Jump to content

Руска Црква рашчинила схиигумана Сергија који пориче пандемију корона вируса

Оцени ову тему


Препоручена порука

Духовник и оснивач Средњеуралског женског манастира, схиигуман Сергиј, нашао се у центру пажње након тврдњи да је Ковид-19 – „псеудопандемија“

shiiguman-sergij.jpg?w=700

Схиигуман Сергиј (Фото: РИА Новости)

 

(РИА Новости, 3. 7. 2020)

Схиигуман Сергиј (Николај Романов) изјавио је да не намерава да напусти Средњеуралски женски манастир, чији је он оснивач, након што га је црквени суд рашчинио.

„Молим све православне да устану у одбрану манастира. Ја нећу напустити манастир“, – рекао је свештеник у видео – обраћању које је објавио на Јутјубу.

Како је раније рекао новинарима председник Одељења за односе Цркве за друштвом и медијима Екатеринбургшке епархије протојереј Максим Мињајло, Средњеуралски манастир ће бити враћен под управу монахиње Варваре, настојатељице обитељи која је напустила манастир. Сам Сергиј, који се налази у Средњеуралском манастиру, крши акт надлежног епископа да без писаног благослова не напушта територију Јовано-Богословског манастира, што је, између осталог, послужило као повод и предмет поступка против њега и његовог рашчињења.

Духовник и оснивач Средњеуралског женског манастира, схиигуман Сергиј, нашао се у центру пажње након својих тврдњи да је Ковид-19 – „псеудопандемија“, која има за циљ да се Руси ставе у „сатанини електронски логор“, „безаконо натерају на самоизолацију“ и да их лише „слободе и рада“. Епархија га је лишила права да проповеда, али овај клирик то није послушао и наставио је да у проповедима позива паству да изађе на улице и протестује. Црквени суд га је због тога рашчинио.

Настојатељица манастира, монахиња Варвара, напустила је манастир скупа са сестринством, јер није делила позицију оца Сергија.

Наслов и опрема: Стање ствари


View full Странице

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
 • Одговори 52
 • Креирано
 • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Популарне поруке

Da, Poljaci vole sve Slovene osim Rusa, Rusi vole sve Slovene osim Ukrajinaca, Srbi vole sve Slovene osim Hrvata, Makedonci vole sve Slovene osim Bugara itd. To je kod nas Slovena normalno. Panslavist

Ко зна руски, може много тога да прочита о њему и животу у манастиру под његовом управом. Овде су исповести људи који су живели у манастиру: https://esquire.ru/articles/190013-tebya-besy-kru

Kod starih Slovena je to bilo obrnuto, nevina ženska bila je ruglo svijetu, svako se sklanjao od takvih. Nevina u tridesetoj, to je bilo ravno kao da si rekao "vještica, baba roga" Zato jre svaka ispr

" Как отец Сергий суд победил ." Брифинг и разбор полётов №46 от Эдуарда Ходоса . 

00:05 Разные голоса из одной волчьей стаи в России и Украине .
06:45 Бюрократический барьер и бумажная волокита в связи с моим участием в церковном суде в качестве свидетеля .
11:11 Мои материалы для закрытого церковного суда ( документы и видео ).
23:21 Иезуитский ответ ( казуистика ) Екатеренбургской Епархии относительно моего участия в церковном суде .
24:55 Попытки запугивания соратников отца Сергия по телефону . Константин Эрнст и " BBC " как инструменты давления на отца Сергия .
28:38 Отец Сергий о том кто правит Россией и шокирующие кадры только для церковного суда .
33:15 Символический подарок победителю .

" Как отец Сергий суд победил ." Брифинг и разбор полётов №46 от Эдуарда Ходоса .

Материал доступен для свободного распространения, но при перепосте или использовании данного видео ссылка на оригинал обязательна ! 
Ссылка на это видео : https://youtu.be/WrASNWrmhmU

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
пре 10 часа, Justin Waters рече

Kakva poderotina od čovjeka. 

