Jump to content
 • advertisement_alt
 • advertisement_alt
 • advertisement_alt
Sign in to follow this  
Поуке.орг инфо

Папа Франциско: Закон неће бити потврђен без сагласности свих вјерских заједница у Црној Гори

Оцени ову тему

Recommended Posts

Папа Франциско: Закон неће бити потврђен без сагласности свих вјерских заједница у Црној Гори

Када је Влада Црне Горе у мају ове године јавности представила Нацрт закона о слободи вјероисповијести било је јасно да се ради о тексту који не само да не гарантује ову слободу већ представља кршење елементарних људских права. Начин на који је припреман, без претходних консултација и договора са Црквама и вјерским заједницама, показује да је очигледно написан са циљем да буде параван за отимање цркава, манастира и црквене имовине. Као таквог препознале су га и остале православне Цркве, што су потврдили својим писмима Васељески Патријарх Вартоломеј и Свети Синод Руске Православне Цркве.

Негативне последице оваквог текста Закона  види и поглавар Римокатоличке Цркве Папа Фрациско. Он је одговарајући на писмо његове светости Патријарха српског Иринеја истакао да су примједбе и забринутости од стране Српске Цркве размотрене у Римокатоличкој Цркви са посебном пажњом.

„Захваљујем Вам се што сте ми братски изразили Вашу забринутост таквим предлогом закона због негативних последица које он може да произведе, не само за Српску Православну Цркву у Црној Гори, већ и за локалну Католичку Цркви“ истакао је Папа Франциско и додао,

„С тим у вези, Државни Секретар, Кардинал Пјетро Паролин се лично обратио Предсједнику Владе Црне Горе г. Душку Марковићу, не са циљем да се мијеша у унутрашње ствари црногорске државе већ у нади да закон који се предлаже, а који се тиче вјерских слобода, буде донешен на демократским принципима, јер у супротном, неће бити потврђен ако се претходно не постигне највећа могућа сагласност свих вјерских заједница у Црној Гори“, закључио је поглавар Римокатоличке Цркве.

Влада Црне Горе на сједници од 6. децембра ове године усвојила је текст Закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница и прослиједила га Скупштини која га је уврстила у дневни ред следеће сједнице која је заказана за 24. децембар 2019. године. Оваква одлука Владе очекивано је изазвала револт, не само код вјерујуће већине у Црној Гори већ и код бројних црногорских политичара и јавних посленика чиме је држава доведена у још једну озбиљну политичку кризу.

Митрополија црногорско-приморска и Епархија будимљанско-никшићка организују молитвени црквено-народни сабор који ће се одржати у Никшићу 21. децембра 2019. године, који ће бити наставак оног Тројчинданског из јуна ове године када се испред Саборног Храма Христовог Васкрсења у Подгорици сабрао велики број грађана Црне Горе.

протојереј Никола Пејовић

MITROPOLIJA.COM

Када је Влада Црне Горе у мају ове године јавности представила Нацрт закона о слободи вјероисповијести било је јасно да се ради о тексту који не само да не...

 


View full Странице

Share this post


Link to post
Share on other sites

Premijer Crne Gore ide na sastanak sa papom Franjom

Premijer Crne Gore Duško Marković će na poziv državnog sekretara kardinala Pjetra Parolina boraviti 14. decembra u zvaničnoj poseti Vatikanu.

IZVOR: TANJUG ČETVRTAK, 12.12.2019. | 21:13Podeli
Ilustracija: Getty images/ Spencer Platt
 
Ilustracija: Getty images/ Spencer Platt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Marković će tamo razgovarati sa papom Franjom.

Iz Vlade Crne Gore je najavljeno da će Marković imati susret i sa sekretarom za odnose sa drugim državama monsinjorom Polom Galagerom. Planirana je i poseta Istorijskom arhivu i susret sa direktorom Johanom Iksom, prenosi RTCG.

 

Navodi se da je ova poseta Markovića Vatikanu u funkciji daljeg jačanja odličnih političkih odnosa i nastavka dijaloga na najvišem nivou.

“Temeljni ugovor između Crne Gore i Svete Stolice, potpisan juna 2011. godine predstavlja platformu za dalje produbljivanje i unapređivanje ukupnih međudržavnih odnosa.

