Jump to content

Recommended Posts

 • Константин Велики, Аурелијан, Грацијан, Јовијан, Клаудије 2., Констације 2.,Констације 3., Максимијан, Максимин Даја, Максимин Трачанин, Проб, Трајан Деције...римски цареви рођени у српским земљама.
 • Данас знамо да албанска анција вештачки стоврена.
 • Сведоци смо како су створене македонска, црногорска, бошњачка нација.
 • Знамо да (ће) се саремена историја учи(ти) по пресудама Хашког трибунала, дакле, очигледно је да је историја коју смо ми учили упитна, исто онако како нам сервирају лажну историју у којој смо сами учествовали.
 • Имамо пример да у Србију данас српску децу уче да је данак у крви привилегија.
 • Премијер Израела Натанјаху је у приству председника Србије рекао да су Јевреји и Срби већ 2000 година пријтељски народи. Шта то Натанјаху - премијер једне озбињне државе и припадник најстаријег народа на свету - зна а што су Аустро-Угарска, Ватикан и комунисти сакрили од нас?
 • Прича о Словенима варварима који су се доселили на ове просторе у 7. веку је смешна.

Јесу ли српски историчари недовољно образовани (=незналице), или је нешто друго посреди?

Па ко зна и воли нек' изволи.

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Има свега полако се мења ситуација, универзитети окупирани и даље

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

1. Све су нације вештачки створене на овај или онај начин, само треба прецизно дефинисати како. Албанци су по својој етногенези једнако нација колико и Срби или Грци. О томе се може дебатовати на много начина, али постојање Албанаца, албанског језика и албанске националне свести међу Албанцима све три вере документовано у домаћој историци још од времена Доситеја и Вука. Штавише, Вук истиче управо Албанце као народ са јаком националном свешћу каква недостаје Србима, јер се упркос својим унутрашњим поделама чврсто држе као једна нација и солидарни су као једна нација, док међу Србима, они који нису православци неће и не желе да буду исти народ са православним Србима, нити се српским именом називају (са изузетком католика Боке и појединих средина по јужној Далмацији). Уз све стварне "вештачке" нације попут Бошњака или Македонаца, не знам откуд Албанци у тој причи јер су они једина објективна и природна нација на Балкану уз Јелине, Словене и Романо-влахе.

2. Прича о 2000-годишњем пријатељству Срба и Јевреја није никакво откривање неког тајног јеврејског знања. Срби као нација не постоје 2.000 година и не само то, него се и сама слика онога шта наш народ јесте и којим језиком говори само у протеклих 1.000 година променила неколико пута. То, наравно, није ништа чудно или неуобичајено, то важи и за скоро све остале европске народе, укључујући и оне најнапредније, најкултурније и најцивилизованије, од којих су Срби - а ово се мора споменути због домаћих нарцисиста - далеко иза. О самом пријатељству Срба и Јевреја не треба правити митове, оно је као идеја настало након Другог светског рата као последица сличне судбине, а у новије време кроз поштовање према Израелу који је успео да поврати власт над древном домовином након скоро 2.000 година и након што су у њој постали тешка мањина наспрам муслимана. Све до Другог светског рата сентимент према Јеврејима је међу Србима био јако лош, мешовити бракови нису постојали, а само јеврејско (тј. "чивутско") име било је нешто чиме су се чак и плашила деца. А и што се Израела тиче, симпатије Срба су до распада СФРЈ биле на страни Палестинаца. Нетанијаху је рекао нешто лепо и пристојно. Али ни ово не треба да нас чуди, Срби су и са Грцима били непријатељи и у мржњи све до средине 19. века, а такође говоримо о вековном пријатељству. Није ово ништа чудно, али тога треба само бити свестан.

