Jump to content

Руска Црква ДЕЗИНФИКУЈЕ КАШИЧИЦУ после сваког причесника?

Оцени ову тему


Препоручена порука

Његова светост патријарх московски и све Русије Кирил донео је упутство за старешине парохијских цркава, подворја и манастира Московске епархије, у вези са претњом од ширења инфекције коронавируса.

 

Ради пастирске бриге о људима, као и на захтев санитарних власти, уз очување чврсте вере у деловање благог промисла Божијег и Божије свемогућство, доносимо следећа правила, у складу са канонском и богослужбеном традицијом Руске православне Цркве.

Док се епидемиолошка ситуација не промени набоље и до добијања одговарајућих упутстава о потпуном или делимичном прекиду важења овог упутства, у парохијским црквама, патријаршким, архијерејским и манастирским подворјима, као и у манастирима Московске епархије, неопходно је придржавати се следећег.

У погледу причешћивања светим Христовим тајнама:

1. Имајући у виду да приношење бескрвне жртве ни у ком случају не може бити прекинуто, јер тамо где нема евхаристије нема ни црквеног живота, као и то да се свето тело и крв Христова дају на здравље како душе, тако и тела (видети, на пример, молитве светог Јована Златоустог – седму и девету молитву из правила пред свето причешће), те историјску праксу Православне Цркве у условима епидемије (конкретно, причешћивање оболелих од заразних болести после других причесника, или чак на посебном богослужењу, уз брисање кашичице после сваког причесника тканином која се затим спаљује; коришћење посебног сасуда и кашичице за оболеле; њихово омивање у сирћету које се затим просипа у пресахли бунар – видети С. В. Булгаков, Настолна књига за свештено-црквенослужитеље и Пидалион са тумачењима преподобног Никодима Светогорца, правило VI.28), свете Христове тајне делити тако што ће се после сваког причесника кашичица брисати убрусом који је натопљен у медицински алкохол (убрус редовно додатно натапати) и потапати у воду. Са водом поступити као што се поступа код редовног прања убруса. Препоручује се етил-алкохол 75% или изопропил-алкохол 70%.

2. „Запивку“ делити искључиво индивидуално, сваком причаснику посебно, у једнократним чашама (примедба преводиоца: за нашу праксу ова тачка није актуелна, будући да је „запивка“ специфична карактеристика руске богослужбене праксе).

3. Нафору делити у једнократним хигијенским рукавицама.

4. Убрус током причешћивања верног народа користити само за спречавање случајног падања светих тајни на под и за брисање кашичице, а за брисање уста причесницима користити папирне салвете, које затим спалити. Убрусе кувати, са дужном побожношћу, после сваке богослужбене употребе.

5. Причасници да не целивају путир после причешћа.

 

У погледу светих тајни крштења и миропомазања:

6. Строго се придржавати праксе мењања и освећивања нове воде за свако ново крштење. С тим у вези, свету тајну крштења вршити искључиво индивидуално и после сваког крштења дезинфекционим средством брисати купељ (крстионицу). Препоручују се препарати на бази терцијарних амида или хидроген пероксид 3%.

7. За миропомазање и помазивање уљем користити штапиће за уши и папирну салвету, које затим спалити.

 

У погледу свете тајне јелеосвећења:

8. Код групног служења свете тајне јелеосвећења у црквама, за помазивање сваког верника појединачно користити једнократна средства (нпр. штапиће за уши) те искоришћене штапиће затим спалити.

Друга упутства у погледу богослужења, пастирске праксе и црквеног живота:

9. Уместо изношења крста на целивање по завршетку божанствене литургије и других богослужења препоручује се стављање крста на главе верника.

10. Враћајући се пракси прописаној типиком, која се последњих година променила (у Руској Цркви – примедба преводиоца), помазивање на свеноћном бдењу вршити само онда када се врши литија и освећење уља. У случајевима када се помазивање врши, за помазивање сваког верника појединачно користити једнократна средства (нпр. штапиће за уши) те искоришћене штапиће затим спалити. У другим случајевима, целивање јеванђеља, празничне иконе или крста после полијелеја организовати тако да се јеванђеље, икона и крст после сваког целива обришу дезинфекционим средством.

