Jump to content

Придружите се нашој ВИБЕР ГРУПИ на ЛИНКУ

Recommended Posts

 

Процене су да се само у последњих пет година на подручје јужне Србије доселило више од 11.000 Албанца са Косова и Метохије. Масовна куповина српских кућа и земљишта од Срба почела је још 2010. године. Албанци највише купују имовину у српским селима која се налазе дуж административне линије са Косовом и Метохијом.

Општина Бујановац током последњих месеци подсећа на велико градилиште. Зграде ничу као печурке, а у новим становима углавном нико не живи. Квадрати се продају по нереално високим ценама, око 700 евра по метру квадратном, а станове купују искључиво — Албанци.

Да ли је ово покушај Албанаца да „тихом окупацијом“ понове „косовски сценарио“?

Сан о „великој Албанији“

Доктор Јелена Вукоичић за Спутњик каже да је масовним досељавањем Албанаца на Косово и Метохију и почела припрема терена за све што нам се касније десило.

„Они су, практично, у врло кратком периоду у време СФРЈ бројчано „освојили“ КиМ, а до тада — нити су били већина, нити им је Косово припадало. Јасно је да Албанци имају стратегију насељавања простора које сматрају својим и тако афирмишу идеју о такозваној ’великој Албанији‘, која је им је дугорочан план“, објашњава наша саговорница.

Она упозорава да у овом случају треба бити јако опрезан, нарочито зато што Албанци у дијаспори имају огромне количине новца, а управо тај новац великим делом и завршава реализацију идеје о Албанцима у једној држави.

„То је прљав новац, зарађен од трговине дрогом, и тим новцем су они излобирали, великим делом, и признање независности Косова, али и америчку подршку. Они тим новцем купују земљиште и некретнине и на тај начин истискују Србе са тих простора, чиме постају бројчано јачи. То је сада случај и са југом Србије, што је само један део у њиховом пројекту“, објашњава она.

Наша саговорница напомиње да треба бити посебно опрезан када је у питању Општина Медвеђа, где Албанци нису већина, али су је уцртали у своје границе. При том, додаје — овај процес се не одвија само у Србији.

Већ имају пола Скопља

„То се дешава и у Македонији, где су Албанци узели пола Скопља, а видимо да се сличне ствари дешавају и у Црној Гори…. Они то раде свуда где их има у неком броју и где сматрају да треба да освоје територију. Не би ваљало да се пробудимо у неком тренутку и да схватимо да око нас живе Албанци који нису никада живели на тим просторима и да, затим, траже међународну подршку, како би нам одузели још један део територије“, закључује она.

Срби мештани са југа Србије сматрају да је посреди насељавање припадника албанске националне мањине и прибојавају се да се иза нагле трговине некретнинама крије некаква намера о изненадном насељавању већег броја Албанаца.

На округлом столу 2017. године, који је био посвећен унутрашњем дијалогу о Косову, изнет је податак — да Албанци на југу и у централној Србији, у последњих 15 година, купују све што је српско. Тај тренд је нарочито заступљен у Бујановцу и у Медвеђи, а у тим општинама има неупоредиво више бирача него грађана, због више хиљада фиктивно пријављених Албанаца, који у ствари живе у дијаспори.

Нереалне цене

Процене су да се, само у последњих пет година, на подручје Ниша доселило више од 11.000 Албанца са Косова и Метохије, а разлог због ког Срби продају имовину је беспарица. Са друге стране, циљ Албанаца је да се да бројчано прошире ван административне линије Косова. Масовна куповина српских кућа и земљишта од Срба почела је још 2010. године.

Албанци највише купују земљиште и куће у српским селима која се налазе дуж административне линије са Косовом и Метохијом, дакле област око Врања, дуж границе са Бујановцем, али и Топлички округ, Прокупље, Куршумлија, Блаце… За имања у тим местима Албанци дају неколико пута већу цену од реалне. Међутим, траг о купопродаји имовине не постоји, па је зато тешко установити колико Албанаца заиста поседује имовину у овом делу Србије. Имовину за њих купују Срби са Косова, а у суду се направи уговор по ком Албанац, наводно, управо ту суму позајмљује Србину, док се као гаранција да ће му новац бити враћен наводи управо та некретнина.

Србин „не врати паре на време“ и на тај начин Албанац постаје власник стана, а да при том не остави траг о купопродаји.

Други проблем је и то што се Албанци са Косова и даље сматрају грађанима државе Србије, па могу слободно да купују некретнине по Србији.

