Jump to content
Sign in to follow this  
Небитан Лик

"Борбаши" - лажним вестима у служби сејања раскола у Цркви

Rate this topic

Recommended Posts

Сајт "Борба за веру" објавио је измишљени интервју са непостојећим. "др Србољубом Петровићем из САД" - пљување по епископима, СА Синоду и Патријаршији са циљем прављења раскола. Фотографија "др Србољуба" је заправо фотографија неког америчког професора. Ко год да стоји иза сајта "Борба за веру", није много промишљен - гуглање по задатој фотографији је могуће и овакве ствари се лако провале.

Ширење лажних вести је кривично дело по КЗ Републике Србије, а о крађи туђег идентитета да и не говорим.

FB_IMG_1582370406894.jpg

Screenshot_20200222-134009_Chrome.jpg

Screenshot_20200222-134052_Chrome.jpg

Screenshot_20200222-134132_Chrome.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Разобличавају се полако и приче око "раскола" у САД изгледа. Даће Бог да се стави тачка и на то после овог Сабора у САД, а онда да сви смутљивци добију ногу у место где леђа губе своје име, па после нека раде шта им је воља, само више да не праве џумбус по СПЦ. 

Тек сад се види под коликим је и колико синхронизованим ударом СПЦ - црногорски медији и службе, лица из Цркве, овакви опскурни сајтови, медији и "интелектуалци" из Србије, а свему томе доприноси пословична неслога и клановска подељеност међу владикама која оваквим тровачима даје простора за деловање.

И кад једном СПЦ изађе из свега овога и преживи све нападе и надживи све подлаце, показаће да заиста Бог стоји иза ње.

Share this post


Link to post
Share on other sites
пре 8 минута, RYLAH рече

Разобличавају се полако и приче око "раскола" у САД изгледа. Даће Бог да се стави тачка и на то после овог Сабора у САД, а онда да сви смутљивци добију ногу у место где леђа губе своје име, па после нека раде шта им је воља, само више да не праве џумбус по СПЦ. 

Тек сад се види под коликим је и колико синхронизованим ударом СПЦ - црногорски медији и службе, лица из Цркве, овакви опскурни сајтови, медији и "интелектуалци" из Србије, а свему томе доприноси пословична неслога и клановска подељеност међу владикама која оваквим тровачима даје простора за деловање.

И кад једном СПЦ изађе из свега овога и преживи све нападе и надживи све подлаце, показаће да заиста Бог стоји иза ње.

Stoji dosta toga sto kazes, ima dosta onih koji se raduju podelama, ali u ovom konkretnom slucaju se ne radi samo o klevetama i podlacima, vec imamo i odluke sinoda koje treba da se sprovedu.

No da sacekamo 29. Ja sam se malo umorio od ovih tema. 

Odlicno je sto patrijarh ide tamo, njegovo prisustvo simbolise jedinstvo SPC.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ексклузивно: Интервју са др Србољубом Поповићем Штампај Е-пошта
петак, 21 фебруар 2020
 У Америци ће бити формирана
Слободна Српска Православна Црква

Пред нашим читаоцима је интервју, који је у име Уредништва Борбе за веру“ са господином Србољубом Поповићем направио један наш блиски сарадник. Овај угледни припадник наше дијаспоре у САД јасно упозорава какве ће далекосежне последице имати деловања епископа - издајника светосавског духа и наслеђа. Ово је последње упозорење онима који би нешто могли учинити за спасвање СПЦ од нових раскола и подела. Уредништво нашег сајта ће, ако Бог да, изаћи ускоро са својим ставом о овом питању

+ + +

         „Борба за веру: Помаже Бог, господине Поповићу. Морамо признати да смо се помучили док смо ступили у контакт са Вама. Неки су нам чак рекли да сте Ви непостојећа личност.

Др. Србољуб Поповић: Бог вам помогао. Непријатељи Српске Цркве и српског народа би свакако волели да Срби Светосавци, међу којима сматрам да је и моја маленкост, не постоје. Ми смо им трн у оку јер позивамо на буђење, а не на спавање; јер упозоравамо светосавско стадо на вукове у јагњећим кожусима који га полако али сигурно прождиру. Сада када сте се уверили у моје постојање можемо да наставимо са разговором, а наши заједнички непријатељи нека и даље верују да сам дух или утвара - још један разлог да се не осећају сигурно ни на једном месту.

Борба за веру: Господине Поповићу,  од прошлог мајског Сабора у Београду догодили су се многи немили догађаји; многи су показали своје право лице и многе карте су се откриле. Тројица америчких епископа - расколника су у правном смислу већ одвојили своје епархије од Патријаршије у Београду тајним оснивањем својих приватних корпорација. У међувремену Синод Београдске патријаршије је поништио све одлуке Црквено-народног Сабора у манастиру Нова Грачаница . Заказан је ванредни Сабор који ће се одржати на Флориди, а на којем би требало да се јавно прихвати синодска одлука. Као што знате, најављен је долазак патријарха Иринеја у пратњи једног члана Синода и митрополита Порфирија, као десне руке епископа бачког Иринеја Буловића. Каква су ваша очекивања и Ваше прогнозе у вези предстојећег Сабора?

