Jump to content

Састанак САСинода са архијерејима из САД

Оцени ову тему


Препоручена порука

Због нагомиланих проблема у епархијама СПЦ у САД, било је плснирано да патријарх са комплетним Синодом током октобра посети ту земљу. Дуже време већ при Синоду је радила Комисија за питања организације СПЦ у САД, упоредо су примане притужбе верника из више парохија.

Сами епископи из САД су у корист своје „одбране" пред Синодом, ангажовали адвокате, специјалисте за питања правног поретка, црквеног удруживања ( корпорација) у тој земљи.

И групе незадовољних верника, посебно из Њујорка, су ангажовали своје адвокате.

Претходна збивања са усвајањем, па потом поништавањем, у присуству Блаженопочившег патријарха Иринеја, „Устава српских православних епархија у САД", држим да су заинтересованим читаоцима Поука позната.

Ових дана, званично од јуче, је у току састанак чланова Синода под председништвом Патријарха, са епископима из САД.

Како у данашњем Блицу пише Слађана Вукашиновић ( позивам се на материјал из прес клипинга, чланак још није доступан на интернету) најпре су усаглашене три тачке дневног реда.

То су:

1. Стање на БогФакултету у Либертивилу,

2. Једночлане ( сачињене од одговарајућег епископа) корпорације за управљање епархијском имовином, које је одлуком и Црквено народног Сабора у Клирвотеру прошле године, и одлуком редовног заседања СвАрхСабора у мају ове године требало укинути и наћи модел саобразан природи и потребама црквене мисије у САД, упоредној пракси других цркава итд,

и

3. Проблеми у њурошкој парохији, са даљим постојањем Привременог повереништва које руководи обновом Цркве Светог Саве на Менхетну и које је, наводно, довело до енормног увећања трошкова за досадашње радове. У том контексту говориће се и о најављеној тужби парохијана против вл Иринеја Добријевића, која би могла да доведе до великих финансијских проблема, о моралним да се не говори.

Саопштење о исходу састанка очекује се касно у петак или у суботу.

По наводима Блица постигнута је сагласност о озбиљнијем финансирању, кадровском јачању и обнови лиценце за рад Богословског факултета у Либертивилу. То је уједно била и „најлакша" тачка дневног реда.

Данас се расправља о „једночланим корпорацијама". Патријарх се труди да се у разговору сви осећају угодно и равноправно. Синоћ на вечери патријарх је охрабривао тражење конструктивног решења, наглашавајући:„ Ми смо једно..." Ипак, како наводи новинарка Блица, синодалци су претежног мишљења да су њихове колеге својим поступцима у Америци заслужили суспензију.

Највише правног материјала стекло се о њујоршком случају и мисли се да је могуће решење да се њујоршка парохија изузме из јурисдикције еп Иринеја Добријевића, и потчини на привремено управљање патријарху.

Додајем, да такав случај не би био преседан, раније је примењиван у Берлину и Бечу.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Јелена Тасић, јутрос у Danasu:

WWW.DANAS.RS

Iako je prve nezvanične najave bile da će se pitanje rada SPC u SAD na dnevnom redu Svetog arhijerejskog...

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, александар живаљев рече

„одбране" пред Синодом, ангажовали адвокате

адвокате?! Имају право на то? 

„Бојим се Бога који је високо и гледа. Бојим се и човека који нема Бога!”

                                                                                 Византијска пословица

Link to comment
Подели на овим сајтовима

ORGANIZACIJA I ŠKOLA, PA PARE ZA CRKVU NA MENHETNU Američke vladike i patrijarh Porfirije rešavaju probleme SPC u SAD

eUTk9kpTURBXy8yOTAyNTIwNzdmZjI3ZmM4OWJmM

FOTO: ALAMY, TANJUG/ JADRANKA ILIĆ / PROFIMEDIA

Patrijarh srpski Porfirije i komisija Sinoda SPC juče su, utvrđivanjem dnevnog reda, u Patrijaršiji počeli razgovore sa trojicom vladika iz SAD, zapadnoameričkim Maksimom, novogračaničko-srednjozapadnoameričkim Longinom i istočnoameričkim Irinejom o problemima u funkcionisanju i organizovanju SPC na tlu ove države.