Нови Пазар је, такође, на списку пожељних локација за Албанце, али се купци тамо углавном интересују за велика сеоска имања, удаљена од града, због чега се по медијима често спекулише да је реч о припадницима вехабијског покрета. Придошлице у околини Пазара врло су заинтересоване и за куповину имања у Апатину, у Војводини, где је, наводно, већ купљен већи број салаша и других некретнина.

https://rs.sputniknews.com/analize/201908221120669687-albanci-po-kosovskom-scenariju-kupuju--jug-srbije-a-bacili-su-oko-na-sandzak-i-vojvodinu-/

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Већ сама чињеница да организовано купују имања по Србији јесте стани-пани.

Не верујем да ће ти људи бранити земљу. Наравно, није лако одупрети се искушењу великог новца у ситуацији када су многи људи на ивици сиромаштва. Питање је шта би свако од нас учинио у тој ситуацији. Најтужније је што у распродаји/препродаји земље учествују Срби који то обављају за Шиптаре.

Али то је шири проблем. Проблем је што данас највећи број Срба гледа само лични интерес и евентуално ближе родбине. Политичари гледају личне и партијске интерресе.

Национални и државни интереси нас, углавном, занимају само на речима, у теорији. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Не знам да ли је ниво озбиљности онакав каквим се то представља на Спутњику. Прва ствар због које дижем обрву је овај текст који каже:

Цитат

Процене су да се само у последњих пет година на подручје јужне Србије доселило више од 11.000 Албанца са Косова и Метохије. 

Значи конкретне податке немамо. А процјене имамо на основу чега? Нигдје не пише.

Заправо, даље у тексту стоји ово:

Цитат

На округлом столу 2017. године, који је био посвећен унутрашњем дијалогу о Косову, изнет је податак — да Албанци на југу и у централној Србији, у последњих 15 година, купују све што је српско. Тај тренд је нарочито заступљен у Бујановцу и у Медвеђи, а у тим општинама има неупоредиво више бирача него грађана, због више хиљада фиктивно пријављених Албанаца, који у ствари живе у дијаспори.

А веза, која би требала водити до извора података о фиктивно пријављеним Албанцима, води до - другог текста Спутњика у којем причају о изјавама Хашима Тачија. Тачније препричавају их, без навођења било каквих извора података за фиктивно пријављене Албанце, мимо констатације да су Албанци јединствени гдје год били, у отаџбини или у дијаспори.

Укупно, у тексту постоје три везе ка другим веб адресама - све три воде до других текстова са Спутњика, а не до извора који су доказни основи за ове тврдње. Први је текст о Пројекту "Окупација до Ниша" који између осталог садржи и ово:

Цитат

Медији су пуни написа да је најбогатији Албанац, милијардер Беџет Пацоли, сада министар спољних послова у Приштини, спремио чак 250 милиона евра у кешу којим ће албански екстремисти на југу Србије у наредним месецима куповати земљиште, некретнине и фирме. То је само прва фаза у покушају реализације злочиначког пројекта „велике Албаније“, упозорили су, по писању српских медија, извештаји српских безбедносних служби.

.. без веза до тих извјештаја безбједоносних агенција или било чега што би подупрло тврдње из текста. Који извјештаји су то?

Даље текст каже и ово:

Цитат

Највећа помама Албанаца за српске станове је својевремено била у Нишу, где је, према неким незваничним подацима, у последње три године око 1.500 Албанаца добило власништво објеката у том граду. Гледано на ширем подручју Ниша, тај број достиже и 11.000.

Брате, могу и ја рећи да је према неким незваничним подацима пола Сребренице покуповано од стране Додикових пајташа. Који су то подаци? На основу чега су добијени ти подаци? Нешто макар да се каже? Који су објекти у питању? Све само стамбени, или су у птиању и неки пословни објекти? 

Даље, текст ово каже:

Цитат

Међутим, не постоје званични подаци о томе колико је тачно Албанаца са Косова и где купило земљу по јужној Србији, пре свега јер се купопродајни уговори одвијају преко Срба са Косова.

