Jump to content
Sign in to follow this  
Guest Светлана

Хуманитарна помоћ за КиМ

Оцени ову тему

Recommended Posts

Guest Светлана

Хуманитарну помоћ од 5680 кг у тестенини, шећеру, маслиновом уљу, брашну, соли, млеку у конзерви итд. однела је хуманитарна организација "Солидарност" ("Αλληλεγγύη") у сарадњи са Свештеном Митрополијом Неапоља и Ставропоља 6. и 7. јула на Косово да се подели становницима Урошевца и Презовице.

http://www.ecclesia.gr/greeknews/default.asp?id=4056

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
Guest Светлана

07. август 2009.

Извор: Епархија рашко-призренска и косовско-метохијска

'Једна уплатница за један корак даље од глади!'

Епархија рашко-призренска и косовско-метохијска, у сарадњи са ЈП ПТТ саобраћаја „Србија“ покренула је хуманитарну акцију ‚‚Једна уплатница за један корак даље од глади!“ како би се прикупила помоћ за гладне на Косову и Метохији.

У поштама у свим градовима Србије постављене су кутије са хуманитарним уплатницама чијим једноставним попуњавањем сви људи добре воље могу да се прикључе акцији и помогну да се нахране гладни на КиМ.

Због веома тешке ситуације на КиМ и сваким даном све већих потреба ускоро се очекује и отварање нове, четврте народне кухиње и пекаре у Гњилану. Нова кухиња се гради захваљујући прилозима људи који су послали смс на број 1033  кроз акцију ‚‚Један смс за један оброк гладнима на КиМ“ у којој је до сада више од 500.000 људи узело учешће.

Oтварањем нове кухиње биће обухваћено више од 1000 људи и покривен већи део Косовског Поморавља које се сматра за социјално најугроженији део Косова и Метохије.

Поред три постојеће народне кухиње у којима се свакодневно храни преко 800 људи, незавидни услови за живот и рад на Косову и Метохији утичу на повећање броја корисника. Процењује се да у овом тренутку постоји потреба за отварањем још седам народних кухиња.

Епархија позива све људе добре воље да се путем уплатнице у оквиру акције „Једна уплатница за један корак даље од глади!“ или слањем смс-а на број 1033 у оквиру акције „Један смс за један оброк гладнима“ укључе у хуманитарне акције и на тај начин помогну решавању проблема прехрањивања најугроженијих на Косову и Метохији.

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
Guest Светлана

Хуманитарна помоћ Косову од  "Солидарност" ("Αλληλεγγύη")

5/9/2009

Хуманитарну помоћ од 5 тона послала је хуманитарна организација Цркве Грчке "Солидарност" ("Αλληλεγγύη"), становницима Косова који трпе, као и прошли пут у сарадњи са Свештеном Митрополијом Неапоља и Ставропоља .

Хуманитарна помоћ састоји се од намирница као што су тестенина, шећер, пиринач, маслиново уље, брашно, со и млеко у конзерви као подршка намученом народу те територије.

http://www.ecclesia.gr/greeknews/default.asp

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Отворена четврта народна кухиња на Косову и Метохији

У Косовском Поморављу, у селу Кормињане, Његово преосвештенство Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски господин Артемије служио је у недељу, 10. октобра 2009. године, свету архијерејску литургију и извршио освећење нове народне кухиње са пекаром.

Кормињански храм Успења Пресвете Богородице је малих димензија, па је због присуства великог броја верника литургија служена под тремом цркве. Епископу је саслуживало осам свештеника и три ђакона.

По завршетку литургије владика Артемије је извршио чин освећења нове народне кухиње и пекаре.

Ово је четврта по реду народна кухиња коју је Епархија рашко-призренска отворила у српским енклавама на Косову и Метохији, где преостали Срби живе у веома тешким условима, и немају могућности да сами себи и својим породицама обезбеде парче хлеба и голи опстанак.

