Jump to content
Јагода Наранџа Банана Лимета Лист Шкриљац Небо Боровница Грожђе Лубеница Чоколада Мермер Мрак Ubuntu VKontakte WhatsApp Viber
Јагода Наранџа Банана Лимета Лист Шкриљац Небо Боровница Грожђе Лубеница Чоколада Мермер Мрак Ubuntu VKontakte WhatsApp Viber

ПРИДРУЖИТЕ СЕ НАШОЈ VIBER ГРУПИ, КЛИКНИТЕ НА ЛИНК

Ivan Marković

Четници, комунисти, усташе

Recommended Posts

пре 2 часа, МилошБГ рече

Нисам сигуран, поготово знајући да су сами комунисти и пустили лако усташе да напусте земљу и оду већински у Јужну Америку

Zapravo nisu. Milan Basta je veoma dobro opisao šta je sve partizanska vojska (tada već Jugoslovenska armija) učinila da bi sprečila masovnu bežaniju ustaša na zapad. Reč je o dobro poznatim događajima u malom austrijskom mestu Blajburg (slovenački Pliberk). Basta opisuje kako su tu JA i lokalni slovenački partizani po cenu velikih gubitaka i pošto je primirje već nastupilo (tj. nemača kapitulacija), morali da vode borbe protiv ustaša i domobrana (tkz.Hrvatske oružane snage) prvo kod Dravograda, a pošto nisu uspeli da spreče proboj preko mostova na Dravi (iz raznih razloga, između ostalog, na tom pravcu su ustaše ostvarile lokalnu vatrenu nadmoć, a i bilo je ometanja od strane Bugara, ovoga puta u ulozi saveznika), nastavili su gonjenje u Austriju. Zahvaljujući podršci Engleza, koji su im stavili na raspolaganje tenkove i avijaciju, Basta i lokalni vođa slovenačkih partizana su prisilili na predaju "Glavni stožer". Na Blajburgu je zarobljena gotovo kompletna vlada NDH i "glavni stožer", dok se procene broja zarobljenika i kasnije likvidiranih ( s tim da nisu svi zarobljenici likvidirani) kreće od nekih 8-9000 (naši) do čak 30.000-40.000 (ustaški). Gotovo svi zarobljeni ministri i generali iz Stožera su dobili smrtne kazne u procesu pred vojnim sudovima (izuzeci su bili Mihajlo Lukić i Lavoslav Milić od vojnih lica). Izgleda da je nad "boranijom" međutim primenjen talion...kakav i koliki, ne možemo znati...koliko mi je poznato, iz partizansko-britanskog obruča probilo se svega par stotina lica, među njima od pozantijih Rafael Boban, drugi komandant crne legije, koji je posle toga jednostavno nestao. Što se tiče onih koji su uspeli da zbrišu, Maks Luburić je likvidiran od strane UDBE, tako što ga je zaklao njen agent, Ilija Stanić, u Španiji negde 1969-70. Eugen "Dido" Kvaternik je nastradao sa celokupnom porodicom u neobičnoj automobilskoj nesreći za koju niko nije preuzeo odgovornost. Veliki broj izbeglih ustaša vratio se u zemlju 1947-48, očekujući da digne ustanak, ali je njih ovde zapravo domamila UDBA, u briljantnoj operaciji "Gvardijan". Tokom te operacije, pohavatano je nekoliko stotina raznih terorista a od velikih faca Ljubo Miloš i Božidar Kavran. 