Ем што каже да нема званичних података, а незванични могу бити било какви па и измишљени; ем што каже да их нема јер се уговори одвијају преко Срба са Косова О.о То ми је посебно чудно, јер по праву Србије власник непокретности се постаје уписом у одговарајући катастар непокретности на основу уговора који је овјерен код јавног биљежника у Србијиа јавни биљежник се мора налазити на подручју на којем је и та непокретност ) и никако другачије. Дакле, да би до продаје дошло и да би она имала правног ефекта - "одвијање уговора преко Срба са Косова" нема никакве везе са тим. Ако објекти нису продати на овај начин, нема правног основа за Албанце да стекну било шта у Србији, а то даље значи да Србија и Срби у питању имају све правне могућности ( чак и оне присилне ако дође до тога ) да задрже те објекте у својим рукама. А поврх тога, овакав систем преноса некретнине осигурава постојање званичних података о томе. Али Спутњик каже да званичних података нема... Једино може бити да је у питању нека жешћа муљажа, али онда би ме занимало како се то све заправо одвија?

Други текст је о Тачијевим изјавама о јединству Албанаца, али не државном него генералном, народном без обзира у којој држави били. Када је у питању ова тема - у том тексту нема ничега, па ми је нејасно зашто га стављају у хиперлинк као извор неког дијела оригиналног текста.

Трећи текст говори о писању неког Енглеза, ако се добро сјећам, о томе како се границе на Балкану морају прекројити по етничком принципу и да се Србији морају дати неки уступци. Конкретних извора за податке о куповини српских кућа на југу - такође нема. Као ни везе са оригиналним текстом.

Е сад, ако је ово тачно - зашто су новинари СПутњика толико лоши да не могу макар једним извором поткријепити ове текстове? А ако ово није тачно и ако је у питању само још једна агитпроповска паткица, онда ништа. Све ми је јасно у том случају.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Занимљив начин резоновања. Проблем је што аргументација којом ти релативизујеш, то јест доводиш у питање истинитост изреченога у тексту, пије воду ако се ради о научној студији, а не о новинском чланку. То што, нпр, нису наведени подаци на основу чега су вршене процене не значи нужно да су ти подаци нетачни или да не постоје.  Или то што нису дати линкови ка извештајима безбедносних служби не значи да ти извештаји не постоје. У тексту из 2017. године, који је линкован, осим тог дела о извештају безбедносних служби, постоји цитат декана Правног факултета Мегатренд који такође говори о овом проблему. Али ни он не даје доказе "црно на бело" о изнетим чињеницама  (или бар у чланку они нису наведени). Што би опет, по теби, значило да и он "измишља"?

Дакле, ја не бих само на основу чињенице да у чланку није све детаљно поткрепљено "писменим доказима" закључио да је оно што пише нетачно. Ако ово што је речено  у чланку /чланцима "укрстимо" са чињеницом шта се дешава у Црној Гори и Макединији, са чињеницом да је Харадинај изрекао претензију о Косову до Ниша, да је Прешевска долина одавно и политичким деловањем и војно (паравојне формације) у њиховим главама "укључена" у проширено "Косово", онда ово што се наводи у чланку потпуно кореспондира са тим. Јер ако формираш паравојне формације за освајање неке територије, што је најекстремнији вид деловања, потпуно је логично да ћеш паралелно радити и на другим плановима, "легалним", како би освојио неку територију. Постоји и податак да се Шиптарке са Косова порађају у болницама на југу Србије. И то је, ваљда, случајно, и без икакве везе са "окупацијом" југа Србије. 

И последње, али не најневажније, имам податке из прве руке, од познаника из Бујановца, да ово јесте тако. Наравно, човек нема егзактне податке, али види и зна да се овај процес са куповином србских имања одиграва. Тако да, нажалост, нису праву, иако бих много више волео да јеси.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Пре сат времена, Родољуб Лазић рече

постоји цитат декана Правног факултета Мегатренд

joooj

Share this post


Link to post
Share on other sites
пре 2 часа, Родољуб Лазић рече

Занимљив начин резоновања. Проблем је што аргументација којом ти релативизујеш, то јест доводиш у питање истинитост изреченога у тексту, пије воду ако се ради о научној студији, а не о новинском чланку.

Нетачно. За сваку тврдњу требају извори. Поготово када су тврдње изнесене у медијима. Иначе се медијима даје дозвола за лагање.

пре 2 часа, Родољуб Лазић рече

То што, нпр, нису наведени подаци на основу чега су вршене процене не значи нужно да су ти подаци нетачни или да не постоје.  Или то што нису дати линкови ка извештајима безбедносних служби не значи да ти извештаји не постоје. У тексту из 2017. године, који је линкован, осим тог дела о извештају безбедносних служби, постоји цитат декана Правног факултета Мегатренд који такође говори о овом проблему. Али ни он не даје доказе "црно на бело" о изнетим чињеницама  (или бар у чланку они нису наведени). Што би опет, по теби, значило да и он "измишља"?

