Jump to content

Утисци из Хиландара ЖРУ форумаша

Оцени ову тему


Препоручена порука

Приближисмо се и Хиландару.Већ смо га назирали кроз завесу од кише.Препознах неке караткеристике са фотки,или пре би рекао док се још није јасно видело,а нико ни споменуо од присутних,да сам знао то је то.

Умор од пута а и киша су учинили да је вожња прошла ћутке,или можда у појединачном созерцању наступјућег сусрета са Хиландаром.А све уз буку мотора и проклизавање.

Ево сад већ се показао цео У својој лепоти па и поред  грађевинске скеле и краном који штрчи. Док смо ми задивљено гледали у здање,иако делом огризено пожаром и са краном у сред кадра,возач је успорио и запањено узвикнуо.Поток с доње стране манастира је набујао више него што га је видео претходни пут.Иако је прошло свега неколико сати.

Поток-ја бих пре то назвао речица.Мутна бујица ,хучи испред нас,местимично запенуша .У налетима запљускује ,носи грање ......------------->

Спознај своју грешност у гордости и нетрпељивости, и смири се под јаку руку Божију, не кривећи никога осим себе. Тада ћеш видети помоћ Божију: како те Бог умирује и код оних који ти се супротстављају ствара наклонст срца према теби.Треба се прво очистити, а онда чистити,себе умудрити,а онда умудривати,постати светлост,а потом просветљивати,приближити себе Богу,па приводити,осветити, а онда освећивати.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Шофер додаје гас ,убразавамо и приближавамо се бујици .Уз поскакивање преко неравног терена улазимо у речицу,вода је запрштала под точковима.Вожња се наставља,још мало гаса,за убрзање улазимо дубље и дубље кроз бујицу.Ту смо ту смо ево стигосмо.

Одједном стари Ленд Ровер стаде,мотор се угасио вероватно запљуснут водом.Дубина воде је била до пола предњег дела возила.Неколико покушаја старта-безуспешно.Нисмо ни половину прешли.

Хуку воде је пратио ритам брисача,који би повремено и зашкрипали по шоферки.Телефонског сигнала ,наравно нема.Шофер се излачи кроз прозор  и креће по помоћ.Наравно около ка горњој капији.Кроз бујицу се не иде ,не зна се дубина ,а и струја је јака.Ми  остали остадосмо да чекамо.

                                                       1020536456_IMG-20190126-WA0005-Copy.thumb.jpg.f24171ab747cfe0d7d817ae20da14c07.jpg

 

 

 

Боже како буде воља твоја.Слушали смо како грање ил шта већ ношено бујицом удара о џип.Вероватно се од тог наноса затворио простор с доње стране ,тако да је ниво воде почињао да расте.Толико да се и прелива преко једног ћошка хаубе.Унутра је још било суво ,па сам помислио како врата на овој старини још увек добро дихтују.То је кратко трајало.Вода је лагано кренула унутра.Прво код мене.Део патос иза где су седели остали је вишљи од предњег.Подигао сам ноге и гледао,још 20 цм до ивице седишта.Ниво воде је још виши и већ се преливао и преко хаубе.Вода је и даље улазила у ауто.Изуо сам и ципеле ,да не буду мокре дидбидус и гледао како вода улази.Код братије позади је још било суво.

 

 

 

 

-------------> наставиће се .лаку ноћ

Спознај своју грешност у гордости и нетрпељивости, и смири се под јаку руку Божију, не кривећи никога осим себе. Тада ћеш видети помоћ Божију: како те Бог умирује и код оних који ти се супротстављају ствара наклонст срца према теби.Треба се прво очистити, а онда чистити,себе умудрити,а онда умудривати,постати светлост,а потом просветљивати,приближити себе Богу,па приводити,осветити, а онда освећивати.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Када се ствари ставе на папир, ми вредимо онолико колико наша дела говоре о нама а не наше речи.
 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Jacu ispricati usmeno svoje iskustvo i podeliti utiske sa Hilandara.

Govor_006.m4a

Када се ствари ставе на папир, ми вредимо онолико колико наша дела говоре о нама а не наше речи.
 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 2 weeks later...
  • 9 months later...
On 2.11.2016. at 12:31, Драган Јашић рече

Драги моји прође доста времена да не написах ни једну реч о утисцима . Између мојих задњих писанија и данашњег дана као што знате бејаше две славе Света Петка , слава моје ћерке , па Свети Лука , слава мога брата са којим сам редовни посетилац Свете горе Атонске и Хиландара . Протекли викенд ми је прошао после ћеркине славе провод са унуцима по цели дан , није оправдање што нисам одвојио барем двадесетак минута да вам се посветим али ...... Понедељак кад бате на слави сам се задржао до касно у ноћ а сутра дан ми је баш напоран због касног доласка кући са славе а устајања на посао сабахајле у пола пет , тако да сам џоњао после посла . Код брата на слави ми је ипак некако најмилије да будем и некако се осећам најопуштеније . Не знам зашто али тако је . 