Sigurno tim nisi mislio valjda na ovo? Vi pravoslavni imate baš vrlo rijetko, da ne kažem šuplje  sito tj. filter kada odlučujete koga će te prihvatiti kao kandidata dostojnog djakonskog ili svešteničkog čina i posvetiti ga. Kod nas bivši ubica ne može postati sveštenik pa i kad se pokajao. Može biti monah ali nikada jeromonah. Mislim da su o tom i neki od Vaseljenskih kanona da se k svešteničkom činu ne mogu pripustiti ubice. Vrlo me začudilo da ga je neki episkop prihvatio kao kandidata za svešteni čin. Kod nas npr. ni profesionalni vojnici koji su npr. bili u nekakvim vojnim intervencijama i tamo ubili ljude, druge vojnike nedopustivši se pri tom ratnih zločina (naravno da zbog toga nisu išli u zatvor jer to im je profesija), kod nas ni takvi ne mogu postati sveštenici, to je prema našem kanonskom pravu ozbiljna prepreka k posvećivanju i takvi se potom odbiju od svveštenog čina. Npr. neki vojnik bio u Avganistanu, tamo zlikvidovao nekoliko Avganistanskih talibana, poslije 10 godina po završetku karijere u vojsci se odluči na svešteni poziv, ni takvim se to ne omogućuje. A o pravim osudjenim ubicama da i ne spominjem. Mislim da postoji neki Vaseljenski kanon koji izričito i strogo zabranjuje posvećivanje takvih osoba. Lijepo je što se pokajao ali maksimalno što bi mu kod nas bilo onogućeno je da postane običan monah bez sveštenog čina, dakle ni djakon ni sveštenik, nikada jeromonah ili mirski sveštenik. Kod nas bi maksimalno mogao ostati kao monah-pokajnik do kraja života a bez sveštenog čina. Ovdje je taj članak o tim uslovima koje kandidat za svećenje treba ispuniti i prepreke koje pri tom ne smije imati.  Bivše ubice se ne posvećuju.

http://olesnice.katolik.cz/serialy/pravo/sluzba_2.php

 

 

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

 

Старец Рафаил поддержал схиигумена Сергия Романова
ВАЖНО! ОТЦЫ-АФОНИТЫ: Кто Господень, - ко мне! (ВИДЕО)

3RM.INFO

Прим.Ред. - Дорогие во Христе братья и сестры! Мы просим вас внимательно просматривать публикации наших...

 

3RM.INFO

Прим.Ред. - Дорогие во Христе братья и сестры! Мы просим вас внимательно просматривать публикации наших...

 

 

 

 

ЗНАК ВРЕМЕНА: ПУТИН И КИРИЛО ПОДИГЛИ ХРАМ АНТИХРИСТА 
Aрхимандрит др Никодим Богосављевић је 09. 07. 2018. г. објавио прекид помињања и општења са својим епископом Г. Милутином и Патријархом Г. Иринејом, због њихове проповеди и ширења јереси екуменизма, сергијанизма и неообновљенства.   ОВЕ ГОДИНЕ У КРУШЕВЦУ!  У овом видеу о. Никодим говори о новој потврди апостасије екумениста: о храму антихриста, који су у Москви подигли Путин и Шојгу, а освештао Патр. Кирило.  

 

 

Cтарец Сергий пошёл вразнос 
Уральский монах, проклинавший патриарха и роспотребнадзор за закрытие храмов призвал "офицеров и солдат на борьбу с сатанинским режимом"  

 

Митрополит о скандале со схиигуменом Сергием: надо покаяться либо порвать с РПЦ
Скандальный схиигумен Сергий на этой неделе призвал священников открыть храмы, а людей выйти на улицы. Он также заявил, что путинская коалиция должна сложить с себя полномочия и покинуть пределы страны. Митрополит Кирилл в ответ запретил священнику служить. Схиигумену грозит Епархиальный суд. Сегодня Митрополит Екатеринбургский и Верхотурский Кирилл после службы в храме дал оценку происходящему..
Полный текст -

NEWDAYNEWS.RU

Опасения верующих, что сторонники опального схиигумена Сергия (Романова) могут сегодня устроить провокации...

