Jump to content

Други светски рат - победа над фашизмом


Препоручена порука

узроци.

С обзиром на његову сложеност као и идеолошким и другим поделама које је изазвао и које дан-данас трају, о узроцима Другог светског рата постоји далеко мањи историјски консензус него о узроцима других оружаних сукоба у 20. веку. Ипак, може се рећи да велики број узрока Другог светског рата има корен у Првом светском рату.

Немачка, Италија и Јапан су се у 19. веку релативно касно профилисале као модерне индустријске државе, па су битно заостајале у стварању колонијалних империја у односу на Велику Британију и Француску. Немачка је у Првом светском рату поражена, те је на основу Версајског споразума остала без колонија, и тако била доведена у још подређенији положај. Италија и Јапан, иако на победничкој страни, били су битно разочарани ратним пленом.

Утицај национализма, који је представљао доминантну идеологију Европе 19. века, порастао је у источној Европи, где су на рушевинама три стара царства — Отоманског, Аустро-угарског и Руског — по прокламованом принципу права на самоопредељење формиране националне државе. У већини случајева границе нових држава се нису поклапале са етничким границама, што је представљало сталан извор иредентизма и напетости, док су неке новостворене државе — Краљевина СХС, Чехословачка и, делимично, Пољска — по саставу биле вишеетничке и оптерећене унутрашњим напетостима које су се накнадно одражавале на међународну сцену. Национализам се проширио и на Азију, поготову на поседе европских колонијалних сила чији поданици су свој положај почели сматрати издајом версајских принципа. Национализам се настављао исказивати и као расизам, који је имао важну улогу у погоршању односа Јапана и САД.

Трећи фактор, који се искристалисао тек након завршетка Првог светског рата, био је слом предратног економског поретка заснованог на слободној трговини. Већина држава се након рата окренула протекционизму и аутархији, што је било плодно тле како за међусобне сукобе, тако и за економску нестабилност која ће се одразити у Великој економској кризи.

Нови фактор представљала је и појава двеју идеологија — фашизма и комунизма — које су, свака на свој начин, представљале радикалну алтернативу поратном светском поретку, те чије се међусобно супарништво одражавало и на међународну политику.

Узроци рата лежали су и у дубоком и непревладаном културном и психолошком шоку изазваном опсегом и последицама Првог светског рата. Многе државе, поготову оне које су се сматрале победницама, настојале су понављање тако трауматичног искуства избећи инсистирањем на дипломатији као једином средству решавања међународних спорова, док је у јавности тих земаља доминирао пацифизам и тежња за нереаговањем на провокације које би могле изазвати нови глобални сукоб.

http://sr.wikipedia.org/wiki/Други_светски_рат#.D0.A3.D0.B7.D1.80.D0.BE.D1.86.D0.B8_.D1.80.D0.B0.D1.82.D0.B0

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
  • 4 months later...
  • Одговори 38
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Популарне поруке

После параде је на тргу испред Бољшој театра уприличен сусрет с ветеранима, могли сте им поклонити цвеће, захвалити им се, разговарати с њима, чути њихове успомене...     А онда, најимпресивнији

Ево од мене неколико аматерских фотографија са оне друге стране Кремља, доступне и обичним људима  Један део је сликала моја лепша и боља половина стојећи на трафо-станици, а ја сам сликао из масе.

Odavno se ne mesam u vase diskusije jer mi je potpuno jasno da vi "znate" o Rusiji mnogo vise nego mi koji tu zivimo pa je vama sve jasnije i ociglednije iz Srbije, Ceske, Amerike i sl. Ja odlicno raz

Постоване слике

  • 1 year later...
  • 4 years later...

70 godina od pobede nad fašizmom

Izvor: B92, Beta, Tanjug

Moskva -- Na današnji dan pre 70 godina nacistička Nemačka kapitulirala je u Drugom svetskom ratu. Od tada se 9. maj širom sveta slavi kao Dan pobede nad fašizmom.

 
1998562574554cf11f4c270531818213_640x500

Najveći oružani sukob u istoriji trajao je šest godina i odneo preko 70 miliona života i na strani Savezničkih sila i na strani Osovine.

Sa jedne strane Staljin, Ruzvelt i Truman, a sa druge Hitler, Musolini i car Hirohito obeležili su najvažniji događaj u istoriji koji i danas iza sebe ostavlja niz pitanja.