После освећења кухиње и пекаре Епископ Артемије обратио се присутнима беседом:

«У име Оца и Сина и Светога Духа. Ево, браћо и сестре, извршили смо освећење ове кухиње и ове пекаре, четврте по реду, овде у поморавском крају. Данас су наша осећања подељена. С једне стране осећамо велику радост и благодарност Богу на овоме дару који нам је Бог омогућио преко добрих људи - донатора, приложника, да се отвори и ова кухиња поред постојеће три, које ће служити нашем народу из ових околних села. Али с друге стране, осећамо данас и једну дозу туге у срцима нашим, што и после десет година наш народ није у стању да слободно брине о себи као што је то радио раније, пре деведесет девете године. Ево већ десет година како наш народ и наша црква живи и ради у изузетно тешким условима и околностима. Зато је и била потреба да се Епархија рашко-призренска заузме, да отварањем народних кухиња омогући останак и опстанак нашега народа на овим нашим светим косовско-метохијским просторима.

Почело се са малим - са једном кухињом, онда и са пекаром, па су се после отварале по потреби и остале. Са овом четвртом народном кухињом нису решени сви проблеми на Косову и Метохији. Има много потребе на другим местима, али Епархија није у стању да истовремено задовољи све потребе. Ипак, надамо се, уз помоћ Божију и добрих људи нашега народа из осталих крајева, из дијаспоре, да ћемо у своје време отварати још кухиња тамо где је потребно, а има таквих места много на Косову и Метохији.

Дело које смо данас овде постигли захваљујући заузимању протинице Светлане и оца Богомира - удружења "Мајке девет Југовића" које ради под благословом и покровитељством Епархије рашко-призренске, ми се трудимо да радимо и даље, и радићемо све док буде потреба за оваквом помоћи нашем народу. Али верујемо и надамо се да ће дати Бог да ускоро наш народ доживи слободу и могућност не само слободнога кретања, него и могућност живота и рада, и живота од дела руку својих, тако да ће потреба за корисницима ових пекара и кухиња временом престати. Али докле год буде било потребно ми ћемо се трудити да те потребе задовољимо».

Отварањем нове народне кухиње и пекаре обезбеђен је оброк за још 200 људи из 20 села на територији општине Каменица, а повећан је и укупан број корисника народних кухиња и пекара на Косову и Метохији, који у овом тренутку износи око хиљаду људи. То значи да дневно треба припремити 3.000 оброка, или 800.000 оброка годишње. Потребе српског становништва у енклавама су, међутим, много веће, и без помоћи целокупног српског народа из Отаџбине и расејања оне неће моћи да буду задовољене.

Помоћ српског народа у отварању народних кухиња до сада се највише огледала кроз хуманитарну акцију «Један СМС за један оброк гладнима на Косову и Метохији». Акцију је покренула Епархија рашко-призренска фебруара 2008. године, захваљујући доброј вољи наших мобилних провајдера. Та акција је још увек у току. Довољно је послати једну СМС поруку на број 1033. Цена СМС поруке износи 50 динара без ПДВ-а. Такође, помоћ се може послати и уплатом на жиро-рачун 360-0012622700003-39 на име Епархије рашко-призренске и косовско-метохијске, Манастир Грачаница бб 1, 38205 Грачаница.

Најзаслужнијима за прикупљање помоћи додељене су Архијерејске захвалнице: агенцији «Леон Олаф» из Београда, удружењу «Тројство» из Лондона, Србима из Чикага, хуманитарној организацији «Срби за Србе».

О свим знаним и незнаним приложницима и донаторима Епископ Артемије је у литургијској беседи рекао следеће: «Многи су помогли, ми их не можемо све набројати, али су они познати Богу, "јер нема ништа тајно што неће бити јавно, ни сакривено што се неће открити" - каже Господ. Тако и они који су давали своје прилоге и своје донације тајно - то ће Бог објавити јавно када дође време, на Другоме доласку Христовоме и Страшноме Суду. Нека нико не брине да ће његово дело остати непознато свету. Бог ће објавити наша добра дела, али исто тако и наша рђава и зла дела. Зато се треба чувати од свега онога што је грешно, што је зло, што није Богу угодно, него да чинимо дела Богу драга, а нашој браћи, нашем народу корисна».

