Jump to content
Јагода Наранџа Банана Лимета Лист Шкриљац Небо Боровница Грожђе Лубеница Чоколада Мермер Мрак Ubuntu VKontakte WhatsApp Viber
Јагода Наранџа Банана Лимета Лист Шкриљац Небо Боровница Грожђе Лубеница Чоколада Мермер Мрак Ubuntu VKontakte WhatsApp Viber

ПРИДРУЖИТЕ СЕ НАШОЈ VIBER ГРУПИ, КЛИКНИТЕ НА ЛИНК

 • Добро дошли на Живе Речи Утехе

   Желимо Вам пријатне тренутке на највећем црквеном сајту. Да бисте добили све функције сајта и учествовали у разговорима,
  молимо Вас пријавите се или направите налог ако га још немате.  

 • Поуке.орг инфо
  Поуке.орг инфо

  Феномен звани "Мирољуб" (писмо читаоца)

   Позната је ствар вели нам наука коју зовемо „учитељицом живота“ да кризна времена умеју добрано да загребу по муљу неког друштва и избаце на површину разне опскурне молере, нико-не-сме-да-вас-бије банкаре, несуђене геологе и ине, који нуде једноставна и брза решења за изузетно комплексне проблеме. У овом тексту ћемо се позабавити сада већ чувеним промотером Душановог царства, који – авај – не схвата да би у једној таквој озбиљној држави, као што је била Душанова, он евентуално могао да буде дворска луда (а и то тешко).

   

   

  Мирољуб Петровић потиче из специфичне, пуританске, верске заједнице, која је против рада суботом, једења свињетине, пијења алкохола и кафе, живота у граду, папе, итд. Међутим, упркос тим својим углавном погрешним – веровањима, ту заједницу чини претежно миран, поштен и честит свет, ком не пада на памет да друге присиљава на држање својих прописа. Али, није такав и наш Мирољуб. То дубоко несрећно, искомплексирано и – највероватније још у детињству – емоционално оштећено биће би своју мешавину метастазираног псеудопротестантизма и, накнадно накалемљеног, старозаветног зилотског јудаизма хтело да намеће огњем и мачем, што је вероватно и разлог због ког је искључен из поменуте неопротестантске заједнице.

   

  Православље, Душаново царство, теократија све су то термини који Мирољубу служе једино за промоцију свог помахниталог ега и прикривање незајажљиве жеље за влашћу и моћи. Када каже теократија, то њему заправо значи мирољубократија. Када каже Православље, он под тим подразумева свој франкенштајновски спој мутираног адвентизма и архаичног јудаизма, а Православље је ту само ради лакшег и питкијег гутања његових помија од стране наивног народа.

   

  Да бисмо илустровали о каквом је „православљу“ код Мирољуба реч, навешћемо један цитат из његове књиге – лукаво и преварантски – насловљене као Православље за почетнике: „Све до краја историје овог света свим људима ће бити нуђено да уђу у савез са Богом (…) Треба напоменути да сам чин уласка у савез са Богом има своју обредну компоненту (…) Обред уласка у савез са Богом састоји се из три корака (за мушкарце), односно два (за жене): 1. Обрезање (ово важи само за мушкарце) 2. Приношење жртве за опроштење греха на тачно прописаном месту које је Бог одредио. 3. Обредно купање (…) За мушкарце који живе изван Израела обрезање није обавезно, али се препоручује.“ (Мирољуб Петровић, Православље за почетнике, 69. стр.)[1]

  Да ли је било ком православном хришћанину потребно нешто више од овога да схвати каквим манипулацијама се овај – од месијанског синдрома оболели – човек бави? Како никоме од присутних у тим емисијама у којима Петровић све учесталије гостује не падне на памет да га пита: да ли ти прихваташ догматске одлуке васељенских сабора?; шта мислиш о иконопоштовању?; шта мислиш о позивању на молитве Богородице и светитељâ?; шта се, по теби, дешава са душом након смрти?; шта мислиш о крштавању новорођенчади?; да ли сматраш да хришћани треба да светкују суботу?; да ли верујеш у стварну Христову присутност у Евхаристији?; итд., итд.

   

  Има, изгледа, подоста оних који отприлике кажу: „Добро, он јесте мало неурачунљив и, јесте, пропагира неке јереси, али каже и доста тога тачног“. А под тим тачно, вероватно мисле на његове демагошке приче о моралу, здрављу, приватном предузетништву, животу на селу и сл. Но, да ли неко заиста мисли да лекције о моралу може да држи човек који се лажно представља као православац? И човек који, да би прикрио своју приврженост адвентистичком учењу, повремено мења имена адвентистичких писаца када их цитира и поставља њихове књиге; па му је тако Елен Вајт – Елен Блек, а Роже Морно – Роџер Норн? Надаље, да ли неко стварно сматра да је о правилној исхрани боље питати Мирољуба него неког нутриционисту? И, о каквом предузетништву може да говори човек који се бави надрилекарством и продајом „диплома“ својих дописних курсева за „лекаре природне медицине“? А, што се живота на селу тиче, да ли вам Петровић заиста делује као неко ко проводи 14 сати дневно на њиви и другим сеоским пословима, па да онда може да дели савете о томе како треба напуштати градове и ићи на село?