 

Prema saznanjima "Blica", u narednih nekoliko dana razgovaraće se o tri teme, o statusu Bogoslovskog fakulteta SPC u Libertivilu, zakonitosti organizovanja eparhija kao jednočlanih neprofitnih korporacija i stanju u crkvenoj opštini Njujork, odnosno sukobu vernika i vladike Irineja, oko navodnog nezakonitog trošenja crkvenog novca za obnovu hrama Svetog Save na Menhetnu.

 

Irinej Dobrijević

FOTO: NIKOLA ANĐIĆ / TANJUG Irinej Dobrijević

Protokolom koji je juče definisan, razgovori bi trebalo da se završe do subote, a prva tačka o kojoj se juče razgovaralo je situacija na Bogoslovskom fakultetu u Libertivilu.

Ta tačka dnevnog reda je najbezbolnija ali preostale dve su vrlo ozbiljne zbog čega je na stolu obimna dokumentacija. Da bi odbranili svoje stavove trojica vladika na ovaj sastanak došli su u pratnji advokata iz Amerike. Doduše, i patrijarh i članovi Sinoda nisu želeli ništa da prepuste slučaju, pa su se i oni pripremili posebno u vezi sa pravnom praksom oko organizovanja verskih zajednica u Americi.

 

8NBk9kpTURBXy82MWEwNjEyYzdiNTRiY2QyNWQ4M

FOTO: ZORAN ŽESTIĆ / TANJUG

 

Iz Patrijaršije navode da su razgovori juče počeli u dobroj atmosferi i da se nadaju da će se tako i završiti, odnosno da će se po svim tačkama naći rešenja koja su u interesu jedinstva crkve.

- Patrijarh Porfirije i članovi sinodske komisije jučerašnji sastanak sa trojicom vladika i njihovim timom, u kome su i advokati, počeli su utvrđivanjem dnevnog reda, ali i upoznavanjem sa raspoloživom dokumentacijom i jedne i druge strane oko tema o kojima će se razgovarati. Te teme se odnose na rad Bogoslovskog fakulteta u Libertivilu, zakonitost organizovanja zapadnoameričke, novogračaničko-srednjozapadnoameričke i istočnoameričke eparhije kao jednočlanih neprofitnih korporacija i stanju u crkvenoj opštini Njujork. Reč je o važnim stvarima oko kojih treba da se usaglase stavovi, odnosno da se nađe rešenje koje je u skladu sa Ustavom SPC jer u suprotnom moglo bi da se naruši jedinstvo crkve - rečeno nam je nezvanično iz Patrijaršije.

 

Vladika Longin

FOTO: SERBIAN TIMES / YOUTUBE Vladika Longin

Po rečima našeg sagovornika, to jedinstvo nije narušeno oko problema vezanog za Bogoslovski fakultet u Libertivilu pa su stavovi brzo usaglašeni.

- Ta tačka je bila juče na dnevnom redu i najmanje je sporna i zato se od nje i krenulo u razgovorima. Precizirani su stavovi oko kadrovskog jačanja ove visokoškolske ustanove koja na tlu Amerike postoji 34 godione, finansiranja ali i drugih detalja koji su uslov za obnavljanje licence. Za razliku od ove teme, ona koja sledi u četvrtak je značajno složenija, odnosno govoriće se o organizovanju eparhija kao jednočlanih neprofitnih korporacija kojom je celokupna crkvena imovina preneta na ime jednog člana korporacije, odnosno episkopa, i to sa mogućnošću da on sam odlučuje o njoj. Tu će se verovatno lomiti koplja, ali je stav patrijarha da treba da se nađe model koji nije suprotan crkvenom ustrojstvu - kaže naš sagovornik.

