Jump to content
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr

Придружите се нашој ВИБЕР ГРУПИ на ЛИНКУ

Sign in to follow this  
Guest Evgenik

Упуте чтецу и појцу

Оцени ову тему

Recommended Posts

Guest Evgenik

Упуте чтецу и појцу

Пјевај и читај увијек са дубоким поштовањем и страхом Божјим

1.Богобојажљиви појац мора увијек да има на уму да он возглашава славословља и молитве за себе и за све оне који се моле у цркви, гдје су сам Господ, пресвета Богомајка, анђели и сви свети стално невидљиво присутни. Срцезналац Господ, познаје осјећања и став са којим појац обавља своју дужност.

2. Богобојажљиви појац зна да они који су присутни у цркви такође примјећују његове грешке, непажњу и слично, и да се тиме стављају у искушење. Стога се чувамо од непажње и страхујемо да својом небригом не разгњевимо Господа.

Јер је речено у Светом Писму : „Проклет је онај ко чини дјела господња са немаром“ (Јеремија 48:10). Када појемо ријечи молитве у светињи Цркве, у ушима присутних ми произносимо дјело Господње. Стога, пјевај са поштовањем, суздржано и са мјером, јасно и без журбе.

Пажљиво се припреми за читање

3. Морамо се увијек пажљиво припремити за појање : добро се упознати са смислом текста који ћемо пјевати, затим проћи неколико пута кроз текст промишљено, пазећи на изговор, акценте, и садржај текста, да би могли појати на тачан, савјестан и смислен начин. Ако лоше читаш, немој бити лијен да вјежбаш често појање црквено-словенског; мјесто које ћеш појати прођи неколико пута и замоли неког искуснијег да те преслиша. У тексту ћеш често наићи на скраћенице које мораш унапријед проучити, акценти у црквеним књигама нису случајно ту. Свака ријеч мора бити савршено изговорена, да не би појање било на штету појцу и присутном народу.

Читај тако да свима буде јасан смисао

4. Читај тако да ти први разумијеш шта читаш, тако да молитве и псалми које појеш дотичу срце.

5. Истовремено, не заборави побожни народ у цркви, и пјевај тако да те разумију, да би и они, заједно с тобом се молили и величали Господа једним устима и једним срцем: јер се због овога и окупљамо у цркви – ради заједничке молитве.

6. Кад појеш у цркви, немој заборавити да се кроз твоја уста молитва свих присутних уздиже до трона Господњег, и да свака твоја ријеч мора да допре до сваке душе која се моли у цркви.

Пјевај и читај молитве без журбе, јасно и прецизно

7. Стога, не жури кад појеш свете молитве, и не умањуј молитву ужурбаним појеањем; не гнијеви Господа.

Ужурбано и неодређено појање и читање вјерни народ ме разумије, оно не допире ни до мисли ни до срца вјерника.

Такво читање и појање, по ријечима светог Тихона Задонског, је "снисхођење лијенштинама, искрена жалост и туга правим вјерницима, и искушење и духовна штета за оне који тек улазе у цркву."

8.Да не би оне који се моле спријечио у правој побожној и дубокој молитви, богобојажљиви појац неће појати брзо и непажљиво да би удовољио неколицини, јер он разумије да је такво појање на штету и искушење вјернима које може неке и одбити честог долажења у цркву.

Неки који су склони површном зилотизму, или некој почетничкој ревности могу бити саблажњени оваквим односом чтеца и појца према молитви, и ако су неутврђени у вјери, могу чак отпасти од цркве или прећи у неку секту која своју дјелатност прикрива страхопоштовањем према молитви. На овај начин, неодговорношћу чтеца и појца, наше православно богослужење, свештенство и Црква, се обешчашћују пред онима ван цркве, а наши вјерници ускраћују за молитве преопуне вјерским и моралним садржајем, и дубином свевјечне мудрости и благочестивости.

Знајући све ово црквени чтец тј.појац не смије дозволити брзинско читање и појање које прелази у непажљиво и неодговорно, само да би удовољио онима који му траже да чита брзо,а у ствари, без страха божијег.

Јер по ријечима св.апостола Петра „већма се треба Богу покоравати неголи људима“ (Дјела апостолска 5:29).

9. Да би знали којом брзином да читамо и појемо свештене текстове, неопходно је да читамо и појемо са разумијевањем, а не механички, и да не обраћамо пажњу на спољашњу читања. Мора се читати или појати тако јасно да слушалац има времена и да чује и да схвати сваку ријеч молитве и да је осјети у срцу.

Најважније да нам садржај појаног светог текста приања за срце – тако ћемо се истовремено појући или читајући истовремено и молити за своју душу.

Такво стање душе се постиже пажљивом молитвом и умом и срцем како оном заједничком у цркви, тако и личном код куће. Појац и чтец увјежбани у оваквој молитви ће добити сваки благослов од Господа и брзо увидјети како је немогуће тако се молити прелетајући преко ријечи молитве, јурећи да се она што прије обави.

Сви свети оци углас свједоче : Молите се да вам Господ да праву молитву! О томе свједочи и постојање посебних молитава писаних за појце и чтеце прије појања и читања у цркви.

Морамо такође се чувати и од крајности, молитва не смије бити ни спора нити развучена, и то одвлачи молитвену пажњу.

10.Појање и читање мора да буде таман толико гласно да сви у цркви јасно разумију текст, али не јаче од тога. Молитва ни у ком лучају не смије прећи у вику или дерање. Такво понашање није примјерено цркви, а викањем не појачавамо дејство молитве, већ напротив, правимо искушење и себи и другима.

Чтец и појац морају стално пазити на себе како рече св. Василије Велики; у сваком моменту морамо спријечити самољубиве и сујетне помисли о томе како имамо добар, звонак или лијеп глас. Сујетна молитва није по вољи Господу како нам и он сам свједочи у причи о митару и фарисеју.

Читање и појање мора бити такво да пажњу присутних вјерника ништа не одвлачи од пјеваног или прочитаног текста и да су сва наша срца прикована за смисао молитве.

++++++

Такође погледати студију светога патријарха Павла "Питања (и одговори) чтецу пред производство"

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Bogosluzbeni/PitanjaCtecu/pitanja_ctecu.pdf

Share this post


Link to post
Share on other sites

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...