Nacistička Nemačka je u svoje pohode krenula 1939. godine i brzo je u tome napredovala. Svaki pokušaj Saveznika da se obračuna završavao se bezuspešno što se videlo kada je bombardovana Jugoslavija, još jedna od saveznica, aprila 1941. godine.

Ključna prekretnica bio je ulazak SAD u rat, kao i bitka za Staljingrad. Iako su borbe trajale skoro šest meseci, Crvena armija je uspela da opkoli naciste i povrati ovaj grad.

Poraz Nemaca kod Staljingarada naterao ih je na povlačenje preko Kavkaza, ali je imao i duboke političke posledice.

Ipak, konačan preokret usledio je 1944. godine. U junu su Savezničke snage krenule da se iskrcavaju u Normandiju, odakle je trebalo da krenu u oslobađanje Evrope od nacista.

Bitka za Normandiju je trajala dva meseca, a na strani Saveznika učestvovali su i SAD, Kanada i Velika Britanija, a okončana je 30. avgusta 1944. godine.

1095081215554ceef45c3c4453082114_v4%20bi
Foto: Vikipedija, nemački feldmaršal potpisuje završni dokument o okončanju rata

Krajem 1944. godine Nemačka je ostala bez saveznika, a i njena teritorija je bila načeta, ali je Hitler i dalje verovao u pobedu. Međutim, gubici koje je Hitler pretrpeo u Ardenima omogućili su saveznicima prodiranje u srce Nemačke.

Već u aprilu 1945. sovjetske i američke trupe presekle su Nemačku na pola, počinje "Berlinska bitka", Hitler je izvšio samoubistvo, a Berlin je pao 2. maja.

U Remsu, glavnom gradu francuske oblasti Šampanje, 7. maja 1945. potpisan je dokument o bezuslovnoj kapitulaciji Nemačke, a nemački feldmaršal potpisao je 8. maja (9. maja po moskovskom vremenu) u Berlinu završni dokument o okončanju Drugog svetskog rata.

Iako su borbe trajale i nekoliko dana nakon što je potpisan mir, veći sukobi i razaranja nisu se ponovili.

Drugi svetski rat je sa sobom doneo neke nove reči, genocid, holokaust, atomske bombe, ali 70 godina nakon toga, 9. maj se širom sveta proslavlja nizom manifestacija.

1630322960554d2a5666f3d023724821_v4%20bi
Foto: Vikipedija, Bitka za Staljingrad

Oči javnosti uprte se u Rusiju, koja će Dan pobede obeležiti vojnom paradom na kojoj će prisustvovati veliki broj svetskih lidera.

Međutim, značaj parade je i u sagledavanju odnosa Zapad – Istok jer će paradu, zbog sukoba u Ukrajini, bojkotovati zapadni lideri.

Zapadni lideri su odbili poziv u Moskvu ruskog predsednika Vladimira Putina, a samo će se u prestonici Rusije naći nemačka kancelarka Angela Merkel, ali narednog dana, 10. maja. Merkelova i Putin će zajedno tog dana položiti venac na grob Neznanom junaku u Moskvi.

Velika Britanija, SAD, Nemačka, Francuska, Australija, Kanada neće učestvovati na paradi, ali će se u Moskvi naći lideri Kine, Indije i Kube, Makedonije i Srbije.

Najočiglednija tačka sporenja svakako je ukrajinska kriza, ali njoj je prethodila čitava decenija zahlađenja odnosa Moskve i Vašingtona, što je dovelo do toga da se današnje stanje smatra veoma sličnim, ako ne i jednakim hladnoratovskim odnosima.

Ukupno će na paradi prisustvovati oko 30 šefova država i vlada, lider Vijetnama, generalni sekretar UN Ban ki-Mun i mnogi drugi, a kako je ranije bilo najavljeno paradi je trebalo da prisustvuje i lider Severne Koreje Kim Džong-un, ali je prošle nedelje objavljeno da se to ipak neće dogoditi.

Očekuje se dolazak predsednika većine bivših sovjetskih republika koje su stekle nezavisnost 1991, izuzev predsednika Gruzije i Ukrajine, koje su ratovale s Rusijom, te su u hladnim odnosima s Kremljom.

838602271554d128dbb596660850843_v4%20big
Foto: Beta/AP, Moskva - pripreme za paradu

Predsednici Rusije i Kine, Vladimir Putin i Si Đinping, čije zemlje su imale najveće ljudske žrtve tokom Drugog svetskog rata, istakli su svoje prijateljstvo uoči proslave.