 

Za petak je ostavljena, prema proceni patrijarha i komisije Sinoda, najkomplikovanija tema, a odnosi se na stanje u crkvenoj opštini Njujork i sukobu koji je nastao između vernika i vladike Irineja oko navodnog nezakonitog trošenja crkvenog novca za obnovu hrama Svetog Save na Menhetnu. U okviru te teme po saznanjima “Blica” razmatraće se i stavovi vernika iz ove opštine, koji su se obratili patrijarhu i Sinodu, tražeći čak da se ova opština izuzme iz nadležnosti episkopa Irineja i stavi pod jurisdikciju patrijarha. Posebna pažnja posvetiće se i eventualnim posledicama ako bi sukob na relaciji vernici Crkvene opštine Njujork - vladika Irinej, završio na sudu. Taj scenario je moguć jer je grupa vernika preko advokata uputila pismo upozorenja episkopu Irineju, što po američkom zakonu prethodi tužbi, zbog navodnog nezakonitog trošenja crkvenog novca, posebno onog koji su vernici prikupili za obnovu hrama Svetog Save na Menhetnu. Pored toga, patrijarh i Sinod tražiće i obrazloženje zašto povereriništvo i dalje odlučuje o važnim pitanjima iako je legalno izabran Izvršni odbor ove opštine.

 

Vladika Maksim

FOTO: MITAR MITROVIĆ / RAS SRBIJA Vladika Maksim

- Obaviće se i kontrola trošenja novca vernika za obnovu Hrama Svetog Save na Menhetnu i zašto su troškovi sa 3,6 miliona dolara, kolika je bila predračunska vrednost, narasli na čak osam miliona dolara. Sve u svemu, veoma je ozbiljan sastanak i rešenja koja su u skladu sa ustrojstvom crkve bila bi dobra za budućnost i vernika i SPC. Važno je da se kaže da oko korporacija i stanja u Crkvenoj opštini Njujork neke vladike iz Sinoda smatraju da trojica episkopa snose odgovornost za nastalo stanje i nisu spremni na neke veće kompromise. Neki od njih su čak i za suspenziju jer smatraju da je narušen Ustav SPC. Međutim, patrijarh smatra da ne treba ići ka tako radikalnim potezima i traži kompromis jer u suprotnom ova pitanja će rešavati naredni Sabor. Taj kompromis podrazumeva da se da rok vladikama da sve ono što nije u skladu sa crkvenim ustrojstvom uskladi - objašnjavaju nam iz Patrijaršije.

"Nije bilo potrebe za advokatima, mi smo jedno"

 

Pre početka zvaničnih razgovora sa trojicom vladika iz Amerike, Maksimom, Longinom i Irinejom, patrijarh Porfirije je za njih organizovao večeru. Pošto su u njihovoj delegaciji bili i advokati koje su poveli iz Amerike, patrijarh je želeo da istakne da oni nisu došli na sud i da za tim nije bilo potrebe. Da bi pokazao svoju dobronamernost i da mu to ne smeta, on je rekao "Mi smo jedno" želeći da im stavi do znanja da je jedinstvo crkve iznad svega.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Немам лошу намеру што ово пишем ал' ово ''САС'' ми изгледало ко да се нешто односи на специјалну јединицу британске војске САС (специјал аир сервице). Рекох шта је сад.., а помиње се Синод.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Слађана Вукашиновић је објавила у данашњем Blicu, још није постављен на интернет, напис „Три епархије из САД враћају се у оквире Устава СПЦ". 
Позивајући се на свој извор из Патријаршије, она наводи да је састанак између Синодске комисије за организацију СПЦ у САД и епископа Лонгина, Максима и Иринеја Добријевића, највише заслугом патријарха, протекао у пријатној атмосфери.
Главно питање, начин организације епархија у Америци, решено је закључком да се укину једночлане ( од епископа) корпорације и да у управљању епархијском имовином учествује шири круг људи, као што је и предвиђено Уставом СПЦ. Са оваквим решењем проблема, око кога су се супротстављали надлежни епископи и њихови верници, сложили су се и адвокати америчких епископа, стручњаци за тамошње корпоративно право
Што се Њујоршке парохије тиче, изражена је нада да ће се око нагомиланих проблеа око обнове Цркве Светог Саве избећи најављени судски спор између парохијана и еп Иринеја. У том смислу, патријарх ће упутити епископа који би требало да врши надзор над обновом крама, јер верници одбијају директан контакт са еп
Добријевићем 
Усвојене су и мере за јачање БФ у Либртивилу.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Саопштење за јавност Светог Архијерејског Синода

