Jump to content

Епархији браничевској враћа се предратни Епископски двор

Оцени ову тему


Препоручена порука

  • ЗГРАДА КОМАНДЕ ПОНОВО ЦРКВЕНА: Војска Србије враћа некадашњи епархијски двор, а СПЦ војсци препушта 360 хектара шуме

Д. НОВКОВИЋ

11. 01. 2022. 

   
 

Зграда Команде гарнизона у Пожаревцу ускоро ће бити враћена у посед Српске православне цркве, за коју је, као епархијски двор, и зидана тридесетих година прошлог века. Према најави владике браничевског Игњатија, овај повраћај обавиће се за око месец дана, разменом некретнина.

 
 
 

- Завршен је судски поступак којим је постигнут споразум са Војском о размени власништва. Цркви ће бити враћена зграда Команде гарнизона, а она ће, заузврат, дати Војсци 360 хектара шума у рејону Пасуљанских ливада - рекао је Игњатије.

Зграда Команде гарнизона налази се у близини Саборне цркве, коју је 1819. подигао кнез Милош Обреновић. У близини су и два епархијска двора. Један је стара грађевина и у њему ради епархијска администрација, а у другом, новијем, зиданом деведесетих година прошлог века, борави владика Игњатије. Према његовим речима, пошто је постојећи простор за њихове канцеларије недовољан, добро ће им доћи просторије у згради која им се ускоро враћа у посед.

180590_pozarevac-eparhijski-dvor-novi-i-stari-foto-d.n._f.jpg?1641831348

Нов

О томе да је зграда Команде гарнизона некад припадала цркви, сведоче и фреске нађене приликом њене обнове, током лета 2018. године. Тада су радници, скидајући старе слојеве са зидова, открили фреске са насликаним верским призорима и ликовима светаца Козме и Дамјана, Исуса Христа, Богородице и просветитеља Светог Саве. Иначе, ова зграда зидана је у српско-византијском стилу, а фреске је осликало неколико руских фрескописаца.

180591_pozarevac-vladika-ignjatije-i-svestenici-foto-gu-pozarevac_iff.jpg?1641831374

 

Након открића фресака, у том простору направљена је војна капела.

Када зграду Команде гарнизона буде преузела епархија, из ње ће морати да се иселе војне службе. Према најави владике Игњатија, њима ће простор понудити град Пожаревац, у недавно купљеној згради Комерцијалне банке.

 
 
180592_pozarevac-vojna-kapela-u-komandi-garnizona-foto-d.n._iff.jpg?1641831392

 

ЗИДАЊЕ

Зграда Команде гарнизона сазидана је пред почетак Другог светског рата и посвећена је свецима Козми и Дамјану. Црква је ову зграду врло кратко користила, јер су њу током рата преузели Немци, а по његовом завршетку користила га је Војска.

Извор: 

WWW.NOVOSTI.RS

Зграда Команде гарнизона у Пожаревцу ускоро ће бити враћена у посед Српске православне цркве, за коју је, као епархијски двор, и зидана тридесетих година прошлог века...

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...