3. Прича о Словенима варварима у 7. веку није смешна, него трагична, јер би човек очекивао да ће и они који су били варвари у 7. веку престати то да буду до 21. Људи губе из вида колико је 1.300 година огроман временски период, ваљда због тога што се на све стране говори о много већим бројевима, па нам тај број делује ситно, али то није тако. Само 200 година је огроман временски период, а камоли 1.300. У 7. веку нису само Словени били варвари, него су то били и Германи и Келти. И сви су се селили и досељавали на територије у којима данас живе. Колико су Словени били јак експанзионистички фактор говори да су нам једина брана били нама слични Германи на истоку, Римско царство у Европи и (тада) моћни турски народи по Азији, а који су опет током времена поклекли под Русима. Не знам зашто би теза да су Словени били варвари у 7. веку била смешна, када су управо то и били, исто као и Германи и Келти. Што се "досељавања" тиче, већ је раније било неке приче о томе и мислим да сам и сам писао о томе како је просто невероватно да је толиком броју људи остало у сећању да су у школи учили да су Словени одједном у 7. веку ускочили на Балкан као падобраном, а не да се радило о вишевековним миграцијама и ратничким освајањима од 5. па чак до 9. века у ком су осим Словена учествовали и поменути Германи, Келти и туркијски и други народи, конкретно Авари, и нешто касније Мађари, Кумани, Монголи. А и сами Словени нису дошли из једног правца нити у једном таласу, него из више. Срби су, конкретно, са подручја око Полабља, од стране Западних Словена.

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Ствар је у томе да нема досељавања...Ко каже другачије, или лаже, или није свестан да лаже, што не умањује лаж. Било је миграција, али на горе и назад. Никако одозго на овамо. Имате етимологију, историју, генетику, биологију итд... Испричано још одавно, тј. није испричано, него се зна. Ко тврди другачије и прича да нације не постоје, а требало би да зна разлику између нације и народа, је аутошовиниста и антисрбин, тј. велеиздајик и комуњара. Јер кад некоме даш доказ, а он каже да је то глупост, а де не жели да погледа истини у очи, тј. доказима, значи горе наведено и да је психолошко програмирање комплетно. Нација је Американац, а Србин је народ.

Све ми се чини да тема служи да се ,,пецају" аутохтонисти. Или ми се само чини? 

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Поздрављам тему, 

но занима ме где се може прочитати нешто о тој, правој, историји Срба. Читам набацане тезе па бих волео да прочитам њихов извор. 

Хвала

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
пре 10 часа, Ćiriličar рече

Константин Велики, Аурелијан, Грацијан, Јовијан, Клаудије 2., Констације 2.,Констације 3., Максимијан, Максимин Даја, Максимин Трачанин, Проб, Трајан Деције...римски цареви рођени у српским земљама.

Рођени су у вријеме када Срби нису живјели на овим просторима. 

Дакле - небитна чињеница.

пре 10 часа, Ćiriličar рече

Данас знамо да албанска анција вештачки стоврена.

Ако ћемо том логиком ићи, да је вјештачки створено оно што су Велике силе у 19. и 20. вијеку одобравале, онда је и Србија вјештачки створена јер је аутономију и независност добијала уз пристанак Великих сила - поготово на Берлинском конгресу 1878. године.

Са друге стране, ако мислиш овим негирати аутентичност албанског идентитета, онда се бориш са вјетрењачама. Народ постоји ако одређена група се идентификује као народ и ако се разликује у нечему од својих сусједа ( па макар то био и само нагласак ).

Дакле - бесмислено.

пре 10 часа, Ćiriličar рече

Сведоци смо како су створене македонска, црногорска, бошњачка нација.

Да - тако се нације и стварају. Оствариш ефективну контролу над једном територијом, направиш засебан идентитет на основу неке разлике у односу на друге и створиш ( или се сплетом околности сам од себе створи ) засебан национални идентитет. Ништа ново.

Мада, неоправдано је упоређивати са једне стране црногорску "нацију", а са друге бошњачку и македонску, јер су ове друге ипак настале нешто природнијим путем. Бошњаци су одувијек имали засебан идентитет на основу своје вјере, док су Македонци се профилисали као засебни због сталних превирања Срба и Бугара преко њихових леђа, а да ниједна страна их није ефективно асимиловала. То се и дешава са земљама између чекића и наковња - развију сопствени идентитет јер им буде доста да се други бију преко њихових леђа. Тако је и Украјина настала иначе.

