Jump to content

Novi naslovi u domaćim knjižarama...

Оцени ову тему


JESSY

Препоручена порука

 

collage2-6-725x544.jpg

"Imamo novih knjiga kao da nije korona", kaže jedan domaći izdavač uz osmeh na pitanje šta im je stiglo ovih dana iz štamparija. Takvu sliku potvrđuje i pogled na police knjižara sa novim izdanjima, gde ima i romana, i publicistike, i naučnih studija, i knjiga za decu, i poezije…

Izdavači su najavili vrelu književnu jesen i pokazalo se da su bili u pravu. Mini sajmovi umesto Sajma knjiga su završeni, a nova izdanja nesmanjenim tempom stižu i nakon toga. Finiš godine i isticanje ugovora požurili su i prevodioce, objašnjavaju u jednoj beogradskoj izdavačkoj kući, dok sa druge strane ni ponuda novih knjiga domaćih autora ne zaostaje.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Laguna

Iz izdavačke kuće “Laguna” za sutra najavljuju izlazak knjige “Drugi mač” Petera Handkea i romana “Hrast je i dalje tu” Sofije Lundberj, do vikenda i novi roman Fredrika Bakmana “Medvedgrad”, “Bajke nad bajkama – Treća noć” Nenada Gajića, “Staško Nestaško” Ane Đokić i “Kreiraj sopsvenu krizu srednjih godina” Mari Filips, a do kraja meseca još 17 knjiga, među i kojima su “Tito i ja” reditelja i pisca Gorana Markovića, “Jebo sad hiljadu dinara” Borisa Dežulovića i “Ja to tamo pevam” Dušana Kovačevića.

medvedgrad-fredrik_bakman_v-scaled.jpg Foto:Promo

Najveći domaći izdavač objavio je nedavno i triler skandinavskog pisca “Anđeo u šumi” Samuela Bjerka, te “Prvu damsku detektivsku agenciju” Aleksandra Mekol Smita, a od domaćih autora su na policama novo izdanje “Grešnika” Dobrice Ćosića, prvi roman iz trilogije “Vreme zla” ovog pisca po kojoj se trenutno snima serija, priče Vladislave Vojnović “Epizodisti i junaci”, roman Mirjane Bobić Mojsilović “Srce moje” i nedavno objavljena antologija priča o putovanjima “Zov daljine”. Nedavno su objavljene i muzičke biografije “Dženis: Njen život i muzika” Holi Džordž -Voren i “Biti Elvis” Reja Konolija.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Vulkan

Na policama knjižara pojavili su se “roman koji je stvorio Hanibala Lektera i njegovo zaveštanje zla” Tomasa Harisa pod nazivom “Crveni zmaj”, istorijski triler “Vitez Malte” Stiva Berija, bestseler Šanel Klinton smešten u vreme Kubanske revolucije nazvan “Kuba u mom srcu”.

tomas-haris-crveni-zmaj-scaled.jpg Foto:Promo

Ovaj izdavač pre nekoliko dana objavio je i studiju “Tiranin – Šekspir o politici” Stivena Grinblata, publicističku knjigu “Okruženi lošim šefovima” Tomasa Eriksona o glavnim razlozima nezadovoljstva na poslu, “Ishrana zapisana u genima”, kao i nova izdanja klasika domaće književnosti Ive Andrića “Na Drini ćuprija” i “Travnička hronika”.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Geopoetika

Izdavačka kuća “Geopoetika” upravo je objavila tri nova naslova: ogled “Bajkovita čudovišta” Alberta Mangela sa podnaslovom “Drakula, Alisa, Supermen i drugi književni prijatelji” i sa autorovim ilustracijama (za srpsko izdanje je dodao i Kraljevića Marka), roman “Jugosloveni” Borisa Miljkovića, smešten u šezdesete i sedamdesete godine u Beogradu, Dalmaciju i San Pedro, kao i “The Gorgons”, engleski prevod romana “Gorgone” Mire Otašević.

bajkovita-cudovista-scaled.jpg Foto:Promo

Nešto ranije, ovaj izdavač objavio je i “Čoveka u crvenom kaputu” Džulijana Barnsa, kao i romane “Poodmaklo” Nine Like i “Liga bezočnih” Branke Krilović

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Clio

U izdanju izdavačke kuće “Clio” upravo je objavljena knjiga “Misliti drugačije – Filozofija neslaganja” italijanskog filozofa gramšijevske usmerenosti u kojoj autor pri obračunu sa potrošačkom kulturom, “profitnom desnicom” i neoliberalizmom ne štedi ni “kulturalnu levicu”.

Misliti-drugacije.jpg Foto:Promo

Samo nekoliko dana ranije izašlo je i drugo izdanje “Intelektualne istorije Evrope” Marvina Perija u prevodu Đorđa Krivokapića. Ovaj izdavač najavljuje i skori izlazak autobiografsko svedočanstvo Dalije Grinkevičjute o sibirskim logorima pod naslovom “Litvanci kraj Laptevskog mora”.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Akademska knjiga

“Mitovi, snovi i misterije” Mirče Elijadea objavljena je prvi put na srpskom jeziku, u prevodu Dušana Janića, početkom meseca u novosadskoj “Akademskoj knjizi”. U međuvremenu su kod istog izdavača izašli i “Tajna mišjesive sobe”, roman poznatog advokata Tibora Varadija u kom su “glavni protagonisti fraze”, roman filmskog i pozorišnog reditelja Milana Belegišanina “Čovečuljak u krošnji”, kao i “Triptih o pozorištu” Dejana Čavića.

Varadi-korice-scaled.jpg Foto:Promo

Ovaj izdavač najavljuje i skori izlazak iz štampe romana “Odeljenja za rak” Aleksandra Solženjicina, kao i knjiga “Putinov kontinent?” An Nive i “Kao lopov u noći – kako misliti kapital” Slavoja Žižeka.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Službeni glasnik

Među novim izdanjima na policama “Službenog glasnika” mogu se naći “Pisci u bioskopu” Slobodana Šijana, antologija tekstova sa podnaslovom “književna istorija naših filmskih doživljaja”, a pored toga i “Jedna moguća istorija umetnosti 20. veka” Ješe Denegrija i knjige “Izgubljena duša” i “Ana In silazi u donji svet” Olge Tokarčuk.

