Jump to content

Može li se verovati Svetskoj zdravstvenoj organizaciji?


Препоручена порука

Може ли се веровати организацији која је део УН, а коју не финансирају државе чланице, него углавном приватне фармацеутске корпорације и богати појединци?

Најутицајнија организација са номиналном одговорношћу за глобалне здравствене и епидемијске проблеме је Светска здравствена организација Уједињених нација (СЗО) са седиштем у Женеви. Оно што малобројни људи знају су актуелни механизми њене политичке контроле, шокантни сукоби интереса, корупција и недостатак транспарентности који прожимају агенцију која би требало да буде непристрасни водич у изласку из актуелне пандемије вируса COVID-19. Текст који је пред вама садржаће само један део онога што је изашло на видело.

ОБЈАВА ПАНДЕМИЈЕ?
Тридесетог јануара је Тедрос Адханом, генерални директор СЗО, прогласио Јавноздравствено ванредно стање од међународног значаја (Public Health Emergency of International Concern – PHIEC). То је дошло само два дана након што се Тедрос у Пекингу срео са кинеским председником Сијем Ђинпингом да би разговарао о драматичном скоку тешких случајева новог коронавируса у Вухану и околини који је достигао драматичне размере.

Најављујући проглашење PHIEC, Тедрос је похвалио кинеске карантинске мере, које су иначе веома контроверзне у круговима специјалиста за јавно здравље, и које никада у модерно време нису ни покушане да се примене на читаве градове, а камоли на целе државе. У исто време, Тедрос је, занимљиво, критиковао друге земље које су намеравале да блокирају летове за Кину како би обуздале ту чудну нову болест, што је довело до оптужби да је неоправдано бранио Кину.

Прва три случаја су званично пријављена у Вухану 27. децембра 2019. године, пун месец раније. Сви случајеви су дијагностиковани као упала плућа узрокована „новом“ формом САРС коронавируса. Важно је напоменути да је највеће кретање људи у години, кинеска лунарна Нова година и Пролећни фестивал, током које неких 400 милиона људи путује по земљи, било између 17. јануара и осмог фебруара. Двадесет трећег јануара, у два сата после поноћи, два дана пре званичног почетка новогодишње прославе, власти у Вухану су објавиле карантин без преседана за цео град од 11 милиона људи, који ступа на снагу у 10 сати пре подне истог дана. До тада су стотине хиљада људи, ако не и милиони, побегли из града у паници како би избегли карантин.

До тренутка када је СЗО објавила PHIEC, изгубљене су драгоцене недеље у сузбијању болести. Па ипак, Тедрос је похвалио кинеске мере „без преседана“ и критиковао друге земље због „стигматизације“ Кине у форми ограничавања путовања. Поводом ширења COVID-19 у Вухану и недоумице зашто оно није означено као пандемија, портпарол СЗО, Тарик Јашаревић, је рекао: „Не постоји званична категорија (за пандемију)… СЗО не користи стари систем са шест фаза– који се састоји од фазе један (нема извештаја о животињском грипу који изазива инфекцију код људи), до фазе шест (пандемија) – са којом су неки људи упознати током Х1Н1 епидемије 2009.“

Генерални директор СЗО Тедрос Адханом Гебрејесус са сарадницима проглашава глобалну пандемију вируса COVID-19 на конференцији за медије у седишту СЗО, Женева, 11. март 2020. (Фото: FABRICE COFFRINI/AFP/Getty Images)

Генерални директор СЗО Тедрос Адханом Гебрејесус са сарадницима проглашава глобалну пандемију вируса COVID-19 на конференцији за медије у седишту СЗО, Женева, 11. март 2020. (Фото: FABRICE COFFRINI/AFP/Getty Images)

Након тога, сасвим неочекивано, 11. марта, Тедрос Адханом најављује по први пут да СЗО нову болест изазвану коронавирусом, сада преименовану у COVID-19, назива „глобалном пандемијом“. У том тренутку СЗО наводи да има 118 хиљада случајева у 114 земаља, са 4.291 умрлих.

ЛАЖНА ПАНДЕМИЈА Х1Н1
СЗО је одлучила да престане да користи термин пандемија због фијаска и скандала из 2009. године када је прогласила лажну глобалну пандемију Х1Н1 „свињског грипа“. Разлог је показатељ ендемске корупције којој је склона СЗО. Само неколико недеља пре него што су се 2009. појавили први извештаји о мексичком детету зараженом новим Х1Н1 вирусом „свињског грипа“, СЗО је на дискретан начин изменила традиционалну дефиницију пандемије. Од тог тренутка више није било потребно да одређена болест буде екстремно распрострањена у много земаља, екстремно смртоносна и опасна по здравље. Потребно је било само да буде широко распрострањена, попут сезонског грипа, да би „експерти“ СЗО прогласили пандемију. Симптоми Х1Н1 су били исти као код јаче прехладе.

Када је тадашњи генерални директор СЗО, др Маргарет Чен, хитно прогласила фазу шест глобалне пандемије, то је био окидач за националне ванредне здравствене програме који су подразумевали набавке вакцина за Х1Н1, вредне више милијарди долара. На крају сезоне 2009. се испоставило да је смртност од Х1Н1 незнатна у односу на смртност од обичног сезонског грипа. Тада je председавајући Парламентарне скупштине Савета Европе био др Волфганг Водарг, специјалиста пулмолог. Он је 2009. затражио истрагу поводом конфликта интереса везаних за реакцију ЕУ на пандемију свињског грипа. Холандски парламент је такође открио да је професор Алберт Остерхаус са Универзитета Еразмус, особа која је била у центру пажње због светске пандемије свињског грипа Х1Н1 из 2009. године као кључни саветник СЗО у вези грипа, био у позицији да лично профитира од продаје вакцина наводно намњењних за Х1Н1 у износу од неколико милијарди евра.

И многи други научни експерти СЗО, који су саветовали др Маргарет Чен да прогласи пандемију, примали су новац директно или индиректно од великих компанија произвођача вакцина. укључујући ГлаксоСмитКлајн (GlaxoSmithKline – GSK), Новартис и друге главне произвођаче вакцина. Пандемија проглашена од СЗО је била лажна. Сезона 2009/2010. је имала само благо присуство сезонског грипа у односу на просечна забележена стања. Фармацеутски гиганти су инкасирали милијарде у тој превари.

