Jump to content

Da li podvlačite ili na neki drugi način obeležavate mesta u knjizi koju čitate...?

Оцени ову тему


Препоручена порука

ja to redovno radim....na različite načine obeležavam mesta u knjizi koja želim da zapamtim, koja mi nešto znače...(drugarica mi kaže da sam štreber...!;))

stavljam zvezdice, koristim markere u bojama...:slikanje:

evo šta o tome kaže Ivo Andrić:

“Није рђаво остављати траг за собом за време читања. Ови исписи имају двојаку корист: у њима је сачуван белег дела која сам прочитао, ту су још и описи и реченице над којим сам се мучио. При читању, човек мора водити белешке: читати без бележака, исто је што и читати на једно око… “

 • Волим 1
Link to comment
Подели на овим сајтовима

šta na primer podvlačim...?

evo, baš ovo što reče Ivo Andrić:

Читајући добре писце, дешавају се пред нама чуда. Често на почетку неке реченице, кад видимо како се помаља једна мисао, ми застанемо задивљени и уплашени. И са неверицом се питамо: „Је ли могућно? Хоће ли се то што наслућујемо заиста десити? Је ли ово заиста она иста мисао коју смо и ми, наједном, наслутили при додиру наше свести са светом око нас, скривани део наше унутарње стварности? Зар има још неко да је ово овако видео и осетио?“

А кад, прочитавши до краја, видимо да је заиста тако, ми остајемо над том реченицом замишљени, захвални и срећни, јер нам је пао у део највећи дар који читање може да нам пружи: осетили смо да нисмо сами никад, ни у најтежим ни у најлепшим тренуцима, ни у својим најгорчим недоумицама, ни у најсме-лијим закључцима, него да смо повезани са другим људима многоструким и тајним везама које и; не слутимо, а које нам  „наш“ писац
открива.

То је спасоносно.

 • Волим 1
Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, JESSY рече

ona je uništila čar i doživljaj pravog čitanja....:nene:

Наравно да је књига незамењива кад је у питању читање, него, употребу телефона сам поменуо као замену за подвлачење.

пре 6 часа, JESSY рече

tipično muško razmišljanje....:smeh1:

Јесте, али могу и да разумем женску романтичну потребу за подвлачењем редова оловкама у боји и цртањем цветића и срцуленаца по књигама. ?❤️ 

??

 • Радостан 1
Link to comment
Подели на овим сајтовима

B5_BKMS_P30a-300x149.jpg

Obeležavanje, tj. markiranje je moguće na više načina

Za knjige po kojima ne smeš da pišeš (pre svega pozajmljene knjige) važno je sledeće: podvlači olovkom, sasvim tanko, ili povuci crticu uz ivicu teksta.
Druga mogućnost: kupi samolepljive (post-it) ceduljice i zalepi ih uz važna mesta u knjizi; na cedulju ucrtaj strelicu ili napiši neku belešku.

Uz ivicu povuci liniju ili napravi krstić; uz posebno važne delove teksta povuci dvostruku liniju ili napiši uzvičnik, uz nešto što je nejasno napiši upitnik.

Podvuci važne reči ili mesta, najbolje nekom bojom ili s više boja.

Obeleži markerom važne reči ili mesta u tekstu. Ako nemaš marker za tekst, zaokruži olovkom ili flomasterom u boji. I ovde koristi različite boje!

Beleške na margini

Pravljenje beležaka na margini je takođe smisleno i pomaže.

Zapiši, recimo, ključne reči u nekom odeljku u tekstu , ili zapiši svoj komentar ili pitanje u vezi sa sadržajem (npr.: „nejasno“, „super citat“).

Kad želiš da vodiš računa o knjigama, možeš ovako postupiti: stavi u knjigu na mesto koje hoćeš da zapamtiš obeleživač, samolepljivu ili neku drugu cedulju i na nju napiši svoj komentar.

Pravljenje beležaka je ionako uvek važno – i za pisanje sažetaka, i za skupljanje ideja, i za zapisivanje onoga što treba zapamtiti.

B5_P31b.jpg

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Чланови који сада читају   0 чланова

  • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
 • Сличан садржај

  • Од JESSY,
   “Може изгледати да је разонода боља од живота јер нам она може пружити привид среће, макар за који трен. Покушај да се досада избегне уз помоћ разоноде исто је што и бекство од стварности, бекство од оног ништа што појединац јесте. Досада нема код Паскала никакву суштинску друштвену димензију, али треба је разумети као основну црту човека као човека. Без Бога човек је ништа, и досада је свест о томе ничему. Људи који се суоче са сопственом досадом имају зато далеко већи самоувид него они који једноставно побегну у забаву. У досади је човек потпуно препуштен самом себи, али то значи бити препуштен ништавилу јер не постоји однос према било чему другоме. Због тога је у извесном смислу можда од досаде боља патња, јер патња је барем нешто. Али с обзиром на то да смо толико привилеговани да не морамо да се предамо патњи, можемо се радије предати забави. Али онде нас опет чека досада, као незаобилазна чињеница. За Паскала је једини трајан лек против досаде, наиме, однос према Богу“.
    
     Лаш Свенсен
  • Од William Morgan,
   Univerzitetski profesor, ekspert obmane ili doktor prevare? #DarkoTrifunović 
   Prema sadržajima dostupnim javnosti, na osnovu brojnih informacija iz raznih medija u kojima se pojavljuje ovaj lik, bar na prvi pogled, reklo bi se da je reč o svojevrsnom stručnjaku sa zavidnom akademskom i profesionalnom biografijom. Ako je zaista tako onda bi trebalo da je lako utvrditi gde i šta predaje ovaj profesor #DarkoTrifunović? 
   Prema dostupnim podacima Agencije za privredne registre Republike Srbije Darko Trifunović je osnivač Instituta na nacionalnu i međunarodnu bezbednost. #INIS
   Zanimljivo je da je i logo Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost prekopirani logo Fakulteta bezbednosti Univerziteta u Beogradu.
   Факултет безбедности – Снага знања
   FB.BG.AC.RS Ako je ovo tačno, ne samo da se Darko Trifunovic lažno predstavlja kao profesor Fakulteta za bezbednost Univerziteta u Beogradu, već je i Logo za svoj Institut ”pozajmio” od Fakulteta.
   Institute for National and International Security
   INTELLIGENCE-SECURITY.RS Institute for National and International Security, conducts scientific-research, educational and professional activities in the field of national and international security In order to better... #DarkoTrifunovic #LažniProfesor #LažnoPrestavljanje
  • Од Natasa.,
   Šta mislite o nekontrolisanoj empatiji? Lično me iritira kad vidim da psihotični šaban maltretira ljude, a oni ga sve nešto trpe pod izgovorom "imao je težak život, nije on loš"? Taj trend sam posebno primetila kod žena. Zašto trpite ta s****, niko vam nikad neće biti zahvalan i nikad ga nećete promeniti svojom dobrotom ? A i da vam bude zahvalan, koga briga, kad ste isceđene kao limun...zbog koga...zbog idiota? Da li tom psihotičnom šabanu uopšte činimo neku uslugu trpeći ga? 
   I generalno, kvalitetni ljudi odlaze dok se oni šire svojom patologijom...umesto da ga izbacimo iz života, mi mu još ustupljujemo mesto da širi svoj čemer i frustraciju. Čemu to ? Hrišćanstvo, dobrota, trpljenje bližnjeg...ili teraj se bre i vrati se kad se unormališ, ili bar pokažeš volju za normalnošću?
    
×
×
 • Креирај ново...