Jump to content

Njegova Svetost patrijarh srpski o eparhijama SPC u Americi

Оцени ову тему


Препоручена порука

Njegova Svetost patrijarh srpski o dešavanjima u eparhijama SPC u SAD, samo je potvrdio da se prošlih meseci vodila besomučna kampanja protiv vladika SPC koji stoluju u eparhijama SPC u Americi, a time i protiv vernika SPC, naše srpske dijaspore.
Suvišno je sada govoriti ko je vodio takvu kampanju i zašto, pa je stoga i suvišno pozivati se na sve one koji su bili sa razlogom i argumentovano protiv takve kampanje, a doživeli su mnogo neprijatnosti počev od pokušaja diskreditacije, omalovažavanja i vredjanja sve do banovanja na ovom formu. 
Kao što smo tokom prošlih meseci stalno govorili da nije sve kao što nam se servira, sada smo uvereni, nakon ove izjave Njegove Svetosti, da smo bili u pravu.
Napokon, približava se majski SASabor pa verujem da će se situacija na njemu iskristalisati, a odluke biti dostupne javnosti, bez skrivanja i motanja u celofan. 
Neka ova izjava i podsećanje na nemile dogadjaje bude opomena za sve nas, da u buduće diskusije po ovakvim, "škaljivim" temama, budu argumentovane, analitičke uz najveće poštovanje prema svakom mišljenju slagali se mi ili ne sa njime.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

 • Одговори 45
 • Креирано
 • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 7 часа, Bokisd рече

(to ni holivudski um ne moze da pretoci u scenario....:stadaradim:)

Ma da, ali Njegova Smirenost :) , padre, se ne da. Posto raskola nema sada svodi na "neuspele raskolnike". Kao da je prvi put da neki episkopi rade nesto u svojim eparhijama sto se kosi sa planovima pomesne Crkve. Msm ok je, verovatno, da ljudi , posebno popovi kritikuju neke stvari (sad pitanje je koje i kako) ali bas projektovati raskole gde ih nema i jos tvrditi da ce ih biti, malo je previse.

 

Зоран Ђуровић: После Клирвотера

Очекујемо потезе Синода јер свако има своју одговорност. Моја смиреност има ову, да укаже на проблем и евентуална решења

 

Патријарх српски Иринеј присуствовао је ванредном сабору Српске православне цркве у Северној, Централној и Јужној Америци, који се 29. фебруара 2020. одржао у Клирвотеру на Флориди. Пре него да се осврнем на сабор, напомињем: 1) Текст је написан на основу инсајдерских информација, и требало је јуче да га напишем, и био би у складу са данас објављеном закључном речју Патријарха; информације су од делегата, како лаика тако и свештених лица; 2) Нећу се бавити техникалијама, јер смо имали изванредну анализу последње апологије америчких расколника у покушају од Радована Петровића, свештеника западно америчке епархије из Денвера, Колорадо. После сабора имамо текст у Политици проте и правника Велибора Џомића, који сасвим могу потписати, као и његову дугачку и минуциозно анализу позадине радњи у САД. Вреди поменути и протојереја Сашу Петровића, војводу, као и Стефана Каргановића који има целу серију текстова.

 

Атмосфера на сабору

 

Напетост се створила још претходним одлукама Тријаде (да тако назовем епископе Лонгина, Максима и Иринеја из комодитета) да се сабор састане у најудаљенијем месту, па су сви морали да се изложе великим трошковима, као и последњи дан пред истек рока за сазив, који је био 1. март, а то је сада 29. фебруар, дан пред почетак Четрдесетнице, тако да нико не би могао, због тримирја, да реагује ако би се ствари закомпликовале. То је већ указивало на злонамерност Тријаде.

Но, није се зауставило само на предсаборским марифетлуцима. Изненађење је било да је Добријевић платио шерифа и полицајце да обезбеђују скуп и лаици нису могли да присуствују сабору. То се никада пре није десило. Изазвало је озлојеђење код народа.

obezbedjenje-1030x687.jpg

Обезбеђење, приватна архива

 

ИП вели да је Максим био изгубљен, да се није могао концентрисати, док се Иринеј држао чврсто. Лонгин стандардно блажено… Говорим о литургији.