Др. Србољуб Поповић:   Жао ми је што ћу за многе звучати као песимиста, али на основу досадашњег делања, или боље рећи не-делања Синедриона Београдске Патријаршије по питању горућих проблема у СПЦ, ми немамо много разлога да се надамо да ће се на предстојећем Сабору у Клирвотеру десити неко чудо и да ће господа синодалци успети да реше проблеме које су и сами годинама стварали, а које су тројица расколника Лонгин, Добријевић и Максим довели до усијања.

Мислим да је тај Сабор на Флориди још једна подвала, још једно замазивање народних очију, јер, да се разумемо - и Патријарх и Синод и већина архијереја су у поданичком положају према Централној Обавештајној Агенцији (ЦИА). Скоро сви су уцењени због својих марифетлука и злоупотреба, а неки су и папине прстенлије и од таквих људи се не може очекивати ништа друго сем да и даље ћутке гледају како наши непријатељи уништавају СПЦ споља и изнутра.

Мислим да је прави разлог њиховог доласка чисто козметичке природе да би се умирили усталасани духови и да би се тројици расколника пружило "вештачко дисање".  Опет ће се све завршити неким "извињењем" због неспоразума у вези Новог устава и корпорација и све ће као и до сада бити гурнуто под тепих.

   Да је Синод заиста имао искрену жељу да нешто учини, тројица поменутих расколника би после очигледног истрајавања на свом расколничком Уставу сместа били смењени са својих функција, а на њихова места постављени администратори. Сви знамо како се одлучно и брзо поступало када су били у питању владика Артемије, Георгије, Филарет, Јован и остали политички неподобни епископи.

Да је Београдска патријаршија заиста мислила добро српском народу, онда би јеретик и богохулник Максим Васиљевић био рашчињен на прошлом заседању такозваног Светог Архијерејског Сабора у Београду. Погледајте само шта се десило са митрополитом Грузијске Православне Цркве који је нанео јавну увреду патријарху Илији оклеветавши га за педофилију - одмах је рашчињен! Тако то ради озбиљна и одговорна Црква. А шта се код нас дешава? Максим већ годинама хули на Бога, проповеда дарвинизам и педерастију и тек недавно је смењен са места предавача на (некада) Православном Богословском Факултету, на којем иначе и није у могућности да држи предавања. Јака ствар!

Он клевеће Светог Саву да је био преварант и плагијатор аутокефалности Српске Цркве; отворено се ставља у службу јеретика и расколника са Фанара радећи на разбијању Српске Цркве и шта?! Ни длака му с главе није фалила!

И на крају, да су фарисеји из Београдске патријаршије заиста мислили добро Србима у Америци, они им не би послали мастер-масона, окорелог хомосексуалца, клептомана и агента ЦИА Иринеја Добријевића за епископа. А видели су шта је све починио у Аустралији - успео је да разбије и подели до сада најјачу српску заједницу у расејању. Направио је раскол и оставио своју епархију у рушевинама. И ви сада таквом злотвору и рушитељу дајете нову прилику да изнова разара и пустоши! И што је најгоре, он све то чини по већ испробаној шеми из Аустралије. Па то је сулудо! Он је овде послат по задатку и тај задатак је као што видимо обавио уз помоћ Максима и Лонгина.

Борба за веру:  Па шта онда мислите да је решење? Како изаћи из тог ковитлаца?

Др. Србољуб Поповић: Једино решење је успостављање Слободне Српске Православне Цркве која ће истински представљати већину српског народа, а већина српског народа не жели глобализам, екуменизам, издају српских националних интереса и не жели да уједињење са Ватиканом, односно са свим белосветским јеретицима. Та Слободна Српска Православна Црква већ постоји у Аустралији, а овде у САД постоји Новограчаничка Митрополија која је регистрована код државе и има све постулате легитимне црквене организације. Подсетићу Вас да је одлуком Апелационог суда Државе Илиноис Новограчаничкој Митрополији враћен у власништво манастир Нова Грачаница код Чикага са свим својим ресурсима. Иако смо на суду добили епсикопа Лонгина, ми нисмо журили у преузимању имања које нам је додељено, јер смо знали да је та наша победа само добијање тапије за будућу Слободну СПЦ и да је потребно чекати прави моменат. Тај моменат је пред нама, јер су многи увидели да од Патријашије нема наде. Морам признати да нас је то чекање коштало у шестоцифреним бројевима јер је паразит Лонгин за ових 20 година такорећи испразнио касу Новограчаничке митрополије које је тада у својим фондовима имала близу 50 милиона долара. Али, дошло је време да за то одговара пред државним судовима, али о томе ћемо другом приликом.

