Jump to content
Yelp Reddit Banana Lime Leaf Tumblr Blueberry VKontakte Slack Watermelon Chocolate Marble Steam Black
Yelp Reddit Banana Lime Leaf Tumblr Blueberry VKontakte Slack Watermelon Chocolate Marble Steam Black

Recommended Posts

 • Константин Велики, Аурелијан, Грацијан, Јовијан, Клаудије 2., Констације 2.,Констације 3., Максимијан, Максимин Даја, Максимин Трачанин, Проб, Трајан Деције...римски цареви рођени у српским земљама.
 • Данас знамо да албанска анција вештачки стоврена.
 • Сведоци смо како су створене македонска, црногорска, бошњачка нација.
 • Знамо да (ће) се саремена историја учи(ти) по пресудама Хашког трибунала, дакле, очигледно је да је историја коју смо ми учили упитна, исто онако како нам сервирају лажну историју у којој смо сами учествовали.
 • Имамо пример да у Србију данас српску децу уче да је данак у крви привилегија.
 • Премијер Израела Натанјаху је у приству председника Србије рекао да су Јевреји и Срби већ 2000 година пријтељски народи. Шта то Натанјаху - премијер једне озбињне државе и припадник најстаријег народа на свету - зна а што су Аустро-Угарска, Ватикан и комунисти сакрили од нас?
 • Прича о Словенима варварима који су се доселили на ове просторе у 7. веку је смешна.

Јесу ли српски историчари недовољно образовани (=незналице), или је нешто друго посреди?

Па ко зна и воли нек' изволи.

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Има свега полако се мења ситуација, универзитети окупирани и даље

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

1. Све су нације вештачки створене на овај или онај начин, само треба прецизно дефинисати како. Албанци су по својој етногенези једнако нација колико и Срби или Грци. О томе се може дебатовати на много начина, али постојање Албанаца, албанског језика и албанске националне свести међу Албанцима све три вере документовано у домаћој историци још од времена Доситеја и Вука. Штавише, Вук истиче управо Албанце као народ са јаком националном свешћу каква недостаје Србима, јер се упркос својим унутрашњим поделама чврсто држе као једна нација и солидарни су као једна нација, док међу Србима, они који нису православци неће и не желе да буду исти народ са православним Србима, нити се српским именом називају (са изузетком католика Боке и појединих средина по јужној Далмацији). Уз све стварне "вештачке" нације попут Бошњака или Македонаца, не знам откуд Албанци у тој причи јер су они једина објективна и природна нација на Балкану уз Јелине, Словене и Романо-влахе.

2. Прича о 2000-годишњем пријатељству Срба и Јевреја није никакво откривање неког тајног јеврејског знања. Срби као нација не постоје 2.000 година и не само то, него се и сама слика онога шта наш народ јесте и којим језиком говори само у протеклих 1.000 година променила неколико пута. То, наравно, није ништа чудно или неуобичајено, то важи и за скоро све остале европске народе, укључујући и оне најнапредније, најкултурније и најцивилизованије, од којих су Срби - а ово се мора споменути због домаћих нарцисиста - далеко иза. О самом пријатељству Срба и Јевреја не треба правити митове, оно је као идеја настало након Другог светског рата као последица сличне судбине, а у новије време кроз поштовање према Израелу који је успео да поврати власт над древном домовином након скоро 2.000 година и након што су у њој постали тешка мањина наспрам муслимана. Све до Другог светског рата сентимент према Јеврејима је међу Србима био јако лош, мешовити бракови нису постојали, а само јеврејско (тј. "чивутско") име било је нешто чиме су се чак и плашила деца. А и што се Израела тиче, симпатије Срба су до распада СФРЈ биле на страни Палестинаца. Нетанијаху је рекао нешто лепо и пристојно. Али ни ово не треба да нас чуди, Срби су и са Грцима били непријатељи и у мржњи све до средине 19. века, а такође говоримо о вековном пријатељству. Није ово ништа чудно, али тога треба само бити свестан.

3. Прича о Словенима варварима у 7. веку није смешна, него трагична, јер би човек очекивао да ће и они који су били варвари у 7. веку престати то да буду до 21. Људи губе из вида колико је 1.300 година огроман временски период, ваљда због тога што се на све стране говори о много већим бројевима, па нам тај број делује ситно, али то није тако. Само 200 година је огроман временски период, а камоли 1.300. У 7. веку нису само Словени били варвари, него су то били и Германи и Келти. И сви су се селили и досељавали на територије у којима данас живе. Колико су Словени били јак експанзионистички фактор говори да су нам једина брана били нама слични Германи на истоку, Римско царство у Европи и (тада) моћни турски народи по Азији, а који су опет током времена поклекли под Русима. Не знам зашто би теза да су Словени били варвари у 7. веку била смешна, када су управо то и били, исто као и Германи и Келти. Што се "досељавања" тиче, већ је раније било неке приче о томе и мислим да сам и сам писао о томе како је просто невероватно да је толиком броју људи остало у сећању да су у школи учили да су Словени одједном у 7. веку ускочили на Балкан као падобраном, а не да се радило о вишевековним миграцијама и ратничким освајањима од 5. па чак до 9. века у ком су осим Словена учествовали и поменути Германи, Келти и туркијски и други народи, конкретно Авари, и нешто касније Мађари, Кумани, Монголи. А и сами Словени нису дошли из једног правца нити у једном таласу, него из више. Срби су, конкретно, са подручја око Полабља, од стране Западних Словена.