Maxim-1030x580.jpg

Владика Максим, приватна архива

Сабор

Сам пак сабор није постојао, а поготово није био црквено-народни, мада је и овај назив дегутантан, јер потиче на основу двоструке поделе људи на свештенство и народ, па испада да народ нису црква. Сабор, ако смем да употребим ту реч, је био само црквени. Наиме, патријарх и епископи су се већ били договорили, тако да је хепенинг трајао свега 30-40 мин. без да је неко могао да каже нешто. Све је садржано у наведеном Патријарховом говору.

Сабор је обележен и скандалом када је еп. Иринеј пришао за сто о. Саши и наредио му да изађе напоље, јер њега види коловођом бунта против Тријаде. Пале су тешке речи, било је претњи прстом, зајапурена лица, но како Саша није дошао да служи, него је ово општи догађај, а он је био делегат, који је уредно све платио, Патријарх је рекао да он остане, што свакако Иринеју није пријало. Вероватно још увек метаболизира ту бруку, и стално призива рашчињење о. Саше, што су пусти снови, а он се пред целим светом обрукао јер је у писаној форми забранио право кретања слободној особи!

Други скандал се састојао у дистрибуцији поверљивог писма делегатима. Наиме, Митрофан и Кирило – који су иначе били уредно склоњени на страну од Тријаде – су затражили експертско мишљење од владике Иринеја Буловића, како да се поставе у односу на преднацрт саопштења. То се одигравало у минут пред 12, мада је нејасно што се толико чекало. Митрофан, који је иначе имао изванредна 2 писма упућена Синоду, и која су за сваку похвалу, сада је одиграо јако лоше, и то што је било поверљиво, обзнанио је пред другима, а фотографије тог документа су послате исти минут за Цетиње и Дизелдорф. Јасно је зашто се Амфилохију шаље, јер је он био администратор за Јужну Америку, али је нејасно и јасно зашто и Григорију.

Иринеј је одговорио на званични захтев, тако да писмо није строго поверљиве природе, а још мање се тицало протагониста. Било је само мишљење о приопћењу. Превентивно су објављени текстови да Буловићева казнена експедиција иде да поскида Тријаду. Зато данас стоји у изјави: Црквени сабор Српске Православне Цркве у Северној, Средњој и Јужној Америци, а не Епископски савет Српске Православне Цркве у Северној, Средњој и Јужној Америци, како је било у нацрту. То је практично једина сугестија Бачког коју су прихватили, мада је предлог био да се ово назове ванрдни црквени сабор, како стоји и у синодској одлуци.

Шта је речено на сабору?

Линковао сам Патријархов говор који резимира претходне разговоре. Болан је утисак што овде није било никаквог народног сабора, као што га није било ни 2019. Ови што воле да говоре о слободи, демократији, персоналним односима и сл., су управо непријатељи тога. По народној: Ко о чему, баба о зубима! Исус нам рече да по делима познајемо људе, тако да је Тријада провидна као вода у потоку. Ту нема ни х од хришћанства. Празне приче. Забрана права на реч, кретање, учествовања на црквеном сабору итд. Куд ћемо више!?

Са сабора имамо приопћење и линковани Патријархов говор. Тај говор није исто што и приопћење. И у томе је проблем. Јер званични и потписани рапорт не изражава оно што је Патријарх рекао. И сутра ће ђаво да нам буде крив. Патријарх је инсистирао на томе да се пониште све одлуке од 2017 па наовамо, а суфлер је говорио о сабору из 2019! Патријарх је подигао прст и издрао се да је реч о 2017, а не о 2019. Међутим, на потписаном папиру имамо само: «Ванредни Црквени сабор усваја одлуку Светог Архијерејског Синода Бр. 995 и 1009/зап. 638 од 25. септембра 2019. године која гласи: „Ставити ван снаге све одлуке Црквеног сабора Српске Православне Цркве у Северној и Јужној Америци…. које се тичу устројства српских православних епархија на том подручју“». То је у супротности и са Буловићевим предлогом: «Нигде се не помиње обавеза да се све врати у стање из времена пре 2017. године, када је активност у САД спроведена без Епископског савета у пуном саставу, без потпуног увида Црквеног сабора у проблематику и без знања Светог Синода и Светог Архијерејског Сабора».

