Jump to content

У фебруару заказане три премијере у београдским позориштима

Оцени ову тему


JESSY

Препоручена порука

677z381_677z381_theater-1477670_960_720.jpg

Након јануара када се није одиграла ниједна позоришна премијера у Београду, током фебруара ће бити изведене три нове представе у продукцији Народног позоришта, Атељеа 212 и Југословенског драмског позоришта.

 „Алиса у земљи страхова”

Премијера нове драме „Алиса у земљи страхова” драматуршкиње Еве Махковиц у режији госта из Македоније Александра Поповског, заказана је за вечерас на Великој сцени „Љуба Тадић” у ЈДП-у.

Споменути комад се до сада већ два пута одлагао, јер је премијера оригинално планирана за крај децембра, онда крајем јануара, и ово ће на неки начин бити трећа срећа.

ЈДП после копродукције са Словенијом „Те ноћи сам је видео” према роману Драга Јанчара, у режији Јанеза Пипана, „Широка земља” Артура Шницлера, драме „Београд - Загреб виа Сарајево” Јелице Зупанц, редитеља Горчина Стојановића, понудиће публици четврти пројекат у сезони 2021/2022.

Представа „Алиса у земљи страхова” је инспирисана епизодама из чувене књиге - бајке „Алиса у земљи чуда” Луиса Керола.

Главне улоге играју Милена Радуловић, Слобода Мићаловић, Милан Марић, Радован Раша Вујовић, Небојша Љубишић, Денис Мурић, Ива Стефановић, као и - Тамара Шустић и Јована Беловић.

„Амстердам”

Атеље 212 тренутно спрема два комада, од којих ће први - „Амстердам” израелске ауторке Маје Јасур Арад, у режији Иве Милошевић, имати премијеру 11. фебруара.

У новој драми играју млади таленти Марко Грабеж, Дејан Дедић, Ана Мандић и други.

За комад „Амстердам” ауторка је добила престижну награду за драмски текст у Берлину 2018, а комад је имао премијеру у Лондону 2019. године.

Маја Јасур Арад је израелска драмска списатељица чија су дела извођена широм света, а преведена су на кинески, енглески, француски, пољски и немачки језик.

Као драматуршкиња сарађивала је на неколико пројеката српско-холандске ауторке Сање Митровић.

„Пеликан”

Народно позориште припрема комад „Пеликан” Августа Стриндберга, у адаптацији и режији Ђурђе Тешић, чија је премијера заказана за 23. фебруар на малој сцени „Раша Плаовић”.

У глумачкој подели су - Душанка Стојановић Глид, Недим Незировић, Ива Милановић, Вучић Перовић и Вања Ејдус.

Радња „Пеликана” се одвија у једној породици непосредно након смрти оца и приказује тирански однос мајке према ћерки, а назив указује на симболику те птице која се на суров начин опходи према својим младунцима.

Драму „Пеликан” је шведски књижевник, драматург и песник Август Стриндберг  написао 1907. године, а до сада није извођена у Народном позоришту у Београду.

У овом тетру се годинама игра са великим успехом његова необична симболистичка драма „Пут у Дамаск”, у режији Никите Миливојевића, односно први део те познате трилогије (1898/1904).

https://www.politika.rs/scc/clanak/498652/U-februaru-zakazane-tri-premijere-u-beogradskim-pozoristima

 

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...