Jump to content
ribar

Манастир Денковац

Оцени ову тему

Recommended Posts

ДЕНКОВАЦ – Успенија Пресвете Богородице

Најстарији писани запис говори да се манастир Денковац првобитно звао Северин, и помиње се у турском попису из 1530. године, као манастир у селу Денковцу у Крушевачкој нахији. Његова обнова је трајала од 1965. до 1987. године, када је окончана обнова Успенијског храма.

Историја, архитектура

На месту остатака средњовековног манастира, у долини Дуленске реке, недалеко од села Велике Пчелице, почела је 1965. године обнова манастира Денковца. Манастирски храм посвећен Успењу Пресвете Богородице освећен је 1986. године.

Један слој предања постанак манастира везује за време краља Драгутина (крај XIII и почетак XIV века), а други за турско доба, каду су три сестре истовремено подигле Денковац, Ралетинац и Саринац. Била је жива и традиција да је манастирско кубе било толико високо да се могло видети из велике даљине, односно да је у њему столовао Владика кога су због блага убили хајдуци. На путу од Денковца до Ралетинца и данас се налази гроб назван у народу Владичин гроб.

У једном делу литературе (Археолошки споменици и налазишта II, Београд 1956, 171-172) наговештава се да би левачки манастири у околини Жупањевачког града могли припадати „преднемањићком времену“. Оваква пртпоставка наслања се, вероватно, на идеје о ранохришћанском пореклу храмова у Жупањевцу.

На основу турских пописних дефтера види се да је манастир током XVI века био активан као Северин код села Денковца у Крушевачкој нахији са два монаха. Претпоставља се да је запустео у XVII веку и да због удаљености од насеља и главних комуникација није обновљен у XIX веку као што је био случај са манастирима и црквама у околини. Сведочанство из друге половине XIX века говори како остаци упућују да је стари манастир имао правоугаону основу са три травеја и да је био ограђен зидом.

Данашња манастирска црква рађена је у моравском стилу као трихонокос са омалтерисаним и окреченим фасадама. Кров је полуобличаст, покривен бакарним лимом. На дуборезном иконостасу налазе се иконе из 1986. године. Нови конак је великих димензија и састоји се од приземља и спратног дела са четвоространим кровом.

Адреса: Манастир Денковац, 34206 Горња Сабанта

телефон (034) 574-089; 574-100

ИЗВОР

Share this post


Link to post
Share on other sites

Све лепо написано о манастиру Денковцу а нико непомену Архимандрита Петра који светињу из корова обнови . Скоро тридесет година отац Петар неуморно је служио у овом манастиру и парохији

за живота многи су га критиковали и осуђивали али отац је и према њима имао огромну љубав као и према свима који су долазили у овај манастир , да се духовно окрепе и посаветују са мудрим Авом  .

На велику жалост после очеве смрти манастир није више оно стециште духовности и сабрања .

Капеле на гробу Св.Дене у којој је Ава неуморно служио и читао молитве вернима данас више нема срушена је убрзо после његове смрти.

Духовна чеда оца Петра издала су две књике о животу овог великог духовника и неуморног служитеља на њиви Господњој.

Оче Петре моли Господа за нас грешне.

Shi-arhimandrit Petar (Stanojević) rođen je 8.aprila 1925.god.u selu Pečenjevci nedaleko od Leskovca.Rastući u mnogobrojnoj,pobožnoj porodici od malena je zavoleo Boga i monaštvo tako da je već u 14-toj godini otišao iz roditeljskog doma u manastir.Na Sv.Pantelejmona 1939.godine mali Dragutin (svetovno ime oca Petra)postaje žički iskušenik. U Žiči je za duhovnika dobio jeromonaha Gavrila sa kojim u duhovnoj vezi ostaje do smrti starca 1995-te godine. Narednih nekoliko godina do početka rata iskušenik Dragutin se uči monaškom životu od duhovnih gorostasa kakvi su bili Sveti Vladika Nikolaj, iguman Gavrilo, otac Jakov Arsović i mnogi drugi. Po dolasku iz vojske 1948.godine, odlazi u tek osnovanu šumadijsku eparhiju u manastir Raletinac kod svog duhovnog oca Gavrila koji okuplja mlado bratstvo i oživljava manastir. U ovom manastiru u februaru 1950.-te godine prima monaški postrig dobivši ime Petar dok njegov sabrat postaje monah Pavle (potonji duhovnik manastira Grnčarica).