Ako se ima u vidu sve gore navedeno, nema mnogo osnova da se smatra da je UDBA poštedela Pavelića samo zato jer je Tito "mrzeo Srbe"...ja bih pre objašnjenja tražio u nekim mnogo prizemnijim, banalnijim razlozima...recimo, UDBA nije likvidirala Pavelića ili ga uhapsila (iako su timovi slati nekoliko puta, koliko mi je poznato) ali sličnu stvar nije uradio ni MOSAD, koji ga je takođe pratio. Biće da su motrenjem pokušavali da utvrde gde je Pavelić sakrio nekoliko (stotina?) tona zlata koje je maznuo još krajem 44 iz "državnog" trezora. Ovo mu je bila polisa osiguranja i ispostavilo se da je bio u pravu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
пре 3 часа, МилошБГ рече

све њихове злочине минимизирали

Upravo je Državna komisija za zločine okupatora i njihovih pomagača 1945 (ili 1946-7, nisam siguran) objavila procenu o 700.000 jasenovačkih žrtava. Ukoliko neko minimizira te zločine, onda su to istraživanja nastala posle 1988 i to ne samo kod Hrvata...

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
пре 11 часа, Ivan Marković рече

Zapravo nisu.

Заправо јесу. У Блајбургу нису убијане само усташе, већ и припадници других формација (четници, љотићевци, белогардејци, словеначке снаге), чак је број усташа побијених веома мали.

Усташе и домобрани јесу масовно прелазили у партизане, знам и лична сведочанства о томе, а имамо и сама наређења Јосипа Броза Тита где он наређује партизанима да припаднике ,,хрватске војске" (тј. усташе и домобрани) треба ,,преваспитавати" и примати у партизанске редове, а четнике стрељати на лицу места. Постоје и немачки, и комунистички и сами усташки извори о преласку усташа на страну партизана, као и о масовном пуштању (баш тако, пуштању) усташа да пређу преко границе и побегну. За Павелића баш кажу да су га пустили да побегне. А познато је и да је комплетна усташка ,,Хрватска легија" на челу са својим командантом, Марком Месићем, прешла на страну партизана. Ево, погледај ову фотографију:

17312583120962vrazjapart-1.jpg

Види се припадник те ткз. ,,хрватске легије" који је прешао у партизане. На капи петокрака, а на рукаву симбол ,,хрватске легије". Нису чак ни своје усташке симболе поскидали.

А чињеница да је главни човек задужен за бекство усташа из Југославије, Крунослав Драгановић, аболиран и на миру умро у Југославији Титовој, где га нико није теретио нити дирао, сасвим довољно говори о томе. Као и факт да комунисти никад нису расписали потерницу за Павелићем, а све су урадили да ухвате ђенерала Дражу.

Али, то је ипак историјска тема, да не затрпавамо тему о Гишки сада овом причом.

Share this post


Link to post
Share on other sites
пре 9 часа, Православни Србин рече

већ и припадници других формација (четници, љотићевци, белогардејци, словеначке снаге)

Ne, pomešao si Blajburg sa Kočevskim Rogom.

Na Blajburgu je uhvaćena mala grupa četnika iz Crne Gore, koji su se povlačili zajedno sa ustašama, a bili su pod komandom Sekule Drljevića.

пре 9 часа, Православни Србин рече

чак је број усташа побијених веома мали.

Otkud znaš?

пре 9 часа, Православни Србин рече

Усташе и домобрани јесу масовно прелазили у партизане, знам и лична сведочанства о томе, а имамо и сама наређења Јосипа Броза Тита где он наређује партизанима да припаднике ,,хрватске војске" (тј. усташе и домобрани) треба ,,преваспитавати" и примати у партизанске редове, а четнике стрељати на лицу места.

Ni blizu. Ukoliko si već čitao o tome, onda bi prvo trebalo da znaš da se pod oznakom "hrvatska vojska" uopšte ne podrazumevaju ustaše, već domobrani, koji su bili "regularne" trupe, dok su ustaše bili partijsko-politička milicija, poput crnokošuljaša u Italiji iili Šturmabtajlunga (SA) ili Šucstafela (SS) u Nemačkoj. Čak su i njihovi komandni lanci u NDH, ako se ne varam bili odvojeni, sve dok ih u jesen 1944 nisu spojili u Oružane snage NDH. Sve do tada, u piatnju su različite formacije. 