 • Свиђа ми се 1
Link to comment
Подели на овим сајтовима

Arhipelag

“Antibirokratska revolucija” Nebojše Vladisavljevića upravo je objavljena u ediciji “Kapital” izdavačke kuće “Arhipelag”, a u pitanju je studija o previranjima na političkoj sceni koja su u drugoj polovini osamdesetih godina potresla tadašnje srpsko i jugoslovensko društvo. Isti izdavač objavio je još jednu istoriografsku studiju, “Žena u okupiranoj Srbiji 1941- 1944. godine” Ljubinke Škodrić.

Nebojsa-Vladisavljevic-Antibirokratska-r Foto:Promo

U ediciji “Zlatno runo” objavljen je roman Boška Krstića “Paranoja Barona Aldina” u kojoj se susreću “stvarna Subotica i izmaštana Šapata”.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Booka

Pored “Urugvajke” Pedra Mairala, beogradska “Booka” nedavno je objavila “Lažne bajke” Davida Albaharija i Mirjane Ognjanović sa ilustracijama Slavka Krunića, kao i prvi deo kvarteta “godišnjih doba” Karla Uvea Knausgora “U jesen”.

“Sandale”, posthumni roman prerano preminulog pisca Bekima Sejranovića, trebalo bi da izađe u petak, a ovaj izdavač za decembar priprema i zbirke priča “Osmica” Rumene Bužarovske i “Mliječni zubi” Lane Bastašić.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Kontrast

Beogradski “Kontrast” upravo je objavio proznu knjigu “Na zemlji smo nakratko predivni” Oušna Vuonga, jednog od najzanimljivijih mladih američkih autora, najmlađeg dobitnika nagrade “TS Eliot” za poeziju, a nešto ranije objavljen je i roman “Ribe i zmajevi” litvanske autorke Undine Radzevičiute.

Na-zemlji-smo-nakratko-predivni-Ousn-Von Foto:Promo

Pored toga, ovaj izdavač objavio je i više prevoda knjiga domaćih autora na strane jezike: romane “Jaz” Darka Tuševljakovića i  “Prilično mrtvi” Vladana Matijevića na engleski, “Estoril” Dejana Tiaga Stankovića i zbirku pesama Dejana Aleksića na španski, a zbirku priča Jelene Lengold “Vašarski mađioničar” na nemački.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Knjige za decu

Najmlađi čitaoci u knjižarama mogu da pronađu roman “Pipi Duga Čarapa u vodama Južnog mora” (Odiseja), treći nastavak iz serijala objavljen na 75. rođendan čuvene devojčice iz pera Astrid Lindgren. Ljubitelji priča o Disksvetu mogu u knjižarama da pronađu roman Terija Pračeta “Sestre po metli” (Laguna) i “Šmrk” (od petka). Isti izdavač objavio je i roman pesnikinje Desanke Maksinović “Pradevojčice”, namenjen deci od 10 do 12 godina.

pradevojcica-desanka_maksimovic_v-scaled Foto:Promo

“Kreativni centar” ovih dana objavio je “koristan priručnik namenjen celoj porodici” pod nazivom “Naučite jezik svog psa” Miloja Mike Jovičića, a među novim naslovima “Vulkančića” mogu da se pronađu “Dobri kradljivci” Ketrin Randel, “Mislite kao Leonardo da Vinči” grupe autora, nova knjiga iz serijala “Aca i čudovišta” Đaumea Koponsa i Lilijane Fortuni “Šumski rat”, kao i “Velika avantura maloga pingvina” Melani Džojs.

 

https://nova.rs/kultura/sta-citati-predstavljamo-nove-naslove-u-domacim-knjizarama/

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

 • 2 months later...

Novi naslovi u domaćim knjižarama: Ferante, Damin gambit…

 
collage-39-725x544.jpg
Foto: Promo

Stalno nam izlaze nove knjige, navodi u jednoj od domaćih izdavačkih kuća, a njihove reči potvrđuju se i pogledom na police u knjižarama sa desetinama novih naslova.

Domaći izdavači su počeli godinu sa desetinama izdanja, a taj dobar trend nastavljen je i u februaru, pa su pred čitaocima naslovi iz različitih oblasti i žanrova, od trilera i istorijskih romana, preko klasika književnosti, savremenih domaćih i stranih autora i publicistike, do kapitalnih izdanja i stručnih knjiga.

Laguna

U izdanju “Lagune” pojavio se bestseler “Nepobitan dokaz” Pitera Džejmsa, u kom se novinar Ros Hanter kreće kroz temelje svetskih religija, a knjigu neki porede i sa “Da Vinčijevim kodom” Dena Brauna. Pored toga, objavljene su i “Istorijske enigme” Pabla Martina Avila, u kojoj se autor bavi zagonetkama iz istorije civilizacije, od gradnji piramida i Atlantide do toga da li postoji čudovište iz Loh Nesa i ko je bio Džek Trbosek. Na policama sa novim izdanjima su i Floberov klasik “Madam Bovari”, kao i knjige domaćih autora – debi roman pesnika Dejana Aleksića “Petlja” i priče Dragoslava Mihailovića u zbirci “Lov na stenice”.

