Jump to content

Зашто СПЦ не би у Србији имала своје школе, вртиће и институте

Оцени ову тему


Препоручена порука

1105922338_0:145:2048:1252_1000x0_80_0_1

Српска православна црква не користи све могућности које јој закони Србије омогућавају, као што су рад на образовном и културном пољу. Српској цркви потребан је озбиљнији образовни систем као би могла да одговори на изазове савременог доба.

Иако закони омогућавају Српској православној цркви да оснива образовне институције на свим нивоима, од предшколског до универзитетског, црква ово право недовољно практикује, рекао је професор Богословског факултета Богољуб Шијаковић на научном скупу „Српска православна црква данас“ у организацији Института за европске студије.

Црква мора да развије низ институција

„Ако изузмемо богословије као средње школе и два богословска факултета, у ширем смислу, наша црква није структурисала и произвела један озбиљнији образовни систем од обданишта до универзитета. Мислим да је испред нас велики посао да црква у будућности развије образовну делатност“, сматра Шијаковић.

Он напомиње и потребу да црква развије низ институција, од телевизије са националном фреквенцијом до низа научних института.

„Ми немамо, рецимо, Институт за хришћанску културу. Хвалимо се да припадамо тој култури, прославили смо 800 година аутокефалности СПЦ, али немамо Институт за хришћанску културу. Такође немамо Институт за историју СПЦ. Немамо сређен и уређен архив СПЦ. То су елементарне претпоставке да би се црквени живот и наше саморазумевање и самосвест на један нормалан начин могли развијати“, каже Шијаковић.

Ослободити се наслеђа комунизма

Наслеђе комунизма и распада Југославије, проблеми на Косову и Метохији и Црној Гори, као и вирус корона који ће оставити последице на социјално и друштвено стање нације само су неки од изазова са којима се данас суочава Српска православна црква, сматра он.

Комунистичко наслеђе огледа се у ставу да црква не треба да се меша у политику и да не треба да учествује у јавном животу, те да је вера дубоко интимно стање душе, објашњава Шијаковић.

При томе се они који заговарају овакав став позивају на наслеђе просветитељства, што, додаје он, не одговара чињеницама, јер просветитељство је било вишеслојно. Нама је представљен француски тип антицрквеног просветитељства, према којем припадамо секуларном друштву, у коме црква не би требало да има значајну улогу.

Шијаковић разликује секуларну државу, која је дужна да јемчи верска права, од секуларизма као идеологије. Модерна држава не би требало да буде подложна ни једној идеологији, а то што је секуларна, значи да разликује свето и световно, где свето препушта цркви.

„Хришћанска вера није неко приватно стање душе, већ је произвела читаву једну културу, могли бисмо рећи културу на којој почива традиционална Европа. Култура подразумева нормативност. Норме су нам замисливе тек на темељу одређених вредности, а вредности хришћани утемељују у простору трансценденције. У тим смислу можемо говорити о хришћанским коренима европске културе; можемо говорити о сакралним основама културе. То видимо када говоримо о Косову и Видовдану, видимо како су јаке сакралне основе наше културе“, каже Шијаковић.

Велика и незамењива улога цркве у јавном животу је да буде коректив политичким, економским и свим другим структурама друштвеног живота јер црква са становишта моралних начела и норми коригује друштво.

Црква која је у народу и са народом, има итекако значајну улогу у јавном животу, а то је случај у Црној Гори, наводи Шијаковић, за кога су литије, изазване усвајањем Закона о слободи вероисповести, пример како један изворно црквени догађај може да постане инструмент грађанског отпора, закључује Шијаковић.

RS.SPUTNIKNEWS.COM

Српска православна црква не користи све могућности које јој закони Србије омогућавају, као што су рад на образовном и културном пољу. Српској цркви потребан је...