Након свечаног отварања кухиње уследила је подела првих оброка, а Владика је присутнима као благослов делио хлебове из нове пекаре. За све окупљене организован је ручак у порти цркве.

Постављена слика

Постављена слика

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Постављена слика

Одбор за помоћ Србима на Косову и Метохији Српске православне црквене општине Лазарево из Бањалуке покренуо је трећи пут добротворну акцију за помоћ Србима на Косову под називом "Нека хљеба буде више - позови 1415 и помози Србима на Косову".

Члан овог одбора Предраг Адамовић рекао је да ће акција трајати од 1. до 30. новембра, на читавом простору РС.

"Позивом броја 1415 са мобилног или фиксног телефона дарујете једну конвертибилну марку за гладне Србе на Косову и Метохији", нагласио је Адамовић на данашњој конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је рекао да је у исте намјене отворен и издвојени жиро-рачун при Црквеној општини Лазарево - 562 - 099 - 80791107 - 06 на који сви који желе да помогну повратак и опстанак Срба на Косову - предузећа, установе и организације, могу да уплате новчана средства.

Адамовић је рекао да ће за сва прикупљена средства Одбор купити у РС најпотребније намирнице брашно, уље, со, пасуљ, те организовати њихов превоз до Епархије Рашко-призренске у Грачаници , која посредством своје добротворне организације "Мајка девет Југовића" одржава четири јавне кухиње у јужном дијелу Косова и на тај начин храни око 1 500 Срба у Косовском поморављу.

http://www.facebook.com/home.php?ref=logo#/group.php?gid=168705267381

За сада је сакупљено 100.000 КМ (око 50.000 евра)

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Успјешна акција за помоћ Србима на Комсету

У оквиру акције за помоћ Србима на Косову и Метохији, под називом "Кад би хљеба било више", прикупљена су значајна новчана средства за која су набављени основни прехрамбени артикли, којих ће бити довољно за око пола године, изјавио је данас предсједник Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији Епархије бањалучке протојереј ставрофор Јован Лазичић.

Он је додао да је дио помоћи уручен и у новцу, те најавио да ће ова акција бити поново организована "када се за то укаже потреба на терену".

"Помоћ је стигла у право вријеме и у задњи моменат, а ако бих кратко описао ситуацију тамошњих Срба, могу само рећи - јадно и тужно", рекао је Лазичић на конференцији за новинаре.

Члан овог одбора Предраг Адамовић рекао је да је током новембра прикупљено 167.346 КМ и то 133.452 КМ позивом на телефонски број 1415, који је био мјесец дана отворен за ову намјену, те 33.894 КМ уплатама на жиро-рачун.

Он је навео да је 88.830 КМ утрошено за куповину 103 тоне хране за четири јавне кухиње - 70 тона брашна, пет тона пасуља, три тоне тјестенине, двије тоне риже, четири тоне конзерви са разним поврћем, тону кромпира, одређене количине зачина и слаткиша за дјецу.

Адамовић је додао да је за потребе отварања пете јавне кухиње, те набавке трактора за српске породице, организацији "Мајка девет Југовића" уручено 25.000 евра, те да је укупно 13.500 евра уручено Епархији рашко-призренској, Пећкој патријаршији, манастирима Грачаница, Високи Дечани, Девич и Гориоч.

Помоћ је уручена прије неколико дана, а ово је била трећа акција "Кад би хљеба било више".

Ова акција у Републици Српској почела је 1. новембра, а људима добре воље упућен је апел да позову број 1415 и дарују 1 КМ за помоћ Србима на Косову и Метохији. Акцијa је покренута на иницијативу Управног одбора црквене општине "Лазарица", где је оформљен одбор за покретање ове акције, који је благословио епископ бањалучки господин Јефрем.

