Jump to content

„Politika“ posle 12 godina mora da vrati izgled glave lista – presudio Apelacioni sud

Оцени ову тему


Препоручена порука

„Politika“ posle 12 godina mora da vrati izgled glave lista – presudio Apelacioni sud

Apelacioni sud u Beogradu je presudio da pod pretnjom zabrane štampanja i novčanom kaznom, izdavač „Politika novine i magazini“ mora da vrati izgled glave istoimenog beogradskog lista kakav je bio pre promene pre 12 godina.

Piše: Beta 28. oktobra 2019. 16.33
    
0508foto-Stanislav-Milojkovic-678x381.jpFoto: Stanislav Milojkovic

Upravni odbor „Politike novine i magazini“ je 2006. godine odlučio da promeni izgled glave lista „Politika“ i ukloni pravougaonik iz desnog ugla, a oznaku „Politika“ iz levog ugla pomeri na sredinu glave lista, konstatuje se u presudi.

Sud je presudio da je izdavač tom promenom izgleda glave lista povredio autorska prava tužioca Davorina Darka Ribnikara, prenelo je danas Udruženje novinara Srbije (UNS).

Presuđeno je da izdavač „Politike“ dužan da Davorinu Darku Ribnikaru nadoknadi troškove postupka u iznosu od 203.200 dinara i objavi presudu u tom listu u roku od 15 dana od dostavljanja presude.

UNS navodi da je imao uvid u presudu u kojoj je navedeno da je izdavač „neovlašćeno izmenio“ glavu lista „Politika“ tako što je naziv tog lista postavio po sredini naslovne strane, u nazivu novina izmenio slovo „L“, dodavši mu na levom gornjem uglu „kvačicu kakva je postojala samo na slovu ‘A’ „.

Izmenom izgleda glave tog lista, izdavač je povredio autorska prava osnivača ovog lista Vladislava F. Ribnikara koji je „lično nacrtao, napravio i oblikovao osam slova zaglavlja“ lista, navodi se u presudi.

Sud dodaje da je ta medijska kuća uz to „neovlašćeno izbacila, odnosno izbrisala pravougaonik i tekst u tom pravougaoniku, koji je postavio Vladislav Sl. Ribnikar“.

U presudi se navodi da je prvostepeni sud „pravilno zaključio da idejna koncepcija glave lista ‘Politika’ koja se sastoji iz grafičkih i verbalnih elemenata, predstavlja autorsko delo“.

Po Zakonu o autorskim pravima, navodi sud, „pravo na zaštitu moralnih prava autora u pogledu prava paterniteta, integriteta i sprečavanja nedostojnog iskorišćavanja autorskog dela ne prestaje“, jeste trajno i ne gasi se smrću autora, već ga mogu štititi autorovi naslednici, organizacije, udruženja.

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
пре 13 часа, obi-wan рече

Ако је оно што пише у чланку исправно наведено, пресуда стоји.

Ако сам добро укапирао (а стављам ограду јер је вест штура и поприлично непрецизна), они су тужили Политику јер је изменила поједине елементе логотипа, и уз то склонила и онај квадрат са оснивачима. Како су та два елемента успели да повежу у једну целину, односно једно ауторско дело, то је већ питање за оне који су се предметом бавили, али под претпоставком да је њихова поставка била да се ради о јединственом ауторском делу које се без њихове дозволе не може мењати, и ако је утврђено да је било промена које су утицале на интегритет ауторског дела, суд је донео исправну одлуку.

Може некоме да делује да је нешто нелогично или глупо или ирационално да важи после 100 година, али замислите сад да неко узме Шумановићеву слику, нпр., и уреди је тако како њему одговара (рацимо на небу поред збоника катедрале да лебди НЛО). Рибникар није Шумановић, далеко од тога, али је направио ауторско дело - логотип листа "Политика" који се и данас користи. Наследници од тога не могу да узму никакве паре, нису их узели ни овде, али имају право да се као наследници супротстављају. Упитно је како се дошло до тога да су и логотип и квадрат део ауторског дела, али то је већ питање за вештаке, које су вероватно ангажовали.

Опет, ово су само претпоставке на основу овако штуре вести и уопштено. Нико не може са сигурношћу да зна док нема приступа предмету. 

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

@RYLAH već objasnio, mada mislim da tu ima više problema od navedenog (kako se taj kvadrat može smatrati delom logotipa), a takođe sam prilično zbunjen time kako je sud zaključio to... po meni je to očigledno samo "oprema" naslovne strane, a ne deo žiga/logotipa.

