Jump to content
Zoran Đurović

Последње писмо владике Атанасија патријарху Иринеју

Оцени ову тему

Recommended Posts

+  + +

5.  И  ПОСЛЕДЊЕ ПИСМО

Њ. СВ. Патријарху Иринеју и Св.Синоду о несаборној одлуци о  Еп.Максиму Западно- америчком

Ваша Светости и Оци Синодалци,

      Лежећи у болници у Требињу од упале плућа, добри људи донеше ми ово Писмо које већ кружи  у јавности по Српским Земљама.

Његов писац је познати професор Правног Факултета у Бгд.  Б. БЕГОВИЋ.

     Шаљем вам га на пажљиво читање и упознавање да оно представља глас јавности у Српским Земљама и Српском Народу, - и процену поступка осуде Еп. Максима како ју је формулисао Еп.Бачки Иринеј (добро би било да га прочита и проучи и Брат Крушевачки Давид, еда би схватио да о 800-годишњици Светосавске Цркве не може се писати тако површно и несаборно о брату Еп.Максиму, па и о нама осталима).

 

    Професор Б. БЕГОВИЋ је очигледно човек високо стручан и такође добронамеран. Молим Вас да у години прослављања 800 година Аутокефалије Апостолске Цркве Светог Саве схватите да се не може  доносити одлука која личи на језик Конзисторије Карловачке Митрополије (која је у Црно-Жутој Монархији била под  дирекним утицајем поунијаћене Украјине).

   Својом одлуком Св.Синод није усвојио наводно “прећутно“ одобравање чланова Св.Сабора, јер је по сведочењу бројних Епископа Св.Сабора после читања Давидових неутемељених  оптужби  итекако гласно и јасно већина Епископа протествовала (зато су накнадно тражили да се исправи Саопштење Св.Сабора, редиговано самовољно од Брата кога ја зато зовем цензором у СПЦ). Брат Давид из Светолазаревског Крушевца треба да схвати да се тако не пише из Светосавског живог Апостолског Светоотагког Предања. Језуитизам и инквизицијски дух никад није био својствен Светосавском Предању. Очигледно да је тај Брат писао из “крушебачке“ Епархије, а не из суседног Светој Жичи Крушевца.

      Свети Оци, очигледно је да је оваквим „одлукама“ диктираним  само од једног члана Св.Синода, понижен углед и Светог Синода, и његовог Председника Патријарха, и самим тим целе Светосавске Цркве Христове. Такво понижавање није обележавање  800-годишњице Свете Архиепископије Светог Саве и Мученичке Пећске Патријаршије.

          Писано уочи Светог Успенија Богоматере 2019.г, у Њеном Манастиру  Тврдошу.

Еп.Атанасије, који се због повреде повукао са Светосавске Столице, али се „није одрекао Архијерејског служења у Христовој Цркви“ (Св.Патријарх Николај Мистик).       

У Херцеговини Светога Саве, Треће по рангу од оснивања Жичке Архиепископије.

Прилог: Писмо професора Б. Беговића

  

 

49036.jpg


View full Странице

Share this post


Link to post
Share on other sites
Пре сат времена, Zoran Đurović рече

Светосавске Цркве не може се писати тако површно и несаборно о брату Еп.Максиму, па и о нама осталима).

На страну сама одлука Синода о Максиму, која, колико сам пратио, није баш нешто утемељена, у ствари делује да је фингирана (избацује се због једног, а разлог је, рекло би се, други), жалосно је колико је вл. Атанасије пристрасан према вл. Максиму. Ниједном нисам прочитао ни чуо да је ишта рекао о Максимовим ставовима који су и изазвали читаву буру (подршка Вартоломеју апропо Украјине и став о аутокефалији СПЦ). То прво. А друго, сада овде замера вл. Давиду на несаборном писању о Максиму. Међутим, Максимово истрчавање о горе наведеним темама је шта? Саборно? Да ли је у реду да он истрчава са својим личним ставовима који су у дискрепанцији са ставовима Синода о истим питањима? Да ли је Атанасије рекао нешто о том несаборном поступку Максимовом? Не сећам се. И шта? За Максима важи један критеријум, а за Давида други? И колико пута је и сам Атанасије и Амфилохије и још понеки "истрчавали" несаборски по много чему... Нарочито према властима. Није битно да ли су били у праву или не (некад јесу, некад нису), него је ствар начелне природе, ствар је у саборности коју помиње вл. Атанасије.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Мислим да је теза сљедећа: Саборно писање изражава став Цркве и када пише један, а несаборна је саборска већина јер је под утицајем једног.

