Jump to content

Придружите се нашој ВИБЕР ГРУПИ на ЛИНКУ

Логос

Пројекат "Кана Галилејска" успешно врши своју мисију

Оцени ову тему

Recommended Posts

og_image.jpg
 
Пројекат "Кана Галилејска" -упознавање ради хришћанског брака доноси нове резултате. Са радошћу доносимо ново сведочанство о успешној мисији наведеног пројекта.
 
 
69458252_10217333476561411_1092635166091771904_n.jpg
 
"Денис и ја смо ступили у брак на Духове ове године. Њему је тридесет девет година, а мени двадесет седам. Живимо у Београду, близу Вождовачке цркве, где смо се и венчали. Наша заједничка прича је почела годину и по дана пре тога на форуму Живе речи утехе. Денис је у то време већ био активан члан Цркве и молио је Бога да му подари супругу такву да једно другом буду на спасење. Пошто дуго није наилазио на "ону праву" уживо, сео је за рачунар и учланио се у клуб Кана Галилејска. Ја у то време нисам била активан члан Цркве али сам искрено желела да будем. Осећала сам потребу да се удам за православца, човека који искрено верује, воли молитву, пост, богослужење... и да уз њега добијем ту снагу да се цела предам Богу кроз служење мужу и ближњима. Била сам у веома лошем стању, изгледало ми је као да је испред мене непробојни зид, без врата и прозора, и ја немам куда даље да идем. Посећивала сам сајт "Има наде" и тако сам сазнала за Кану Галилејску. Идеја тог клуба ми се мотала по глави, али нисам била сигурна да је то право решење за мене. У једном одсудном тренутку сам одлучила да се учланим и оно што је уследило је мени равно Божијем чуду. Догодило се да је прво (и једино) представљање које сам прочитала било баш представљање мог будућег мужа. Уз Божију помоћ сам заједно са Денисом пребродила своје муке и отпочели смо нови, брачни, заједнички живот у Христу, баш као што смо желели. Слава Богу!"
 
Посетите сајт пројекта Кана Галилејска

View full Странице

Share this post


Link to post
Share on other sites
пре 1 минут, Драгана Милошевић рече

Још лепше да нам се ово двоје јави.:1405_love:

Imaju oni sad pametnija posla. :ani_biggrin:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Препоручио сам једној сестри у Христу, пре пар година, да иде на ЖРУ да потражи мужа (иако  тада нисам учествовао на форуму, нисам чак ни читао ништа, тек понекад, ретко погледао вести, а нисам ни тражио супругу јер сам ожењен). Упозорио сам је да мало припази јер ту има доста теолога, а они су ти чудна сорта :), такође да се не саблазни ако буде читала неке коментаре - али да је то ипак "со српског народа").

Послушала је и...њих двоје су се упознали (срећа он није теолог :) ), почели да се виђају уживо - сада су у браку скоро ће година. Не верујем да ће да вам се јаве, али ето да вас ја похвалим. Живе у једном већем српском граду који није Београд. Иначе да кажем, много су далеко једно од другога били...али баш много, са краја на крај српских земаља.

На парохијском нивоу, по црквеним медијима хитно треба да се почне организовано помагати младима да се сродне душе упознавају ради брака.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Ćiriličar Мене много радују овакве вести! Искрено се радујем свим срцем, јер видим да се нисам узалуд трудио и моје пријатеље малтретирао да ми помажу око кодирања, сервера, дизајна и свега осталог што је потребно да би један пројекат функционисао.

Уједно, имао сам иницијативу, која није баш уродила плодом, да се људи окупљају о одрђеним храмовима у сваком граду, где ће се, на пример, после свете Литургије читати молебан за брак, а потом у црквеним салама наставити дружење. Некако то није прихваћено на најбољи начин, не знам зашто.

У мојој парохијској цркви, сваке прве недеље у месецу служимо молебан за брак где дође приличан број оних који желе да ступе у брак. Наравно, како то бива у животу, има оних који искрено то желе те се у том смислу и труде, али има оних који очекују од мене да их ја удам или оженим - што је бесмислено! Ја се не бавим проводаџисањем, већ проналазим начина да се лакше ступи у комуникацију о ово доба отуђености. О овом проблему бих могао много да говорим. Дакле драги брате @Ćiriličar овај пројекат КАНА имаће своје потпуно испуњење у црквеним сабирањима, у литургији. Ја то тако видим.

Поздрави пријатеље који су се овде упознали. Драго ми је да све то чујем. То ми даје вољу да још радим, и ако од свега овога немамо никакву личну корист сем задовољство да смо некоме помогли и учинили их срећним. А то је, заправо, највеће задовољство и радост!