Не кажем ја да не постоје. Чак на крају кажем "ако је истина / ако није истина", што ваљда имплицира да нисам 100% опредијељен за једно или за друго. Само што је пропагација национално осјетљивих тема  БЕЗ БИЛО КАКВИХ ИЗВОРА са алармистичким тоном нешто што ми увијек јако јако јако смрди. Ако се дешава нешто озбиљно, дај озбиљне доказе за то. Ако немаш никаквих доказа - онда ћу природно бити веома скептичан. 

Такође "декан Правног факултета на Мегатренду је исто рекао..." је никакав доказ. Могу и ја рећи потпуно супротно и иста би доказна снага била моје и његове изјаве.

пре 2 часа, Родољуб Лазић рече

Дакле, ја не бих само на основу чињенице да у чланку није све детаљно поткрепљено "писменим доказима" закључио да је оно што пише нетачно. Ако ово што је речено  у чланку /чланцима "укрстимо" са чињеницом шта се дешава у Црној Гори и Макединији, са чињеницом да је Харадинај изрекао претензију о Косову до Ниша, да је Прешевска долина одавно и политичким деловањем и војно (паравојне формације) у њиховим главама "укључена" у проширено "Косово", онда ово што се наводи у чланку потпуно кореспондира са тим. Јер ако формираш паравојне формације за освајање неке територије, што је најекстремнији вид деловања, потпуно је логично да ћеш паралелно радити и на другим плановима, "легалним", како би освојио неку територију. Постоји и податак да се Шиптарке са Косова порађају у болницама на југу Србије. И то је, ваљда, случајно, и без икакве везе са "окупацијом" југа Србије. 

Проблем је што "писмени докази" су једини валидни сами по себи. "Неко је нешто рекао" је најнепоузданији доказ од када је свијета и вијека. Да би се нечије изјаве узеле озбиљно потребно је да више људи дају исте или сличне изјаве и да им се изјаве поклапају у битним стварима, а да су још при томе даваоци изјаве поуздано и свједоци догађаја о којем говоре. Ништа од тога се не може утврдити из ових текстова. Али апсолутно ништа. 

А за ове остале тврдње: опет, дај доказе. А то што се Албанке порађају у Нишу се може такође објаснити тиме да је српско здравство можда боље од косовског, а Ниш је најближи иоле квалитетан здравствени центар ( за косовске стандарде )? А опет и за ту тврдњу - дај доказе. Не "баба рекла казала" или "па зар невидиш како је логично на основу само непотврђених изјава", него "ево овдје и овдје се види да толико и толико Шиптарки се порађа у Нишу а да везе немају са Србијом" и сл. Дај тај податак, па да се види је ли поуздан или не. Иначе се можемо бацати лажима и неоснованим тврдњама по читав дан.

Треће - заборављаш да се и сами Албанци на Косову полако осипају. Заборавио си онај аутобуски егзодус прије пар година са Косова? Заборавио си да до дан данас се не зна поуздано колико Албанаца има на Косову и у Македонији. Сами Шиптари то крију, а зашто? Можда јер их нема онолико колико би жељели да остали мисле да их има?

пре 2 часа, Родољуб Лазић рече

И последње, али не најневажније, имам податке из прве руке, од познаника из Бујановца, да ово јесте тако. Наравно, човек нема егзактне податке, али види и зна да се овај процес са куповином србских имања одиграва. Тако да, нажалост, нису праву, иако бих много више волео да јеси.

Пази, не сумњам ја да се нешто такво одвија. Само је оволика ларма претјерана. А још к томе немаш податке ни изворе да то подупреш ( што је јаааако згодно за манипулацију, јер се јавнсоти проблем може представити далеко озбиљнијим него што јесте зарад којих већ ситних интереса ). И у Сарајеву су добар дио Илиџе продали Арапима да се населе ту, све бивша српска имања, али се то макар види и о томе постоје подаци. А о овоме спорадично слушам увијек са стране и увијек са неким алармистичким тоном, без доказа. Смрди ми на пропаганду.

 И опет "Знам човјека - рече анонимус са интернета" није никакав доказ поготово. Опет, могу и ја рећи супротно и нико не може знати ко заиста говори истину.

Дај ми доказ па ћу вјеровати. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Био ономад у Прешеву. Пословно. Ескивирао састанак и шетао по месту.
Видим таблу и на њој "Продајем кућу и ... пар ари плаца". И број мобилног тел.
Ценим, србин је, ћирилицом написано. И ценим да табла стоји ... дуго већ.
Недалеко одатле поред друге куће табла и на њој нешто на албанском.
И број мобилног. Не знам тај језик али ценим да је оглас за продају куће.
Види се да у њој нико не живи. И то дуго....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ја не верујем у ову теорију, без икаквих доказа.

