Jump to content
obi-wan

Протопрезвитер проф. др. Дарко Ђого - АПЕЛ

Rate this topic

Recommended Posts

Уважени представницима свих нивоа власти у Републици Србији, Републици Српској, Црној Гори и Федерацији Босне и Херцеговине,

Драге даме и уважена господо,

Обраћам Вам се овим јавним апелом као човјек који је бар један дио живота и не мало душе посветио црквама и манастирима који се налазе на територији заједнице која вам је у политичком процесу повјерена на управљање. Као онај ко се родио или сродио са православним људима на територијама које имате обавезу и част да надзирете и доносите одговарајуће одлуке.
У претходном периоду се намјерно нисам јавно оглашавао, иако су бројни медији то од мене тражили готово свакодневно схватајући озбиљност ситуације као и држаћи се начела да је и добра, па и лоша управа у оваквим ситуацијама боља од расула и самовоље. То не бих чинио ни сада када не бисмо дошли до једне границе унутар које, из перспективе мене лично али и многобројних православних Хришћана углавном српске народности не постоји реална опасност да изнесене мјере опреза и пажње прерасту у потпуно обесмишљавање живота као таквог. У питању су најављене мјере увођења полицијског часа и мјере потпуне забране кретаља за вријеме Васкрса и дана непосредно прије и у току празновања тог Празника Суштине Хришћанске вјере.

Нећу вас напомињати да смо сви у овом нашем друштву - укључујући и православне Хришћане - подносили тешко мјере које су неопходне. Заједничка је то мука, свачија. И брига и забринутост и немогућност да сахраните и оплачете драге у присуству вољених и немогућност да их се опет сјетите. Много шта. Заједно смо све то прошли и пролазимо и пролазићемо и даље. Свачија је то жртва. Сви смо се помало повукли да бисмо покушали да не видимо код нас претужне и потсне сцене из Италије, Шпаније, Сједињених Америчких Држава. Али морам да скренем пажњу да постоји једна граница када ће мјере укинути живот сам. Оно што чини његов смисао.

Знам да питање о смислу живота данас не стоји нити у једном уставу. Да "одвојеност Цркве од државе" значи да се држава и не брине да нама да неки смисао. Али, видите: држава бар не смије да нам брани да у оквиру наших уставних права - која су права загарантована уставом сваке модерне државе - ми тражимо и налазимо Смисао. Ја сада немам намјеру да држим час вјеронауке. Па, ипак, морам да вам напоменем: празник Христовог Васкрсења за нас Хришћане није тек један празник. Није "нерадни дан". Није прилика за роштиљање. Није прилика да причамо о свему и свачему осим о Христу. Христово Васкрсење за нас јесте Све. Да, буквално СВЕ. Када ујутро, рано, у 5 часова, свештеник први пут ускликне "Христос воскресе!" и ми му одговоримо "Ваистину воскресе!" - наш живот добија смисао, наше трагедије утјеху, наши неопојани преци опијело, наша нерођена дјеца прву молитву, наша земља благослов. Ви, наравно, не морате у то да вјерујете. Али вас молим да имате разумијевања да ни ми којима то јесте смисао живота не можемо а да га не живимо.

Постоји у ДеЕгзиперијевом Малом Принцу она епизода о краљу. Молим вас, као сестре и браћу - прочитајте је! Не може власт заповиједати оно што човјек не може да испуни. Питајте мало - можда први пут са искреном знатижељом - оне из ваших структура, Вама нижеподређене, из ваших парија начелнике општина, и људе који нису изгубили додир са стварношћу шта мисле о најавама. Има још људи, дивних, који ће вам рећи да ћете и њих натјерати да крше неиспуњиве законе. Прочитајте Дјела Апостолска, а ако не њих - бар Антигону. "зар мислиш да закони твоји људски могу укинути божанске - та ти си смртан створ"... Постоји једна граница преко које се не може. Умираћемо у тишини - треба тако, живјећемо на дистанци - треба тако, али да не будемо на Васркрс на Литургији свих Литургија, да не будемо на Литургији самој, мајци свих Литургија - ко то може тражити од нас?

