Jump to content
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr

Придружите се нашој ВИБЕР ГРУПИ на ЛИНКУ

Sophrosyne

Свети Петар и Февронија

Оцени ову тему

Recommended Posts

Овдје има на енелгеском,италијанском и руском.Ако неко оскопа житија  на српског нека постави,ја нисам трагао...

http://www.romeo-juliet-club.ru/lovemuseum/fevronia.html#The Legend of Peter and Fevronia

Постављена слика

СВЕТИ ПЕТАР И ФЕВРОНИЈА

Ове године је, по други пут, у Русији слављен празник светог Петра и Февроније чије се мошти чувају у Тројицком храму Новодевичког манастира у Мурому, 200 километара од Москве у Владимирској области. Овај празник је поyнат као „Дан породице, љубави и верности“. Супруга председника Дмитрија Медведева, Светлана, била је један од главних покретача увођења овог празника на нивоу целе земље.

По предању, кнез Петар је био син муромског кнеза Јурија Владимировича. Живео је почетком 13. века. Као младић, Петар се тешко разболео, у сну је сазнао да му може помоћи једино кћи пчелара Февронија. Она је била „лепа, благочестива, добра и мудра“. Позвана је и исцелила је кнежевог сина а он је одлучио да се ожени њом. Када је требало да преузме власт, бојари су га ставили пред одлуку, или да се одвоји од ње, јер није племенитог рода, или да не буде кнез. Петар и Февронија су напустили град, желећи да остану верни. После немира у граду, замољени су да се врате. Пред крај живота замонашили су се, преставили се у истом дану и истом часу, 8. јула (25. јуна) 1228. године.

Светлана Медведева је походила манастир поводом празника и позвала грађане Русије да у браку негују поштовање, љував и верност као „високе идеале“. У бројним градовима верници су међусовно честитали празник, а супругама даривали цвеће. Сматра се да је потребно да прође десетак година да празник потпуно заживи и буде потпуно прихваћен. Њиме се на неки начин истискује слављење светог Валентина који је „дан заљубљених“, а нагласак треба ставити на брак и пород.

Share this post


Link to post
Share on other sites

;)Брате Манојло, хвала ти за постављање теме!

8.јул

Дан породице, љубави и верности

Постављена слика

crosseo 1406_love 1406_love 1406_love 1406_love 1406_love 1406_love

Постављена слика

Постављена слика

http://stat17.privet.ru/lr/091cbbe7a8ee5d979fb7c5d4ec54d770

Постављена слика

Постављена слика

Постављена слика

1406_love 1406_love 1406_love 1406_love 1406_love 1406_love

ЖИТИЈЕ СВЕТИХ БЛАГОВЕРНИХ КНЕЗА ПЕТРА И КНЕГИЊЕ ФЕВРОНИЈЕ, МУРОМСКИХ ЧУДОТВОРАЦА

Постављена слика

Пре седамсто година је у нашој Руској земљи живео у граду Мурому млади кнез Петар. Његов отац је управљао Муромском земљом, а када је он умро, његово место је заузео старији Петров брат Павле. Благочестив и кротак је био млади кнез Петар и у свему се покоравао свом старијем брату. Али Петра је задесила веома тешка болест, и млади кнез је дуго патио, док се најзад није појавила избавитељка од болести.

Постављена слика

У истој Муромској земљи је живео сиромашни пчелар који је имао ћерку, лепу девојку Февронију; по целој околини је била позната по свом уму. И ето она хтеде да помогне кнезу у његовој несрећи, те док је лечила кнеза Петра, она му се допаде и он по ономе шта је говорила и по њеним поступцима виде каква је то паметна и добра девојка. Допала му се Февронија и због своје лепоте. “Нећу наћи бољу девојку у целој области!” – одлучи кнез и обећа да ће се оженити њоме, али када је оздравио, поче да се размишља о томе да није ваљано да се кнез жени обичном девојком и скоро да је био напустио своје обећање, кад се опет разболи. Февронија га опет излечи. Разуме Петар да треба да испуни своје обећање, да га Сам Бог кажњава због кршења обећања, и ожени се Февронијом.