Међутим када је у питању Артемије онда је гордост и прелест мислити да сабор може да грјеши.

Склон сам чак и то да дозволим, јер је могуће...

...таквом ауторитету, али не вјерујем да су они око њега сабрани саборно, а они су предмет.

Помињање украинаца је неукусно.

Не вјерујем да се стигло до: Саборно је што ја кажем, а ко мисли другачије је под утицајем Цензора.

Share this post


Link to post
Share on other sites
пре 39 минута, Родољуб Лазић рече

На страну сама одлука Синода о Максиму, која, колико сам пратио, није баш нешто утемељена, у ствари делује да је фингирана (избацује се због једног, а разлог је, рекло би се, други)

Ne bih da skrecem temu, ali cisto da pitam oko ovoga. Je li pravi razlog ustvari teorija evolucije? Ja mislim da jeste, ali ne znam na sta ste vi mislili.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Нисам сигуран да ли је баш теорија еволуције кључна и једина ствар, или је она у комбинацији са другим богословским питањима о којима је писао вл. Давид. А можда је уплетено и ово о чему је била расправа између вл. Иринеја и Максима.

Говорим да ми тако делује. Не тврдим да сам у праву. Једноставно, ово званично образложење ми је некако "танко", неубедљиво. 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
пре 14 минута, Родољуб Лазић рече

Нисам сигуран да ли је баш теорија еволуције кључна и једина ствар, или је она у комбинацији са другим богословским питањима о којима је писао вл. Давид. А можда је уплетено и ово о чему је била расправа између вл. Иринеја и Максима.

Говорим да ми тако делује. Не тврдим да сам у праву. 

Овде си у праву. Главни проблем је подржавање безумне фанариотске политике. Ако прочиташ најновији Максимов интервју видећеш да код њега нема никаквог покајања. 

Пре сат времена, Родољуб Лазић рече

Међутим, Максимово истрчавање о горе наведеним темама је шта? Саборно?

Сам Максим је рекао да он зна да је "његово мишљење мањинско" (још у инт. Ако је ово крај...).

Атанасије има подлачку тактику прећуткивања и не виђења онога што његови пулени лупају (Максим о аутокефалији и Украјини, и раду на расколу; Перишић са тезом протестантских фундаменталиста да Црква није Царство Божије на земљи; Григорије са Мамоном и 100 других ствари). Амфилохије пак узима и прича против Фанара или га кује у звезде увек по потреби, јер зна да народ (овце) нема памћење. Није отишао у Калифорнију само зато што сам отворено писао о његовој спрези са америчким расколницима, и тамо је на силу послао веселог Кирила који се од муке опио. 

Сада је избачен у први план (поред Беговића) и надувенко Керамидас који негира да је Сава добио аутокефалију! Лудило мозга, али живимо у занимљивим и страшним временима. Све су то иста клапа, а Максим их координира. Шта мислиш откуд овај инт са Керамидисом? Јовановић зна грчки? Ових дана је Максим био у Фанару, а сада нам је у Рим дошао патријарх Вартоломеј. Да не помињем овде бруке...    

Share this post


Link to post
Share on other sites

Еп.Атанасије, који се због повреде повукао са Светосавске Столице, али се „није одрекао Архијерејског служења у Христовој Цркви“ (Св.Патријарх Николај Мистик).  

Замолио бих племениту господу из захумске да дају цитат, а не да се иживљавају над нама. Нико нема времена да сада узме и чита 400 стр из ПГ да би проверио да ли ово постоји. 

Чак и да постоји, Мистик је насилно скинут са катедре, док се Атанасије сам повукао. Тражим појашњење, а не да неко пише Патријарху шта му падне на памет.  

Share this post


Link to post
Share on other sites
пре 5 минута, Desiderius Erasmus рече

Imaš link? Baš bih voleo da pročitam taj biser...