пре 9 часа, Православни Србин рече

а имамо и сама наређења Јосипа Броза Тита где он наређује партизанима да припаднике ,,хрватске војске" (тј. усташе и домобрани) треба ,,преваспитавати" и примати у партизанске редове, а четнике стрељати на лицу места.

Ma kakvi. Amnestija je važila za sve, sem za ustaše i ljotićevce. Najveći broj četnika je avgusta-septembra 1944, sledeći kraljevo naređenje, a i glas zdravog razuma i videći kako vetar duva, prešlo u Titovu vojsku. Veselin Đuranović, komunistički lider Crne Gore pre Žute Grede, koji je bio na vlasti do 1988, bio je tokom većeg dela rata četnik. Major Radoslav Đurić, komandant jednog četničkog korpusa u Srbiji, prešao je na stranu Tita u leto 1944 (mislim pre kraljevog naređenja). Mogu ovakve primere da ti ređam do sutra...da su se četnici tek tako streljali kao što pričaš, ne bi Keserović, Račić i ostali ni stigli do suda...pri tome bi verovatno postali generali kod Tita da su bili malo pametniji, ili možda imali manje putera na glavi. 

пре 9 часа, Православни Србин рече

знам и лична сведочанства о томе,

Ovo ne znači baš ništa, jer je anekdotalno (osim ako nije u pitanju neko na visokom položaju, sa boljim pregledom situacije). I meni je na slavu dolazio starac, koji je kao mladić od 18 godina učestvovao u toj poteri za ustašama. On svedoči sa kakvom su se metodičnošću pripadnici partizanskih formacija obračunavali sa ustašama i njihovim porodicama (žica, rafal, a u jamu...) Nije bilo tog Tita koji je to mogao da spreči. 

пре 9 часа, Православни Србин рече

Постоје и немачки, и комунистички и сами усташки извори о преласку усташа на страну партизана, као и о масовном пуштању (баш тако, пуштању) усташа да пређу преко границе и побегну.

Ne znam gde si našao nemačke izvore o događajima na Blajburgu, ili ako baš hoćeš, o događajima na tom delu jugoslovensko-austrijske granice. Što se tiče ustaških, jedan od retkih preživelih, Danijel Crljen, daje izveštaj koji se uglavnom poklapa sa Bastinim. Što se tiče pak prelazaka ustaša na stranu partizana (od 1943, pa na dalje) toga je moglo biti i verovatno je i bilo, ako bi ustaše prethodno prešle u "Hrvatsku vojsku" (tj.domobrane) a onda bi prosto ćutali o onome pre, pa ako prođe, prođe...

пре 9 часа, Православни Србин рече

За Павелића баш кажу да су га пустили да побегне.

Ma kakvi...Pavelić je pobegao nekoliko dana pre pada Zagreba i povlačio se bezbednim pravcima preko Slovenije, tada još pod nemačkom kontrolom. Naravno, posle, kada je već stigao u Italiju, Ozna, a potom i Udba, imale su interes da saznaju gde je sakrio zlato (za koje se tek po padu Zagreba verovatno moglo saznati da ga je ovaj apio)...

пре 9 часа, Православни Србин рече

А познато је и да је комплетна усташка ,,Хрватска легија"

"Hrvatska legija" nije bila ustaška. U pitanju je 369 domobranska pukovnija, a Marko Mesić nije bio ustaški oficir već domobranski pukovnik. 

https://sr.wikipedia.org/sr-el/Марко_Месић_(војник)

пре 9 часа, Православни Србин рече

Види се припадник те ткз. ,,хрватске легије" који је прешао у партизане. На капи петокрака, а на рукаву симбол ,,хрватске легије". Нису чак ни своје усташке симболе поскидали.

Ja na rukavu ovog čoveka nigde ne vidim ustaški simbol. Vidim hrvatsku šahovnicu, koja je bila grb NDH, koji su mogli nositi domobrani na istočnom frontu. Da te podsetim, za domobrane je važila amnestija, za ustaše nije...osm toga, sama slika ne dokazuje baš ništa. Na slici je mogao biti i partizan koji je skinuo košulju sa mrtvog neprijatelja (recimo domobrana, koji se vraćao na odsustvo ili išao sa njega, pa upao u zasedu). Ne kažem da je ovo slučaj, ali sumnjam da bi ovo igde prošlo kao dokaz (pred ikojim sudom).