 

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
пре 3 часа, Драгана Милошевић рече

Зашто СПЦ

Зато што је то непрофитабилно а велика одговрност и обавезе су везане за то.... ово важи колективно за целу СПЦ...... ево само један детаљ успут да споменем:

....на пример содухи праведни, свајти мученици и паки и паки...су иузетно профитабилне песмице а ту нема пуно  обавеза а нити одговорности.... једино што занатлија треба само да се подеси/ штелује на папагајски  repeat опцију, нема никакве бриге,одговорности или ителектуалног замора.....дакле брзински лаганини иде cash in... чак ни певаљке по каванама/естради које имају ту неке елементе не могу да се мере/такмиче са овим професиналицима...

 

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
пре 31 минута, uomo del Ve.Te. рече

Зато што је то непрофитабилно а велика одговрност и обавезе су везане за то.... ово важи колективно за целу СПЦ...... ево само један детаљ успут да споменем:

....на пример содухи праведни, свајти мученици и паки и паки...су иузетно профитабилне песмице а ту нема пуно  обавеза а нити одговорности.... једино што занатлија треба само да се подеси/ штелује на папагајски  repeat опцију, нема никакве бриге,одговорности или ителектуалног замора.....дакле брзински лаганини иде cash in... чак ни певаљке по каванама/естради које имају ту неке елементе не могу да се мере/такмиче са овим професиналицима...

 

Чисто симњам да би било непрофитабилно, али добро, са једним делом бих се сложио. Ако се погледа целокупан наш државни систем, недостатак квалитетног кадра је очигледан, а како је у држави тако је у Цркви , јер народ је исти.

Што се тиче високих образовних институција, факултета, института и дл то ми је ок. Што се тиче обданишта и рада са децом, боље је да нас та чаша заобиђе, само један скандал је довољан да де направи непопрабљива штета.

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Сређен архив, да, то је потребно и неопходно. Ал чему сви ти институти, што спомиње Шијаковић? Институт за пресипање из шупљег у празно?

Обданишта и приватне основне школе? Како то финансирати, ако не би биле комерцијалне установе? С муком се и те богословије одржавају. ПБФ се увалио на државне јасле... Ил Шијаковић мисли то ће бити црквено, а у ствари паре ће давати држава? Не знам...

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Nema vremena treba regrutovati toliko nacionalista..

A sada stvarno..Mislim da ima i to je pohvalno jednu jedinu civilnu skolu u katoličkoj državi Hrvatskoj, našoj susednoj i prijateljskoj državi. Pravoslavna Gimnazija u Zagrebu koja je otvorena parama hrvatske katoličke države i u školskom je sistemu sa njihovom diplomom moze da se ide na sve visoke skole i fakultete u Hrvatskoj. To je recept, ali to je uz pomoc  drzave otvorila Mitropolija ZG-ljubljanska a ne SPC.

Problem je po meni i u organizaciji SPC koja je kjako primitivna i sami kazu da je potreban novi Ustav SPC ali ga ne menjaju. Prvo oko izbora patrijarha.

U Austriji , Nemačkoj i drugim zemljama sa puno Katolika , katoličke škole su najkvalitetnije obrazovne ustanove sa velikim kredibilitetom i vec sam o tome pisao, nasi ljudi ovde upisuju u katoličke vrtice srednje skole, posebno gimnazije iako su Srbi bez prepreke, nije vazna ni vera.

A sada podaci iz voljene nam Hrvatske jer to nam je najblize. Hrvatska u ovom trenutku ima 12 osnovnih katoličkih sa 1500 učenika i 12 srednjih katoličkih škola sa 2500 učenika. Katoličke škole se visoko kotiraju u svim drzavama zbog katoličkog odgoja, širokog spektra znanja i izvrsnosti.

U Srbiji postoji jako uspešna katolička gimazija Paulinum u Subotici, jedina takve vrste u Srbiji, Pravoslavna crkva ima više bogoslovija ali srednjih "gradjanskih škola" 0. Razlog nije baš sasvim jasan..sem ukoliko stvarbo nemaju vremena jer se bave nekim drugim skoz gore navedenim poslovima... :D

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
пре 4 часа, Дејан рече

Ако се погледа целокупан наш државни систем, недостатак квалитетног кадра је очигледан, а како је у држави тако је у Цркви , јер народ је исти.

