Jump to content
Јагода Наранџа Банана Лимета Лист Шкриљац Небо Боровница Грожђе Лубеница Чоколада Мермер Мрак Ubuntu VKontakte WhatsApp Viber
Јагода Наранџа Банана Лимета Лист Шкриљац Небо Боровница Грожђе Лубеница Чоколада Мермер Мрак Ubuntu VKontakte WhatsApp Viber

ПРИДРУЖИТЕ СЕ НАШОЈ VIBER ГРУПИ, КЛИКНИТЕ НА ЛИНК

neznani_junak

Члан
 • Број садржаја

  21
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

О neznani_junak

 • Ранг
  Почетник

Profile Information

 • Пол :
  Мушко

Скорашњи посетиоци профила

205 profile views
 1. Хвала вам на стрпљењу, ствари су ми много јасније сада. Слава Богу.
 2. Слажем се, али ипак разумете да постоји проблем са слободном вољом и знању о сопственој будућности?
 3. Скоро сте ме убедили али овај део ми није баш најјаснији јер кажете да Бог обавештава људе шта ће својом вољом урадити. Зар није проблематично ако Бог мени јави да ћу умрети у 80. години свог живота и да ја ни на који начин не могу да продужим свој живот за коју годину?
 4. До појединца је да ли ће кривити Бога или не али евидентно је да постоји парадокс између слободне воље и Божије свемоћи. Питање је како хришћанска теологија оправдава парадоксе у својој вери? Поновићу поново свој пример па ако неко може са теолошке стране да реши парадокс био бих му захвалан:
 5. Очигледно нико не може да да адекватан одговор јер је ово иначе један познати парадокс између слободне воље и Божије свемоћи. Ево конкретног примера. Да ли Бог зна пре него што се Хитлер родио, да ће Хитлер одрасти да постане масовни убица? Ако Бог зна, то значи да је Хитлеров живот већ познат од А до Ш и све што Хитлер буде радио у животу неће моћи да промени чињеницу да ће постати масовни убица јер он у Божијим очима већ јесте. Ово значи да никакви фактори не могу да утичу на Хитлера да не постане масовни убица јер као што знамо, Бог има моћ да зна како ће нам живот изгледати.
 6. Да ли Бог зна, или не зна да ће појединци бити добри или зли? Ако кажеш „Он зна“, онда нужно следи да је човек присиљен да се понаша како је Бог унапред знао да ће се понашати, у супротном Божије знање би било несавршено. Дакле, ако се историја већ одвила, шта год ми радили у животу не може да утиче на Божије свезнање. Ако Бог зна да ћу умрети у 80. години живота, то значи да ја ни на који начин не могу да продужим свој живот за коју годину јер би то било против Божијег свезнања. Ово значи да је мој живот у Божијим очима већ познат од А до Ш. Можемо узети за пример старозаветне пророке. Ако се Бог јави пророку и каже му да ће се нешто десити, то се мора десити. Шта год ми радили да спречимо пророчанство да се деси, нећемо успети у томе јер се то пророчанство већ одвило у Божијим очима. Из овога можемо да закључимо да иако Бог не утиче на нашу слободу да радимо како желимо, наша будућност јесте записана у смислу да је позната Богу. Слажем се са тобом да Бог није унапред одредио ток наших живота али то није поента моје приче. Поента моје приче је да управо из разлога што Бог зна унапред шта ће се десити, ја као појединац немам потпуну слободну вољу. Још једном ћу поновити да је илузија мислити да слободна воља значи имати могућност деловања иако се наше деловање већ десило.
 7. Ако Бог зна да ћу умрети у 80. години свог живота, јер је свемогућ, да ли ја могу било шта да урадим да променим Божије свезнање и да умрем у 81. години свог живота? Ако могу, то значи да сам променио Божију вољу а Божија воља је само други назив за судбину.
 8. Слажем се донекле међутим, ако Бог зна унапред шта ће се десити сваком човеку, па чак и оним људима који нису рођени, то би значило да је свачија будућност већ одређена у Божијим очима. Не постоји начин да ја изненадим Бога јер Он већ зна шта ћу и како ћу. Илузија је мислити да слободна воља значи имати могућност деловати иако наше деловање је већ ''записано''. Ако су наша деловања већ записана, то значи да се у историји ништа није могло спречити и све што треба да се деси се не може спречити. Ово је чист пример судбине.