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Ствар је у томе да нема досељавања...Ко каже другачије, или лаже, или није свестан да лаже, што не умањује лаж. Било је миграција, али на горе и назад. Никако одозго на овамо. Имате етимологију, историју, генетику, биологију итд... Испричано још одавно, тј. није испричано, него се зна. Ко тврди другачије и прича да нације не постоје, а требало би да зна разлику између нације и народа, је аутошовиниста и антисрбин, тј. велеиздајик и комуњара. Јер кад некоме даш доказ, а он каже да је то глупост, а де не жели да погледа истини у очи, тј. доказима, значи горе наведено и да је психолошко програмирање комплетно. Нација је Американац, а Србин је народ.

Све ми се чини да тема служи да се ,,пецају" аутохтонисти. Или ми се само чини? 

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Поздрављам тему, 

но занима ме где се може прочитати нешто о тој, правој, историји Срба. Читам набацане тезе па бих волео да прочитам њихов извор. 

Хвала

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
пре 10 часа, Ćiriličar рече

Константин Велики, Аурелијан, Грацијан, Јовијан, Клаудије 2., Констације 2.,Констације 3., Максимијан, Максимин Даја, Максимин Трачанин, Проб, Трајан Деције...римски цареви рођени у српским земљама.

Рођени су у вријеме када Срби нису живјели на овим просторима. 

Дакле - небитна чињеница.

пре 10 часа, Ćiriličar рече

Данас знамо да албанска анција вештачки стоврена.

Ако ћемо том логиком ићи, да је вјештачки створено оно што су Велике силе у 19. и 20. вијеку одобравале, онда је и Србија вјештачки створена јер је аутономију и независност добијала уз пристанак Великих сила - поготово на Берлинском конгресу 1878. године.

Са друге стране, ако мислиш овим негирати аутентичност албанског идентитета, онда се бориш са вјетрењачама. Народ постоји ако одређена група се идентификује као народ и ако се разликује у нечему од својих сусједа ( па макар то био и само нагласак ).

Дакле - бесмислено.

пре 10 часа, Ćiriličar рече

Сведоци смо како су створене македонска, црногорска, бошњачка нација.

Да - тако се нације и стварају. Оствариш ефективну контролу над једном територијом, направиш засебан идентитет на основу неке разлике у односу на друге и створиш ( или се сплетом околности сам од себе створи ) засебан национални идентитет. Ништа ново.

Мада, неоправдано је упоређивати са једне стране црногорску "нацију", а са друге бошњачку и македонску, јер су ове друге ипак настале нешто природнијим путем. Бошњаци су одувијек имали засебан идентитет на основу своје вјере, док су Македонци се профилисали као засебни због сталних превирања Срба и Бугара преко њихових леђа, а да ниједна страна их није ефективно асимиловала. То се и дешава са земљама између чекића и наковња - развију сопствени идентитет јер им буде доста да се други бију преко њихових леђа. Тако је и Украјина настала иначе.

Дакле - неспорно, али непрецизно.

пре 10 часа, Ćiriličar рече

Знамо да (ће) се саремена историја учи(ти) по пресудама Хашког трибунала, дакле, очигледно је да је историја коју смо ми учили упитна, исто онако како нам сервирају лажну историју у којој смо сами учествовали.

Не знамо, јер вала у Србији се не учи о геноциду, него о злочину/масакру и сл. Уосталом, није ништа ново да се спорна питања ипак устале у једном тумачењу у историографији. Нпр, данас читав свијет о Америчком грађанском рату учи као о рату Југа за отцјепљење ради очувања робовласништва, али сами Јужњаци о том рату говоре као о "Рату Сјеверњачке агресије" којим је Југ само бранио "права савезних држава од федералне тираније" и до дан данас. До дан данас... 

А тек што Јапан о Другом свјетском рату говори као о "одбрамбено патриотском рату" а премијер Шинзо Абе се и дан данас поклања споменику војницима који су починили "силовање Нанкинга", један од најгнусијих ратних злочина у историји.

Дакле, историју ћемо очигледно учити по сопственом наративу, били ми у праву или не :dedica:

пре 10 часа, Ćiriličar рече

Имамо пример да у Србију данас српску децу уче да је данак у крви привилегија.

Јопет са овим?

Од сељачета до великог везира - need I say more?

пре 10 часа, Ćiriličar рече

Премијер Израела Натанјаху је у приству председника Србије рекао да су Јевреји и Срби већ 2000 година пријтељски народи. Шта то Натанјаху - премијер једне озбињне државе и припадник најстаријег народа на свету - зна а што су Аустро-Угарска, Ватикан и комунисти сакрили од нас?