Зато и немојте. Ако морате радити што морате радити, имајте разума бар да јутро од 5 часова до 9 у недјељу не буде полицијски час. Ево, као и досада, трудићемо се да у свему будемо добар пријатељ вашим напорима. Али у то доба нико не роштиља, нико не окупља родбину. У то доба само Хришћани славе побједу Живота над Смрћу. И да не вјерујете (ваше право, свакако), пустите Нас.

Нешто мора бити битно и у овом стању. Све се може електронски. Али литургија не може. Она може да се гледа у немогућности, али сви знамо да она тражи и присуство вјерног народа. И сами знате да не може све електронски. Сваки дан гледамо како се састајете у кризним штабовима, на конференцијама за штампу. Неки од тих сусрета са мелем за душу, неки потпуно непродуктивни и панични. Али ако је вама неопходно да нам кажете пред камерама и да се крећете, да сес састајете и гледате лицем к лицу - и нама је то неопходно.Не тражимо слободу да правимо сабрања (вашаре, тефериче, панађуре). Има тога и било је ту неукуса и претјериваа и мимо овога. Не тражимо литије. Тражимо Смисао. Литургију.

Желим вам од Бога здравље и за све вас се Богу молим. Послушајте. Не стављајте пред човјека оно што он не може носити. Јер проблем овог свијета као и проблем овог вијека није Црква и Литургија већ неодговорност као таква.

Богочовјек вам страдали и Васкрсли био на помоћи

Свештеник Дарко Ристов Ђого

Фоча

...

https://www.facebook.com/10157396620708333

Share this post


Link to post
Share on other sites

https://www.facebook.com/zWXFk2MEOOESmAZqoSq1Tnp9ZCG6EpkF7evaH-M8

...

"Ово писмо оца Дарка могли бисмо назвати `Свесрпска предваскршња посланица` .
Ако неко жели да разуме нас Православне хришћане и да схвати о чему се ради у вези са овим комешањем због литургије на Васкрс - нека обавезно прочита ово.
Ако и после овога не схвата - онда то је због тога што не жели да схвати."

Share this post


Link to post
Share on other sites

Лајковао сам на Апел оца Ђога, али није то никава `Свесрпска предваскршња посланица` ,  јер у име православних Срба, крштених чланова Цркве говри ЊС Патријах Српски. Али лепо је и одмерено од оца Дарка, као, усталом, и много тога другог од њега, што је изразио осећања многих опрезно и хришаћански. Узгред, његов Апел се не коси ни у чему са молбом и апелом Синода СПЦ. Његов Апел је, уствари, појашњење Саопшрења САСинода. Тако да то није никава свесрпска посланица.

Подразумева се да свако нормалан и крштен жели за Васкрс на Литургију и да се причести Господом и Спасом. Али ти, брате Оби, немој да користиш ситуацију за пропагирање својих анти-СНС политиканстава, крешућу "у брке" врху и српска и руске Цркве.

Само у храму Девет Мученика Кизичких у Москви 3 свештеника су тешко оболела и у животној су опасности, треба сви да се молимо Господу за њихово оздрављење. Међу њима је и настојатељ храма - о, да само знаш какви су то духовни витезови, колико народа исповедају, живота мењају јер се корз њихов Чин Сила Духа пројављује.

Морам ти рећи, брате, замолити, да спустиш мало политиканство на пола копља и пустиш људе и у врховима Цркава (јер по теби су и врх српске и врх руске Цркве "срамота"), лекаре, па, ако си легалиста, и власти, да ради свако свој посао. То што свакога ко супростави своје мишљење твоме сматраш "да не мисли својом главом" не треба коментарисати.

Такође, о готово секташком приступу полемици - јер и секташи не греше у цитатима Светог Писма, као ни ти у изношењу неких чињеница, али је дискутабилно како они конотирају те цитате, као и како ти конотираш чињенице које износиш - такође не треба трошити речи. Па и овај Апел, оца Дарка, си конотирао у ту сврху и на тај начин.