Више верујем да су албанци у опадању, да их је све мање и на КиМ, да и они беже у уређеније државе, где могу нормално да живе. Поготово ће то бити случај кад добију визну либерализацију.

Много већа опасност од албанаца је Хрватски сценарио, масовно насељавање народа из трећег света, који су навикли на тежак живот, и којима услови у нашој земљи више одговарају. А ми ћемо сви да се селимо у боље и уређеније државе.

Овде нема посла, поготово на југу. И то што има је бедно плаћено, са очајним условима рада. Нема овде перспективе ни за нас, ни за албанце.

Share this post


Link to post
Share on other sites
пре 5 часа, Родољуб Лазић рече

Занимљив начин резоновања. Проблем је што аргументација којом ти релативизујеш, то јест доводиш у питање истинитост изреченога у тексту, пије воду ако се ради о научној студији, а не о новинском чланку. То што, нпр, нису наведени подаци на основу чега су вршене процене не значи нужно да су ти подаци нетачни или да не постоје.  Или то што нису дати линкови ка извештајима безбедносних служби не значи да ти извештаји не постоје. У тексту из 2017. године, који је линкован, осим тог дела о извештају безбедносних служби, постоји цитат декана Правног факултета Мегатренд који такође говори о овом проблему. Али ни он не даје доказе "црно на бело" о изнетим чињеницама  (или бар у чланку они нису наведени). Што би опет, по теби, значило да и он "измишља"?

Da l` si stvarno ozbiljan???... Megadens navodis kao nekakav izvor??...

Ajde bre brate opasulji se, sta ti je... :laugh1:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Није битан Мегатренд као такав. Наводим да је на том округлом столу био човек који је декан високошколске установе са лиценцом (ма шта ми мислили о њој, а немамо високо мишљење), човек је доктор наука, са издатим књигама и што уз то иде: 

http://pf.megatrend.edu.rs/zivko-kulic/

То ипак подразумева да квалификован и да његово мишљење има тежину. 

Ако волите да верујете да ово није тачно, то је ваша ствар. Мислим да има сасвим довољно чињеница које говоре да је тачно, а чак и да ништа од овога није написано,  лична информација (која свакако није анонимни лик са интернета) коју поседујем ме уверава да јесте.  

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
пре 4 часа, Срндаћ рече

Пази, не сумњам ја да се нешто такво одвија. Само је оволика ларма претјерана.

А ово је такође занимљиво. Не сумњаш да се то одвија, али ЗНАШ  да то што је написано је претерано. На основу чега то знаш? Којим подацима ти располажеш да би то тврдио? Имаш ли супротне податке? Или се своди на то да ти у чланку  нису испоручили све писмене доказе за тврдње, због чега ти налазиш да то није тачно.  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Сличан садржај

