Jump to content
Поуке.орг инфо

Dr Nenad Stevandić: Zašto je Crkva odlikovala Dodika i Vučića?

Оцени ову тему

Recommended Posts

Na 800 godina autokefalnosti naše Crkve uz patrijarha dva predsjednika, koji su nesumnjivo i najjače političke ličnosti Srpske i Srbije dobili su najveća crkvena priznanja. Veličinu čina trenutno zasjenjuje nevjerovatan „hejterski zanos“ drugosrbijanske umišljene elite, ali i djela tzv. patriotske inteligencije koja je već zašla u zilotsku fazu.

Politički oponenti koji kalkulišu sa dozom kritike nadajući se svom komadu crkvenog kolača nisu ni po čemu relevantni jer njihovu ogorčenost  očito uzrokuje zavist a ne analitika ili bilo kakav suvisli pragmatizam.

Drugosrbijanci  su toliko bijesni da od izvrgavanja ruglu svake patriotsko-nacionalne a naročito patriotsko-crkveno-nacionalne priče, sad čak  prelaze na tumačenje crkvenih kanona. Inače su sami kanonizovani intalisanom srbofobijom i interesima van i  daleko  od Srbije u kojoj bistvuju i, rekao bih uz minimalnu dozu malicioznosti , uživaju. Nije im ni zamjeriti jer u njima i ne postoji ništa autohtono ili preciznije autokefalno što bih ih vezivalo za toliko prezren „Srpski interes“.

Patriotama je mnogo teže jer su ostali u šablonu nesrećnih, ali i prosvjetljujućih 90-tih. U tom šablonu Dodik nije ni bio a Vučić je od njega napravio najveći otklon modulišući ga do neprepoznatljivosti  za većinu plebsa ili evropske javnosti, ali surovim pragmatizmom i do sada neviđenom energijom usmjeravajući ga na rast proizvodnje, društvenog bruto proizvoda i jačanje suštinske moći Srbije da u neizvejsnoj budućnosti ne samo opstane nego  bude faktor ili čak pobijedi.

Objektivno nikad Srbija i Srpska nisu bile bliže i nikada razlike između Srpskog i srbijanskog nisu bile manje. Uz sve medijske zamke i zablude u koje su povremeno upadali svi koji su Dodika i Vučića uzaludno zavađali propadao ja i  projekat da i Srpsku i Srbiju udalje i posvađaju.

I takođe objektivno nikad niko nije više institucionalizovao nacionalnu svijest i politiku  preko Drine  od  Dodika ma kako to nekome paradoksalno izgledalo (iskreno i  meni do prije 4 godine). Naravno Republika Srpska je u mnogo nepovoljnijem ustavnom i ekonomskom položaju i medijskom okruženju od Srbije i nema tu ekoniomsku snagu i supstancu (koju Srbija ima povećava i bratski pomaže), ali je zbog toga taj Dodikov posao i mnogo vrijedniji od onog što trenutno vidimo i procjenjujemo.

A najobjektivnije; Vučić je pored često kritikovanog, ispostaviće se lukavog, podilaženja raznim faktorima i faktorčićima, što nas je često frustriralo, skoro neprimjetno ili za objektivnije dovoljno očito, povukao naprijed u broju fabrika, puteva, bolnica i stvari koje dižu kvalitet života i koje se vide iz aviona kao i toliko napadani Beograd na vodi. Treba spomenuti i veliki, nikad veći broj obnovljenih i izgrađenih Crkava i manastira sa obe strane Drine, gdje je Dodik, što se kaže, prvi počeo i udario to na sva zvona, dok je Vučić skoro pa u tišini radio gotovo isto. Još neprimjetnije smo se navikli na dolazak državnika većeg formata u Beograd i još bližu saradnju sa Rusijom uprkos saradnji i koketiranju sa zapadom i NATO alijansom. Uvođenje velikog broja najrespektabilnijih vojnih aviona, helikoptera i druge tehnike operativnijeg i snažnijeg obima nego u mnogo većoj SFRJ dovelo je i do toga da sutra neće biti čudno ako Srbija bude najmanja zemlja koja će npr. instalisati S 400 i ponovo  biti balkanski lider. Vučić je to činio paralelno-istovremeno na leđima noseći najveću srpsku muku, obavezu i hipoteku –Kosovo.

E pa da vidimo jeli to bilo lako i ima li sličnih primjera u istoriji?