Бојим се, да он, Апел, не припада ставу да је врх (н)и српске (н)и руске Цркве "срамота".

Жив био сада и увек и век векова уз Васкрслог, нам, Господа!

Share this post


Link to post
Share on other sites
пре 14 минута, Ćiriličar рече

Подразумева се да свако нормалан и крштен жели за Васкрс на Литургију и да се причести Господом и Спасом. Али ти, брате Оби, немој да користиш ситуацију за пропагирање својих анти-СНС политиканстава, крешућу "у брке" врху и српска и руске Цркве.

Sram te bilo. I tvoju cu klevetu da zabelezim, da se vidi. A Gospod ce sve u svoje vreme da iznese na videlo.

Share this post


Link to post
Share on other sites
пре 23 минута, Ćiriličar рече

немој да користиш ситуацију за пропагирање својих анти-СНС политиканстава

Djogo je u Republici Srpskoj.. Kroz pismo se obraća svetovnim vlastima RSa, Srbije i Crne Gore. 

Gdje ti u objavi ovog apela vidiš napad na SNS?? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@obi-wan Ако тебе није срам да благослове и препоруке наше Цркве називаш срамотним, пто би мене било срам да ти кажем "у брке" да грешиш. Није то никава клевта.

Сад, немам уопште намеру да ти линкује где си то рекао, јер си рекао.

Немам ништа лично против тебе, али нее дозвољавам, да си владика, да на такав начин омаловажаваш Благослов врха моје и мојих Црква. Мишљења свачија поштујем, али разлика је, међу нама, што ти браниш себе а ја браним, ради себе, Блгослов који је над нама.

Где је Благослов Синода у твојим пропагандама и ружењима?

Ако и није политиканство, онда је, не дао Бог нешто и горе, али то ме не занима ван контеста да не смућујеш народ - својим ставовима да "можемо да наређујемо владикама" си се сврстао скоро па на Борбу за веру. Можемо, али када? Сада сигурно није то време.

Шта има Ђогов Апел са твојим ставовима да је "то срамота за СПЦ"? Шта је срамота? Треба да изђемо на полицију и тучемо се, то?

Није ли Синод умолио власт? Па всака част оцу Драки, али по чему се разликује његов Апел од Сапштења Синода? Не мисли да отац дарко диже револуције. И он лепо моли...по оној "кога се молити, није се срдити"...али не моли јер је срвилан, али за тебе је, биће, неко сервилан па је "срамота". Ко је срамота? Срамота је за српску државу не за српску Цркву! То што ми нисмо теократије је прича за себе.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Justin Waters Ниси читао, то је пост брату Обију...Апел оца Дарка је леп гест, за поштовање и у сагласности са Саопштењем Синода, раније! Није отац Дарко наивац ни лицемер, зна он шта ради, а кад ради ради искрено.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
пре 6 минута, Ćiriličar рече

Немам ништа лично против тебе, али нее дозвољавам, да си владика, да на такав начин омаловажаваш Благослов врха моје и мојих Црква.

Velike probleme u Crkvi nisu donosili obicni vernici, nego episkopi i patrijarsi, i svi su oni stalno itekako podlozni kritici.
I ono sto ja kazem za njih kazem zasto sam tako rekao, ma se niko ne slozio sa tim; ali sam naveo razlog.

A ovo sto ti iz srdite nemoci bacas na sagovornika je pogan i kleveta. I treba da te sramota do Neba.

Share this post


Link to post
Share on other sites
пре 4 минута, Ćiriličar рече

@Justin Waters Ниси читао, то је пост брату Обију...Апел оца Дарка је леп гест, за поштовање и у сагласности са Саопштењем Синода, раније! Није отац Дарко наивац ни лицемер, зна он шта ради, а кад ради ради искрено.