 

https://www.youtube.com/results?search_query=отец+сергий+проклял+путина+

https://www.youtube.com/results?sp=mAEB&search_query=отец+сергий+проклял 

https://www.youtube.com/results?search_query=отец+сергий+Путин  

Священик проклял Путина и призвал выдворить его в Биробиджан 
Главные новости в мире, бизнес, здоровье, наука и техника, развлечения и спорт.  Настоятель Среднеуральского женского монастыря Схиигумен Сергий (Николай Романов) проклял и предложил выселить в Биробиджан придумавших режим самоизоляции.

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Схиигумен Сергий о конфликте с митрополитом
Ситуация вокруг Среднеуральского монастыря и его духовника схиигумена Сергия уже несколько дней остается в информационной повестке. Отец Сергий, которому митрополит запретил служить и читать проповеди, считает себя пострадавшим за правдивые речи, категорически отказывается покидать монастырь и не пустил туда нового духовника.
Полный текст -

NEWDAYNEWS.RU

Ситуация вокруг Среднеуральского монастыря и его духовника схиигумена Сергия уже несколько дней остается...

 

 

Скандального схиигумена Сергия лишили церковного сана 
Захватившего монастырь отца Сергия признали виновным в нарушении священнической присяги и монашеских обетов. В своих проповедях Схиигумен Сергий (Романов), ранее известный как духовник Натальи Поклонской,  отрицал реальность коронавируса и  проклял тех, кто закрывает храмы во время пандемии. В мае из-за радикальных взглядов отца Сергия запретили в службе. Затем он захватил Среднеуральский женский монастырь . В июне туда приехала Ксения Собчак для съемок документального фильма о случаях насилия над подростками-послушниками. На нее и съемочную группы напали. Журналистка намеревалась подать в суд. 

Церковный суд лишил схиигумена Сергия сана. Его сторонники в гневе
Завершилось очередное заседание епархиального суда по делу схиигумена Сергия, по итогам которого руководитель отдела по взаимоотношениям Церкви с обществом и СМИ протоиерей Максим Миняйло сделал заявление для прессы. Отец Максим рассказал, что суд признал схиигумена Сергея виновным в нарушении священнической присяги, монашеских обетов и ряда священных канонов и принял решение извергнуть его из священного сана. Согласно положению о церковном суде РПЦ митрополит Кирилл должен обратиться с соответствующим ходатайством к Патриарху Московскому и Всея Руси Кириллу. Сторонники Сергия возмущены. Полный текст -  https://newdaynews.ru/ekaterinburg/69...Все видео РИА NDNews - http://newdaynews.ru/video/Whatsapp для ваших новостей: +7 (901) 454-34-42 Подпишись на наши паблики: https://www.facebook.com/ndnewsekb/

VK.COM

Самое интересное за сегодня

 

 

 

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Ко зна руски, може много тога да прочита о њему и животу у манастиру под његовом управом.

Овде су исповести људи који су живели у манастиру:

https://esquire.ru/articles/190013-tebya-besy-krutyat-byvshie-poslushniki-sredneuralskogo-monastyrya-rasskazali-o-shiigumene-sergii-perezhitom-nasilii-i-totalnom-kontrole/#part1

https://esquire.ru/articles/190013-tebya-besy-krutyat-byvshie-poslushniki-sredneuralskogo-monastyrya-rasskazali-o-shiigumene-sergii-perezhitom-nasilii-i-totalnom-kontrole/#part2

А овде разговор са о. Серафимом, који је такође живео у његовом манастиру:

https://www.e1.ru/news/spool/news_id-69345445.html

https://www.e1.ru/news/spool/news_id-69345295.html

Човек је пре уласка у Цркву 13 година био на робији због крађе државне имовине и убиства. То је прећутао, тј. сакрио, да би могао бити рукоположен. Већ то је довољно да се стекне слика о коме је реч. 