Тек након скандала са лажном пандемијом из 2009. године СЗО је престала да користи шестофазну пандемију и определила се за потпуно нејасан и збуњујући израз PHIEC. Али сада су Тедрос и СЗО самовољно одлучили да поново уведу термин пандемија, истовремено признајући да још увек раде на новој дефиницији тог појма. Израз пандемија је јачи окидач страха од израза PHIEC.

СУКОБ ИНТЕРЕСА
Упркос великим скандалима из 2009/2010. који су повезивали фармацеутску индустрију са СЗО, данашња СЗО, под вођством Тедроса, није учинила готово ништа да искорени корупцију и сукоб интереса. Садашња Научно-саветодавна група експерата СЗО (Scientific Advisory Group of Experts – SAGE) је пуна чланова који примају „значајне финансијске“ донације од великих произвођача вакцина, Фондације Била и Мелинде Гејтс или Велкам траста (Wellcome Trust).

 

У најновијем билтену СЗО, од 15 чланова, најмање осморо је пријавило директан интерес или потенцијални конфликт интереса. У готово сваком од ових осам случајева значајан финансијски фактор представљају Фондација Била и Мелинде Гејтс, Мерк и партнери (MSD), Гави, вакцинашка алијанса (вакцинашка група финансирана од стране Гејтса), BMGF глобални здравствени научно-саветоавни одбор, Фајзер, Нововакс, GSK, Новартис, Гилеад, и други водећи играчи на тржишту фармацеутских вакцина. Толико о независној научној објективности СЗО.

Чињеница да многи од чланова SAGE имају финансијске везе са Гејтс фондацијом казује много тога, премда то није изненађујуће. Данас већину финансија за СЗО не обезбеђују чланице УН, већ такозвано „јавно-приватно партнерство“ у којем доминирају приватне компаније за производњу вакцина, које су део групе Бил Гејтсових спонзорских ентитета.

Бил и Мелинда Гејтс током годишњег обраћања јавности 2015. године (Фото: EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images)

Бил и Мелинда Гејтс током годишњег обраћања јавности 2015. године (Фото: EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images)

У последњем доступном финансијском извештају СЗО, од 31. децембра 2017. године, мало више од половине износа буџета СЗО од преко две милијарде долара, су уплате приватних донатора или спољашњих агенција као што су Светска банка или ЕУ. Далеко највећи приватни или невладини финансијери СЗО су Фондација Била и Мелинде Гејтс, заједно са вакцинашком алијансом Гави, коју такође финансирају Гејтсови, као и Глобални фонд за борбу против AIDS-а, туберкулозе и маларије, такође инициран од стране Била Гејтса. Ова три фонда су уплатила више од 474 милиона долара у буџет СЗО. Само Фондација Била и Мелинде Гејтс је уплатила невероватних 324,654,317 долара. Поређења ради, највећи државни донатор СЗО, влада САД, је уплатила 401 милион.

Међу осталим приватним донаторима налазимо водеће светске произвођаче вакцина и лекова укључујући Гилиад Сајенсис (који тренутно покушава да прогура свој лек за COVID-19), ГлаксоСмитКлајн, Хофман ла Рош, Санофи Пастер, Мерк Шарп и Дом Чибреј и Бајер. Произвођачи лекова су дали десетине милиона долара СЗО у 2017. Ова подршка приватне про-вакцинашке индустрије агенди СЗО путем Гејтс фондације и фармацеутске индустрије је више од тек простог сукоба интереса. То је де факто узурпација једне агенције УН која је одговорна за координацију светског одговора на изазове епидемија и болести. Штавише, Гејтс фондација, која је највећа на свету са 50 милијарди долара капитала, инвестира своје од пореза изузете доларе у исте те произвођаче вакцина, попут Мерка, Новартиса, Фајзера, GSK-а.

С обзиром на овакву позадину не треба да чуди да је етиопски политичар, Тедрос Адханом, постао директор СЗО 2017. Тедрос је први директор СЗО који није доктор медицине, упркос његовом инсистирању на коришћењу докторске титуле. Његов докторат из области филозофије здравља заједнице тиче се „истраживања о утицају брана на преношење маларије у региону Тиграј у Етиопији“. Тедрос, који је до 2016. године био етиопски министар спољних послова, упознао је Била Гејтса када је био министар здравља Етиопије и када је постао председник управног одбора Глобалног фонда за борбу против HIV/AIDS, туберкулозе и маларије, повезаног са Гејтсом.

Под Тедросовим руководством, злогласна корупција и конфликти интереса у СЗО су настављени, чак су и порасли. Према недавном извештају Аустралијског информационог јавног сервиса, у 2018. и 2019. под Тедросовим руководством Програм за здравствена ванредна стања СЗО ( иначе задужен за глобални одговор на пандемију вируса COVID-19) бива означен као високо ризичан, уз констатацију да „неуспех у адекватном финасирању програма и операција у ванредним околностима ризикује да резултати на националном нивоу буду неадекватни“. Извештај аустралијског јавног сервиса такође наводи да је приметно „повећање оптужби за унутрашњу корупцију у целој организацији, при чему је откривено више шема за проневере великих сума новца од овог међународног органа“. Нимало охрабрујуће.

Застава Светске здравствене организације испред седишта у Женеви (Фото: who.int)

Почетком марта, Универзитет Оксфорд престао је да користи податке о COVID-19 добијене од СЗО, због поновљених грешака и непоузданости које је СЗО одбила да исправи. Протоколи СЗО за тестирање на COVID-19 су од стране различитих земаља, укључујући и Финску, наведени као пример непоузданости због лажно-позитивних тестова и других дефеката. То је СЗО на коју се сада ослањамо да нас води кроз најгору здравствену кризу у протеклих 100 година.

 

Ф. Вилијам Енгдал је саветник за стратешке ризике и предавач. Дипломирани је политиколог са Универзитета Принстон и аутор више бестселера о нафти и геополитици

 

Превод: Иван Лукић/Нови Стандард

 

Насловна фотографија: Fabrice Coffrini/AFP/Getty Images

 

Извор New Eastern Outlook

https://www.standard.rs/2020/04/13/mozemo-li-verovati-svetskoj-zdravstvenoj-organizaciji/

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Who is Tedros Adhanom Ghebreyesus? 3 things you need to know

138690_w_760_507.jpg

Director-General Tedros Adhanom Ghebreyesus speaks during a press conference following a WHO Emergency committee to discuss whether the coronavirus, the SARS-like virus outbreak that began in China constitutes an international health emergency, on January 30, 2020, in Geneva, Switzerland. The U.N. health agency declared an international emergency over the deadly coronavirus from China. | FABRICE COFFRINI/AFP via Getty Images

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, who has been leading the fight against the new coronavirus as the leader of the World Health Organization, has come under severe criticism, including by President Donald Trump, for not holding China accountable for concealing the truth about the disease. Here are three things about him that have surfaced.