Sve što bi Dodiku i Vučiću prigovorili u smislu političkog pragmatizma  sa elementima surovosti ili ih napadali zbog modela medijske kampanje sa tragovima presije ili stilskih figura u izražavanju u komunikaciji mnogo je malo ili im čak pomaže i stvara kako manevarski prostor tako i obavezu.  Tu ubrajam i kritike vladike Amfilohija koje se ne mogu dnevnopolitički procjenjivati.

Zato bi pametnom bilo suvišno pitanje zašto su odlikovani? Argumenti potiv nisu mjerljivi u odnosu na argumete za. A o razumjevanju crkvene diplomatije i strategije privlačenja lidera i podjelu odgovornosti umjesto učestvovanja u podjelana da ne govorim.

Naša Crkva sublimura pamet i iskustvo koja sežu i dalje od 800 godina autokefalnosti koju danas proslavljamo. Ta pamet nije lična, nije ni i jednom čovjeku, vladiki ili patrijarhu ili bilo kakvoj ad hok grupi u ili van naše crkve ili spoljnom uticaju . Ima u toj pameti i  nešto iznad , nešto „božije“. Ne traži to „božije“ nikakvo razumjevanje ili potvrdu. To je stvar vjere.

Pišem ovo rizikujući da me upišu u apologete Dodika i Vučića i po dobrom srpskom običaju provuku kroz blato uz dodatke raznih gadljivih pridjeva koji me mogu upisivati  u koristoljubive podanike. Nikakva šteta jer  vjerujući sam čovjek sa zvanjem i zanimanjem, porodicom i karijerom, koji je praštao i praštaće jer se ne odričem nade da ćemo u ovom teškom i magovitom vremenu  preteći i ponovo se dignuti kao narod.

Možda je moj ugao previše analitički ili patriotski, ali koji su to uglovi bolji?

Dr-Nenad-Stevandic.jpg
WWW.NEZAVISNE.COM

Na 800 godina autokefalnosti naše Crkve uz patrijarha dva predsjednika, koji su nesumnjivo i najjače političke ličnosti Srpske i Srbije dobili su najveća crkvena priznanja. Veličinu čina...

 

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
 
пре 1 сат, Поуке.орг инфо рече

Veličinu čina trenutno zasjenjuje nevjerovatan „hejterski zanos“ drugosrbijanske umišljene elite, ali i djela tzv. patriotske inteligencije koja je već zašla u zilotsku fazu.

Што волим овакво етикетирање - тзв. патриотска интелигенција у фази зилотизма (не кажем да нема И таквих).

Па пријатељу, докторе, не ради се о "хејтерском заносу", него о реалном сагледавању деловања. У образложењу за доделу ордена се, између осталог, каже: "посебно због очувања Косова и Метохије у њеним границама".
 
Да ли је, брате др Ненаде, потписивање Бриселског споразума (илити бриселско крчкање косметске жабе у млакој води) нешто што обезбеђује целовитост Србије и очување Косова и Метохије?
Да ли, брате др Ненаде, залагање председника Вучића за разграничење са Албанцима спада у очување Косова и Метохије у њеним границама?
Да ли. брате др Ненаде,  ово што је рекао Вучић почетком септембра ове године спада у очување Косова и Метохије у њеним границама?

Dogovor Beograda i Prištine podrazumeva da i jedna i druga strana podjednako izgube, da bi obe strane pojednako dobile, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle razgovora sa senatorima Ronom Džonsonom i Krisom Marfijem.

"To je jedini način kako dogovor može da se postigne", istakao je Vučić...

Srbija može da razgovara o svemu, samo ako dođe do kompromisnog rešenja, ako nema kompromisnog rešenja, mi ne možemo da priznamo nezavisnost Kosova, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon razgovora sa američkim senatorima Ronom Džonsonom i Krisom marfijem.

 
Молим те, брате др Ненаде, објасни ми којом (марсовском) логиком се изјава о признавању независности Косова (уз одговарајући компромис) може сматрати очувањем Космета у његовим границама?
Па кад одговориш на ова једноставна питања, брате др Ненаде, дођи и поново напиши нешто о "хејтерском заносу"  тзв. патриотске интелигенције.
 

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Не знам зашто неки имају проблема са оваквим постављањем, код ме не је све нормално. Ал ево, због вас и друга верзија:

Dogovor Beograda i Prištine podrazumeva da i jedna i druga strana podjednako izgube, da bi obe strane pojednako dobile, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle razgovora sa senatorima Ronom Džonsonom i Krisom Marfijem.