А овај клип са "изгоњењем демона" је потпуна катастофа. Очигледно је колико му је стало да буде у центру пажње, да буде "баја". Около стоји јадна публика и посматра представу...а врхунац је кад ставља оној јадној девојци микрофон да би се боље чуло шта ђаво говори. 

Занимљиво је мишљење Александра Дворкина, сектолога:

«Независимо от того, что он говорит или делает, эти люди ему преданы полностью, поддерживают во всём, даже когда он говорит очевидную чушь. И это абсолютное повиновение людей очень страшно, поскольку неизвестно, на что дальше Романов их толкнёт», — комментирует RT исследователь современного сектантства, президент Центра религиоведческих исследований во имя Иринея Лионского профессор Александр Дворкин.

"Шта год он говори или ради, ти људи су му у потпуности одани, подржавају га у свему, чак и када прича очигледне будалаштине."

По свему, он је на путу да направи секту, ако то већ није учинио.

 

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Схиигумен Сергий нашел защитника на церковном суде

WWW.E1.RU

Основатель Среднеуральского женского монастыря схиигумен Сергий (Романов) обратился к Екатеринбургской...

Сергий (Романов)

https://ru.wikipedia.org/wiki/Сергий_(Романов)

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

? Схиигумен Сергий Романов - Хабад - дорога в ад / Эдуард Ходос / Патриарх Кирилл и Папа Римский 

Схиигумен Сергий Романов - Хабад - дорога в ад / Среднеуральский женский монастырь в честь иконы Божией Матери "Спорительница хлебов"

#отецсергий #схиигуменсергий #спорительницахлебов #православие #христианство #среднеуральскиймонастырь #хабад #среднеуральскийженскиймонастырь

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
On 7.7.2020. at 0:04, Zayron рече

Sigurno tim nisi mislio valjda na ovo? Vi pravoslavni imate baš vrlo rijetko, da ne kažem šuplje  sito tj. filter kada odlučujete koga će te prihvatiti kao kandidata dostojnog djakonskog ili svešteničkog čina i posvetiti ga. Kod nas bivši ubica ne može postati sveštenik pa i kad se pokajao. Može biti monah ali nikada jeromonah. Mislim da su o tom i neki od Vaseljenskih kanona da se k svešteničkom činu ne mogu pripustiti ubice. Vrlo me začudilo da ga je neki episkop prihvatio kao kandidata za svešteni čin. Kod nas npr. ni profesionalni vojnici koji su npr. bili u nekakvim vojnim intervencijama i tamo ubili ljude, druge vojnike nedopustivši se pri tom ratnih zločina (naravno da zbog toga nisu išli u zatvor jer to im je profesija), kod nas ni takvi ne mogu postati sveštenici, to je prema našem kanonskom pravu ozbiljna prepreka k posvećivanju i takvi se potom odbiju od svveštenog čina. Npr. neki vojnik bio u Avganistanu, tamo zlikvidovao nekoliko Avganistanskih talibana, poslije 10 godina po završetku karijere u vojsci se odluči na svešteni poziv, ni takvim se to ne omogućuje. A o pravim osudjenim ubicama da i ne spominjem. Mislim da postoji neki Vaseljenski kanon koji izričito i strogo zabranjuje posvećivanje takvih osoba. Lijepo je što se pokajao ali maksimalno što bi mu kod nas bilo onogućeno je da postane običan monah bez sveštenog čina, dakle ni djakon ni sveštenik, nikada jeromonah ili mirski sveštenik. Kod nas bi maksimalno mogao ostati kao monah-pokajnik do kraja života a bez sveštenog čina. Ovdje je taj članak o tim uslovima koje kandidat za svećenje treba ispuniti i prepreke koje pri tom ne smije imati.  Bivše ubice se ne posvećuju.

