Jump to content
Јагода Наранџа Банана Лимета Лист Шкриљац Небо Боровница Грожђе Лубеница Чоколада Мермер Мрак Ubuntu VKontakte WhatsApp Viber
Јагода Наранџа Банана Лимета Лист Шкриљац Небо Боровница Грожђе Лубеница Чоколада Мермер Мрак Ubuntu VKontakte WhatsApp Viber

ПРИДРУЖИТЕ СЕ НАШОЈ VIBER ГРУПИ, КЛИКНИТЕ НА ЛИНК

 • Добро дошли на Живе Речи Утехе

   Желимо Вам пријатне тренутке на највећем црквеном сајту. Да бисте добили све функције сајта и учествовали у разговорима,
  молимо Вас пријавите се или направите налог ако га још немате.  

 • Милан Ракић
  Милан Ракић

  "За Христољубиву војску" - Потписан Уговор о сарадњи између ВФЦ „Застава филм“ и Телевизије Храм

   У Конференцијској сали Дома Војске Србије потписан је Уговор о сарадњи између ВФЦ „Застава филм“ и Телевизије Храм којим се регулишу обавезе у припреми и реализацији емисије „За Христољубиву војску“ на тој новој, а већ веома запаженој телевизији. 

  Уговор су потписали главни и одговорни уредник Телевизије Храм протојереј стафровор Стојадин Павловић и директор Војнофилмског центра „Застава филм“ потпуковник Горан Иконић.

  GST_2768.JPG

  Свечаном потписивању су присуствовали државни секретар у Министарству одбране Александар Живковић, начелник Управе за односе с јавношћу капетан бојног брода Петар Бошковић и начелник Одељења за верску службу Управе за људске ресурсе ГШ ВС пуковник Саша Милутиновић.

  GST_2750.JPG

  Како смо сазнали од уредника емисије „За Христољубиву војску“ Славољуба Марковића, потпуковника у пензији, превасходни циљ емисије је информисање шире јавности, а посебно припадника Министарства одбране и Војске Србије, о верској служби и животу у војсци, те неговање духовних и моралних вредности и традиција српске војске.

  GST_2745.JPG

  - Кроз различите садржаје у три информативне рубрике, емисија ће континуирано да доприноси најважнијем циљу а то је развој оперативних способности Војске Србије, пре свега кроз неговање моралних и духовних вредности и поштовање верских права свих њених припадника.

  Славна традиција српске војске је неисцрпан извор материјала за емисију и драгоцено надахнуће данашњих и будућих бранилаца отаџбине, рекао је уредник Славољуб Марковић.    

  logo.png  BanerTVHram.png

  Измењено од Милан Ракић

  Повратне информације корисника


  Аутор и уредник: Славољуб М. Марковић

  Јеромонах Игњатије Шестаков, сабрат Сретењског манстира у Москви говорио је о односу Руске православне цркве према рату, Великом Отаџбинском рату, верском животу у Руској војсци, изложбама о Светом Цару Николају и царској породици и о новим књигама протојереја Андреја Ткачова које су објавили српски издавачи. Овај неуморни прегаоц на пољу историје, културе и неговања сарадње Руса и Срба наглашава да је то један народ и на можемо једни без других.

  У наставку емисије је прича о некадашњем војном манастиру Свете Петке - Иверица у Сићевачкој клисури, што је јединствен пример у Српској Православној Цркви и у православном свету уопште.

   

   

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Уредник и аутор: Славољуб М. Марковић

  Осма емисија "За Христољубиву војску" посвећена је помоћницима војних свештеника, новој специјалности у Војсци Србије која је уведена васпостављањем верске службе. Заставник Радоња Вућић, помоћником главног војног свештеника, појаснио је задатке и обавезе подофицира који обављају ту специфичну дужност, а забележили смо и причу из Богословије Светих Кирила и Методија у Нишу где су они недавно били на обуци у појању.
  У другом делу емисије, представили смо Параклис Светог краља Милутина у Дому Војске Србије, некадашњем ратничком дому. Саговорници су нам били протојереј Небојша Тополић и пуковник Стевица Карапанџин, директор Медија центра "Одбрана".

   

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Аутор емисије: Славољуб Марковић

  У деветој емисији ЗА ХРИСТОЉУБИВУ ВОЈСКУ можете да видите разговор са пуковником Стевицом Карапанџином, директором Медија центра Одбрана о Дому Војске Србије, некадашњем Ратничком дому, делатностима те установе и плановима за будући рад. Посебно је занимљиво представљање Галерије великана у холу Дома војске, куће српског војног етоса.

   

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Православно схватање рата тема је десете емисије ЗА ХРИСТОЉУБИВУ ВОЈСКУ. Разговарали смо са проф. др Бориславом Гроздићем, пуковником у пензији који је својевремено у својој књизи "Православље и рат" разматрао тај проблем. Повод за разговор је недавно објављени зборник са серије предавања под заједничким називом ПРАВОСЛАВЉЕ И РАТ у организацији Института за филозофију и друштвену теорију.

   

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Са епископом пакрачко-славонским Господином Јованом Ћулибрком разговарали смо о његовој недавној посети Мисији UNIFIL у Либану и помоћи коју је у име Српске православне Цркве и Војске Србије уручио манастиру светог Маманта у Дер Мимесу и локалној цркви Светог Архангела Михаила. Наравно, неизбежна тема била је његова сарадња са падобранским јединицама Војске Србије,чији је припадник резервног састава, али и искуства у сарадњи са руским падобранцима и италијанском падобранском бригадом Фолгоре која је због заштите Пећке патријаршије и Дечана 2004. године одликована Орденом Светог Саве.

  Аутор и уредник: Славољуб М. Марковић

   

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Гост емисије „За Христољубиву војску'' био је историчар Дејан Ристић. Тема емисије су војни меморијали и местима страдања из периода Балканских и Првог светског рата као специфичан појавни облик националног непокретног културног наслеђа. Чућете и занимљиве приче о градњи спомен-костурнице погинулима у Кумановској бици на Зебрњаку и споменика Незнаном јунаку на Авали који је изграђен на месту средњовековног града Жрнова.

  Аутор и водитељ: Славољуб Марковић

   

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Други део разговора са историчарем Дејаном Ристићем посвећен је војним меморијалима и местима страдања из Другог светског рата и типологији, разноликости и бројности тог сегмента културне баштине који многи потпуно погрешно доживљавају као „нежељено наслеђе''. Зашто су војни меморијали из периода Другог светског рата донедавно били запуштени, а неретко и потпуно девастирани? Зашто Србија нема адекватно спомен-обележје посвећено страдалима у ратовима деведесетих година? Да ли је спомен-обележје посвећено том периоду, које се налази код железничке станице у Београду, слика нашег односа према жртвама рата и браниоцима отаџбине од 1990-1999. године, само су нека од питања на која смо пукушали да дамо одговор у овој емисији.

   

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites


  Креирај налог или се пријави да даш коментар

  Потребно је да будеш члан ЖРУ-а да би оставио коментар

  Креирај налог

  Пријавите се за нови налог на ЖРУ заједници. Једноставно је!

  Региструј нови налог

  Пријави се

  Већ имаш налог? Пријави се овде

  Пријави се одмах


×
"За Христољубиву војску" - Потписан Уговор о сарадњи између ВФЦ „Застава филм“ и Телевизије Храм - Друштво - Живе Речи Утехе