Дакле - неспорно, али непрецизно.

пре 10 часа, Ćiriličar рече

Знамо да (ће) се саремена историја учи(ти) по пресудама Хашког трибунала, дакле, очигледно је да је историја коју смо ми учили упитна, исто онако како нам сервирају лажну историју у којој смо сами учествовали.

Не знамо, јер вала у Србији се не учи о геноциду, него о злочину/масакру и сл. Уосталом, није ништа ново да се спорна питања ипак устале у једном тумачењу у историографији. Нпр, данас читав свијет о Америчком грађанском рату учи као о рату Југа за отцјепљење ради очувања робовласништва, али сами Јужњаци о том рату говоре као о "Рату Сјеверњачке агресије" којим је Југ само бранио "права савезних држава од федералне тираније" и до дан данас. До дан данас... 

А тек што Јапан о Другом свјетском рату говори као о "одбрамбено патриотском рату" а премијер Шинзо Абе се и дан данас поклања споменику војницима који су починили "силовање Нанкинга", један од најгнусијих ратних злочина у историји.

Дакле, историју ћемо очигледно учити по сопственом наративу, били ми у праву или не :dedica:

пре 10 часа, Ćiriličar рече

Имамо пример да у Србију данас српску децу уче да је данак у крви привилегија.

Јопет са овим?

Од сељачета до великог везира - need I say more?

пре 10 часа, Ćiriličar рече

Премијер Израела Натанјаху је у приству председника Србије рекао да су Јевреји и Срби већ 2000 година пријтељски народи. Шта то Натанјаху - премијер једне озбињне државе и припадник најстаријег народа на свету - зна а што су Аустро-Угарска, Ватикан и комунисти сакрили од нас?

Са једне стране израелски премијер нешто бубне, а са друге стране године и вијекови историографије засноване на археолошким и писаним историјским изворима и пажљивом анализом свих доказа са свих страна, а не само са западних и комунистичких извора...

Шта је јаче као доказ?

Очигледно Биби, јер Биби је јеврејски Путин.

пре 10 часа, Ćiriličar рече

Прича о Словенима варварима који су се доселили на ове просторе у 7. веку је смешна.

- Средњевјековни извори, лингивистички докази, историографија, толико научника који су се озбиљно бавили овом темом са својим угледом и каријером на линији и сви се слажу у макар најосновнијем, да смо дошли овдје у 7. вијеку као Срби.

- Мени се то не свиђа јер ја волим да мислим да смо ми најнајнајнај :starece:

Уосталом, шта је лоше што смо дошли као варвари? Цивилизирани Ромејци нам нијесу ништа могли па смо им узели добар дио земље и милина :smil443643319dc3d:

пре 2 часа, Тражитељ рече

Срби су, конкретно, са подручја око Полабља, од стране Западних Словена.

Mojyh serbskyh wotcow kraj 0511_music

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
Управо сада, Немања Николић рече

Све ми се чини да тема служи да се ,,пецају" аутохтонисти. Или ми се само чини? 

Лоше ти се чини.

Овде су неки већ почели са својом аргументацијом...да појасним кратко. Нисам историчар и као некомпетентан за постављену проблематику слабоћу да "паметујем". Тему сам отворио да можда нешто научим, а овде има црквених  људи, па колико знам српска црквена историја и није нешто богата по овом питању. Са друге стране ми смо сведоци како се историја брутално и прекраја и пише у наше време. Дакле ако Џефри Најс/з или Мило Ђукановић и компанија сада пишу историју будућим генерацијама, логично је да закључимо да су империје попут Аустро-Угарске која је имала интересе овде, могле да нам потуре шта им је воља.

Многи историчари данас отварају ова питања. Што се тиче "варвара"...користио сам искривљен израз у смислу вандала, агресивци, крвожедника и сл., не баш како су Грци и после римљани то називали варваре.Мислим да Словени и док нису примили хришћанство нису били варвари у том модерном смислу...наравно да нису говорили грчки, нити имали римске школе, али да су били питом народ. Исто тако мислим да су били велик, огроман народ и простирали се по многим крајевима Европе, али баш због своје питомости нису постали нека империја сами за себе...а после су потпали под Рим/Византију, с тим да је један део остао ван.