istorijske_enigme-pablo_martin_avila_v.j Foto:Promo

U izdanju najvećeg domaćeg izdavača ovih dana trebalo bi da izađu ljubavni roman “Divlji med” Sare Paborn, “Mlad mesec” iz trilogije “Luna” Ijana Mekdonalda, debitantski roman Nikol Mones “Izgubljeni u prevodu” o Amerikanki u Kini, a do kraja meseca trebalo bi da se pojave još jedan klasik – Zolin roman “Kod ‘Ženskog raja'”, novo i dopunjeno izdanje “Alternativne istorije Srbije” Čedomira Antića i Predraga J. Markovića, kao i roman “Žena sa drugog kata” hrvatskog pisca, filmskog kritičara i kolumniste Jurice Pavičića, te “Nemiri između četiri zida”, antologija priča domaćih autorki s kraja 19. i iz 20. veka.
izgubljeni_u_prevodu-nikol_mones_v-scale

Najavljen je i izlazak “Tumača bolesti” dobitnice Pulicerove nagrade Džumpe Lahiri sa devet priča o migrantima u savremenoj Americi, kao i roman “Flajšman je u škripcu” Tafi Brodeser – Akner. Ljubitelji trilera i krimića mogu očekivati “Senke” Aleksa Norta i “Postanje” Karin Sloter, a istorijskih romana “Gospodaricu Rica” Melani Bendžamin, smešten u ratnu Francusku i vreme pokreta otpora.

Vulkan

U “Vulkanu” je februar počeo krimićem “Klub ubistava četvrtkom” Ričarda Ozmana, trilerom “Poslednja gospođa Pariš” Liv Konstantin, triler – fantastikom “Sumnjičavi umovi” Gvende Bond, ljubavnim romanom “Od pogleda na tebe” Holi Miler i klasikom – “Madam Pompadur” braće Gonkur.

Na policama ovog izdavača su odskora i “Inkvizicija Mikelanđelo” Matea Strukula, “Ambis” Rafaele Malavazi, “Kratka povest svakoga ko je ikada živeo”, prijemčivo pisana knjiga o genetici Adama Raderforda te knjiga iz popularne psihogije “Razmišljajte poput monaha” Džeja Šetija, a najavljen je i izlazak romana “Damin gambit” Voltera Tevisa po kom je snimljena popularna serija na Netfliksu.

Volter-Tevis-Damin-gambit_SAJT.jpg

Ovaj izdavač priprema i knjige “Dan šesti” Rastka Petrovića, “Misli o nervoznoj planeti” Meta Hejga i “Mreža šaputanja”, kao i knjigu menadžera benda Nirvana Denija Goldberga “Kobejn, legenda koja živi” (u originalu: Serving the Servant).

Službeni glasnik

“Madona u bundi”, remek-delo turskog pisca Sabahatina Alija, koje je doživelo svetsku slavu sedam decenija nakon što je izašlo 1943. godine, objavljeno je u “Službenom glasniku”.

Ovaj izdavač objavio je nedavno i prvu Antologiju japanskog eseja kod nas (u izboru Jamasaki Kajoko), “Konfabulacije” Džona Berdžera, roman “Kalipso” Dejvida Sedarisa o “krhotinama američkog sna”, kao i kapitalno delo “Vizantijska civilizacija” Stivena Ransimana.

Dereta

Roman nobelovca Kazua Išigura “Bledi obrisi brda” objavljen je u izdanju “Derete”, kao i svojevremeno kontroverzna knjiga, a danas klasik “Poslednje iskušenje” Nikosa Kazancakisa, po kojoj je Martin Skorseze snimio film.

Ovaj izdavač priprema i klasik Džona Golsfordija “Tamni cvet”, kao i roman Somerseta Moma “Oslikani veo”, smešten u London i Šangaj između dva svetska rata, po kome su tri puta snimljeni istoimeni filmovi, poslednji 2006. godine sa Naomi Vots i Edvardom Nortonom.

Geopoetika

“Geopoetika” je nastavila svoju ediciju “Notni spisi” objavljivanjem romana “Doba teskobe” Pita Taunsenda, legendarnog gitariste grupe The Who, a upravo je objavila i “Mladost bez mladosti”, čuvenu knjigu Mirče Elijadea, koja u izdanju na srpskom izlazi sa pogovorom reditelja Frensisa Forda Kopole.

Doba-teskobe-scaled.jpg

Malo pre toga, isti izdavač objavio je i roman “Mazohistkinja” slovenačke autorke Katje Perat, smešten u sumrak Austrougarske, ispričan iz ugla devojke u domu Leopolda Saher-Mazoha.

Arhipelag

Izdavačka kuća “Arhipelag” objavila je zbirku novela “Prva i poslednja ljubav” Pavela Vilikovskog, jednog od najznačanijih savremenih slovačkih autora, a u ediciji “100 slovenskih romana” izašao je “Četvrtak” bugarske autorke Zdravke Evtimove. Nešto ranije objavljeni su i roman Tanje Stupar Trifunović “Satovi u majčinoj sobi”, kao i zbirka pesama Jasmine Topić objedinjenih pod naslovom “Privremeni boravak”.

Ovaj izdavač priprema i istorijski roman Nikole Moravčevića “Knez Lazar”, istoriografsku knjigu “Globalna istorija” Sebastijana Konrada, kao i roman ruskog pisca Vadima Leventaja “Maša Regina”.

Clio

Beogradski “Clio” objavio je upravo roman holandskog autora Gvida van Hengela “Vidovnjaci” o “mladobosancu” Dimitriju Mitrinoviću, koji je u Londonu postao duhovni vođa, kao i studiju “Moskovski gambit – Jugoslavija, SSSR i prodor Trećeg rajha na Balkan 1938. – 1941.” Aleksandra Životića.

VIDOVNJACI.jpg Foto: Promo

Nešto ranije objavljene su i knjiga memoarskih zapisa Dalije Grinkevičjute “Litvanci na obali Laptevskog mora” i “Obnovimo razgovor – moć govora u digitalnom dobu” Šeri Terkl.

Booka

Nakon romana iz “napuljske tetralogije”, “Dana napuštenosti” i “Lažljivog života odraslih”, izdavačka kuća “Booka” je upravo objavila još jednu knjigu slavne Elene Ferante – njen prvi roman “Mučna ljubav”, takođe smešten u Napulj.

