Jump to content
Јагода Наранџа Банана Лимета Лист Шкриљац Небо Боровница Грожђе Лубеница Чоколада Мермер Мрак Ubuntu VKontakte WhatsApp Viber
Јагода Наранџа Банана Лимета Лист Шкриљац Небо Боровница Грожђе Лубеница Чоколада Мермер Мрак Ubuntu VKontakte WhatsApp Viber

ПРИДРУЖИТЕ СЕ НАШОЈ VIBER ГРУПИ, КЛИКНИТЕ НА ЛИНК

Срђан Шијакињић

Члан
 • Број садржаја

  4969
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

2 Followers

О Срђан Шијакињић

 • Ранг
  forever blowing bubbles

Profile Information

 • Пол :
  Мушко

Скорашњи посетиоци профила

18122 profile views
 1. Целокупан покрет? Без прављења разлике између дела ЈВуО под контролом Драже Михаиловића и других "фракција"? Историјске теме не би требало да буду предмет било чијег мишљења, него закључака историјске науке... Нажалост, у разговорима Муслимани-Срби-Хрвати често се партизани појављују као нека заједничка тачка, само зато што су убијали по другим критеријумима, а не националним. Без намере да провоцирам (ако морам и даље да потврђујем добру намеру у разговорима), да ли постоје подаци/радови о четничким злочинима у Хрватској током другог светског рата? Познати су ми злочини над муслиманима и над присталицама партизана, али нисам се сусретао са подацима о већим злочинима над Хрватима (не тврдим да их није било, наравно, зато и питам).
 2. Али тешко да је политика и план ЈВуО била чињење масовних злочина. Нажалост, дословно сви покрети у рату су одговорни за велике злочине, али мора се направити одређена разлика према мотивацијама које су иза тих покрета стајале. Тепих бомбардовање Токија, бомбардовање Дрездена и атомске бомбе су ужасни и масовни злочини, али нико не тврди да су САД злочиначке због тога и да је улога САД у рат злочиначка.
 3. Разлика је у томе што су суштина и циљеви усташког покрета злочиначки и нацистички, док су циљеви ЈВуО (четнички покрет) и НОП-а (партизани) другачији. То не значи да четници и партизани нису чинили злочине, добро је познато да јесу, али идеје водиље ових покрета нису биле злочиначке, као што су биле идеје које су покретале усташки покрет. Ово би ваљда требало да буде историјски неспорно. Уосталом, ЈВуО је била званична војска Краљевине Југославије, подржана и призната од званичне и признате Владе у Лондону и призната од стране земаља Савезница. То се никако не да поредити са усташким покретом признатим једино од нацистичке Немачке и њених савезника. Опет понављам, ово не значи да неки четници (а поред припадника ЈВуО било је и других који су се четницима сматрали, само зато што нису били комунисти, иако је команда ЈВуО имала слаб или никакав утицај на њих) нису чинили ужасне злочине, често и према сународницима у партизанима. Познат је масакар у Фочи посебно. Као што су уосталом и партизани, током и после рата нарочито, убили на десетине хиљада идеолошких противника. Али опет нико не пореди Тита и Анту Павелића (и поред свих монструозности комунистичког режима).
 4. Прво се жалиш како је разговор испод нивоа, а онда на мој онолики пост одговориш овом пошалицом... Пријатно поподне ти желим.
 5. @Isusovo magare Госпођо Магаре, ако су сви други који би могли бити на његовом месту слични њему, дубоко сажаљевам стање у Вашој цркви. Клерици који величају типове који певају о клању људи, мислим...
 6. @Бранко Авдагић Друже, ево, да ти најдобронамерније дам предност сумње, у смислу да желиш да разговараш нормално, а не да тролујеш... Прво, слажем се да је потребно признати и препознати хрватски национализам као једну нормалну и зашто не и позитивну појаву, али само онај који је потпуно дистанциран од усташства. Писао сам и на другим темама, нисам сигуран колико такав национализам тренутно постоји у Хрватској. Надам се да ће временом јачати тај грађански осећај љубави и оданости према држави, који би морао да прати осећај презира и ужаса у погледу НДХ. Нешто као у модерној Немачкој, сматрам да је упоредиво сасвим. Али, како можеш да на било који начин браниш овог бискупа који каже нпр: "Та илегалност односно недопуштена средства свакако нису за нас хришћане прихватљива, као ни злочини које су починили, а које Црква осуђује, премда треба рећи да је то био одговор на бројне четничке и партизанске злочине." и "... утемељени на митовима и лажима. То су не само интерпретација Јасеновца..." и " Најпре, треба рећи да усташтво није био фашизам него организовано војно деловање у одбрани Хрватске као државе". Ево, само ова три цитата, извучена из текста (ко мисли да сам изменио контекст може да прочита интегралну верзију), би требало да буду довољна свакоме ко уме да чита и није злонамеран да закључи да се ради о човеку који не види проблем у НДХ, самој по себи, који негира истину о Јасеновцу и додатно, премда их прво начелно осуђује, оправдава масовно клање Срба, Јевреја, Рома и антифашиста у НДХ некаквим "бројним четничким и партизанским злочинима". Класичан ревизиониста. Како уопште нормалан човек може да хвали типа који пева о "Максовим месарима", болесно.
 7. Праљак попио отров