14. Децембар 2021 - 10:14

Свети Архијерејски Синод је, под председништвом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, у Патријаршији српској у Београду, од 7. до 10. децембра године, приступио извршењу обавезујућих одлука Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве које се односе на новоформиране корпорације у Сједињеним Америчким Државама, Православни богословски факултет Светога Саве у Либертивилу и Црквено-школску општину Светога Саве у Њујорку.

Седницама су, поред чланова Светог Архијерејског Синода, присуствовали и Њихова Преосвештенства епископи новограчаничко-средњезападноамерички г. Лонгин, канадски г. Митрофан, западноамерички г. Максим, источноамерички г. Иринеј и буеносајрески и јужно-централноамерички г. Кирило, као и чланови Комисије Светог Архијерејског Синода за разматрање наведених питања: Њихова Преосвештенства епископи бачки г. Иринеј и шумадијски г. Јован, као и протојереј-ставрофор др Велибор Џомић, протојереј Владан Симић, протонамесник Мирослав Чолаковић, те господа правници Срђан Тодоровић, Мирослав Николић и Милан Андрић.

Свети Архијерејски Сабор је 29. маја 2021. године донео једногласну одлуку којом су „Устав, Општа правила и Уредбе, Једнообразна правила и уредбе за парохије у црквено-школским општинама Српских православних епархија у Сједињеним Америчким Државама“ стављене ван снаге, са обавезом да се новоформиране корпорације и друге новоформиране структуре црквене управе наших епархија на тлу америчког континента врате на стање пре 2017. године, изузев у оним тачкама где то практично није неопходно или могуће. Свети Архијерејски Синод је задужен да, у сарадњи са нашим архијерејима у Новом свету, спроведе ову одлуку.

Свети Архијерејски Синод је, по проучењу обимне документације која се тиче црквено-правног и правног статуса новоформираних корпорација, донео одговарајуће одлуке, а епископима г. Лонгину, г. Максиму и г. Иринеју ставио у дужност да их спроведу по изричитим упутствима и налозима Светог Архијерејског Синода у року од два месеца. Стручни тим Светог Архијерејског Синода је утврдио да у правном систему САД не постоји ниједна правна препрека за спровођење донетих одлука. На тај начин, црквена имовина у САД, која је 2017. године пренета на новоформиране корпорације, биће враћена у редовни црквено-правни статус и представљаће искључиву и неотуђиву имовину Српске Православне Цркве на простору САД. Црквеном имовином у САД ће се убудуће управљати, без индивидуалног права на отуђење или оптерећење било које врсте, искључиво у складу са свештеним канонима Православне Цркве и Уставом Српске Православне Цркве, а под непосредним надзором Светог Архијерејског Синода.