За покретање акције потписан је уговор са представницима Телекома РС, који је био један од организатора акције.

СРНА

http://www.sozeb.org/index.php?option=com_content&task=view&id=652&Itemid=59

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Петак, 19. фебруар 2010.

Помоћ „Мисији свете Анастасије”

Општина  Стари  град упутила је новчану помоћ невладиној хуманитарној  организацији „Мисија свете Анастасије” у износу од 143.000 динара. Овим средствима покриће се трошкови магацина, шпедиције, превоза и дистрибуције хуманитарне помоћи социјално угроженом становништву на Косову и Метохији, као и домовима за незбринуту децу.

Већ неколико година, у сарадњи са општином Стари град,  „Мисија свете Анастасије” социјално угроженима пружа помоћ у одећи, обући, инвалидским помагалима, постељини, школском прибору, храни и лековима.

http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=1378313

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Овај сајт (и организација) ми улива(ју) поверење:

СРБИ ЗА СРБЕ – Звоне звона за узбуну!

Хуманитарна организација Срби за Србе позива на свеопшту мобилизацију свих својих пријатеља, чланова, донатора и добрих људи широм целог света да се у предстојећим данима окупе око само једног циља а то је опстанак српског народа на Косову и Метохији који је тренутно изложен невиђеном притиску војних формација да се преда и потчини окупаторима. Српском народу на Косову и Метохији тренутно прети тотална хуманитарна катастрофа јер су стране силе својим блокадама изазвали да у пекарама нема хлеба, на пијацама нема воћа и поврћа, у апотекама нема лекова, у болницама нема кисеоника и санитетског материјала, на трафикама нема новина, почеле су и рестрикције воде... А поврх свега, нема СЛОБОДЕ!

По први пут као организација јавно позивамо на свесрпску слогу и јединство широм света јер ћемо само на тај начин спасти и сачувати наш народ у јужној српској покрајни од новог погрома, Олује, нове кристалне ноћи и могућег окупатрског освајања. Наша хуманитарна организација Срби за Србе ће у својим могућностима урадити апсолутно све како би се потребна хуманитарна помоћ допремила Србима на северу Косова и Метохије. Времена за чекање више нема.

Од данас, Хуманитарна организација Срби за Србе започиње са прикупљањем финансијских средстава које ћемо искористити за допремање неопходне помоћи угроженом српском народу на северу Косова и Метохије. Планирамо да алармирамо све наше пријатеље широм света како би се укључили у акцију прикупљања неопходних финансијских средстава и тиме макар делимично покушали да ублажимо новонасталу хуманитарну катастрофу.

Овом приликом позивамо и све наше братске хуманитарне и друштвене организације да нам се прикључе, да нас подрже и да се у својим редовима организују и алармирају своје људе у окружењима у којима се крећу и раде. Од кукања, протеста и плакања нема много користи, као што смо имали прилике да видимо у последњих 20 година. Зато покрећемо ову свеопшту акцију за помоћ српском народу у којој се надамо да нећемо остати сами.

Такође, желимо да позовемо све електронске, писане, интернет, радио и друге медије да пренесу ово саопштење наше организације и тиме допринесу да се наше ''звоно за узбуну'' чује широм света што пре. Сви планови, акције и финансијски извештаји о достављеној хуманитарној помоћи Српском народу на Косову и Метохији биће доступни на званичном сајту наше организације: www.srbizasrbe.org као и на сајту наше организације у САД: www.serbsforserbs.org.

