Jump to content

Придружите се нашој ВИБЕР ГРУПИ на ЛИНКУ

Ćiriličar

Зимница: сухо месо, кисели купус, ајвар, туршија

Recommended Posts

Ајмо домаћини. Ил' ћемо по бурек, смрзнут па испечен, од индустријских кора, или месо да сушимо и киселимо купус?

Ко зна рецепете - из разних српских крајева . и уме, нек' изволи:

  • припрема меса за сушење, те сушење (топло и(ли) хладно); где и како;
  • припрема рибе за супење, сушење;
  • киселење купуса целего или ренданог;
  • сиреви;
  • ајвари;
  • туршије;
  • кисели краставци;
  • киселе салате;
  • компоти;
  • пекмези, џемови, мармеладе, слатко;
  • сокови и др.

image.png.4a091b9d242e04c5f849e3a1d00ec41a.png

 

image.png.c9575fa1c7293f7b49948a6b463b57b6.png

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kupus je lep i ceo i rendan...tako da bi trebalo oba staviti.

Ceo za sarme, za podvarak sa suvim mesom ili suvom ribom, recimo dimljeni šaran....a može i krupno da se iseče malo poulji i bude salata....

 

A rendani takodje za salatu i za prženje sa mesom ili bez u postu odličan...sam na ulju sa malo bibera u zrnu i lovorovom listu.

Nema zimske slave bez kiselog kupusa, ni vitamina c za decu bez salate od kiselog kupusa...

I za kupus je potrebno da se sa ljubavlju priprema i lepo očisti pre nego što se stavi u bure....svaka glavica kao na slici treba da se iseče koren i stavi malo soli, takodje kad se nalije voda prethodno se u vodi istopi so...promeša se so sa vodom..i onda se čeka.....obavezno se poklopi sa nekim čistim kamenom da sve glavice budu do vrha potopljene...i čekamo zimu...kupus će ako Bog da krajem oktobra...

 

A sad imamo dzem od kajsija završen u julu, šljive ovih dana, paradajz se kuva ovih dana, dzem od šipka...i naravno pečene paprike za ajvar ali i za zamrzivač...pa u postu opet sa belim lukom limunom, peršunom i uljem...

 

Sokovi su već napravljeni od zove, višanja, nara, malina...

Slatko i kompot od dunja...i divljih jagoda....

Sok od sibirske aronije...i aronija se suši...liker od oraha...i malina...ma nešto sam zaboravila...da kisela paprika...

Share this post


Link to post
Share on other sites
пре 9 минута, Istopljeni kamen рече

Kupus je lep i ceo i rendan...tako da bi trebalo oba staviti.

Nema zimske slave bez kiselog kupusa, ni vitamina c za decu bez salate od kiselog kupusa...

I za kupus je potrebno da se sa ljubavlju priprema i lepo očisti pre nego što se stavi u bure....svaka glavica kao na slici treba da se iseče koren i stavi malo soli, takodje kad se nalije voda prethodno se u vodi istopi so...promeša se so sa vodom..i onda se čeka.....obavezno se poklopi sa nekim čistim kamenom da sve glavice budu do vrha potopljene...i čekamo zimu...kupus će ako Bog da krajem oktobra...

 

 

e znate da kiseli kupus ima puno serotonina ili njegovih prekursora...pa je dobar protiv depresije  u zimskom periodu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
пре 1 минут, sanja84 рече

e znate da kiseli kupus ima puno serotonina ili njegovih prekursora...pa je dobar protiv depresije  u zimskom periodu.

ne znam to..hvala..dobar podatak...ali mi ubijamo na drugi način zimsku depresiju, šetamo kraj obale mora....:) i udišemo jod u izobilju 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ко зна добре рецепте, нека испипе прегледно па после објашњења и трач-партије :) Да људи науче. Све са сликама, детаљним објашњењима...@Istopljeni kamen они горе "мало соли" се не рачуна. Лепо размер или објањење, колико је "мало", колико килограма соли на колико килограма/запремине итара кубуса/посуде и сл. Испишешп лепо рецепт, појасниш, па после трач-партија...

 

Киселење купуса, буре 20 литара

  • Из 20 главица купуса повадиш корење (слика та-и-та-ту-и-ту)
  • Ставиш соли мало" (=1 кашика супена и сл.)
  • Буре опереш тим-и-тим
  • Вода млака, ледена, слана, кисела...и сл.
  • Притиснеш/не притиснеш
  • Затвориш/ не затвориш буре/посуду
  • Чекаш месец дана/два, недељу, сат, 8 секунди

Па онда напомене: ако је купус мек значи да је зато-и-зато....ако је тврд то (ни)је добро јер то-и-то.

Леле домаћице...па онда ударите причу...кад одрадите посао...

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

ko ima uslove za rad...znači kuća i dvorište...ako je u pitanju paprika..ajvar...to nije teško..taj posao je baš lep...na suncu jesenjem..radite korisno za celu porodicu...još i ako vam bližnji pomognu..eto radosti još lepše...a kupus može i u stanu...

