Jump to content

Богојављење - Друга стихира на Господи возвах


Препоручена порука

Задивиле су се војске ангела од тога како слуга крштава нашег Избавитеља, и како Дух долази и  посведочава, а  глас са небеса силази од Оца: овај кога Претеча својом руком крштава, то је мој Син вољени, који је по мојој вољи. За све Христе Боже наш слава теби. 

Захваљујем свима који подржавају рад од ❤❤❤ 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Чланови који сада читају   0 чланова

  Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу

 • Сличан садржај

  • Од JESSY,
   Због епидемије вируса корона великом броју нових пацијената касно је дијагностикована болест, а тиме и смањене могућности за добре прогнозе o излечењу.
                  
    
   У Србији од рака плућа годишње оболи 6.500 особа, а 4.600 изгуби битку с овом опаком болешћу, саопштено је поводом 1. августа, дана борбе против овог обољења. Према статистици, Србија заузима неславно друго место у Европи по смртности од карцинома плућа, док број оболелих расте сваке године.
   Од прошле године у Србији је омогућено лечење пацијената савременим терапијама, купљени су недостајући апарати брохноскопи, а у најскорије време, први пут Клиника за пулмологију УКЦ Србије добиће најмодернији скенер који ће значајно убрзати рану и контролну дијагностику оболелих.
   Професор др Виолета Михаиловић Вучинић истиче да је Клиника за пулмологију УКЦ Србије водећа установа за лечење рака плућа у Србији с више од 4.000 пацијената годишње.
   – Сваки четврти пацијент који уђе у Клинику има карцином плућа. Међутим, због епидемије вируса корона велики број нових пацијената касно је дијагностикован, чиме су смањене могућности за добре прогнозе излечења. Како је већина здравствених (кадровских и дијагностичких) капацитета била фокусирана на лечење ковид пацијената, имали смо много неоткривених, односно касно откривених пацијената с раком плућа. Клиника за пулмологију ће добити свој скенер, који ће допринети бржој дијагностици пацијената. У питању је најмодернији 128 слајсни скенер, а при крају су неопходни грађевински радови у делу зграде потребни за његову инсталацију. Очекујемо да ће за две седмице апарат бити спреман за пријем првих пацијената – нагласила је др Михаиловић Вучинић.
   Оља Ћоровић, из Удружења „Пуним плућима”, не крије задовољство због набавке новог ЦТ апарата.
   – У последњих годину и по дана готово за четвртину је мање новооткривених пацијената с раком плућа. То је 1.500 људи, грађана Србије. Ти пацијенти нису нестали, већ се јављају с великим закашњењем када су им исцрпљене готово све могућности лечења – каже Ћоровићева.
   Србија друга у Европи по смртности од рака плућа - Политика Online
   WWW.POLITIKA.RS У Србији од рака плућа годишње оболи 6.500 особа, а 4.600 изгуби битку с овом опаком болешћу, саопштено је поводом 1. августа, дана борбе против овог обољења. Према статистици...  
  • Од Поуке.орг - инфо,
   Иако је гроб био запечаћен, засијао си живот из гроба Христе Боже, и када врата беху закључана, стао си пред ученике, као Васкрсење свих: Њиховим молитвама обнови дух прави у нама, по великој Твојој милости.

    
   Катихета Бранислав Илић: Неверни или уверени Апостол Тома?   Томина недеља - Антипасхе   Преподобни Јустин Ћелијски: Беседа у Томину недељу   Архиепископ Аверкије Таушев: Томина недеља   Епископ фанкфуртски и све Немачке Сергије: Беседа у Томину недељу   Протојереј Александар Шмеман: Томина недеља   Протопрезвитер Жељко Латиновић: Беседа у недељу Антипасхе или Томину недељу   Радио Беседа: Томина недеља     Томина Недеља - Мисли за сваки дан у години - Свети Теофан Затворник   Господ мој и Бог мој!, узвикнуо је свети апостол Тома. Осећате ли са каквом се снагом он ухватио за Господа и како га снажно држи? Ни дављеник се не држи чвршће за даску која му даје неку наду на спасење од дављења. Можемо рећи да још не верује онако како би требало онај ко се не односи тако према Господу. Ми говоримо: „Господ Спаситељ“, мислећи при том да је Он Спаситељ свих, а апостол говори: „Мој Господ Спаситељ“. Онај ко говори: „Мој Спаситељ“, oceћa своје спасење, које истиче из Њега. Осећање спасења је сразмерно и осећању пропасти из које је Спаситељ извукао спасенога. Осећање погибли код човека који по природи воли живот, а који зна да сам себе не може спасти, присиљава на искање Спаситеља. И када га нађе и осети силу спасења која из Њега излази, он се хвата чврсто за Њега и неће да се одвоји, макар га због тога лишили и самог живота. Догађаји такве врсте у духовном животу Хришћанина не замишљају се само умом, него се збивају на самом делу. Како вера, тако и сједињење са Христом, код њих постаје јако као живот и смрт. Само такви искрено узвикују: „Ко ће ме раставити…“!     Извор: Ризница литургијског богословља и живота
  • Од Поуке.орг - инфо,
   Најпознатије дело константинопољске химнографкиње Преподобне Касијане је свакако стихира-славник (пева се на Слава) стиховњих стихира јутрења Велике среде. 