  Ево шта каже хрватска председница: "Naposljetku želim da rat i svu nesreću koju je na ovim prostorima proizvodila velikosrpska agresija ostavimo polako iza sebe", istaknula je predsjednica. у закључку свог обраћања поводом пресуде... Цела вест на: http://vijesti.hrt.hr/417929/obracanje-javnosti-predsjednice-rh-u-povodu-presude-haskog-suda Просто неворавто да ико може да кривицу за рат какав је био онај при распаду СФРЈ свали само на једну страну. И то је "ноторна чињеница"... Није лако сарађивати са таквим људима око било чега заједничког.
 8. Праљак попио отров

  ајде, пријатно
 9. Праљак попио отров

  Заправо не узимам у обзир уопште то шта људи, и Срби и Хрвати, приватно мисле и причају са пријатељима, него посматрам само званичну линију државе и јавног мнења. Шта год мислио народ о томе, Србија је испоручила све оне које је Хаг тражио, суђени су и осуђени. Доста људи је осуђено и пред судом у Београду. Са друге стране, у Хрватској је Олуја дан државности. У Хрватској се толерише ревизија НДХ, још мало па ће то постати сасвим легитиман став у јавном дискурсу. Дакле, чуди ме како нормалним Хрватима не смета званична политика Загреба која негира било какве злочине од стране Хрвата, која аеродром назива по Фрањи Туђману, која толерише појаве као што је Томпсон. Мени би јако сметало да званична политика Србије промовише сличне ствари (ако имаш можда неке примере које ја не видим, слободно изнеси). Мислим да једини здрав хрватски национализам јесте онај који се гради на антифашизму и НОБ-у. За оне који не могу да поднесу комунизам, једина друга опција је да забораве на ХХ век хрватске историје и да повесне изворе хрватског идентитета траже у даљој прошлости или само у будућности. Како ти гледаш на ово?
 10. Праљак попио отров

  Ма ок што не делимо, али предаја у изгубљеном рату је већа срамота од експериментисања на живим људима у Манџурији? Не верујем да тако мислиш... Такође, твој систем вредности када се разложи, дође се до идеја које су за тебе апсолутне и теби саморазумљиве попут "предаја је срамота" и "погинути у борби је супер". И иза њих нема ништа даље. Супротно, систем по коме је ултимативни циљ служити некоме је заснован на другим људима и њиховим жељама, осећањима итд. а не на апстрактним исказима. У том смислу је по мом мишљењу ближи објективности.
 11. Праљак попио отров

  .
 12. Праљак попио отров

  Прво, мого си да кажеш и Французи друго, то је релативно шта је за кога срамота. Треће, Јапан се већ осрамотио до тог тренутка силним злочинима у рату, тако да су овим само показали да су људи испраних мозгова, неспособни да изграде идентитет мимо традиције којој су учени... Не треба да их кривимо, али нема ту ничег херојског, мотиви дело красе. Ако је за мој народ корисније да преживим осрамоћен, онда ћу преживети и подносити срамоту.
 13. Па да, али ако самим тим што постоје и делују могу да се дешавају овакве ствари, питање је да ли треба реаговати. Ја ипак мислим да су ово релативно ретки случајеви у којима може да се реагује кад се десе, па да и нема разлога за забрану...
×
Срђан Шијакињић - Живе Речи Утехе