  • Од Логос,
   На лични позив начелника Војне академије генерал-мајора др Бојана Зрнића, са којим Епархија милешевска има изузетно добру сарадњу, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије присуствовао је промоцији најмлађих официра Војске Србије, у суботу 14. септембра 2019. године.     Прве официрске чинове добило је 160 кадета Војне академије и Медицинског факултета ВМА. Председник Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић доделио је официрске сабље најбољима у рангу на Војној академији, министар Александар Вулин уручио је парадне бодеже најуспешнијим на Медицинском факултету ВМА, док је најуспешнијим кадетима по видовима и службама начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић уручио пиштоље са посветом на јучерашњој свечаности на Војној академији.   Свечаној промоцији потпоручника присуствовало је највише државно и војно руководство, представници војног и дипломатског кора, делегације оружаних снага пријатељских и партнерских земаља, верских заједница, бројни гости из земље и иностранства, породице и пријатељи новопроизведених  потпоручника и грађани.     Извор: Епархија милешевска
  • Од Логос,
   Комисија Владе Републике Србије за верску наставу у школи одржала је састанак 12. септембра 2019. године, у Светоархангелском манастиру у Ковиљу.     Његово Преосвештенство Епископ бачки г. Иринеј је председник Комисије, а заменик председавајућег је госпођа Славица Ракић, саветник у Министарству просвете, науке и технолошког развоја. Тринаесточлану Комисију чине представници Цркава и традиционалних верских заједница, Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама, Министарства просвете, науке и технолошког развоја, као и Министарства правде.   На седници одржаној у Светоархангелском манастиру разматрани су проблеми са којима се у раду сусрећу вероучитељи и поједине школе у нашој земљи. По завршетку рада чланова Комисије, Епископ мохачки г. Исихије је истакао значај Светоархангелског манастира у Ковиљу – манастира који је основао Свети Сава у 13. веку – и поближе их је упознао са историјом наведене светиње у Епархији бачкој.   Крајем јула 2001. године, Уредбoм Владе Републике Србије о организовању и остваривању верске наставе у основним и средњим школама у нашој земљи, окончана су вишегодишња заједничка настојања Српске Православне Цркве и свих традиционалних Цркава и верских заједница у Србији на остваривању основних људских и верских права грађана Србије. Од школске 2001/2002. године, веронаука се, као изборни предмет, учи у свим основним и средњим школама. Данас верску наставу похађа око 500.000 ученика.     Извор: Инфо служба Епархије бачке
  • Од Логос,
   Председник Србије Александар Вучић састао се 12. септембра 2019. године у Ватикану са папом Фрањом са којим је разговарао о билатералним односима, евроинтеграцијама Србије, регионалној и међународној сарадњи.     Председник Вучић је нагласио да је сарадња између Републике Србије и Римокатоличке Цркве врло добра и на изузетно конструктивном нивоу, уз обострано уважавање.   Рекао је да је Србија дугорочно опредељена да негује и унапређује односе са Светом столицом, додавши да ће се наредне године обележити 100 година од успостављања дипломатских односа.   Током сусрета, председник Вучић је истакао да односе Републике Србије и Свете столице одликује подударност ставова по значајним међународним питањима. Реч је, пре свега, о питању заштите хришћана и хришћанског наслеђа и унапређењу њихових људских права.   С тим у вези, председник Вучић је указао на изузетан значај заштите, поштовања и унапређења права српског и осталог неалбанског становништва на Косову и Метохији, заштите и обнове српског верског и културног наслеђа на Косову и Метохији, а посебно православних цркава и манастира под заштитом Унеска.   "Изузетно ценимо принципијелну позицију Свете столице по питању непризнавања једнострано проглашене независности Косова, као и разумевања за позицију Србије утемељену на поштовању међународног права", нагласио је председник Вучић и захвалио на конструктивном приступу Свете столице по том питању.   "Србија је чврсто уверена да разговори представљају једини пут за решавање свих отворених питања, због чега смо се и након увођења такси уздржали од реципрочних мера и било каквих потеза, који би додатно отежали постојеће стање", навео је Вучић.   Како је додао, наша страна наставља са конструктивним залагањем за проналажење одрживог и компромисног решења за питање Косова и Метохије, искључиво путем дијалога. "Међутим, приштинска страна, повлачењем ирационалних једностраних потеза и константним провокацијама, онемогућава било какав дијалог и договор", нагласио је председник Вучић.   Током разговора са папом Фрањом, председник Вучић је изразио искрену захвалност Светој столици и Папи на подршци коју пружа европским интеграцијама Србије, наводи се на Инстаграм профилу "Будућност Србије АВ".   У саопштењу прес-службе председника Републике додаје се да Београд посебно цен залагање да се процес евроинтеграција региона Западног Балкана у Европску унију убрза, а државе чланице охрабре да помогну и подрже тај процес. Указује се на то да чланство у Европској унији представља један од спољнополитичких приоритета Србије.   Вучић је навео да недавне посете Његове Светости Западном Балкану представљају снажну политичку подршку читавом региону и пружају важан допринос јачању дијалога, духа хуманости и солидарности, као и подршку у погледу стратешки значајних политичких питања за читав регион, пише у саопштењу.   Председник Вучић и папа Фрањо су разговарали и о јачању сарадње у области културе, историјских наука, као и заједничким пројектима научних института Србије и Свете столице.    Председник Србије састао се са кардиналом Пјетром Паролином, државним секретаром Свете столице.   Током сусрета, двојица саговорника разговарали су о јачању билатералних односа, заштити и унапређењу људских права хришћана и хришћанског културног наслеђа, као и о промовисању интеркултурног дијалога и сарадњи у мултилатералним оквирима, наводи се у саопштењу Службе за сарадњу с медијима председника Србије.   Председник Вучић је истакао да су односи Србије и Свете Столице посебно унапређени дводневном посетом Његове еминенције кардинала Пјетра Паролина Србији у јуну ове године приликом отварања новог седишта Међународне бискупске конференције Светих Ћирила и Методија.   Вучић је истакао да Србија високо уважава лично ангажовање Његове светости папе Франциска по кључним међународним питањима. "Изузетно ценимо снажан допринос који Његова светост пружа на плану глобалне промоције мира, мирног решавања сукоба и заштите људских права, као и равномерног економског и друштвеног развоја, уз поштовања људског достојанства и заштиту најугроженијих", додао је Вучић.   Председник је нагласио да Влада Србије сваке године из буџета издваја средства у циљу унапређења сарадње са Римокатоличком и другим Црквама и верским заједницама. У договору са бискупијама, средства се усмеравају на пројекте обнове и изградње цркава и црквених објеката, пројекте очувања верског, културног и националног идентитета, као и на унапређење средњег и високог теолошког образовања.     Извор: Инфо служба СПЦ
  • Од Милан Ракић,
   Свечаност поводом промоције најмлађих официра Војске Србије биће одржана у суботу, 14. септембра 2019. године, испред Дома Народне скупштине Републике Србије, у 11 часова.