Увек: 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ове јавне расправе јерараха, њихово препуцавање, надгорњавање, поделе и сврставања у групе по различитим основама су лоше саме по себи, а остављају лош утисак и на верни народ и на неверну јавност. Да ли је ово понашање у складу са учењем Цркве, превасходно о љубави, слози, међусобном трпљењу и назидавању, смирењу, послушности и да не набрајам даље? Па није. Врло није. Да, било је свега овога кроз историју Цркве, знамо, али то није за похвалу, није за углед, за дику. Може се избећи ако се хоће. Може се покушати, потрудити се да се избене. Да ли су Свето Писмо и светоотачки текстови само "лепа причица", некакав повод за добар теолошки чланак или беседу у храму, или по њима треба да се живи? Шта мисле оци архијереји, какву слику пружају у јавности свиме овиме? Шта мисле, каква је туга у срцима верујућег народа када све ово гледа и слуша? Да ли им је стало до мишљења и до осећања лаоса Божјег? 

И све то у времену када нам над главом државе и народа виси Дамоклов мач. Уместо да оставимо све сувишне и непотребне зађевице и размимоилажења и саберемо се у духу и да "горе имамо срца", да се сложимо како бисмо сву своју енергију искористили на добро, ми се чешљамо док нам узимају Космет, док нам хиљаде људи више умире него што се рађа, док нам се деца даве у дроги, разврату, насиљу, бесмислу сваке врсте...

Можемо ли да се зауставимо, да урадимо нешто као аутентична Црква? Да будемо град који на гори стоји, светлост која светли људима, како би људи видели наша добра дела и прославили Оца на Небесима? Да се саберемо у молитви, посту и покајању и измолимо од Бога избављење од пропасти која се надвила над нама. То је оно што нам сада треба од вас, драге владике. Не требају нам ваше међусобице, превише људске. Требају нам Духом Светим надахнуте и храбре вође. Јер нико у свету неће ни рећи ни помислити да нам је спасење (поготово у оваквим безизлазним ситуацијама) у Богу. То зна Црква, ви и ми. И нико други то не може урадити осим нас, нико други завапити Богу за спасење осим нас. Ако ми то не урадимо, онда смо дефинитивно пропали као народ и држава. А онда више ништа од тих препирки и надгорњавања неће имати никакав, апсолутно никакав значај.  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Сличан садржај