Dve strane pridaju veliki značaj njegovoj punoj implementaciji, čemu u prilog govori i redovno održavanje sednica Mešovite komisije na kojima se razmatraju bilateralna i pitanja od interesa za katoličku zajednicu i Katoličku crkvu u Crnoj Gori”, naglašeno je u Vladi.

https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2019&mm=12&dd=12&nav_category=167&nav_id=1630172

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Митрополит Амфилохије: Мошти Светог Василија Острошког на црквено-народном Сабору у Никшићу

дец 12, 2019 у 14:23 | Актуелности, Догађаји,

Митрополит Амфилохије: Мошти Светог Василија Острошког на црквено-народном Сабору у Никшићу

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Амфилохије у интервјуу за Портал Митрополије и радио Светигору најавио је да ће мошти Светог Василија Острошког бити на црквено-народном Сабору у Никшићу 21. децембра. Митрополит је истакао да је личност Светог Василија  она која не дијели људе већ вјековима обједињује око својих светих моштију, не само православне, већ и све душе жедне и гладне Бога и љубави Божије.

„Свети Василије ће поново доћи у Никшић, његове мошти ће бити на поклоњење у његовом храму у Никшићу.“

Митрополит је нарочито изразио забринутост због ситуације у којој се Црна Гора налази. Много је дубока и компликована прича у Црној Гори и не смије се дозволити да се будућност Црне Горе гради на богомржњи и братомржњи, већ на помирењу и братској слози.

„Позивамо све, без разлике, као што долазе у Острогу на поклоњење, да дођу и у Никшићу, јер Свети Василије не гледа ко је ко, ко је муслиман, ко је православац него све прима. Снимљен је и филм о једној муслиманки из Казахстана која је имала виђење Светог Василија и која је добила исцјељење у манастиру Острог, а скоро и неки римокатилици из Дубровника“, нагласио је Митрополит Амфилохије.

https://mitropolija.com/2019/12/12/mitropolit-amfilohije-mosti-svetog-vasilija-ostroskog-na-crkveno-narodnom-saboru-u-niksicu/

протојереј  Никола Пејовић

Share this post


Link to post
Share on other sites

Као што сам писао на оној другој теми, овај се закон прави искључиво због отимања имовине СПЦ, јер су други направили уговор са државом (ништа лоше за те друге, него за државу која би да отима од СПЦ):

Директор Медресе у Тузима: Наша имовина гарантована уговором, жао нам је што неке вјерске заједнице нису успјеле да постигну компромис са државом

Он наглашава да се не може увијек говорити о томе да ли неки закон у потпуности одговара некој вјерској заједници или не

 
fuad-cekic-islamska-zajednica.jpg Фуад Чекић

Директор Медресе у Тузима, Фуад Чекић, је оцијенио да је крајње вријеме да се донесе закон о слободи вјероисповијести и положају вјерских заједница у Црној Гори, и сматра да ово питање не треба политизовати већ га треба конкретизовати у рјешавању правних ствари које се тичу вјерских заједница, а не излазити из тога оквира.

Он наглашава да се не може увијек говорити о томе да ли неки закон у потпуности одговара некој вјерској заједници или не.

„Мислим да је крајње вријеме за доношење закона, да је прошао један дуг период и да је постојала велика правна празнина које је давала и неку хаотичност унутар вјерских заједница у самом њиховом дјеловању”, сматра он.

У том дјеловању, по мишљењу Чекића, се није знало шта спада а шта не спада у надлежност вјерских заједница. Према његовим ријечима оно што је највећи проблем био јесте што су углавном вјерске заједнице до сад препознаване као невладине организације, као удружења.

Он напомиње да у Црној Гори има велики број вјерских заједница које су регистроване, које дјелују формално, али да у суштини и не постоје јер немају довољан број вјерских припадника. Предлог закона о слободи вјероисповијести који је у скупштинској процедури је дефинисао и ту област.

Навео је да је Исламска заједница тражила да се у Закону препознају уговори које је држава већ закључила са вјерским зајендицама.