   Генерална проба свечаности биће одржана у петак 13. септембра, у 19 часова испред Дома Народне скупштине.
   Промоцији потпоручника присуствоваће највише државно и војно руководство, као и бројни гости из земље и иностранства.
   У прве официрске чинове биће промовисано укупно 160 кадета Војне академије и Медицинског факултета ВМА. Војну академију ће завршити 135 кадета и кадеткиња 139. и 140. класе Војне академије, међу којима су три кадета из Оружаних снага Босне и Херцеговине. Медицински факултет ВМА завршиће 25 младића и девојака 5. класе Медицинског факултета ВМА, од којих је једна кадеткиња припадник Оружаних снага Намибије.
   Ради увежбавања протокола свечане промоције, ваздухоплови Војске Србије надлетаће подручје Београда од 11. до 14. септембра.
   Према протоколу свечаности, планирано је да најбољим кадетима Војне академије буду уручене официрске сабље, а најбољим кадетима Медицинског факултета Војномедицинске академије парадни бодежи.
   Програм свечаности ће увеличати учешће авијације Војске Србије и наступи Уметничког ансамбла Министарства одбране ''Станислав Бинички'' и Репрезентативног оркестра Гарде.
   Најбољи кадети 140. класе Војне академије:
   Први у рангу: Стефан Милићевић, општи успех 9,88; студијски програм Војномашинско инжењерство, модул Моторна возила. Рођен 1996. године у Чачку. Други у рангу: Милош Басарић, општи успех 9,60; студијски програм Војногеодетско инжењерство. Рођен 1996. године у Новом Саду. Трећи у рангу: Стефан Рашовић, општи успех 9,58; студијски програм Менаџмент у одбрани, модул Речне јединице. Рођен 1995. године у Приштини. Најбољи на Медицинском факултету ВМА:
   Први у рангу: Стефан Спирић, општи успех 9,96. Рођен 1994. године у Косовској Митровици. Друга у рангу: Јелена Обрадовић, општи успех 9,96. Рођена 1994. године у Београду. Трећа у рангу: Марина Радовановић, општи успех 9,96. Рођена 1994. године у Београду.
  • Од Логос,
   Док ће већина студената лето памтити по одмору уз море, чије ће слике већ следеће године заменити нове, једна одабрана група младих лето 2019. године никада неће заборавити. Кроз Летњу призренску духовну школу они су се упознали са светињама и нашим културним наслеђем, а кроз предавања и разговоре са људима који тамо живе — истински упознали јужну српску покрајину.       Вероучитељ из Београда Дарко Николић сматра да свако за живота треба, макар једном, да оде на Косово и Метохију, да је на том месту кључ за свакога ко трага, не само за националним идентитетом, или знањем о нашој историји и традицији, већ и за одговорима о суштинским питањима о животу, за којима трага сваки човек.   Уз помоћ Епархије рашко-призренске и Канцеларије за Косово и Метохију, овог лета по други пут је повео студенте на југ.   Непознавањем Косова — не познајемо себе   „Косово представља метафизичку реалност, која је нама врло често непозната, а од ње у многоме зависи наша судбина, као појединаца, али и као колективитета, као народа. То непознавање подразумева непознавање самог себе“, каже Николић.   „Одласци на Косово су ми помогли да дубље упознам себе, народ коме припадам, да своју веру упознам дубље, снажније и садржајније, него што сам је познавао раније. А када сте теолог и учитељ, имате природну потребу да своје одушевљење поделите са другима, да нађу себе, да тај импулс упију и пренесу на другог“, објашњава саговорник Спутњика.   Марија Каленић, студент права из Црвенке, за школу је сазнала на интернету, случајно је нашла обавештење на сајту Епархије рашко-призренске.   „Неприпремљено сам ушла у ту причу, са погрешним очекивањима, а десило се нешто сасвим другачије, било је то за мене једно невероватно искуство“, прича Марија.   „Прво сам се срела са самом собом, али и открила питање националног идентитета. Од првог момента када смо дошли у манастир Светих Архангела, имала сам осећај као да заиста припадам тамо, као да је то део мене, као да сам одатле поникла, иако, вероватно, немам никакве корене на Косову“, каже Марија.   