Jump to content

Како су живели Исусови савременици

Оцени ову тему


Препоручена порука

757z468_isus.jpg
WWW.POLITIKA.RS

Ако желите да разумете Нови завет, пробајте да разумете живот његових савременика, њихове навике и уверења, традиционалне представе, свакодневне бриге. Овом поруком својим српским...

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Aко желите да разумете Нови завет, пробајте да разумете живот његових савременика, њихове навике и уверења, традиционалне представе, свакодневне бриге. Овом поруком својим српским читаоцима започео је предавање професор Михаел Тили са Евангеличког теолошког факултета у Тибингену, чија је књига „Тако су живели Исусови савременици”, у издању Библијског института Православног богословског факултета недавно преведена на српски језик.

Књига професора Тилија представљена је у Свечаној сали Ректората Универзитета у Београду, а претходило јој је предавање аутора „Свет првих хришћана: кључ за разумевање Новог завета”.

У свом предавању професор Михаел Тили истакао је да теолошки текстови увек имају историјски контекст и да је неопходно што боље га изучити како бисмо боље разумели и сам текст, али је навео и да увек морамо имати у виду да прошлост обликују наша садашња интересовања и мотиви због којих је изучавамо.

Уз то, у уводу своје књиге „Тако су живели Исусови савременици”, он је истакао да људи нашег доба у новозаветне приче пречесто учитавају представе из фундуса сопствених фантазија, „које су у најбољем случају потхрањене хришћанским уметничким традицијама или које, пак, често потичу директно из Холивуда”. Те представе, како истиче, већином немају везе са истинским животом Исусових савременика. Због тога је намера његове књиге да побуди интересовање, али и продуби разумевање света људи првог века после Христа.

Дуг пут смо прешли да бисмо стигли до тачке где се налазимо данас, а то је да хришћански аутори озбиљно проучавају властите јеврејске корене, као што то чини професор Тили у овој књизи, рекао је на промоцији професор Елиезер Папо са Универзитета Бен Гурион у Негеву.

– Предуго се на јудаизам гледало као на нешто што је супротно хришћанству. Ако хришћани имају мису, онда Јевреји имају црну мису, ако је хришћанство светла будућност, јудаизам је превазиђена прошлост, и томе слично. Сада се, срећом, налазимо на сасвим другом месту, на оном где постоје оваква корисна истраживања која изучавају први век који нас је све обележио – истакао је професор Папо.

Ослањајући се на своје искуство у раду са студентима, доцент др Владан Таталовић са Православног богословског факултета у Београду истакао је да нам недостаје вештине у историјском приступу, тога да теолошке текстове читамо из историјског угла.

– Свако историјско продирање у библијски текст схвата се као нека врста опасности, али ова књига управо помаже истраживачу да се сачува од заводљивих представа и остане чврсто на земљи – истакао је доцент др Владан Таталовић.

Он је похвалио и приповедни карактер књиге у којој је свет раних хришћана представљен кроз живот обичне, за потребе дела измишљене породице, коју чине Јуда Јонин, његова жена Мирјам и деца Салома и Симон. Кроз свакодневни живот ове породице аутор нас обавештава о устаљеним представама о браку и породици, обичајима и веровањима, друштвеним односима, али даје и прегршт детаља из њихових живота, попут висине пореза који су морали да плаћају, могућности лечења, пише о исхрани, одевању, пољопривредним културама које су гајили… Тилијева јудејска породица живи на ободу Капернаума, а аутор их прати и на богослужењу у синагоги, као и на њиховом ходочашћу ка јерусалимском храму, дајући нам значајна обавештења везана за ову велику светињу.

 

ево целог текста

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...