A ovo drugo je rec o. Nenada Ilica, nije moja, imas link za to. A slazem se s njim 300%.

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 minutes ago, obi-wan said:

Sram te bilo. I tvoju cu klevetu da zabelezim, da se vidi. A Gospod ce sve u svoje vreme da iznese na videlo.

Зашто се од свих људи баш ти љутиш ако те неко мисинтерпретира и зашто на овакав начин и бурно реагујеш као да ниси неко коме ће се сопствено понашање вратити као бумеранг кад тад?

Коме ја да забележим твоје клевете? Оћутао сам их и у себи рекао да ја нећу бити тај који ће ти ишта враћати, а ти ако си баш заслужио, нека ти се врати преко неког другог. И сад тог другог треба да буде срам...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Управо сада, Тражитељ рече

Зашто се од свих људи баш ти љутиш ако те неко мисинтерпретира и зашто на овакав начин и бурно реагујеш као да ниси неко коме ће се сопствено понашање вратити као бумеранг кад тад?

Коме ја да забележим твоје клевете? Оћутао сам их и у себи рекао да ја нећу бити тај који ће ти ишта враћати, а ти ако си баш заслужио, нека ти се врати преко неког другог. И сад тог другог треба да буде срам...

Koje klevete? Da vidim.

Share this post


Link to post
Share on other sites
пре 5 минута, Ćiriličar рече

@obi-wan Ако тебе није срам да благослове и препоруке наше Цркве називаш срамотним, пто би мене било срам да ти кажем "у брке" да грешиш. Није то никава клевта.

Сад, немам уопште намеру да ти линкује где си то рекао, јер си рекао.

Немам ништа лично против тебе, али нее дозвољавам, да си владика, да на такав начин омаловажаваш Благослов врха моје и мојих Црква. Мишљења свачија поштујем, али разлика је, међу нама, што ти браниш себе а ја браним, ради себе, Блгослов који је над нама.

Ако и није политиканство, онда је, не дао Бог нешто и горе, али то ме не занима ван контеста да не смућујеш народ - својим ставовима да "можемо да наређујемо владикама" си се сврстао скоро па на Борбу за веру. Можемо, али када? Сада сигурно није то време.

Шта има Ђогов Апел са твојим ставовима да је "то срамота за СПЦ"? Шта је срамота? Треба да изђемо на полицију и тучемо се, то?

Није ли Синод умолио власт? Па всака част оцу Драки, али по чему се разликује његов Апел од Сапштења Синода? Не мисли да отац дарко диже револуције. И он лепо моли...по оној "кога се молити, није се срдити"...али не моли јер је срвилан, али за тебе је, биће, неко сервилан па је "срамота". Ко је срамота? Срамота је за српску државу не за српску Цркву! То што ми нисмо теократије је прича за себе.

Уме @obi-wan да говори за себе али бојим се да га нисте разумели, и свакако са Вама није говорио оваквим тоном.
Свакако верујем да је једна од ретких и истински добронамернх особа.
Примирите се сви, побогу.
Јесте ово Страсна седмица али немојмо сви полудети ако већ страдамо.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Управо сада, gavrosaurus рече

Уме @obi-wan да говори за себе али бојим се да га нисте разумели

A meni se bas cini da su odlicno razumeli, jer sve ono sto navedem kao razlog negde oni zmureci zaobidju, i trube njihovu trubu dalje.

Share this post


Link to post
Share on other sites
пре 9 минута, Ćiriličar рече

@Justin Waters Ниси читао, то је пост брату Обију...Апел оца Дарка је леп гест, за поштовање и у сагласности са Саопштењем Синода, раније! Није отац Дарко наивац ни лицемер, зна он шта ради, а кад ради ради искрено.

 

Pa vidio sam. Djogovo apel je lijep, i odmeren. Ali gdje si našao da je objava ovog apela i na koji način, antiSNS kampanja? 