Са једне стране израелски премијер нешто бубне, а са друге стране године и вијекови историографије засноване на археолошким и писаним историјским изворима и пажљивом анализом свих доказа са свих страна, а не само са западних и комунистичких извора...

Шта је јаче као доказ?

Очигледно Биби, јер Биби је јеврејски Путин.

пре 10 часа, Ćiriličar рече

Прича о Словенима варварима који су се доселили на ове просторе у 7. веку је смешна.

- Средњевјековни извори, лингивистички докази, историографија, толико научника који су се озбиљно бавили овом темом са својим угледом и каријером на линији и сви се слажу у макар најосновнијем, да смо дошли овдје у 7. вијеку као Срби.

- Мени се то не свиђа јер ја волим да мислим да смо ми најнајнајнај :starece:

Уосталом, шта је лоше што смо дошли као варвари? Цивилизирани Ромејци нам нијесу ништа могли па смо им узели добар дио земље и милина :smil443643319dc3d:

пре 2 часа, Тражитељ рече

Срби су, конкретно, са подручја око Полабља, од стране Западних Словена.

Mojyh serbskyh wotcow kraj 0511_music

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
Управо сада, Немања Николић рече

Све ми се чини да тема служи да се ,,пецају" аутохтонисти. Или ми се само чини? 

Лоше ти се чини.

Овде су неки већ почели са својом аргументацијом...да појасним кратко. Нисам историчар и као некомпетентан за постављену проблематику слабоћу да "паметујем". Тему сам отворио да можда нешто научим, а овде има црквених  људи, па колико знам српска црквена историја и није нешто богата по овом питању. Са друге стране ми смо сведоци како се историја брутално и прекраја и пише у наше време. Дакле ако Џефри Најс/з или Мило Ђукановић и компанија сада пишу историју будућим генерацијама, логично је да закључимо да су империје попут Аустро-Угарске која је имала интересе овде, могле да нам потуре шта им је воља.

Многи историчари данас отварају ова питања. Што се тиче "варвара"...користио сам искривљен израз у смислу вандала, агресивци, крвожедника и сл., не баш како су Грци и после римљани то називали варваре.Мислим да Словени и док нису примили хришћанство нису били варвари у том модерном смислу...наравно да нису говорили грчки, нити имали римске школе, али да су били питом народ. Исто тако мислим да су били велик, огроман народ и простирали се по многим крајевима Европе, али баш због своје питомости нису постали нека империја сами за себе...а после су потпали под Рим/Византију, с тим да је један део остао ван.

Ми смо били, од пропасти српске средњовековне државе, под Турцима; после су дошли ратови: балкански, па Први и Други, па комуњаре...једноставно није било прилике да сам Срби истраже своју историју (не мислим наравно да ће то на овој теми урадити). И сада опет имамо клања, и свако на Балкану има своју причу. Дакле опши хаос....једно је сигурно, то да је фројд неки "лекар" је мит. То да је европска философија дала ишта добро (сем каталогизације јелиснке философије и њеног искривљењеа) осим геноцидних империјалистичких НАДварвара који себе сматрају цивилизацијским елитама - је мит! То да је историја какву смо учили о Словенима - убађен сам - је чисти мит. Позната историја је показала да су словенски народи питоми, а простиру се од Грчке на Југу до Балтика на северу и до Курила на Истоку...очигледно је да се ради о народу староседиоцу, са, назови, унутрашњим миграцијама.

 

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
Управо сада, Срндаћ рече

Од сељачета до великог везира - need I say more?

Па, осунети свог сина и дај га ЕрдоАну у неку гарду. Остало не бих коментарисао...хвала ти Клинтоне што си нас бомбардовао и просветлио...то је та прича демонска...Јелена Милић је "аристократкиња" на НАТО причи, а и многи су постали...

 

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Још једна пошаст захватила је наш народ,а то је бесомучни ложење, на неку нову историју,знану као" Срби пре амеба"...знам људе који су болесно опседнути идејом о најстаријем народу од кога је све постало,језици,културе,уметност наука,,аријевска бела раса Срба...

Јутјуб је пун којекаквих кретена и квази исторочара,који па ја бих рекао буквално измишљају чињенице,са идиотском аргументацијом,а уствари све зарад своје личне промоције... 

Ко жели може наћи ову књигу,са ироничним насловом,не би ли мало изашао из тог лудила...

Резултат слика за срби пре адама и после њега

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
пре 32 минута, Ćiriličar рече

Па, осунети свог сина и дај га ЕрдоАну у неку гарду. Остало не бих коментарисао...хвала ти Клинтоне што си нас бомбардовао и просветлио...то је та прича демонска...Јелена Милић је "аристократкиња" на НАТО причи, а и многи су постали...

 

Немамо аргументе, па умјесто о историји сада лупетамо неку кафанску причу о политици?

А да... теби су историја и политика исто...

Ништа онда.

Само ћу ти рећи једно, тамо далеко... односно Хатирла севгили:

"... када си драгане мој отиш'о у крвав бој..."