11. Свештеницима се препоручује да не пружају руку верницима на целивање.

12. За дељење нафоре и петохлебнице на бдењу користити једнократне хигијенске рукавице.

13. Посвећивати додатну пажњу чистоћи утвари и богослужбених сасуда, брисати их после сваке богослужбене употребе и детаљно испирати врелом водом.

14. До издавања посебног упутства, прекинути рад парохијских школа, секција и кружока.

15. Социјалне службе при парохијским црквама, подворјима и манастирима по својим могућностима да пружају помоћ старијим грађанима који спадају у ризичну групу, у виду доставке на кућну адресу прехрамбених производа и најнеопноднијих средстава.

 

Упутства општег карактера:

16. Старешине да наложе црквеним и манастирским радницима обавезно придржавање општих мера хигијене, укључујући дезинфекцију руку током дана на свака два сата или чешће).

17. Обезбедити често проветравање цркава, као и парохијских и манастирских јавних просторија, саставити обавезујући распоред проветравања.

18. Дезинфекционим средствима редовно обрађивати површину црквеног мобилијара који сви додирују (укључујући палионице), као и куке на вратима.

19. Дезинфекционим средствима редовно обрађивати иконе у цркви које верници целивају.

20. Свештенослужитељи, црквенослужитељи и радници цркава и манастира да се одговорно и са пажњом односе према томе како се осећају. У случају било каквих симптома обратити се старешини и затражити медицинску помоћ.

21. Старешине да организују обавезно мерење температуре пред почетак радног дана (нпр. помоћу бесконтактног топломера) код свештенослужитеља, црквенослужитеља и радника цркава који долазе у контакт са већим бројем верника.

22. Објаснити верницима да испуњавање ових прописа и ограничења треба схватити као послушност речима Светог писма: „Немој кушати Господа Бога својега“ (Мт 4, 7). Такође објашњавати верницима да у случају појаве симптома грипа или других заразних болести треба да се, из љубави према ближњима и бриге за њих, уздрже од одласка у цркву.

За брисање подова препоручују се препарати на бази хлора.

Извор: 
https://mepar.ru/documents/misc/2020/03/17/121243/

За Поуке.орг са руског превели Иван С. Недић, Јелена Недић


View full Странице

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 24 минута, Justin Waters рече

E sad..nemaju pouzdanje vjere. :smeh1:

Овакве теме могу да читају многи људи који су први пут на форуму, па треба нагласити кад се неко шали. Ради превенције :D

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Иван Недић рече

Овакве теме могу да читају многи људи који су први пут на форуму, па треба нагласити кад се неко шали. Ради превенције :D

Pozdrav tebi brate.

Evo već danima ovde pokušavamo da propagiramo ovu Rusku praksu.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, Иван Недић рече

Овакве теме могу да читају многи људи који су први пут на форуму, па треба нагласити кад се неко шали. Ради превенције :D

Pa zato je tu smajlić :)

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Молим на узајамно поштовање и уважавање и свеопшту трепељивост.

Имам саопштење синода. Пажљиво га прочитајте.

Саопштење за јавност Светог Архијерејског Синода

16. Март 2020 - 9:27

Саопштење за јавност Светог Архијерејског Синода

Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве будно и брижно прати свакодневне вести и изјаве одговорних личности Цркве, државе и медицинске струке о све већем ширењу опасне короновирусне заразе која представља опасност по здравље – а у доста случајева и по сâм живот – милионâ људи.

Свима који се боре против ове пошасти, а у првом реду лекарима и осталом медицинском особљу, Свети Синод изражава најдубљу захвалност и поштовање за даноноћне напоре у предохрани и сузбијању епидемије и на њих призива благослов Божји. Истовремено Свети Синод упућује изразе саучешћа породицама, сродницима и пријатељима досадашњих жртава вируса које је задесио смртни исход.

Црква увек, служећи Богу, служи и спасењу и сваком добру како својих верника тако и свих осталих људи, наших ближњих, а особито у ове тешке дане.

Поштујући значај и достигнућа медицине, које сматра великим Божјим даром и великим људским подвигом, она својим верницима нуди и јединствени лек бесмртности, свето Причешће, као и благодат својих светих Тајни и свог целокупног благодатног дејства.