пре 10 часа, Православни Србин рече

А чињеница да је главни човек задужен за бекство усташа из Југославије, Крунослав Драгановић, аболиран и на миру умро у Југославији Титовој

Normalno. On je mnogo mogao da im kaže o tome gde su Maks, Dido i ostali....

пре 10 часа, Православни Србин рече

Као и факт да комунисти никад нису расписали потерницу за Павелићем

Zato što ga Peronova Argentina i Frankova Španija i onako nikad ne bi izručili. A i verovatno je samo on znao gde je zlato. Uostalom, zašto ga nisu uhvatili Izraelci (a jesu Ajhmana )?

пре 10 часа, Православни Србин рече

а све су урадили да ухвате ђенерала Дражу.

Naravno, lakše je juriti ljude na potezu Užice-Višegrad, nego Ognjena Zemlja-Madrid...

Na sve to, Draža nije :

1) Otišao iz zemlje

2)Imao zlato

3) Otišao iz zemlje i imao zlato

Na sve to, Draža je bio jedini Titov politički i vojni protivnik, a Pavelić običan terorista. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
админ

Да искористим и "злоупорабим" твој офф докторе, те да додам...

Треба рећи и то, да су сами Савезници Југославији "на даљу надлежност" испоручили велики део "званичника" те сулуде државне творевине, а који су успели да "прођу" и избегну и Кочевски рог и Блајбург нпр. И то месецима, па чак и годинама "након та два" топонима...

Рецимо, усташко псето, капетана авијације Југословенског краљевског ваздухоплловства, Владимира Крена који је 1. травња 1941. године буквално украо авион у Боронгају, те прелетео за Бечко Ново Место и ставио се на располагање команданту 4. Луфтвафе Александру Леру, испоручивши му комплетан Р-41, тј. мобилизацијски и план у случају рата размештаја и активности наше авијације... Након тога је од стране Павелића рапидно напредовао од капетана до генерала и био првим командантом "усташког јата".

То људско говно је ухићено у Ђенови 1947. године, испоручено Југославији и осуђено за велеиздају у Априлском рату, те стрељано у Загребу 1948. године...

Share this post


Link to post
Share on other sites
пре 4 минута, Милан Ракић рече

То људско говно је ухићено у Ђенови 1947. године, испоручено Југославији и осуђено за велеиздају у Априлском рату, те стрељано у Загребу 1948. године...

Ovaj detalj mi nije bio poznat. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
админ
пре 5 минута, Ivan Marković рече

Ovaj detalj mi nije bio poznat. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Vladimir_Kren

Иначе, датум његовог прелета је мало нејасан, те се "креће" од 1. до 5. априла; тј. када је са мобилизацијским плановима одлетео за Беч и предао их Леру. (Ја сам нпр. у једном тексту објављеном на неким порталима "оперисао" са 3. априлом) 

Начелно, датум његовог одласка у коначном, тј. у девастацији Краљевине Југославије, ништа не мења, јер је 4. Луфтвафе само имала (па чак и да су им информације доставвљене 6. априла ујутро); дакле, само су имали да постојећим оперативним плановима, додају оно што до тада нису знали.

Тј. алтернативвне размештајне просторије које су биле мета напада (поред већ познатих летелишта)... Нпр. Први бомбардерски пук који је алтернативу имао код Бијељине или Седми на некој ливади код Пожеге. То свакако нису била њихова "звванична" ллетелишта...