 

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

За некаквом “скривеном” повешћу трагају само они којима стварна повест није по вољи. Јер стварна повест каже да су нас на светло позорнице европске културе извели Света браћа Ћирило и Методије, Апостоли Словена. Они су нас уписали у народе, с њима смо се родили. Све што имамо и што јесмо, све вредно и велико што смо постигли и створили у знаку је наше хришћанске вере. Они који не могу да прихвате ту истину (јер не желе да прихвате Христа), тумарају по мраку којекаквих псеудоисторијских фантазија. 

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Има још једна:

KLIO SE STIDI - Radivoj Radić

Али за професора Радића неки већ "знају" да је издајник.

 

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
пре 55 минута, Ćiriličar рече

Тему сам отворио да можда нешто научим

 

пре 50 минута, Ćiriličar рече

Па, осунети свог сина и дај га ЕрдоАну у неку гарду. Остало не бих коментарисао...хвала ти Клинтоне што си нас бомбардовао и просветлио...то је та прича демонска...Јелена Милић је "аристократкиња" на НАТО причи, а и многи су постали...

 

Да, овако се иначе понаша човјек када жели нешто да научи.

Лаку ноћ 0703_read

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
Управо сада, Зосима рече

Још једна пошаст захватила је наш народ,а то је бесомучни ложење, на неку нову историју,знану као" Срби пре амеба"...знам људе који су болесно опседнути идејом....

Ја знам разне људе, али то није тема и не ради се ни о кавим пошастима. Не шупљи и не изврћи ни моје речи нити копирај овде којекаве ликове. Шта мене брига кога ти знаш, или кажи непто на тему или сиктер, да си пет пута Зосима и да си мецена Поукама. Знам и ја милонере па нисма милионер. Знам лепотан. Знам свете људе па сам грепник велики...прти свог Радивоја и сиктер, или се уљуди.

Управо сада, Срндаћ рече

Немамо аргументе, па умјесто о историји сада лупетамо неку кафанску причу о политици?

А да... теби су историја и политика исто...

Срндаћ, лепо на српском: немој да какиш овде. Управо си похулио и на српске Мученике, сматрајући да је  боље бити турски везир него сељаче - онда је било боље свим косовским Мученицима да се потурче. Које аргументе? На твоје болештине типа:

 

Управо сада, Срндаћ рече

Од сељачета до великог везира - need I say more?

Јаке аргументе ти изнео, све са анализма ДНК; археолошким ископинама, јадник набио жуљеве од будака копајући, и са пожутелоим докторатом са Оксофорда.

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
Управо сада, Срндаћ рече

Да, овако се иначе понаша човјек када жели нешто да научи.

Па учи се од начених  не од неуких провокатора! Шта да учим од тебе? Како се добро турчити?

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Чланови који сада читају   1 члан

 • Сличан садржај

  • Од александар живаљев,
   Podrška srpskim vladikama u Americi
   Uoči vanrednog sabora SPC u Severnoj, Srednjoj i Južnoj Americi, koji je na zahtev Svetog arhijejskog sinoda sazvan za 29. februar, grupa viđenih Srba iz SAD uputila je pismo patrijarhu srpskom Irineju, u kome ukazuju da srpske vladike u Americi nisu crkveni „separatisti, nego „žrtve klevete“.
   Piše: J. T.21. februara 2020.       Foto: FoNet/ Zoran Mrđa „Svako ko tvrdi Svetom sinodu da vladika Longin, vladika Maksim ili vladika Irinej žele odvojiti naše eparhije od SPC ili nema saznanja i pogrešno je informisan, ili zlonamerno laže. Zaista, čini se da ove dezinformacije stvara i širi jedna manja grupa klevetnika, dok ogromna većina naših vernika u parohijama širom Amerike podržava naše vladike.
   Molimo vas da ne uzimate u obzir slabo informisane pozive nekolicine klevetnika kako ne bi ste remetili mir i harmoniju ogromne većine“, navodi se u pismu koje su između ostalih potpisali, sportista
   Vlade Divac, bankar Miroslav Majkl Đorđević, Nenad Đorđević, Džon Đ. Martić, LJubiša Miličić, Nikola J. Protić, Stiv Radaković, Lazar Supić, Branko Tupanjac, Jasmina Vujić.., gotovo svi sa odlikovanjima i priznajima SPC.
   Danasu je nezvanično potvrđeno u crkvenom vrhu da bi vanrednom saboru u crkvi svetog Đorđa u Klijrvoteru poslednjeg dana februara trebalo da prisustvuju u ime Sinoda patrijarh Irinej iepiskop šumadijski Jovan (Mladenović), kao i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije (Perić). Pojedini crkveni izvori spekulišu o mogućem „disciplinovanju“ srpskih vladika u SAD zbog navodne izmene Ustava SPC. Srpske vladike u Americi objašanjavaju da je sa „američkog sabora“ prošlog leta preko Sinoda za Sabor SPC upućen predlog izmena Ustava koje nalažu uslovi delovanja Crkve u SAD.
    