Zašto bi nekome spočitavao da je antiSNS...pa svima je već više muka od SNS-a. Prevazišli su i Turkmenistan, i Sjevernu Koreju zajedno u političkom djelovanju. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minutes ago, obi-wan said:

Koje klevete? Da vidim.

Оно горе стварно нисам могао да оћутим, а и то је највероватније моја сујета нашла канал да проговори. Није битно, овде и на овом месту јер не желим да ти кварим тему, и због тебе који то не заслужујеш јер си је добро поставио, и због саме теме која, као и цео форум, заслужује ваљану обраду и расправу. Нисам ја позван да коментаришем туђе понашање јер не видим себе, али ако код мене неко примети да почнем да зрачим горчином, да иритирам људе и да улазим у бесмислене расправе и сукобе тамо где томе баш и није место, ја бих волео да ми неко то каже, обраћајући ми се као некоме ко можда тога није свестан и то уопште не ради из зле намере.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

 • Similar Content

  • By Поуке.орг - инфо
   У шесту недјељу по Васкрсењу – Слијепога, 24. маја 2020. љета Господњег, када наша Света Црква молитвено прославља словенске учитеље и просветитеље Kирила и Методија, молитвено је било у острошкој светињи.   Звучни запис беседе   Светом Литургијом у цркви Свете Тројице у Доњем Острогу началствовао је намјесник острошки протосинђел Сергије, а саслуживали су му сабраћа архимандрит Мирон, јеромонах Владимир и јерођакон Зосима, као и протојереј Мирко Вукотић никшићки парох и јереј Ранко Радоњић.   После читања зачала из Светог Јеванђеља о исцјељењу слијепог, монаштву и вјерном народу ријечима празничне бесједе се обратио о. Мирко Вукотић, који је између осталог казао да ова прича говори о суштини, а да је суштина у питању ко је грешан, слијепи од рођења или родитељи његови.     – Куд ће једноставније и искреније питање? Откуд то да се наша дјеца рађају болесна, откуд то да касније људи болују, пате и страдају? Тај одговор ћемо наћи у Царству Божијем непролазном. Христос каже ”Не сагријеши ни он, ни родитељи његови, него да се испуни воља Божија”. Молећи Бога да тај одговор добијемо у Царству небеском и непролазном, молећи Бога да нам све буде јасно, зашто страдамо, патимо, зашто живимо. Тај одговор су нам дали многи из рода нашега и многи људи на овом свијету – казао је о.Мирко.   Додао да су тај одговор дала и солунска браћа Кирило и Методије који су живјели у 9. вијеку.     – Њих је послао велики Патријарх Фотије да у наше крајеве проповиједају ријеч Божију. Да крсте наше претке, да нас науче, да нас описмене, да знамо рећи ко смо, шта смо и чији смо. На првом мјесту да смо Христови, а онда да смо људи. Такав свједок истине је и наш Свети отац Василије Острошки Чудотворац, који нас овдје сабира, тјеши  и кријепи, који нам показује којим путем да идемо, какву ријеч да проповиједамо, каква дјела да свједочимо и изнесемо пред свијет овај – казао је о. Мирко и нагласио да су такви и Митрополит Амфилохије, Владика Јоаникије и остали свештеници који свједоче ријеч Божију за будућа покољења.   О. Мирко је подсјетио да су Христос, а после Њега светитељи и просветитељи били гоњени и страдали ради истине коју су свједочили.     – И наше вријеме ће показати зашто и ми данас страдамо због истине, зашто истина не одговара онима који се баве политиком. Зато што они желе да њихов сабор буде сабор послушних, а не сабор слободних, како је то у Цркви – закључио је о.Мирко.     Извор: Манастир Острог
  • By Поуке.орг - инфо
   СПЦ у петак 22. маја прославља празник Преноса моштију Светог Николаја Мирликијског Чудотворца из Мире Ликијске у Бари, где чудотворне мошти почивају више од девет векова. Овај празник је и слава више светиња у Епархији ваљевској.      Протонамесник Дарко Ђурђевић, архијерејски намесник ваљевски први, говорећи о празнику, истиче да је Свети Никола правило вере, да је многопоштован у целом хришћанском свету, као и да су небројена чуда која је учинио. Отац Дарко објашњава зашто су махом сеоске цркве посвећене овом празнику који је и преслава бројних породица.     Извор: Радио Источник