Разматрано је и питање статуса и мисије Православног богословског факултета Светог Саве у Либертивилу као једине високошколске богословске установе Српске Православне Цркве на америчком континенту. Једнодушно је закључено да Богословски факултет треба да настави своју духовну и просветну мисију у складу са Уставом Српске Православне Цркве, односно на исти начин као и остале богословске установе Српске Православне Цркве, а под духовним покровитељством Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија. У наредном периоду ће бити размотрени и Светом Архијерејском Синоду поднети на одобрење предлози за унапређење рада на Богословском факултету у Либертивилу.

Свети Архијерејски Сабор је 28. маја 2021. године донео одлуку којом је Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије умољен да, у координацији са Светим Архијерејским Синодом, помогне Епископу источноамеричком г. Иринеју „у превазилажењу проблема који су настали у Црквено-школској општини Светог Саве у Њујорку, у циљу васпостављања црквеног поретка и јединства међу тамошњим парохијанима“.

Свети Архијерејски Синод се, ради извршења обавезујуће саборске одлуке, упознао са обимном документацијом и проблемима у Црквено-школској општини у Њујорку, а посебно са питањем обнове њујоршке цркве Светога Саве, која је изгорела у пожару на Васкрс 2016. године. Са жаљењем је примљена вест да, ни после пет година од пожара и новчаних средстава уложених у обнову, храм Светога Саве у Њујорку није оспособљен ни за богослужења на велике празнике. Неопходно је да се, без одлагања, међу њујоршке Србе што пре врате мир, поверење и јединство и да се у братској љубави обнови црква која је посвећена нашем духовном оцу Светоме Сави. Свети Архијерејски Синод ће, придржавајући се одлуке Светог Архијерејског Сабора, благовремено донети одлуку о најцелисходнијем конкретном начину решавања свих ових питања и о томе ће обавестити црквену и укупну јавност.

Призивајући благослов Божји на наше верне духовне синове и кћери у Америци, упућујемо им очинске поздраве са позивом да, као и до сада, ревносно чувају своју православну веру, светиње, српски идентитет и завете предака, а посебно јединство наше Светосавске Цркве.

Из Канцеларије Светог Архијерејског Синода

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Данашња издања Политике, Вечерњих новости, Alo! и Danasa, и, сасвим кратко, франкфуртских Вести, преносе саопштење Синода о решавању проблема Цркве у САД.
Јелена Чалија, поред тога, подсећа у Политици, да је исто решење било донето на црквеној скупштини у Клирвотеру, фебруара 2020, под председништвом патријарха Иринеја.
Раде Драговић у Новостима наводи састав Комисије СПЦ за питање организације у САД: епискпи бачки и шумадијски + правни тим.
Јелена Тасић у Danasu не би оправдала своју репутацију да се није трудила да замагли јасне ствари и дода по коју отровну стрелицу. Тако је, по њој, америчко питање, решено на овогодишњем мајском Сабору, мада то није наведено у саопштењу о његовом раду. Јучерашње синодско саопштење одудара од помирљивог тока седнице синодалаца и архијереја из САД. Штавише, мимо одлуке Сабора, архијереји из САД се стављају под сталну контролу Синода.
Тасићка је приметила и да неки портали блиски „црквеном Новом Саду", жале што нису предузете оштрије мере према епископима из САД.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

 

22. Децембар 2021 - 15:13

Саопштење за јавност Светог Архијерејског Синода

Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве, у седници одржаној 21. децембра 2021. године, на основу одлуке са овогодишњег заседања Светог Архијерејског Сабора, донео је одлуку којом се, у циљу превазилажења проблема насталих у Црквено-школској општини Светог Саве у Њујорку, као и васпостављања црквеног поретка и јединства међу тамошњим парохијанима, ова Црквено-школска општина и припадајућа јој парохија привремено поверавају на духовно старање и управљање Његовој Светости Патријарху српском Г. Порфирију до нормализације прилика у поменутој Црквено-школској општини.