   Извор:  Podrška srpskim vladikama u Americi
   WWW.DANAS.RS Uoči vanrednog sabora SPC u Severnoj, Srednjoj i Južnoj Americi, koji je na zahtev Svetog arhijejskog sinoda sazvan za 29. februar, grupa viđenih Srba iz SAD uputila je pismo...
  • Од Justin Waters,
   „Турци долазе“ или о ширењу негативне представе о Србима
    
   Филм „Турци долазе. Сабља правде“ је потврда да индустрија произвођења негативне представе о Србима у Турској не стаје, већ ради пуном паром За хришћанску Европу Турчин или, тачније „Турчин“, вековима је био синоним дивљаштва, суровости и крвожедности. У студијама које се данас зову имаголошким омиљена тема је постало истраживање и тумачење настајања, варирања и обогаћивања и одржавања представе о Турцима и муслиманима, као вечном, изазовном и узнемиравајућем Другом, у западноевропској цивилизацији, њеној књижевности, ликовној уметности и народној уобразиљи. Таква слика почела је да се обликује још у средњем веку, а витална је и данас. Немачки научник Јулијус Бергхарт је у садржајној књизи Imago Turci. Европска слика Турака 1453-1600. (2011) дао сјајан синтетички приказ раног формирања те константно негативне представе. Кад жели да укаже на велику опасност, Италијан и данас спонтано узвикне „Mamma, li turchi!“
   Историјски посматрано, није тешко разумети зашто је баш Турцима припало то привилеговано место у галерији негативних стереотипа који насељавају свет менталних представа европског човека. Нису га баш задужили нежностима, а где је тешких успомена и страха у костима – ту је увек и неограниченог надахнућа за бујну машту и креативности из арсенала Екове „естетике ружног“ и, додали бисмо, злог. Кад се још умешају и идеолошке предрасуде и себични интереси, тенденциозним мистификацијама никад краја. То бар ми Срби предобро знамо. Елем, Турци тако носе своје историјски заслужено, али и неправедно тешко бреме. Не може им се помоћи…
   ВАНИСТОРИЈСКИ ПРОЈЕКАТ
   Кад је већ тако како јесте, изгледа да потомци Османлија предузимају озбиљне кораке да се у будућности можда почну писати научне студије о слици Срба и Турској, с потајном надом да бисмо их могли заменити у њиховој тужној судбини негативног стереотипа на Западу или је, бар, са њима поделити. С обзиром на пријемчивост неких западњака за идеју о лошим Србима и усрдно пословање да се она што шире запати, рекло би се да нису без шанси. Управо почетком ове године стиже нам нова, крајње индикативна потврда да индустрија произвођења негативне представе о Србима у Турској не стаје, већ ради пуном паром, редовно избацујући све апсурдније и апсурдније (што не значи и неделотворне!) производе.
   После неколиких телевизијских серија у којима су Срби патентирани зликовци, пре само неколико недеља у биоскопима се, уз моћну рекламну најаву, појавио историјски спектакл „Турци долазе. Сабља правде“. Вест о појављивању овог филма пренели су неки наши писани медији, али је она прошла прилично незапажено, што само по себи и није превелико зло. Постоје, међутим, разлози да се над овим безвредним конфекцијским продуктом вулгарно комерцијалног филмотворства ипак додатно замислимо. Читав пројекат је, иначе, сумануто склепан и потпуно ванисторијски, иако се, као нека шарена крпара, спаја у једну целину произвољно скрпљеним парчићима историјске стварности.
   Прича је отприлике следећа: Славољубиви и окрутни српски краљ Лазар, који жели да створи „велику Србију“ (нешто познато звучи!) отео је Мару, жену нетом преминулог султана Мурата II, тако да је његовом наследнику Мехмеду II Освајачу пало у део да је ослободи из руку балканског зулумћара. Он на Србију упућује одред непобедивих јуришника, акинџија, чијег предводника Срби заробљавају, али онда на сцену ступа, односно на неукротивом ату и са сабљом правде у рукама улеће јунак Сунгур (гологлави и раздрљени, лепушкасти Емре Кивилџим који, као некад Мики Рубироза на Калемегдану, трује погледом и плени гордошћу). У међувремену, охоли краљ Лазар најављује тежак пораз Турака и прижељкује да не умре пре него што се напије вина из лобање султана Мехмеда, а смерно га слушају његови верни витезови Милошевић и Караџић (имена нису грешком убачена из неког другог текста!), док заробљеница Мара очекује да дођу Турци и сруше му престо. Наравно, после низа тешких окршаја акинџије побеђују, што је уједно и победа правде над неправдом, а један (ваљда српски) малишан поентира свечано изјављујући: „Хоћу да постанем Турчин!“. То је, ето, фабула, али занимљивија прича је, заправо, она која уопште није филмска, а још мање уметничка.