Да, тачно је, недостатак квалитетног кадра у СПЦ је очигледан.... ми обично каснимо кад су у питању многе ствари...већина кадра који тренутно СПЦ има је на нивоу који је био/ који је требао бити пре 50 година....данашњи стандарди/изазови су другачији него пре 50 година...

...СПЦ има новац, кад неко каже СПЦ нема новца је лаж космичких размера, само је проблем у томе што у већини случајева слепци који немају визије/плана контролишу управљају тим новцем.... као што је то добро један Епископ рекао Црква није приватно власништво.... али на несрећу велик број се понаша кад је у питању Црквени новац као да им је то бабовина и дедовина.... тј као да им је све што Црква има остао од бабе и дЕдед, и буквално Црквене ресурсе користе за своје приватне потребе-циљеве, а не како то налаже Св. Писмо и Оци Цркве, да нам је све заједничко што Црква поседује и даваше се  сваком према потреби коју је имао .... значи СПЦ има новац..... Гоподин Црква би лако могао да одшколује кадар за данашље време/стандарде АЛИ се средства не користи тј. ретко користе у овом правцу већ у нечије личне приватне сврхе....

....и ово да кажем кад је у питању Цркени кадар...колико има епархија у СПЦ где има велики број људи који су завршили факултет, магисатрске или докторске студије...и не могу да добију своје место у СПЦ.... дакле немају никакву преспективу ни у ком погледу.... неки попа са средњом школом који је обезбедио чуку унуке чукун унука не иде у пензију јер владика неће да га пошаље у пензију....а зашто је све ово овако?

Па зато што велики број епикопа нема визију план немају домаћински приступ већ... шаљу људе у Богословије или на факултет а не интересује их шта ће бити после са тим љидима, битно је само да имају на лагеру материјал/робу ако им недај Боже затреба да попуне неко место/парохију, тако кад дођу на Сабор да могу рећи, могу да се похвале како све фунционише у њиховој епархији ко швајцарски сат.... тј ови људи (велики број епикопа) који управљају Епархијама се понашају као курвари, којима је битно само да заведу удато или неудато женско, и то је то иду даље.... Св. Јован Златоусти каже у Проповед на текст из посланице Римљанима: Зашто сејеш тамо где поље настоји да уништи плод... значи неки епископи шаљу људе у Богослвоију или на факултет, магистарске....и онда већину њих оставе их тако напусте као сирочад на милост и немилост црквеном систему/механизму....и онда једино неко може да преживи ако има везу или ако однесе на одређену адресу 10 хиљада сомова/зелембаћа може да рачуна на место у Цркви... пре неког времена прочитао сам како се један тата хвали како је своја четири сина жртвовао за Цркву- да преведем ово добро их је ухелебио, шта ћеш, шта да се ради није било других кандидата, за те позиције....да живи у време друга Тите питање је да ли би били крштени уопште....дакле као и у држави и Цркви само ко има везу може да рачуна да ће бити црквени кадар”….

 

Кад је у питању рад мисија Цркве... тачно се зна шта је Црквени делокург и ту нема шта да се одступа или прича о неким чашама...ево за пример само да узме човек Св. Василија Великог и Св. Јована Златоустог....који су радили/ бринули се о људима свих узраста....
 

Црква има избор да остави своју паству грабљивим вуцима од оних најмлађих до насјтаријих... да их остави фармама, задругама, телвизији, интрнету и западним хијенама који немилосрдно гледају да униште и разоре све што је Правосланво и Српско...или да имамо стратегију/план како да Црква ради са свима почевиш од деце па до оних који су у старачким домовима....

 

пре 4 часа, Дејан рече

Што се тиче високих образовних институција, факултета, института и дл то ми је ок. Што се тиче обданишта и рада са децом, боље је да нас та чаша заобиђе, само један скандал је довољан да де направи непопрабљива штета.

е сад овако... друже/јаране слушај - пажљиво читај ово даље што ћу да напишем....

Све и једна једина епархијска канцеларија у СПЦ је озвучена (користе се аудио рекордери) и велики број има видео камере/снимање...дакле сви састанци разговори се бележе и архивирјау..... како је могуће да епископ у својој канцеларији има све ове уређаје.... и онда се догоди да му Црква изгори у поптуности а да у њој није поставио видео надозор, чоек  има ђакузи, мекинтош лаптоп који кошта неколико хиљда...купе му црног ђавола лимо - ако затреба да се нађе владики- за неколико десетина хиљада....и онда просто невероватно да се не постави видео надзор у Цркви.... просто за неповеровати, лудило...