Она додаје да у свом окружењу није имала никога ко би пошао са њом на тај пут, што говори о чињеници да већина младих није заинтересована за духовне теме и за одлазак на Косово и Метохију, што је велика грешка, али је разумљиво, с обзиром на околности у којима живимо.   Контраст између цркве и оног изван   Веома снажан утисак на студенте оставио је и контраст између живота у цркви и оног изван ње. Милан Денчић, студент историје из Зрењанина, претходно је два пута био на Косову, али на северу, који, каже, не може да се упореди са југом покрајине.   „Провели смо неко време у Ораховцу и Великој Хочи, тамо смо се највише задржали, а обишли смо и Штрпце и Пасјане. Код тих људи, иако се објективно налазе у тешкој ситуацији, не може да се осети очај, ни да се чују жалбе, што је очекивано. Ако слушате вести, мислите да људи тамо само преживљавају. Народ је окупљен у цркви, то је тамо јако изражено. У народној кухињи у селу Прековац има више хиљада корисника, они сви заједно посте и причешћују се“, прича Милан.   Поред будућих правника, богослова и историчара, на пут су пошли и студенти медицине, права, архитектуре, драмских уметности и безбедности, који студирају на државним универзитетима у Србији, а многи долазе и из Црне Горе и Републике Српске.   Иако је реч о духовној школи, присуствовање Литургијама није било обавезно, али Дарко Николић каже да изван литургијског контекста и концепта разумевање смисла нашег духовног наслеђа, историје и културе није могуће.   Царство Божије на лицу места   Главна тема школе је „Значење опредељења за Царство Божије данас“.   „Да би младим људима приближили одговор на овако важно питање, потребно је да они то осете; не да само да усвоје апстрактне појмове, већ да искуство тог Царства Божијег осете ту, на лицу места“, каже Николић.   „То никако не би било могуће без учествовања на заједничкој молитви и без причешћа. Без упијања духа и атмосфере која тамо влада. То је могуће и на другим местима, али Косово и Метохија носе једну посебну енергију, која је толико снажна и тако концентрисана, на свим тим местима на којима смо били, и ко год да дође, са било ког места, осети ту силу, она га мења, помера, чини да и себе и свет око себе посматра на другачији начин“, објашњава наш саговорник.   Саговорници Спутњика кажу да су се многи пријавили за пут, јер су чули искуства оних који су на Косову и Метохији боравили прошле године. Већина је пожелела да поново осети чудесну енергију места која су обишли и топлину манастира и мештана. Зато сада на Косово путују и у мањим групама, сами се организују, па чак путују и самостално.   „И то је могуће, границе нису проблем, ако имате вољу да видите и осетите Косово и Метохију и упознате себе“, кажу студенти.     Извор: Митрополија црногорско-приморска / Спутњик

Све поруке на форуму, осим званичних саопштења Српске Православне Цркве, су искључиво лична мишљења чланова форума 'Живе Речи Утехе' и уредништво не сноси никакву материјалну и кривичну одговорност услед погрешних информација. Објављивање информација са сајта у некомерцијалне сврхе могуће је само уз навођење URL адресе дискусије. За све друге видове дистрибуције потребно је имати изричиту дозволу администратора Поука.орг и/или аутора порука.  Коментари се на сајту Поуке.орг објављују у реалном времену и Администрација се не може сматрати одговорним за написано.  Забрањен је говор мржње, псовање, вређање и клеветање. Такав садржај ће бити избрисан чим буде примећен, а аутори могу бити пријављени надлежним институцијама. Чланови имају опцију пријављивања недоличних порука, те непримерен садржај могу пријавити Администрацији. Такође, ако имате проблема са регистрацијом или заборављеном шифром за сајтове Поуке.орг и Црква.нет, пошаљите нам поруку у контакт форми да Вам помогнемо у решавању проблема.

×
×
 • Create New...