  Званична Српска Православна Црква је постала државна институција, а наша јадна држава Србија је под окупацијом јудео-глобалиста којом администрира Александар Вучић. Њени архијереји су толико отуђени од свог народа као некада злогласни Фанариоти који су заједно са Турцима тлачили српски народ.

Борба за веру: Како замишњате организацију те будуће Слободне Српске Православне Цркве?

Др. Србољуб Поповић: Ми смо интензивно радили у последњих годину дана на организацији наше Митрополије. Тај процес је био веома спор јер је морао да се одвија у најстрожијој тајности, без коришћења интернета и телефона, јер у Америци се сви телефони прислушкују. Сви контакти које смо остваривали са својим повереницима и састанци које смо имали одржавали су се лично - лицем у лице. Ми смо им пренели наша искуства из Аустралије по питању организације на парохијском нивоу и упутили их шта треба да учине да би, када дође моменат, могли несметано да се присаједине нашој Митрополији. За сада имамо 13 Црквених Општина које су не само изразиле жељу да постану део наше Слободне Митрополије, већ су и предузеле правне кораке који им омогућавају да то учине. Највећи број парохија је са средњег запада, две парохије из Западноамеричке епархије и једна из Источноамеричке, што сматрамо за велики успех с обзиром да је било мало времена и да смо све обављали неконвенционалним методама.

Борба за веру: А ко ће Вам бити епископ, односно Митрополит?

Др. Србољуб Поповић: То је дискретно питање, на које Вам , наравно, не могу одговорити. Чуће се, видеће се, све у своје време. Наш Митрополит ће бити неко ко је валидно рукоположен и његову хиротонију неће нико моћи да доведе у питање. Желим такође да истакнем да ће будућа Слободна Светосавска Црква имати више епископа и у отаџбини и у расејању, а то значи да ћемо имати свој Синод, а касније и Сабор. Наш почетак ће бити скроман, али смо потпуно уверени да ће нам се придружити још епископа, као и већина српског народа коме је стало до очувања Светосавља и националног идентитета. Што се ситуација у званичној СПЦ буде погоршавала, то ће све више људи увиђати да је Слободна Црква једини пут и једини начин да се наша православне вера очува чиста и неупрљана.

Борба за веру: Да ли очекујете да ће вас неке од Православних Цркава признати?

Др. Србољуб Поповић: Ми имамо одличне односе са грчком Старокалендарском Црквом, а што се тиче признања од осталих Православних Цркава, то нас много не забрињава. Признаће нас Свети Сава и Небеска Србија и већина српског народа, а то признање је важније од свих осталих.

Борба за веру: Да ли сте сигурни да је одлазак у раскол најбоље решење и колико ће овај раскол личити на онај из 1963 године?

Др. Србољуб Поповић: Прво треба разјаснити питање ко је у расколу? Да ли смо то ми који желимо да очувамо православну веру чисти и неупрљану, онако како су нам је предали Свети Апостоли и Свети Оци, који желимо да Цркву очистимо од јеретика, од разбојника, блудника, грабљиваца и од сваке прљавштине, или су расколници они који хрле у загрљај римском папи и његовом источном епигону Вартоломеју, они који се одричу изворног Православља, уводе новотарије у богослужење и релативизују сваку истину и изједначавају је са лажи? Они који су у Цркву унели најтеже грехове и од ње претворили разбојничку пећину!  Они су у расколу са Светим Оцима, са Светим Савом и са српским народом!

    Разлика овог раскола и оног из 1963. године је велика. Онда се нисмо слагали са Патријаршијом у вези смене епископа Дионисија која се догодила по дитектној директиви србождера Јосипа Броза, а спроведена је у дело преко епископа који су радили за Удбу. Нисмо се могли сложити да наш народ који је избегао комунизам у Југославији, овде у слободном свету буде поново под контролом комуниста и то преко Цркве. Наша подела је тада била више политичке природе, али смо и ми и они (Федералци) веровали у једног истог Бога, поштовали једног истог Светог Саву и имали смо исте Свете Литургије које су служене по нашим храмовима. А данас! Екуменисти и глобалисти се подсмевају Светом Сави, а Светог Владику Николаја и Светог Јустина Ћелијског проглашавају екуменистима. Наше литургије више нису исте, свакоме је дозвољено да верује како хоће - дакле један општи хаос. У таквој ситуацији потребно је извршити ампутацију оболелог ткива којег је захватила гангрена, да се не би проширила на цело тело.

Борба за веру: Господине Поповићу, хвала Вам на вашем времену и на овом драгоценом интервјуу.

