Jump to content
Јагода Наранџа Банана Лимета Лист Шкриљац Небо Боровница Грожђе Лубеница Чоколада Мермер Мрак Ubuntu VKontakte WhatsApp Viber
Јагода Наранџа Банана Лимета Лист Шкриљац Небо Боровница Грожђе Лубеница Чоколада Мермер Мрак Ubuntu VKontakte WhatsApp Viber

ПРИДРУЖИТЕ СЕ НАШОЈ VIBER ГРУПИ, КЛИКНИТЕ НА ЛИНК

Sign in to follow this  
Зорица екс Милева

Dijareja i opstipacija

Recommended Posts

DIJAREJA ILI PROLIV predstavlja abnormalno brzo kretanje fekalnih materija kroz debelo crevo,[1] što ima za posledicu povećanje sadržaja tečnosti ili volumena crevnog sadržaja[2] i učestalo vršenje nužde sa vodenastim stolicama različitog stepena viskoziteta.[3] Izbačeni crevni sadržaj ponekad može sadržavati primese krvi, gnoja i drugih materija. Pre samog nastupa ovog stanja dolazi do izražene peristaltike (crevnih pokreta), što neretko prate i bolni grčevi.

Dijareja može biti akutna (kada nastupi iznenada, kratko traje i prolazi bez posledica) ili hronična (kada traje po nekoliko nedelja ili meseci).[3] Kod slučajeva ozbiljne neuhranjenosti ovo stanje može izazvati smrtan ishod, što se naročito često dešava u nerazvijenim zemljama.

Lijek za dijareju

Dijareja i grčevi se uglavnom javljaju leti. Proliv možete lečiti bobičastim plodovima, kao što je kupina ili borovnica. Ovo voće sadrži visok nivo taninske kiseline, a tanin steže stolicu. Većinu prirodnih lekova protiv dijareje čine biljke bogate taninom. Da biste sebi olakšali problem sa dijarejom, deset minuta kuvajte jednu do dve supene kašike bobičastih plodova ili suvog lišća kupina u pet do šest kašika vode. Procedite. Nekoliko puta dnevno treba da popijete po šoljicu ovog čaja, ali napitak mora biti svež. Velike doze tanina mogu prouzrokovati oštećenja jetre pa morate biti oprezni. Ako već muku mučite sa prolivom, najveća opasnost može biti dehidracija organizma zbog gubitka tečnosti. Dehidracijom se gube minerali i elektroliti, pa lekari savetuju što češće konzumiranje slanih i mineralnih napitaka. U slučaju jakih bolova, temperature, sluzave ili krvave stolice, ako proliv potraje, kad mu ne znate uzrok i kad sumnjate na nagli i značajni gubitak tečnosti, potrebno je da se obratite lekaru.

Verovatno niste znali da se hrastova kora koristi ne samo u mnogim kozmetičkim preparatima već i kao lek za dijareju. Hrastova kora takođe sadrži puno tanina. Koristi se protiv proliva, rana i hemeroida, a na tržištu je dostupna u kapsulama i kao čaj u filter kesicama ili u prahu. U situacijama kada vas boli stomak, muče vas grčevi, proliv i povraćate, blagotvorno je ako jedete dvopek. Ono što u tom slučaju treba da znate jeste da izbegavate prepečen hleb sa mlekom, jer ćete izazvati ponovno povraćanje i samim tim dehidraciju. Kod dijareje nije mudro piti druge tečnosti osim lekovitih čajeva i prokuvane vode, a mleko je zabranjeno, kao i skoro svi voćni sokovi.

ZATVOR ,OBSTIPACIJA ili neredovno, otežano, oskudno i neprijatno pražnjenje creva obično uz tvrdu, suvu, stolicu je jednan od najčešćih poremećaja organa za varenje koji obično pogađa osobe starije životne dobi ali ne retko i mlađu populaciju. Da bismo postavili dijagnozu zatvora potrebno je da budu ispunjeni subjektivni (teško i neprijatno pražnjenje koje ne donosi olakšanje) i objektivni kriterijumu (mala učestalost stolica, mala količina izbačenog sadržaja,tvrda konzistencija stolice). Ritam pražnjenja stolice je različit i smatra se uobičajenim pražnjenje stolice od 3 puta dnevno pa do jednom na 3 dana. Kada je pražnjenje creva ređe od dva puta nedeljno govorimo o hroničnom zatvoru. Međutim osobe koje imaju stolicu jednom u tri dana i to rade redovno bez tegoba i bez izmenjene strukture stolice nemaju zatvor. Nasuprot njima osobe koje se prazne svakog dana ali to rade sa naporom i ne isprazne se do kraja imaju zatvor.