Ми смо били, од пропасти српске средњовековне државе, под Турцима; после су дошли ратови: балкански, па Први и Други, па комуњаре...једноставно није било прилике да сам Срби истраже своју историју (не мислим наравно да ће то на овој теми урадити). И сада опет имамо клања, и свако на Балкану има своју причу. Дакле опши хаос....једно је сигурно, то да је фројд неки "лекар" је мит. То да је европска философија дала ишта добро (сем каталогизације јелиснке философије и њеног искривљењеа) осим геноцидних империјалистичких НАДварвара који себе сматрају цивилизацијским елитама - је мит! То да је историја какву смо учили о Словенима - убађен сам - је чисти мит. Позната историја је показала да су словенски народи питоми, а простиру се од Грчке на Југу до Балтика на северу и до Курила на Истоку...очигледно је да се ради о народу староседиоцу, са, назови, унутрашњим миграцијама.

 

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
Управо сада, Срндаћ рече

Од сељачета до великог везира - need I say more?

Па, осунети свог сина и дај га ЕрдоАну у неку гарду. Остало не бих коментарисао...хвала ти Клинтоне што си нас бомбардовао и просветлио...то је та прича демонска...Јелена Милић је "аристократкиња" на НАТО причи, а и многи су постали...

 

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Још једна пошаст захватила је наш народ,а то је бесомучни ложење, на неку нову историју,знану као" Срби пре амеба"...знам људе који су болесно опседнути идејом о најстаријем народу од кога је све постало,језици,културе,уметност наука,,аријевска бела раса Срба...

Јутјуб је пун којекаквих кретена и квази исторочара,који па ја бих рекао буквално измишљају чињенице,са идиотском аргументацијом,а уствари све зарад своје личне промоције... 

Ко жели може наћи ову књигу,са ироничним насловом,не би ли мало изашао из тог лудила...

Резултат слика за срби пре адама и после њега

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
пре 32 минута, Ćiriličar рече

Па, осунети свог сина и дај га ЕрдоАну у неку гарду. Остало не бих коментарисао...хвала ти Клинтоне што си нас бомбардовао и просветлио...то је та прича демонска...Јелена Милић је "аристократкиња" на НАТО причи, а и многи су постали...

 

Немамо аргументе, па умјесто о историји сада лупетамо неку кафанску причу о политици?

А да... теби су историја и политика исто...

Ништа онда.

Само ћу ти рећи једно, тамо далеко... односно Хатирла севгили:

"... када си драгане мој отиш'о у крвав бој..."

 

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Има још једна:

KLIO SE STIDI - Radivoj Radić

Али за професора Радића неки већ "знају" да је издајник.

 

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
пре 55 минута, Ćiriličar рече

Тему сам отворио да можда нешто научим

 

пре 50 минута, Ćiriličar рече

Па, осунети свог сина и дај га ЕрдоАну у неку гарду. Остало не бих коментарисао...хвала ти Клинтоне што си нас бомбардовао и просветлио...то је та прича демонска...Јелена Милић је "аристократкиња" на НАТО причи, а и многи су постали...

 

Да, овако се иначе понаша човјек када жели нешто да научи.

Лаку ноћ 0703_read

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
Управо сада, Зосима рече

Још једна пошаст захватила је наш народ,а то је бесомучни ложење, на неку нову историју,знану као" Срби пре амеба"...знам људе који су болесно опседнути идејом....

Ја знам разне људе, али то није тема и не ради се ни о кавим пошастима. Не шупљи и не изврћи ни моје речи нити копирај овде којекаве ликове. Шта мене брига кога ти знаш, или кажи непто на тему или сиктер, да си пет пута Зосима и да си мецена Поукама. Знам и ја милонере па нисма милионер. Знам лепотан. Знам свете људе па сам грепник велики...прти свог Радивоја и сиктер, или се уљуди.

Управо сада, Срндаћ рече

Немамо аргументе, па умјесто о историји сада лупетамо неку кафанску причу о политици?