Tedros, the first African to become director-general of the United Nations’ health agency and who will be in office for two more years, is being blasted for sounding the alarm too late even as numerous reports point to the responsibility of the Chinese Communist Party in putting millions of lives and the global economy at risk as it downplayed the coronavirus outbreak initially.

In late January, Tedros met with Chinese President Xi Jinping in Beijing and then praised the Chinese government for “setting a new standard for outbreak control” and its “openness to sharing information.”

However, anonymously speaking to Bloomberg, three officials recently said the U.S. intelligence community noted in a classified report to the White House last week that China lied about the extent of the COVID-19 outbreak, under-reporting the number of infections and deaths.

“The reality is that we could have been better off if China had been more forthcoming,” Vice President Mike Pence said on CNN recently. “What appears evident now is that long before the world learned in December that China was dealing with this, and maybe as much as a month earlier than that, that the outbreak was real in China.”

“Despite the WHO’s purported mission to operate as an apolitical international institution within the United Nations, recent media reports suggest that the WHO helped Beijing disseminate propaganda, downplayed the extent of the disease, and possibly delayed ordering a public health emergency,” Republicans on the House Oversight and Reform committee wrote to Tedros last week, according to The Hill.

“Given the actions and statements of WHO officials during the past few months, we are concerned that the WHO is no longer serving the needs of the world and is instead taking its cues from China. Throughout the crisis, the WHO has shied away from placing any blame on the Chinese government, which is, in essence, the Communist Party of China,” they added.

Here are three things about Tedros, who holds a Doctorate of Philosophy in Community Health from the U.K.’s University of Nottingham and a Master of Science in Immunology of Infectious Diseases from the University of London.

Tedros, who is Ethiopian by nationality, served as Ethiopia’s health minister between 2005 and 2012 and was accused of refusing to record cholera epidemics three times — in 2006, in 2009 and in 2011.

The allegation was made by Prof. Larry Gostin, now the director of the WHO Collaborating Center on Public Health Law & Human Rights.

“Dr. Tedros is a compassionate and highly competent public health official. But he had a duty to speak truth to power and to honestly identify and report verified cholera outbreaks over an extended period,” The New York Times quoted Gostin as saying in May 2017, before Tedros was elected to lead the organization.

The WHO “might lose its legitimacy” if it was led by someone who has been accused of covering up epidemics in his home country.

In September 2017, about four months after Tedros, 55, was elected as WHO director-general, some U.S. doctors specializing in infectious diseases, wrote an open letter to him, holding him and the WHO responsible for refusing to classify a cholera outbreak in Sudan in an attempt to guard its global reputation.

“Your silence about what is clearly a massive cholera epidemic in Sudan daily becomes more reprehensible,” they wrote. “Your failure to transport stool samples from victims in Sudan to Geneva for official confirmation of cholera makes you fully complicit in the terrible suffering and dying that continues to spread, out of control, with daily new reports confirming that this is indeed a cholera epidemic.

“The inevitable history that will be written of this epidemic will surely cast you in an unforgiving light.”

Tedros has denied the allegations, calling them attempts to harm his reputation before his election.

Tedros was part of the Ethiopian regime during gross human rights violations

When Tedros was Ethiopia’s minister of Foreign Affairs between 2012 and 2016 and was part of the governing party’s and coalition’s leadership committees, the country was accused of human rights violations, including the killing of protesters and political targeting of opponents and journalists.

“Large-scale and unprecedented protests swept through Ethiopia’s largest region of Oromia beginning in November 2015, and in the Amhara region from July 2016. Ethiopian security forces cracked down on these largely peaceful demonstrations, killing more than 500 people,” the Human Rights Watch said in a report during the time.

“Scores of people fleeing security force gunfire and teargas during the annual Irreecha festival died in a stampede on October 2 in Bishoftu, Oromia region. On October 9, following the destruction of some government buildings and private property by youths, the government announced a draconian and far-reaching six-month countrywide state of emergency, which prescribes sweeping and vaguely worded restrictions on a broad range of actions and undermines free expression, association, and peaceful assembly.”

The report added, “The protests occurred against a background of nearly non-existent political space: in parliament, the ruling coalition has 100 percent of seats, there are restrictions on civil society and independent media, and those who do not actively support the government often face harassment and arbitrary detention.”

When the Ethiopian government proposed expansion of the municipal boundary of the capital, Addis Ababa, in 2016, protests followed in which “security forces arrested tens of thousands of students, teachers, opposition politicians, health workers, and those who sheltered or assisted fleeing protesters.”

The HRW also said the government at the time sought to control and gag the media and forced many journalists “to choose between self-censorship, harassment and arrest, or exile.”

Tedros was given the Jimmy and Rosalynn Carter Humanitarian Award in 2011

Tedros was the recipient of the Jimmy and Rosalynn Carter Humanitarian Award in 2011 when he was Ethiopia’s minister of Health.

“A pioneer in malaria research, Dr. Tedros has devoted his life to public service and scientific research,” it was noted at the time. “Dr. Tedros is recognized for his leadership in the rapidly evolving field of global health, and has worked to enhance Ethiopia’s active engagement in major international forums… Through all his appointments and activities, he has kept his eye on the prize: Bringing about a real and lasting improvement in the health conditions of his own country.”

“In his five years as Ethiopia’s Minister of Health,” Dr. John Hardman, president and CEO of The Carter Center, said at the time, Dr. Tedros “has embarked on an ambitious effort to improve the health of Ethiopians through efforts to address specific diseases such as malaria and HIV/AIDS, and to improve the structure and capacity of Ethiopia for health services, with a special emphasis on maternal care.”

https://www.christianpost.com/news/who-is-tedros-adhanom-ghebreyesus-3-things-you-need-to-know.html

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Одлична тема. УН су пуне свакаквих корумпираних бирократа.