 

Bivši ubica (razbojnik sa desne strane) prvi ušao u raj. :mahmah:

 

NO, elem mi smo popustljivi. Mekog srca, šta ćeš.

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
пре 39 минута, sanja84 рече

Bivši ubica (razbojnik sa desne strane) prvi ušao u raj. :mahmah:

NO, elem mi smo popustljivi. Mekog srca, šta ćeš.

U tom je ta najveća razlika, bivši ubica može u Raj ali ne u sveštenički čin jer je Raj gotova stvar i ako ga je vrijedan tamo će se naći. No, svešteni poziv je iskušenje na kojem ne bi morao opstati, to svakako nije Raj ni šetnja baštom punom ruža a u svakom slučaju je to Pakao za nepozvane!

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
пре 7 минута, Zayron рече

U tom je ta najveća razlika, bivši ubica može u Raj ali ne u sveštenički čin jer je Raj gotova stvar i ako ga je vrijedan tamo će se naći. No, svešteni poziv je iskušenje na kojem ne bi mogao opstati, to svakako nije Raj ni šetnja baštom punom ruža a u svakom slučaju je to Pakao za nepozvane!

joj, sad će da me banuju posle ove izjave.

Nekad su za uslove za sveštenika bili postavljani uslovi, tipa da je nevin, papadija da je nevina...da su roditelji venčani u crkvi..trista čuda....

 

po meni to je glupo

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
пре 26 минута, sanja84 рече

joj, sad će da me banuju posle ove izjave.

Nekad su za uslove za sveštenika bili postavljani uslovi, tipa da je nevin, papadija da je nevina...da su roditelji venčani u crkvi..trista čuda....

po meni to je glupo

Kod starih Slovena je to bilo obrnuto, nevina ženska bila je ruglo svijetu, svako se sklanjao od takvih. Nevina u tridesetoj, to je bilo ravno kao da si rekao "vještica, baba roga" Zato jre svaka ispravna slovenska djevojka žurila da što prije izgubi svoj vjenčić nevinosti jer mladići o takve nisu imali imali ni najmanje interesovanje, da šta valja ne bi ostala nevina. Kakvih su se sve muka nagledali Sveti Ćiril i Metodije i sveti Prokop Sazavski  ovdje na Moravi dok im nisu to sve uspjeli obrnut na hrišćanske standarde.  A o orgijama na Ivana-Kupala da i ne spominjem, to je upravo sad u ovo ljetnje doba. Muško ne može biti nevino, može biti samo glupo, lijeno, pijano i smradlavo ili prljavo. :D  

 

 

 • Оплаках :)) 1
Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Чланови који сада читају   0 чланова

  Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу

 • Сличан садржај

  • Од Поуке.орг - инфо,
   Загребачки надбискуп Јосип Бозанић упутио је честитку поводом прославе Васкрса Његовој Светости Патријарху српском г. Порфирију и епископима Српске православне Цркве у Хрватској, објавила је интернет страница Загребачке надбискупије.  Кардинал Бозанић је казао да моли Духа Светога да све учврсти у заједништву васкрсне вере и непоколебиве наде.