"To je jedini način kako dogovor može da se postigne", istakao je Vučić...

Srbija može da razgovara o svemu, samo ako dođe do kompromisnog rešenja, ako nema kompromisnog rešenja, mi ne možemo da priznamo nezavisnost Kosova, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon razgovora sa američkim senatorima Ronom Džonsonom i Krisom marfijem.

http://www.tanjug.rs/full-view.aspx?izb=505073

 

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Уводни текст звучи као типична 'вест' са Пинка, Хепија или неког другог дела снсверзума. Фали само део како смо управо претекли заједно САД и ЕУ по економском развоју са привредним растом од 756945620354% у овој години...

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

I jedan drugi Sinod u istoriji je imao jaka opravdanja za svoje - visokim državničkim brigama motivisane - postupke:

47 Onda glavari sveštenički i fariseji sabraše skupštinu, i govorahu: Šta ćemo činiti? Čovek ovaj čini mnoga čudesa.

48 Ako ga ostavimo tako, svi će ga verovati; pa će doći Rimljani i uzeti nam zemlju i narod.

49 A jedan od njih, po imenu Kajafa, koji one godine beše poglavar sveštenički, reče im: Vi ne znate ništa;

50 I ne mislite da je nama bolje da jedan čovek umre za narod, negoli da narod sav propadne. (...)

53 Od toga, dakle, dana dogovoriše se da Ga ubiju.

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
Управо сада, Родољуб Лазић рече

Нешто ми се не чини да је ова паралела добра.

То је алхемија нашег Хосе Аркадија Буендија...никако не успева да направи злато. Сад ће он, не пожуруј га, за једно триес' годиница...

У осмовековној истрорије СПЦ, никад лошију паралелу наш Хосе на поукама није повукао.

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
пре 20 минута, Родољуб Лазић рече

Нешто ми се не чини да је ова паралела добра.

Zašto? I oni tada i ovi naši gaze pravdu, a sve iz velike brige za državu, narod i Crkvu. 

Odlikovati ordenom Svetog Save čoveka koji je oličenje nepravde, represije, pokvarenjaštva, podlosti i izdajstva... i pravdati to velikim državničkim razlozima, a pritom zaboravljati da Crkva treba da bude moralna kičma i kompas ovog naroda... eto, to me neodoljivo podsetilo na taj Sinod iz Jevanđelja.

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

@Desiderius Erasmus Па што не поредиш Филипа Вујановића и Митрополију ЦГП? У Црној Гори имаш полицију и судство који су као гестапо у служби власти, људи робијају и ломе их ментално и уцењују (државни удар рецимо, сада Кнежевић). Онда су одликовани прознали КиМ. Онда Џомбић каже, када Филип Вујановић, иначе пријатељ Тачијев, добије орден од Амфилохија - добила је и држава ЦГ. Кад србијански председник добије, онда није добила држава Србија.

Како то тумачиш? Никако не тумашич. Па ако вилиш лажи живи у њима. Вучић је за Мила Улоф палме, а Србија је за ЦГ Шведска. Црква има своју политику исто, па ако јој меримо политику, онда да меримо "ни по бабу ни по стричевима".

Ја сам заклети не-Вучићевац, који за разлику од многих вас, који никада нисте живели у некој демократији, знам шта је демократија, живео сам у њој, ви многи читате већином лажи и сањате сан - дакле заклети не-Вучићевац, макар покушаам мерити истом мером.Мада је издајничка, криминална НАТО-плаћеничка клика из Монтенегра низмерива са било ким од власти у српским земљама.

Али у својој алхемији ви то не видите. Сањате сатке снове о неком перфектном вођи који никада неће доћи а коментарима показујете да вам је логика накарадније од Вучићеве политике.

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
пре 1 минут, Milan Nikolic рече

Онда вам м.Амфилохије треба бити први на тапети. Али где је правда код вас?

Na tapeti su svi koji stoje iza dodele tog ordena. 

пре 2 минута, Milan Nikolic рече

Али где је правда код вас?

Nema je mnogo kod mene. Ali je od Sinoda očekujem.