То легло покварењака треба мало проветрити.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

WHO Chief Tedros Has Got to Go

who-dunnit-.jpg?fit=800%2C450&ssl=1

World Health Organization Director General Tedros Adhanom Ghebreyesus attends a news conference on the coronavirus in Geneva, Switzerland, February 24, 2020. (Denis Balibouse/Reuters)

The international public-health group’s head has aided China’s coverup of the COVID-19 pandemic at every turn, endangering countless lives in the process.

 

If the deadly and destructive made-in-China COVID-19 crisis has a silver lining, it is this: The strengths and weaknesses of particular leaders, governments, and institutions around the world have been exposed by the pandemic, thus providing an impetus for reform.

The World Health Organization (WHO) has come under particular scrutiny at a time of rising skepticism about the ability of international institutions to act responsibly and transparently independent of corrupt political influence. The U.S., which is by far the single largest funder of the WHO, has enormous leverage in this case, and is now beginning to use it: The Trump administration, angered by the WHO’s role in the pandemic crisis, recently announced that it would suspend and review the $400 million annual American contribution to the group.

 

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, the WHO’s director-general, bears primary responsibility for its missteps in responding to the crisis, particularly its crucial early delay in classifying COVID-19 as a Public Health Emergency of International Concern. It is thus appropriate to inquire about his background and the motivations that have driven his actions in this pandemic.

Tedros, a trained microbiologist who did earn an MSc in the immunology of infectious diseases at the University of London, was Ethiopia’s minister of health from 2005 to 2012, and subsequently its minister of foreign affairs from 2012 to 2016. He was also served on the nine-member executive committee of the Tigray People’s Liberation Front (TPLF), one of four ethnically based political parties making up the Ethiopian People’s Revolutionary Democratic Front (EPRDF), the brutal authoritarian regime that ruled Ethiopia with an iron fist from 1991 to 2019.

When Tedros sought to become WHO director-general in 2017, he met with fierce opposition to his candidacy from Ethiopians angry with his service to and defense of the country’s abusive regime, as well as his record as minister of health. He was ultimately confirmed despite allegations that, as minister of health, he directed the cover-up of three deadly cholera epidemics by simply insisting that they were Acute Watery Diarrhea (AWD), apparently hoping to avoid the impact that the public admission of a cholera epidemic might have had on Ethiopian tourism and the image of his party.

 

 

In retrospect, that episode bears a striking, chilling resemblance to the WHO’s response to the coronavirus’s appearance in China.

For as long as he could, Tedros was happy to validate Beijing’s clumsy efforts to minimize and downplay the viral outbreak in Wuhan. While China was actively covering up the virus and censoring information about it, Tedros lavished praise on Xi Jinping’s response as “transparent,” “responsible,” and “setting a new standard of the world.” Even as international pressure grew, he delayed declaring the outbreak a Public Health Emergency of International Concern. When the declaration was finally made on January 30, 2020, he was careful to say that, it was “not a vote of no confidence in China. On the contrary, WHO continues to have the confidence in China’s capacity to control the outbreak.”

Days later, at a time when China had reported 361 deaths from the virus — and when, we know now, the actual number of Chinese deaths was actually much higher — Tedros, echoing the Chinese government’s stance, remained adamantly opposed to restrictions that would “unnecessarily interfere with international trade and travel” in an effort to stop the pandemic’s spread. Until at least as late as February 29, shortly before the extent of the pandemic’s global reach and threat began to become clear, WHO was still officially opposed to such restrictions. The Chinese Communist Party (CCP), in turn, was all too happy to criticize the United States and other countries that had imposed early travel restrictions on China as having “violated the WHO’s advice.”

 

Meanwhile, plenty of countries believed the CCP and Tedros’s WHO, and chose not to implement necessary border controls against the epidemic. As a result, the virus began to spread from country to country across the globe, until even those nations that had tried to restrict travel from affected areas early on were powerless to stop it from invading their shores.

What makes all of this even less forgivable is that the Tedros-led WHO was informed of the truth about the virus at a time when life-saving action could have been taken, and chose to ignore it. On December 31, 2019, scientists in Taiwan, which continues to be excluded from the WHO due to Chinese pressure, notified WHO officials of evidence of “human-to-human” transmission, but the officials did not pass on this information to other countries. (Ironically, Taiwan, forced to deal with the threat without any help from the WHO, fared better than many other countries in the end, because its natural distrust of the CCP meant it was not fooled by Beijing’s efforts to downplay the outbreak’s seriousness.)

 

For as long as he could, Tedros ignored Taiwan’s warnings and validated China’s grossly negligent lies. But when the world finally began to awaken to the threat of COVID-19, Tedros almost immediately began blaming the international community for its earlier inaction. On March 11, 2020, as the WHO declared that the coronavirus had become a global pandemic, Tedros had the gall to say that “some countries are struggling with a lack of resolve,” that the WHO was “deeply concerned . . . by the alarming levels of inaction,” and that “some countries are not approaching this threat with the level of political commitment needed to control it.”

There is a lesson to be learned from WHO’s response to this global crisis, and it concerns the corruption of international institutions by authoritarian regimes. Tedros favors dictators because he is favored by them, and vice-versa. His candidacy for director-general of the WHO was endorsed by health ministers from Algeria and numerous other nondemocratic countries. The World Health Assembly approved him for the post with an overwhelming 133 votes out of 185, despite strong opposition from many Ethiopians who knew his derisory domestic record. China was a major backer of Tedros’s candidacy, as was his own TPLF party, which spent millions of dollars on his campaign.

 

Not surprisingly, Tedros’s record at the WHO has been one of whitewashing and coddling dictatorships. On October 18, 2017, only three months into his tenure as director-general, Tedros appointed Zimbabwe’s Robert Mugabe, one of the longest-ruling and most brutal dictators on the planet, to serve as a WHO goodwill ambassador focused on tackling non-communicable diseases in Africa. “I am honored to be joined by President Mugabe of Zimbabwe, a country that places universal health coverage and health promotion at the center of its policies to provide healthcare to all,” he said at a conference in Uruguay announcing the decision. (After the appointment was widely condemned by influential leaders in the health sector, politicians, and human-rights defenders, he eventually rescinded it.)