Share this post


Link to post
Share on other sites
пре 4 минута, Милан Ракић рече

https://en.wikipedia.org/wiki/Vladimir_Kren

Иначе, датум његовог прелета је мало нејасан, те се "креће" од 1. до 5. априла; тј. када је са мобилизацијским плановима одлетео за Беч и предао их Леру. (Ја сам нпр. у једном тексту објављеном на неким порталима "оперисао" са 3. априлом) 

Начелно, датум његовог одласка у коначном, тј. у девастацији Краљевине Југославије, ништа не мења, јер је 4. Луфтвафе само имала (па чак и да су им информације доставвљене 6. априла ујутро); дакле, само су имали да постојећим оперативним плановима, додају оно што до тада нису знали.

Тј. алтернативвне размештајне просторије које су биле мета напада (поред већ познатих летелишта)... Нпр. Први бомбардерски пук који је алтернативу имао код Бијељине или Седми на некој ливади код Пожеге. То свакако нису била њихова "звванична" ллетелишта...

Uvek me je zanimalo kako su organi kraljevine zaduženi za kontrašpijunažu toliko podbacili. Naravno, nemam pojma koje odeljenje Generalštaba je bilo za to zaduženo (ako je ijedno i bilo).

Share this post


Link to post
Share on other sites
пре 6 минута, Аурор рече

Kraljevina je podbacila. Imali su priliku da izbegnu invaziju i upropastili su je.

Naravno. To je veoma dobro poznato. No ovde mi je prosto fascinantno koliko je bila bušna izdajnicima i agentima spavačima, ko švajcarski sir...al da ne skrećemo više sa teme...vrnimo se Giški.

Share this post


Link to post
Share on other sites
пре 29 минута, Ivan Marković рече

Naravno. To je veoma dobro poznato. No ovde mi je prosto fascinantno koliko je bila bušna izdajnicima i agentima spavačima, ko švajcarski sir...

Nemački nacionalistički socijalisti su mnogo često po Evropi nailazili na otvorena vrata. Francuzi su npr. 1940. imali najjaču vojsku na svetu, pa kapitulirali za 6 nedelja, i to potpuno smešno...

Ali da se vratimo temi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Ivan Marković

Deluješ vrlo upućeno, pa bih te pitao štogod.

Kako to da su partizani mogli mirno da borave i da uredno zasedaju na teritoriji NDH? Nit su oni nekog uznemiravali nit je njih neko uznemiravao... znamo da su sa srpskih teritorija bili proterani u vrlo kratkom roku.

Da li postoji opravdan razlog zašto partizani nisu oslobodili Jasenovac do pred sam kraj rata? Oslobodili su udaljene, zapadne delove Hrvatske a za sve to vreme Jasenovac je ostao da radi punom parom.

Share this post


Link to post
Share on other sites
пре 47 минута, Tumaralo. рече

Kako to da su partizani mogli mirno da borave i da uredno zasedaju na teritoriji NDH? Nit su oni nekog uznemiravali nit je njih neko uznemiravao

Odakle ti ovo???Prvi put čujem za tako nešto. 

пре 47 минута, Tumaralo. рече

znamo da su sa srpskih teritorija bili proterani u vrlo kratkom roku.

Kojih srpskih teritorija? Ili možda po tebi Grmeč, Kozara i dobro parče bosanske krajine i zap. Bosne nisu (bile) srpske teritorije...

пре 47 минута, Tumaralo. рече

Da li postoji opravdan razlog zašto partizani nisu oslobodili Jasenovac do pred sam kraj rata?

Zašto ga nisu oslobodili četnici? I njih smatram regularnim pokretom otpora. Štaviše, oni su tokom jednog dobrog dela rata bili regularna vojska kraljevine Jugoslavije. Pa je njihova obaveza bila da spreče genocid na teritoriji iste. 

пре 47 минута, Tumaralo. рече

znamo da su sa srpskih teritorija bili proterani u vrlo kratkom roku.

 

пре 47 минута, Tumaralo. рече

a za sve to vreme Jasenovac je ostao da radi punom parom.

Jasenovac je na srpskim teritorijama. Možda bi trebalo pitati one za koje tvrdiš da su ih "proterali sa srpskih teritorija u vrlo kratkom roku".