  • By Поуке.орг - инфо
   Владику Јоаникија познајем скоро четири деценије, сигурно најдуже од свих наших свештенослужитеља, и на томе сам веома благодаран Богу. Стога осећам потребу, не само да му изразим подршку и састрадалну братску љубав, него, уједно, да актуелним властима у Црној Гори добронамерно и пријатељски укажем да постоје и други излази из слепе улице у коју су довели сами себе усвајањем неправедног закона. Мада, толиком храсту и духовном горостасу, какав је наш честити Владика, тешко да ишта може наудити, нити га савити, а камоли поломити. Терор над Црквом, по угледу на Енвер Хоџу, није и не може бити решење за Црну Гору.     Позивам званичнике Црне Горе да својим поступцима не продубљују и онако сложену ситуацију, него да уче од оних које су притворили. Владика и његови утамничени свештеници су молитвом и јавним апелом упућеним својим верницима, спремним на сваку жртву, али и послушност своме Владики и својој Српској Православној Цркви, да сачувају мир и присебност, показали христолику саможртвену одговорност за добро народа и очување мира у држави.   Својим поступцима владика Јоаникије је показао да не прави разлику међу људима, већ да са истом љубављу брине, како о својој пастви, тако и о животима својих прогонитеља и њихових ближњих.   Сада је сва одговорност пребачена искључиво на црногорску политичку врхушку. Не треба им никакава посебна мудрост. Угледајте се, часни главари, на брижног и љубављу испуњеног вашег и нашег духовног пастира, владику Јоаникија.   Свима нама нека Свети Василије Острошки, кога јуче прослависмо, али и ожалостисмо, подари мира, расуђивања, добре воље и страха Божијег, да учинимо све што је потребно како нас се потомци не би постидели.     Митрополит загребачко-љубљански Порфирије     Извор: Митрополија загребачко-љубљанска
  • By Поуке.орг - инфо
   Са вером у Христа и надом у васкрсење обавештавамо вас о упокојењу протојереја Пола (Павла) Лазора, алумнуса и декана Православне богословске академије Светог Владимира. Отац Павле је уснуо у Господу у болници у близини своје куће у Тобихани, Пенсилванија, САД, 9. маја 2020. у 80. години живота.     ,,Отац Павле био је вољени декан студената и професора“, рекао је протојереј Чад Хатфилд, председник Академије Светог Владимира. „Заиста, какав див је то био у историји Светог Владимира и у животу многих људи које је дирнуо његовог живот и његова служба! Веома много ће нам недостајати.“   Протојереј Павле Лазор, родом из Кенонсбурга, Пенсилванија, рођен је 28. јуна 1939. Његов деда и отац, галицијски досељеници и радници у фабрици, били су чланови његове завичајне парохије Светог Јована Крститеља у Кенонсбургу. Отац Павле је похађао Универзитет у Питсбургу, где је стекао факултетско образовање хемијског инжењера. Магистрирао је на Академији Светог Владимира 1964.г. и исте године се оженио Наталијом (Мантуроф). У овом браку Бог је благословио оца Павла и матушку Наталију са троје деце и шесторо унучади.   Оца Павла Лазора је рукоположио у свештенички чин Јован (Шаховски), архиепископ Сан Франциска, у старој капели Академије Светог Владимира. Отац Пале је служио као парохијски свештеник тринаест година у цркви Св. Кирила и Методија у Милвокију, Висконсину, и при цркви Свете Тројице у Новој Британији, Конектикату.   