Elena-Ferante-Mucna-ljubav-79428-scaled. Foto:Promo

Nešto ranije, ovaj izdavač objavio je i roman “Teskoba večeri”, dobitnika/ce Bukerove nagrade za 2020. godinu Marike Lukas Rejnfeld, a u pripremi je i “Porijeklo” Saše Stanišića, autora poreklom iz BiH, sina Bosanke i Srbina, a afirmisanog pisca u Nemačkoj.

Kontrast

Objavljivanjem knjiga “Drugi vetar” i “Priče iz Zemljomorja” Ursule Le Gvin beogradski “Kontrast” kompletirao je serijal knjiga najveće autorke dela naučne fantastike smešten u ovu imaginarnu civilizaciju.

Maline-Ingeborg-Bahman-foto-Promo.jpg

Isti izdavač nedavno je objavio i dugo očekivani roman “Malina” čuvene austrijske pesnikinje Ingeborg Bahman, a priprema roman Simon de Bovoar “Nerazdvojne”, dugo čuvan u arhivi kao suviše lična priča autorke, ali je nedavno  štampan uz dozvolu njene unuke. U prevodu na srpski trebalo bi da se pojavi do kraja meseca.

Čarobna knjiga

Novosadska “Čarobna knjiga” objavljuje “Carstvo letnjeg meseca” Sema Gvina, istorijski roman o usponu i padu plemena Komanči.

Sem-Gvin-Carstvo-Letnjeg-Meseca-Naslovna Foto:Promo

Iz ove kuće najavljuju i nekoliko stripova: prvu svesku Magnusovog “Neznanca” pod nazivom “Nove avanture”, a do kraja meseca trebalo bi da izađu i “Beli vitez” i “Kletva belog viteza” iz serijala o Betmenu, kao i Mebijusova kolekcija 2 i 3.

Štrik, Arete, Akademska knjiga…

“Lizuška, 11 godina” Dojne Rušti, roman koji je zapanjio rumunsku čitalačku publiku, objavljen je u “Štriku”, a u pretprodaji kod istog izdavača može se naći i “Moj mačkoljubivi život” Svetlane Slapšak.

lizuska-dojna_rusti-220x300-1.png Foto:Promo

“Arete” je nedavno objavio “Tajni život Salvadora Dalija”, kao i “Metagenealogiju” Alehandra Hodorovskog i “Čas kada se budimo zajedno” baskijskog pisca Kirmena Uribea, a “Urban Reads” najavljuje izlazak “Jezika trnja” Li Bardugo.

Među novim izdanjima čitaoci mogu da pronađu i knjigu novinara i publiciste Aleksandra Đuričića “Glogi” (Vukotić media), objavljenu na trogodišnjicu smrti glumca Nebojše Glogovca, kao i “Esej o primatu minimalnog – prilog zasnivanju negativnog angažmana” Predraga Krstića (Akademska knjiga).

Knjige za decu i mlade

U izdanju “Kreativnog centra” izašla je pre nekoliko dana knjiga “U potrazi za suncem” Ivane Lukić, psihološkinje i profesorke u jednoj beogradskoj gimnaziji, namenjena tinejdžerima.

U-potrazi-za-suncem-2.jpg Foto:Promo

“Staško nestaško” Ane Đokić i “Anjin svet” Lele Stojanović nova su izdanja u “Laguni”, a ovaj izdavač najavljuje i “Žirafe ne znaju da plešu” Džajlsa Andrea i zbirku “Narodne priče i umotvorine za decu” iz domaće tradicije.

U “Vulkanovoj” ediciji “Vulkančić” objavljene su “Nezgodacije” Dragana Babića, Enciklopedija zanimljivih činjenica (grupe autora), kao i “knjižice-skrivalice” sa naslovima “Kućni ljubimci” i “Zeka i drugari”.

https://nova.rs/kultura/novi-naslovi-u-domacim-knjizarama/

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

 • 1 month later...

Laguna

Roman godine po izboru brojnih američkih uglednih listova i časopisa “Flajšman je u škripcu” Tafi Brodeser-Akner objavljen je ovih dana i na srpskom u izdanju “Lagune”, a među novim izdanjima ovog izdavača su i “Hiljadu brodova” Natali Hejns i “Od i ledeni divovi” Nila Gejmena.

flajsman_je_u_skripcu-tafi_brodeser-akne Foto: Promo

Na policama sa knjigama domaćih autora čitaoci mogu naći novo izdanje poznatog romana “Gorila” Dušana Savkovića, “Opadnik”, drugi deo trilogije “Vreme zla” Dobrice Ćosića, novo izdanje romana “Strah i njegov sluga” Mirjane Novaković, komplet “Savremeni srpski roman” (“Polazeći od kraja sveta” Jovice Aćina, “Ubisvet” Siniše Soćanina i “Vreme od voska” Ivana Josimova), triler žanrovskog pisca Đorđa Bajića “Smrt u ružičastom”, kao i istorijski roman o Nemanjićima “Zidanje ambisa” niškog pisca Branislava Jankovića.

 

 
knjige-iz-istorije-630x420.jpg

Ovaj izdavač do kraja meseca najavljuje izlazak knjige priča Džumpe Lahiri “Tumač bolesti”, esejističkih izdanja “Čovečanstvo” istoričara Rutgera Bregmana, “Metropolis – istorija grada, najvećeg izuma čovečanstva” Bena Vilsona i “Čarobnjak” o velikim umovima fizike Markusa Čona, biografije “Aleksandar Veliki” Entonija Everita, autobiografskog romana Manuela Valasa “Odesa”, trilera “Veriti” Kolin Huver, te “Gavrana i najboljih priča” Edgara Alana Poa i izbor iz poezije Desanke Maksimović “Reći ću ti svoju tajnu”. Svakog dana očekuje se i izlazak knjiga savremenih domaćih autora “Sastanak s pepelom” Žakline Kiš, “Dukat za lađara” Dejana Stojiljkovića i “Glasovi Žute sveske” Sonje Ćirić.