Умре старији Петров брат, тако да је он морао да управља Муромском земљом. Февронија, пчеларева кћи, постаде кнегиња целе области. Наравно да се ускоро појавило много завидљиваца, нарочито жена. Није се допадало знаменитим бојарима што кнегиња није из чувеног рода, а њихове жене, племкиње бојариње, не хтедоше ни да чују: како да се, забога, оне, жене из знаменитих породица, поклоне њој, простој сељанки! И почели су да клевећу Февронију пред Петром: хтедоше да их раздвоје. Али кнез је са Февронијом живео у миру и слози; колико год да су се бојари трудили да их посвађају, ништа нису успели. У међувремену су млађи Петров брат и његов братанац, син старијег брата Павла, пожелели да заузму место муромског кнеза, а Петра да прогнају. Спојили су се с бојарима који су били незадовољни због кнегиње. Ови бојари су имали велику власт и дешавало се да су управљали и самим кнежевима како су хтели. Тако је било и овде – дошли су код кнеза Петра и рекли му: “Или се разведи од Февроније и пошаљи је у манастир, а ти се ожени девојком из знаменитог рода, или и сам иди из Мурома, а ми ћемо да тражимо другог кнеза, а да за кнегињу имамо жену из простог народа нећемо!” Није било лако Петру да остави кнежевску власт, али он је чврсто памтио заповест Господњу о браку: “што је Бог саставио човјек да не раставља… ко отпусти жену своју… и ожени се другом, чини прељубу” (Матеј. 19, 6, 9). Тако је одговорио бојарима: “Мене је Сам Бог спојио са Февронијом, не ваља сад да људи раскидају наш савез. Ако не желите кнегињу, онда вам ни ја без ње нисам кнез, па ми смо – једно тело, једна душа!” И мораде Петар да остави Муром и живи у прогонству. Убрзо су Петар и Февронија сазнали шта је сиромаштво. Понекад би мрачне мисли долазиле у главу Петру: “Ето због жене сам остао и без власти, и без богатства, и без кнежевске титуле…” – помишљао је. А паметна жена која га је волела тешила га је стално нежним речима: “Не жалости се, кнеже! Па Господ је милостив: неће нас оставити у беди и прогонству”.

Постављена слика

Радуйтеся, двоице пресветлая,

Богом совокупленная!...

Али у Мурому су без Петра настали неред и раздори. Почеле су свађе око тога ко да дође на кнежево место. Једни су били за једног, други за другог; дошло је и до потезања мача, раздор је прешао у рат; многи бојари су били убијени у тим размирицама. Још дуго би се проливала братска крв да се Муромци нису сетили свог законитог кнеза Петра. Схватили су да без њега има доста оних који би желели да буду кнежеви и да реда никад неће бити. Дођоше они код Петра да га моле за опроштај и наговорише га да се врати заједно са кнегињом Февронијом у Муром: добро су знали и њихову мудрост и доброту. Вратише се Петар и Февронија у Муром и почеше да живе као и пре, мирно и срећно. Правично је управљао облашћу Петар: у свему се трудио да се држи правде, али је не мање указивао и милост. А кнегиња му је помагала саветима и добрим делима. Убрзо заволеше Муромци своју кнегињу; тако је нежна и једноставна она била, о сиромасима и просјацима се бринула као права мајка. Нико никад није доживео увреду од ње, није чуо ружну реч. После завршетка својих дневних послова кнез би се прихватао читања Речи Божје, а кнегиња рукодеља или би слушала кнеза. Тако су се они заједно учили вољи Божјој и трудили се да је у свему извршавају, избегавали су гордост и неправедну зараду, поштовали духовна лица и монахе, увек им помагали; проводили су чист, целомудрен живот у суздржавању. И тако поживеше до дубоке старости, не љутећи се једно на друго, и нешто пре смрти примише монаштво. Кнез је тада добио име Давид, а кнегиња Јефросинија.