Отворене су следеће могућности за донацију:

- динарски рачун у Србији: 160-279491-71, Banca Intesa, Београд

- девизни рачун у Србији: IBAN:RS35160005080002381269, SWIFT: DBDBRSBG, Customer: Srbi za Srbe

- путем PayPal система за Европу – szsaustrija@gmail.com

- путем PayPal система за САД – szsamerika@gmail.com

- путем Moneybookers система: c3c.org@gmail.com

- рачун за Европску унију у Аустрији: Account: 10364339, BLZ: 32000

- рачун за Европску унију: IBAN:AT973200000010364339, SWIFT: RLNWATWW, Customer: Serben fur Serben, Raiffeisen Bank, Stadtpark 9, A-1030 Wien, Austria

- рачун у Швајцарској: Account: 85-419625-6, IBAN:CH4609000000854196256, SWIFT:POFICHBEXXX, Customer: Serben fur Serben      

- куповином мајици ''НЕМА ПРЕДАЈЕ''              

Контакт са представницима организације можете остварити путем емаила: organizacija@srbizasrbe.org

Са вером у Бога,

Хуманитарна организација Срби за Србе

http://www.srbizasrbe.org

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Ево, још једном да извучем овај апел на светлост дана, јер мислим да је важан и да би га требало држати "у оптицају" на форуму, јер већина нас нема много начина да помогне. Остаје да на овакав или сличан начин финансијски помогнемо народу на Космету, и молитвом колико ко може. Зато је од значаја и оно "Молитвено правило за спас српског народа", као духовна подршка коју свако од може да пружи.

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Članak o teškoj humanitarnoj situaciji Srba na Kosovu

i Metohiji sa jednog od panslavističkih čeških portala: 

 

Šta bi radio ti kad bi bui srbin živeći na Kosovu: 

Co bys dělal ty, kdybys byl Srb žijící na Kosovu

http://www.slovansky-institut.cz/news/co-bys-delal-ty-kdybys-byl-srb-zijici-na-kosovu-/

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Од хуманости у Канади до осмеха на Косову и МетохијиЈош једна од низа акција за децу Косова и Метохије, коју је покренула велика хуманитарка која живи и ради у Торонту, Радмила Мићић, а подржали је хумани људи широм Канаде, је успешно завршена .
 
96433.p.jpg?0.4829947648166729
 
Крајем новембра у Липљан, Бањску и Жеровницу стигао је дар људи из Канаде мобилијар - играоница састављена од тобогана, клацкалица, љуљашки, њихалица и сличних справа за дечје играонице. Играонице су постављене у двориштима школа јер се ту деца највише окупљају, а укупна вредност ове испоруке је 12000 евра.   До сада је у оквиру ове акције опремљено седам игралишта за децу на Косову и Метохији: У Ораховцу, Брестовику, Великој Хочи, Осојану, Бањској, Липљану и Жеровници, а акција ће се наставити и даље, на српске средине у којима деца живе без потпуне слободе.
 
- Овај пројекат сам од милоште назвала ,, Више од игре” јер заиста јесте више од игре - рекла нам је Радмила Мићић. То је кап дечје радости, делић безбрижне чаролије која би требало да је део сваког детињстава. Много је добрих људи у целој овој причи, од чланова Х.О.,, Стара Рашка“ из Торонта преко које иду све уплате, до Љиљане Каранов из Х.О.,, Мати Татјана“ из Новог Сада, која је одрадила читаву шуму неопходних докумената. Ту је и човек од речи, произвођач опреме из Краљева, Драгољуб Каличанин. Највећи мотив његовог ангажовања је дечја радост која нема цену. Посебно је био дирнут када су довезли опрему у Велику Хочу, а деца их дочекала скандирајући: ,,Тобогани, тобогани... „ Много је донатора, споменућемо само неке од њих: Орагнизациони одбор,, Друге вечери Републике Српске“ и ,,Крајишког прела“ из Виндзора на челу са Славком Видаковићем, ЦШО ,,Светог Великомученика Димитрија“ и ЦШО ,,Грачаница“ из Виндзора, спортска школа ,, Јунак“ из Торонта, Српска школа ,, Свети Сава“ из Кичинера, породице које редовно дарују: Папићи, Лолићи, Вукмановићи, Котарци, Стојковићи, Прице... Раде и Тања Анчић за своју крсну славу Светог Николу уместо уобичајених поклона од својих гостију примају донације које удвоструче и тако дарују децу Космета.“   
 