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
пре 3 минута, Ćiriličar рече

@Desiderius Erasmus Па што не поредиш Филипа Вујановића и Митрополију ЦГП? У Црној Гори имаш полицију и судство који су као гестапо у служби власти, људи робијају и ломе их ментално и уцењују (државни удар рецимо, сада Кнежевић). Онда су одликовани прознали КиМ. Онда Џомбић каже, када Филип Вујановић, иначе пријатељ Тачијев, добије орден од Амфилохија - добила је и држава ЦГ. Кад србијански председник добије, онда није добила држава Србија.

Како то тумачиш? Никако не тумашич.

Bog s tobom, šta ja imam sa Amfilohijem? Misliš da njegove postupke podržavam? Tada kad su davali orden Vujanoviću, ja nisam ni bio na ovom forumu, pa nisam ni mogao da komentarišem...

пре 6 минута, Ćiriličar рече

Сањате сатке снове о неком перфектном вођи који никада неће доћи а коментарима показујете да вам је логика накарадније од Вучићеве политике.

Sanjam snove o funkcionalnoj državi u kojoj nikakve vođe, ni perfektne ni neprefektne, neće biti moguće...

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Чланови који сада читају   0 чланова

  Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу

 • Сличан садржај

  • Од Justin Waters,
   Ambasada Nemačke: Zašto smo podržali portal ratusrbiji.rs
   Nemačka Ambasada obrazložila je motive za podršku portalu ratusrbiji.rs i odgovorila na komentare koji su se javili nakon toga.

    
   Samo ako smo spremni da dozvolimo da se čuju različiti glasovi, možemo se približiti "objektivnoj" istini, poručuju iz Ambasade Nemačke u Beogradu nakon pitanja Tanjuga o motivima podrške.
   Sajt je, inače, pokrenula Inicijativa mladih za ljudska prava, kao platformu za koju kažu da će pružati "sve važne i relevantne informacije o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava na teritoriji Srbije u periodu od 1991. do 2001. godine".
    
   Ministar Ivica Dačić reagovao je čuđenjem što je takav sajt pokrenut, kada su se, kako navodi, Haški tribunal i nacionalni sudovi godinama unazad bavili tim pitanjem, i smatra da je to još jedna politizacija teme ratnih zločina.
   Komentar tim povodom objavio je i jedan beogradski list pod naslovom "Od Srba prave naciste uz evre iz Nemačke", koji nemačka ambasada odbacuje kao tendenciozne.
   "Imajući u vidu nezapamćene, stravične zločine koje su Nemci počinili za vreme Drugog svetskog rada, i ovde u Srbiji, smatramo kao Ambasada Nemačke da je upravo suočavanje sa svim aspektima istorije izuzetno važno", navodi Ambasada u dopisu Tanjugu.
   Iskreno, pa često i kontroverzno suočavanje sa vlastitom istorijom temelj je, kako se navodi, na kojem počiva pomirenje i na kojem se gradi bolja budućnost.
   To za zemlje bivše Jugoslavije posebno važi, ističu iz Ambasade, za period ratnih sukoba posle raspada Jugoslavije 90-tih godina.
   "Pri tom se, po našem dubokom uverenju, ne radi o jednoj jedinoj istini, već je neophodno da shvatimo i da prihvatimo da postoji više različitih subjektivnih sećanja i ''istina'' vezanih za isti istorijski događaj. Samo ako smo spremni da dozvolimo da se čuju različiti glasovi, možemo se približiti ''objektivnoj'' istini", ocenjuju u Ambasadi Nemačke.
   U tom smislu se, kako se dodaje, nadaju da će Inicijativa mladih za ljudska prava, koja je uz njihovu podršku kreirala portal "ratusrbiji.rs", dati doprinos toj, po njihovom ubeđenju važnoj, debati o odnosu prema ratovima na tlu bivše Jugoslavije, navode iz Ambasade, te dodaju da se ta podrška ne može kvalifikovati kao "kampanja".
   Na pitanje da li je praksa da daju podršku sličnim inicijativama i u drugim zemljama i koje su to konkretne slične inicijative kojima pružaju podršku, nemačka Ambasada kaže da je njihov cilj da prate Srbiju na putu ka EU.
   "Naš cilj jeste da pratimo Srbiju na putu ka EU, pružajući podršku jačanju civilnog sektora, unapređenju demokratije i vladavine prava, slobodi medija i govora, regionalnoj saradnji i pomirenju među narodima na ovim prostorima", objašnjavaju u odgovoru i dodaju da sve ove oblasti igraju veliku ulogu u pregovorima u pristupanju EU.
   Ambasada Nemačke kao donator podržava realizaciju raznih projekata i u tom kontekstu sarađuje sa različitim partnerima, među kojima su državne institucije, međunarodne organizacije i nevladine organizacije u Srbiji u koje spada i Inicijativa mladih za ljudska prava, navode još u Ambasadi Nemačke.
   Izvor:B92
  • Од JESSY,
   Jedan od uzroka zbog koga ljudi ne shvataju hrišćanstvo i udaljuju se od Crkve je taj što su Jevandjelje - u bukvalnom prevodu “blaga vest”- zamenili nekom zlom vešću. Osnova naše vere - Vaskrsli Hristos, vaskršnja radost koju može da oseti svaki čovek - se zamenjuje propovedi o svetskoj masonskoj zaveri, o skorom dolasku antihrista, o zlim duhovima, adu i večnim mukama.
   Pravi religiozni život počinje onda kada čovek zaželi da Bog bude na prvom mestu u njegovom životu. A to nije uvek jednostavno i zahteva napore od čoveka: traženje i trud.
   Najzadivljujuće je to što ljudi idu u Crkvu, jer se u Rusiji posle cele epohe gonjenja, religiozne nekulture i nepismenosti savremeni čovek reklo bi se nije u mogućnosti da pronadje tradicionalnu duhovnu kulturu i veru
   Za mnoge je taj jezik, koji je najbogatiji i najlepši, potpuno nedostupan. Treba se više govoriti o smislu Bogosluženja, i omogućiti ljudima da shvate da se u Crkvi mogu sjedniti sa nebeskim, i postati već na zemlji pričasnici Neba.
   U stvari ljudi ne umeju da u Crkvi pronadju ono najvažnije - opit Neba. Zbog čega? Zbog toga što ponekad traže nešto drugo. I onda to ne nalaze i razočaravaju se. Možda njima i nije potreban taj opit Neba ... Ali sve ostalo je drugorazredno.
   Sveštenik Mihail Vasiljev,
   nastojatelj Patrijaršijskih podvorja pri štabu VDV i RVSM
  • Од Dominika,
   Навече празника Васкршњег Петка, Богородичне иконе 'Зивоносни Истоцник', у четвртак 23. априла, у једној соби мушког манастира Благовести у Супрашлу, у источној Пољској, замироточила икона овог празника. Зна се за ову икону, да у прошлости износило се њу у литијама за исцелење и у борби против епидемија.