Др. Србољуб Поповић: Хвала и Вама на указаној части и на свим надчовечанским напорима које већ годинама улажете у просвећивању српског народа и у одбрани од свих јереси и свих неподопштина којима га данас трују они који би требало да га духовно воде. Ваша интернет презентација је једини прозор кроз који пролази светлост у овом медијском мраку у којем живимо. Знамо да годинама опстајете у такорећи немогућим условима и уз веома скромне материјалне ресурсе, али са вама је Бог и ваше најјаче оружје је истина, а непријатељи српског народа се истине највише боје. Нека вас Господ укрепи на овом просветитељском путу. Хвала вам још једном.

 

У име Уредништва "Борбе за веру" разговор водио: Виктор М.

Последњи пут ажурирано ( петак, 21 фебруар 2020 )

 

BORBAZAVERU.INFO

Чување вере православне

CUErgoivy.gif
Cornell University Ergonomics Web

Brief Biographical Details: Professor Alan Hedge, PhD, CPE, C.ErgHF, FIEHF, FHFES, FIEA

 ahedge2013_small.jpg    2013 photo (click photo to enlarge). More pics below.

Alan Hedge is a Professor in the Department of Design and Environmental Analysis, Cornell University. He directs the Human Factors and Ergonomics teaching and research programs. Prior to joining Cornell,  he ran the Graduate Program in Applied Psychology and Ergonomics at Aston University, Birmingham, U.K. From 1990-1993 he was also an Honorary Research Fellow at the Institute of Occupational Health, University of Birmingham, U.K. and he has been a Research Professor  in the Departments of Biomedical Engineering and Mechanical and Aerospace Engineering at Syracuse University

His research and teaching activities have focused on issues of design and workplace ergonomics as these affect the health, comfort and productivity of workers. His research themes include workstation design and carpal tunnel syndrome risk factors for workers, alternative keyboard and input system designs, the performance and health effects of postural strain, and the health and comfort impacts of various environmental stressors, such as the effects of indoor air quality effects on sick building syndrome complaints among office workers, and the effects of office lighting on eyestrain problems among computer workers.  He has authored and edited Ergonomic Workplace Design for Health, Wellness, and Productivity, co-authored a book on  Healthy Buildings, and co-edited Advances in Ergonomics Modeling and Usability Evaluation and the Handbook of  Human Factors and Ergonomics Methods, published 40 book chapters and over 250 articles on these topics in the ergonomics and related journals and proceedings.

He received the 2003 Alexander J. Williams Jr. Design Award from the Human Factors and Ergonomics Society for "outstanding human factors contributions to the design of a major operational system".  He received the 2009 Oliver Keith Hansen Outreach Award. This award recognizes significant activities that broaden awareness of the existence of the human factors/ergonomics profession and the benefits it brings to humankind.

His professional activities are extensive. He is a Fellow of the Human Factors and Ergonomics Society (U.S.A.), of the International Ergonomics Association, of the Institute of Ergonomics and Human Factors (U.K.), a Certified Professional Ergonomist and a Chartered Ergonomist (C.ErgHF). He is a founding member of the International Society for Indoor Air Quality and Climate (ISIAQ). He is also has been an Associate Fellow of the British Psychological Society, and past member of the American Psychological Association, the Association for Psychological Science, and  the Illuminating Engineering Society of North America. He is on the editorial board of the journals Ergonomics, Theoretical Issues in Ergonomics, Journal of Environmental Psychology, Journal of Human Environment Systems, and the Journal of Architectural and Planning Research.

Since 2013 he has been the is the Program Chair for the National Ergonomics Conference. He is the Environmental Design Representative for the International Ergonomics Association and has chaired the Work Environment technical group of the International Ergonomics Association (IEA) and the Work Environment Design Technical Subcommittee of the US Human Factors and Ergonomics Society (HFES )Technical Advisory Group to the International Standards Organization, the Work Environment subcommittee of the BSR/HFES 100 Computer Workstation Standard Revision Committee, and the Work Environment subcommittee of the International Ergonomics Association.  He is a past president of the Division of Environmental Psychology of the International Association of Applied Psychology, and of the Organizational Design and Management Technical Group of the Human Factors and Ergonomics Society.  He has also served in many other professional roles.

He has given testimony on indoor air quality and indoor environment design issues to several committees of the US House of Representatives and to OSHA in Washington, D.C., to the UK House of Commons, and to the New York State Assembly.

He consults on ergonomic and indoor environment design issues and has served as a consultant and scientific adviser to a number of organizations and major corporations. He was the Senior Editorial Advisory Board of HealthyComputing.