Лонгин са прекрштеним рукама и Митрофан, који је био заузет јелом, нису аплаудирали на Патријархов говор ниједном, Максим само 2 пута и без воље и кратко. Аплаузи су пак били замишљени као замазивање очију, јер су делегати били инструисани. Како веле, Добријевићеви попови су потписали подршку свом епископу, али све те петиције Патријарх је одбио. Нисмо деца па да не знамо како се петиције праве. То је био један плус за Патријарха.

После сабора

Присташе Тријаде су наставили са опробаном игранком. Један од мотиватора је написао да сада неће моћи да се дише од узбуњивача (попут мене) који ће тврдити како су спречили раскол у САД. Испоставило се да то није тачно, јер нико није ни писао у том смеру. Други је рекао како је победио мир и како није ни било никаквог проблема. Томе фали интелигенције, а рекао бих и образа. Дакле, они који су причали о злом Синоду, који жели да направи раскол у САД, о казненим експедицијама, сада су узели да ударају у таламбасе како су кобајаги победили. Покушавају да створе утисак како су узбуњивачи фантазирали и били у служби ко зна каквих организација.

Са друге стране, настављају уредно са суптилним тровањем неискусног народа, тако да Никола Станковић погрешно преводи Елпидофорове речи како је Патријарх Светост, а овај каже да је Блаженство, како су пре тога и превели. Максим пак наставља да преноси само фанариоте па говори о Блаженству. Тако се пита Ведран Гагић: «Зашто на страници Епархије западноамеричке СПЦ, стоји погрешна титула Патријарха српског? Истина је да га неки Грци неправилно ословљавају али не морамо и ми то да чинимо».

Да сам био на патријарховом месту, не бих ни дошао да се сретнем са Елпидофором. Већ сама титула би ми била довољан разлог. Да не говорим о сусрету са трећеразредним службеницима америчке администрације који је Добријевић организовао.

«Млакоњски» потези Синода су отворили и врата за улазак на сцену репова старог раскола, тзв. Слободне Српске Цркве.

Шта даље?

Презентирана и потписана Одлука је најобичнија бесмислица, јер сабор из 2019 се бавио само питањем повећања поповских плата и ничим више, а Октроисани устав је подељен испод жита, мада је био функционалан још од 2017, а да о томе нико ништа није знао. Зато сада треба наредити Тријади да се пониште за 10 дана од пријема синодског акта све одлуке од 2017, а та радња кошта свега 60 долара и не захтева неко време. Немају шта да размишљају, јер претходни статус имају већ код себе. Дакле, банална је ствар посреди, мада они неће ићи да то реше, него би да се развлаче до мајског Сабора.

Расколнике у покушају Синод би требало да позове на појединачну одговорност и да објасне мотиве за све своје радње. Јер не постоји немотивисан потез. Да банализујем: Постојале су у Србији чоколаде: Животињско царство, Галеб, Бата и сека итд. Уђе Добријевић и купи чоколаду Бата, јер има неког разлога да њу купи, и уђе Максим па купи чоколаду за јело и кување, јер је сада пост. Има неког разлога. Уђе Лонгин и купи Међеђу крв (да ли то беше чоколада или вино, не сећам се), али је и то мотивисано његовом љубављу према коалама, јер је у Аустралији био владика. Дакле, Патријархово: Мир, мир, мир, нико није крив је мотивисано не подизањем тензија јер Синод ће сада да позове на одговорност за «незлонамерне» грешке Тријаду.