Vulkan

U izdanju “Vulkana” objavljeni su “Reka zaborava” Cuja Đuena, nazivanog “kineskim Stivenom Kingom”, te “Draguljar” španskog pisca Ramona Kamposa smešten u Barselonu u 19. veku, “Makov rat: Šaman” Rebeke F. Kuang, triler “Bila sam ona” Amber Garze i ljubavni roman Nore Robers “U bekstvu”, a nedavno je objavljen i triler Tomasa Harisa “Kad jaganjci utihnu”, po kom je snimljen čuveni film.

reka-zaborava.jpg Foto: Promo

U pripremi kod ovog izdavača su i publicističko izdanje “Čuveni istraživači” Robina Hanberija-Tenisona o 40 ljudi “koji su izmenili naše poimanje sveta”, knjiga dobitnika Nobelove nagrade za fiziku Leona Ledermana pod nazivom “Božja čestica”, završi deo trilogije o Barutnom magu Brajana Meklelana “Jesenja republika”, bestseler Stefani Robel “Oprosti mi, Rouz Gould” i ratna drama Kristi Lefteri “Pčelar iz Alepa”.

Geopoetika

U izdanju “Geopoetike” objavljeni su nedavno srpsko izdanje romana nagrađivane turske autorke Ajfer Tunč “Svetski bol”, za koje je ona napisala i poseban tekst u kom se seća svog proputovanja kroz Srbiju kada je bila devojčica, kao i zbirka proze “Srneća leđa” pesnikinje Ane Marije Grbić.

srneca-ledja.jpg Foto: Promo

Dereta

Posle “Blistave republike” Andresa Barbe i romana “I nebo je bilo naše”, izdavačka kuća “Dereta” objavila je i roman “Vreme između štepova” španske autorke Marije Duenjas, priču smeštenu u Maroko u kojoj se prepliću glamur, političke misije i interesi tajnih službi”, koju je Mario Vargas Ljosa nazvao “čudesnim romanom, punim intriga, ljubavi, tajni i nežnosti”.

Nevidljivi-covek0-1000x0-000012920522812 Foto: Promo

Ovaj izdavač priprema i “Vrtlog” latinoameričkog klasika Hozea Rivere, “Slobodu” miljenika čitalačke publike Džonatana Frenzena, nova izdanja klasika Herberta Džordža Velsa “Nevidljivi čovek” i “Tamni cvet” Džona Golsfordija, kao i “Smeh u tami” i “Stvarni život Sebastijana Najta” Vladimira Nabokova.

Akademska knjiga

Na policama sa novim izdanjima “Akademske knjige” čitaoci mogu da pronađu knjigu francuske publicistkinje, specijalistkinje za Rusiju An Nive pod nazivom “Putinov kontinent?”, opsežnu studiju o životu i delu Miloša Crnjanskog “Agon i melanholija” Gordane Raičević, kao i stručnu knjigu “Uvod u finansije” Jasne Atanasijević, a od beletristike roman “Petrograd” velikog pesnika ruskog simbolizma Andreja Belog.

agon-i-melanholija.jpg Foto: Promo

Klio

Beogradski “Clio” je nakon knjige “Vidovnjaci” holandskog istoričara Gvida van Hengela sa tajanstvenom figurom jugoslovensko-britanske kulture Dimitrijem Mitrinovićem u središtu objavio i istorijsku studiju “Moskovski gambit – Jugoslavija, SSSR i prodor Trećeg rajha na Balkan 1938-1941” mladog istoričara Aleksandra Životića, kao i studiju “Medijske industrije” Aleksandra Luja Todorovića.

Arhipelag

Zbirka pesama glumca Radoslava Raleta Milenkovića “Prazna gnezda” objavljena je nedavno u izdanju “Arhipelaga”, a ovih dana izlati i zbirka pesama poznatog severnomakedonskog pesnika Riste Lazarova “Slepi miševi”. U štampariji je, kako navode u “Arhipelagu” i istorijski roman “Knez Lazar Hrebeljanović” Nikole Moravčevića, a potom bi trebalo da bude objavljen i roman ruskog pisca Vadima Leventalja “Maša Regina”.

Booka

Ovih dana objavljenom knjigom “U proleće” beogradska “Booka” nastavila je sa izdavanjem “kvarteta godišnjih doba” Karla Uvea Knausgora, a nešto ranije objavljen je i neobični roman “Ljubavni život” izraelske autorke Cruje Šalev.

S-najgorima-namerama_naslovna.jpg Foto: Promo

Izlazak romana “S najgorim namerama” italijanskog pisca Alesandra Piperna izdavač je najavio za 12. april, a za 26. april i roman “Ljudska posla” nagrađivane francuske autorke Karin Tuil.

U pripremi su i knjiga Miljenka Jergovića “Vjetrogonja Babukić i njegovo doba”, “Kraj raspusta i druge priče” Ane Miloš, knjiga “Frantumalja” u kojoj Elena Ferante nudi čitaocima uvid u fioke svog pisaćog stola, kao i “Putujuće kazalište” Zorana Ferića.

Kontrast

Beogradski “Kontrast” takođe je napunio police novim izdanjima. Objavili su ovih dana dugo očekivani roman Simon de Bovoar “Nerazdvojne”, posthumno otkrivenu intimnu ljubavnu priču čuvene egzistencijaliskinje i feministkinje, biografsko-psihološko-filozofsku knjigu “Marko Aurelije” Donalda J. Robertsona sa podnaslovom “filozofija stoicizma ili kako da razmišljate kao rimski imperator”, a ovih dana izlazi i “Kada telo kaže ne” lekara i psihoterapeuta Gabora Matea.

marko-aurelije.jpg Foto: Promo

Ljubitelji poezije mogu pronaći zbirku “Šar-planina” Milice Špadijer, autorke nagrađene “Mladim Disom”, kao i novu knjigu pesama jedne od najznačajnijih savremenih pesnikinja u regionu Monike Herceg pod naslovom “Vrijeme prije jezika”, te knjigu stihova “Psihoterapeut, bivši sveštenik, leči strah od boga” američkog pesnika i esejiste Tonija Hoglanda.