Зашто све ово горе пишем?

Кад су у питању све делатности које Црква обавља или које би требала да обавља а не обавља.... живимо у времену кад се може успоставити механизам који би био успешан или доведен у великом проценту до савршенства- ова реч мало је непримерена у овом конткесту....

.....али шта хоћу да кажем је то: ево само један детаљ да споменем да живимо у време технике и све се може испратити исконторолисати, токови новца, администрација, управне активности, радне позиције у Цркви итд.......на пример ако све епархијске канцеларије могу да имају многостурки аудио и видео надозор... то би исто могло све да се употреби у богословским школама, интернатима, обдаништима, старачким домовима, где су благајне новца итд.... ово су само неки од детаља који могу бити укључени у тај механизам контроле провере....

...и шта још у СПЦ недостаје је то да се са преступницима треба немилосрдно, брутално треба, обрачунати, ту нема емоција, па знаш Свети Дух, покајање, благодат- ове причице не пију воде код најамника који држе позиције у Цркви чисто из прехрамених разлога а не да би учинили нешто за мисију Цркве....

....ствари су много једноставне:  са људи који се труде и реде треба их подржати максимално ако треба дати последљу кап крви за ове... а  према паразитима који хоће СПЦ да претворе у прехрамбену скету треба бити немилосрдан, само Стаљин и друг Тито...

 

 

Да резимирам....

Ако ми нећемо да се боримо сами за себе у сваком сегменту и за све што је наше Православно Српско има увек ко ће то радо да искористи против нас...

 

 

P.S. У Цркви има и оних који потежу ове теме кад њима то одговара - као и политичари што то раде пред изборе  – а у ствари заболе их уво....

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Kadar sa tim nema veze. Zaposleni ne moraju biti niti jesu svestenici ili teolozi u takvim skolama i vrticima sem za veronauku. U katoličkom vrticu nedaleko od mene sve rade zene mlade zene strucan visokoobrazovan kadar rade za instituciju koju vodi KC, u taj vrtic vise nasih Srba je upisalo svoju decu to znam.

Što se tiče pedofilije pojavljivala se čak i u vrticima ali samo u protestantskim da podvucem, nikada nisam cuo da se takvo sta pojavljivalo u obrazovnim ustanovama, samo kao i u SPC seksualni skandali ovde se dogadjaju na mestima gde su vecinom muskarci dakle samostanima.

Bilo kakav oblik pedofilije u obrazovnoj ustanovi zabelezen je ali samo u onima koje vode protestanti medjutim ovo je jaka drzava sve je reseno a pedofili dobili drakoneske kazne i gule negde u gulagu.

Verske obrazovne institucije su često puno kvalitetnije nego gradjanske škole, učilišta univerziteti, u verskim obrazovnih institucijama često vlada čelična disciplina i dan jednog učenika je ispunjen od jutra do veceri a učenici ne mogu da eskiviraju, ne dodju na predavanje i sl. disciplina je jako bitna za obrazovanje kada sam pitao par nasih ljudi sto salju decu u katolicke skole to je prvo sto su mi rekli da se nauce redu i disciplini.

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
пре 12 часа, uomo del Ve.Te. рече

...СПЦ има новац, кад неко каже СПЦ нема новца је лаж космичких размера

Колики новац има СПЦ? Да би се покретали нови пројекти, треба да постоји вишак новца, а он не постоји. Да постоји вишак, црква би уложила у већ постојеће пројекте, а не камчила од државе и продавала ордење.

Ако Вучић узме кредит, и део тог новца упумпа у цркву, како би лакше добио изборе, то није црквени новац. Од куда цркви новац, јел има стабилна примања, од фабрика, рудника, компанија, земљишта?