Чује се, али није урбана легенда, да је Лонгин тражио опроштај за намерне и ненамерне грехе, док Максим и Иринеј то нису тражили. Од њих имамо и ову продужену кампању против Синода и петоколонашки рад против СПЦ.

Очекујемо потезе Синода јер свако има своју одговорност. Моја смиреност има ову, да укаже на проблем и евентуална решења.

Зоран Ђуровић за Видовдан

 

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Ја сам сад збуњен, много збуњен. Овде читам месецима нека пророштва о расколима, онда пророштва о бријању брада појединим епископима, а тај се пророк овде истовремено представљао као продужена рука Синода. Истина, било нас који смо причали да се пророку покварила машина за прорицање, тачније да никад није ни радила и да су "пророштва" била само отров који се сипао за нечије планове и планско сејање хаоса у СПЦ. Или који смо причали да пророк нема никаквог утицаја у Синоду, без што повремено чује неке аброве унутар СПЦ. Али опет, кад је пророк у питању, нема зезања.

Онда видех Патријарха који је из Америке прозвао троваче и објаснио нам свима како ствари стварно стоје у Америкама. Онда се опет јавио пророк, који и даље тврди да говори у име Синода, али сад прозива Патријарха да баш и није упознат са стањем у Цркви у којој је Патријарх, и позива Синод да мимо Патријарха крене да ипак брије, еда не би испало да је пророк заправо тровач и лажни пророк. А Патријархове речи на страну. Истина, није први пут да пророк прозива Патријарха, само се примирио последњих месеци кад је мислио да ће нешто да ућари.

Свачији траг се види. Некад пре а некад касније. Богу хвала, одлично је све ово испало, и Богу хвала да се све што је могло да представља проблем било када у будућности сасекло већ овде, у корену.

А што се лажних пророка тиче, њих је било одувек. Ено је још баба у Горском Вијенцу. Само што ни баба из Горског Вијенца, а плашим се ни ова наша форумска баба, нису сами од себе сејали отров тамо где су послати од наших непријатеља. То би ваљало да буде следећа ствар којом би СПЦ могла да се позабави коначно.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Ćiriličar рече

Ma da, ali Njegova Smirenost :) , padre, se ne da. Posto raskola nema sada svodi na "neuspele raskolnike". Kao da je prvi put da neki episkopi rade nesto u svojim eparhijama sto se kosi sa planovima pomesne Crkve. Msm ok je, verovatno, da ljudi , posebno popovi kritikuju neke stvari (sad pitanje je koje i kako) ali bas projektovati raskole gde ih nema i jos tvrditi da ce ih biti, malo je previse.

"Расколници у покушају" је мој израз ако већ хоћеш да цитираш. Лепо је што ти и Релакс Лаксатив користите прилику да коментаришете кад сам под "злочиначким и надрогираним хордама поукашког уредништва", а да то "нисам ничим изазвао"!12:smeha: 

Надам се да не треба да вам цртам алузије, мада вам интелигенција није на нивоу. А ти си се показао у правом светлу. На Релаксове баљезгарије се хнећу обазрет, мада ни овај ком. неће по свој прилици проћи. 

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Zoran Đurović рече

А ти си се показао у правом светлу.

Jesam - rekao sam ti istinu koju pokušavaš da umotaš u formalnosti. I to bezinteresno. Niti da pravim karijeru, niti da spasavam Crkvu. Oče, samo za ovaj Sabor (ma kakav on bio, a narodni nije) si rekao da će raskolnici biti podržani od mitropolita da bi on sebi prikupio podršku. A šta imasmo? Da vl. Kirilo, koji ništa ne radi bez saglasja miropolita, zajdeno sa vl. Mitrofanom diže galamu protiv, a da glavni pravnik MCP, otac Velibor, secka na komadiće taj ustav u pokušaju.

E sad ti, kao uvek, odvalčiš ljude za formom. Ne kritikujem ja tebe radi forme i kritika - kritikuj koga oćeš, ne traba ti moj blagoslov za to - nego što praviš ljude glupacima, pored što ih nazivaš tako.