Gradac

Čačanski “Gradac” je posle autobiografije Vlaha Bukovca “Moj život”, objavio još četiri naslova vredna pažnje: studiju “Heraklit Mračni” profesora Miroslava Markovića, jednog od najvećih svetskih eksperata za delo zagonetnog filozofa, knjigu “Okrutni Bog: studija o samoubistvu” Alfreda Alvareza u kojoj se sa psihološke strane pristupa problemu suicida, posebno kod umetnika, zapise Emila Siorana “Beležnica iz Talamanke”, kao i zbirku izabranih pesama akademika Ljubomira Simovića.

Okrutni-Bog-studija-o-samoubistvu.jpg Foto: Promo

Književna radionica Rašić, Arete, Štrik

Književna radionica Rašić ovog proleća predstavlja tri izdanja: romane mostarskog pisca Adnana Repeše “Svojta” i “Radio Siga” zagrebačkog pisca Ivana Vidaka, kao i antologiju savremene srpske mikro-priče “Sićušne priče”, koju je priredio Dragan Babić.

modrica.png Foto: Promo

U izdanju “Aretea” objavljena je prva zbirka priča beogradskog pesnika Danila Lučića “Sazrevanje modrica”, a u izdanju “Štrika” pojavile su se “Zelene voćke” Violete Greg, smeštene u komunističku Poljsku, kao i roman “Ulica Katalin” mađarske spisateljice Magde Sabo.

Knjige za decu

“100 lica stolica” popularne autorke za decu i mlade Jasminke Petrović samo što je objavljeno u izdanju “Kreavitnog centra”, a nedavno je izašla i interaktivna knjiga “Petson i Findus prave auto” iz poznatog serijala švedskog pisca i ilustratora Svena Nurdkvista namenjenog najmlađim čitaocima. Malo pre toga kod istog izdavača izašao je i “Vašar u Strmoglavcu” Branka Ćopića.

100-lica-stolica-korice.jpg Foto: Promo

Među izdanjima za najmlađe u “Laguni” su objavljene zbirka “Laku noć, deco” grupe autora, roman “Mali dimničar” R. M. Marka smešten u Prag s kraja 19. veka, a uskoro stižu i “Gusarski gulaš” Nila Gejmena i “365 priča za laku noć” Kjare Čoni i Danile Sorentino.

U ediciji “Vulkančić” izdavačke kuće “Vulkan” najmlađim čitaocima namenjeni su “Grčki mitovi” Džin Mingis sa ilustracijama Kejti Ponder, “Mislite kao Albert Ajnštajn” grupe autora, a u pripremi je i “Ostrvo s blagom” Roberta Luisa Stivensona.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Чланови који сада читају   0 чланова

  Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу

 • Сличан садржај

  • Од Иван Ц.,
   Napadi na radnike "Gradske čistoće" koji zaprašuju komarce traju već dve nedelje. Gotovo svaki put kada izađu na teren, radnike ovog preduzeća napadaju, ulaze im u automobile, traže ima radne naloge, gađaju ih kamenjem, tuku, prete bacaju im se ispred vozila. Poslednji napad dogodio se u utorak kod stadiona u Vinči.
   Nekoliko ljudi napalo je sinoć u Vinči ekipu "Gradske čistoće" koja prska komarce - ušli su im u vozila, tražili im radne naloge, pokušali da ih spreče, čak i pretili.
   "Sprečiću te milom ili silom... Ja sam uzeo sam pištolj, pucao sam iz svog dvorišta... Čime ti nas prskaš? Ja hoću komarce... Živ izaći nećeš..." čuje se u snimku. 
    
   Bezuspešno su radnici pokušavali da im objasne da su preparati sigurni, odobreni od relevantnih zdravstvenih ustanova i da oni samo rade svoj posao.
   Inače, sinoć su se na terenu nalazile 33 ekipe i to 9 topova sa toplim zamagljivačima, 16 geba sa tamnim zamagljivačima, 2 ekipe na poslovima uništavanja larvi i 6 ekipa koje rade sa čamaca.
    

  • Од Bilbija,
   Srbija i Republika Srpska slaviće ubuduće zajednički praznik - 15. septembar, koji će se obeležavati kao Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.
    
   Dogovoren datum, Srbi dobijaju novi praznik
   WWW.B92.NET  
  • Од dragisa,
   Anglikanska crkva je napravila veliki iskorak u svojim stavovima i promenila svoj odnos prema marihuani, pa je tako odlučila da započne sopstveni biznis gajenja i proizvodnje te biljke.
   Crkva, naime, raspolaže investicionim budžetom od 12,6 milijardi funti, što je nešto manje od 15 milijardi evra, a svoja ulaganja će ograničiti isključivo na medicinsku marihuanu.
   Investiranje u proizvodnju, distribuciju i prodaju rekreativne marihuane, odnosno "trave", za englesku crkvu i dalje ostaje tabu tema. Iz crkve su se, tim povodom, oglasili saopštenjem:
   "Za nas postoji razlika između medicinske i rekreativne marihuane. Nemamo problem s marihuanom koja se koristi u medicinske svrhe", izjavio je glavni čovek za ulaganja Anglikanske crkve Edvard Mejson.
   U Velikoj Britaniji je, od oktobra prošle godine, dozvoljena upotreba kanabisa u medicinske svrhe i pacijenti mogu da ga dobiju na recept.
   U pojedinim državama sveta kanabis se propisuje pacijentima koji boluju od teških bolesti kao što su rak, sida, multipla skleroza, povrede kičmene moždine i epilepsija.
   Lekari u Velikoj Britaniji prvi put imaju mogućnost da pacijentima koji trpe jake bolove propišu proizvode koji sadrže kanabis.
   Crkva ima novi biznis: "Nemamo problem s marihuanom koja se koristi u medicinske svrhe"
   WWW.B92.NET Anglikanska crkva je napravila veliki iskorak u svojim stavovima i promenila svoj odnos prema marihuani, pa je tako odlučila da započne sopstveni biznis gajenja i proizvodnje te biljke.  
  • Од Милан Ракић,
   Ministarstvo unutrašnjih poslova organizovalo je prošle subote na vojnom poligonu Nikinci pokazno-taktičku vežbu „Povratak 2019“ u kojoj su učestvovale Žandarmerija, Specijalna antiteroristička jedinica i Helikopterska jedinica koja je ovom prilikom prvi put u nekoj vežbi sa bojevim gađanjem prikazala svoje nove helikoptere Erbas H145M.

