Jump to content
Јагода Наранџа Банана Лимета Лист Шкриљац Небо Боровница Грожђе Лубеница Чоколада Мермер Мрак Ubuntu VKontakte WhatsApp Viber
Јагода Наранџа Банана Лимета Лист Шкриљац Небо Боровница Грожђе Лубеница Чоколада Мермер Мрак Ubuntu VKontakte WhatsApp Viber

ПРИДРУЖИТЕ СЕ НАШОЈ VIBER ГРУПИ, КЛИКНИТЕ НА ЛИНК

 • Добро дошли на Живе Речи Утехе

   Желимо Вам пријатне тренутке на највећем црквеном сајту. Да бисте добили све функције сајта и учествовали у разговорима,
  молимо Вас пријавите се или направите налог ако га још немате.  

 • александар живаљев

  БЕЗ САГЛАСНОСТИ О СТЕПИНЦУ, МОГУЋ НАСТАВАК ЗАЈЕДНИЧКОГ РАДА ДВЕЈУ ЦРКАВА О ОВОМ ПРОБЛЕМУ

   ДАНАС ЈЕ У ВАТИКАНУ ЗАВРШЕН РАД МЈЕШОВИТЕ КОМИСИЈЕ ХРВАТСКЕ БИСКУПСКЕ КОНФЕРЕНЦИЈЕ И СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ О ЖИВОТУ И РАДУ КАРДИНАЛА АЛОЈЗИЈА СТЕПИНЦА. ДОНОСИМО ЗАЈЕДНИЧКО САОПШТЕЊЕ:

  Na posljednjem zasjedanju mješovitog povjerenstva koje je imalo zadatak zajednički razmotriti život kardinala Stepinca prije, za vrijeme i nakon Drugoga svjetskog rata, članovi obiju strana dali su zajedničko priopćenje za javnost, koje iznosimo niže u cjelovitom obliku...

   

                                                    Zajedničko priopćenje

  Dana 12. i 13. srpnja 2017. okupili su se u Domu Svete Marte (Domus Sanctae Marthae) u Vatikanu, na svomu šestom i posljednjem sastanku i pod predsjedanjem Oca Bernarda Ardure, predsjednika Papinskoga vijeća za povijesne znanosti, članovi Mješovite komisije hrvatskih katoličkih i srpskih pravoslavnih stručnjaka na zajedničko razmatranje lika kardinala Alojzija Stepinca, nadbiskupa zagrebačkog.

  U ime Hrvatske biskupske konferencije bili su prisutni: kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački; Mons. Antun Škvorčević, biskup požeški; Mons. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski; dr. Jure Krišto i dr. Mario Jareb iz Hrvatskoga instituta za povijest.

  U ime Srpske Pravoslavne Crkve bili su prisutni: g. Amfilohije, mitropolit crnogorsko-primorski; g. Porfirije, mitropolit zagrebačko-ljubljanski; g. Irinej, episkop novosadski i bački; g. Jovan, episkop pakračko-slavonski; i prof. dr. Darko Tanasković, stalni predstavnik Republike Srbije pri UNESCO-u.

  Nazočni su prepoznali velikodušnost pape Franje koji je dobrohotno prihvatio molbu patrijarha Srpske Pravoslavne Crkve Irineja, i odlučio je ustanoviti Komisiju.

  Svi su članovi zahvalni na srdačnom ozračju, u kojem su, s punom slobodom izražavanja, mogli ispuniti zadaću povjerenu Komisiji, to jest pristupiti zajedničkom razmatranju života kardinala Stepinca.

  Od početka rada Komisije članovi su bili svjesni da je postupak kanonizacije kardinala Stepinca u isključivoj mjerodavnosti Pape. Priznaju također da svaka Crkva ima vlastite kriterije za postupak kanonizacije.

  Članovi Komisije složili su se također da je njihov rad omogućio bolje razumijevanje povijesti u godinama između Prvoga svjetskog rata i 1960., godine smrti kardinala Stepinca. Moglo se također osvijetliti život i službu jednog uglednoga katoličkog Pastira u osobito teškom povijesnom razdoblju.

  Došlo se do zaključka da su različiti događaji, nastupi, spisi, šutnja i stajališta još uvijek predmet različitih tumačenja. U slučaju kardinala Stepinca tumačenja koja su pretežito davali katolički Hrvati i pravoslavni Srbi ostaju i dalje različita.