"U tom ratu naše zemlje podnele su najveće gubitke. Zato smo protiv svakog pokušaja falsifikovanja istorije... rehabilitacije fašizma ili militarizma", rekao je ruski predsednik posle sastanka sa svojim kineskim kolegom.

Si Đinping je rekao da će se kineski narod uvek sećati istorije i uvek biti protiv njenog falsifikovanja. On je stigao u Moskvu gde se obavljaju poslednje pripreme za vojnu paradu koja se održava sutra na Crvenom trgu.

Kineski vođa je pohvalio čvrsto prijateljstvo dve zemlje "nastalo u sukobima" Drugog svetskog rata dok se Rusija borila protiv Nemaca, a Kina suprotstavljala agresiji Japana.

Sovjetski Savez čiji je Ruska Federacija naslednica, izgubio je najmanje 25 milona ljudi za vreme rata a Kina je, po podacima njenih istraživača, izgubila 20 miliona. Moskva i Peking obeležavaju ovu godišnjicu "ne da bi mrzeli druge države, nego da bi odali počast poginulim herojima i ovekovečili sećanje na njih u istoriji, da se tragedija rata ne bi nikad ponovila" rekao je Si Đinping.

Kineski predsednik prisustvovaće sutra vojnoj paradi na Crvenom trgu uz svoje kolege iz Kube i Indije Raula Kastra i Pranaba Makherdžija, koji su već stigli u Moskvu.

Na paradi u Moskvi će defiliovati preko 16.000 vojnika, 194 oklopnih vozila i 143 aviona i helikoptera. Moskva će prikazati svoje nove topove Koalicija-SV i tenkove Armata T-14 najavljene kao najmoćnije na svetu.

1267006966554d128dcfa34390577677_v4%20bi
Foto: Vikipedija/Čerčil, Ruzvelt i Staljin

Francuski predsednik Fransoa Oland, američki državni sekretar Džon Keri i ministar spoljnih poslova Loran Fabijus, koji neće boraviti u Moskvi, položili su vence na Spomenik neznanom junaku pod Trijumfalnom kapijom u Parizu.

"Pobeda 8. maja bila je pobeda ideala nad totalitarnom ideologijom", rekao je Oland pre polaganja venca, čime je obeležen početak proslave Dana pobede nad nacističkom Nemačkom.

Američki državni sekretar je zatim, zajedno sa šefom francuske diplomatije, položio još jedan venac na grob, u znak francuske zahvalnosti SAD u oslobođenju Francuske od nemačke okupacije.

Predsenik SAD Barak Obama povodom 70. godišnjice pobede nad nacistima u Drugom svetskom ratu odao je počast muškarcima i ženama koji su, kako je rekao, pomogli u spasavanju sveta i polaganju temelja miru.

"Zauvek ćemo biti zahvalni tim izuzetnim ljudima koji su iskazali nesebično milosrđe u jednom od najmračnijih trenutaka", rekao je Obama i dodao da je "to bila generacija koja je doslovno spasila svet, koja je okončala rat i položila temelj za mir".

I nemački parlament obeležava 70 godina od kapitulacije nacističke Nemačke.

Na ceremoniji u Donjem domu nemačkog parlamenta, predsednik Bundestaga Norbert Lamert rekao je da je dan kada je završen Drugi svetski rat bio "dan oslobođenja za ceo kontinent".

"Danas se sećamo miliona žrtava jednog pohoda uništenja bez presedana, protiv drugih naroda, protiv Slovena, evropskih Jevreja", rekao je Lamert na ceremoniji kojoj su prisustvovali nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Nemačke Joakim Gauk.

757037501554d128dea1b0771987362_v4%20big
Foto: Vikipedija/Bombardovanje Jugoslavije

Od predsednika bivših zemalja Jugoslavije na paradi će učestvovati samo predsednici Srbije i Makedonija, Tomislav Nikolić i Đorđe Ivanov. To su pojedini ruski mediji okarakterisali kao znak da Nikolić i Ivanov "nisu podlegli pritisku Brisela i Vašingtona".

U Moskvi već nekoliko meseci traju pripreme za paradu, a naši vojnici koji se tamo nalaze su istakli da nema veće časti od učešća na paradi.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić istakao je važnost učešća na ovoj paradi i težnju da Srbija bude u dobrim odnosima sa svima.