    
   ТЕКСТ СТИХИРЕ НА СРПСКОМ ЈЕЗИКУ: 
   Господе, жена која је пала у многе грехе, осетивши Твоје Божанство, узела је чин мироносице, и ридајући Теби миро пре погреба приноси. Авај мени! говорећи: јер ноћ ми је распаљивање блуда незадрживог, а мрачна и без зрака је жеља греха! Прими моје изворе суза, Ти који облацима изводиш воду мора. Пригни се мојим срдачним уздасима, Ти који си приклонио небеса неизрецивим снисхођењем твојим. Да целивам пречисте ноге твоје, и обришем их опет косом главе моје, од којих се Ева у рају, предвече шум ушима чувши, страхом сакрила. Мноштво грехова мојих, и бездане судова Твојих, ко ће испитати. Душеспашче Спасе мој, не презри мене, слушкињу твоју, Ти који имаш неизмерну милост.
    
   ТЕКСТ СТИХИРЕ НА ЦРКВЕНОСЛОВЕНСКОМ ЈЕЗИКУ: 
   Господи, јаже во многїя грѣхи впадшая жена, 
   Твое ощутившая Божество, мѵроносицы вземши чинъ,
   рыдающи мѵро Тебѣ прежде погребенїя приноситъ: 
   увы мнѣ глаголющи! јакѡ нощь мнѣ єсть разжженїе блуда невоздержанна, 
   мрачное же и безлунное рачение грѣха. 
    
   Прїими моя источники слезъ, 
   иже ѡблаками производяй моря воду. 
   Приклонися къ моимъ воздыханїемъ сердечнымъ, 
   приклонивый небеса неизреченнымъ Твоимъ истощанїемъ: 
    
   да ѡблобыжу пречистеи Твои нозѣ, 
   и ѿру сїя паки главы моея власы, 
   ихже въ раи Ева, по полудни, шумомъ уши огласивши, страхомъ скрыся. 
    
   Грѣхѡвъ моихъ множества, 
   и судебъ Твоихъ бездны кто изслѣдитъ? 
   Душеспасче Спасе мой, 
   да мя Твою рабу не презриши, 
   иже безмѣрную имѣяй милость.
    
   ТЕКСТ СТИХИРЕ НА ЕНГЛЕСКОМ ЈЕЗИКУ:
   O Lord, the woman who had fallen into many sins, 
   sensing Your Divinity, takes upon herself the duty of a myrrh-bearer. 
   With lamentations she brings you myrrh in anticipation of your entombment. 
   "Woe to me!" she cries, "for me night has become a frenzy of licentiousness, 
   a dark and moonless love of sin. 
    
   Receive the fountain of my tears, 
   O You who gather into clouds the waters of the sea. 
   Incline unto me, unto the sighings of my heart, 
   O You who bowed the heavens by your ineffable condescension. 
    
   I will wash your immaculate feet with kisses 
   and dry them again with the tresses of my hair; 
   those very feet at whose sound Eve hid herself in fear when she heard You walking in Paradise in the twilight of the day. 
    
   As for the multitude of my sins 
   and the depths of Your judgments, who can search them out, 
   O Savior of souls, my Savior? 
   Do not disdain me Your handmaiden, 
   O You who are boundless in mercy.
    
   ТЕКСТ СТИХИРЕ НА ГРЧКОМ ЈЕЗИКУ: 
   Κύριε, η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή,
   την σήν αισθομένη Θεότητα μυροφόρου αναλαβούσα τάξιν,
   οδυρομένη μύρα σοι προ του ενταφιασμού κομίζει.
   Οίμοι! λέγουσα, οτι νύξ μοι υπάρχει, οίστρος ακολασίας,
   ζοφώδης τε και ασέληνος ερως της αμαρτίας.
    