UZROCI

Uzroci zatvora su različiti. Najčešći oblik zatvora je takozvana hronična habitualna opstipacija bez jasno vidljivog organskog uzroka. U narodu se to obično naziva «lenja creva». Ovaj tip zatvora je najvećim dlom uzrokovan načinom života. Obično pogađa osobe koje se malo kreću i jedu industrijski obrađenu rafiniranu hranu sa premalo biljnih vlakana. Kako je u ovoj kategoriji osoba najveći deo starije populacije onda je jasno zašto je zatvor pojava koja se obično sreće u starijoj dobi. Pojavi zatvora doprinose mnogi lekovi koji deluju umirujuće na nervni sistem, lekova koji umiruju bolove i preparata za nadoknadu kalcijuma i gvožđa. Trudnice imaju obično zatvor zbog hormonskih promena i povećanog spoljnjeg pritiska na creva. Manje česti razlozi opstipacije mogu biti neke bolesti kao što su poremećaj rada štitaste žlezde, parkinsonizam, multipleks skleroza, moždani udar, šećerna bolest. Najopasnija bolest koja ide sa zatvorom je tumor debelog creva, ali tada zatvor prate drugi ozbiljniji znaci i simptomi kao što su krvarenje, smenjivanje zatvora i proliva, bolovi u trbuhu i sl.

Kada govorimo o zatvoru teško je izbeći komentar o hemoroidima. Od hemoroida uglavnom pate osobe koje mnogo sede ili se malo kreću. Kod ovih osoba tvrda stolica pogoršava stanje hemoroida a onda upala hemoroida koja ide sa bolovima na neki način tera obolelog da se što ređe prazni što pogoršava zatvor i zatvara jedan začarani krug.

ŠTA UČINITI?

U najvećem broju slučajeva kada se radi o «običnom zatvoru» možemo mnogo učiniti i sami. Najvažnija je pravilna ishrana i redovna fizička aktivnost. Bitno je da se hranom unese što više biljnih vlakana. Biljna vlakna se nalaze u voću (jabuke, breskve, mandarine, kajsije, šljive, suve smokve) povrću (kelj, confused1, kupus, šaragarepa, spanać,zelje, tikvice,) leguminozama (boranija, grašak, pasulj,sočivo) i neoljuštenim žitaricama (pšenica, integralni pirinač, testenine od integralnog brašna, ovsene pahuljice, musli ). Treba izbegavati jela i proizvode od oljušteniog pirinča i belog brašna a jesti crni ili raženi hleb odnosno kačamak i proju. Dobro je svakodnevno konzumirati kompot od suvih šljiva. Od voća se ne preporučuju banane. Biljna vlakna koja na ovaj način unesemo se ne vare u digestivnom sistemu, zadržavaju vodu, bubre i mehanički draže crevo na pražnjenje. Biljna vlakna se prodaju u obliku gotovih pomoćnih lekovitih sredstava u obliku kocki praha, tableta i pod različitim imenima (Probavita, Verolax i sl.) se mogu naći u apotekama i «prodavnicama zdrave hrane». Kada su druge prehrambene namirnice u pitanju treba napomenuti da nekim pacijentima koristi šolja hladnog mleka, a od fermentisanih mlečnih proizvoda se preporučuju probiotički napici (kefir, jogurt). Poželjno je bar dva puta nedeljno koristiti ribe i redukovati unos mesa. Potrebno je popiti bar litar i po tečnosti dnevno. Dobro je koristiti mineralnu vodu bogatu magnezijumom (Mivela, Donat) ili uzeti tablete magnezijuma (150-300 mg dnevno uz oprez kod bolesnika koji boluju od bubrežnih bolesti). Čaj od kamilice ili nane sa dodatkom nekoliko zrna kima je ukusan i prijatan dodatak tečnosti a smanjuje nadutost u trbuhu.

Pored pravilne ishrane veoma je važna i redovne fizička aktivnost koja podrazumeva bar pola sataobičnog hoda u toku dana.

Kada navedim uputstvima ne dođe do normalizovanja pražnjenja creva kao i u slučaju iznenada nastalog zatvora koji traje duže od nedelju dana, pojave crne stolice ili sveže krvi u stolici potrebno je potražiti pomoć lekara, koji će dati neki od laksativa ili preporučiti određene dijagnostičke pretrage.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Креирај налог или се пријави да даш коментар

Потребно је да будеш члан ЖРУ-а да би оставио коментар

Креирај налог

Пријавите се за нови налог на ЖРУ заједници. Једноставно је!

Региструј нови налог

Пријави се

Већ имаш налог? Пријави се овде

Пријави се одмах

Sign in to follow this  

×