом се обраћа пажња да је неопходно строго придржавање хигијенских норми, нарочито везаних за одржавање чистоће богослужбених предмета и просторија, дезинфекцију руку и мерење телесне температуре верника.

Ова упутства остају на снази док се не донесу новa упутства. С обзиром на то да је неизвесно колико ће ванредно стање да траје, питање је у каквом формату ће се одржати васкршња богослужења. Иако је у Ватикану већ све спремно да се Васкршња миса одржи у директном преносу без присуства верника, Руска Православна Црква, по речима Митрополита волокаламског Илариона,[2] не разматра могућност обустављања богослужења због корона вируса. И за време Великог поста и на сам Васкрс биће одржане регуларне службе са учешћем верника. Уз то је Митрополит нагласио да Руска Црква не потцењује опасност тиме што се богослужења не прекидају. Црква ће свакако да одреагује уколико надлежне службе Руске Федерације издају нова упутства као одговор на ширење вируса и већег обољења становништва. Призивајући вернике да не паниче и да се уздају на промисао Божји, митрополит Иларион је указао да је неопходно пратити упутства надлежних здравствених организација и да је боље бити спреман неголи потценити степен опасности.

припремио мр НиколајСапсај

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Onufrije рече

Зашто треба умочити кашичицу у алкохол, то је тело Христово, енегрије Господње, где је ту опасност од заразе? То је најобичније неверје.

Ал' си ти теолог и то опитни? За ово се обрати вл. Иринеју Буловићу и @Zoran Đurović, они су писали о овоме - између осталих. Не знам само са којих позиција, теолошких знања и искустава ти сматраш себе компетентним да говориш о Тајни над Тајнама.

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 17 часа, Ćiriličar рече

Ал' си ти теолог и то опитни? За ово се обрати вл. Иринеју Буловићу и @Zoran Đurović, они су писали о овоме - између осталих. Не знам само са којих позиција, теолошких знања и искустава ти сматраш себе компетентним да говориш о Тајни над Тајнама.

 

Где нађе Владику Иринеја  и још га сравшњаваш са неким неважним попом. Владика  је написао књигу где се брани предање на ту тему,  али ти немаш појма о томе нити си читао чта је Владика писао не знам што га помињеш.:mahmah:

 

Ова упутства садрже опис неопходних мера намењених на сузбијање ширења болести, и за сада су намењена за храмове и манастире Mосковске епархије.

Нисам знао да је била одлука Синода то ми је промакло,  али и овако  ово није било за целу РПЦ. Даље многе Владике и попови и народ су се буниле против овакве одлуке и рекли су да то није у реду. Неки су рекли да то није став Цркве не могу сада да нађем.

 

 

 

 

 

Рече безуман у срцу својем: нема Бога.
Трула су и мрска дјела њихова. (Пс. 13, 1)

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Запад је за одвојеност Цркве и државе кад је у питању Русија АЛИ не примењују исте аршине/мере кад је у питању Украина тј. фанариотски призната УПЦ ... дакле Запад подржава све оне (небитно ко је у питању) и ствара нове непријатеље само да одвоји Украину од Русије....то је то ....сетите се само Рачка на Косову... Запад је исте методе (лажи) користио и још увек користи у Украини...everything is staged .... латини су старе варалице - цар Путин све то добро зна исто као и ми што то знамо...

 

Замислите тог чуда како то Запад представља:

фанар је прекинуо тре века дуг утицај (читај окупацију) Украине а за шта се оптужује Руска Православна Црква.... исту методе у извештавању користе и за нас и кажу да су Шиптари прекинули Српску окупацију Косова... 

 

 Видео из 2019 год.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...