Jump to content

Да ли постоји Бог који је добар - проблем теодицеје

Оцени ову тему


Препоручена порука

Волео бих да чујем мишљење атеиста у вези са личношћу др Ентони Флуа.

У продужетку дајем текст који је изашао својевремено у Геполитици.Наравано,прилазим теми крајње дефинисано и потпуно фокусирано на личност др Ентонија,апсолутно не потенцирајући нити фаворизујући креационистичку причу насупрот теорији еволиције,иако сам свестан чињенице да би неко могао поставити то питање видевши текст у којем стоји име Мирољуба Петровића.Не...желим само да чујем мишљење оних који боље од мене познају личност др Ентонија Флуа,како о његовом философском раду,тако и о његовој својевремено веома битној улози у атеистичким научно-фислософским круговима.Хвала свима који би могли нешто подробније да ми кажу а пропо ове несумњиво важне личности.Хвала!

Признајем: Постоји Бог!
Како је водећи светски атеиста др Ентони Флу постао религиозан



d06d5d41fe.jpg

Вест која је шокирала велики део научне заједнице. Постоји само један научник у историји који је био назван "икона атеизма" и "шампион атеизма" - др Ентони Флу. Пред бројним камерама др Флу је изјавио: „Сазвао сам ову конференцију за штампу да вас обавестим да сам постао религиозан. Под притиском јасних и недвосмислених научних чињеница морао сам да прихватим да Бог постоји“.

                                                                                                            пише: Мирољуб Петровић

Постоји само један научник у историји који је био назван "икона атеизма" и "шампион атеизма". Реч је о др Ентонију Флуу, професору филозофије на најпознатијим светским универзитетима, аутору бројних књига које оспоравају религију, од којих је најпознатија "Бог и филозофија" - књига која је имала бројна издања. Професор Флу је био идол свим светским атеистима а његове дебате са религиозним научницима биле су омиљени програм атеистима широм света. Велики успон атеизма у савременом свету довео је до формирања бројних клубова атеиста, а икона сваког од тих клубова био је проф др Ентони Флу. А онда се десило нешто неочекивано, шокантно...

На недавној дебати са једним религиозним научником др Флу је износио познате атеистичке аргументе, а онда му је супротна страна упутила два питања:

(Прво питање): "Господине Флу, ја у руцим држим Библију. Где је настала ова књига?"

Др Флу је одговорио: "Настала је у штампарији, наравно."

Онда му је религиозни научник приговорио: "У овој књизи се налази информација, што значи да је књига настала у уму писца, а не у штампарији. Да ли се слажете?"

Др Флу се сложио: "Да, у праву сте, та књига је настала у уму писца."

А онда је уследило питање на које др Флу није знао да одговори:

(Друго питање): "Господине Флу, пошто сви живи организми имају у себи веома сложену информацију, записану у генима, у чијем уму је настала та информација?"


Дуготрајно ћутање др Флуа било је шокантно за његове атеистичке симпатизере, па је разговор скренут на другу тему, а поменуто питање остало је неодговорено.

Током девет месеци након дебате др Флу је размишљао о питању на које није знао одговор. Његов мото, којим је учио студенте током више година, гласио је: "Треба следити чињенице без обзира на то куда те оне одведу."

И тако су чињенице одвеле најпознатијег светског атеисту до закључка који је изнео на конференцији за штампу која ће изазвати прави земљотрес у великом делу научне заједнице. Пред бројним камерама др Флу је изјавио:

"Даме и господо, поштовани пријатељи, сазвао сам ову конференцију за штампу да вас обавестим да сам постао религиозан. Под притиском јасних и недвосмислених научних чињеница морао сам да прихватим да Бог постоји. У најновијем издању моје књиге 'Бог и филозофија' писаће да су сва моја досадашња дела превазиђена."

Шок је био потпун. Неверица није силазила са лица и усана армије светских атеиста.

Када је ова вест одјекнула у светским медијима, у исто време кренула је лавина коментара атеиста да др Ентони Флу "није тако мислио", да су медији "лоше пренели његову изјаву" итд. Онда је др Флу поново изашао пред камере и поново потврдио своје јасно опредељење да Бог постоји и да је то научна чињеница која је јасна и необорива.

Али, као што смо сведоци да у овом свету постоји она страна која агресивно приказује светлост као таму, црно као бело, а слатко горко, тако је настављена агресивна кампања у бројним медијима да др Флу није изјавио да је постао религиозан, да га "религиозни фанатици погрешно интерпретирају" и да је атеизам једини прави пут у животу.

Др Флу је онда сео и написао аутобиографску књигу "Признајем: Постоји Бог!“ - Како је најортодокснији светски атеиста променио свој став". У тој књизи он описује своје одрастање у религиозној породици, своје скретање у атеизам под утицајем атеистичке литературе и дугогодишњи рад на месту професора филозофије на бројним светским универзитетима као најватренији промотер атеизма у свету. А онда, уследио је преокрет под утицајем јасних научних чињеница.