    
   У поруци се истиче да ”догађаји у садашњем тренутку говоре о крхкости и несигурности људских планова и програма и све позивају на поуздање у Бога и промену живота. Нека нас и та искушења подстакну на захвалност за Исусову откупитељску жртву и на хршћанску љубав према онима који више трпе”.
   - За Вас и Ваше ново црквено служење у сестринској Српској Православној Цркви, молим снагу Духа Светога да Божјем народу будете и заговорник и знак Божјег милосрђа. Повезан са Вама заједништвом вере у Христа Васкрслога, желим срећан и благословен Васкрс Вама, Вашим епископима, свештенству, монаштву и свему Божјем народу, повереном Вашој пастирској бризи, каже се у писму Загребачког надбискупа.
   Васкрс је честитао и председник Хрватске бискупске конференције задарски надбискуп Желимир Пуљић, који је своју честитку упутио Патријарху српком Порфирију, али и Епископима далматинском Никодиму, славонском Јовану и нишком Арсенију.
   Надбискуп Пуљић је захвалио на добрим жељама које је Патријарх поводом прославе Васкрса у Римокатоличкој цркви упутио њему, хрватским бискупима, сарадницима, свештенству и верницима католицима. 
   - Тајном Христовог Васкрсења започело је доба новог стварања, а Васкрсли је показао да је Он наше светло, средиште и смисао свега. Нема, уистину, под небом другог имена дана људима по којем се можемо спасити, осим имена Исуса Христа. У тој вери поздрављам Вас васкршњим ускликом: Господ је васкрсао заиста, алилуја!, стоји у честитки председника ХБК.
   Пожешки бискуп Антун Шкворчевић честитао је Патријарху српском Порфирију први Васкрс у служби предстојатеља Српске Православне Цркве и онима којима је на челу, епископима, свештеницима, монаштву и верницима у њиховим епархијама, објавила је интернет страница Пожешке бискупије.
   Бискуп Шкворчевић, који је председник Већа Хрватске бискупске конференције за екуменизам и дијалог, рекао је да се моли Васкрсломе да нас у неизвесностима и страху који захвата људе у садашњим светским збивањима прати својом близином и храбри наду, утемељену на Христовој победи над смрћу.
    
   Извор: Митрополија загребачко-љубљанска
  • Од Поуке.орг - инфо,
   Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је 2. маја 2021. године, на Васкрс, свету архијерејску Литургију у храму Светог Саве на Врачару.

    
   Патријарху су саслуживали архимандрити Серафим и Прокопије (Тајар), протојереји- ставрофори др Саво Јовић, проф. др Владимир Вукашиновић и проф. др Драган Протић, декан Православног богословског факултета протојереј проф. др Зоран Ранковић, протојереј Ненад Стефановић, јеромонах Сава (Бундало), протођакон Младен Ковачевић, ђакон Радомир Врућинић и ипођакони Владимир Јелић, Његош Стикић и Дејан Накић.
   Пред свето причешће Васкршњу посланицу Српске Православне Цркве верном народу прочитао је јеромонах Сава (Бундало).
   Након свете Литургије, патријарх Порфирије је честитао верницима Васкрс поздравом: „Христос Васкрсе – Ваистину Васкрсе!“ и том приликом указао на егзистенцијално значење које Васкрсење Христово има на живот:
   „Наша вера почива у речима тропара Васкрсења Христовог: „Христос Васкрсе из мртвих и онима у гробовима живот дарова“, и то  је вера која је обликовала нашу прошлост из које је израстао наш народ. То је вера којом живимо данас и то је вера којом ћемо живети до другог Христовог доласка“. Али веровати овим речима не значи само формално их изговарати, већ је неопходно провести их у живот. Да ове речи, које смо чули, буду заиста наш живот.
   Патријарх Порфирије је посебно напоменуо да се данас моли да се у срца наша усели Христова љубав, као и да онда, том љубављу, „ми загрлимо читав свет“.
   „Толико је око нас невоље, толико је око нас страдања, толико је потребно да будемо јединствени, да једни друге разумемо, да једни друге прихватамо“, а за тако нешто довољно је само да завиримо у сопствене породице. Какви су све то изазови и у каквим невољама и унутарњој духовној празнини се налази сваки појединац, а често и многе заједнице“, запитао се патријарх Порфирије указујући да је одсуство Васкрслог Христа у нашим срцима узрок таквом стању.
   Светој архијерејској Литургији присуствовали су надбискуп београдски мон. Станислав Хочевар и апостолски нунције монс. Лучано Суријани, председник Народне скупшитине Србије г. Ивица Дачић, министри у Влади Републике Србије,, заменик градоначелника Београда г. Горан Весић, директор Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама г. Владимир Рогановић, помоћник директора Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама г. Марко Николић и многоброни културни посланици, спортисти и јавне личности.
    