   Сцена из филма „Турци долазе. Сабља правде“ у којој су приказане Османлије
   Што се историјске димензије тиче, свако ко иоле познаје историјске догађаје из XV века, уочиће да је у питању прави галиматијас. Пошто аутор сценарија Мехмед Боздаг вероватно није имао у виду кнеза Лазара Хребељановића (цара Лазара из народног предања), једини Лазар могао би бити деспот Лазар Бранковић, син Ђурђа Бранковића. Дакле, никакав краљ Лазар. А што се тиче Лазареве морбидне жеље да се, као сваки прави Србин, напије крви из лобање султана Мехмеда, њу је разуларени сценариста по свој прилици припазарио из времена ратовања (прото)бугарског Крум кана, познатог као „Крум Страшни“ са византијским царем Никифором I, почетком IX века. После победе над Византинцима и Никифорове погибије, Крум је, наводно, наредио да се од његове лобање направи пехар из којег је имао посебан мерак да пије вино. Па кад је могао он, што не би и филмски „краљ Лазар“?
   Мара из филма свакако је Мара Бранковић, ћерка деспота Ђурђа Бранковића, па према томе и Лазарева сестра, која јесте била „политички“ удата за Мурата II и извесно време провела у његовом харему. Мара је по повратку у Србију дошла у сукоб са својим братом Лазаром и од њега се склонила код султана Мехмеда II. Султан јој је дао на уживање имање у Грчкој, где је ова племенита и ума жена помагала ходочасницима на путу за Свету Гору, а чак је, верује се, имала утицаја и на избор неких цариградских патријараха. О каквом њеном отимању, и одакле, може бити речи и зашто би Мара Бранковић упозоравала „краља Лазара“ да ће доћи Турци и срушити му престо? Са витезовима Милошевићем и Караџићем напуштамо филмску и улазимо у ону праву, озбиљну причу, али не о филму, дакако…
   ЂАВО ЈЕ ОДНЕО ШАЛУ
   Филмски гледано, Турци долазе је вредносно, што би се данас рекло, „треш“ илити ђубре, а комерцијално нискобуџетни или средњебуџетни производ који ће свакако направити одређени приход, првенствено у Турској, где га је за само две недеље приказивања, како наводе тамошњи медији, у 360 биоскопа видело више од 420.000 гледалаца. Филм је истовремено требало да уђе и у киносале САД, Канаде, Чилеа, Мексика, Аустралије, Јапана, Јужне Кореје, В.Британије, Немачке, Француске, Холандије, Италије, Русије, Јужне Африке, Индије, Индонезије, Малезије, Катара, Азербејџана и Казахстана. Засад не и у Србији. Али, с обзиром на неке наше необичне предилекције, ко зна?
   Коментаришући намере са којима се и начин на који се приступа темама прошлости у овом и сличним турским филмовима (сетимо се само суперспектакла „Освајање 1453“ или „Пад Цариграда“ из 2012), наш угледни историчар Љубодраг Димић поставио је прецизну дијагнозу. Указао је при томе на колосалан напор који, уз замашна улагања, у Турској и ван Турске, отварањем катедара и специјализованих института, ова држава чини да се институционализује универзитетско и научно проучавање османске и турске историје. „Критичко суочавање са чињеницама можда ће у неким елементима направити ревизију у историјској слици прошлости када је у питању Турска и њена делатност и присуство на овим просторима. Та слика је ревизија до које долазе историчари научници, а сасвим друга је ова врста ревизије за коју увек постоје врло јасни и прецизни, врло снажни политички, економски и други интереси“, упозорава Димић.
   Нису ли, уосталом, и у максимално комерцијалној мегасерији „Сулејман Величанствени“, у сваком погледу квалитетнијој од филма Турци долазе, били промишљено спојени профитни и пропагандни ефекти? Ништа није препуштано случају. У овом новом производу све је крајње огољено, и намера да се лако зараде велике паре и да се домаћој и страној јавности пошаље порука о поштењу, правдољубивости и јунаштву Турака и о најгорим особинама Срба. Пажњу ми је привукло једно реаговање на друштвеним мрежама: „Па филмови нису уџбеници историје. Амерички о овим просторима су трагикомични из нашег угла. Филмаџије немају појма где се нека земља налази, а камоли о њеној историји“. Тачно је, филмови нису формални уџбеници историје, али све више постају широко доступни приручници. Поготово ако се као такви препоручују. А управо се то догађа са филмом „Турци долазе“.
   Ђаво је однео шалу. Питање ја да ли би овом у суштини безначајном остварењу уопште требало посвећивати већу пажњу да га турско Министарство националног образовања није службеним дописом препоручило основним и средњим школама, и то само на један дан пре његовог уласка у биоскопе 17. јануара! У акту упућеном Генералном директорату за иновације и образовне технологије, Министартво указује на то да је реч о значајном доприносу промовисању националних и културних вредности у Турској и у свету. Подршку педагошком коришћењу овог филма дали су и Министарство за омладину и спорт, као и Установа задужена за стипендирање и студентски стандард, изражавајући намеру да се приказује и у студентским домовима и сличним објектима.
   Једна невладина организација која је обелоданила овакву симптоматичну званичну подршку филму „Турци долазе“, не пропушта да примети да је надлежна служба Министарства културе и туризма овај „поучни филм“ класификовала међу оне који се не препоручују млађима од 10 година, а да се за децу узраста до 13 година сугерише да га гледају у присуству одраслих, јер садржи сцене насиља које могу представљати негативне примере младима. Препорука Министарства образовања, међутим, односи се на ученике основних школа узраста од шест до 11 година, са чуђењем запажају чланови поменуте невладине организације. Да ли је овде икакав коментар уопште потребан?
   Сцена из филма „Турци долазе. Сабља правде“ у којој су српски војник води заробљене Турке (Фото: Промо) Читајући вест о иницијативи Министарства образовања, сетих се призора из дворишта једне основне школе у Анкари деведесетих година минулог века. После интонирања националне химне, деца су, сврстана у редове, изводила слетске вежбе са дрвеним пушкицама у рукама. Сад ће још имати прилику да свој патриотизам у раном узрасту додатно развијају и гледајући овакве педагошке филмове, са Србима у улози главних негативаца против којих се јуначки боре правични и часни Турци, па још у Румелији, пардон, на Балкану… Није ли сипање таквог опојног отрова у младе мозгове будућих акинџија страшније од измишљеног испијања вина непостојећег српског „краља Лазара“ из лобање султана Мехмеда Освајача? Вук длаку мења, али ћуд никада. Није лоше знати и не заборављати…