List of publications since 1987

Full c.v. for Alan Hedge

Contact Alan Hedge by email at ah29@cornell.edu

or Contact:

Professor Alan Hedge, PhD, CPE
Director, Human Factors and Ergonomics Laboratory
Cornell University
Dept. Design and Environmental Analysis
MVR Hall, Forest Home Drive
Ithaca, NY 14853-4401, USA

Phone: 607-255-1957
Mobile: 607-227-1728
Fax:  607-255-0305


2017 (July. 20) - Dr. Alan Hedge (middle)and Dr. Lynn McAtamney (left) and Kirsty Angerer (right)

Oz2017.jpg

2015 (Sept. 28) - Dr. Alan Hedge and Dr. Jonas Eyford

AH-DrJonasEyford092815.jpg

2015 photo (Dr. Alan Hedge and Candice Balobeck (nee Horne) - former graduate student)

Alan-Candice2015.JPG

2014 photo (Dr. Alan Hedge and Dr. Beiyuan Gou)

D. Ala Hedge and Dr. Beiyuan Gou

2013 photo (Dr. Alan Hedge and Dr. SoYeon Yoon)

Alan Hege & So-Yeon Yoon

2013 photo (Alan Hedge & Lynn McAtamney, Australia, October)

Alan Hedge & Lynn McAtamney

2012 photo (click to enlarge)

ahedge2013_small.jpg

2011 photo (click photo to enlarge)

alan2011_small.jpg

2010 Photos - Prof. Hedge (left), Prof. Occhipinti, Univ. Milan (center), Prof. Battevi, Univ. Milan (right) at the Italian Ergonomics Society conference.

Italian Ergonomics Society 2010

ERGO.HUMAN.CORNELL.EDU

 

Пре сат времена, Небитан Лик рече

Ширење лажних вести је кривично дело по КЗ Републике Србије, а о крађи туђег идентитета да и не говорим.

@Иван Ц. Можда би правни заступници СПЦ требали да буду упознати са овим детаљима.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Плаво Небо Нисам видео да је већ неко покренуо тему са овим подацима, док сам и ја одговорио на другој теми.

Да, ово је класична муљачина борбаша, тј. њихов манир да се баве лажима на свом сајту. Свако ко је нешто урадио у СПЦ се њима нашао на мети.

Мени је само много жао што знам да постоје и неки из Цркве који те расколнике подржавају и чак помажу тај сајт са информацијама и финансијски.

Зар вам није чудно да борбаши имају увек акта из архиве СПЦ, најновије информације са Сабора, акта везана за унутражње ствари СПЦ?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
пре 1 сат, Вукашин рече

Napisah na drugoj temi, ali niko da se javi sa podatkom koliko su ozbiljne te grupe Srba koje nikad nisu prihvatile pomirenje?

Da li je saka jada, ili ih ima prilicno? Vidim da su se i u Australiji pojavili neki raskolnici.

То је питање којим треба да се баве озбиљно људи из Цркве.

Share this post


Link to post
Share on other sites
пре 4 часа, Иван Ц. рече

Зар вам није чудно да борбаши имају увек акта из архиве СПЦ, најновије информације са Сабора, акта везана за унутражње ствари СПЦ?

Поставити себе да будеш савест Цркве? Они су "савест" целе васељенске Цркве...Господе, па постоји ли већа заблуда? Ко има храборст да Цркву Божију стави у позицију неког великог грешника, а себе стави као меру истине и као "савест" Цркве Божије? Какво је то безумље?

Ово што каже @Иван Ц. . И то је тек ствар која плаши, да такви људи, директно из патријаршије добијају информације.

Ипак, укрепи неко мало познавање историје Цркве, па то разбије сентиментални став, врати спознајју да је Црква на земљи у рату непрестаном, духовном рату са духовима зла, са оцем лажи, који преко људи чине расколе, поделе и друга зла која су Цркву увек спопадала и увек ће спопадати.

Не кажем да данас нешто знам, али се сећам времена када сам знао мање, али човеку као да "нешто" каже, осети шта није од Бога. Тако, верујем, да и неупућени људи данас, ако су доброг срца, ако неће да мењају свет него себе, ако и не знају неке ствари једноставно осете да нешто није истина. Борбаши имају и информација и теолошког знања (што је јако битно подвући), а мислим да не могу ни незналице упецати ако су ови нелицемерни. Тако да им је работа узалудна. Осећам да су на издисају, да једва тај сајт одржавају и да је то све ко лајав кер који реже иза висока плота и ништа више.

Не знам какве везе има Димитријевић са њима, а очигледно има, али чуда се не могу начудити како неко његовог интелектуалног калибра, још он се напајао код покојног владике Данила...просто ми је невероватно... и све ме то подстиче да обуздавам своје сујете, своје незнање, а све више осветљава шта је, уствари, саборност. Саборност је, поред свега осталога, колико-толико знати где је човеку место. Који је он уд у Цркву.