Share this post


Link to post
Share on other sites
пре 17 минута, Ćiriličar рече

Ко зна добре рецепте, нека испипе прегледно па после објашњења и трач-партије :) Да људи науче. Све са сликама, детаљним објашњењима...@Istopljeni kamen они горе "мало соли" се не рачуна. Лепо размер или објањење, колико је "мало", колико килограма соли на колико килограма/запремине итара кубуса/посуде и сл. Испишешп лепо рецепт, појасниш, па после трач-партија...

 

Киселење купуса, буре 20 литара

  • Из 20 главица купуса повадиш корење (слика та-и-та-ту-и-ту)
  • Ставиш соли мало" (=1 кашика супена и сл.)
  • Буре опереш тим-и-тим
  • Вода млака, ледена, слана, кисела...и сл.
  • Притиснеш/не притиснеш
  • Затвориш/ не затвориш буре/посуду
  • Чекаш месец дана/два, недељу, сат, 8 секунди

Па онда напомене: ако је купус мек значи да је зато-и-зато....ако је тврд то (ни)је добро јер то-и-то.

Леле домаћице...па онда ударите причу...кад одрадите посао...

 

Dobro obećavam da ću napisati....imam dobar recept...kupus bude prva liga! a ima i da ga uslikam kad bude spreman za jelo....mada kod pravih domaćica neke stvari se dešavaju u hodu tako da ne mogu svaku sitnicu da napišem jer je nepredvidivo...i samo čekanje zavisi od više faktora...količine, toplote vazduha, kvaliteta kupusa...

Share this post


Link to post
Share on other sites
пре 5 минута, Ćiriličar рече

На готово 'ош да дођеш? Еее, данашње жене....

Ma ne moram ja da jedem zimnicu...al zbog deteta...:))...daaajte :smeh1:.

Šalu na stranu, sad preko cele godine ima svega da se kupi i sveže i kiselo, da mi je zimnica stara lepa tradicija koja se nije primila kod mene...al oću ja da platim :smeh1:.

Share this post


Link to post
Share on other sites
пре 1 минут, Natasa. рече

Ma ne moram ja da jedem zimnicu...al zbog deteta...:))...daaajte :smeh1:.

Šalu na stranu, sad preko cele godine ima svega da se kupi i sveže i kiselo, da mi je zimnica stara lepa tradicija koja se nije primila kod mene...al oću ja da platim :smeh1:.

ni ja više ne mogu da spremam sve jer sad živim u stanu....ali sam sve spremala...sve ...a sad imam pomoćnike koji mi pošalju..

Share this post


Link to post
Share on other sites
Управо сада, sanja84 рече

wtf

pa da...šetnja na suncu zimi...nema depresije a velike količine joda isparavaju uz obalu a jod jako dobro utiče na raspoloženje...apropo depresije....sunce i depresija ne idu zajedno...i vitamin d iz sunca i čisti jod....

Share this post


Link to post
Share on other sites
Управо сада, Natasa. рече

nije primila kod mene...al oću ja da platim :smeh1:

Чу' Нате - 'оће да плати? Па нема хране без љубави. Лепо буди ту, ако не знаш да спремаш пери тегле и учи...переш тегле, па се лепо молиш...има дете да лиже прсте после...па кад га, кад одрасте, ухвати нечастиви у мреже греха...а он(а) се сети маминог купуса, ајвара, проје...па се врати коренима....спсаваш му живот перући тегле....нема ић од "платим"...неке ствари се не купују....не прихвата се...Камичак ће ти донети лавор и тегле и нема извлачења... :))

Ове године опереш тегле, а на годину сама правиш....

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Сличан садржај

    • Од Ćiriličar,
      Предлог: Једите људско месо због боље климе
       

       
      Мрави, глисте, и мачке су само неки од предлога шта би могла да буде храна сутршњице. Шта рећи за људско месо?
            - Смисао је иницирати идеју о храни сутрашњице. Каже Магнус Содерлун, научник за понашање.
      Да се једе људско месо и инсекти уместо традиционалних хранљивих производа је нешто о чему се дискутовало на сајму Гастро Самит у Стоколму.
      – Истраживање се заснива на идеји да се испита шта бисмо могли јести, али такође да се види одрживост, каже Магнус Содерлун.
      Учесницима је приказана фотографија месног производа и одговарали су на питање  да ли мсиле да би га могли јести. Питање се понављало више пута за различјита порекла меса, 8% учесника се изјаснило да мисле да би могли јести људско месо.
      Människokött kan vara framtidens mat | Aftonbladet
      WWW.AFTONBLADET.SE Myror, maskar och katter är några förslag på vad som skulle kunna vara morgondagens klimatsmarta maträtter. Men vad... Aftonbaldet (=Вечерњи лист) је један од најтиражнијих дневних новина у Шведској, Иначе вест је објављена у водећим медијима, између осталих на ТВ4, најгледанија комерцијана ТВ. Вес није прихваћена као нека лудост, већ са озбиљношћу вредном пажње и расправе.
       