Једном је преподобна и блажена Февронија везла ликове светих на воздуху за саборни храм Пречисте Богородице. Блажени Петар је послао код ње да јој кажу да му је дошло време да иде Господу. Желећи да заврши воздух, она га замоли да мало сачека. Трипут је позивао он, и трећи пут се блажена заустави, забоде иглу у воздух, обави око ње конац и посла слуге да кажу блаженом Петру да и она умире с њим. И помоливши се обоје предаше свете душе своје у руке Божје 25. дана месеца јуна.

http://stat17.privet.ru/lr/091cf9bd9272ba182baf209b20c9bc24

После престављења преподобних људи нису смели да их сахране у сандуку који су они сами припремили за себе, јер су постали монаси и није ваљало да их стављају у исти ковчег. Тело преподобног Давида положише у градску цркву Пресвете Богородице, а тело блажене Јефросиније у приградском Крестовоздвиженском храму. У саборном храму Пресвете Богородице је остао празан њихов сандук. Следећег јутра су оба нова ковчега била празна, а тела светих су нађена да заједно леже у истом сандуку. Још једном су покушали да их раздвоје, али исто се поновило. После тога више нису смели да дирају њихова тела и сахранили су их поред градске саборне цркве Рођења Пресвете Богородице, како су они сами и заповедили, – у истом сандуку, који је Бог даровао на просвећење и спасење града: они који притичу на раку с моштима с вером добијају изобилно исцељења.

Тако обострана љубав побеђује чак и саму смрт. Господ Бог је прославио праведне супружнике чудесним исцељењима, а Црква их сматра за свете и сваке године празнује успомену на њих 25. јуна. Сада се они заједно моле Господу за све супружнике, а нарочито за оне који желе мир у породици.

Настојатељ храма Вознесења Господњег (Мало Вознесење) прот. Генадије (Огрисков)

1406_love 1406_love 1406_love 1406_love 1406_love 1406_love 1406_love

Постављена слика

Постављена слика


1406_love 1406_love 1406_love 1406_love 1406_love 1406_love 1406_love

Постављена слика

Постављена слика

Постављена слика

Постављена слика

1406_love 1406_love 1406_love 1406_love 1406_love 1406_love 1406_love

АКАТИСТ СВЕТИМ БЛАГОВЕРНИМ МУРОМСКИМ ЧУДОТВОРЦИМА

КНЕЗУ ПЕТРУ И КНЕГИЊИ ФЕВРОНИЈИ

http://www.svetosavlje.org/molitve/index.php?mlId=111&akcija=prikazi&kt=6

1406_love 1406_love 1406_love 1406_love 1406_love 1406_love 1406_love

Share this post


Link to post
Share on other sites

Прелепо Житије!!!

Свети Петре и Февронијо,

Молите се за нас који смо у браку!!!

ПЕТРА - ДАВИДА И КНЕГИЊЕ ФЕВРОНИЈЕ - ЕФРОСИНИЈЕ,

МУРОМСКИХ ЧУДОТВОРАЦА

Свети супрузи; веома побожни и милосрдни; хранили гладне, неговали болне, збрињавали сиротињу; живели строго по хришћански; били смирени, целомудрени, некористољубиви. У старости обоје примили монаштво, и обоје се преставили у један дан 1228. године. Свете чудотворне мошти њихове покоје се у Муромској саборној цркви.

Од Авва Јустина.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Дан љубави на руски начин

8. јула ће у целој Русији бити приређене празничне манифестације поводом Дана св. Петра и Февроније - Дана породице, љубави и верности. Ова историјска традиција сеже у хришћанску прошлост, а у савременој Русији је доживела препород у виду новог општенародног празника који је објединио све верске конфесије. За разлику од западног празника заљубљених, дана светог Валентина, руски празник ставља акценат на друге аспекте љубави.