U tadašnjem mladom bratstvu bili su i sadašnji iguman Hilandara Mojsije, otac Sava iz Vaznesenja ovčarskog, otac Georgije koji je sada u Svetoj zemlji a svi pod duhovnim rukovodstvom mudrog igumana Gavrila. Po potrebi službe (u međuvremenu postavši jeromonah) otac Petar biva sabrat manastira Voljavča i Kalenić da bi 1968.god. na svoj zahtev i uz blagoslov vladike Valerijana otišao na Svetu Goru, u manastir Hilandar i tamo ostao narednih dvanaest godina. Krajem sedamdesetih godina prošlog veka dolazi u manastir Denkovac po blagoslovu duhovnika i tu ostaje punih 26 godina, do upokojenja, krajem 2005-te godine.

Krajem 1979.godine, na praznik Sv.Apostola Luke, jeromonah Petar posle višegodišnjeg podvizavanja u Hilandaru, dolazi u Srbiju i uz blagoslov svog duhovnog oca, nadaleko čuvenog igumana Gavrila, započinje obnovu srednjevekovnog manastira Denkovac.

Po predanju, manastir Denkovac je nastao krajem 14-tog veka na mestu gde se podvizavala mlada devojka Desanka-Dena, rodom iz ovih krajeva, koja je zajedno sa svoje dve sestre Sarom i Raletinom dala zavet Bogu da se neće udavati u znak žalosti za izginulim srbstvom na Kosovu polju i da će svoj život do kraja posvetiti Bogu. Svaka od sestara se podvizavala na različitom mestu,u neposrednoj blizini reke Dulenke,na obroncima Gledićkih planina.

Devojke su se upokojile na mestu svog podviga i bile pohranjene u grobnicama koje su prekrivene kamenim pločama.

Po njima su i nazvani manastiri Denkovac, Sarinac i Raletinac.

Smatra se da je manastir Denkovac bio najveći među njima i po veličini i po broju kaluđera i da je u svoje vreme bio sedište vladike (mitropolita). Nedaleko od manastira se nalazi i tzv. Vladikin grob gde su Turci, po predanju, ubili denkovačkog vladiku tražeći manastirsko zlato.

Kao i većina manastira u Srbiji i Denkovac je više puta rušen i obnavljan da bi krajem 19-tog veka imao desetak kaluđera,Rusa.Na žalost, ubrzo je opusteo i nije obnavljan sve do osamdesetih godina prošlog veka tačnije do dolaska oca Petra Hilandarca….

Share this post


Link to post
Share on other sites

У време изградње конака у манастиру Денковац , отац Петар је користио каман из реке Дуленке која је протицала поред ове светиње .Догодило се да је неки човек из суседног села такође вадио камен са истог места . Камена није било довољно  па га је отац опоменуо ,рекавши да је камење потребно за изградњу манастира и да га више неутовара у свој камион ,,Е баш ме брига ,мени треба за моје потребе ,,рекао је човек. Чувши те речи отац само закрсти камион који је био скоро пун и настави даље . После неколико минута човек је имао шта да види , све гуме на његовом камиону су испустиле тако да је морао да истовари сво камење како би поправио гуме.

Пролазећи селом отац Петар чу како неко дете псује Бога , а његова баба која се ту налазила рече ,,Их слатка моја уста ,ајд још једном да те бака чује,,,.Чувши да баба одобрава унучету псовање Бога , а намеравајући да уђе у тај дом да свети водицу, старац настави право неушавши у то двориште.,,Еј попе ,стани промашио си дођи овамо ,, рекла је баба ,,Не одсече отац ,не улазим тамо где се хули Господ  и настави даље.

Из књиге,, Живи у истини,,приредио Горан Јовановић

Share this post


Link to post
Share on other sites

чекај, ти си од ове брвнаре-цркве помислио да је конак?

ne. mislio sam da vas ima mnogo, i ima vas..... :)

па шта ја знам, мени не сметају шатори ни весели људи који су се окупили ради Бога, молитве и дружења. дај Боже да нас буде толико да попунимо целу ливаду кад се буде служило!  hfvguio

Share this post


Link to post
Share on other sites

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...