Колико су само они, највишњ њега, искривили и на секташки начин контестуализовали речи Св. Владике Николаја, леле. Горе него што Јехови сведоци тумаче Писмо. Да су у време Владике Николаја били људи њиховог надахнућа(?), па писали би о њему најгоре ствари.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

 • Similar Content

  • By Поуке.орг - инфо
   Село Подграб недалеко од Пала смејштено  на древном путу који води од Пала ка Прачи, Устипрачи и даље ка Вишеграду данас је, 28. маја 2020. године, свечано дочекало и прославило велики празник Вазнесења Господњег (Спасовдан) иначе и крсну славу своје цркве посвећене овом великом празнику, који је и филијални храм парохије Прачанске у Прачи.       Свету архијерејску литургију служио је Високопреосвећени Господин Хризостом, митрополит дабробосански уз саслужење: протојереја-ставрофора Илије Чупића, протојереја: Марка Билинца и Немање Манџића, јереја Бојана Кулашевића и ђакона Будимира Гардовића. На крају свете литургије благословљени су славско кољиво и славски колач и обављена је славска литија.   У бесједи на тему Спасовдан – дан нашег Спаситеља Високопреосвећени је потсјетио вјернике на историјске оквире библијског догађаја Вазнесења те истакао тајну овог великог празника. ''……….. тајна овог празника је ономе што нам сведочи свети апостол и јеванђелист Лука  на крају свог јеванђеља, а које данас чусмо. Прије свега, апостоли су били збуњени оним што се све десеило и дешавало од Великог петка и сумњичави према свему ономе што су и чули и видјели. Разумјевши помисли њихове док су били сабрани у зборници на Сиону васкрсли Господ им прилази и пита их: Што сте збуњени? И зашто такве помисли улазе у срца ваша?...   Господ им још једном открива да све што се са Њим десило писано је у Закону мосијевом, пророцима и псалмима. Још једанпут их потсјећа да је он Месија и Избавитељ, али и да се враћа Оцу његовом и Оцу нашем који је на Небесима…    Свети апостол Лука открива да ''им (апостолима) отвори ум да разумију Писма''…    На крају он их опет потсјећа на оно што им је и раније говорио да ће им послати Духа утјешитеља који ће их утврдити у вјери, у знању и вјерности Богу ида ће пребивати на њима….. ''И ево, ја ћу послати обећање Оца својега на вас; и ви сједите у граду Јерусалиму док се не обучете у силу с висине''…    Тек пошто им је отворио ум да разумију Писма и потсјетио их да чекају Духа Светога да се излије на њих изведе их на Маслинску гору и на локалитету који се зове Витанија узнесе се на небеса на њихово опште запрепаштење. …''     Извор: Митрополија дабробосанска
  • By Поуке.орг - инфо
   На седму недељу када прослављамо празник Светих отаца Првог васељенског сабора, служена је Света литургија у подгоричкој Цркви Светог Ђорђа. Евхаристијским сабрањем началствовао је протојереј ставрофор Драган Станишић, уз саслужење браће свештенослужитеља: протојереја ставрофора Милете Кљајевића, протојереја Јована Радовића, јереја Блажа Божовића и ђакона Ивана Црногорчевића; молитвено је учествовао прота у пензији Милун Фемић.     На литургијске возгласе одговарао је верни народ Божији, предвођен појцем Луком Павићевићем.   Након прочитаног Јеванђељског зачала, поучном беседом присутнима се обратио началствујући свештенослужитељ прота Драган Станишић:   “Основно у Цркви је богослужење и зато ми у себи стално понављамо гласно Свети Боже, Свети крепки, Свети бесмртни, помилуј нас!   Данас, чули смо јеванђељску ријеч која објављује Свету Тројицу, а сваки пут кад слушамо Јеванђеље ми чујемо и познајемо да је Господ Бог наш, љубав, да је то Света Тројица. И у свакој јеванђелској ријечи ми имамо Духа Светога и благодарећи Њему ми познајемо оно што је Божије, и разликујемо оно што је људско.   Никада више нису биле актуелне ове данашње јеванђелске ријечи него овде данас у нашем времену и у нашој средини.   Господ каже да је овдје на земљи дошао и да је присутан у све вијекове и да милује човјека, ради тога да би имао живот вјечни.   А опет наглашава да је живот вјечни то да се позна Света Тројица, да се позна љубав Божија, и не само да се позна, већ и да се испунимо.   Значи Господ дарује живот вјечни, али с друге стране и ми као људи треба то да видимо, да сазнамо и познамо.   Први корак нашег познања Свете Тројице и вечнога живота је Тајна крштења у којој Тајни препорода се ми омивамо и чистимо од свих својих сагрешења (јер нико не може постати члан Цркве а имати неки гријех у себи). Зато на Тајни крштења ми добијамо опроштај гријехова и почињемо свој живот чисти и беспрекорни. Јер приступамо Ономе који је сама чистота и сама светлост истинита. Зато је значајно да смо ми Црква, да смо крштени људи.   