U vezi sa tim, ne znam da li su se advokati Politike bavili time, ali ako je Politika u Ribnikarovo vreme ikada koristila drugačiju naslovnu stranu, to bi po meni bilo dovoljno da se ospore tvrdnje tužioca tj. da se jasno vidi šta je tu logotip/žig, a šta samo oprema naslovne strane... i sad kad sam ovo napisao reših da potražim i voila evo prvog broja u kojem logotip nema taj kvadrat:

B1.jpg

 

E sad nevezano za kvadrat, izmenili su i sam logotip u slovu "L".

Takođe, ovde za analizu imamo mali problem što ne znamo propise koji su važili u vreme nastanka dela, a mrzi me da ih sad tražim i proveravam, pa ću komentarisati iz aspekta današnjih propisa.

Ono što je dodatni problem koji može da zbuni je što ovde imamo dva različita prava intelektualne svojine: žig i autorsko delo...

U pitanju je žig (sa jedne strane) koji je sasvim nesporno u vlasništvu Politike (registrovan od 1992. g. i to bez kvadrata, vidi LINK) i sa druge strane postoje moralna prava autora logotipa koji je iskorišćen za žig.

Imamo i to da postoje dva lica koja su inicijalno bila spojena u jedno: vlasnik žiga (Vladimir Ribnikar/Politika) je angažovao dizajnera (Vladimira Ribnikara) da mu napravi žig.

Nemamo ugovor između njih jer naravno da Ribnikar nije zaključio ugovor sam sa sobom.

Dakle, u pitanju je (usmeni) ugovor o narudžbini autorskog dela i po sadašnjim propisima bi dizajneru (autoru) logotipa ostala sva prava na logotipu osim ovih:

"Naručilac ima pravo da objavi delo i da stavi u promet primerak dela koji mu je autor predao, a autor zadržava ostala autorska prava, ako ugovorom o narudžbini nije drukčije određeno."

Problem je što takav propis u ono vreme nije postojao i očigledno je da (ni onda ni danas) niko takav ugovor ne bi napravio kada je u pitanju žig... niko ne bi autoru logotipa ostavio nikakva prava, a pogotovo ne to da vlasnik žiga ne može da ga ni najmanje izmeni bez dozvole autora. Tumačiti kao da je volja "ugovornih strana" bila takva da Politika nikad ne sme da promeni logotip bez saglasnosti autora žiga je zaista blesavo.

Ovde je primenjen ovaj član ZASP-a:

4.1.4. Pravo na zaštitu integriteta dela

Član 17

Autor ima isključivo pravo da štiti integritet svog dela, i to naročito:

1) da se suprotstavlja izmenama svog dela od strane neovlašćenih lica;

2) da se suprotstavlja javnom saopštavanju svog dela u izmenjenoj ili nepotpunoj formi, vodeći računa o konkretnom tehničkom obliku saopštavanja dela i dobroj poslovnoj praksi;

3) da daje dozvolu za preradu svog dela.

 

Po meni se teško može braniti teza da Politika nije ovlašćena da izmeni slovo "L" u svom žigu, čak i u odsustvu ugovora koji to reguliše... sa druge strane, ne znam ni što su morali da dodaju kvačicu na "L"...

Sad imamo ozbiljan presedan koji bi mogli da iskoriste razni dizajneri žigova sa kojima nije zaključen ugovor, a gde je žig naknadno menjan... (iako mi nemamo precedentno pravo, odluke apelacionih sudova imaju faktički uticaj na niže sudove).

 

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
пре 4 часа, Avocado рече

Sad imamo ozbiljan presedan koji bi mogli da iskoriste razni dizajneri žigova sa kojima nije zaključen ugovor, a gde je žig naknadno menjan...

Колега, кхм... Људи само хоће да заштите своја права... А ми смо ту да их штитимо колико најбоље можемо...

Па оно... 

 • Радостан 1
Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
 • 7 months later...

Problem je nastao zbog toga sto je Politika u svom clanku o godisnjici prvog izdanja fotosopirala prvi broj Ribnikarove Politike i ubacila novi logo:

spacer.png

Sto se tice pravougaonika, on je sastavni deo naslovnice odlukom upravnog odbora Politike iz 1918 godine, nakon pogibije brace Ribnikar, u secanje na osnivace, i od tada se nalazi na naslovnici, a ne od prvog broja. Da bi uklonila tragove, Politika Novine i Oglasi je naprasno trazila od narodne biblioteke Srbije da ukloni stare brojeve politike sa svog sajta.