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, Tumaralo. рече

Kako to da su partizani mogli mirno da borave i da uredno zasedaju na teritoriji NDH?

 

1 hour ago, Tumaralo. рече

Nit su oni nekog uznemiravali

1 hour ago, Tumaralo. рече

Oslobodili su udaljene, zapadne delove Hrvatske

Pa dogovori se, jesu li mirno čučali i zasedali a da nikoga ne uznemiravaju ili su oslobađali?

Share this post


Link to post
Share on other sites
пре 7 часа, Ivan Marković рече

Odakle ti ovo???Prvi put čujem za tako nešto. 

Partizani dižu "ustanak" na teritoriji obogaljene Srbije ("Nedićeve Srbije") kada je probisvet Žikica Španac ubio dva žandara. To se zbilo 7. jula 1941.

Posle nekoliko krvavih avantura koje su usledile narednih meseci, često sa ravnogorcima (Kraljevo, Kragujevac, Šabac), partizani bivaju proterani prvo u na teritoriju Crne Gore, gde prave "pasja groblja", i odatle u Hercegovinu, pa dublje u Bosnu. Modus operandi oslobodilaca: ravnogorci i partizani, često zajedno, "oslobode" varoš, narede krčmarima da toče pića i da obrću pečenje, muzika, veselje. Sutradan kad krene nemačka kaznena ekspedicija, "oslobodioci" se pokupe, zapale u šumu i odatle slušaju streljanja nedužnih "oslobođenih" žitelja varoši. Razlika je u tome što su se ravnogorci delimično opametili (otreznili) negde pred kraj 41 i prestali da izazivaju besmislenu pogbiju sopstvenog naroda.

Dakle, pošto ih je srpski narod izbacio odbivši da ih hrani (SDS i SDK nikad ne bi sami uspeli iako su pokušavali), partizani su se obreli na teritoriji Bosne u 42oj. Teritorija Bosne 42ge pripada NDH. Partizani tamo bleje, imaju sednice AVNOJ-a, ne napadaju zvaničnike fašističke NDH niti njih progoni ista. Čitavu 42gi i 43cu, provode tamo bez problema, i tek u 44oj kada je kraj neminovan, napadaju.

пре 8 часа, Ivan Marković рече

Zašto ga nisu oslobodili četnici? I njih smatram regularnim pokretom otpora. Štaviše, oni su tokom jednog dobrog dela rata bili regularna vojska kraljevine Jugoslavije. Pa je njihova obaveza bila da spreče genocid na teritoriji iste. 

Četnici nisu bili fizički u mogućnosti. A ako misliš na ravnogorce (koji su se protivili da ih oslovljavaju sa "četnici") oni nisu imali takva naređenja od odbegle masonske vlade u Londonu, odn. od Čerčila.  Pitam se zašto...

Nego, nije bilo pitanje to, već zašto nisu partizani?

пре 8 часа, Ivan Marković рече

Jasenovac je na srpskim teritorijama. Možda bi trebalo pitati one za koje tvrdiš da su ih "proterali sa srpskih teritorija u vrlo kratkom roku".

Jeste isto koliko je danas Knin Srbija. Samo još manje. Jasenovac je za vreme Drugog svetskog rata bio na teritoriji NDH verovao ili ne.

 

пре 7 часа, Ivan Marković рече

 

Pa dogovori se, jesu li mirno čučali i zasedali a da nikoga ne uznemiravaju ili su oslobađali?

"Oslobađali" su onda kada je sve već počelo da se ruši 44te. Do tada su zasedali i blejali. A i tada su upali na teritoriju "Nedićeve Srbije" i to im je bio fokus "oslobođenja" a ne NDH.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Креирај налог или се пријави да даш коментар

Потребно је да будеш члан ЖРУ-а да би оставио коментар

Креирај налог

Пријавите се за нови налог на ЖРУ заједници. Једноставно је!

Региструј нови налог

Пријави се

Већ имаш налог? Пријави се овде

Пријави се одмах


×