Затим имамо Духа Светога  – Миропомазање; запечаћујемо се Духом Светим, миомирисом божанским и то је стварност нашег живота. Значи, ми хришћани имамо мирис непрекидно који потиче од тога акта крштења и ми верујући у Бога удишемо тај миомирис. Једино они који неће да удишу не знају да има тај миомирис.   Данас имамо и спомен Светих отаца, у сусрет Педесетници, који су на најљепши и најузвишенији начин исповједили Господа Бога, Свету Тројицу и живот вјечни.   Који је то проблем Црква имала у вријеме Васељенског сабора ?   У самој заједници Цркве Божије, међу њеним члановима појавио се неко ко је заиста био истакнут и учен. Али, некако наглашавао је то да Бог није сасвим Бог – него да је Бог, некако као, чини се да је Бог.   Нешто слично као и данас што  имамо у Црној Гори код ових власти – да они неће некога Бога који Је Бог, јер они себе сматрају за богове, него ето да дозволе да ми вјерујемо у некога кобајаги бога. Као да је то сасвим свеједно. Имају намјеру да нас науче и то како да се зовемо. Замислите да долази неко ко је некрштен и каже Цркви Божијој – што се тако зовеш ? Па требало би да се зовеш, овако или онако, како мени дође на памет, тако да се зовеш! И сад би ми требало озбиљно да разматрамо и о томе да преговарамо.   Е то је био злочасни Арије. Један учитељ лажни, који је тврдио да Христос није Бог, него да је привидно, да је неко ко се чини да је бог а није бог. И Црква је устала жестоко против тога.   У Цркви, свака мисао, свака релација мора да буде савршена и беспрекорна; и зато су хришћани давали живот свој. И зато Црква то сад спомиње, исповиједа и наглашава. Јер ми не бисмо имали такву чистоту живљења да није било тих људи који су богослужили Богу, који су знали да ништа што је Божије не може да се банализује, оспорава и изокреће.   Ми се напајамо тим духом и постајемо силни у односу на овај свијет, који се чини да је силан. Али не бојте се, већа је сила у Оцима Првог васељенског сабора него у онима који то негирају.”     Извор: Митрополија црногорско-приморска
  • By Поуке.орг - инфо
   У недељу, 17. маја 2020. године, пету после Васкрса, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету архијерејску Литургију у селу Глибовац надомак Смедеревске Паланке.   Звучни запис беседе   Епископу су саслуживали протојереј-ставрофор Велибор Ранђић, архијерејски намесник јасенички, игуман манастира Пиносава Петар (Драгојловић), парох влашкодолски протојереј Миле Миловановић, парох баничански јереј Дејан Василијевић, протођакон Иван Гашић, јерођакон Јован (Прокин), професор крагујевачке Богословије, и ђакон Владимир Степановић.   Литургији су присуствила мештани села Глибовац, као и ђаци овога села са својим вероучитељем Сашом Костадиновићем.   Службу је за певницом, својим слаткопјенијем, украсила група “Србских православних појца” из Београда и хор “Светог Симеона Богопримца” храма Светог Преображења Господњег из Смедеревске Паланке.   После прочитаног Јеванђелског зачала Владика Јован се обратио сабраном верном народу Богонадахнутом беседом, прво их подсетивши на догађаје из Јеванђеља предходних недеља, а потом о данашњем, које говори о сусрету Господа Исуса Христа са женом Самарјанком. Преосвећени Владика је казао да нам ова прича открива две природе у Господу Исусу Христу. Да нам је Господ у свему био исти, осим у греху. Овом причом нам је откривена велика тајна, зашто је Христос дошао у свет? Дошао је да сви људи дођу до спасења, које се у Цркви, кроз Цркву и са Црквом задобија.    У Цркви се задобија Дух Свети. који од немоћног човека чини свемоћног човека. Владика се посебно позабавио дијалогом измеђи Господа Христа и жене Самарјанке. Они нису били из истог народа, а притом њихови народи нису били у добрим односима. Ова жена, како је рекао Владика осећа да то није обичан човек, и зато тражи “воду живу” која је заправо дар Божији.    Сваки човек по Богоданој слободи, може де изабере хоће ли примити или одбацити тај дар који је Дух Свети. Дух Свети се најпре даје Апостолима у дан Педесетнице, и свима нама у Цркви. Још је нагласио да се се у овом Јеванђелском зачалу говори о једној другој жеђи, духовној жеђи, коју човек када осети све више жедни. На крају се Владика осврнуо и на ову пошаст, која у последње време уноси немир у наш народ, нагласивши да се народ без бојазни од “инфицирања” може причешћивати, јер се ми причешћујемо Богом који је Лекар од свих болести и од сваког греха.     Извор: Епархија шумадијска
  • By Поуке.орг - инфо