Petr_Fevronia_Eysk_468.jpg

Споменик Петру и Февронији у Јејску, Краснодарски крај.

Дан породице, љубави и верности, који ће ове године већ пети пут бити обележен у Русији, везан је за брачни пар из Мурома.

Љубав између Петра и Февроније детаљно је описана у „Повести о Петру и Февронији“ – ремек-делу староруске књижевности 16. века. Супружници су управљали Муромском кнежевином у 13. веку, живели су дуго, умрли истог дана и сахрањени у истом гробу. Руска православна црква их је канонизовала 1547. године. Од тада су свети Петар и Февронија за православне хришћане постали симбол супружанске љубави и верности. Горњи дом руског парламента је 2008. године празнику доделио статус Сверуског државног празника и дефинисао његов симбол: белу раду. Идеју празника подржале су све верске конфесије у земљи.

За разлику од западног празника заљубљених, дана светог Валентина, руски празник ставља акценат на друге аспекте љубави.

Тада су многи градови Русије, у оквиру Свенародног програма „У кругу породице“, почели да подижу споменике Петру и Февронији. Први споменик се појавио исте 2008. године у граду Мурому, постојбини православних светитеља. И њихове мошти су тамо, у Тројицком манастиру. Већ наредне 2009. године споменици су подигнути у Архангелску, Уљановску, Јарослављу, Сочију и Абакану, а касније и у Нефтејуганску, Јошкар Оли, Самари, Владивостоку, Благовештенску, Иркутску и другим градовима. Ове године ће споменици бити откривени у Јекатеринбургу, Калуги, Тамбову и Новосибирску.

2012. године ће већ пети пут бити уручена медаља „За љубав и верност“. Медаља се додељује брачним паровима који живе у браку 25 и више година. У организациони одбор стигло је око 6 хиљада пријава из целе Русије.

Petr_i_Fevronija_Joskar_Ola_468%281%29.jpg

Споменик Петру и Февронији у Јошкар Оли, Република Мариј Ел.

Празновање дана Петра и Февроније често се упоређује са даном светог Валентина, иако се догађаји везани за ове празнике, као и њихов смисао, веома разликују. Дан светог Валентина је дан заљубљених, испуњен романтиком и малим изјавама љубави. Руски празник ставља акценат на друге аспекте љубави. Дан светог Петра и Февроније везан је за појмове као што су породица, брачна верност и љубав која одолева свим животним искушењима.

Данас млади у Русији сами бирају шта ће да празнују. Ако неко хоће да проводи време у кругу пријатеља и размењује комадиће папира исечене у облику срца пробијеног стрелом, он бира Дан светог Валентина. А коме су важнији национална традиција и историјски садржај празника, њему ће више одговарати Сверуски дан породице, љубави и верности, везан за древну руску причу о брачном пару Петру и Февронији.

http://ruskarec.ru/a...acin_15719.html

Share this post


Link to post
Share on other sites
ПОРОДИЧНИ ПРАЗНИК СВ. ПЕТРА И ФЕВРОНИЈЕ ПРВИ ПУТ У СРБИЈИ

У недељу, 05.7./22.6., у Светотројичком Подворју РПЦ  у Београду, на Ташмајдану, по први пут у Србији, биће обележен празник св. Петра и Февроније Муромских - празника породице, љубави и брачне верности, који се иначе празнује 8.7./25.6. Овим поводом Његова светост патријарх српски г. Иринеј служиће у недељу, 5. јула, Свету литургију у Стетотројичној цркви на Ташмајдану са почетком у 8 часова и 30 минута.

 

                                          petarifevronija2.jpg

 

Одржана конференција за новинаре о празнику породице, љубави и брачне верности

На конференцији за новинаре у Руском дому представљено је литургијско прослављање празника преподобних подвижника Петра и Февроније Муронских, празника породице, љубави и брачне верности. О овом празнику говорили су протојереј-ставрофор Виталиј Тарасјев, Јелена Залинска, представница информативне службе Руског дома и Надежда Кошченкова, директорка Руског дома.