Закон је дао могућност закључивања таквих уговора, што значи на неки начин да је конвергирао уговоре који већ постоје са неким вјерским заједницама. Нажалост те вјерске заједнице нису успјеле да постигну компромис у преговорима. Очекивали смо детаљисање у једном дијелу, можда ће то у скупштинској процедури накнадно бити још пропитивано, а то су они дијелови који се тичу ослобађања од пореза, односно више детаљисање тога члана него неко ново преформулисање, јер мислимо да то олакшава касније функционисање и државном апарату и вјерским заједницама да тачно знају на који начин требају функционисати, која су њихова права, слободе, које су њихове границе”, појаснио је детаљније директор Медресе.

Он наглашава да је Исламска заједница у Црној Гори тражила да се препозна континуитет вјерских заједница.

То су оне заједнице које су вјековима постојале овдје, које су изградиле ово друштво и државу, а то овај текст закона не препознаје. Оно што је добро регулисано јесте функционисање вјерских школа, нађено је добро рјешење и кад су у питању регстрације/нерегистрације вјерских заједница. Заједница може функционисати и да није регистрована”, појашњава он и додаје да ће регистроване заједнице добијати одређене бенефите, што значи да држава није искључила могућност и оних који не желе да се региструју, саопштио је Чекић за CdM.

Оно што је Исламска заједница тражила у погледу имовине је било детаљисање члана који се односи на имовину у смислу неких конкретизација које не би остављале широку норму за тумачење у том дијелу, поготово у оном дијелу става 2 који се односио на изградњу објеката из прихода грађана до 1918. године”, истакао је Чекић.

https://www.in4s.net/direktor-medrese-u-tuzima-nasa-imovina-garantovana-ugovorom-zao-nam-je-sto-neke-vjerske-zajednice-nisu-uspjele-da-postignu-kompromis-sa-drzavom/

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 • Сличан садржај

  • Од Логос,
   Хиљаде житеља Новог Београда и Земуна са својим Патријархом у величанственој литији пружило молитвену подршку Српској Православној Цркви и народу у Црној Гори.      Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј началствовао је 26. јануара 2020. године светом архијерејском Литургијом у храму Светог Симеона Мироточивог на Новом Београду, док је Преосвећени Епископ ремезијански г. Стефан богослужио у храму Светог Димитрија, такође на Новом Београду.   Верни народ Земуна са својим свештенством сабрао се код манастира Свете Тројице у Земунском парку и формирао литију која је кренула ка Новом Београду. Новобеограђани су се, са владиком Стефаном и свештенством, окупили код храма Светог Димитрија где су сачекали земунску литију и у непрегледној колони се упутили ка храму Светог Симеона Мироточивог где их је дочекао Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј.   Његова Светост Патријарх је началствовао молебаном за спас Српске Православне Цркве и народа у Црној Гори уз саслужење свештенства из свих храмова архијерејског намесништва земунско-новобеоградског.      Извор: Инфо-служба СПЦ
  • Од Драгана Милошевић,
   Ових дана широм Црне Горе појављују се три боје.
   Како медији преносе идеју су покренула деца.
   Деца су се у претходном временском периоду изјашњавала да у њиховој околини има сувише сивила, и док се играју њихова околина им не доноси радост.
   Деца су изгласала које су им најлепше боје и три боје са највише гласова су почеле да се исцртавају широм Црне Горе. Највише гласова је добила црвена боја, затим плава, па бела.
   Грађани Црне Горе, као зрели и одговорни, да би обезбедили што сретније детињство а самим тим и будућност свог потомства, организовано фарбају и исцртавају ове три веселе боје по Црногорском сивилу - Додајмо Црној Гори мало боје.
   Ничу боје на зградама, мостовима, таблама....
    