Zar ti nije jasno da, bez obzira na mišljenje oko forme, niko razumen te ne može uzeti za ozbiljno kada pretenduješ da si ti predviđać suštine, koja zavisi i od Boga i od naroda...mada je, eto, samo tebi poznata. Mislim, ne možeš sakriti to ma koliko se trudio, jer što više negiraš, više to štrči. Na stanu sada to što su se Milo i mitropolit dogovorili da skoro zaratuju (po tebi). To su "sitnice", jel'?

Ja tebe ne optužujem ni za šta, samo ti crtam, radi drugih, da si se upusti u stvari škaljive, omašio - ajde de, ali ne ćeraj onda mečku, jer to nije za poštovanje više, to liči na vlaške babe. Ne što ja to kažem, nego što ti to radiš.

Skroz ti je pogrešna "izlazna strategija". najmanje što mi je stalo da nekoga "nabijam na kolac", još tebe, ali čak i ja ovako glup, ne kusam tvoje gluposti - kako ih tek ne kusaju inteligentniji od mene. Kockaš se visokim ulozima, ustvari vadiš se da povratiš izgubljeno, a to je tek opaka rabota - da se kockar vadi da povrati izgubljeno. Vreme i forma neće učiniti  ljude zaboravnim. E sad, ti odstupi od svojih ludorija i niko ti ih ne može naticati na nos onda. To je bar jednostavno. Pošto nećeš, onda budi spreman na kritike. Bar si ti kritikoljubac, zar n? Ne odriči drugima tu strast/vrlinu/slabost - ma šta da je kod drugih.

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Ćiriličar рече

Очекујемо потезе Синода јер свако има своју одговорност. Моја смиреност има ову, да укаже на проблем и евентуална решења.

Oče, pliz pročitaj šta pišeš, ako nisi, dok si pisao u afektu...niko od 40-tak episkopa, sam Bog zna koliko sveštenika, koliko profesora sa fakulteta i iz bogoslovija, te neznani broj doktora teologije u SPC niti je, niti bi, niti će ovakvo nešto napisati.

Nazvati ovo pretneciozno je blaga reć...

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Ćiriličar рече

Oče, samo za ovaj Sabor (ma kakav on bio, a narodni nije) si rekao da će raskolnici biti podržani od mitropolita da bi on sebi prikupio podršku.

... Да је већ готово формирање засебне цркве, да су епископи сву црквену имовину одавно преписали на себе лично, да народ хоће да се побуни јер их одвајају, да је већ договорено да им Цариград да аутокефалију и да им буде надређени, да ће да "падају главе" и да се "чупају браде" у Америкама, да ће амерички епископи да науде Патријарху док је тамо пре него што ће да га пусте да им поквари већ утабане планове, да ће Митрополит прво да одвоји епархије у САД јер "су му потребне паре", а онда и ЦГ, РС и КиМ... То је само део онога шта је све рекао, и то само за овај Сабор.

пре 3 часа, Zoran Đurović рече

На Релаксове баљезгарије се хнећу обазрет

На страну стандардни клошарски речник и опсесија мноме, ти ниси дужан мени да полажеш рачуне, нит мене заболе за твоје полагање рачуна. Ти си мени одавно јасан и код мене си одавно прочитан. Хвала Богу, прочитан си у међувремену и код других.

Али је већ крајње време да те неко, ко има право на то, позове да рачуне за све лажи и сплетке коначно положиш. И онда или да те награди зато што си најзаслужнији у историји СПЦ јер си успео да спречиш 4-5 раскола, или да ти због тровања и сплеткарења коначно да ногу у онај део тела где леђа губе своје часно име, па да завршиш тамо где је сваком Мирашу место.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Поп З(л)оћа се таквих небулоза и фрљока налупетао овде на форуму да пас с'маслом прогутао не би... 