из Канцеларије Светог Архијерејског Синода

Link to comment
Подели на овим сајтовима

 

ISPITUJE SE TROŠENJE NOVCA ZA HRAM NA MENHETNU Sinod odlučio: Vladiki Irineju oduzete nadležnosti, crkvenu opštinu u Njujorku vodiće patrijarh Porfirije

 S. V. 22.12.2021. 16.10

eUTk9kpTURBXy8yOTAyNTIwNzdmZjI3ZmM4OWJmM

FOTO: ALAMY, TANJUG/ JADRANKA ILIĆ / PROFIMEDIA

Crkveno školska opština Sveti Sava u Njujorku i njena parohija odlukom Sinoda poverene su na upravljanje patrijarhu Porfiriju. Sinod je doneo ovu odluku na jučerašnjem zasedanju i naveo da je to učinjeno kako bi se sredilo stanje i prevazišli problemi, uspostavio crkveni poredak i jedinstvo među tamošnjim parohijanima.

 

Ovoj odluci prethodilo je obraćanje vernika iz Njujorka i navodi da je u ovoj crkvenoj opštini došlo do nenamenskog trošenja novca. Odnosi na relaciji parohijana i tamošnjeg episkopa Irineja (Dobrijevića) kulminirali su i zbog načina na koji se pristupa obnovi Hram svetog Save na Menhetnu, a posebno novca koji je prikupljen za crkvu koja je izgorela 2016. godine.

Upravljanje crkvenom opštinom u Njujorku i obnova hrama bili su tema i početkom decembra, kada su trojica vladika sa prostora Amerike bili na razgovoru sa patrijarhom i Sinodom u beogradskoj Patrijaršiji.

 
 

Vernici su izneli optužbe na račun vladike Irineja da je nezakonito trošio crkveni novac za obnovu hrama, a od patrijarha i Sinoda zatraženo je da se ova opština izuzme iz nadležnosti episkopa i preda na upravljanje patrijarhu. Za SPC i njenu eparhiju dodatni problem bi bio da se pitanje trošenja novca i sukob sa vladikom nađe pred sudom jer je grupa parohijana preko advokata uputila pismo upozorenja vladiki. To po američkom zakonu prethodi tužbi.

Parohijani terete vladiku i to posebno za novac koji su vernici prikupili za obnovu Hrama svetog Save. Crkveni organi, a kako je nezvanično navođeno obaviće kontrolu trošenja novca vernika za obnovu hrama kao i zašto su troškovi sa 3,6 miliona dolara, kolika je bila predračunska vrednost, narasli na čak osam miliona dolara.

 
 

Hram Svetog Save u Njujorku

FOTO: EPARHIJA ISTOČNOAMERIČKA SPC / PROMO Hram Svetog Save u Njujorku

Nerazumevanje na relacije vladika-vernici međutim, nisu vezani samo za obnovu hrama u Njujorku već i za postavljanje sveštenstva u pojedinim parohijama.

Srpski hram na Menhtenu, izgrađen je u gotskom stilu pre skoro 170 godina, a u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve je od 1943. godine. Hram je otkupljen od Episkopalne njujorške crkve. Upravo u ovoj crkvi je 1943. godine održan poslednji oproštaj od velikog naučnika Nikole Tesle.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

 

Његово Преосвештенство Епископ источноамерички Г. Г. Иринеј изражава своју благодарност Његовој Светости Патријарху српском Г. Г. Порфирију, као и уваженим члановима Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве што су исказали очинску бригу за своју духовну децу где год били широм наше дијаспоре, а нарочито у Њујорку, како бисмо сви заједно могли васпоставити мир, слогу и искрену братску љубав међу тамошњим парохијанима, и тиме унапредити изградњу изгорелог храма.

 

Досадашњи рад на храму и његовој заштити награђен је врхунским признањем, наградом „Луси Г. Мозес“, 06. маја 2021. године. 

 

Да живимо сви у слози, Свети Саво ти помози!

 

Из Канцеларије Источноамеричке епархије

22. децембра 2021.

Извор:

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...