А да... теби су историја и политика исто...

Срндаћ, лепо на српском: немој да какиш овде. Управо си похулио и на српске Мученике, сматрајући да је  боље бити турски везир него сељаче - онда је било боље свим косовским Мученицима да се потурче. Које аргументе? На твоје болештине типа:

 

Управо сада, Срндаћ рече

Од сељачета до великог везира - need I say more?

Јаке аргументе ти изнео, све са анализма ДНК; археолошким ископинама, јадник набио жуљеве од будака копајући, и са пожутелоим докторатом са Оксофорда.

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
Управо сада, Срндаћ рече

Да, овако се иначе понаша човјек када жели нешто да научи.

Па учи се од начених  не од неуких провокатора! Шта да учим од тебе? Како се добро турчити?

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
Управо сада, Pontifex Emeritus рече

За некаквом “скривеном” повешћу трагају само они којима стварна повест није по вољи. Јер стварна повест каже да су нас на светло позорнице европске културе извели Света браћа Ћирило и Методије, Апостоли Словена.

И пре Оваплоћења Христа су живели људи на земљи, исто тако и пре крштења 7. векова после Оваплоћења. Словени су прихватили Христа преко Кирила и Методија, али су живели и пре, о томе ПРЕ се овде говори. Хвалоспеве Светој Браћи - слава им - остави за друге теме. Духовне дијагнозе мене лично такође...ја ти нисам парохијан нити си ти мој поп! Ако си умислио да си духовник, па тренираш на форуму, отвори себи неку тему, па у две смене тамо "исповведај" и "разрешуј" и "саветуј".

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Чланови који сада читају   0 чланова

  Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу

 • Сличан садржај

  • Од Поуке.орг - инфо,
   Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј началствовао је 2. августа 2020. године, на Илиндан, светом архијерејском Литургијом у храму Светог пророка Илије у Миријеву.
       Звучни запис беседе   Саслуживали су протојереј-ставрофор Драган Предић, војни свештеник Стеван Стевановић и протођакон Дамјан Божић. Поводом храмовне славе додељене су грамате благодарности за несебичну љубав и материјалну помоћ миријевској цркви заслужним парохијанима: г. Драгиши Вукашиновићу, г. Златану Јанковићу и гђи Слађани Шћекић, која је била домаћин славског сабрања.   Прослави су молитвено присуствовали директор Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама др Милета Радојевић и директор Седме београдске гимназије г. Мирослав Маркићевић.   Након Свете Литургије уследила је Литија око храма. Литија се зауставила испред новоподигнуте чесме у порти цркве коју је Патријарх Иринеј освештао. По повратку литије испред храма уследило је читање Светог Јеванђеља, те је Патријарх Иринеј са свештенством, верним народом и домаћинима славе пресекао славски колач.   На крају, Његова Светост Патријарх Иринеј је упутио речи поуке и утехе свештенству и верном народу о величини дела св. Пророка Илије, који је „живећи у времену случном нашем, позивао народ на покајање и моралну обнову“.   Време у коме је живео Пророк Илија јесте време велико духовног пада Израиљског народа. Стање сличном нашем данашњем, то је време када се име Божије није поштовало, када се вера није уважавала у народу. У таквом времену Господ шаље своме народу једног великог Пророка који је изобличавао народ због његових грехова и, који се није устручавао да ни једном цару да каже страшне опомињуће рећи, рекао је Патријарх Иринеј у беседи.   У молитвеном разговору између Пророка и Господа видимо да је Господ многомилостив и да из љубави чека да се Његов народ покаје и поврати од греха. Чак и онда када Господ шаље различите невоље на свој народ, као што је суша, Он то чини нерадо и из љубави да поврати народ од греха, а о томе јасно можемо читати управо у Библији где се говори о светом Пророку Илији, поручио је Патријарх Иринеј, закључујући да је Пророк Илија чудесно завршио свој живот, исто као што је и га је чудесно живео. А Нови завет нас учи да ће Пророк Илија поново доћи пред други долазак Христов.     Извор: Радио Слово љубве
  • Од Edmund,
   Наставница грађанског васпитања: Антифа мора ући у школске програме и није питање никаквог избора или компромиса!
   12. јула 2020. Поделите: FacebookTwitterEmailViberFacebook MessengerCopy Link Наслов текста је заправо реченица наставнице грађанског васпитања у једној групи на Фејсбуку која се бави проблемом верске наставе и грађанског васпитања.
   И, када је о томе реч, по речима исте наставнице, просветни радници у Србији немају „никаквог избора или компромиса“