На снимку говора Патријарха Иринеја у Америци лепо се види поп ,,Едо'' у крупном плану како не штеди дланове, бећ први и најаче аплаудира на скоро сваку Патријархову реч!!!  (колико појма с појмом нема ава римски о томе шта се збива и шта је ко у СПЦ, говори да је патријарховог миљеника попа ,,Едина'' нападао и претио му да ће га истерати из СПЦ) ! ?  12:smeha: 

image.thumb.png.55537fcc94fbcfba834c8168d4b0b6aa.png

Претио је ,,олујама'', тресла се римска гора, а родио се миш... 

12:smeha:

 

 • Хахаха 1
Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Golub рече

На снимку говора Патријарха Иринеја у Америци лепо се види поп ,,Едо'' у крупном плану како не штеди дланове, бећ први и најаче аплаудира на скоро сваку Патријархову реч!!!  (колико појма с појмом нема ава римски о томе шта се збива и шта је ко у СПЦ, говори да је патријарховог миљеника попа ,,Едина'' нападао и претио му да ће га истерати из СПЦ) ! ?  12:smeha:

М. види, да ти каже нешто Ава: Ја сам се чуо 3 пута са Едом ових дана. Чим сте га напали у вашим медијима све је било јасно. Џаба кречиш. Питај га ако смеш. 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 33 минута, RYLAH рече

На страну стандардни клошарски речник и опсесија мноме

Рекао сам ти да на твоје баљезгарије нећу одговарати. Шта си се наврзао као мутав? Узео си да ме прозиваш док сам под ембаргом. То само говори какав си (не)човек. 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Zoran Đurović рече

Рекао сам ти да на твоје баљезгарије нећу одговарати. Шта си се наврзао као мутав? Узео си да ме прозиваш док сам под ембаргом. То само говори какав си (не)човек. 

Понављај још мало колика си жртва, можда се и расплачем и заборавим ко си и какав си и због чега си све под модерацијом. Ено и горе код Голуба, само пар постова изнад, постављен један од твојих излива љубави на овом форуму, онда кад си стварно веровао да ће било ко теби у руке да да било какав утицај у СПЦ. Не глуми собарицу кад ти се узврати на клошарске увреде и прозивке.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 16 часа, Zoran Đurović рече

М. види, да ти каже нешто Ава: Ја сам се чуо 3 пута са Едом ових дана. Чим сте га напали у вашим медијима све је било јасно. Џаба кречиш. Питај га ако смеш. 

Ако ко кречи сад другим бојама то си ти попе!  Врло си ружно писао о попу Јовану (,,Едину'') а сад као чујете се... и шта ти он вели на то што си га звао лоповом? 

Да те само мало подсетим на боје којима си фарбао поуке недавно: 

image.thumb.png.98f971e6bc075a9bf950ecc3fca15b05.png

Само да те упозорим да и даље радиш ово: :bu:

 

image.png

 • Хахаха 1
Link to comment
Подели на овим сајтовима

Цједите комарца а гутате камилу, умјесто да се поклопите по ушима.

Како је ипак стање на форуму на неки начин одраз стања у Цркви то видимо да смо и даље на непомирљивим позицијијама нисмо нашли у неку заједнички истину, а остало излази из тога, то што су се ствари мало и мудро смириле је добро, али има још много да се ради да би се постигло једнодушје.

Колкико ће то бити тешко показује занос са којим се тумаче и претумачују исти догађаји и долази се до дијаметрално супротних ставова.

Просто неком лагање није грјех и имају увјек исправно и подобно човјекоугодно мишљење - само што су бескрајно удаљалили и первертовали Логос.

Дакле бркају се рјечи, претумачење и покајање.

 

Послато са 5026D користећи Pouke.org мобилну апликацију

 

 https://sr.m.wikipedia.org/sr-ec/%D0%94%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BA%D0%B0:TROTOLETAK.JPG

 

 

 

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Чланови који сада читају   0 чланова

  Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу

 • Сличан садржај

  • Од Danijela,
   Iz produkcijske kuće Contrast Studios ove jeseni na male ekrane stiže drugi ciklus igrano-dokumentarnog serijala "Srpski junaci srednjeg veka", reditelja i scenariste Gordana Matića.
    