Of course, one need not even mention Tedros’s general affinity for dictators to explain his direction of the WHO’s response to the coronavirus pandemic. The CCP and Tedros clearly enjoy a reciprocal relationship, one based on material interests as well as common values. The CCP donated generously to Ethiopia while Tedros was the Ethiopian foreign minister, and provided forceful backing of his campaign to lead the WHO. In response to the widespread criticism of the organization’s mishandling of the coronavirus outbreak, Chinese state-run media outlets have vigorously defended Tedros, claiming he is being “attacked by the West” for “helping us.”

The ultimate, primary responsibility for the COVID-19 pandemic lies with CCP authorities, who concealed the outbreak from the beginning and suppressed the spread of accurate information about it. But Tedros also bears significant responsibility for aiding and abetting the CCP’s coverup. He is a living testament to the success of Beijing’s aggressive efforts to coopt international institutions to its will, efforts that must be stopped sooner rather than later. And his actions have endangered hundreds of thousands if not millions of lives across the globe. The free citizens and governments of the world should not rest until he is removed from his post atop the WHO.

— Jianli Yang is the founder and president of Citizen Power Initiatives for China. Aaron Rhodes is the president of the Forum for Religious Freedom-Europe, the human-rights editor of Dissident magazine, and the author of The Debasement of Human Rights

https://www.nationalreview.com/2020/04/who-chief-tedros-has-got-to-go/

Link to comment
Подели на овим сајтовима

The Comprehensive Timeline of China’s COVID-19 Lies

china-soldiers-masks.jpg?fit=789%2C460&ssl=1

Paramilitary officers wearing face masks to contain the spread of COVID-19 coronavirus walk along a street in Beijing, China, March 18, 2020. (Carlos Garcia Rawlins/Reuters)

On today’s menu: a day-by-day, month-by-month breakdown of China’s coronavirus coverup and the irreparable damage it has caused around the globe.

The Timeline of a Viral Ticking Time Bomb

The story of the coronavirus pandemic is still being written. But at this early date, we can see all kinds of moments where different decisions could have lessened the severity of the outbreak we are currently enduring. You have probably heard variations of: “Chinese authorities denied that the virus could be transferred from human to human until it was too late.” What you have probably not heard is how emphatically, loudly, and repeatedly the Chinese government insisted human transmission was impossible, long after doctors in Wuhan had concluded human transmission was ongoing — and how the World Health Organization assented to that conclusion, despite the suspicions of other outside health experts.

Clearly, the U.S. government’s response to this threat was not nearly robust enough, and not enacted anywhere near quickly enough. Most European governments weren’t prepared either. Few governments around the world were or are prepared for the scale of the danger. We can only wonder whether accurate and timely information from China would have altered the way the U.S. government, the American people, and the world prepared for the oncoming danger of infection.

Some point in late 2019: The coronavirus jumps from some animal species to a human being. The best guess at this point is that it happened at a Chinese “wet market.”

December 6: According to a study in The Lancet, the symptom onset date of the first patient identified was “Dec 1, 2019 . . . 5 days after illness onset, his wife, a 53-year-old woman who had no known history of exposure to the market, also presented with pneumonia and was hospitalized in the isolation ward.” In other words, as early as the second week of December, Wuhan doctors were finding cases that indicated the virus was spreading from one human to another.

December 21: Wuhan doctors begin to notice a “cluster of pneumonia cases with an unknown cause.

December 25: Chinese medical staff in two hospitals in Wuhan are suspected of contracting viral pneumonia and are quarantined. This is additional strong evidence of human-to-human transmission.

Sometime in “Late December”: Wuhan hospitals notice “an exponential increase” in the number of cases that cannot be linked back to the Huanan Seafood Wholesale Market, according to the New England Journal of Medicine.

December 30: Dr. Li Wenliang sent a message to a group of other doctors warning them about a possible outbreak of an illness that resembled severe acute respiratory syndrome (SARS), urging them to take protective measures against infection.

December 31: The Wuhan Municipal Health Commission declares, “The investigation so far has not found any obvious human-to-human transmission and no medical staff infection.” This is the opposite of the belief of the doctors working on patients in Wuhan, and two doctors were already suspected of contracting the virus.

Three weeks after doctors first started noticing the cases, China contacts the World Health Organization.

Tao Lina, a public-health expert and former official with Shanghai’s center for disease control and prevention, tells the South China Morning Post, “I think we are [now] quite capable of killing it in the beginning phase, given China’s disease control system, emergency handling capacity and clinical medicine support.”

January 1: The Wuhan Public Security Bureau issued summons to Dr. Li Wenliang, accusing him of “spreading rumors.” Two days later, at a police station, Dr. Li signed a statement acknowledging his “misdemeanor” and promising not to commit further “unlawful acts.” Seven other people are arrested on similar charges and their fate is unknown.

 

Also that day, “after several batches of genome sequence results had been returned to hospitals and submitted to health authorities, an employee of one genomics company received a phone call from an official at the Hubei Provincial Health Commission, ordering the company to stop testing samples from Wuhan related to the new disease and destroy all existing samples.”

According to a New York Times study of cellphone data from China, 175,000 people leave Wuhan that day. According to global travel data research firm OAG, 21 countries have direct flights to Wuhan. In the first quarter of 2019 for comparison, 13,267 air passengers traveled from Wuhan, China, to destinations in the United States, or about 4,422 per month. The U.S. government would not bar foreign nationals who had traveled to China from entering the country for another month.

January 2: One study of patients in Wuhan can only connect 27 of 41 infected patients to exposure to the Huanan seafood market — indicating human-to-human transmission away from the market. A report written later that month concludes, “evidence so far indicates human transmission for 2019-nCoV. We are concerned that 2019-nCoV could have acquired the ability for efficient human transmission.”

Also on this day, the Wuhan Institute of Virology completed mapped the genome of the virus. The Chinese government would not announce that breakthrough for another week.

January 3: The Chinese government continued efforts to suppress all information about the virus: “China’s National Health Commission, the nation’s top health authority, ordered institutions not to publish any information related to the unknown disease, and ordered labs to transfer any samples they had to designated testing institutions, or to destroy them.”

Roughly one month after the first cases in Wuhan, the United States government is notified. Robert Redfield, the director of the Centers for Disease Control and Prevention, gets initial reports about a new coronavirus from Chinese colleagues, according to Health and Human Services secretary Alex Azar. Azar, who helped manage the response at HHS to earlier SARS and anthrax outbreaks, told his chief of staff to make sure the National Security Council was informed.