У својој књизи др Флу, као маестрални филозоф и логичар, показује како је најпознатији светски еволуциониста, Др Ричард Докинс, потпуно погрешно објаснио феномене у природи, и злоупотребио свој утицај као професор биологије на Оксфордском универзитету. Књига даље обрађује и друга питања у вези с односом науке и религије, и науке и атеизма, и представља прави уџбеник здраве логике и једноставног научног резоновања.

Као религиозан човек, др Флу цитира библијски текст и каже: "Тешко онима који зло зову добро, а добро зло, који праве од мрака светлост, а од светлости мрак, који праве од горког слатко а од слатког горко."

Развој науке бацио је ново светло на безбројна чуда природе која потврђују тврдњу да је овај свет створен и да није могао настати случајно, како тврди савремена теорија еволуције. Археологија, геологија, астрономија и друге научне дисциплине показале су да постоји потпуни склад између савремених научних открића и извештаја датих у Библији. Творац не само да је створио овај свет, већ је човеку дао јасна упутства за квалитетан и успешан живот, записана у Библији.

Чињеница је да не постоји штета коју човек може да изазове а коју Творац не може да исправи. Истински религиозни људи, као др Ентони Флу, свесни су те чињенице и храбро наступају у одбрани онога што је истинито и животно важно. Онај који је створио човека у стању је то поново да учини, и након његове смрти, а за оне који су упорни у побуни и деструкцији не постоји ниједан доказ који би могао да их покрене у позитивном смеру, као што Творац каже: "Овима могу и мртви да устају из гробова, али неће веровати."

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Јел тај Флу прешао у православље? Ако не шта се онда ВИ фурате са њим?

Мислим да је на овом или неком случном форуму већ објашњено ко је и шта је овај Флу... готово непознати академац који је у својим старијим и мало мање ментално урачуњивим данима потпао под утицај некој Америчког креационисте и а конто тога се преобратио у ДЕИЗАМ! У јее... стварно велика победа за камп верника. Тресем се.

Бог је скоро па свемогућ. Он може све да уради... осим да изневери очекивања свог верника.

XIO

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 2 weeks later...

неко ко више од пола века пише о атеизму и онда се преуми пред крај живота је више него верник, с обзиром на то да није одбио откривење, већ је логично сасвим поступно променио поглед на свет.

било би само чудно да је другачије.

http://en.wikipedia.org/wiki/Antony_Flew

чувени интервју са њим ...

http://www.biola.edu/antonyflew/

опет, нема теорије да закључимо шта је изговорио пред смрт очекујући Бога, али знамо да му је Господ Исус Христос био крајње привлачно харизматична личност и да је због тога био привучен једино Хришћанству, а ужаснут Исламом.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

неко ко више од пола века пише о атеизму и онда се преуми пред крај живота је више него верник, с обзиром на то да није одбио откривење, већ је логично сасвим поступно променио поглед на свет.

било би само чудно да је другачије.

http://en.wikipedia.org/wiki/Antony_Flew

чувени интервју са њим ...

http://www.biola.edu/antonyflew/

опет, нема теорије да закључимо шта је изговорио пред смрт очекујући Бога, али знамо да му је Господ Исус Христос био крајње привлачно харизматична личност и да је због тога био привучен једино Хришћанству, а ужаснут Исламом.

A ja bih bio užasnut činjenicom kako je on to otkrio - istraživanjem po atomu ugljenika shvatio je da je nemoguće da se tri atoma He spoje na taj način i formiraju atom koji je osnovana stvar organskog sveta.

Mislim da je argument "Vidi kako je složeno, to je dokaz da bog postoji". Postao je deista i još i zastupa Inteligentni Dizajn. Kategorija ljudi kao Miroljub Petrović. On nije postao hrišćanin kao što mislite, on sada samo misli da postoji inteligentni tvorac univerzuma.

"He became advocate of the fact there is an intelligent designer of the universe based on the research in biology.Anyone who knows anything about biology knows that's just ridiculous.

He once was a great philosopher, that's just sad." -Richard Dawkins

Link to comment
Подели на овим сајтовима

уф, уф.

то гуркање у калупе, баш не приличи здравом расуђивању ...

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,2869.msg215767.html#msg215767

него, јасно је мени да се није децидивно декларисао, али лепо сам написао да не знамо и да можемо само посредно да проценимо шта и како ...

а те Докинсове дефиниције као да га је знао лично са прозивкама преко новина што је набацивао да је посенилио, то ми је недостојно интелигенције.

понекад ти не треба математика, или друга грана науке, да би могао да сабереш два и два. 29dz8zk

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Taj argument pred kojim je on zanemeo nažalost i nije neki... Tačno je da u svim našim ćelijama postoje informacije koje govore tim ćelijama kako da se ponašaju, što sve zajedno utiče na to kako izgleda i funkcioniše naše telo i um. Ako pretpostavimo da je neko morao te informacije da stavi u naše ćelije, drugim rečima da nas stvori, znači da je neko morao da stavi neke informacije i u njegove ćelije / ili od kojih je već jedinica stvoren, jer kako bi drugačije nastao taj neko koji je stvorio nas. Ako mi nismo mogli da nastanemo slučajno i ni iz čega, zašto bi mogao on?