   Vežbi su pored predsednika Srbije Aleksandra Vučića, potpredsednika Vlade i ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića i ministra odbrane Aleksandra Vulina, prisustvovali i članovi delegacije Centralne vojne komisije Narodne Republike Kine predvođene njenim potpredsednikom Džang Jousjom. Kako je predsednik Srbije više puta pomenuo na Nikincima ali i na vojnoj vežbi „Begej 2019“ održanoj dan kasnije, Srbija i Kina imale su duže razgovore o nabavkama nove vojne tehnike „tokom celog subotnjeg dana i noći“.
   Pored helikoptera na vežbi „Povratak 2019“ učestvovala su i kopnena borbena sredstva Žandarmerije i SAJ-a: Miloši, Lazari 2 i 3 i modernizovane Prage.
   Simulirano borbeno krštenje Erbasova, potvrđene šeme farbanja Super Puma
   Helikopterska jedinica MUP-a je za vežbu opredelila ukupno šest letelica. Dva Bela 212 (YU-HCA i YU-HCE), tri Erbasa (YU-SAR, YU-MED i YU-ICE) i jednu Gazelu (YU-HFF). Koordinisano delovanje Žandarmerije, SAJ-a i Helikopterske jedinice u protivterorističkom delovanju u cilju oslobađanja talaca bila je opšta tema vežbe i stoga je svaka od letelica imala svoju specifičnu ulogu.
   Dva H145M (MED i SAR) prvi put su javno prikazala ulogu vazdušne konjice uz „fast rope“ desant pripadnika SAJ-a. Jedan Erbas (ICE) imao je ulogu (borbenog) medicinskog zbrinjavanja sa sletanjem na poligon.
   Jedan Bel 212 pružao je vatrenu podršku iz vazduha mitraljezom M84 PKT (HCA), dok su iz drugog takođe SAJ-ovci desantirali „fast rope“ tehnikom. YU-HCE je scenariom vežbe bio određen za evakuaciju ranjenih.
   Prvo doleću Belovi. Spuštanje prve grupe SAJ-ovaca u već „živo“ okruženje između Miloša i Lazara koji uveliko dejstvuje / Foto: Dragan Trifunović, Tango Six Premijera sa konopcem za domaću publiku. Letač tehničar priprema iskrcavanje. Erbasova platforma za kačenje konopca ima nosivost 185 kilograma sa dve podvesne tačke. Zbog ovakve nosivosti kada se konopac koristi za iskakanje ljudi koristi se samo jedna tačka / Foto: Dragan Trifunović, Tango Six  U „transportnim“ Erbasovima bilo je četiri specijalca SAJ-a, u Belovima šest. Zbog većeg prostora u H145M nisu bila postavljena „desantna“ sedišta / Foto: Dragan Trifunović, Tango Six Interesantno rešenje Erbasa za operacije sa otvorenim klizajućim vratima tokom leta. Prednja pilotska vrata se otškrinu i uz pomoć pokretnih šarki zabrave se u položaju koji je vidljiv na slici. Vrata tako postaju spojleri preko kojih se vazdušna struja prelazi i ne udara direktno u osobe koje se nalaze na ivici dok su klizajuća vrata otvorena. Pilotska vrata se u ovom položaju ne pomeraju tokom leta, jednostavno prave novu aerodinamičku celinu / Foto: Petar Vojinović, Tango Six „In Case of Emergency“ sleće radi evakuacije povređenih. Svi piloti i tehničari Helikopterske jedinice nosili su kacige zbog izvođenja borbenih operacija / Foto: Dragan Trifunović, Tango Six  Dok i Erbasovi ne dobiju svoj M84 PKT Belovi pomažu / Foto: Dragan Trifunović, Tango Six Dva Bela 212 u preletu poligona Nikinci / Foto: Dragan Trifunović, Tango Six „Ura!“ / Foto: Dragan Trifunović, Tango Six Uprkos činjenici da je YU-ICE opremljen nosačima za mitraljeze oni još nisu nisu sertifikovani od strane Erbasa za nošenje  Zastavinog mitraljeza M84. Iz tog razloga H145M nije desjtvovao ovim oružjem na poligonu na kojem se inače ono sertifikuje od strane tehničara Erbasa i letača tehničara Helikopterske jedinice MUP-a. Nosači će, kao što je Tango Six već pisao, moći da se premeštaju iz Erbasa u Erbas zahvaljujući modularnom sistemu šina na podu helikoptera koje ima svaka letelica.
   Kako Tango Six saznaje, Dillon Aero M134D kalibra 7.62 koji je bio prikazan na vežbi u subotu montiran na Miloša biće mitraljez izbora za MUP-ove Super Pume. Dve od tri za koje su trenutno potpisani ugovori o kupovini biće namenjene borbenim zadacima (vatrena podrška, vertikalni transport, desant, borbeno traganje i spasavanje) i biće ofarbane u identičnu šemu bojenja koju danas nosi YU-ICE.
   Dillon Aero M134D instaliran na vozilu Miloš naći će se i na Super Pumama. Zahvaljujući Gatling mehanizmu u stanju je da ispali 4.000 metaka u minutu, precizniji je od Zastavinih mitraljeza a mi smo bili svedoci na Nikincima koliku razornu moć poseduje u kontinuiranom rafalu / Foto: Dragan Trifunović, Tango Six Miloš sa M134D, praćen Milošem sa DUBS 12,7 mitraljezom i Lazar 2 sa DUBS-om (Daljinski Upravljanom Borbenom Stanicom) koji ima trocevni top M55 20 milimetara / Foto: Dragan Trifunović, Tango Six Lazar sa ruskom kupolom MB2-03 sa topom 30 milimetara / Foto: Dragan Trifunović, Tango Six Ni jedno vozilo nije „preživelo“ / Foto: Dragan Trifunović, Tango Six Prednosti daljinski upravljivog sredstva. Lazar dejstvuje i pruža zaklon Žandarmeriji / Foto: Dragan Trifunović, Tango Six Trejseri zabeleženi foto-aparatom / Foto: Dragan Trifunović, Tango Six Cela pokazna vežba trajala je manje od 15 minuta. Broj metaka i eksploziva bio je impresivan za tako kratko dešavanje / Foto: Dragan Trifunović, Tango Six Borbena vozila kako bi trebalo da izgladaju. Prašnjava, prljava i okićena čaurama. TT zbor nakon vežbe / Foto: Petar Vojinović, Tango Six Žandarmerija prva dobija modernizovane Prage / Foto: Dragan Trifunović, Tango Six Poziranje u stroju / Foto: Dragan Trifunović, Tango Six Tango Six je imao ekskluzivnu priliku da nakon vežbe poseti Helikoptersku jedinicu MUP-a na aerodromu „Nikola Tesla“ nakon vežbe / Foto: Dragan Trifunović, Tango Six Još jedan učesnik vežbe. Po scenariju Gazela je bila leteća platforma jednom snajperisti SAJ-a / Foto: Dragan Trifunović, Tango Six „H145M može da sleti gde god sleće i Gazela“ rekli su nam u jedinici. Jedan motor, veći prečnik rotora Gazele u odnosu na H145M / Foto: Dragan Trifunović, Tango Six Za nove helikoptere kupljen i novi spoljni izvor napajanja sa drugačijom voltažom (28,5 Volti) od onih trenutno u upotrebi zbog FADEC-a / Foto: Petar Vojinović, Tango Six Uskoro spremni i za NVG. Kokpit je kompatibilan, čekaju se podaci o mesečini i drugim meteo fenomenima od ustanova van MUP-a da bi (uskoro) mogle da se koriste / Foto: Dragan Trifunović, Tango Six Prevlačenje u hangar. Glavni rukohvat kojim se upravlja pravcem i spušta se rep nalazi se na sekciji repnog rotora / Foto: Dragan Trifunović, Tango Six Helikopterska jedinica uskoro planira da započne gradnju još jednog hangara pored dva postojeća. Jednostavno više neće biti mesta za Super Pume / Foto: Petar Vojinović, Tango Six
   Petar VOJINOVIĆ