По први пут, у сарадњи Руског дома са Подворјем Руске патријаршије у Београду и Српском православном црквом, овај празник се слави ван граница Русије. Након Свете архијерејске литургије патријарх Иринеј ће заједно са директорком Руског дома Надеждом Кошченковом доделити медаље за брачну љубав и верности оним паровима који су у брачној слози провели најмање 25 година. Добитници ове медаља су тридесет брачних парова из читаве Србије. 

Више можете послушати на: http://www.slovoljubve.com/vesti/odrzana-konferencija-za-novinare-o-prazniku-porodice-ljubavi-i-bracne-vernosti

Извор: Слово Љубве

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Патријарх Иринеј служиће Литургију у руској цркви
4. Јул 2015 - 22:03

Прослављање празника преподобних подвижника Петра и Февроније Муронских, празника породице, љубави и брачне верности.

petarifevronija2.jpgОвим поводом Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј служиће у недељу, 5. јула 2015. године, свету Литургију у Светотројичној цркви на Ташмајдану са почетком у 8,30 часова. Први пут, у сарадњи Руског дома са Подворјем Руске Патријаршије у Београду и Српском Православном Црквом, овај празник се слави ван граница Русије. После свете архијерејске Литургије, патријарх Иринеј ће заједно са директорком Руског дома Надеждом Кошченковом доделити медаље за брачну љубав и верности оним паровима који су у брачној слози провели најмање 25 година. Добитници ове медаља су тридесет брачних парова из читаве Србије.

Share this post


Link to post
Share on other sites

О, велики угодници Божији и чудотворци предивни, благоверни кнеже Петре и кнегињо Февронија, чувари и заступници града Мурома и усрдни молитвеници Господу за све нас! Вама прибегавамо и молимо се са чврстом вером и надом: узнесите за нас грешне своје свете молитве Господу Богу и измолите од Његове Благости све што је потребно душама и телима нашим, веру праву, добру наду, љубав нелицемерну, непоколебивост у побожности, успех и напредак у свим добрим делима, мир у целом свету, изобиље плодова земаљских, благорастворење ваздуха, душама и телима нашим здравље и вечно спасење. Молите Цара небеског за мир, спокојство и напредак у читавој земљи нашој, за срећан живот и добар хришћански крај свих нас. Заштитите нашу утаџбину, град Муром и све руске градове од свакога зла, а све правоверне људе, који долазе да се поклоне вашим молитвама, заклоните благодаћу молитвама својих и исппуните све молбе њихове. О, свети чудотворци! Немојте презрети наше молитве, које вам са умилењем узносимо, него будите наши свагдашњи заступници пред Господом и удостојите нас да вашом светом помоћи вечно спасење задобијемо и Царство небеско наследимо, да славимо неизрециво човекољубље Оца и Сина и Светога Духа, тројединога Бога, и да Му се клањамо у све векове. Амин.

 

                                                                   228px-Petr-Fevronia.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Празник породице, љубави и брачне верности

6. Јул 2015 - 7:28

img_4261.jpgУ руској цркви на Ташмајдану прослављен празник породице, љубави и брачне верности. Патријарх српски Иринеј служио свету Литургију и поделио медаље брачним паровима из Србије.

Дан породице, љубави и верности настао је пре пет векова у древном руском граду Мурому; званично је као руски празник установљен пре осам година и свечано се прославља у градовима широм Русије. Симбол Дана породице, љубави и верности је бела рада, прелеп пољски цвет који се, иначе, у Русији од давнина сматра цветом љубави.