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Развој науке бацио је ново светло на безбројна чуда природе која потврђују тврдњу да је овај свет створен и да није могао настати случајно, како тврди савремена теорија еволуције. Археологија, геологија, астрономија и друге научне дисциплине показале су да постоји потпуни склад између савремених научних открића и извештаја датих у Библији. Творац не само да је створио овај свет, већ је човеку дао јасна упутства за квалитетан и успешан живот, записана у Библији.

Ne, ne Ivanka, ti nista ne shvatas! Da li si pazljivo procitala text koji je gore napisan? Ocigledno je da nisi, jer da jesi neke stvari bi ti bile jasne u potpunosti. Savremena naucna dostignuca su jasno i precizno objasnila biblijske textove, kao na primer da je bog prvog dana stvorio svetlost a posle nekoliko dana je stvorio zvezde.

Sve je savrseno jasno Ivanka! Ali samo jednu stvar moras da znas.

Da bi ti ovo bilo jasno, samo ne smes da razmisljas!!! I sve je uredu. Onda ce i bog da te voli jer bog je ljubav.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Развој науке бацио је ново светло на безбројна чуда природе која потврђују тврдњу да је овај свет створен и да није могао настати случајно, како тврди савремена теорија еволуције. Археологија, геологија, астрономија и друге научне дисциплине показале су да постоји потпуни склад између савремених научних открића и извештаја датих у Библији. Творац не само да је створио овај свет, већ је човеку дао јасна упутства за квалитетан и успешан живот, записана у Библији.

Ne, ne Ivanka, ti nista ne shvatas! Da li si pazljivo procitala text koji je gore napisan? Ocigledno je da nisi, jer da jesi neke stvari bi ti bile jasne u potpunosti. Savremena naucna dostignuca su jasno i precizno objasnila biblijske textove, kao na primer da je bog prvog dana stvorio svetlost a posle nekoliko dana je stvorio zvezde.

Sve je savrseno jasno Ivanka! Ali samo jednu stvar moras da znas.

Da bi ti ovo bilo jasno, samo ne smes da razmisljas!!! I sve je uredu. Onda ce i bog da te voli jer bog je ljubav.

Znaci zvezde su starije od fotona?



 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Развој науке бацио је ново светло на безбројна чуда природе која потврђују тврдњу да је овај свет створен и да није могао настати случајно, како тврди савремена теорија еволуције. Археологија, геологија, астрономија и друге научне дисциплине показале су да постоји потпуни склад између савремених научних открића и извештаја датих у Библији. Творац не само да је створио овај свет, већ је човеку дао јасна упутства за квалитетан и успешан живот, записана у Библији.

Ne, ne Ivanka, ti nista ne shvatas! Da li si pazljivo procitala text koji je gore napisan? Ocigledno je da nisi, jer da jesi neke stvari bi ti bile jasne u potpunosti. Savremena naucna dostignuca su jasno i precizno objasnila biblijske textove, kao na primer da je bog prvog dana stvorio svetlost a posle nekoliko dana je stvorio zvezde.

Sve je savrseno jasno Ivanka! Ali samo jednu stvar moras da znas.

Da bi ti ovo bilo jasno, samo ne smes da razmisljas!!! I sve je uredu. Onda ce i bog da te voli jer bog je ljubav.

Jel ovo iz Monty Pytona?

Dakle,prijatelju,ovo nikakve veze sa naukom nema tj faktografijom i fenomenologijom stvorenog sveta kakvog ga poznajemo.

Aj malo promisli pa onda ispocetka.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Taj argument pred kojim je on zanemeo nažalost i nije neki... Tačno je da u svim našim ćelijama postoje informacije koje govore tim ćelijama kako da se ponašaju, što sve zajedno utiče na to kako izgleda i funkcioniše naše telo i um. Ako pretpostavimo da je neko morao te informacije da stavi u naše ćelije, drugim rečima da nas stvori, znači da je neko morao da stavi neke informacije i u njegove ćelije / ili od kojih je već jedinica stvoren, jer kako bi drugačije nastao taj neko koji je stvorio nas. Ako mi nismo mogli da nastanemo slučajno i ni iz čega, zašto bi mogao on?

Znači ako postoji bog onako kako ga opisuju i zamišljaju, on sigurno ima DNK?

I to baš kao ljudi?

Link to comment
Подели на овим сајтовима

...on sada samo misli da postoji inteligentni tvorac univerzuma.

"He became advocate of the fact there is an intelligent designer of the universe based on the research in biology.

Da, možemo Ga i tako nazvati Inteligentni Tvorac Univerzuma (ITU).

And we could call Him - Intelligent Designer of the Universe (IDU).

A umesto ITU (i IDU), možemo za Njega reći i - BOG.

Imamo slobodnu volju....

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Taj argument pred kojim je on zanemeo nažalost i nije neki...

да, управо због тога и постоји лични однос са Богом и ретко се деси да два човека иста ствар наведе - можда им пресече дилему, али никад нисам чуо да их је иста ствар навела да поверују ...
Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...