Also on this day, the Wuhan Municipal Health Commission released another statement, repeating, “As of now, preliminary investigations have shown no clear evidence of human-to-human transmission and no medical staff infections.

 

January 4: While Chinese authorities continued to insist that the virus could not spread from one person to another, doctors outside that country weren’t so convinced. The head of the University of Hong Kong’s Centre for Infection, Ho Pak-leung, warned that “the city should implement the strictest possible monitoring system for a mystery new viral pneumonia that has infected dozens of people on the mainland, as it is highly possible that the illness is spreading from human to human.”

January 5: The Wuhan Municipal Health Commission put out a statement with updated numbers of cases but repeated, “preliminary investigations have shown no clear evidence of human-to-human transmission and no medical staff infections.

January 6: The New York Times publishes its first report about the virus, declaring that “59 people in the central city of Wuhan have been sickened by a pneumonia-like illness.” That first report included these comments:

Wang Linfa, an expert on emerging infectious diseases at the Duke-NUS Medical School in Singapore, said he was frustrated that scientists in China were not allowed to speak to him about the outbreak. Dr. Wang said, however, that he thought the virus was likely not spreading from humans to humans because health workers had not contracted the disease. “We should not go into panic mode,” he said.

Don’t get too mad at Wang Linfa; he was making that assessment based upon the inaccurate information Chinese government was telling the world.

Also that day, the CDC  “issued a level 1 travel watch — the lowest of its three levels — for China’s outbreak. It said the cause and the transmission mode aren’t yet known, and it advised travelers to Wuhan to avoid living or dead animals, animal markets, and contact with sick people.”

Also that day, the CDC offered to send a team to China to assist with the investigation. The Chinese government declined, but a WHO team that included two Americans would visit February 16.

January 8: Chinese medical authorities claim to have identified the virus. Those authorities claim and Western media continue to repeat, “there is no evidence that the new virus is readily spread by humans, which would make it particularly dangerous, and it has not been tied to any deaths.”

The official statement from the World Health Organization declares, “Preliminary identification of a novel virus in a short period of time is a notable achievement and demonstrates China’s increased capacity to manage new outbreaks . . . WHO does not recommend any specific measures for travelers. WHO advises against the application of any travel or trade restrictions on China based on the information currently available.”

January 10: After unknowingly treating a patient with the Wuhan coronavirus, Dr. Li Wenliang started coughing and developed a fever. He was hospitalized on January 12. In the following days, Li’s condition deteriorated so badly that he was admitted to the intensive care unit and given oxygen support.

The New York Times quotes the Wuhan City Health Commission’s declaration that “there is no evidence the virus can spread among humans.” Chinese doctors continued to find transmission among family members, contradicting the official statements from the city health commission.

January 11: The Wuhan City Health Commission issues an update declaring, “All 739 close contacts, including 419 medical staff, have undergone medical observation and no related cases have been found . . . No new cases have been detected since January 3, 2020. At present, no medical staff infections have been found, and no clear evidence of human-to-human transmission has been found.” They issue a Q&A sheet later that day reemphasizing that “most of the unexplained viral pneumonia cases in Wuhan this time have a history of exposure to the South China seafood market. No clear evidence of human-to-human transmission has been found.”

Also on this day, political leaders in Hubei province, which includes Wuhan, began their regional meeting. The coronavirus was not mentioned over four days of meetings.

January 13: Authorities in Thailand detected the virus in a 61-year-old Chinese woman who was visiting from Wuhan, the first case outside of China. “Thailand’s Ministry of Public Health, said the woman had not visited the Wuhan seafood market, and had come down with a fever on Jan. 5. However, the doctor said, the woman had visited a different, smaller market in Wuhan, in which live and freshly slaughtered animals were also sold.”

January 14: Wuhan city health authorities release another statement declaring, “Among the close contacts, no related cases were found.” Wuhan doctors have known this was false since early December, from the first victim and his wife, who did not visit the market.

The World Health Organization echoes China’s assessment: “Preliminary investigations conducted by the Chinese authorities have found no clear evidence of human-to-human transmission of the novel coronavirus (2019-nCoV) identified in Wuhan, China.

This is five or six weeks after the first evidence of human-to-human transmission in Wuhan.

January 15: Japan reported its first case of coronavirus. Japan’s Health Ministry said the patient had not visited any seafood markets in China, adding that “it is possible that the patient had close contact with an unknown patient with lung inflammation while in China.”

The Wuhan Municipal Health Commission begins to change its statements, now declaring, “Existing survey results show that clear human-to-human evidence has not been found, and the possibility of limited human-to-human transmission cannot be ruled out, but the risk of continued human-to-human transmission is low.” Recall Wuhan hospitals concluded human-to-human transmission was occurring three weeks earlier. A statement the next day backtracks on the possibility of human transmission, saying only, “Among the close contacts, no related cases were found.

January 17: The CDC and the Department of Homeland Security’s Customs and Border Protection announce that travelers from Wuhan to the United States will undergo entry screening for symptoms associated with 2019-nCoV at three U.S. airports that receive most of the travelers from Wuhan, China: San Francisco, New York (JFK), and Los Angeles airports.

The Wuhan Municipal Health Commission’s daily update declares, “A total of 763 close contacts have been tracked, 665 medical observations have been lifted, and 98 people are still receiving medical observations. Among the close contacts, no related cases were found.”

January 18: HHS Secretary Azar has his first discussion about the virus with President Trump. Unnamed “senior administration officials” told the Washington Post that “the president interjected to ask about vaping and when flavored vaping products would be back on the market.

Despite the fact that Wuhan doctors know the virus is contagious, city authorities allow 40,000 families to gather and share home-cooked food in a Lunar New Year banquet.

January 19: The Chinese National Health Commission declares the virus “still preventable and controllable.” The World Health Organization updates its statement, declaring, “Not enough is known to draw definitive conclusions about how it is transmitted, the clinical features of the disease, the extent to which it has spread, or its source, which remains unknown.”

January 20: The Wuhan Municipal Health Commission declares for the last time in its daily bulletin, “no related cases were found among the close contacts.

That day, the head of China’s national health commission team investigating the outbreak, confirmed that two cases of infection in China’s Guangdong province had been caused by human-to-human transmission and medical staff had been infected.

Also on this date, the Wuhan Evening News newspaper, the largest newspaper in the city, mentions the virus on the front page for the first time since January 5.