Да би се покренуле и одржале образовне установе, потребно је да постоји огроман, континуиран прилив новца. Треба уложити у инфраструктуту, зграду, опрему, а онда плаћати професоре, бруто, нето. Код нас ни црквењаци и продавци свећа немају пристојну плату (пензионо, социјално)...

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

A ko gradi tolike crkve po celoj Srbiji ? Bog ? Nemaština jadna i siromašna SPC ? Srpski narod ne zna sta ce sa parama pa gradi crkve ? Mozda ti zli pokvareni Hrvati da mozda ne grade oni pravoslavne crkve po Srbiji ? Ma da se nisu stvorile ipak Božjom voljom....pao blagoslov ...:D

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
пре 4 минута, SrbinKatolik рече

A ko gradi tolike crkve po celoj Srbiji ? Bog ? Nemaština jadna i siromašna SPC ? Srpski narod ne zna sta ce sa parama pa gradi crkve ? Mozda ti zli pokvareni Hrvati da mozda ne grade oni pravoslavne crkve po Srbiji ? Ma da se nisu stvorile ipak Božjom voljom....pao blagoslov ...:D

То гради народ, од добровољних донација, држава, тајкуни, политичари. А не црква од својих прихода. У свакој цркви имаш списак ктитора, малих и великих.

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Znači crkva podržava lopovluk srpski narod nema sta da jede a ne da gradi crkve. Oko 300 000 Srba od 5 miliona je ekstremno siromasno, zvnicni podaci a stvarni su jos i gori, sela su prazna i nestaje ih na desetine svake godine. 

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
пре 3 минута, SrbinKatolik рече

Znači crkva podržava lopovluk srpski narod nema sta da jede a ne da gradi crkve. Oko 300 000 Srba od 5 miliona je ekstremno siromasno, zvnicni podaci a stvarni su jos i gori, sela su prazna i nestaje ih na desetine svake godine. 

Ма хајде молим те. Ако неко има пара и хоће да зида цркву, црква треба да утврди порекло новца, и јел тај човек платио порез? То је задатак неке друге институције.

Тако да то што причаш је чиста клевета.

Имаш пример да је у поцерини удовица швајцарског златара обновила манастирски храм, а потом се замонашола и остала у том манастиру. Црква је требала да је спречи у обнови, јер постоје екстремно сиромашни грађани Србије?

И у средњевековно време народ је био сиромашан и гладан, па су се градиле задужбине. Увек је било, и биће сиротиње, као и богаташа.

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Kad ustane kuka i motika bice turkom.....muka. Samo taj Turčin danas je srpska gladna iskvarena lakoma elita a motika je srpski narod koji je gladan , ponizen, doveden do pocetka bioloskog nestanka sve nas je manje doveden bio da pre nekoliko meseci samo zapali citav Beograd i opet krene na "simbol zla" narodnu skupštinu. Bice toga još neko tu okrece velike pare korupcija pod zavesom vere SPC vec dobrano gubi poverenje u narodu zadnjih godina.

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
пре 10 часа, Ђорђе Р рече

Ако Вучић узме кредит, и део тог новца упумпа у цркву

да не користим оне теже традиционалне народне изразе.......шта сте запели за Вучића? колико их има којима је Вучић одједном трн у оку.... није он једини који је узимао кредите и давао и овима и онима.... и Тадић је то радио и онда се ови који сад кукају нису јављали..... а  пре Тадића исто тако и Курта и Мурта су узимали кредите... а и после Вучића ће узимати кредите ко год буде председник.... дакле у протеклих 20-30 година све су то исте нијансе...... причају о Вучићу али сасвим је нешто друго у питању.....

 

пре 10 часа, Ђорђе Р рече

Колики новац има СПЦ?

СПЦ има довољно новца да може веома добро да се организује - потребно је само да се стари, досадашњи механизам/систем замени са новим механизмом да би ствари функционисале..... немам времена да овде детаљно и аргументовано износим елаборат.... 