96435.p.jpg?0.04731509422376007
 
Цела испорука је протекла без проблема, и од стране Х.О.,,Мати Татјана“ и од стране екипе за превоз и монтажу. Када је мобилијар стигао у двориште ОШ,, Браћа Аксић“ у Липљану, прво су истрчала деца, затим наставници и директор Југослав Цветковић, који је у току читаве акције сарађивао са дародавцима. За децу је све било велико изненађење и дуго нису смели да се приближе јер нису знали да ли је то за њих. А када је директор потврдио да ће играоница ту бити постављена, њиховој радости није било краја.
 
96432.p.jpg?0.3651666719376244
 
У Бањској је играоница донела пуно радости. Дечица која су се затекла у школи вриштала су од радости, а придружила су им се и деца из околних кућа, облетала око шлепера са опремом и нудила се да помогну. Они најсмелији су направили пробни спуст низ тобоган, још док није био у потпуности монтиран.
 
- Што је ово лепо, нико нам није јавио да ћемо добити љуљашке и све то. Сада више не морамо да се играмо само унутра већ и напољу, јупи!- викала је једна девојчица. Један за другим малишани су се захваљивали, а највише што њихови другари из Канаде мисле на њих. Са децом се радовао и директор школе Миленко Луковић.
 
Када је хуманитарни караван стигао у двориште ОШ,, Свети Сава“ у Жеровници већ је пао мрак, и нестала струја. То је отежало истовар на неосветљеном, непознатом терену, ал су домаћини помогли и играоница је истоварена и монтирана. Деца која су се окупила била су највише заитересована за тобогане, састављене од спирала и тунела обојених живим бојама, ал су се до њиховог монтирања обрели на вртешкама. Љиљана Каранов, која је присуствовала истовару, испричала нам је само један детаљ, реакцију једног детета, са испоруке у Жеровници :
 
-  Пришао ми је један дечак и показујући на директорку школе Стану Минић, упитао,, Да ли она треба сад све ово да плати?“.Ја сам одговорила да је то поклон од Срба из Канаде за њих децу, Жеровнице. Малишан ми је у истом трену пришао ближе, рекавши: ,, Е да знаш, ако је тако и ти си нам доста учинила, ако је тако...“ Пришао ми ближе, заглио ме и пољубио. То је био завршетак његове реченице. Не можете да замислите како је леп осећај када видите сву ту децу да се радују!
 
96434.p.jpg?0.6439415363627817
 
У знак захвалности преко шарене дуге љубави и хуманости у Канаду су са Косова и Метохије послате речи захвалности и много, много осмеха малишана чије је детињство обогаћено сазнањем да нису сами.
Оливера Радић

31 / 12 / 2012
http://www.pravoslavie.ru/srpska/58512.htm

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу

Све поруке на форуму, осим званичних саопштења Српске Православне Цркве, су искључиво лична мишљења чланова форума 'Живе Речи Утехе' и уредништво не сноси никакву материјалну и кривичну одговорност услед погрешних информација. Објављивање информација са сајта у некомерцијалне сврхе могуће је само уз навођење URL адресе дискусије. За све друге видове дистрибуције потребно је имати изричиту дозволу администратора Поука.орг и/или аутора порука.  Коментари се на сајту Поуке.орг објављују у реалном времену и Администрација се не може сматрати одговорним за написано.  Забрањен је говор мржње, псовање, вређање и клеветање. Такав садржај ће бити избрисан чим буде примећен, а аутори могу бити пријављени надлежним институцијама. Чланови имају опцију пријављивања недоличних порука, те непримерен садржај могу пријавити Администрацији. Такође, ако имате проблема са регистрацијом или заборављеном шифром за сајтове Поуке.орг и Црква.нет, пошаљите нам поруку у контакт форми да Вам помогнемо у решавању проблема.

×
×
  • Креирај ново...