   Владика супраски Андреј рекао је да не ма случајности у томе, та то је благослов Божији али и знак, да као болнице сад раде интенсивно и су отворене, тако и треба да буде у Божијим храмовима.

   Вероватно је мисло на то, сто за време Велике Седмице (и мало раније) у Пољској влада је допустила број само 5 верника у црквама плус свештеници и литургијска служба. Иако свештеници у различитим парохијама радили су шта могли, да верници дођу и  да се причесте, али са друге стране неке парохије биле су потпуности затворене у ово најважније време. Од Васкршњег Понедељка број верника који може да буде у храму је много већи, и зависи од метраже цркве.
   У најближу недељу биће служен акатист испред мироточиве иконе.
   Извор; превод pouke org.
  • Од ZeroPercent,
   Zanima me zasto verujete u Boga? Hteo bih da nastavim dijalog sa vama nakon odgovora.

   Ja trenutno ne vidim validan razlog
  • Од Velja94,
   Zbog čega je sve veću udar AS na SPC?

Све поруке на форуму, осим званичних саопштења Српске Православне Цркве, су искључиво лична мишљења чланова форума 'Живе Речи Утехе' и уредништво не сноси никакву материјалну и кривичну одговорност услед погрешних информација. Објављивање информација са сајта у некомерцијалне сврхе могуће је само уз навођење URL адресе дискусије. За све друге видове дистрибуције потребно је имати изричиту дозволу администратора Поука.орг и/или аутора порука.  Коментари се на сајту Поуке.орг објављују у реалном времену и Администрација се не може сматрати одговорним за написано.  Забрањен је говор мржње, псовање, вређање и клеветање. Такав садржај ће бити избрисан чим буде примећен, а аутори могу бити пријављени надлежним институцијама. Чланови имају опцију пријављивања недоличних порука, те непримерен садржај могу пријавити Администрацији. Такође, ако имате проблема са регистрацијом или заборављеном шифром за сајтове Поуке.орг и Црква.нет, пошаљите нам поруку у контакт форми да Вам помогнемо у решавању проблема.

×
×
 • Креирај ново...