  • Од Логос,
   „Најрадије бих вас све загрлио и најрадије бих вас све прозвао по имену…” цитат је из једног од ранијих обраћања епископа Григорија, данас диселдорфског и њемачког, а којим је почела синошња свечана академија у част двадесетогодишњице његове епископске сужбе, од чега је деветнаест година провео као херцеговачки епископ. Највећа дворана Требиња, у требињском Културном центру, била је исувише мала да би примила све оне из овог града, Херцеговине и из разних других крајева, који су присуствовали овом догађају.     Током програма, вођеног од стране Тамаре Рајковић и ђакона Бранислава Рајковића, направљен је осврт на пет главних сегмената дјеловања епископа Григорија у протекле двије деценије. О градитељству, међурелигијским односима, списатељству, богословљу и епископству епископа Григорија, током вечери, говорили су: протопрезвитер ставрофор Дражен Тупањанин, фра Ико Скоко, Данијела Јелић, проф. др Богољуб Шијаковић и епископ Атанасије.   Програм су употпуниле и уљепшале чланице Хора  „Света Анастасија”, са својом хороначалницом Бранком Јанковић, као и фото-видео прилози монаха Теофила, протагонисте новог пројекта наше Епархије, под називом „Видеослов”.      Извор: Епархија захумско-херцеговачка и приморска
  • Од Логос,
   У београдском "Сава" Центру, вечерас је одржана свечана академија у част великог јубилеја Српске Православне Цркве - 800. година аутокефалије. На почетку свечаности, благословом Његове Светости Патријарха српског Иринеја, Његово Преосвештенство Епископ нишки Арсеније прочитао је поруке патријарха Иринеја из посланице поводом обележавања 800. година аутокефалности СПЦ. Свечана академија одржава се у оквиру централне прославе јубилеја Српске Православне Цркве, а на њој  у песми, слици, драми су дочарани важни догађаји везани за добијање аутокефалности и за сам живот Светога Саве, првог српског архиепископа.     На предлог Његовог Високопреосвештенства Митрополита даборобосанског Хризостома, Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве, одликовао је Његову Светост Патријарха српског Иринеја, највишим одликовањем Српске Православне Цркве - орденом Светог Саве првог степена. За дугогодишњи предани архипастирски рад, мудрост и одговорност показану на трону предстојатеља Српске Православне Цркве, ово високо одликовање Првојерарху српске Цркве, у својству члана Светог Архијерејског Синода, уручио је Високопреосвећени Митрополит дабробосански Хризостом.    Орден Светог Саве установљен у време његове светости блажене успомене патријарха српског Германа и подељен је на три степена који се међусобно разликују по бојама ленти и самих инсигнија: први који је беле боје, други црвене, а трећи степен је плаве боје.   Орденом првог реда до сада су одликовани сви патријарси Српске Православне Цркве, а између осталих и руски патријарх Алексеј Други, руски председник и премијер Владимир Путин И Дмитриј Медведев, писац Александар Солжењицин, српски академици Дејан Медаковић, Матија Бећковић, редитељ Емир Кустурица, спортисти Новак Ђоковић, Дејан Бодирога, Владе Дивац, француски хуманитарац Арне Гујон...     Орден Светог Саве додељује се од 1882. године, угледним личностима и институцијама које су својим делањем, трудом и учинком допринеле угледу и бољитку српског народа и српске православне цркве.
  • Од александар живаљев,
   U manastiru Žiča u nedelju počinje centralna proslava 800 godina autokefalnosti SPC Otkazan poziv sestrinskim crkvama, neke vladike izostavljene?
   Posle višemesečnog obeležavanja osam vekova autokefalnosti SPC u svim njenim eparhijama, koje je započelo krajem 2018. naučnim skupom na Bogoslovskom fakultetu Beogradskog univerziteta, 6. oktobra sabornom liturgijom u manastiru Žiča otvoriće se višednevna centralna proslava ovoj jubileja.
   Piše: J. Tasić 04. oktobra 2019. 18.00 Izmenjeno: 18.01      Foto: FoNet/ SPC Iako je na zvaničnom sajtu SPC otvorena posebna internet stranica posvećena obeležavanju osam vekova od kako je prvi srpski arhiepiskop i svetitelj Sveti Sava izdejstvovao crkvenu samostalnost u Nikeji 1219, o detaljima predstojeće proslave malo se zna.
   U vrhu SPC spekuliše se da o mnogim stvarima do juče nisu bili bolje obavešteni ni episkopi, čije su eparhije uključene u program centralne proslave.
   Iako je u ovakvim prilikama uobičajeno molitveno prisustvo i najviših crkvenih zvaničnika ostalih pomesnih pravoslavnih crkava, oni se u izjavama mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija (Perića), predsednika IO za centralnu proslavu, ne pominju, kao ni u objavljenom programu.
   Crkveni mediji najavljuju, pre svega, samo dolazak najviših državnih zvaničnika, predstavnika gradskih vlasti, kulturnih i obrazovnih institucija, diplomskog kora i drugih religija na akademiju u Centra Sava.