    
               Многи вероучитељи у Србији, забринути за свој предмет и посао, пратили су дешавања око новог упутства Министарства просвете које је требало да преполови фонд часова верске наставе и грађанског васпитања као и још неких изборних предмета. Поред смањења фонда упутство би имало и деструктивне последице по школске распореде, расположеност ђака да присуствују часовима, дискриминацију у односу на другу децу и наставнике као и друге негативне последице које су описали директори школа, представници синдиката, разна удружења, као и Одбор за верску наставу митрополије Београдско-Карловачке. Пратећи дешавања око спорног упутства вероучитељи су активни на бројним групама и страницама на друштвеним мрежама. Једно од таквих места је и група на Фејсбуку по имену „Борба за грађанско васпитање и верску наставу“. Првобитно је група започета као место за одбрану грађанског васпитања али је затим укључена и верска настава. Материјалима и коментарима на групи свесрдно су доприносиле све колеге наставници свих изборних предмета и владала је атмосфера солидарности и заједништва. Али не задуго…
    
               Администраторка групе је поставила пар објава а у једној од њих је упознала чланове групе са својим активностима око упознавања ученика са покретом Антифа током распуста. Уз објаву је постављен и линк ка чланку о Антифа покрету у листу Данас који има као илустрацију фотографију са BLM (Black Lives Matter) протеста чији су се неки „образовани“ припадници „прославили“ рушењем историјских споменика у САД укључујући [sic] и споменике људима који су се борили против расизма…
    
               Осим тога што објава нема никакве везе са наменом групе последња реченица у њој која се тиче покрета Антифа је веома проблематична и гласи: „Антифашизам мора ући у школске програме и није питање никаквог избора или компромиса.“ Објава је још чуднија ако се има у виду да је постављена на групи која брани управо изборне наставне програме.

               Многи од наставника испровоцирани оваквим апсолутистичким и бескомпромисним ставом колегинице да се идеологија америчког Антифа покрета мора увести у српске школске програме су реаговали.
   Преносимо коментар једног вероучитеља који је убрзо избачен са те групе и блокиран:

               „Комунистичка идеологија Антифе која се представља као аутентични антифашизам не сме (поново) ући у школске програме поготово не по тоталитарном комунистичком принципу да то „није питање никаквог избора ни компромиса.
    
               Некада под паролом заштите права радничке класе а сада под паролом заштите права мањина фундаменталистички комунизам се поново продаје као (једини) ослободилац потлачених и водич у светлу и праведну будућност. Будућност у којој ће сви, „опет“, имати једнака права. Сви уједињени и срећни под једном идеологијом. Сви осим оних које Антифа означи као расисте и фашисте. За те означене нема једнакости, нема посла, нема светле будућности. Јер ако тако каже анти-фашистичка, анти-расистичка, слободољубива, правдољубива и увек у праву Антифа ко може да тврди другачије? Само фашисти и расисти наравно.
    
               Дакле, не тоталитарном комунизму у које год модерно заштитничко одело да се пресвуче.
    
               Наравно, не и расизму и фашизму! Али без претварања тог отпора у деструктивни фанатични фундаментализам који би да се увуче у политику, законе и школе. А затим да из те позиције његови комесари одређују ко је подобан или неподобан, ко може а ко не може да ради, ко може а ко не може да живи.“
   ………………………….
   Дакле, по мишљењу ове следбенице Антифа покрета, и нажалост администраторке групе, онај ко има неслагања са идеологијом Антифа покрета и то јавно изнесе није подобан да брани опстанак изборних предмета!? Онај коме смета увођење идеологије на силу не може да брани слободан избор ђака. Потпуни парадокс. Додуше, за оне који се сећају комунистичке „толеранције“ ту нема парадокса, за њих је овакво понашање неких Антифа комесара потпуно очекивано.
    