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
On 10/29/2019 at 9:52 AM, RYLAH said:

Рибникар није Шумановић, далеко од тога, али је направио ауторско дело - логотип листа "Политика" који се и данас користи.

To sve stoji, ali je potpuno normalno da se logo (koji jeste autorsko delo) redizajnira s vremenom, imate primere svih velikih svetskih brendova od Coca-Cola, preko National Geographic magazina, Nivea da ne nabrajam...i potpuno je nelogično da neko zadrzi u današnjem vremenu izgled logoa od pre 50 ili 100 godina. Politika je samo osavremenila logo, ne ulazim u pravne aspekte ove priče posto nisam strucna po tom pitanju.

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
6 hours ago, J_a_n_a said:

To sve stoji, ali je potpuno normalno da se logo (koji jeste autorsko delo) redizajnira s vremenom, imate primere svih velikih svetskih brendova od Coca-Cola, preko National Geographic magazina, Nivea da ne nabrajam...i potpuno je nelogično da neko zadrzi u današnjem vremenu izgled logoa od pre 50 ili 100 godina. Politika je samo osavremenila logo, ne ulazim u pravne aspekte ove priče posto nisam strucna po tom pitanju.

Кад су се редизајнирали сви ти логотипи, не сумњам да је правна ситуација била неспорна. Верујем да би и овде била, да се неко само сетио да пита наследнике Рибникара. Овако, само су решили да склоне имена оснивача и да редизајнирају слова, при чему мислим да је породици сметало ово прво, с обзиром на историју. Верујем да никоме није до прегањања по судовима, посебно јер из оваквих поступака користи могу да имају само адвокати и држава за судске таксе. Само да су сели да се договоре са људима пре него што су се упустили у све ово, верујем да не би било проблема.

 • Свиђа ми се 1
Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Чланови који сада читају   0 чланова

  Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу

 • Сличан садржај

  • Од Trifke,
   Passover Lamb could be Sacrificed on Temple Mount for first Time in 2,000 Years
   ENDTIMEHEADLINES.ORG OPINION (ETH) - Recently we reported on how there has been an increase in activity in regards to the push for what many are...  
  • Од farisejski.bukvojed,
   Pre trinaest godina prestao sam da se pricescujem u SPC i prestao da primam svestenika da sveti vodicu (od dokumenta u Raveni 2006/7). Parohijski svestenik je uredno obavesten, dva puta me je pitao u roku od godinu dana da li ostajem pri toj odluci, obavestio je nadleznog vladiku i prestao da se mnome bavi. Pogresio sam sto o razlozima mog okretanja od crkve nisam jos tada podneo pismenu predstavku (sa sve prijemnim potpisom nadleznog svestenika i datumom, kad crkve nemaju prijemni pecat).
   Nikada se nisam pricestio ni ispovedio u bilo kojoj crkvi koja nije u opstenju sa SPC, ni kod klirika koji su izopsteni iz SPC (ne prejudicirajuci time da li se slazem ili ne slazem sa njihovim izopstavanjem iz SPC).
   Mojoj odluci doprineli su poimenicno: gg. Radovic, gg. (umirovljeni) Jevtic, gg. Zlizloulas i pisanija mnogih diskutanata na forumu (z)verujem i ovom forumu (poimenicno A. Djakovaj i o. Ugrin, izmedju ostalog). Sa doticnima nemam nista zajednicko, niti nameravam.
   Pop Djurovic nema nista sa ovim, a nase virtuelno poznanstvo (medjusobno citanje poruka objavljenih na ovom forumu) datira nekoliko meseci unazad, da ga neko ne bi optuzio da je moj "guru".
   Kako da se vratim u SPC ako i dalje imam negativan stav prema gg. Radovicu i gg (umirovljenom) Jevticu, ne kajem se zbog svog stava prema njima i nemam nameru da ga menjam?
   Da li je tu nesto kriv pop Djurovic?
   'Ocel' neko od nazovi pravoslavnih da pokusa da mi zbog ovoga menja "prosopu" (licni opis), kao sto je ovde obecao jedan "veliki" doktor teologije kada sam skup na Kritu iz 2016 nazvao razbojnickim Saborom?
  • Од Natasa.,
   Da li je moguće da je ovo drušzvo toliko bolesno i frustrirano da psihopate nailaze na toliku solidarnost...
   "Našla bogatog matorca. Zato ju je ubio": Šokantni komentari na ubistvo devojke u Novom Sadu zbog kojih javnost treba da bude zgrožena - Zena.rs
   ZENA.BLIC.RS Pre dva dana muškarac D.D. (28) osmnjičen je za ubistvo bivše...  
  • Од Ronald,
   Dnevno se iz Srbije u proseku iseli 142 ljudi. Našu zemlju mesečno napusti 4.337 ljudi, a godišnje tačno 52.049, pokazuju najnoviji podaci Evropskog statističkog zavoda koji je analizirao migracije u regionu i svetu i obelodanio da je u poslednjih 11 godina čak 336.000 Srba dobilo dozvole za odlazak u EU.
    