 

January 21: The CDC announced the first U.S. case of a the coronavirus in a Snohomish County, Wash., resident who returning from China six days earlier.

By this point, millions of people have left Wuhan, carrying the virus all around China and into other countries.

January 22: WHO director-general Tedros Adhanom Ghebreyesus continued to praise China’s handling of the outbreak. “I was very impressed by the detail and depth of China’s presentation. I also appreciate the cooperation of China’s Minister of Health, who I have spoken with directly during the last few days and weeks. His leadership and the intervention of President Xi and Premier Li have been invaluable, and all the measures they have taken to respond to the outbreak.”

In the preceding days, a WHO delegation conducted a field visit to Wuhan. They concluded, “deployment of the new test kit nationally suggests that human-to-human transmission is taking place in Wuhan.” The delegation reports, “their counterparts agreed close attention should be paid to hand and respiratory hygiene, food safety and avoiding mass gatherings where possible.”

At a meeting of the WHO Emergency Committee, panel members express “divergent views on whether this event constitutes a “Public Health Emergency of International Concern’ or not. At that time, the advice was that the event did not constitute a PHEIC.”

President Trump, in an interview with CNBC at the World Economic Forum in Davos, Switzerland, declared, “We have it totally under control. It’s one person coming in from China. We have it under control. It’s going to be just fine.

January 23: Chinese authorities announce their first steps for a quarantine of Wuhan. By this point, millions have already visited the city and left it during the Lunar New Year celebrations. Singapore and Vietnam report their first cases, and by now an unknown but significant number of Chinese citizens have traveled abroad as asymptomatic, oblivious carriers.

January 24: Vietnam reports person-to-person transmission, and Japan, South Korea, and the U.S report their second cases. The second case is in Chicago. Within two days, new cases are reported in Los Angeles, Orange County, and Arizona. The virus is in now in several locations in the United States, and the odds of preventing an outbreak are dwindling to zero.

On February 1, Dr. Li Wenliang tested positive for coronavirus. He died from it six days later.

One final note: On February 4, Mayor of Florence Dario Nardella urged residents to hug Chinese people to encourage them in the fight against the novel coronavirus. Meanwhile, a member of Associazione Unione Giovani Italo Cinesi, a Chinese society in Italy aimed at promoting friendship between people in the two countries, called for respect for novel coronavirus patients during a street demonstration. “I’m not a virus. I’m a human. Eradicate the prejudice.”

ADDENDUM: We’ll get back to regular politics soon enough. In the meantime, note that Bernie Sanders held a virtual campaign event Sunday night “from Vermont, railing against the ongoing Senate coronavirus rescue bill. He skipped a key procedural vote on that bill.”

https://www.nationalreview.com/the-morning-jolt/chinas-devastating-lies/

Link to comment
Подели на овим сајтовима

On 20.4.2020. at 7:25, Bernard рече

Тедрос је први директор СЗО који није доктор медицине, упркос његовом инсистирању на коришћењу докторске титуле. Његов докторат из области филозофије здравља заједнице тиче се „истраживања о утицају брана на преношење маларије у региону Тиграј у Етиопији“.

Ајоооој. Па да ли је могући да људи који претендују да се баве овако важним питањима као што је корпупција у СЗО, дозвољавају себи да буду оволико глупи и неупућени?!

Цитирано је преузето директно са википедије и онда је необразовани новинар све погрешно сконтао.

Цитат

Tedros is the first non-physician and first African in the role.

Значи ово је тачно. Али све остало је срамотно незнање и мешање баба и жаба. 

Каже чланак, ”први директор СЗО који није доктор медицине, упркос његовом инсистирању на коришћењу докторске титуле”. Доктор медицине је просто лекар. Заправо, доктори медицине нису доктори, него лекари, и они су ти који инсистирају на коришћену титуле коју технички немају, па је погрешан назив ушао међу народ, ако ћемо баш да терамо мак на конац. Док је овај Тедрос ”прави доктор” и има пуно техничко и легално право на титулу, иако мени лично није јасно да неко инсистира да га зову доктором. Ко кад би неко захтевао да га зову еј, пчелару, еј програмеру, еј гитаристо, еј адвокату, еј кувару итд... Посо ко посо, позиција ко позиција. 

Доктор или на енглеском PhD, што се може превести као доктор философије није неко ко је докторирао философију (тј. може бити, ал не мора), него неко ко је докторирао било шта. А назив титуле долази из оног периода кад науке нису биле диференциране, него су потпадале под филосфију. Тако је доктор хемије ”доктор философије у хемији”, а не ”доктор философије хемије”, иако је и то могуће, ал је нешто сасвим друго. Наравно, има лекара који јесу доктори - докторирали су медицинске науке, али већина то нису. И Тедрос није ”доктор философије здравља заједнице” (чешћи назив у српском језику је јавно здравље), него је докторирао на тему јавног здравља, конкретно, о утицају брана на ширење маларије у једном региону у Етиопији. Контам да има неке везе с тим да комарци праве легла око тих брана или шта год. Практична, а не философска студија.  

Чланак јасно покушава да оспори његове квалификације јер ”није доктор медицине”, читај лекар, него ”доктор философије ”, што је, ко шта написах нетачно, и као је неки тамо политичар који је на позицији само зато јер је упознао Гејтса који га је ту поставио, а не зато што је стручан. А кад се погледа биографија, испада да је, макар на папиру, стручнији од већине лекара да буде ту где јесте.

Цитат

In 1986, Tedros received a Bachelor of Science (BSc) degree in Biology from the University of Asmara.[12] In 1992, Tedros received a Master of Science (MSc) degree in Immunology of Infectious Diseases from the London School of Hygiene & Tropical Medicine at the University of London.[7] In 2000, he earned a PhD in community health from the University of Nottingham for research investigating the effects of dams on the transmission of malaria in the Tigray region of Ethiopia.[13]

Можда је лопов и то свакако треба истражити, ал не брукајте се више људи с оваквим незнањем ако заиста мислите да вас неко узме за озбиљно.

 • Свиђа ми се 1
Link to comment
Подели на овим сајтовима

2 hours ago, Grizzly Adams said:

Одлична тема. УН су пуне свакаквих корумпираних бирократа.

То легло покварењака треба мало проветрити.