   Nakon prve sezone koja je 2017. premijerno emitovana na RTS-u, uz odlične reakcije i interesovanje publike i snažan odjek u javnosti, stiže novih deset epizoda koje će nam doneti malo poznate detalje iz srpske srednjovekovne istorije i baštine - petkom u 20.00 na RTS 2 (repriza nedeljom u 12.20 na RTS 1).

   "Srpski junaci srednjeg veka" Realizovan u produkciji Telekoma Srbija i izvršnoj produkciji Contras Studios, ovaj veliki projekat nošen je idejom da se gledaocima svih generacija ponudi svež i atraktivan kulturno-obrazovni sadržaj vrhunskog kvaliteta, po uzoru na popularne inostrane formate ovog tipa, a sve sa ciljem edukacije publike svih uzrasta i očuvanja nasleđa i identiteta srpskog naroda.

   "Srpski junaci srednjeg veka" Svesni važnosti ovakvih televizijskih projekata, producenti su u projektu, uz stalnu autorsku ekipu, angažovali brojne domaće i strane eksperte iz različitih oblasti, koji su svojom stručnošću dali dodatnu vrednost i legitimitet serijalu, stavljajući akcenat na duboko edukativni karakter, koji, pored onog zabavnog, ovaj igrano-dokumentarnog serijal ima.

   "Srpski junaci srednjeg veka" Druga sezona serijala "Srpski junaci srednjeg veka" istorijski obuhvata period četrnaestog i prve polovine petnaestog veka. Kao i u prvih deset epizoda i ovoga puta prepliće se istorijsko, epsko i tradicionalno u pričama o ličnostima koje su odredile sudbinu mnogih naroda i kultura na prostoru Balkana u ovom veoma dinamičnom i turbulentnom periodu istorije.

   "Srpski junaci srednjeg veka" - Anđela Jovanović Ipak, ovo nisu samo svedočanstva o njihovim biografijama, već i o tadašnjem načinu života, običajima, tradiciji i uticajima koji su ostali do dana današnjeg.

   "Srpski junaciu srednjeg veka" Nova sezona "Srpskih junaka srednjeg veka" donosi priče o istorijskim, ali i izmaštanim likovima. O onima koji su bili predodređeni da postanu "junaci", kao i onima koji su to postali mačem ili sticajem okolnosti - svakako priče o likovima o kojima nismo dovoljno znali. Junaci novih deset priča biće despot Stefan Lazarević, Đurađ Branković, Jelena Balšić, car Uroš, vojvoda Momčilo, Tvrtko Prvi Kotromanić, Banović Strahinja i Jug Bogdan.

   "Srpski junaci srednjeg veka" Realizacija drugog ciklusa ovog igrano-dokumentarnog serijala bila je dugotrajna i temeljna. Snimajući nove epizode, ekipa "Junaka" obišla je ceo Balkan i posetila lokacije od kojih neke do tada nisu bile zabeležene okom kamere, slikajući mnoge dokumente o čijem se postojanju samo spekulisalo, ali su ih retki zaista videli. Snimalo se na lokacijama širom Srbije, zatim u Hrvatskoj, Crnoj Gori. Pojedini segmenti zabeleženi su i u Makedoniji, Bugarskoj, Grčkoj, Turskoj, Mađarskoj, Bosni i u manastirima Svete Gore.

   "Srpski junaci srednjeg veka" - Branka Pujić i reditelj Gordan Matić Kao i u prvom ciklusu, u ulozi naratora koji publiku vodi kroz priče, biće glumac Vladimir Aleksić, dok će Tihomir Stanić govoriti stihove epske narodne poezije, vešto ukomponovane u priče o junacima. Uz bogate rekonstrukcije istorijskih događaja, u kombinaciji najsavremenije animacije i igranih segmenata sa autentičnim kostimima, oružjem i rekvizitom, gledaoci će moći da uživaju u nesvakidašnjim svedočanstvima o srpskom srednjem veku.
    
