Jump to content
Јагода Наранџа Банана Лимета Лист Шкриљац Небо Боровница Грожђе Лубеница Чоколада Мермер Мрак Ubuntu VKontakte WhatsApp Viber
Јагода Наранџа Банана Лимета Лист Шкриљац Небо Боровница Грожђе Лубеница Чоколада Мермер Мрак Ubuntu VKontakte WhatsApp Viber

ПРИДРУЖИТЕ СЕ НАШОЈ VIBER ГРУПИ, КЛИКНИТЕ НА ЛИНК

Zoran Đurović

Члан
 • Број садржаја

  6127
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

 • Days Won

  20

Zoran Đurović last won the day on Новембар 21

Zoran Đurović had the most liked content!

О Zoran Đurović

 • Ранг
  Инвентар форума

Скорашњи посетиоци профила

14045 profile views
 1. Хаљиницу боје лила... Е, сад ми дочарај која је то голубља боја... Ваља да направимо под тему да се поукашице изјасне да ли су сачувале голубљу боју... Ти си у незавидној ситуацији, јер имаш змијско тело, тако да само уз надљудске напоре мош још увек имати голубљу боју!
 2. По Данилчету је обрнуто. Црвено божанска, плаво тчовечанска. То је његово тумачење. Meђутим то се не сме апсолутизовати, тј рећи да је канон јер ћемо онда одбацити више од пола хр уметности. Симбологија је ствар конвенције а не божанска одлука. Нпр. у Равени (Sant’Apollinare Nuovo) Хр је углавном у порфиру обучен, што је царска ознака. Тако је и Марија приказана као царица. Ис је обучен у бело што означава небеску димензију (и анђели у белом). Ис се у белом јавља и у Васкрсењу. Експлозија светлости. Ту светлост у Васкрсењу некад изображавају златном. Бела везана за Преображење, а то је био долазак Царства Божијег у сили... Као бепче га облаче често у златну одежду, али се и као цар на престолу тако представља. Пример њега и Богородице: Apse mosaic Hagia Sophia Virgin and Child: Скренуо бих пажњу како се "канон" полако успостављао. Или су Мр и Ис комплет обучени у порфиру као цареви (пр. Марије на овом софијском мозаику), или је та одећа код Ис само доња, док је код Мр горња порфирна. Из порфирне ће временом настати црвена као убедљивија боја. И онда ће се установити класична представа (али тек од 12. века): Ис доња порфир-црвена (или златна, што је други начин да се представи царско достојанство), горња плава; Мр доња плава горња порфир-црвена. Мр на овом мозаику није плава, како би се помислило, него је сва у порфири. То се види по овим љубичанственим тесерама. Пр. из исте цркве, Дафни (половина XII в.), где мајстор није био фанатик за Ис доња порфир или златна, горња плава. Опет Дафни за Мр: доња плава, горња порфир (немам тренутно бољу репродукцију, мрзи ме да је качим из комп., али да вам не причам напамет видите да је доња Мр плава као и код Јн. Ево овде нађох набрзака: Ето у најкраћем. Зато сада само будала и мрзитељ може да каже како католици изопачено представљају Мадону (црвена доле, плава горе) полазећи од Данилчетове симбологије коју би да апсолутизују.
 3. Наравно да је имао развоја. интересантно је видети историју његових диспута са Атинагором, а сам је извршио утицаја на Николаја да овај мало избруси своје формулације (Еванстон). Ја пак нисам стручњак за ову област. Није ни Иван, али га то не спречава да талибанише. Поновно сједињење ће се десити само када се створи критична маса на једној и другој страни. И мораће да се искристалишу богословски ставови око црквености неправославних, да се јасно каже да ли се људи спашавају или не ван цркве итд., све ово што овде износим да бих показао недоследност Ивана, Боксита и компаније. И то ће сутра бити догмат, па ко неће да га пригрли биће одсечен од Цркве. Иначе, Руси не причају пуно него делују. Зато примају и католичке свештенике у чину, као што ниједном не пада напамет ова неканонска дела као у Радовића да се покрштавају католици.
 4. Где си био пре кад сам се расправљао са @Архимандрит Сава Јањић? Испали само ја и Калист Вер да од модерних признајемо причешће католициома, кад давно пре нас то Флора тврдио! Што би рекао Иван Марковић, теологуменон!
 5. Мени је жао што Амфилохијеве речи нису ушле у саопштење Крита. Управо се Буловић, од кога смо имали прилике да читамо интервју, жалио и критикова то што нисмо себе дефинисали као Цркву и јасно рекли да ли су католици и неки протестанти Црква или нису. Радовићево излагање је смешно поготово када говори о саборности која је успостављена овим Сабором! То је као кад би рекао како се патријарх Павле прејео свињетине и од тога умро! Управо је овај сабор "громопуцатељно" обзнанио како нисмо "Једна католичка црква". Написах о. Љуби на Светосављу да нам сам Бог не да да будемо католичка црква све док смо у расколу са Римом! сад ти можеш да дубиш на трепавицама, али је факат да немамо саборност а ја ти истумачих зашто га нећемо никад ни имати док се не сјединимо поново са Римом. Прочитај саопштење Москве у Иринејевом преводу, где се потврђује да овај сабор нема управо саборност. Прочитај нешто паметно, а не да се храниш само зилотском храном: http://beseda.rs/saopstenje-svestenog-sinoda-ruske-pravoslavne-crkve/