   Δέξαι μου τας πηγάς των δακρύων,
   ο νεφέλαις διεξάγων της θαλάσσης το ύδωρ,
   κάμφθητί μοι προς τους στεναγμούς της καρδίας,
   ο κλίνας τους ουρανούς τη αφάτω σου κενώσει.
    
   Καταφιλήσω τους αχράντους σου πόδας,
   αποσμήξω τούτους δε πάλιν τοις της κεφαλής μου βοστρύχοις,
   ων εν τω Παραδείσω Εύα το δειλινόν κρότον τοις ώσιν ηχηθείσα,
   τω φόβω εκρύβη.
    
   Αμαρτιών μου τα πλήθη
   και κριμάτων σου αβύσσους τις εξιχνιάσει,
   ψυχοσώστα Σωτήρ μου;
   Μη με την σήν δούλην παρίδης,
   Ο αμέτρητον έχων το έλεος.
    
   Извор: Ризница литургијског богословља и живота
  • Од Поуке.орг - инфо,
   Друга недеља свете Четрдесетнице посвећена је молитвеном спомену на Светог и богоносног оца нашег Григорија Паламу (Γρηγόριος Παλαμάς), Архиепископа солунског и великог богослова и проповедника православног мистичног подвижништва, великог заступника стварности обожења кроз учествовање у сâмом Богу, у Његовој нетварној благодати. Мисао Светог Григорија потврдила је аутентичност светитељског виђења Бога. Прве недеље свете и велике Четрдесетнице богослужбено смо прославили победу Православља над бројним јересима, а превасходно победу над иконоборством, док у другој недељи прослављамо дивног међу светитељима и великог међу победницима Православља који се у свом богословствовању борио и изборио за богословље Православног мистичног подвижништа које подразумева учење о непосредности Божјег присуства у свету.       Свети Григорије Палама проповедник је учења о божанствености благодатне нетварне светлости којом је Господ засијао приликом Преображења на таворској гори. Иста та Преображенска нетварна светлост, по Његовом учењу просветљује сваког човека који се погрузио у молитву и пост.   Свети Григорије Палама је у свом учењу разликовао Божанску суштину и енергију, јер је Бог по суштини несазнајан, али се Он у својим енергијама открива нама у личности Оваплоћеног Логоса. По његовом учењу, човек је кроз свету Евхаристију уткан у Богопознање, те тако Света Литургија све нас просветљује и чини нас достојнима за Богопознање и заједницу са Господом нашим. Ова недеља није одувек била посвећена спомену на Светог Григорија Паламу, а то нам сведочи јерусалимски канонар који спомиње да је у седмом веку друга недеља поста била посвећена спомену на еванђелску причу о Милостивом Оцу (или блудном сину).   Са друге стране, богослужбени устав Велике Цариградске Цркве спомиње да је у 9-10. веку, овај недељни дан био посвећен спомену на Светог Поликарпа, Епископа смирнског. Најстарије сведочанство које спомиње спомен светог Григорија Паламе налазимо у 14. веку. Службу овом спомену саставио је Патријарх цариградски Филотеј, који у свом химнографском делу велича сва величанствена дела из живота великога Григорија Паламе, његово предано Архипастирско служење називајући га стубом Цркве, али и његово прегалаштво на пољу богословствовања. Оба еванђелска зачала која се читају друге недеље Свете Четрдесетнице подсећају нас да се почетак сваке наше узетости налази у греху, и подстиче у нама жељу за духовним препородом у тајни преумљења (покајања), налазећи своју потпору, помоћ и наду у Господу нашем.   Прву половину 14. века обележио је исихастички спор. Овај спор је настао око питања могућности виђења таворске нетварне светлости, што су Варлаам и Григорије Акиндин, као и њихове присталице оспоравали сматрајући да је Бог несазнајан. Противник исихастичког учења био је калабријски монах Варлаам, учећи да је немогуће на опитни начин доживети  искуство Бога, а као врхунац његовог противљења било је проглашење исихастичког учења за јерес. Варлаам је у свом учењу истицао да је Бог за људе изван домашаја чулног искуства, јер по њему свако знање о Богу мора бити на посредан начин. Као борац и побеник Православља над Варлаамовим учењем појавио се Свети Григорије Палама који је у својој дубокој богословској формулацији изложио духовни садржај мистичне традиције светогорског монаштва. Ова Паламина богословска формулација садржана је у његовом чувеном делу Тријаде у одбрану монаха исихаста. Поред Тријада, Палама је саставио и Светогорски томос, са којим су се сагласили сви Светогорски игумани, а који је у исихастичком спору одиграо одлучујућу улогу.   