.....за мене лично једна од најчудеснијих или како би се то рекло најфасцинантнијих ствари/детаља у Новом Завету је то да је Христос Господ проповедао/причао/говорио људима у причама.... како писана Јеванђеља показују Христос је веома интелигентан/ паметан чоек'.... (или како се то каже Син Човечији) ОН је знао  тачно како тим кукавцима треба приступити, да би разумели о чему он говори- дакле говрио је у причама и користио примере из свакодневног живота.... Господ наш Исус Христос је користио примере: о козама овцама....о амбарима, житу, сејачу.... а данас Христос да проповеда користио би друге примере као што су: аута, станови, куће, викендице..... и онда би Христос вероватно говорио овако: "и рече безумник у срцу своме купићу себи два аута, три стана и три куће и четири плаца па ћу то све издати под кирију и рећи  души својој, душо; имаш многа добра сабрана за многе године; почивај, једи, пиј и весели се..."

 

Е сад да се вратим теми новца у СПЦ:

.....употребићу један сликовит пример: Човек који има наметнике (како би то наша браћа Хрвати рекли) може јести у недоглед и никад му доста непрестано је гладан и никако да утоли глад, све што сам заради и још узима од дригих и не може да се засити....као кад неко каже умирем од глади- тако и овај чини му се сваки дан као да му је смрт за вратом.... а човек који нема наметнике у себи, умерно једе три оброка....сам својим рукама може да заради колико му је потребно... па чак и да претекне што заради и може и другима који су у потреби да помогне.... Е УПРАВО овако је и у СПЦ....проблем је што унутар Цркве има доста наметника, који исисавају јачину снагу/ресусе Цркве и све то иде offshore.... овај систем/механизам мора да се замени са новим ако желимо да опстанемо на дуге стазе, и да кренемо да реализујемо већину/све потребне проекте - а који су од виталног значаја за нас као народ -и које су тренутно нажалост само апстракција.....

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
пре 25 минута, uomo del Ve.Te. рече

... наша браћа Хрвати рекли) може јести у недоглед и никад му доста непрестано је гладан и никако да утоли глад, све што сам заради и још узима од дригих и не може да се засити....као кад неко каже умирем од глади- тако и овај чини му се сваки дан као да му је смрт за вратом.... а човек који нема наметнике у себи, умерно једе три оброка....сам својим рукама може да заради колико му је потребно... па чак и да претекне што заради и може и другима који су у потреби да помогне.... Е УПРАВО овако је и у СПЦ....проблем је што унутар Цркве има доста наметника, који исисавају јачину снагу/ресусе Цркве и све то иде offshore.... овај систем/механизам мора да се замени са новим ако желимо да опстанемо на дуге стазе, и да кренемо да реализујемо већину/све потребне проекте - а који су од виталног значаја за нас као народ -и које су тренутно нажалост само апстракција.....

Zašto bi neko bio protiv kontrole para meni je to stvarno degutantno i postavljati pitanje o tome. Osobno nisam rekao nešto protiv Vučića , meni je nešto drugo mrsko i trn u oku puno opasnije od Vučića. On je Light Srbin.

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Чланови који сада читају   0 чланова

  Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу

 • Сличан садржај

  • Од Иван Ц.,
   Поводом упокојења Његове светости Патријарха српског Иринеја у Србији је тродневна жалост. Влада Републике Србије је на данашњој седници донела одлуку о проглашењу тродневне жалости у Републици Србији, од данас, 20. новембра, до недеље 22. новембра 2020. године, пренео је РТС.
   На страници Спутника стоји:
   Законом је предвиђено да се дан жалости може прогласити у случају смрти личности која је имала високе заслуге за земљу, као и поводом неког трагичног догађаја, кад Влада тако процени.
   Органи и организације, као и друга правна лица која истичу заставу, дужна су да у време дана жалости заставу Србије спусте на половину јарбола, односно копља, уз одговарајуће осветљење ноћу.
   Радиодифузне организације за информисање јавности на територији Републике Србије, дужне су између осталог да у својим програмима, на дан проглашења дана жалости уместо хумористичких, забавних, фолклорних и других емисија са забавном и народном музиком, емитују музику и емисије прикладне дану жалости и ускладе детаљну програмску шему у време дана жалости.
   Новинско-издавачке организације које издају дневне новине дужне су да на дан жалости своје листове одштампају у црној боји, наводећи на првој страни одлуку о проглашењу дана жалости и проглашењу његовог обележавања.
   У образовним установама дан жалости обележава се минутом ћутања на првом часу наставе, а програм наставе музичког образовања прилагођава се дану жалости.
   Музеји, позоришта, биоскопи, организације које имају музичко-сценске програме, архиве и друге установе у области културе обавезни су да своје програме прилагоде дану жалости.
   За време дана жалости је забрањено емитовање народне и забавне музике, односно одржавање програма забавног карактера на јавним местима.
   Извор: РТС, Спутник