Дан породице, љубави и верности је у тесној вези са Православљем и има дубоке корене у хришћанству с обзиром на то да породица треба да буде мала домаћа Црква у којој се негују јеванђелски живот и све хришћанске врлине. У Руској Православној Цркви двоје светих подвижника Петар и Февронија одувек су штитили брачне супружнике и њихове породице. У новије време када је била потреба за конкретнијом афирмацијом породице и осталих традиционалних вредности, Руска држава је уврстила овај празник у свој календар дајући тако подршку напорима Цркве да се народ и друштво са становишта светог Јеванђеља заштити од штетних и неморалних утицаја.

Јутро у Београду је било изузетно топло; није то спречило верни народ да дођу у ране јутарње сате да дочекају Патријарха српског Иринеја и да се окупи на светом литургијском сабрању. У 9 часова звона руске цркве Свете Тројице означила су почетак свете Литургије и позив свима широм васељене да прославе преподобне подвижнике, заштитнике породице, верности, љубави - Петра и Февронију Муромске.

Његовој Светости Патријарху Иринеју, поред домаћина протојереја Виталија Тарасјева, старешине цркве Свете Тројице, и свештенства Руске Цркве, саслуживали су из Архиепископије београдско-карловачке: протојереј Небојша Тополић, протођакон Стевица Рапајић и ђакон Владимир Руменић. Хор руске цркве за певницом славио је песмама Господа и величао празник породице.

Протојереј Виталиј Тарасјев је заблагодарио патријарху Иринеју што се одазвао позиву да служи данас у цркви Свете Тројице када руски, а са њим и српски, светосавски народ врше молитвени спомен на Преподобне подвижнике Петра и Февронију, муромске чудотворце: - Од свог земаљског живота и престављења у Господу до дана данашњег, по Божјем промислу, небески су покровитељи и заштитници породице – домаће цркве, како је зове апостол Павлеу посланици Филимону ст. 2. Штите брак и брачне супружнике и усађују у срца брачних другова љубав Христову и верност. У новијој својој историји Руска Православна Црква, почетком деведесетих година, када је почео духовни препород у народу, започета је мисија са којом се изашло у народ да би се се очувале јеванђељске традиције и све вредности моралне које проистичу из Светога Писма. Ово је други празник и у оквиру  Руске Православне Цркве и Руске Федерације.  Први празник је Дан словенске  писмености и културе, када славимо Свете Ћирила и Методија, а други празник који празнују Руска Црква и држава, јесте празник заштитника породице и брака, преподобних Петра и Февроније.

У име Његове Светости Патријарха московског и све Русије г. Кирила, протојереј Виталиј Тарасјев је посебно заблагодарио  што је празник почео светом Литургијом у којој смо се причестили светим тајнама, надајући се  да ће патријарх Иринеј бити трајно покровитељ овога празника који ће се прослављати и у другим градовима. На дар је патријарху Иринеју уручио икону Образа подвижника Петра и Февроније, док је директорка Руског дома гђа Надежда Кошченкова подарила дела Светог Јована Златоуста на руском језику.

Затим је патријарх Иринеј по први пут уручио медаље и српским породицама које у љубави и сагласју, као Петар и Февронија, живе најмање двадесет пет година. Овом приликом је истакао да је велика  радост служити у руском храму, који је и наш храм, као што су и наши храмови, храмови свих православних хришћана, а још већа је радост служити на данашњи празник посвећен породици, деци, брачној љубави. Патријарх је подсетио на прву брачну заједницу наших прародитеља и Божју заповест: - Рађајте се и множите се, напуните земљу и владајте њоме. Рађање деце није ствар људска, него ствар Божја. Преко родитеља Господ је узео себи сараднике у највећем дару, дару живота.  Може човек данашњег развоја да измисли не знам шта све, да полети до друге планете, да измисли савршену направу као што бива, али живот, највећи дар Божји, могу дати  само родитељи, сарадници Божји. 

- Има ли веће части и радости него бити сарадник Божји у рађању деце?, казао је патријарх Иринеј и посебно нагласио на стање породице данас и потребу њеног очувања као домаће цркве која је код Срба још по нечему посебна - по обележавању породичне крсне славе!