Сада пре него ли сам одлучио да наставим да пишем размишљао сам да ли да наставим или не ? Верујте ми да сам се двоумио из простог разлога што је инспирације понестало као први пут када сам писао и чини ми се да је било много интересантније писано и верујте да се често враћам на почетак и прочитам све што сам писао већ сто пута . Ово сада није ни приближно толико занимљиво , барем ја тако мислим . Кад боље размислим опет да сам рекао да ћу наставити о свим тим утисцима па реших поново да пишем без обзира да ли ће неко читати или не . Није ми лако верујте !

Пошто сам мало се опружио на кревет и моја леђа су се опустила истрчао сам до капије манастира да се нађем са оцем Мојсијем и кренемо у маслињак . Отац Мојсије када смо се скупили рече да идемо до маслињака изнад места где је стигла икона Тројеручица на магарету . Кад смо стигли отац Мојсије нам је рекао да се прво помолимо пре посла , а после тога нам је испричао какву радост причињавамо Господу због нашег послушања . Поделио ам је алат , маказе за поткресивање " водопија " и мале ручне тестере за дебље грање . Сваком по посебно је пришао и показао шта су и како изгледају " водопије " . Да вам не причам како изгледају , почесмо да подрезујемо . Отац Мојсије је генијалан , има неких 65-6 година и заиста је предусретљив , ја га памтим од прошле године када је био гостопримац као неког који је јако " оштар " на речима и , у том тренутку ми се чинило да је тешко ступити у контакт са њим за неке разговоре и за неке недоумице у духовним стварима које те " муче " , када сам га упознао за послушање односно када ми је рекао отац Теодосије да идем са њим мало сам се право да кажем " штрецнуо " , како ће бити десет дана поред таквог монаха ! 

О оцу Мојсију сада могу да кажем све најбоље ! Не само да је изванредан као монарх који може доста тога да те упути у духовном правцу и за све недоумице које те муче или било шта у духовном одрастању већ је и јако ведар " човек " . Намерно сам рекао човек да неко неби погрешно протумачио моју реч али по мом скромном мишљењу он је превасходно човек па онда монах . Доста у току нашег рада се шалио и на свој рачун па и сваком је по нешто шаљиво приговарао или се шалио . Искрено први пут сам га видео за ових мојих шест долазака насмејаног . Кроз озбиљан рад и шалу брзо је прошло време првог дана на пслушању . Послушање је четири сата само , значи до 13 сати . Напорно није и баш нам је свима било жао што је то тако кратко време , могли смо да будемо до службе која почиње у 17 сати али шта је ту је . Заборавих на почетку да кажем да је отац Мојсије понео и доста сокова за освежење и пуно грожђа . Често нас је звао да се одморимо и да попијемо и хладне воде са бунара Светог Саве и да једемо и грожђе . Вода са бунара је нећете веровати и ако је било топло време сво време хладна , наравно била је у хладу али опет да не промени температуру ни за степен то је баш задивљујуће и за неверовати ! 

Када смо се вратили са послушања у манастир још мало сам остао са оцем Мојсијем да разговарам о мојим неким искушењима и недоумицама још Богами добрих сат времене . Он ми је објашњавао без неког противљења или шта знам и ако је рекао да има још доста посла да обавља , стрпљиво и са смешком. После ми се дубоко извинио и рекао да мора да иде и да ће мо се видети ако не пре онда сутра . 

Био је ово чаробан дан за мене ! 

Сјајан текст.Да ли имао прилику да упознаш оца Доментијана он је родом из Ваљева.Поздрав и свако добро

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 19 часа, Dario Milić рече

Сјајан текст.Да ли имао прилику да упознаш оца Доментијана он је родом из Ваљева.Поздрав и свако добро

Да Богу хвала да сам га упознао ! Диван човек и монах !

``А ти Србијо, куда си пошла за Европом? Ти никад ниси ишла њеним путем и никад за њом. Ти си имала своју мисао, своју веру, свога Господа и свој пут. Назад на своје, ако хоћеш да се спасеш и преживиш. Са туђе бљувотине врати се своме Христу и он ће те осветлити и спасити"

Свети Николај Српски

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Драган Јашић рече

Да Богу хвала да сам га упознао ! Диван човек и монах !

Хвала на одговору, знам да је пре Хиландара био у Црној реци код оца Јоила  неких годину дана  , после је отишао у Хиландар.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

ПОМАЖЕ БОГ,

скромни допринос величини Светиње

ХИЛАНДАР.

Видео клип испред места које је посвећено ПРЕСВЕТОЈ БОГОРОДИЦИ

у близини Манастира Хиландар.

Слободан.

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

ХРИСТОС ПОСРЕДИ НАС!
1. Благо човеку који не иде на вече безбожничко, и на путу грешничком не стоји, и у друштву неваљалих људи не седи,
2. Него му је омилео закон Господњи и о закону Његовом мисли дан и ноћ!
Псалм 1. ( део ).
Да те поздравим!
Слободан
------------------------------------------------------------------------------
Вјера наша Вјера Славна, 
Вјера Наша Православна. 
Помилуј ме Боже по милости Твојој
Недостојног и последњег.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...