Jump to content
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr

Придружите се нашој ВИБЕР ГРУПИ на ЛИНКУ

Оцени ову тему

Recommended Posts

Divna Ljubojević je srpska interpretatorka pravoslavne duhovne muzike Srbije, Vizantije, Bugarske i Rusije i osnivač, dirigent i umetnički rukovodilac hora i studija za duhovnu muziku „Melodi“.

Постављена слика

Divna Ljubojević je rođena u Beogradu 1970.god., na praznik Blagovesti. Crkveno pojanje učila je još kao dete. Od malih nogu peva, a od desete godine uči pojanje u pevnici manastira Vavedenje u Beogradu, od monahinja koje brižljivo neguju jedinstveni stil zasnovan na karlovačkom pojanju u redakciji Nenada Baračkog i tradicionalnom ruskom pojanju. Završila je muzičku školu „Mokranjac“ u Beogradu i Muzičku Akademiju u Novom Sadu. Sa svojim horom „Melodi“ od 1991. god. poje nedeljom i praznicima na Svetim Liturgijama u manastru Vavedenje Presvete Bogorodice u Beogradu. Jedna od zanimljivosti je da je 11. jula 2004.god. na inauguraciji predsednika Srbije, Borisa Tadića, otpevala himnu Srbije, „Bože pravde“[1].

Umetničko stvaralaštvo [uredi]

Dirigovanjem se bavi od 1988.god., najpre u pevačkom društvu „Mokranjac“, sa kojim je imala koncerte u zemlji i inostranstvu i izvela prvu Vaskršnju Liturgiju pod kupolom hrama Sv. Save na Vračaru. Tokom 1989-1991.god. diriguje „Prvim beogradskim pevačkim društvom“, kao najmlađi dirigent u istoriji najstarijeg pevačkog društva. Sa ovim ansamblom ostvarila je značajne koncerte u zemlji i inostranstvu. Godine 1997., po blagoslovu episkopa zapadnoevropskog Luke, osnovala je hor pri crkvi Sv. Save u Parizu, sa kojim je osim nedeljnih i prazničnih Liturgija imala i koncerte u Briselu, Senlisu i Parizu. U nekoliko navrata držala je seminare crkvenog i horskog pojanja u inostranstvu. Održala je više solističkih koncerata u inostranstvu uz pratnju studijskog ansambla Hora i studija za duhovnu muziku „Melodi“ iz Beograda, čiji je osnivač i dirigent od 1991.god. Divna je zajedno sa drugim umetnicima član muzičkog sastava „Stupovi“ koji je osnovan 2003.god. u okviru akcije „Obnovimo sebe - podignimo Stupove“, koja je uključila izdavanje muzičkog diska „Krst na vrhu Srbije - Kako je divno, Gospode, kad hram vaskrsava“ i održavanje brojnih donatorskih koncerata za obnovu manastira Đurđevi Stupovi kod Rasa, od kojih je najpoznatiji bio onaj održan u Sava centru u Beogradu, na Vaskrs 2003.god.

Bavila se i pedagoškim radom (solfeđo, hor) koji je potvrđen sa više prvih nagrada na takmičenjima. U julu 1998.god. predavala je pevanje i hor na Academie Musicale d'Eté u Amiju (Francuska).

Prednja strana albuma „Divna in Concert“

Sa svakim horom čiji je član ili dirigent bila, Divna je ostvarila brojne koncerte u zemlji i inostranstvu. Neki od zapaženijih su sledeći:

    * Tokom 1990-1991.god. prvi nastup „Prvog beogradskog pevačkog društva“ na „Mokranjčevim danima“ u Negotinu; koncerti u Grčkoj, na festivalima duhovne muzike u Delfima, Kardici i na Kefaloniji.

    * Tokom 1997-1998.god. koncerti u Francuskoj i Belgiji sa horom pri crkvi Sv. Save u Parizu.

    * Sa horom „Melodi“ je održala preko 100 koncerata širom zemlje i inostranstva i osvojila brojne nagrade kao što je nagrada „Vojislav Ilić“ na festivalu ,Horovi među freskama" u Beogradu 2000.god.

    * Koncerti u inostranstvu sa horom „Melodi“:

          o 2004.god. Pariz, Lozana, Dižon, Bari, Milano

          o 2005.god. Breša, Lozana, Nant, Milano, Izrael

          o 2006.god. Pariz, Nant, Tunis

          o 2007.god. Beč, Ženeva, Francuska, Portugal, Italija

    * domaća izdanja

          o „Aksion estin“, manastir Vavedenje, 1996.god.

          o „Dostojno jest“, manastir Vavedenje 1999.god.

          o „Živonosni istočnik“, manastir Vavedenje 2000.god.

          o „Melodi“, manastir Vavedenje 2001.god.

          o „Slavoslovije“, manastir Vavedenje 2002.god.

          o „Božanstvena Liturgija Sv. Jovana Zlatoustog“

          o „Koncerti“ Divna i Melodi

    * strana izdanja

          o „Divna en concert“

          o „Mysteres Byzantins“

          o „Lumieres du Chant Byzantin“

          o „La Divine Liturgie de Saint Jean Chrisostome“

          o „La Gloire de Byzance“

Share this post


Link to post
Share on other sites

Predivna dusa i predivan glas.

Njeni poceci su vezani za Prvo Beogradsko Pevacko Drustvo i  onda osniva ansambl Melodi 1991 u kojem je i danas dirigent i solista.

Ansamble Melodi je nedavno odrzao svoj 400 koncert. Brojka govori vise od bilo kakvih reci.

:-[

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Светлана

Publika oduševljena nastupom Divne Ljubojević i hora „Melodi”  

     

Napisao Administrator   

ponedeljak, 11 maj 2009 13:54

Divna Ljubojević i hor „Melodi” oduševili su publiku na koncertu u Kulturnom centru u Kuli koji je upriličen povodom Markovdana – kulske crkvene slave.

Na repertoaru ansambla koji je okupljen oko želje za autentičnim izvođenjem i očuvanjem pravoslavne duhovne muzike se našlo srpsko, rusko, bugarsko i vizantijsko pojanje. Tokom poslednje četiri godine, Studio „Melódi“ je reprezent srpske, i uopšte pravoslavne, duhovne muzičke baštine širom zapadne Evrope.

Muzička kritičarka Zorica Kojić je glas Divne Ljubojević okarakterisala kao „gotovo pa vrsta nadnaravnog iskustva“. I zaista Divna Ljubojević je tu ocenu opravdala  nastupom pred kulskom publikom.

„Kao dete sam zavolela crkvenu muziku i počela da pevam u manastiru Vavedenje. To je prirodni nastavak mog početka. Taj način mog ulaska u to je nešto što me obnavlja i što mi daje snagu svaki put kada nastupam. Duhovna muzika je deo mog života. Nešto najnormalnije i najprostije i to je zapravo veličanstveno“, kaže Divna Ljubojević.

http://www.kula.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=499:publika-oduevljena-nastupom-divne-ljubojevi-i-hora-melodi&catid=6:kultura&Itemid=20

Share this post


Link to post
Share on other sites

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...