 9. Ово питање јесте суштина проблема између људске слободе тј. непостојање судбине и Божије свемоћи а ретко ко може да да адекватан одговор јер се у Светом Писму не налази никакво објашњење. Сваки одговор је дат из мишљења људи користећи теологију и филозофију сматрајући да знају истинску Божију природу, што је немогуће. Свако мишљење које иде у прилог хришћанској теологији је валидно а питање које тражи неко дубље размишљање које теологија не може дати одговор се третира као јеретичко или богохуљење. Изгледа да у хришћанској теологији више не постоји место за филозофију иако су се многи свети оци бавили њоме. Ако се сложимо да Бог може све унапред да види и да је свемоћан и није ограничен, то би значило да ми не можемо Бога никако изненадити. Ми имамо слободну вољу да радимо како желимо и биће нам суђено па из тог гледишта јесмо слободни. Међутим, Бог не може бити ограничен законима времена јер их је створио а ово значи да је Богу све већ познато шта ће се десити а ми не можемо по том питању ништа да учинимо. Ако се Бог јави пророку и каже да ће се нешто десити, то се мора десити, јер Бог не лаже и Богу је све већ познато. Ово у преводу значи да шта год ми радили да спречимо пророчанство, нећемо успети у томе, јер се Божија воља не може променити. Када будемо схватили колико не знамо о Богу, тад ћемо га и потпуно разумети. Ово ми ништа не говори јер ниси објаснио шта значи слобода у овом контексту и како је та слобода ослобођена од Божије моћи да све види унапред. Божија воља се не може поредити са људском вољом јер Бог није ограничен ни са чим док су људи ограничени временом,простором и материјом.
 10. Поштовани чланови форума, интересује ме какав је став Православне Цркве о судбини. Ако Бог зна унапред шта ће се десити сваком човеку јер је свемогућ и није ограничен временом, да ли то значи да сваки догађај који треба да се деси је већ познат Богу? Исус Христос је знао да ће га Јуда издати а Бог не би послао свог сина да страда ако није знао да ће васкрснути што значи да не постоји алтернативна верзија у којој Исус Христос није страдао и није васкрснуо тј. никакви фактори нису могли да спрече да Исус не страда и не васкрсава. По овој логици је Јуди било суђено да изда Исуса Христа.
 11. Ако Бог човеку тј. преко пророка открије догађај из надисторије то значи да се тај догађај МОРА ИСПУНИТИ. Дакле, Божија надисторија човечанства обухвата све што се десило и све што треба да се деси. Бог не би послао свог Сина да страда ако није знао да ће га Јуда издати и да ће васкрснути. Ово значи да је Бог знао и пре него што се Јуда родио да ће издати Исуса Христа што у преводу значи да је Јуди било суђуено да изда Исуса Христа. Не постоји алтернативни догађај у Божијој надисторији. Дакле, све што је од Бога није спонтано. Нама се чини да је спонтано јер је наша перцепција времена ограничена. Судбина постоји јер постоји Божија надисторија тј. све што треба да се деси људима је Богу већ познато.
 12. Поштовани чланови форума, занима ме да ли негде свети оци пишу како изгледа пакао и шта значи бити у вечном паклу. Ако се за рај каже да ће бити место пун Божије љубави зар није логично рећи за пакао да ће бити све супротно рају тј. место без Божије љубави? Због чега се спомиње да ће ватра и огањ служити као казна за људе у паклу? Зар није највећа казна за људе да их Бог одбаци од себе и да вечно човек живи без Божије љубави у самоћи и без наде за спасење него да гори у ватри?
 13. Поштовани чланови форума, занима ме да ли негде пишу свети оци да ли је Јуда завршио у паклу због своје издаје? По мом мишљењу, да није било издаје, Исуса Христа не би разапели и не би дошло до васкрсења тј. до Хришћанства уопште. Међутим, ако је Бог свемогућ, можемо закључити да Бог има моћ да предвиди будућност. Ако Бог зна унапред шта ће се десити, то значи да су сва наша дела унапред већ виђена од Бога и по томе Јуда није ни имао могућност да одустане од издаје већ му је суђено да изда Исуса Христа. Иако је Исус Христос знао да ће га Јуда издати, Христос није искористио своје знање да промени Божији план о страдању и васкрсењу. Да ли можемо рећи да је Јуда једна трагична личност која је искоришћена као жртвено јагње да изда Бога ради спасења људског рода па по томе можда и заслужује да има вечни живот у рају, или због своје издаје има загарантовано месту у паклу?
 14. Шта значи имати слободну вољу по Хришћанству? Да ли људи заиста имају слободну вољу или је то илузија коју ствара наш мозак?
×