  Proučavanje života kardinala Stepinca pokazalo je kako su sve Crkve bile izložene različitim okrutnim progonima i imale su svoje mučenike i ispovjedaoce vjere. U tom smislu članovi Komisije složili su se oko mogućnosti buduće suradnje, u pogledu zajedničkoga rada, kako bi podijelili sjećanje na mučenike i ispovjedaoce vjere dviju Crkava.

  http://hr.radiovaticana.va/news/2017/07/13/vatikan_zajedničko_priopćenje_mješovitog_povjerenstva!/1324809

     Sign in to follow this  
  Sign in to follow this  


  Повратне информације корисника


  пре 2 минута, kopitar рече

  Nije ovo utakmica , pa je bio loš rezultat.

  Ali dobro je što su vodeći ljudi crkve razgovarali o ovom problemu.

  Dobro jeste ali nije trebalo puno pameti da da se zakljuci da ce ovakva izjava biti. ;)

   

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  пре 7 часа, kopitar рече

  Šteta što nisu otvorili ...koji je razlog?

  Konkretan razlog ne znam ali naslućujem o čemu bi se moglo raditi.

  Kad Arhijerejski Sinod SPC odluči otvoriti sve svoje arhive naučnim istraživačima iz krugova bliskih Katoličkoj Crkvi radi traženja što više dokaza za ovakve i slične teze:

  http://tinyurl.com/yceyq7dm

  http://tinyurl.com/ydzx2uhf

  bude onda s najvećom vjerovatnoćom omogućeno to i naučnim istraživačima iz krugova bliskih SPC da za svoje naučne teze traže materijalne dokaze po vatikanskim arhivama.

  Problem je u tom što do sada nije potpisan nikakav bilateralan a uzajamno obavezujući ugovor o stručnoj i naučnoj saradnji takve vrste tj. razmjene informacija i otvaranja pristupa arhivnoj gradji.

  Rad mješovite komisije - povjerenstva nije bio osmišljen nikakvim bilateralnim ugovorima jer je iniciran na zahtjev jedne strane a u vezi samo s jednim problemom tako da se ne može postupiti mnogo dalje jer to bi tražlo tj. potrebovalo nekakvu mjeru reciprociteta i medjusobne uzajamnosti, arhivi se otvore objema stranama istovremeno a u istim tematskim i/ili hronološkim okvirima. Do tada vrijedi onda ovo:

  "Присутни су препознали великодушност папе Фрање који је добронамерно прихватио молбу Патријарха српског Иринеја и одлучио установити ову Комисију."

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  ...ćutim, ćutim i ćutim, neću ništa reći i sad ne mogu više! dosadni su, jako su dosadni...svi oni jako dobro znaju koja uloga Stepinca je bila toko 2. Svetskog Rata....moja pokojna prabaka je preživila Jasenovac i sve nam je pričala, u RH Srbi su za vreme 2. svetskog rata bili pokrštavani u katolike, sve se to zna...i svašta nešto se radilo...kao i sada...politika...

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  пре 28 минута, ines рече

  ...ćutim, ćutim i ćutim, neću ništa reći i sad ne mogu više! dosadni su, jako su dosadni...svi oni jako dobro znaju koja uloga Stepinca je bila toko 2. Svetskog Rata....moja pokojna prabaka je preživila Jasenovac i sve nam je pričala, u RH Srbi su za vreme 2. svetskog rata bili pokrštavani u katolike, sve se to zna...i svašta nešto se radilo...kao i sada...politika...

  О томе и ја причам. И мислим да нека академско-дипломатска прича на ову тему нема смисла и тотално је трула.

  Овде причамо о страдању наших светитеља,предака,сродника и без осећања причати на ову тему није могуће.

  Ову предходну реченицу сам написао поводом сугестија да би требао да се смирим да би могли да имамо дијалог.

  Али ми овде не причамо о лубеницама. 

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites


  Креирај налог или се пријави да даш коментар

  Потребно је да будеш члан ЖРУ-а да би оставио коментар

  Креирај налог

  Пријавите се за нови налог на ЖРУ заједници. Једноставно је!

  Региструј нови налог

  Пријави се

  Већ имаш налог? Пријави се овде

  Пријави се одмах


×
БЕЗ САГЛАСНОСТИ О СТЕПИНЦУ, МОГУЋ НАСТАВАК ЗАЈЕДНИЧКОГ РАДА ДВЕЈУ ЦРКАВА О ОВОМ ПРОБЛЕМУ - Вести из региона - Живе Речи Утехе