Nije to za mene ništa novo! To je trebalo uraditi još pre petnaestak godina. Nije mi samo jasno kome će to uspeti i kako.....

pa080036.jpg

pa080041.jpg

pa080047.jpg

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Covid-19 omajal zaupanje v svetovno zdravstveno organizacijo (WHO)

Ameriški mediji navajajo mnenja in ugotovitve, da OZN sodeluje pri kitajskih prikrivanjih in lažeh, generalni direktor svetovne zdravstvene organizacije WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus na škodo drugih favorizira in ščiti Kitajsko. To se dogaja kljub temu, da ZDA tej mednarodni organizaciji na leto namenijo med 400 in 500 milijonov dolarjev, Kitajska pa le 40 milijonov dolarjev. WHO ni več mogoče zaupati, Amerika mora najti druge načine za doseganje svojih interesov, potrebno je prekiniti ameriško financiranje. V ZDA menijo, če se WHO obnaša kot KKP, potem naj jo Kitajska tudi plačuje …

Nekateri slovenski mediji pojejo direktorju WHO slavospeve, ameriški mediji pa poročajo, da je bil član genocidnega komunističnega režima v Etiopiji. Pripadal je maoistični organizaciji FPLT. Obtožujejo ga, da je kot minister za zdravje v Etiopiji prikril epidemijo kolere. Ko je prišel na vrh WHO, je podpiral Roberta Mugabeja, kateremu priče pripisujejo zločine proti človeštvu. Tudi v epidemiji, kateri smo priče, se predsednik WHO ni izkazal. Soodgovoren je za velikanske zamude pri ukrepanju in razširitev covid-19 po vsem svetu. Do prve okužbe naj bi na Kitajskem prišlo že 17. novembra. Zdravniki, ki so skušali svet obveščati o smrtnosti covid-19, so bili utišani, nekateri so izginili. Predsednik WHO je še 12. januarja kot papagaj ponavljala stališča KKP. Nasprotoval je ameriškemu predsedniku, ki je prekinil letalske povezave s Kitajsko. Šele konec januarja in v začetku februarja je vodstvo WHO opozorilo na resnost situacije.

Zanimivo, da je ena izmed najtesnejših sodelavcev predsednika WHO tudi Peng Liyuan, žena kitajskega predsednika Xi-ja, torej kitajska prva dama. Znano je, da KKP izvaja politiko »prisiljenih splavov«, da prodaja organe ubitih oporečnikov … Je Tedros Adhanom Ghebreyesus kdaj povzdignil glas proti tem v nebo pijočim grehom?

tedros-adhanom-ghebreyesus-in-xi-jinping

WWW.CASNIK.SI

V ozadju spopada s covid-19 poteka spopad za prihodnjo ureditev sveta. Bo v prihodnosti prišlo do prve svetovne vlade, ko bo...

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Did WHO's China ties slow decision to declare emergency?

Beijing has contributed money and leadership to the UN agency

RINTARO HOSOKAWA and TSUKASA HADANO, Nikkei staff writers February 01, 2020 03:51 JST
https%3A%2F%2Fs3-ap-northeast-1.amazonaw
Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 17 часа, Grizzly Adams рече

Одлична тема. УН су пуне свакаквих корумпираних бирократа.

То легло покварењака треба мало проветрити.

Ti bi bio dobar aparatčik :) 

U Rusiji, i u Washington'u (tamo se zovu cincinnati ili tako nekako), su aparatčik još uvek na dobrom glasu ;) 

Sine, šta želiš da postaneš kad porasteš? Aparatčik! :smeh1:

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Чланови који сада читају   0 чланова

  • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
 • Сличан садржај

  • Од Trifke,
   Passover Lamb could be Sacrificed on Temple Mount for first Time in 2,000 Years
   ENDTIMEHEADLINES.ORG OPINION (ETH) - Recently we reported on how there has been an increase in activity in regards to the push for what many are...  
  • Од JESSY,
   David Sinclair, genetičar s Harvarda, tvrdi da starenje ne bismo trebali doživljavati kao prirodnu posljedicu životnog ciklusa
   Izvor: Profimedia / Autor: Auto
   Starenje doživljavamo kao nakupljanje svih ostalih stanja koja postaju sve češća s godinama - raka, demencije, fizičke slabosti... No, sve više znanstvenika dovodi u pitanje osnovnu koncepciju starenja. Što kad bismo mogli zaustaviti smrt, ili je potpuno spriječiti? Što ako su bolesti koje nas pogađaju u starosti simptomi, a ne uzroci? Što bi se promijenilo kad bismo starenje klasificirali kao bolest?
   Od davnina se na starenje gleda kao na neizbježan, nezaustavljiv i prirodan ciklus. 'Prirodni uzroci' glavni su uzrok smrti starijih osoba, čak i kad umiru zbog raznih patoloških stanja. No ne misle svi tako. David Sinclair, genetičar s Harvarda, tvrdi da starenje ne bismo trebali doživljavati kao prirodnu posljedicu životnog ciklusa već kao stanje. Starost je, kaže on, patologija i kao takva može se i liječiti, piše Technology Review.
  • Од gsubotic,
   Pomoz' Bog!
   Mom prijatelju je juče umrlo tek rođeno dijete. Tačnije, beba je umrla iznenada treći dan nakon rođenja.
   Kada je otac djeteta otišao kod sveštenika, on mu je rekao da ne može da služi molitvu na sahrani, jer je dijete živjelo manje od 8 dana.
   Beba je umrla iznenada, nije se ni slutilo da nešto nije u redu da bi se pozvao sveštenik da krsti dijete.
   Zanima me ako neko može da mi objasni kakvo je to pravilo od 8 dana i da li je moguće da crkva nema neku molitvu za takve slučajeve, da ispoštuje porodicu umrle novorođenčadi, a služi se na sahranama osoba koji su izvršili samoubistvo recimo.
   Zar je u interesu crkve da gubi vjernike tako, da ne smisli neko rješenje za ovakve situacije?
  • Од kopitar,
   Papa o kanonizaciji kardinala Stepinca: 'On je blažen, može mu se moliti, ali do svetosti moramo izučiti neke povijesne točke' | Bitno.net https://www.bitno.net/vijesti/papa-o-kanonizaciji-kardinala-stepinca-on-je-blazen-moze-mu-se-moliti-ali-do-svetosti-moramo-izuciti-neke-povijesne-tocke/#.XNLBKD5Xuj4.whatsapp
×
×
 • Креирај ново...