Jump to content
Јагода Наранџа Банана Лимета Лист Море Небо Боровница Грожђе Лубеница Чоколада Мермер WhatsApp Ubuntu Угаљ
Јагода Наранџа Банана Лимета Лист Море Небо Боровница Грожђе Лубеница Чоколада Мермер WhatsApp Ubuntu Угаљ

Придружите се нашој ВИБЕР ГРУПИ на ЛИНКУ

Sign in to follow this  
Guest Izida

Manastir Rujan

Оцени ову тему

Recommended Posts

Guest Izida

Manastir Rujan nalazi se u selu Vrutci na levoj obali istoimenog jezera za snabdevawe Užica vodom.

Do manastira se dolazi kada iz Užica krenete prema Biosci i nekoliko kilometara pre ovog sela skrećete levo za selo Vrutke. Posle par stotina metara u Vrutcima put odvaja desno do manastira. Sva skretanja su obeležena. Gradnja ovog manastira bila je od 2004 do 2006 godine kada osveštan je i naseljen monasima. Manastir se podiže kao naslednik starog manastira Rujno. Manastir Rujno značajan je po tome što se u njemu nalazila prva štamparija na teritoriji Srbije koja je počela sa radom 1529 godine. U njemu je monah Teodosije 1527 godine štampao čuveno Rujansko četvorojevanđelje. To je prva knjiga štampana u Srbiji. Ono se danas čuva u Pragu. Međutim, Turci su ubrzo otkrili štampariju, spalili je, a manastir uništili, pa su monasi prebegli u manastir Raču. Inače crkva pokušava preko svojih velikodostojnika, a republika Srbija diplomatskim putem da staro četvorojevanđelje vrati u zemlj i smesti u novosagrađeni manastir. Kao i prvobitni hram i nova crkva je posvećena Svetom Đorđu i  obložena crvenim kamenom koji podseća na rujan, biljku crvene boje. Hram je zidan u stilu bazilike i u njega je ugrađen jedan noseći stub koji je izvađen iz ruševina starog manastira.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Izida

Osveštan manastir Rujno

07. Maj 2007.

Obnovljeni manastir Rujno, u selu Vrutci, kod Užica, u kome je pre skoro pet vekova štampana prva knjiga u Srbiji, poznata kao Rujansko četvorojevanđelje, osveštan je u subotu. Novi hram i temelje budućeg manastirskog konaka osveštao je vladika žički Hrizostom sa sveštenicima, u prisustvu oko hiljadu ljudi.

- Velika je stvar i pred Bogom i pred istorijom i pred savremenicima podići manastir i nema svaka generacija privilegiju da to uradi. Svaki novi manastir je kao novi brod koji čeka da se u njega ukrcaju duše koje traže spasenje. Ovaj manastir i manastirska crkva posvećena svetom velikomučeniku Georgiju, dokaz su da ono što je jednom Bogu pevalo, opet će da propeva. Obnovom manastira, današnjim osvećenjem, dokazali smo da smo uprkos svim padovima, svim nevoljama koje su nas snalazile, ipak veliki narod, božiji narod", poručio je vladika Hrizostom.

Stari manastir Rujno, nazvan po biljci rujan crvene boje, koji je posvećen svetom Ðorđu, najverovatnije je izgrađen krajem 15. ili početkom 16. veka. Nalazio se na uzvišenju u selu Vrutci, na kilometar od obnovljenog manastira. Štampariju su otkrili Turci, pa su manastir zapalili, a monasi su pobegli u Manastir Raču, koji se nalazi sa druge strane planine Tare.

Stručnjaci su utvrdili da je monah Teodosije, 48 godina posle Gutenberga, štampao Četvorojevanđelje, tako što je rezbario slova u drvetu, slagao ih u drveni ram i otiskivao ih na papiru, i to jednim kalupom u dve boje. Na takav kalup najpre je nanošena crna boja i pravljen optisak, a potom je ram trebalo oprati, kako bi se nanela crvena boja. Ne zna se pouzdano koliko je primeraka monah Teodosije odštampao, ali se zna da su dva sačuvana. Jedan, sa svega 92 lista, nalazi se u biblioteci SANU i delimično je oštećen prilikom požara u Narodnoj biblioteci, tokom bombardovanja Beograda 6.aprila 1941. godine. Drugi, skoro celovit primerak, sa 296 od ukupno 0110_hahaha lista, nalazi se u Državnoj biblioteci u Sankt Peterburgu.

Ostaci starog manastira potopljeni su prilikom izgradnje veštačkog jezera u Vrutcima, ali je pre dve i po godine vladika Hrizostom pokrenuo obnovu ovog hrama i važnog spomenika naše kulture.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Светлана

Супер је што има чисто језеро да може да се купа. Мени баш много значи да има нека вода у местима, било река, језеро или море, лепо је за шетњу уз воду, смирује.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Светлана

Ostaci starog manastira potopljeni su prilikom izgradnje veštačkog jezera u Vrutcima, ali je pre dve i po godine vladika Hrizostom pokrenuo obnovu ovog hrama i važnog spomenika naše kulture.

Да ли су извађени стари делови?

Негде у Црној Гори, не сећам се где тачно, био је проблем влаге која би уништавала стару цркву или манастир због вештачког језера. Али, не сећам се где је то било.

Овде је у оквиру новог атинског аеродрома била једна стара црквица Светих Апостола Петра и Павла, па су је пренели мало изван аеродрома.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Креирај налог или се пријави да даш коментар

Потребно је да будеш члан ЖРУ-а да би оставио коментар

Креирај налог

Пријавите се за нови налог на ЖРУ заједници. Једноставно је!

Региструј нови налог

Пријави се

Већ имаш налог? Пријави се овде

Пријави се одмах
Sign in to follow this  

×