Већ у студентских данима његова љубав и посвећеност раду Богословске академије Светог Владимира била је очигледна. Био је члан трију узастопних летњих октета Академије и служио је као еклисијарх у академијској капели. Године 1969. у Академији су му понудили радни однос с непуним радним временом. Године 1977. постао је редовни члан Наставничког већа Академије и предавач. Држао је редовна предавања из области литургике, практичног (пастирског) богословља, литургијског богословља, црквенословенског и руског језика, и именован је за предавача практичног богословља у Семинарији Светог Јована и Свете Петке у Сквиру. Такође је служио као свештеник у капели Семинарије Света Три Јерарха. Пензионисан је на Академији Светог Владимира у јуну 2007. године.   „Свако ко је био студент Академије Светог Владимира када је о. Павле био декан, вероватно ће га памтити по појању или по начину чинодејствовања. Увек је био на услузи,“ сећа се секретар Православне цркве у Америци протојереј  Александар Рентел. „Волео је богослужења и у њихову моћ да нас приближе самом Богу. Волео је службе, али је и уживао у службама. Од њега сам научио толико о службама, типику везаном за њих, основној методи која се налази у њиховој структури, како служити, али и о самом оном уживању које сам споменуо.“   ,,Увек ћу памтити и један његов цитат, који је заправо био исказ његове мајке, коју је често цитирао: ‘Сваки дар који потиче из доброте има неисцрпан извор’.“   Свршена студенткиња Академије матушка Робина Хатрак била је студенткиња његове последње генерације, непосредно пре његовог одласка у пензију.   „Отац Павле  је био срце и душа Академије Светог Владимира“, рекла је она. „Веома се старао о свему и показивао је на који начин ће се појавити и разговарати са вама, без обзира на то да ли нешто радите у кухињи или вам је потребна помоћ око нечега у капели. И увек је чинио тако да се осећате вољено и као део великог тима.“   „Био је добар свештеник и добар декан“, рекао је колега дипломирани студент, отац Геваргезе Џон. „Оно чега се највише сећам јесу његов  правила шта подобајет а шта не  свештенику и како ћемо се понашати као пастири. Вјечнаја памјат!“   Као аутор, преводилац и уредник отац Павле је написао многобројне чланке, студије, тумачења литургијских служби и неколико предговора књига неких писаца. Његово највеће дело је књига ,,Вечерње богослужење у Православној цркви“,  што је редиговани превод (са предговором) трију студија Николаја Успенског. Његов чланак „Пастирско старање данас“ појавио се у Академијином часопису 1996. године. Отац Павле је 28. јануара 2007. одржао предавање на двадесеттрогодишњишњи помен оцу  Александру Шмеману, под називом: ,,Лично сећање“.   Био је често гостујући говорник на конференцијама које су организовале православне парохије и институције широм Сједињених Држава (укључујући Аљаску) и Канаду. Предавао је и на православним богословским установама у Русији и Словачкој.   Опело и погреб проте Павла одржаће се у ужем кругу због важећих ограничења услед Ковид-19.   Вјечнаја памјат!     Извор: Инфо-служба СПЦ

Све поруке на форуму, осим званичних саопштења Српске Православне Цркве, су искључиво лична мишљења чланова форума 'Живе Речи Утехе' и уредништво не сноси никакву материјалну и кривичну одговорност услед погрешних информација. Објављивање информација са сајта у некомерцијалне сврхе могуће је само уз навођење URL адресе дискусије. За све друге видове дистрибуције потребно је имати изричиту дозволу администратора Поука.орг и/или аутора порука.  Коментари се на сајту Поуке.орг објављују у реалном времену и Администрација се не може сматрати одговорним за написано.  Забрањен је говор мржње, псовање, вређање и клеветање. Такав садржај ће бити избрисан чим буде примећен, а аутори могу бити пријављени надлежним институцијама. Чланови имају опцију пријављивања недоличних порука, те непримерен садржај могу пријавити Администрацији. Такође, ако имате проблема са регистрацијом или заборављеном шифром за сајтове Поуке.орг и Црква.нет, пошаљите нам поруку у контакт форми да Вам помогнемо у решавању проблема.

×
×
 • Create New...