-Ако је ишта најугроженије код нас, то је угрожена породица! Нажалост, породица је  разбијена, али то неко чини плански, јер знају када се разбије породица, онда је то разбијено друштво, разбијена заједница, а тиме разбијена и држава. Само држава опстаје онолико колико је њена породица здрава. Нажалост, данас  видимо да је породица разорена, деца одвојена од родитеља, родитељи од деце;  сви живе неким својим животом, посебним, појединачним, одвојени, а ми смо благодатна заједница, поручио је патријарх Иринеј.

Данас је једна велика  породица Божја, црквена заједница у Светотројичкој руској цркви показала своје лице пред лицем Господњим, молила се Њему. То је мера да се спречи оно што видимо данас на сваком месту о чему је посебно наглашавао Патријарх Иринеј: - Данас имамо пороке који су, нажалост, проглашени за врлине, а хришћанска врлина проглашена је за нешто безвредно, безначајно, тако да они који честују хришћанске врлине, јеванђељске врлине, јесу према мишљењу других тамни, мрачни, заостали...  Нажалост, много тога се променило, али, даће Бог да буде боље. Ту је Црква наша која се моли и сабира народ Божји, ту је наша света  Литургија којој приносимо бескрвну жртву и себе Господу. То је оно што ће сачувати овај свет.

Светом литургијском сабрању присуствовао је директор Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама др Милета Радојевић, пуковник Стевица Карапанџин, директор Медија центра Одбрана, као и многе друге угледне личности јавног и културног живота.

Медаље, грамату и букет белих рада  за дуг и хармоничан брачни живот у љубави, верности и заједништву добили су: Васојевич Војин и Ирина; Воронец Димитриј и Зденка;  Вучковић Радиша и Марина (Кириловна); Гитарич Љубомир и Светлана (Иљич); Живојиновић Мића и Драгана; Лазић Градибор и Мисирка; Лешјанин Боривоје и Надежда (Васиљевна); Миладиновић Милан и Слободанка; Миленковић Александар и Валерија (Евгењевна); Милићевић Горан и Драгана; Никитин Војислав и Невена; Николић Братислав и Маријана; Поповић Зоран и Викторија (Алексејевна); Симић Живорад и Вера; Симић Петар и Данијела.

Патријарх српски Иринеј је пожелео свима дуг заједнички живот и догодине још више породица и деце. У спомен на данашњи празник у летопис Руске и Српске Православне Цркве, поред овог догађаја, ући ће и заједничка фотографија брачних парова са Патријархом српским Иринејем.

 

http://www.spc.rs/sr/praznik_porodice_ljubavi_brachne_vernosti

Share this post


Link to post
Share on other sites
Обележен празник породице у Руској цркви
Обележен празник породице у Руској цркви

Празник св. Петра и Февроније Муровских чудотвораца и заштитника породице молитвено је прослављен у храму Св. Тројице - Подворју Московске Патријаршије у Београду 6. јула 2017. године, а светом архијерејском Литургијом началствовао је Његова Светост Патријарх српски Иринеј уз саслужење свештенства АЕМ. На крају Литургије кратким говором обратио се старешина храма о. Виталије Тарасјев и том приликом даривао Патријарха књигом коју је написао блаженопочивши патријарх московски Алексеј II. Патријарх Иринеј је у својој беседи поручио да ми оваквим богослужењима изражавамо јединство наших двеју Помесних Цркава и да смо благодарни светитељима Петру и Февронији Муровским који су прави учитељи Цркве. Дан породице који је установљен пре 9 година у РПЦ, настављен је свечано у Руском дому где су даривани брачни парови који су у браку 25 и више година. Забележила Ранка Маџаревић.

Извор: Радио Слово Љубве

http://www.slovoljubve.com/cir/Newsview.asp?ID=13925

Share this post


Link to post
Share on other sites

@JESSY, зар није дан св. Петра и Февроније 8. јула?
Обележавам овај празник сваке године, па сам сада мало збуњена овом објавом да је данас.
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...