               Сва слаткоречива причица из њене објаве о томе шта су са ђацима „радили на пољу антифашизма, мира и толеранције“ је нестала у пар кликова мишем. Нестао је њен антифашизам, нестао је њен мир који шири, нестала је толеранција. Остао је само „антифашизам“, немир и бескомпромисна цензура без права на избор. Тачно оно што је рекла да би увела и у српске школе.
    
               Можда би неко рекао да је реч само о наставници заведеној Антифа идеологијом која се понела да је много важна и хоће да буде популарна у друштву форсирајући деструктивни фундаменталистички комунизам па је мало на Фејсбуку демонстрирала свој прави „антифашизам“, „мир“ и „толеранцију“. Нажалост, то би била много боља опција од онога о чему је вероватно реч. Мастер рад који је ревносна администраторка 2014. одбранила на Универзитету Сингидунум код ментора Гордане Добријевић гласи: „Савремена политичка пропаганда и комуникација са бирачима на политичком тржишту“. Наставница грађанског је уједно и одборница Социјалдемократске партије Србије на Карабурми.
    
               Ако је тај мастер рад био темељан и квалитетан онда тешко да је овде реч о заведеној наставници која тера западњачку идеолошку моду. Можда је у питању неко ко се добро разуме у политичку пропаганду и комуникацију (и неизбежну манипулацију) људима на политичком тржишту. И таква особа ради на томе да уведе идеологију неокомунистичког Антифа покрета у српске школе. И за ту пропаганду користи Фејсбук групу која нема никакве везе са тим. Дакле, већа је вероватноћа да је реч о политичкој пропаганди и прорачунатој намери да се деца и наставни програми у Србији освоје иделогијом Антифа покрета у жељи да се у новим генерацијама ученика припреми база бирача који би овакве покрете подржали и можда једном довели и на власт. А такви покрети би онда све у Србији уредили без права на избор и без компромиса. Ко се не слаже са њима биће, толерантно, избачен из групе у неки нови „анифашистички“ логор.

               Иначе, будући да је наставница дала ђацима задатак да током распуста истраже појам Антифе, било би занимљиво да се види у оквиру ког наставног плана и програма је то урађено. Има ли Антифе већ у српским наставним програмима? Или је ово једна политичка импровизација којом се ђаци доводе у контакт са једним веома осетљивим идеолошким и социолошким проблемом? Будући да је наставница приказала низак ниво антифашизма, мира и толеранције биће да има основа за забринутост у вези са питањем:
   На који то начин она упознаје децу са комунистичком идеологијом Антифа покрета?
   Видовдан
    