   У нашу вибер групу "Православље Онлине" чланови масовно шаљу предивне слике. Вођени тиме покрећемо ову тему како би слике биле на једном месту.
   Поуке.орг
    
  • Од Иван Ц.,
   (Фото Пиксабеј) У Србији је прошле године 28 жена било жртве партнерског насиља, две мање него 2018. године, а координаторка Сигурне куће Весна Станојевић указује на чињеницу да број жртава остаје исти, из годину у годину, упркос бројним мерама у циљу превенције и сузбијања насиља над женама.
   Она истиче да је у протеклој деценији чак 350 жена било жртве фемицида.
   „Без обзира на усвајање Закона, Стратегија, препорука и разних аката, подаци из године у годину показују да број убијених жена у Србији остаје исти или сличан и да се ситуација скоро па не мења”, рекла је Станојевић Танјугу.
   Експертска група Савета Европе јуче је објавила извештај у којем поздравља мере које је Србија предузела ради примене Истанбулске конвенције, и констатовала политичку посвећеност српских власти у искорењивању родно заснованог насиља.
   Поздрављен је напредак у законодавству, али и у пракси.
   Станојевић није тако задовољна, и сматра да би било мање убијених жена када би се на проблем реаговало „у старту”, односно када би се схватило да су убиства епилог малтретирања жена и партнерског и породичног насиља над њима које се не пријављује.
   Проблем је, указује Станојевић, што се малтретирање и насиље и даље не пријављује и да су бројни разлози за то што људи најчешће говоре да неће да се замерају или зато што мисле да је то породична - „њихова ствар”.
   „Није тако, то је ствар свих нас. Не може се неко малтретирати и тако не може да живи ни жена, ни дете, па ни тај насилник. То су несрећне породице, а насиље оставља трајне последице на све”, истакла је она.
   Како каже, починиоци убистава жена су и прошле године били из свих социјалних структура, иако су предрасуде да они долазе са маргина.
   „Било је и богатих, моћних и високообразованих починилаца. Фемицид су извршили и високообразовани људи, који су одлично знали шта из тога произилази”, рекла је Станојевић.
   Савет Европе је иначе навео у извештају да у Србији нема довољно специјализованих служби за подршку жртвама насиља, те да их претежно воде невладине организације, са ограниченим буџетима.
   Активисткиња Аутономног женског центра „Мрежа жене против насиља” Ведрана Лацмановић указује да жртве нису само жене, већ и њихова деца, којима је потребна подршка, а прошле године је, због фемицида, 40 малишана остало без мајки.
   „Нажалост, подршке за децу коју су присуствовала насиљу нема. У контакту смо са цлановима породица и они имају бројне трауме. Децу то све прати цео живот, а завршавају по хранитељским породицама или у сиротиштима”, рекла је Лацмановић.
   Према њеним речима, прошле године забележено је и 12 случајева покушаја убистава жена.
   „Могуће да је број већи, а не знамо ни колико је жена преминуло од последица вишегодишњег мучења”, казала је Лацмановић.
   Станојевић упозорава да су за само три прве седмице ове године убијене три жене.
   „Моја порука свима је да се насиље пријављује. Жртвама се мора помоћи и поступци се морају покренути”, истакла је Станојевић.
   Фемицид је термин који дефинише убиство жене мотивисана мржњом према том полу, а у неким друштвима, па и у нашем, насилник мисли да има право да одузме живот „својој” жени.
    
   Политика Online - У 2019. убијено 28 жена, без мајке остало 40 деце
   WWW.POLITIKA.RS У Србији је прошле године 28 жена било жртве партнерског насиља, две мање него 2018. године, а координаторка...  

Све поруке на форуму, осим званичних саопштења Српске Православне Цркве, су искључиво лична мишљења чланова форума 'Живе Речи Утехе' и уредништво не сноси никакву материјалну и кривичну одговорност услед погрешних информација. Објављивање информација са сајта у некомерцијалне сврхе могуће је само уз навођење URL адресе дискусије. За све друге видове дистрибуције потребно је имати изричиту дозволу администратора Поука.орг и/или аутора порука.  Коментари се на сајту Поуке.орг објављују у реалном времену и Администрација се не може сматрати одговорним за написано.  Забрањен је говор мржње, псовање, вређање и клеветање. Такав садржај ће бити избрисан чим буде примећен, а аутори могу бити пријављени надлежним институцијама. Чланови имају опцију пријављивања недоличних порука, те непримерен садржај могу пријавити Администрацији. Такође, ако имате проблема са регистрацијом или заборављеном шифром за сајтове Поуке.орг и Црква.нет, пошаљите нам поруку у контакт форми да Вам помогнемо у решавању проблема.

×
×
 • Create New...