Свећњаче Православља, утврђење Цркве и учитељу, доброто монаха, несавладиви заштитниче богослова, чудотворче Григорије, похвало Солуна, проповедниче благодати, моли се непрестано за спасење душа наших. (тропар)   Химнографија друге недеље Свете Четрдесетнице саображавајући се са Светописамским чтенијима, поучава нас на се наше обожење налази у молитевним општењем са Богом и Богопознањем учешћем у Светој Евхаристији. Угледајући се на Светог Григорија Паламу који је себе испунио Божанском светлошћу која пресветљује свакога човека који долази на свет, позвани смо да из свог бића одбацимо сваку таму греха која прекида нашу заједницу са Богом, и да се врлинским животом обучемо у одећу светлости Богопознања.   Боже, Оче славе, Ти си Јединороднога Сина Твога предао за нас и преко Њега нас усиновио, буди, и сада, милостив према нама, преступницима заповести Твојих, и немој нас погубити са онима који су се удаљили од Тебе, нити допусти да будемо гладни духовних Твојих дарова; него нас удостој да Ти се приближавамо устима и срцем и покажемо достојанство усиновљења преко добрих дела. Јер ми подражавамо враћање блуднога сина Теби чиме Си и нама обзнанио неисказано Твоје човекољубље према грешницима, да бисмо задобили бескрајна добра припремљена онима који љубе вољу Твоју. Бранич буди роду нашем, покоравајући му сваког непријатеља и противника. Благодаћу и човекољубљем Јединороднога Твојега Сина, са Којим си благословен, са пресветим и благим и животворним Твојим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.  (Заамвона молитва друге седмице Свете Четрдесетнице – недеље Светог Григорија Паламе).     катихета Бранислав Илић   Извор: Ризница литургијског богословља и живота
  • Од JESSY,
   У недељу 14. фебруара у 19:00 часова на сцени Центра за културу и образовање Раковица, гостоваће ансамбл представе представа Друга страна филма. Том приликом, својим суграђанима поклањамо карте за представу, које се могу преузети радним данима у просторијама Центра.
   Више информација можете добити позивом на број 3582 493 или на сајту Центра.
   “Друга страна филма” је концерт за квинтет и глумца. Филмска музика представља централну тачку. Глумац приповедајући топле и духовите приче, кроз њену музику, филм приказује из другог угла. Јер слике које се покрећу говоре много снажније уз музику.
   Он нам прича: О првом тренутку када је немим, покретним сликама био потребан неко да проговори уместо њих.
   О човеку, бескућнику, који гледајући филм у биоскопу бива обузет музиком далеко више него глумом, сценаријом или режијом. Музика у њему изазива најдубља осећања.
   О глумцу који је снимио много филмских хитова и серија, али је ипак остао усенци њихове музике.
   О усамљеној жени која гледајући филм у свом дому, замишља да је главна јунакиња.
   О успаваном контрабасу, који уз помоћ музике коју изводи, открива свој скривени темперамент.
   Глумац поставља питање сваком од нас. Шта је то што памтимо и каквих се све прича сећамо док слушамо филмску музику? Оставља публици тему за маштање… каква је њихова прича?
   У току прича или као засебне тачке, квинтет изводи чувене хитове из филмова:
   Амаркорд, Жаока, Мисија, Џемс Бонд, Кум, Топ ган, Петпарачке приче, Титаник, Кабаре, Мачке из високог друштва, Флинстонс, Амели Пулен, Грозница суботње вечери.
   Извођачи:
   Нина Ћосић-текст
   Александар Лазић-глумац
   ВИС Da Capo:
   Нина Ћосић- обоа, глас
   Хемналина Миресковић-виолина
   Наташа Лишанин- виолончело
   Срђан Лишанин-контрабас
   Јеврем Ћосић-гитара
   https://www.facebook.com/kulturnidnevnik/?hc_ref=ARTDj2bnk8Jq-CQefDtiw32afNp9bYktdfl-LiWDkhNoHI24QUWy-g7TSX1d1JnyA9g&ref=nf_target&__tn__=kCH-R
×
×
 • Креирај ново...