   Извор: Инфо-служба СПЦ
  • Од Иван Ивковић,
   Извор: https://youtu.be/-xjOSdMcdfQ
   Званична презентација: https://otelders.org
   Facebook: https://www.facebook.com/otelders
   Instagram: https://www.instagram.com/otelders
    
  • Од Milan Nikolic,
   АРХИМАНДРИТ Јована Радосављевића који је био на служби у Епархији врањској, преминуо је од последица коронавируса у Новом Саду где се лечио више недеља.
   Архимандрит Јован је рођен 1927. године и један је од ученика владике Николаја Велимировића. Милисав (касније Јован) био је Николајев ученик све док нацисти нису заробили владику и пребацили га у логор Дахау. Замонашио се 1950. године у манастиру Рача, а касније је прешао Призрен, након што је за епископа рашко-призренског постављен Павле каснији Патријарх Српске православне цркве.
   Управо га је Патријарх Павле охрабрио да заврши богословију, а затим и Православни богословски факултет. 
   Његово име се помињало као име великодостојника који је требало да извуче једну од три коверте у којој се налази име новог патријарха Српске православне цркве.
   Последњих година које је провео у врањској Епархији уживао је велико поштовање верника и свештенства.
    
   https://www.novosti.rs/c/vesti/drustvo/984764/preminuo-arhimandrit-jovan-radisavljevic-izgubio-bitku-virusom-korona
    
  • Од Поуке.орг - инфо,
   Пре него што је постао патријарх, владика Порфирије био је познат као духовник и игуман Ковиља. Обновио је опустели манастир, претворио га у духовни центар који је нашој цркви дао чак пет епископа. Ковиљ је чувен по доброј ракији која се одувек ту пекла. Спутњик открива тајну манастирске ракије - коју је пекао и нови патријарх српски.

   Дужности игумана светоархангелске обитељи ковиљског манастира партијарх Порфирије прихватио се 1990. и са њом остао све до 2014. године. Игуман духовне матице младих коју је патријарх подигао готово из пепела, данас је његов достојни наследник, епископ мохачки и викар епископа бачког, владика Исихије.
   Чим смо ушли у манастир, послужени смо кафом, али и чувеном ковиљском ракијом. Екипа Спутњика имала је част да проба посебну, зову је "игуманска шљива". Ракија је одлежала 12 година, а пићем нас је послужио лично владика, јер у Ковиљу нема беспотребних формалности.
    
   Манастирска ракија изоштрава чула
    
   Док пажљиво пробамо ракију која моментално изоштрава сва чула, епсикоп Исихије прича нам како је провео прве дане са патријархом Порфиријем, на његовој новој дужности у Београду, али и како се упознао са својим братом у Христу.
   Рођен у Москви, пратећи очеву каријеру дипломате, владика Исихије живео је у Кини, Мјанмару, Судану и Вашингтону. Студирао је психологију на Универзитету Колумбија и Филозофском факултету у Београду, а онда се 1991. године поново родио - патријарх Порфирије крстио га је у Ковиљу.
   "Долазећи као гост кад је основано братство, свим срцем сам заволео духовни живот, посебно монашки, а игуман, патријарх Порфирије, био је за мене узор, учитељ који ме је руководио у духовном животу, то је врло брзо израсло у жарку жељу да постанем члан овог братства", прича нам владика Исихије.
    
