Jump to content
Јагода Наранџа Банана Лимета Лист Шкриљац Небо Боровница Грожђе Лубеница Чоколада Мермер Мрак Ubuntu VKontakte WhatsApp Viber
Јагода Наранџа Банана Лимета Лист Шкриљац Небо Боровница Грожђе Лубеница Чоколада Мермер Мрак Ubuntu VKontakte WhatsApp Viber

ПРИДРУЖИТЕ СЕ НАШОЈ VIBER ГРУПИ, КЛИКНИТЕ НА ЛИНК

Жика

Теолог
 • Број садржаја

  1153
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

5 Followers

О Жика

 • Ранг
  Дуго је са нама
 • Рођендан Јануар 1

Profile Information

 • Пол :
  Небитно

Скорашњи посетиоци профила

7187 profile views
 1. Нашао сам ово од преподобног Порфирија. Извињавам се ако је неко већ поставио. У бескрајној љубави Својој Бог нас је поново сјединио са Црквом Својом у Личности Христовој. Улазећи у несаздану Цркву, прилазимо Христу, улазимо у простор нестворене светлости. Другим речима, и ми, верни хришћани, призвани смо да постанемо несаздани по благодати, да постанемо заједничари бoжанских енергија, да уђемо у Тајну Божанства, да превазиђемо наш светски начин умовања, да умремо као стари човек (Кол.3,9 , Римљ.6.6 , Еф.4.22 ) и да постанемо обожени или убожени. Када живимо у Цркви, живимо Христом. Ово су веома истанчани духовни и богословски појмови. Само Дух Свети може да нас научи свему овоме
 2. Чувен је био Вукманов прелазак са Ихтуса на Верујем.
 3. Занимљиво је да је преподобни Пајсије хтео да иде код Јосифа али му је неко рекао да је овај у прелести па није отишао. После читања Јосифових Писама је рекао да је погрешио. Колико је било великана у 20. веку: Порфирије, Пајсије, Силуан, Софроније, Јосиф Исихаста и његови ученици, Николај, Јустин итд.
 4. Ово је то предавање
 5. Било је доста великих подвижника у историји па ја не бих тврдио то, али о. Лука каже тако мислећи на спољашње подвиге, а рекао је да само Бог зна шта је свакоме у срцу. Ово је смела изјава Јевремовића, прескочио је једног Симеона Новог Богослова на пример.
 6. Ово сам нашао на интернету, а имам његову књигу"Видети Бога као што јесте" где пише о томе, само ме мрзи да тражим.
 7. Слушао сам предавање блаженопочившег архимандрита Луке Анића и он каже да је старац Јосиф највећи подвижник од преподобног Антонија Великог до данас.
 8. Ту књигу имам. Ово је друга књига.
 9. Да ли неко има у пдф-у књигу"Мој старац Јосиф Исихаста"?
 10. @Брка Жарковачки Хвала на одговору. Бавио сам се последњих годину и по индијским мистицизмом и њу ејџом и они доста говоре о ништавилу. Неки цитирају и светог Франциска по том питању па ми је познато одатле да је он тако учио.
 11. U svojim narednim knjigama – „Starac Siluan“, „Videti Boga kao što jeste“, „O molitvi“, „Rođenje za Carstvo Nepokolebivo“ – otac Sofronije mnogo piše o tome koliko je velik čovek. Njegove smele reči o ravnobožanskom dostojanstvu čovekovom uošte ne proističu iz neobuzdane gordosti ili prelašćene sujete. Pisma bacaju svetlost na prave izvore njegove antropologije čiji su koreni u mnogovekovnom predanju svetih Otaca: „Mi se nadamo učešću u životu večnom. Ali, u stvari, postajući večan, čovek postaje ne samo besmrtan, več ibespočeta n. Sveti Grigorije Palama je tako mislio, pozivajući se na Svete Oce...
 12. Кад си споменуо старца Јосифа хтео бих нешто да те питам. Он пише да је веома важно да спознамо да смо ништа. Да ли можеш да напишеш своје мишљење о томе? Да ли се мисли на губитак личности као у будизму и индијском мистицизму или је фазон у томе да мислимо да смо ништа у духовном смислу?
 13. Често хоћемо све да урадимо својим снагама, али битно је уздати се у Бога. То често заборављамо. То сам и нагласио у тексту. Сматрам да не треба да имамо превелика очекивања у смислу сад ћу се молити и Бог мора да ми да велику благодат већ да се молимо па како Бог да. Некад ћемо осећати велику захвалност и плакаћемо од радости, некад ћемо се кајати и проливати сузе покајања, али како Бог да. Мислим да не треба то радити на силу. Битно је исто да усмеримо ум на речи молитве, да мисли не лутају зато је добро пре молитве мало умно поћутати и сабрати се. Можемо се молити и кратким молитвама у себи ако то желимо.
 14. Пише у тексту. Ја сам га писао, само сам ставио неколико цитата.
×
Жика - Живе Речи Утехе