 6. Не може. То је оно што ви нећете да укапирате. Нико се нити ће икада спасити без Христовог имена. Сви су спашени само кроз христа. Узми параболу о мудрим и глипим ђевојкама. Када се врата затворе нема више уласка. Ви оперишете у неким магијским формулама. Не мислите теолошки. Оно што сам вас малтретирао са причешћем на Четвртак. Како је могао да да своје тело кад није било васкрсло? Да ли се причешћујемо крњим Христом? Ништа од тога није ушло у вашу главу. Чусмо вечерас поново булажњења од Сотоне (ово име му се више свиђа) како ко не једе тело и не пије крв не може да се спаси. Како се не сети да Ис говори о Авраму, Исаку, Јакову и оцима који су били до њега и који су тада већ били у Царству Божијем за трпезома, а никад се у животу нису причестили, па ни крстили? То је лудило мозга. Јер Ис вели: Ко не поверује, неће се спасити. И то говори о онима који чују проповед. Јер што вели Павле: Како да поверујеш ако не чујеш? - И онда у јаду прибегавају магији и позивањем на моралисање. Могу други да се спасу ван Христа! Како да се спасеш ван Спаситеља? Ако се ти, идиоте, спасаваш у цркви кроз тајне, кроз молитве, покајање, исповест, доброчинства итд., а то чини црквени живот, како кажеш да се католик не спасава кроз то? Сјединио се у причешћу католика са сатаном, како ми рекоше скоро артемити, или једе обичан хлеб? - А како се једењем обичног хлеба човек може спасити, а уз то је исповедао да верује да је тај "обични хлеб" тело Христово? На којим сте ви дрогама? Да ли ви схватате да је разлика између вас и др. кретена Никодима само квантитативна, не квалитативна?
 7. Искрено верујем да си идиот. Верујем да нико, осим Боксита и Кратоса, не сумња у то. Шта Амфилохије није потписао? СПЦ је и отишла на Крит захваљујући њему. Зашто је он желео да иде на "разбојнички сабор"? Ви сте се унапред позивали на оног опрелешћеног безбрадог руског светогорца. Сви фуцкинг отечествени, почев од Владе Димитријевића, Александра Лазића, артемита и осталих хистеричних апокалиптичара/хилијастичара као што је и овај талибан Никодим др. кретен. Где сада трпаш Амфилохија у ту екипу, кад Никодим на помен његовог имена пада на земљу и бацака се обливен пеном која му из уста, ушију, носа, очију и дупета излази? Па твој идол, о. Сава, коме се дивиш до имбецилности кад ти изгледа корисно, хвали Критски сабор, а ја га критиковао због тога! Које је лудило у коме ти живиш?! Не разликујеш више лево и десно?
 8. Па то ти је ова весела дружина: Тврде да се људи не могу спасити ван цркве, а онда истовремено веле како се јеретици спашавају ван цркве! Јер је то последица става: Само ПЦ је Црква, сви ван су јеретици! Само у ПЦ је спасење, јер је она Нојева барка, али се спашавају и јеретици ван ње! Ово лудило мозга ја не могу да укапирам!
 9. Па Амфилохије ти је био на Крети. Званична СПЦ. Ти се увек жалиш како ја бацам камење на СПЦ, док ти увек кујеш СПЦ у звезде а онда се ругаш на њене потезе.
 10. Не живи више Боксит него Иван у њему! Иначе, сада им ни Таса више не прија, јер је узео да од Јустина прави екуменисту. До јуче су "Тасу" бранили од мене. Сада им и Амфилохије "екумениста" одговара када по осећају прекрштава католике. А на исти осећај, доказаног свеца, Николаја, пљују: Владика Николај Велимировић пише бискупу Џорџу Белу: «Пишем вам не као адвокат већ као пријатељ, као стари пријатељ, и као слабији брат снажнијем брату. Као што се сећате, нас двојица смо, као млади свештеници, узрастали и развијали свој карактер под вођством тог дивног хришћанског мудраца, блаженопочившег надбискупа Рандала. Бог да му прости душу. Његов живи дух нас још увек сједињује из Горњега Света. Ја то осећам». Николај расте и развија свој карактер под вођством дивног хришћанског мудраца. Видиш како је надбискуп Рандал формирао нашег светитеља? Како? Па зато што је био диван хришћански мудрац! Вели да је блаженопочивши, а како можеш да будеш блаженопочивши ако се чвариш у паклу? Ако је у паклу, где би га ти сместио, онда је бесмислено да му Бог прости душу! Напротив, он је на Небу и то не само да Николај мисли теоријски или се нада, него то осећа! Зато откачи у троскоку! Јасно је да се обраћам Бокситу и Ивану Инквизитору Марковићу (да узвратим на примадону).
 11. Оно што сам рекао и Аци: Ови ће те увек злоупотребити, Иван хвата лопту у лету. Реално, ми ништа не знамо о томе како се разговор водио. Извести одатле један догматски став Илариона се не може. Он није будала. Али то што си изнео, сада ће за Ивана постати догма саборски запечаћена. Од тебе не тражи доказе за ту тврдњу као што тражи од мене како се Николај причешћивао код инославних. Двоструки стандарди? Не бих рекао него је човек избаждарен на талибанство.
 12. Зато треба да имаш поверење у Авин њух... Никада никога нисам напао спорта ради. Мене то не интересује. Иначе, пишем представке а ускоро ће се све то институализовати, иако за сада делујем само као Јустин из Ћелија:)))
×
Zoran Đurović - Живе Речи Утехе