   

  Све његове тираде о томе како су они који раде у некој фирми „робови“ који не могу сами да се брину о себи, опет служе за храњење његове распомамљене сујете; јер он, јелте, не ради у фирми, па су самим тим сви који раде виђени за неки нижи сталеж у будућем Мирољубовом царству. Исто тако, Срби су један од најстаријих народа јер је он Србин; а да је Хрват, вероватно би био усташа и ишао на Томпсонове концерте. А негативан однос према медицини и фармацији вуче корене из верске заједнице којој је припадао; тамо многи верују да се малтене све може излечити храном и да су лекови једно велико зло, натурано од стране Новог светског поретка.

   

  Ето, то је укратко опис феномена званог Мирољуб; феномена који је укор за све нас. Јер са друштвом у ком један такав демагог, хохштаплер и опскурант може да има оволику популарност – нешто дебело није у реду.

                                                                                               Павле Стефановић


  [1] А погледајмо сада и шта каже – њему омиљени – Душанов  законик за јеретике: „И ко се нађе као јеретик, живећи међу хришћанима, да се ожеже по образу и да се изагна, а ко би га тајио, и тај да се ожеже.“ (Душанов законик, члан 10.) Дакле, Петровић, призивајући Душаново царство, призива сопствено жигосање по образу и изгнанство.  Sign in to follow this  
  Sign in to follow this  


  Повратне информације корисника


  Одличан текст, веома јасан и добронамеран. У лепом духу владике Атанасија Јевтића. 

  Треба Павле негде да се појавиш на телевезији, па да људи могу да те чују на Јутјубу исто као и Мирољуба што слушају.

  Мирољуб је некада раније имао мрачњачки стил и онда, да би постао популаран, увео две новине: хи-хи-ха-ха причу и обавезну апологију Вучића. Индикативно је то што он гостује на националним фреквенцијама а да нико из толиких невладиних организација не реагује на његову шовинистичку причу.

  Једно је то што је упућенијима његова прича крајње банална, а друго је то што многи који њега слушају нису никад чули неког озбиљног теолога и лако падају у замку да препознају или упознају хришћанску веру кроз његов егоманијачки дух и опште фалсификовање Светог Писма и Православља. Потребно је зато да неко из православног угла лепо објасни људима о чему се ради и да то буде доступно и у видео форми.

  Давно, пре двадесетак година, у мом градићу је проповедао извесни Бајо Јечменица, проповедник пентакосталне цркве. Делио Нови завет по улици, а гостовао на радију и телевизији, тако што је добро платио свој термин. Људи нису били нимало упућени у то ко је и шта је, па ни ти са телевизије који су га пустили. Реч секта или јерес није постојала у активном фонду речи. Мој отац и ја смо, након добијеног Новог завета, са интересовањем слушали једно његово гостовање на радију. У једном тренутку у емисију се јавља један гимназијски професор и пита Јечменицу: "Да ли Ви за ово што радите и проповедате имате благослов патријарха Павла?" На то је Јечменица почео да прича нешто лево, да говори да је тај професор провокатор и злонамеран итд. Мој отац је тада рекао: "А, нешто је сумњив. Чим он нема Патријархов благослов значи да није добар и да је преварант."

  Поздрав!

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  пре 1 сат, Батовен рече

  Потребно је зато да неко из православног угла лепо објасни људима о чему се ради и да то буде доступно и у видео форми.

  Ово је озбиљно, заиста поражавајуће. :((

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Pa zato je Crkva kriva,nije na veronauci izgleda dobro naučila omladinu šta je pravoslavlje a i zbog slučajeva pedofilije i pederastije na koje je ćutala i tolerisala u  svom vrhu Crkva je sebi potkopala autoritet i ugled koji je imala u narodu.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  On 9.8.2017. at 15:10, Кратос рече

  Pa zato je Crkva kriva,nije na veronauci izgleda dobro naučila omladinu šta je pravoslavlje a i zbog slučajeva pedofilije i pederastije na koje je ćutala i tolerisala u  svom vrhu Crkva je sebi potkopala autoritet i ugled koji je imala u narodu.

  https://noizz.rs/kontra/slika-sramote-srbije-miroljub-petrovic-i-sala-puna-mladih/hf39s1w
  Nije problem što nije naučila, nego što su često profesori veronauke bili upravo ljudi kojima su Miroslav i slični bili bliski srcu i koji su takve stvari pričali, a nisu nikome odgovarali.....
  već sam na nekom drugom postu prokomentarisao, ali lično mogu da posvedočim da je u mojoj srednjoj školi profersor veronauke pričao o digitalnim anđelima, teorijama zavere, da je Njegoš umro od sifilisa, ne tuberkuloze itd, a ne o Pravoslavlju
  iskreno se nadam da je razlog zašto su njegova predavanja popunjena to što on sa svojim "pod mač bato" ima status Milana Tarota, a ne zato što je zbog dotičnih profesora veronauke stekao status duhovnika... 

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites


  Креирај налог или се пријави да даш коментар

  Потребно је да будеш члан ЖРУ-а да би оставио коментар

  Креирај налог

  Пријавите се за нови налог на ЖРУ заједници. Једноставно је!

  Региструј нови налог

  Пријави се

  Већ имаш налог? Пријави се овде

  Пријави се одмах


×
Феномен звани "Мирољуб" (писмо читаоца) - Друштво - Живе Речи Утехе