   View full Странице
  • Од Иван Ц.,
   Поводом упокојења Његове светости Патријарха српског Иринеја у Србији је тродневна жалост. Влада Републике Србије је на данашњој седници донела одлуку о проглашењу тродневне жалости у Републици Србији, од данас, 20. новембра, до недеље 22. новембра 2020. године, пренео је РТС.
   На страници Спутника стоји:
   Законом је предвиђено да се дан жалости може прогласити у случају смрти личности која је имала високе заслуге за земљу, као и поводом неког трагичног догађаја, кад Влада тако процени.
   Органи и организације, као и друга правна лица која истичу заставу, дужна су да у време дана жалости заставу Србије спусте на половину јарбола, односно копља, уз одговарајуће осветљење ноћу.
   Радиодифузне организације за информисање јавности на територији Републике Србије, дужне су између осталог да у својим програмима, на дан проглашења дана жалости уместо хумористичких, забавних, фолклорних и других емисија са забавном и народном музиком, емитују музику и емисије прикладне дану жалости и ускладе детаљну програмску шему у време дана жалости.
   Новинско-издавачке организације које издају дневне новине дужне су да на дан жалости своје листове одштампају у црној боји, наводећи на првој страни одлуку о проглашењу дана жалости и проглашењу његовог обележавања.
   У образовним установама дан жалости обележава се минутом ћутања на првом часу наставе, а програм наставе музичког образовања прилагођава се дану жалости.
   Музеји, позоришта, биоскопи, организације које имају музичко-сценске програме, архиве и друге установе у области културе обавезни су да своје програме прилагоде дану жалости.
   За време дана жалости је забрањено емитовање народне и забавне музике, односно одржавање програма забавног карактера на јавним местима.
   Извор: РТС, Спутник
  • Од Поуке.орг - инфо,
   Поводом лажних вести о наводном упокојењу Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, обавештавамо јавност да је, према званичном извештају конзилијума лекара који се стара о здрављу Предстојатеља наше Цркве, његово стање неизмењено у односу на извештај који смо јутрос објавили. 

    
   Сматрамо крајње неодговорним и неморалним овакво лажно извештавање и свесно обмањивање и узнемиравање целокупне јавности, чак и од стране појединих црквених личности, као и неких медија којима се до сада могло колико-толико веровати. 
   Позивамо све да се помоле за здравље нашег Патријарха и да се о његовом здравственом стању информишу из званичних саопштења Конзилијума лекарâ и на званичној интернет-страници Информативне службе Српске Православне Црквe.    
    
   Информативна служба Српске Православне Цркве
  • Од JESSY,
   Човек има различит однос према свему у разним периодима свог живота. У почетку не можеш проценити и схватити да те околина не види на исти начин као и ти самог себе. Себе видиш са ореолом, оправдаваш своје поступке. Видиш у себи више лепог, него ружног. Сам себи си херој, у већој или мањој мјери. И наравно, када са стране почну да говоре како си овакав или онакав, тада почињу да се појављују различите мисли и почињеш да сматраш како те нико не разуме, да имаш својеврстан унутрашњи живот који нико не види. С друге стране, то је такође истина. Све зависи од тога како се посматра тај проблем. Ако себе посматраш, онда је реч о томе да је то оно на чему треба да се ради и против чега човек треба да се бори. А ако се посматра ближњи, онда треба гледати са позиције како да му се опрости и при томе се мора имати на уму да се у човеку, дубоко у њему, одвија духовни живот и он се све време креће напред. Ипак, у случају када посматрамо другог, најчешће судимо по спољашњим поступцима.
  • Од Поуке.орг - инфо,
   Гледајући блажено уснуће нашег митрополита, јуче сам се заиста увјерио да смрти нема. Да је човјек далеко виши од звијезда и да није створен за пропаст. И да је Господ увијек тако близу нас.