   http://www.rts.rs/upload/thumbnail/2020/09/22/6838699_srpski-junaci-srednjeg-veka-andjela-jovanovicjpg "Srpski junaci srednjeg veka" - nova sezona petkom u 20.00 na RTS 2
   WWW.RTS.RS Iz produkcijske kuće Contrast Studios ove jeseni na male ekrane stiže drugi ciklus igrano-dokumentarnog serijala "Srpski junaci srednjeg veka", reditelja i scenariste Gordana Matića.  
  • Од jovanstanic,
   Temu su sinoć obrisali sa foruma i zato je postavljam ponovo. Ako oni koji su obrisali temu imaju iole časti, poštenja i hrišćanske savesti voleo bih da čujem šta im to smeta u ovim pitanjima koja sam postavio. Ako mi ne odgovore ili opet obrišu temu time će dati jasan odgovor na pitanje: Zašto se forum gasi?
    
   Broj dnevno novoobolelih, aktivnih bolesnika i ljudi na respiratorima je daleko veći nego sredinom marta kada je uvedeno vanredno stanje i brzo raste. I to ako se veruje zvaničnim podacima a ako im se ne veruje stanje je još gore. SPC međutim ćuti. Juče je održana sednica Sinoda i kompletno saopštenje je posvećeno, van svakog spora veoma teškoj i kritičnoj situaciji u, Crnoj Gori ali o epidemiji koja se sve brže širi po gradovima u Srbiji ni reči.
   Takođe nema ni reči o novom uputustvu za formiranje grupa u osnovnim i srednjim školama koje može da dovede do svođenja verske nastave na simboličko prisustvo u školama a nakon toga i mogućeg nestajanja. Sinod i o tome ćuti.
   Zar zaraza koja se nanovo širi po narodu i moguće gubljenje veronauke ne zaslužuju par rečenica u saopštenju Sinoda?
   Da li je potrebno da 1000 ljudi izgubi posao veroučitelja da bi se desila neka reakcija?
   Da li je potrebno da, ne daj Bože, od korone umre još neki episkop i veroučitelj da bi se neko trgao i progovorio?
   Hoće li SPC da se ponaša u ovom razbuktavanju epidemije kao dr Kon?

    
  • Од Jestira.,
   SVETI JOVAN VLADIMIR • Poportal
   WWW.POPORTAL.RS    
  • Од bambika,
   'Lock her up!': Anti-Whitmer coronavirus lockdown protestors swarm Michigan Capitol
   WWW.NBCNEWS.COM Demonstrators were supposed to stay in their cars for social distancing. Not everyone did. Coronavirus lockdowns turn political with protests in US
   WWW.ALJAZEERA.COM Critics lash out at Michigan order barring residents from moving between homes and halting sales of garden supplies. US protest for people 'sick and tired' of coronavirus lockdown
   WWW.SMH.COM.AU Governor Gretchen Whitmer said she was "really disappointed" to see protesters close together without masks.  
  • Од Ignjatije,
   Vučić: Platićemo sve što treba za SPC u Crnoj Gori
   Beograd -- Srbija će, ako treba, pomoći SPC u Crnoj Gori, da nam ne bi oduzimali svetinje, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
     Foto: Depositphotos/Ryhor    
   Na pitanje da prokomentariše to što je direktor Poreske uprave Crne Gore saopštio da je ta institucija pokrenula kontrolu zbog duga koji, kako tvrdi, ima Mitropolija crnogorsko-primorska i upozorio da će naplata, ako Mitroplija ne plati dug dobrovoljno, naplata biti prinudna, Vučić je rekao da će Srbija platiti sve što treba za SPC u Crnoj Gori.
   "Ne znam šta da kažem, nemam nikakav problem sa tim. Ako treba da pomognemo SPC i Mitropoliiji crnogorsko-primorskoj ili bilo kojoj eparhiji u Crnoj Gori po tom pitanju da nam ne bi uduzimali svetinje, pomoći ćemo, platićemo sve što treba da platimo", poručio je Vučić gostujući na Prvoj TV.
    
   https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2020&mm=02&dd=23&nav_id=1658135
×
×
 • Креирај ново...