       
       
       
    • Од .............,
      „Здраво, Бане!“
      „Помоз Бог!“
      „Бог ти помого!“
      „Ала миришеш на неко месо, на неко месо миришеш!“
      „Н-не, ово је динстани лук... Пасуљ сам данас правио...“
      „Ма на месо миришеш сигурно!“
      „Не знам, био сам до мојих, они не посте, али ниј...“
      „Хахахаха, дадада, до твојих, до твојих, а што си јуче стајао стајао пред месницом у Максију?“
      „К-кад си ме...?“
      „Јуче-јуче, журио сам па ти се нисам јавио, а видим стојиш, чекаш ред, ма нема везе, не мораш ти од мене да се кријеш!“
      „Маслине продају на ринфуз, то сам чекао.“
      „Дадада.“ (намиг)
      „Овај, слушај, брате, да сам се омрсио за време поста, па рек'о бих, већи ми је грех да лицемеришем него да не постим... Стварно сам куповао маслине, а и да нисам, не видим како је то твоја ствар...?“
      „Божемесачувај! Мене се не тиче шта ти једеш! Ја не гледам у туђи тањир!“
      „Па баш лепо.“
      „Али рецимо да сам се ја омрсио, ја не бих ништа завијао: те маслине, те био код мојих, ја бих признао!“
      „Али ја се нисам омрсио!“
      „Нико не каже да јеси!“ Пар тренутака тишине. „Само не знам зашто ми се ниси јавио у понедељак.“
      „Ма кад?“
      „Кад си седео сам у парку. Некако шћућурен.“
      „Нисам те видео.“
      „Био сам на семафору и ти као, заокренуо главу, као гледаш негде другде.“
      „Можда сам и глед...“
      „И јео си нешто- шта си оно јео?“
      „Питу са... - ма ти рече да се тебе не тиче?!“
      „Божемесачувај, једи шта год хоћеш али немој да се ту нешто скриваш од мене. Био сам мало повређен јер ти сматраш да сам ја нека особа која би те осудила уколико једеш бурек у време поста.“
      „Али нисам јео бурек, јео сам питу са шампињонима, имао сам паузу на послу.“
      „Није такав папир.“
      „Шта... Шта причаш ти?“
      „Пита са шампињонима има другачији папир, дају ти у ону папирну белу кесу са рекламом, а бурек ти само заролају у сиви папир. Нисам видео црвену рекламу.“
      „Ти рече да не гледаш ко шта једе?“
      „Не гледам али сам видео, имам очи, шта треба да радим, да дресирам очи да нигде не виде храну, како то да урадим, како то да урадим?“
      „Јео сам питу са шампињонима и батали ме више, човече.“
      „Баш је масна нека пита била, али разумем, јасно све. У реду, ако си такав и мислиш да сам ја тамо неки лик који ће те осудити јер мрсиш у време поста, а мислио сам да смо сасвим отворени и да ниси из те приче...“
      „Хоћеш ли просто престати да смараш око тога ако кажем да мрсим у време поста?“
      „То ти процени, да ли сам достојан те истине.“
      „Бане.“
      „Да?“
      „Мрсим у време поста.“
      „И то је у реду. Ја те и таквог прихватам јер си мој пријатељ. Ето. Је ли било толико тешко?“ Пар тренутака тишине. „Ако ће ти бити лакше и ја ћу се омрсити.“
      „Не, заиста нема потребе.“
      „И ја мислим да нема потребе. Ипак је пост, зашто бих се ја огрешио? Дакле, ја те не осуђујем јер мрсиш.“ Кратка тишина. „Али зашто си се онда јутрос причестио?“ (Радаковић)
       

Све поруке на форуму, осим званичних саопштења Српске Православне Цркве, су искључиво лична мишљења чланова форума 'Живе Речи Утехе' и уредништво не сноси никакву материјалну и кривичну одговорност услед погрешних информација. Објављивање информација са сајта у некомерцијалне сврхе могуће је само уз навођење URL адресе дискусије. За све друге видове дистрибуције потребно је имати изричиту дозволу администратора Поука.орг и/или аутора порука.  Коментари се на сајту Поуке.орг објављују у реалном времену и Администрација се не може сматрати одговорним за написано.  Забрањен је говор мржње, псовање, вређање и клеветање. Такав садржај ће бити избрисан чим буде примећен, а аутори могу бити пријављени надлежним институцијама. Чланови имају опцију пријављивања недоличних порука, те непримерен садржај могу пријавити Администрацији. Такође, ако имате проблема са регистрацијом или заборављеном шифром за сајтове Поуке.орг и Црква.нет, пошаљите нам поруку у контакт форми да Вам помогнемо у решавању проблема.

×
×
  • Create New...