    
  • Од Поуке.орг - инфо,
   “Српска православна црква, обновљена и уједињена 1920. године, утемељена је на темељу мученика из Првог свјетског рата и спаљеним и вјетром развејаним моштима Светог оца нашег Саве”, казао је, између осталог, монах др Павле Кондић, сабрат манастира Стањевићи, у документарном филму “Век уједињења”, чији је аутор Сава Самарџић, у продукцији ТВ Храм.     Отац Павле каже да када се говори о уједињењу Српске православне цркве треба имати на уму да је то била општа жеља цјелокупног клира српскога народа те да није било ни једног јединог свештеника ни монаха, а камоли епископа, који је имао било шта против уједињења и васпостављања Пећке патријаршије.   “И то су сви, свако на свој начин, показали и посвједочили, и дали свога учешћа у уједињењу. Тако да са ове стогодишње удаљености гледано, мирне душе можемо рећи: Све је свето и честито било и миломе Богу приступачно. А да би могло тако да буде, треба да имамо на уму крв мученичку Митрополита скопског Вићентија, који је спаљен и остао са својим ђаконом без гроба и мрамора негдје у Качаничкој клисури, и преко 400 глава српских у мантији, који су крвљу својом посвједочили вјерност српском имену и Православној цркви”, казао је о. Кондић, подсјетиивши да су они страдали у највећем броју од Бугара у току Првог свјетског рата, као и од Аустријанаца.   Наглашава да је темељ Српске православне цркве и 1. 350.000 српских глава, по ријечима ранохришћанским крв мученика је темељ нових хришћана.   “И та Српска православна црква обновљена и уједињена 1920. године утемељена је на том темељу мученика из Првог свјетског рата, утемељена је на глави Епископа Теодора Вршачког, на ђакону Авакуму, игуману Пајсију, утемељена на свим знаним и незнаним главама. Бескрајна је то море. Утемељена је напокон на спаљеним и вјетром развијеним моштима Светог оца нашег Саве”, рекао је отац др Павле Кондић у документарном филму “Век уједињења” који препоручујемо вашој пажњи.     Извор: Митрополија црногорско-приморска
  • Од uomo del Ve.Te.,
   "Не сабирајте себи блага на земљи, гдје мољац и рђа квари, и гдје лопови поткопавају и краду; Него сабирајте себи блага на небу, гдје ни мољац ни рђа не квари, и гдје лопови не поткопавају и не краду. "
   "Не брините се душом својом, шта ћете јести, или шта ћете пити; ни тијелом својим, у шта ћете се одјенути."
   Кад дође време за проповед на Литургији и ако је овај Јеванђелски одељак/текст читан сваки пут ме ухвати страх и неописива туга како ће свештеник да протумачи/проповеда  верницима који су дошли тог дана на службу Божију....
   ...неколико пута био сам сведок где свештеник буквално каже ништа се ви не брините у животу за овоземаљске ставри само је битно да ви дођете у Цркву.... како рећи човеку који има децу, породицу, који мора да плати месечне рачуне, и рећи овом човеку: ма не брини ти ништа, или немој да се бринеш низашто... један свештеник у једној метрополи чак је рекао  људи који не долазе у Цркву иду директ у пакао.... 
   У већини случајева свештеници нису способни (незнају) на прави начин да проповедају/протумаче/поуче верне на Литургији кад се чита овај битни део текста.... човек увек мора да буде пажљив како ће и шта ће да каже а поготово кад проповеда на ову тему.....
   Замилите хипотетички, у апстракцији на пример да ЈА возим мерцедесов чип од 100 хиљада Евра, да имам 3 стана и 2 куће, и да препродајем плацеве, градим стамбене зграде и продајем станове...и тако још неки "ситни" бизнис... и да ја онда причам/кажем вама: Ма не сабирајте ви себи блага на земљи, где мољац и рђа квари, и где лопови поткопавају и краду,.....Ово би био велики проблем зато што ви (ти који читаш ово ниси) нисте глупи... иако ми вероватно неби рекли директно у очи: онда би барем помислили у себи чекај ти имаш то све и све то радиш а нама пирчаш причице.....
   Поздрав за све људе добре воље
   PS.
   Ако сте присуствовали на Литургији кад је читан ова одељек, какво је ваше искуство тј. шта се чули? како је свештеник тумачио/проповедао на ову тему?
    
    
    

Све поруке на форуму, осим званичних саопштења Српске Православне Цркве, су искључиво лична мишљења чланова форума 'Живе Речи Утехе' и уредништво не сноси никакву материјалну и кривичну одговорност услед погрешних информација. Објављивање информација са сајта у некомерцијалне сврхе могуће је само уз навођење URL адресе дискусије. За све друге видове дистрибуције потребно је имати изричиту дозволу администратора Поука.орг и/или аутора порука.  Коментари се на сајту Поуке.орг објављују у реалном времену и Администрација се не може сматрати одговорним за написано.  Забрањен је говор мржње, псовање, вређање и клеветање. Такав садржај ће бити избрисан чим буде примећен, а аутори могу бити пријављени надлежним институцијама. Чланови имају опцију пријављивања недоличних порука, те непримерен садржај могу пријавити Администрацији. Такође, ако имате проблема са регистрацијом или заборављеном шифром за сајтове Поуке.орг и Црква.нет, пошаљите нам поруку у контакт форми да Вам помогнемо у решавању проблема.

×
×
 • Креирај ново...