Jugoslavija, čiji je deo bila Srbija do raspada države tokom 90-ih godina prošlog veka, bila je jedna od zemalja sa najvećim brojem žrtava u Drugom svetskom ratu.

Krajem marta 1941. patriotske snage srušile su pro-nacističku vladu na čelu sa knezom Pavlom Karađorđevićem što je isprovociralo invaziju nacističke Nemačke.

Jugoslovenske vojne snage su bile slomljene, ali je otpočeo otpor uključujući rasporedivanje nemačkih vojnika i naoružanja na balkanskom ratištu što je odložilo pokretanje operacije Barbarosa za dva meseca u odnosu na planirani, najpovoljniji za pokretanje nemačkih tenkova za osvajanje evropskog dela Sovjetskog Saveza.

U okupiranoj Jugoslaviji, gerilski pokret se rasplamsava i pristalice Adolfa Hitlera nisu uspele da se izbore sa tim problemom do kraja Drugog svetskog rata, ali zemlja je platila visoku cenu za narodni otpor i prema različitim procenama, milion do 1,7 miliona Srba od ukupno 15 miliona srpskog stanovništva je poginulo (sedam do 11 procenata populacije) među kojima su preovladavali civili.

U Srbiji će Dan pobede u Drugom Svetskom rat u biti obeležen svečanom akademijom koju organizuje Vlada Srbije, polaganjem venaca i nizom manifestacija.

Svečana Akademija povodom Dana pobede "Buđenje slobode" počinje u 20 časova u beogradskom Sava centru, a govoriće premijer Srbije Aleksandar Vučić i ambasador Rusije Aleksandar Čepurin. Nakon svečanosti, evropsku premijeru imaće film "Bitka za Sevastopolj".

Obeležavanje Dana pobede će početi ceremonijom polaganja venaca i odavanja počasti kod spomenika Neznanom junaku na Avali, koju će predvoditi izaslanik predsednika Srbije u 10.00 sati.

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Putin: Srbi pokazali hrabri otpor

Izvor: Tanjug

Moskva -- Predsednik Rusije Vladimir Putin je poručio da danas silom nametnuta rešenja ometaju svetski razvoj i da je zato zadatak Rusije da stvori jednakost svih naroda.

 
819895904554dc0af793f6545038905_640x332.
Foto: Printskrin

Zadatak Rusije je i da spreči svetske pretnje na neblokovskom osnovu. Samo tada mi ćemo obezbediti mir na planeti, poručio je Putin čestitajući praznik svim učesnicima parade, gostima i prijateljima i odajući priznanje, kako je rekao, svima koji su se borili protiv fašizma.

Predstavljajući vojnike 10 zemalja koji učestvuju na paradi, Putin je predstavio i Gardijsku brigade Vojske Srbije koja je prodefilovala

, rekavši da su hrabri otpor fašizmu pokazali i Srbi.

To je, kako je rekao, bio veliki otadžbinski boj u kojem su se naši očevi i dedovi borili do ivice ljudskih snaga i pokazali šta je nepokolobljivi patriotizam.

Borili su se za svaku ulicu, za svaku kuću”, rekao je Putin rekavši da je ova parada i znak sećanja na one koji su poginuli u Kursku i na Dnjepru, one koji su umrli od gladi, za one koji su skončali u logorima.

Mi im se klanjamo kao sinovima, muževima, braći, sestrama, rođacima, prijateljima… Sećamo se svih koji se nisu vratili iz rata, svih koji nisu sa nama”, poručio je predsednik Rusije i zatražio da im se oda počast minutom ćutanja.

Nakon toga, počeo je defile učesnika, dok su prisutni zvaničnici, među kojima je i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, pozdravljali defile.

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Najveća parada u istoriji (FOTO)

Izvor: Tanjug

Moskva -- Na Crvenom trgu u Moskvi održana je vojna parada povodom 70 godina od pobede nad nacizmom na kojoj je prisustvovlo blizu 30 svetskih lidera.

 
1498036906554e08f99381f907884262_orig.jp

Podsećamo, Crvenim trgom prodefilova je i Vojska Srbije koju je pozdravio srpski predsednik Tomislav Nikolić.

Početak parade su označila zvona sa sahat kule istočnog krila u Kremlju, a zatim je komandant kopnene vojske izvršio je smotru.