  • Од Милан Ракић,
   Ministarstvo odbrane planira da nabavi još, pre svega borbenih, helikoptera H145M. Ruski helikopteri trebalo bi da dođu dva meseca ranije od planiranog datuma, Orao 2.0 je prioritetni program za što skorije uvođenje u RV i PVO, Specijalna brigada je tražila „Zolja dron“. Ovo su ukratko najbitnije stavke koje je istakao pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse dr. Nenad Miloradović u intervjuu za Tango Six poslednjeg dana ovogodišnjeg sajma Partner.

   Kako je rekao, potrebe za helikopterom H145M za RV i PVO ne završavaju se na trenutnom broju. Razlog nabavke ove letelice po njegovim rečima je činjenica da stoji tačno između dva druga tipa helikoptera:
   – Zašto smo uzeli baš ovaj Erbasov helikopter a oni imaju toliko raznovrsnu gamu proizvoda? Ovaj helikopter tačno je na sredini između Gazele koju planiramo da ostavimo u funkciji i helikoptera Mi-17 koji će i dalje biti srednji transportni helikopter RV i PVO. Sa H145M smo dobili trenutno najmoderniju tehniku, tehnologiju, počevši od HForce sistema.
   Svetla budućnost za H145 čije će borbene verzije dobiti obeleživač ciljeva i domaće vođeno naoružanje / Foto: Dušan Atlagić, Tango Six Zašto baš ovaj broj naručenih helikoptera? Da bi na adekvatan način i odgovarajućim tempom primili novu tehniku, proradili njenu doktrinu, integrisali domaće naoružanje. Idemo ka domaćem vođenom oružju za H145M, za to će nam trebati i elektro-optički sistem sa obeleživačem.
   Prvi put smo opremili RV i PVO odgovarajućim helikopterom za SAR i CSAR. Kao što ste čuli od predsednika H145M priča tek počinje, potrebe Vojske Srbije za ovim helikopterom su veće, broj od samo tri borbena primerka nije dovoljan. – rekao je Miloradović.
   Protivoklopne rakete Pauk i 2T5 naći će se na H15M i Mi-17 / Foto: Dušan Atlagić, Tango Six Specijalna brigada Vojske Srbije tražila je „Zolja dron“ kao dopunu taktici upotrebe Malog Miloša / Foto: Dušan Atlagić, Tango Six Dodao je da nabavka ruskih helikoptera teče po planu, da se mogu očekivati i dva meseca ranije.
   Miloradović je takođe pojasnio zbog čega je napravljen koncept „Zolja drona“, kako napreduje projekat Orao 2.0, šta ima novo u PVO segmentu, ispričao nam je novosti o unapređenoj verziji rakete Munja ali i drugim vođenim raketama koje će u perspektivi opremiti Gazele, H145M i helikoptere Mi-17.
   Petar VOJINOVIĆ

    
×
×
 • Креирај ново...