   Izvor: standard.rs
  • Од Логос,
   Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански г. Фотије изјавио је на годишњем окупљању Тузлака у Бијељини да су Срби у свим деловима Федерације Босне и Херцеговине сведени на ниво статистичке грешке.     -Срба је у Федерацији безначајан број, али је за нас значајно да је наша историја тамо, да су наше светиње тамо и велика имовина. Српска Православна Црква само у Тузли има више од 30 објеката које ћемо потраживати и ми то нећемо оставити – музеје, иконе, културно благо које морамо очувати, рекао је владика Фотије.   Епископ Фотије је најавио објављивање књиге о страдању и прогону Срба са простора Тузле и околине са значајном документацијом како ти догађаји не би били заборављени, као ни векови живота Срба на тим просторима. Владика је истакао да је Српска Православна Црква кохезиони фактор, место окупљања Срба и да чува јединство народа.   -Проблем око наше Цркве постоји и у Америци, проблем у Црној Гори, у БиХ је сада проблем са покушајем одузимања земљишта и морамо бити јединствени, доносити праве одлуке и најпаметнија решења за добро нашег народа, поручио је епископ Фотије.   Он је похвалио сусрете представника власти Републике Српске и Србије као доказ јединства који српском народу улива наду и снагу.   Владика Фотије је благословио православни сабор у Бијељини који је на празник Сретење окупио више од хиљаду Тузлака.  -Велика се трагедија десила у Тузли из које је 20.000 Срба напустило своје домове, рекао је владика Фотије и поручио да једино слога може спасити српски народ од даљег страдања.   -Нека постоје све партије у Републици Српској, али оно што је основно, што је заједничко, то не сме да се гази, а то су наши темељи – Република Српска и свето православље, наши празници попут  9. јануара, наше јединство, закључио је Епископ зворничко-тузлански.   Петом сабору Тузлака присуствовао је и српски члан Председништва Босне и Херцеговине г. Милорад Додик који је за рад и пројекте Завичајног удружења Тузлака у Бијељини поклонио 50.000 КМ. -Српски народ који је напустио своје куће и постојање на простору данашње Федерације Босне и Херцеговине је страдалнички и јуначки и дао је несумњив допринос одбрани и развоју Републике Српске, оценио је г. Додик.   Он је поручио да је захвалан свим људима у Републици Српској за поверење и указао колико је данас важно да поново сви буду окупљени око идеје Републике Српске.  -Република Српска се одбранила у рату и гради се у миру, али је и оспоравају различите инстанце, раније је то чинио високи представник, а сада се путем Уставног суда Босне и Херцеговине покушава изманипулисати и под плаштом приче о владавини права подметнути Србима одговорност и кривица зато што бране своје, оно што већ имају, рекао је г. Додик.   Председник Организационог одбора г. Данијел Перић каже да окупљање Тузлака у Бијљеини постаје традиција и да је све више оних који желе да присуствују том догађају.  Осим богатог културно-уметничког програма, г. Перић напомиње да ће дружење и ове године имати посебну, хуманитарну димензију, захваљујући којој је пружена помоћ многима до сада. -Подијелили смо 53 новчане помоћи повратницима у наш крај. Очекујемо да ћемо и ове године, пред Васкрс, подијелити новчану помоћ Тузлацима који су се вратили у наш крај и живе у тешким условима, нагласио је г. Перић, који је као изузетно значајно истакао очување обичаја и традиције, као и сећање на завичај.   „Покушавамо да обичај и традицију сачувамо од заборава. За пет година колико постоји Завичајно удружење Тузлака успјели смо у намјери да се уради филм о Тузланској колони, а ускоро треба да буде завршена и књига која има више од 800 страна. На том пројекту се ради три године. У питању су неке ствари које ни институције, које су много веће од нас, једног удружења грађана, нису урадиле“,  каже г. Перић.   Свештеник Спасоје Радовановић, парох пожарнички, каже да тренутно у Пожарници има око 70 православних домаћинстава која јако тешко живе.   „Као повратници боре се за егзистенцију. Омладина, углавним, није запослена ни у једној од државних институција у Тузланском кантону, а старији се сусрећу са проблемом сиромаштва. Многима који су се вратили куће нису обновљене и тешко живе, од пензија, а неки се баве сточарством и пољопривредом“, истакао је свештеник Радовановић.   На тешку судбину српског народа на тим просторима осврнуо се и директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица г. Милорад Којић, који је као поражавајућу чињеницу навео то да су злочини у Тузланској регији остали непроцесуирани.   -Тузланска колона није добила судски епилог, односно јесте – обустављена је истрага против свих одговорних за почињене злочине. Имали смо и процес који је вођен пред кантоналним судом у Тузли, гдје је на крају била ослобађајућа пресуда за директно извршење, пуцање у војника, иако је постојало свједочење управо тог војника, који је само захваљујући срећи преживио, каже г. Којић и подсећа да је у завршној фази монографија која говори о егзодусу Тузлака која ће имати најмање хиљаду страна.   У име Завичајног удружења Тузлака у Бијељини славни диригент хора Србадија гђа Десанка Тракиловић најавила је да ће ове године бити обележено 28 година од егзодуса 80 хиљада Срба са Тузланске регије и припремљена студија Тузла, злочин без казне, о чему је раније објављен филм.   -Све док се будемо скупљали у црквеној порти и његовали своју традицију, чували породицу и образовали дјецу, ми ћемо имати напредак, поручила је гђа Тракиловић.     Извор: Епархија зворничко-тузланска
  • Од Дејан,
   Наравно да су као госта позвали Мираша (наравно САМО Мираша, никога из СПЦ)и представили га као легитимног представника православаца а он се потрудио да избљује поново гомилу лажи и фалсификата.. Након тог сина Сотоне, наступио је квази социолог религије који се придружио пљувачини.. Ако је то слика екуменизма КЦ у Хрватској, препоручио бих и замолио да се ману тога јер кад год уХрватској праве глупости ми у Србији добијамо по леђима.
   За оне са јачим стомаком:
    