Свети Синод позива све вернике наше Цркве на одговорност и трезвеност у овој ситуацији и апелује на њих да не пренебрегавају упутства медицинских служби и државних органа и да не запостављају или игноришу прописане превентивне мере – једном речју, да не излажу опасности ни себе ни друге. Нема места, међутим, паници и непровереним гласинама.

Истовремено, Свети Синод наглашава да је Господ наша Нада и наш Избавитељ у свим невољама и да зато треба да умножимо усрдне молитве за оболеле, а нарочито за лекаре и остало медицинско особље, које несебично чини све што може, често излажући и себе опасности, што је такође облик богослужења и несебично служење људском роду. На нама као хришћанима и људским бићима јесте да чинимо све што до нас стоји, верујући и знајући из Светог Писма да је Богу све могуће, па и превазилажење природних закона и неприродних процеса.

Горе имајмо срца! Имајмо поверења у наше лекаре, а пре свега у Господа нашега, Лекара душâ и телâ наших!

Из Канцеларије Светог Архијерејског Синода

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Србољуб+ рече

Поштујући значај и достигнућа медицине, које сматра великим Божјим даром и великим људским подвигом, она својим верницима нуди и јединствени лек бесмртности, свето Причешће, као и благодат својих светих Тајни и свог целокупног благодатног дејства.

Није спорно да нуди. Спорно је КАКО нуди

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Да видим сада ове српске талибане који ме нападају за безбоштво! Хвала Богу да Рује одговорише овако брзо, а ја од јутрос пишем нови текст о Оцима на епидемије. Ваљда ће изаћи вечерас. 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

У Београду неке старешине не дају да се медицинским препаратом у спреју од 70 посто алкохола, на проскомидији напрскају руке, убрус, иконе... Мора неки општеобавезујући допис!  

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Пренех вест на фејсбук. На једној православној групи је обрисаше а на другој оправдане критике. Ко сам ја да се сад правим паметан? Онда је сам обрисах. Није баш лако јављати тужне вести. :0426_feel:

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Благовесник рече

У Београду неке старешине не дају да се медицинским препаратом у спреју од 70 посто алкохола, на проскомидији напрскају руке, убрус, иконе... Мора неки општеобавезујући допис!  

Најбоље је тако...

Ово је, само увод у много теже стање... дај Боже да нисам у праву.

Само Христос, само Црква, Света Литургија...

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Где је ту вера на делу?! Велика Срамота за руску цркву... осим ако им је државни врх наредио да морају тако да чине. 

Света тајна причешћа је најбољи лек за душу, а уједно и за тело. Примањем у себе Христовог тела и крви, уз Божије допуштење, човек може оздравити од ма које болести... било да је у питању канцер или чак сида, а камоли неки вирус. Али, никада се не можете разболети причешћивањем, макар ко и колико болестан да се причести пре вас. Ако у ово не верујте, онда у себи немате вере у Бога.

Али, није на одмет да верници дезинфикују руке пре уласка у цркву, и не пипају до краја службе јакне, ташне... а нарочито телефоне, који су легло бактерија и заразе.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 24 минута, PredragVId рече

Пренех вест на фејсбук. На једној православној групи је обрисаше а на другој оправдане критике. Ко сам ја да се сад правим паметан? Онда је сам обрисах. Није баш лако јављати тужне вести. :0426_feel:

...ne pucajte u glasnika :smeh1:

Link to comment
Подели на овим сајтовима

@Vesna Milovic 

Al ga pretera sestro.

Provo osvrt na tvoj komentar (mislimo skoro isto), pa onda dodatak iz ruskih hramova.

Sad da ja i ti nazivamo odluku Patrijarha (ovo je samo za Moskvu  i okolinu, dakle odluku episkopa) kao "ovo je sramota"...mali si prekardašila. Dalje iznosiš "bogoslovsko" viđenje problema. Izvini, malo je smešno, jer makar toliko zna taj episkop. To je kao kada bi ja koji kad bi zapevao ljdi bi dobili nervni slom, rekao da neko ružno peva. Može se meni njegov poj ne sviđati, ali ne mogu ja njega da učim pevanju ako pojma nemam. Svako to zna nego pošto je odlučeno ima neki razlog. Ili misliš da Kiril ne veruje i silu Pričeša?