   Danasovi izvori u vrhu SPC nezvanično tvrde da su ranije upućeni pozivi sestrinskim pravoslavnim crkvama povučeni navodno zbog spora Carigradske patrijaršije i Ruske pravoslavne crkve oko ukrajinskog crkvenog problema. SPC inače pretenduje da bude posrednik u ovom međupravoslavnom sporu.
   Član Sinoda i portparol SPC vladika bački Irinej (Bulović) početkom septembra boravio je u Rusiji, gde je primio počasni doktorat Sankt-peterburške akademije, a prema vestima sa eparhijskih sajtova, nekoliko srpskih vladika uoči centralne proslave u SPC bilo u je kontaktu sa carigradskim crkvenim zvaničnicima.
   U vrhu SPC takođe se spekuliše da ni sve srpske vladike nisu dobile pozivnice za centralno slavlje, koje su navodno sa zakašnjenjem i poslate. Pozivnicu, kako Danas nezvanično saznaje, nije dobio vladika Atanasije (Jevtić), episkop bivši zahumsko-hercegovački. Poznat je kao bogoslov i izvan granica SPC, vladika Atanasije važi za velikog kritičara nekadašnjeg režima Slobodana Miloševića kao i sadašnjeg Aleksandra Vučića, ali i pojedine sabraće arhijereja, posebno posle nedavne sinodske odluke o smeni njegovog duhovnog sina episkopa zapadnoameričkog Maksima (Vasiljevića) sa mesta redovnog profesora Bogoslovskog fakulteta.
   Vladika Atanasije nije bio pozvan ni na poslednje majsko zasedanje Sabora, iako je trebalo da na njemu učestvuje po više saborskih tema u čijem rešavanju učestvuje. Poslednje saborsko zasedanje SPC obeležila je želja predsednika Republike da uđe u Sabor, koja se završila njegovim spornim prijemom u jednom od patrijaršijskih salona na kome se sukobio sa vladikama koje ne podržavaju njegovu kosovsku politiku.
   Vučić se nezvanično pominje kao jedan od govornika 8. oktobra na centralnoj svečanoj akademiji u Centru „Sava“, što u Patrijaršiji nije moguće i zvanično potvrditi. Danas se obratio Informativnoj službi SPC i vladici Irineju bačkom tražeći odgovore na pitanja o sastavu IO za proslavu, koji je posle majskog Sabora zamenio ranije imenovan saborski odbor za proslavu jubileja, otkazanim pozivima zvaničnicima drugih pomesnih crkava, visini državne pomoći u proslavi jubileja, kao i potvrdu spekulacija o tome da vladika Atanasije nije pozvan u Žiču.
   Odgovor do juče naš list nije dobio, kao ni zvaničan stav Srpske crkve o ideji carigradskog patrijarha Bartolomeja da 800 godina njene autokefalnosti proslavi u Nikeji, gde bi trebalo da se okupe poglavar i svi srpski arhijereji SPC. Mitropolit Porfiriji poslednja dva dana nije odgovarao na telefonske pozive, a javnosti se obratio preko RTS gde je, između ostalog, podsetio da je „dobijanje samostalnosti SPC najznačajniji događaj u istoriji srpske Crkve i srpskog naroda“.
   Prema zvaničnim najavama Izvršnog odbora SPC za obeležavanje 800 godina crkvene samostalnosti, centralne svečanosti trebalo bi da okupe sve srpske arhijereje iz otadžbine i rasejanja. Oni bi posle proslave u Žiči, Studenici i Kraljevu, u ponedeljak trebalo da posete Kosovo i Metohiju – manastire Pećka Patrijaršija i Visoki Dečani, da bi dan kasnije prisustvovali svečanoj duhovno-kulturnoj akademiji u beogradskom centru Sava.
   Kao završnica centralne proslave za 9. oktobar najavljeno je otvaranje izložbe u Muzeju SPC pod nazivom „Osam vekova umetnosti po okriljem SPC“, na kojoj bi trebalo da bude izloženo 300 crkvenih rukopisnih knjiga, dokumenata, ikona i drugih crkvenih vrednosti koje do sada nisu bile u javnosti.
   Prema zvaničnom saopštenju, glavni nosilac i organizator centralne proslave je SPC uz pomoć drugih značajnih institucija.

Све поруке на форуму, осим званичних саопштења Српске Православне Цркве, су искључиво лична мишљења чланова форума 'Живе Речи Утехе' и уредништво не сноси никакву материјалну и кривичну одговорност услед погрешних информација. Објављивање информација са сајта у некомерцијалне сврхе могуће је само уз навођење URL адресе дискусије. За све друге видове дистрибуције потребно је имати изричиту дозволу администратора Поука.орг и/или аутора порука.  Коментари се на сајту Поуке.орг објављују у реалном времену и Администрација се не може сматрати одговорним за написано.  Забрањен је говор мржње, псовање, вређање и клеветање. Такав садржај ће бити избрисан чим буде примећен, а аутори могу бити пријављени надлежним институцијама. Чланови имају опцију пријављивања недоличних порука, те непримерен садржај могу пријавити Администрацији. Такође, ако имате проблема са регистрацијом или заборављеном шифром за сајтове Поуке.орг и Црква.нет, пошаљите нам поруку у контакт форми да Вам помогнемо у решавању проблема.

×
×
 • Create New...