   Све службе у Епархији ваљевској су ефикасне и радиле су неометано у периоду од престављења Господу Епископа ваљевског Г. Милутина, 30. марта 2020. године, до данашњег дана.      Сви пројекти које је он са великом љубављу и пажњом започео  су настављени, организован је четрдесетодневни парастос драгом духовном оцу, а у догледно време прионуће се планирању нових пројеката. Овим речима би се укратко могла описати посета протонамесника Филипа Јаковљевића, архијерејског заменика блаженопочившег Епископа ваљевског Г. Милутина, Епископу шабачком Г. Лаврентију, администратору Епархије ваљевске, приликом које је поднет извештај о свему ономе што су службе Епархије ваљевске реализовале у претходном периоду.    Изразивши задовољство постигнутим, Епископ Лаврентије најавио је да ће ускоро доћи у Ваљево и са епархијским службеницима детаљно поразговарати о даљим плановима. Рекордер по епископском стажу (53 године активне службе), Владика Лаврентије неким свештеницима из Ваљева је школски друг, некима је благословио одлазак у богословију, неке рукоположио…    Њихове поздраве, као и поздраве свих који служе у Ваљевској епархији, овом приликом пренео му је протонамесник Филип Јаковљевић. Обрадован пажњом, Владика Лаврентије узвратио је поздравима и обиљем благослова за све у Епархији ваљевској. Да њихови напори уроде плодом и да достојно наставе дело блаженоуснулог Владике Милутина.     Извор: Епархија ваљевска
  • By Поуке.орг - инфо
   Протојереј-ставрофор Гојко Перовић, ректор Цетињске богословије, позвао је вјерни народ који се вечерас сабрао на молебан Пресветој Богородици у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици да појачају молитву у овим тренуцима док је владика Јоаникије са свештеницима утамничен.     Подсјетивши на преславно избављење Светога Петра од окова (верига) у које је био окован од безаконог Ирода, прота Гојко је казао да у тим часовима заточеништва апостола Петра у срцима апостола и свих хришћана тога времена није било ништа друго осим усрдне молитве из срца. По његовим ријечима то је најблаженије стање у коме човјек може да се нађе:   “Зато подсјећам себе и вас, да вечерас и ових дана, колико год је то могуће, испунимо наша срца молитвом. И ако наша молитва буде усрдна, онда неће бити мјеста да нам неко подметне или да онај непоменик убаци у наше срце ни мржњу, ни нервозу, ни завист, ни било што од тога“, поручио је о. Гојко.   Казао је да вечерас “овдје није мјесто да мислимо што је рекао Марко, шта је написао Јанко, шта мисли Митар, кад ће доћи Ђорђе”, него је вријеме за молитву Господу:   “Очигледно да смо дошли у дане, браћо и сестре, кад су наше снаге на измаку. Више не може човјек ништа да уради, све смо урадили и сад све предајемо у руке Божије! И то и јесте први и основни разлог зашто кажемо одавде, са ове молитве, да сви пођемо својим кућама.”   Нагласио је да правници раде свој посао, новинари свој посао, као и да су свештеници обилазили амбасаде и сва мјеста гдје треба да се чује и каже ријеч протеста против ове неправде.   “Чули сте како је речено у данашњем Јеванђељу: Немојте се бринути шта ћете рећи када дођете испред власти земаљских, Дух Свети ће вам рећи оно што треба. Ми смо рекли оно што треба, молитву Господу више пута поновили на овоме светоме освештаноме мјесту. Чекаћемо и молићемо се Богу у својим кућама, на свом мјесту, а ако буде требало ево нас сјутра опет овдје! Стрпљење, љубав, пажња, молитва! ”   Ректор Цетињске богословије је казао да ће владика Јоаникије и остали свештеници, ако је Божија воља, вечерас изаћи из притвора и да не би смјели никаквим поступком да натрунимо то ослобођење.   “Ако није, дани су пред нама па ћемо видјети ко је вјера и ко је невјера и како треба да се ради. Зато нека Господ благослови ваше домове и вашим кућама понесите Божји благослов. И тако колико нам буде Бог дао дана, памети, здравља присебности, среће, толико нека се све испуни молитвом”, казао је протојереј-ставрофор Гојко Перовић.   Службе у Храму Христовог Васкрсења се редовно служе, ујутро у 8 часова је Света литургија и увече у 18 часова молебан.     Извор: Митрополија црногорско-приморска

Све поруке на форуму, осим званичних саопштења Српске Православне Цркве, су искључиво лична мишљења чланова форума 'Живе Речи Утехе' и уредништво не сноси никакву материјалну и кривичну одговорност услед погрешних информација. Објављивање информација са сајта у некомерцијалне сврхе могуће је само уз навођење URL адресе дискусије. За све друге видове дистрибуције потребно је имати изричиту дозволу администратора Поука.орг и/или аутора порука.  Коментари се на сајту Поуке.орг објављују у реалном времену и Администрација се не може сматрати одговорним за написано.  Забрањен је говор мржње, псовање, вређање и клеветање. Такав садржај ће бити избрисан чим буде примећен, а аутори могу бити пријављени надлежним институцијама. Чланови имају опцију пријављивања недоличних порука, те непримерен садржај могу пријавити Администрацији. Такође, ако имате проблема са регистрацијом или заборављеном шифром за сајтове Поуке.орг и Црква.нет, пошаљите нам поруку у контакт форми да Вам помогнемо у решавању проблема.

×
×
 • Create New...