Ne znam zašto je donesena takva odluka, lično sam smatrao (bez ikavog mozganja i nekog mog nadribogoslovlja) da ništa ne može da mi se desi po pitanju neke zaraze, nego, ne dao bog ako bez straha Božijeg pristupam...a kad god pristupam sa strahom pristupam. Mnogo puta nisam pristupio, a verovatno sam trebao, jer i tako djavo prevari čoveka - fol, neću danas nisam dostojan kao da sam ikad dostojan.

Nije mi ovde jesno par stvari: ovo je prvi put u životu da za ovako nešto ja čujem, možda drugi znaju, patrolozi i drugi. I pitam se kuda će to odvesti kada je sve više ljudi u gradovima (zbijenih), zaraza sve više, virusi mutiraju i pojavljuju se novi, a prirod odgovara na zagadjenje, bekterije na antibiotike i sl. Dakle samo će se stanje pogoršavati.

I drugo, meni j elogičnija odluka neke Merkel da zabrani bogoslupženja, nego ovo. Jer recimo hram gde ja idem je pun  prepun, Mali hram a večila oblast u Moskvi. I sad, koliko sam čitao o ovom virusu, jednostavno panse za zarazu su ogromne i bez iste kašike (na stranu sad Sveto Priičeće). Jer ako ljudi stoje jedan do drugoga, a preporučeno odstojanje je 2 metra, pa deca se igraju, pa pipkaju, pa sve...onda i da sotavimo silu Božiju na stranu, zaraziti se mora u hramu u tim uslovima i bez dodira kašičice.

Jednostavno ne razumem ovo.

O bakicama koje stoje kraj ikone celivne pa, pre ovoga, kako god neko poljbi ikonu, a ona sa sprejom psss-psss, prosto su naprone te babe koje prenapadno rade to što rade. I to tako da i guraju narod, i deci ne daju da priđu dok ona ne ospreja svoje....valda da bi "okupila" mesto u raju jer služi, ne znam.

Dalje, kada je ubijen Sisojev....ne znam ej li istina, da je blagoslov episkopa za Mokvu da popovi ne nose mantije na ulici. A ne nose. Pa zar u pravoslavnoj Rusiji da sveštenik ne nosi mantiju radi fundamentalista, a u Evropi iti ti hodaju u svojim narodnim nošnjama i turbanima? Ok, dati upute kako da se propoveda o islamu i to (Sisojev je bio jako radikalan), ali ne nositi mantiju...to je kao kada bi se domaćin u svojoj kući odevao oanko kako komšiji odgovara.

Ne bih sad redao neke stvari u RC koje mene čude, niti bi ih nazivao "sramota"...ali neke stvari idu u stranu. Recimo TV Spas. Ok, ali program je već počeo da bude oko 10% su reklame. Po 5 mniuta reklame. Reklame su, kazimo, proostojne, neki aparati za kuću, treba da se plaćaju radnici, da televizija živi - ali to je isto kao na Pink-u kad opale reklame, ubijaju u mozak. Valda ti programski direktori znaju da to odbija gledanost. Mene čudi kod Rusa to da su baćuške obučeni i nose brade kao kaluđeri (nije brada mera nikava, mada ne volim n nape neke kao manekeni), a sa druge strane neki liberalizma...ali dobro, to su samo moja zapažanja.

Nisam čitao odluku, mrzi me, ali Rusi posle pričešča piju neku mepavinu čaja i malo vina, jako ukusno! Kako će to sada...će vidimo. Plastične čaše?

I da....o velikim praznicima, pred hramovima su detektori i po dva policajca....ali besmisleno je to. Terorista ako hoće može tenk da unese i ubije koga hoće...ti policajci ionako ne kontrolišu nikoga...a detektor pišti jer na minus 10 sako ima u jaknama kljuceve i metal. Uđe čovek u hram, ostavi ranac s abombom i izadje....ako je poginuti na liturgiji....još u srcu Rusije. Ne razmem ja to nikako.

 

  • Свиђа ми се 1
Link to comment
Подели на овим сајтовима

Guest
Ова тема је за сада закључана и нису омогућени будући одговори.
×
×
  • Креирај ново...