   Пет епископа и патријарх – из Ковиља
    
   Манастир Ковиљ је српској цркви дао чак пет епископа, а сада и патријарха. Није запамћено да је једно место дало толико, пре свега интелектуалаца, нових, младих људи у Цркви који су невероватном љубављу и енергијом подигли манастир из пепела.
   "Поред садашњег патријарха Порфирија, овде су у почетку још била четворица млађих људи који су већ били монаси, пред крај студија, владика Иринеј их је поставио да обнављају монаштво. Сви су они потоњи епископи наше Цркве, то су били владика Фотије, владика Андреј и блаженопочивши владика Јероним, који је био најмлађи", прича наш саговорник, пети ковиљски епископ, док шетамо кроз манастир.
   Он додаје да је реч о промислу Божијем, али да је уз њега, увек потребно и наше садејство, а братија је итекако одговорила на поверену мисију у опустелој светињи о којој је, пре него што су дошли, бринула једна породица из Ковиља.
   "Живели смо у старом конаку, требало је оспособити сваку келију, све је било јако оскудно, није било прихода, све је морало да се обезбеди. Живели смо врло скромно, имали неколико животињица које смо гајили, једну краву коју смо сами музли, башту коју смо узгајали".
   Молитва и рад подигли су све и вратили живот у манастир. Све послове тада, старац Порфирије, како су га као игумана звали, делио је са братијом, открива нам владика Исихије:
   "Музао је и краву и козу коју смо имали, заједно смо купили јаја од кокошки, трагали за њима. Обрађивали смо башту, све смо радили заједно", присећа се уз осмех.
    
   Мисија лечења од болести зависности
    
   Манастир је од 2004, на иницијативу данашњег патријарха Порфирија, у јединственој мисији лечења од болести зависности људи који су спас потражили у вери. Тада је настала прва заједница чувене "Земље живих", а данас их је четири, у Ченеју, Вилову, Сланкаменачким виноградима и Брајковцу.
   До почетка ове године , кроз лечилишта у којима су знања савремене медицине спојена са вековним православним духовним искуством, прошло је готово 4 хиљаде штићеника.
   "Програм траје 30 месеци, након тога углавном сви буду продуктивни чланови друштва. За нас је јако важно да буду и истинити верници, али не инсистирамо да постану православни хришћани, примамо све људе, атеисте и нехришћане. О млађим штићеницима све време брину искуснији, са њима су по цео дан, упућују их у правила рехабилитације. У заједници има доста мануелног рада, духовног рада, молитве, али и спорта", објашњава.
   У "Земљу живих" долазе и жене, када прођу програм рехабилитације, женске и мушке заједнице могу да се друже, па је тако захваљујући лечилишту већ склопљено неколико десетина бракова, "Земља живих" сада има и своју децу, што братију посебно радује.
    
   Производе хлеб, свеће, мед, сир…
    
   Сви учесници овог програма, али и монаси, раде на манастирском имању које се простире на чак хиљаду хектара.
   Ковиљ има своју пекару, израђује иконе, производи свеће, мед, сир и надалеко чувену ракију, која даје и главни приход манастиру.
   И враћамо се на почетак приче. Владика нам открива како је почела производња чувеног жестоког пића, а и у томе је велику улогу имао патријарх Порфирије.
   "Манастир је увек производио ракију, када смо дошли затекли смо и неке залихе, а ми смо кренули са једноставним малим казаном од 60 литара. Патријарх је у свему учестововао, долазио је и његов покојни отац, заједно су са братијом пекли ракију онако на прост, сељачки начин. Служили смо ту ракију, показало се да је добра, па смо је полако усавршавали и набавили већи казан", сећа се владика мохачки.
   У видео прилогу погледајте како је, уз велики рад и труд, ковиљска ракија постала бренд који обезбеђује новац за функционисање манастира, његовог огромног имања, али и лечење у "Земљи живих".
   Сазнајте и зашто се верује да је манастир Ковиљ основао први српски архиепископ, како је Свети Сава донео мир на ове просторе и зашто је важно што је његов наследник на трону управо ковиљски монах Порфирије.
    
   Извор: Спутњик
×
×
 • Креирај ново...