    
   О митрополитовој биографији нећу трошити превише ријечи, јер иако ријетко богата и широка, представља само хладан скуп података који никако не успијева да обухвати све оно што је митрополит заиста био. Гдје недостају најбитнији подаци о свим оним људима на које је утицао, на храмове људских душа које је обновио, изнова изградио или неимарски надзидао. На читаве породице које је крштавао, са којима се кумио и братимио, на дјецу којој се радовао и благосиљао, на све нас које је мученицки трпио и упорно позивао да идемо путем који води ка Христу.
   И не могу да не осјетим страшно жаљење за све оне који нису препознали вријеме у које су похођени. Који су остали глуви, слијепи И нијеми за оно сто је наш митрополит изнова и изнова понављао. Који су га у срцима заувијек осудили, слушајући друге или судећи о митрополиту по некој реценици касапски отргнутој из његове бесједе. Којима сопствена острашћеност није дозволила да виде непоколебљиву вјеру и неизмјерну љубав, понекад скривену и иза оштре ријеци.
   Морам признати да сам се понекад и сам чудио зашто је митрополит толико често и упорно понављао о “брозомори” И “братомржњи”. А затим сам схватио да их је он најбоље осјетио на сопственој кожи и да су то заиста живе и непреболне ране нашег народа. Гдје брат брата изнова убија, не само оружјем, већ подјелом која временом ствара све веће, непремостиве амбисе. Гдје се биће једног народа неповратно и систематски уништава сталним зађевицама, оптужбама и неслогом.
   Ко је имао уши могао је небројено пута да чује да митрополит позива на мир, јединство, разум; да преклиње властодршце да се врате исконској Црној Гори са свим оним вриједностима које баштинимо вјековима, а да не стварају неку нову, по њиховој мјери и аршину.
   Сила је био наш митрополит. И никога није остављао равнодушним.
   Чак и у блаженом уснућу успио је да окупи ријеке народа, које су из љубави према њему, дошле да узму његов свети благослов, још један пут.
   Наравно, било је и оних који су упућивали непримјерене коментаре, али о њима нећемо, јер је то жалостан недостатак елементарног кућног васпитања, који много говори не само о особама које су то писале, већ и о њиховим родитељима.
   Такође, било је тужно слусати докторку која би можда имала кредибилитет да говори, да је истим жаром бранила нека друга, не тако давна окупљања у доба короне. И која је навикла да од сахрана сопствених сродника прави “перформансе” (сиц!), па јој се чини да је тако на свим сахранама.
   Наш се владика мирно преселио у вјечност. И сви који су га вољели осјетили су то као лични, ненадокнадив губитак. Гледао сам људе како јецају, потресени до саме сржи свог бића. Који, у радосној тузи, тешко подносе растанак. Који, како су лијепо рекли момци из “Београдског синдиката”, не плачу за њим, већ за собом без њега. А свакако је најдирљивији моменат када смо сви као један клекнули на последњи долазак нашег владике у Храм.
   Не тако давно, у разговору са својом супругом, изразио сам увјерење да смо срећни сто нам је Бог дао да живимо у времену патријарха Павла и митрополита Амфилохија. И заиста јесмо срећни. Два непоколебљива стуба цркве, другачија у наступу, али иста у суштини. И ни један од њих није умро, нити може умријети. Само су заспали, да се одморе од многих трудова својих. Само су уснули, блажени и свети какви су били.
   Наш митрополит почива у Подгорици, у крипти храма којег је видио срцем и прије него што је био изграђен. Који симболише не само Васкрсење Христово, већ и васкрсење народа. И представља мјесто ходочашћа свих нас који смо вољели нашег митрополита.
   Христос Васкрсе, драги владико. Нека би Бог дао да сједнеш са десне стране Христа, гдје праведници блаженствују!
    
   Немања Вујачић
   Извор: Митрополија црногорско-приморска
×
×
 • Креирај ново...