Pročitajte još: Na današnjoj paradi učestvovuje i više od 140 borbenih aviona i helikoptera.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je tokom obraćanja poručio da silom nametnuta rešenja ometaju svetski razvoj i da je zato zadatak Rusije da stvori jednakost svih naroda. Osim toga, Putin i predsdnik Nikolić su tokom potvrdili prijateljstvo dva naroda.

Na koji način je u Srbiji obeležen dan pobede nad nacizmom, možete pogledati - ovde.

Podsećamo, na današnji dan pre 70 godina nacistička Nemačka kapitulirala je u Drugom svetskom ratu. Od tada se 9. maj širom sveta slavi kao Dan pobede nad fašizmom, a na ovom linku možete više pročitati o sukobu tokom Drugog svetskog rata.

1216890817554e08f99f73d585998657_v4%20bi
Foto: Tanjug

.

646138840554e08f9adb17411533340_v4%20big
Foto: Tanjug

.

1765717152554e08f9cad06709907620_v4%20bi
Foto: Tanjug

.

606434287554e08f9daf62085101397_v4%20big
Foto: Tanjug

.

694236699554e08f9e61c4160057593_v4%20big
Foto: Tanjug

.

1418035846554e08fa01884851713060_v4%20bi
Foto: Tanjug

.

1619296303554e09eac75b1487068551_v4%20bi
Foto: Tanjug

.

239428578554e08fa1da8c607816228_v4%20big
Foto: Tanjug

.

1243891144554e08fa32738693501522_v4%20bi
Foto: Tanjug

.

994580026554e08fa41ac7827190077_v4%20big
Foto: Tanjug

.

35719055554e08fa50603742436522_v4%20big.
Foto: Tanjug

.

303114852554e08fa674d0655146559_v4%20big
Foto: Tanjug

.

1989649564554e08fa7e350341883667_v4%20bi
Foto: Tanjug

.

1799092586554e08fa9b9e9427803305_v4%20bi
Foto: Tanjug

.

2006047236554e09eaf3ee2166737721_v4%20bi
Foto: Tanjug

.

1250351489554e09eb0f374671163624_v4%20bi
Foto: Tanjug

.

1532935003554e09eb1eb68721164672_v4%20bi
Foto: Tanjug

.

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Meni samo nije jasno zasto se Rusi toliko ponose Sovjetskim savezom? Mislim, ovi vojnici nose i crvene, SSSR zastave, na jednoj sam video i sliku Lenjina. U cemu je fora? Resili su se komunizma ali se eto ponose njime. 

Al ajd sto to moze biti nekakav nacionalni ponos, pobedili su fasiste i odbranili zemlju, ali kako se neko moze ponositi na tako zlocinacku tvorevinu kao sto je SSSR koja neke velike razlike sa Trecim rajhom nema? 

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Meni samo nije jasno zasto se Rusi toliko ponose Sovjetskim savezom? Mislim, ovi vojnici nose i crvene, SSSR zastave, na jednoj sam video i sliku Lenjina. U cemu je fora? Resili su se komunizma ali se eto ponose njime. 

Al ajd sto to moze biti nekakav nacionalni ponos, pobedili su fasiste i odbranili zemlju, ali kako se neko moze ponositi na tako zlocinacku tvorevinu kao sto je SSSR koja neke velike razlike sa Trecim rajhom nema? 

Oni su veoma jednostavno resili,za razliku od nasih podela na partizane i cetnike.

 

U tom momentu je Crvena Armija bila oslobodilac otazdabine i to je to.Podeljenost po Ideologijama nema vise neku snagu,vec se pokusava ukazati  na pobedu nad spoljnim neprijateljem.

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

С. Шојгу се прекрстио, а следећи кадар...Христова икона. Шта су Руси тиме хтели да кажу?

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

С. Шојгу се прекрстио, а следећи кадар...Христова икона. Шта су Руси тиме хтели да кажу?

Da im je ministar obrane pravoslavni budista :)
Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
С. Шојгу се прекрстио,

 

"Дај, Боже, да нешто не погрешим...."

 

 

 

а следећи кадар...Христова икона.

 

"Нека поред комуњара и православни грађани буду задовољни."

 

 

 

Шта су Руси тиме хтели да кажу?

 

cross-communismlogo.png

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу

×
×
  • Креирај ново...