   Srbija se tako sa 52.049 izdatih dozvola u prošloj godini našla na 15. mestu, uporediva sa BiH koja se nalazila na poziciji ispod, ali i u društvu sa Pakistanom, Albanijom, Irakom i Nigerijom. Iz naše zemlje za godinu dana praktično je iseljen grad veličine Šapca, Užica ili Vranja. U nešto boljoj poziciji našla se susedna Severna Makedonija sa 24.000 odlazaka, dok se Crna Gora našla na 90. mestu sa nešto više od 3.000 dozvola za odlazak u inostranstvo.
   "Zabrinjavajući je trend naglog rasta broja dozvola za stanovnike Srbije, sa 25 hiljada u 2014. na 52 hiljade u prošloj godini", ukazao je u istraživanju o iseljavanju ekonomista Miroslav Zdravković.
   Praktično, u svim zemljama na Zapadnom Balkanu došlo je do velikog rasta iseljavanja u 2018. u odnosu na 2017. Najveći rast je imala Bosna i Hercegovina (+47,8%), sledi Srbija (+32,9%) i Crna Gora (+25,5%), dok je Albanija imala najmanji rast od 20,6 procenata.
   "Iz Albanije se već toliko stanovništva u prethodnih tridesetak godina iselilo da je sve manje moguć dalji rast godišnjeg broja iseljenika", ukazuje Zdravković.
   Posmatrajući trend iseljavanja iz Srbije i regiona tokom poslednje decenije, podaci Evrostata pokazuju da su od 2008. najviše dozvola za odlazak u EU dobili stanovnici Albanije (622 hiljade), zatim Srbije (336 hiljada) i BiH (248 hiljada), Severne Makedonije - 158.256 i Crne Gore - 19.414.
    
   S druge strane, ako posmatramo destinacije koje su primile najviše stranaca, Nemačka je zauzela ubedljivo prvo mesto sa 86.000 dozvola za stanovnike naše zemlje. Slede Austrija (45.000) i Italija (42.000) koje su izdale najviše dozvola u prethodnih 11 godina.
   Da su migracije radne snage, najčešće kvalifikovane, ozbiljan problem za Srbiju ukazao je nedavno i Međunarodni monetarni fond. Kako je ova međunarodna finansijska institucija upozorila u svom izveštaju, Srbija je zemlja u koju rado dolaze strani investitori, ali i zemlja koja ima sve izraženiji problem odliva radne snage. Zato prvi put u ovom dokumentu sugeriše vladi da donese paket mera kako bi se zaustavio "odliv mozgova", odnosno sprečile dalje migracije, posebno kvalifikovanih radnika.
   Ova međunarodna organizacija istovremeno ne spori da stopa nezaposlenosti u Srbiji pada i da je dostigla najniži nivo od 2011.
   Vlada je istovremeno donela odluku o najvećem rastu plata za medicinske radnike koji najčešće odlaze iz Srbije, ali i najavila da će nastaviti da implementira strukturne reforme, kako bi unapredili poslovno okruženje i podržali veći privredni rast, prvenstveno privatnog sektora.
   Istraživanja pokazuju i da je pet razloga zbog kojih iz Srbije odlaze hiljade ljudi koji imaju posao.
   SVAKOG DANA IZGUBIMO 142 LJUDI Broj iseljenja iz Srbije za 5 godina dupliran, godišnja brojka je alarmantna, u društvu smo NIGERIJE I PAKISTANA
   WWW.BLIC.RS Dnevno se iz Srbije u proseku iseli 142 ljudi. Našu zemlju mesečno...  
×
×
 • Креирај ново...