  • Од Логос,
   Председник Републике Србије г. Александар Вучић састао се 15. фебруара 2020. године са представницима Срба из региона, а састанку је присуствовао и Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј.     Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј поручио је, после састанка, да само јединствени, као народ, можемо да изађемо из великих криза. „Констатовали смо да се Србија налази у прилично великом искушењу, што није ништа ново за нас. Али, надамо се да живимо истим духом, мислима и жељама за добро и просперитет нашег народа“, рекао је патријарх Иринеј и додао да нисмо велики народ, али да можемо да опстанемо у овим приликама у региону и свету ако будемо јединствени у добром, не у лошем. „Мислимо да ћемо својом памећу и слогом изаћи на добар пут и да тим путем наставимо и будемо достојни наследници наше културе“, закључио је патријарх Иринеј.     Један од лидера опозиционог Демократског фронта у Црној Гори, г. Андрија Мандић, изјавио је да је захвалан свим људима који су подржали српски народ у Црној Гори и изразио задовољство односом и солидарношћу председника Србије према проблему који имају Срби у Црној Гори због доношења Закона о слободи вероисповести.  "Много смо срећни што је и данас констатовано да је снага српске солидарности своје најлепше лице показала након ових дешавања у Црној Гори", поручио је г. Андрија Мандић.     Српски члан Председништва Босне и Херцеговине г. Милорад Додик истакао је да се одлуком Уставног суда Босне и Херцеговине зашло у имовину Републике Српске и то након неколико пресуда да имовина припада ентитетима. "Тиме је пређена црвена линија и то подржавају западне земље", истакао је г. Додик и нагласио да неће учинити ни једни меру да уруши стабилност и да Република Српска има институционалне механизме да заштити своја права.    Председник Вучић је рекао да су се окупили на Сретење да би саслушали једни друге и истакао да је Србији, више од свега, неопходан мир. "Србија се налази пред великим политичким искушењима у тренутку када је економски најснажнија у последњих 50 година. Говорили смо о неопходности јединства и солидарности и да увек будемо уз свој народ у Републици Српској и у Црној Гори. Србији је неопходан мир. Потребно је и време да оснажимо Србију, да имамо више деце. Морамо стратешки да водимо рачуна о томе. Моја молба је да, пре свега, водимо рачуна да је највећи успех Србије колико дуго може да се чува мир. Бићемо уз свој народ и то се не доводи у питање", истакао је председник Вучић. Он је нагласио да разуме бојазан српског члана председништва Босне и Херцеговине г. Милорада Додика и председницу Републике Српке г.ђе Жељке Цвијановић, и да разуме шта значи удар на идентитет и имовину Републике Српске.     "Наставићемо да подржавамо Републику Српску, али и наш народ у Црној Гори кроз све институције и борићемо се да сачувамо мир и стабилност“, поручио је председник Вучић.     Извор: Инфо-служба СПЦ
×
×
 • Креирај ново...