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Иван Ц. Благослови оче;

Ја овде мало многоглаголам, ал' проћи  ће ме ;), сад ћу да ти напишем коју, баш због тебе и твога труда, а овог пројекта.

За ЖРУ знам од оснивања, а знам јер волим нашу Цркву и пратим дешавања. Тако сам сазнао, одавно, и за вас. Пошто сам поган на језику, морам мало да звоцам...све пролази кроз неке процесе узрастања или пропадања, а све Црквено под благословом, ако се држи саборности мора да расте - тако сам ја гледао и ЖРУ и иако ми се није свиђала, ономад, атмосфера (да нико ништа лично не схвати) на форуму, нисам на њему ни био,. али сам гледао позитивно на све.

Е, сада о теми. Знам да знаш као човек и свештеник, али ипак да подвучем - нормалним младим људима, који су у вери, а окружени свим око нас, није ни близу лакога да упознају некога. Човеку треба други, а кад зађе у године (некада се женило и удавало после пубертета, Мајка Божија је Господа родила дао млада девојка, за наша поимања скоро девојчица). Ем страсти раде, ем човеку треба сапутник, друг, брат па и муж/жена телесно - а на улици Содом. Посебно је данас тешко младим, нормалним, верујућим девојкама честитим. Људи буквално пате, западају у дубоке кризе, и ходају по ивици ножа да западну у дубоки грех. Јер ђаво измождава човека, па кад ослаби задаје му смртне ударце.  Није лако девојци слушати на послу вулгарности и шале где се сваки глагол окреће у асоцијације на секс.  Видимо и овде, верујући, као "добар дан" ваљају шале а вала и бруталности вулгарне "сиса ове на ономе" и сл.  Но добро....дакле лепа, нормална, честита девојка мора да напушта посао, не може да трпи зло. Затвори се у кућу јер где год изађе исто. Пада у полу-очајања, неразумевање родитеља и на крају лако и у дилему: "Шта је то проблем са мном? Није валда да су сви нормални а ја луда"? То су јако опасна стања.

И ето....тада ЖРУ дође таквој особи  као Жива Реч Утехе :). Па ако је, а јесте, све под благословом Цркве Божије - не може а да Срцезналац и Љубав не помогне.

Везано за твоје, оче, мукотрпије тамо око програмера, пара и то...то се подразумева ко и помисли а камоли размишља о томе. Углавно, свака част и само наставите (=множина, ја само владике персирам).

Још да кажем да смо ми Срби много горд народ, а и искомлексирани смо много. Терба да учимо од других у свему па и овоме. Парохијски живот нам је никакав, а и ово на дигиталном пољу је на ниским гранама. Тако да си ти, оче, пионир у овоме, а да је среће да вас је макар 10 таквих. Узмимо Светосавље, права ризница духовног блага на један клик, али некима отац Љубо није "модеран". Другима си ти "новотарац"...нећемо о томе, хоћу да кажем такви смо ми Срби - три Србина 5 мишљења. Не обесхрабруј се, ако имаш енергије, људи, ради, па једна особа кад нађе мужа или супругу са којима ће провести век, ако Бог да децу родити - амин!

Узгред, ови моји/твоји младенци су у блсиким односима са једним нашим здравим манастиром, ретко јаком и здравом заједницом, тако да их то још више држи уз Цркву, а Црква нас све држи да не изгинемо....и нема шта него радовати се. Срећна Служба оче.

(Нисам ја тамо улазио у ту вашу Кану....то је за омладину, није за ме'...него да ли си позивао св. Петра и Февронију у помоћ? Ја то онако, реторички...Слава пројекта или нешто сл.)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Док ово двоје из уводног поста не одлуче да се јаве....ево да се ја јавим . :D

Кумовала нам Кана, на Петровдан ове године прославили 3 године  брака. 

Упознали се на форуму (јавном делу). Љубав према поезији нас повезала. Мени се испунила  не могу рећи жеља а ни молитва, већ више оно унутрашње  устројење душе да ми будући  буде супруг песник (уметничка душа)и тако се зби, захваљујући Кани .  :D 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Ćiriličar Хвала на лепим речима. Каже Марк Твен да се од лепе речи и комплимента живи наредних два месеца :)

Волео бих када би наша Црква, мислећи на наше оце-епископе, боље увидели овај проблем данашњице, проблем породице, разорених породица и бракова. Имам разних идеја како може да се помогне тим људима. Наравно, није све то једноставно, али шта је то у животу једноставно?

Овакве пројекте као што је КАНА треба подржати, не треба само одмахивати главама у фазону "нема од тога ништа"... то није тачно!

Надам се да ће неко увидети и показати жељу да конкретно помогне.

Такође, овом приликом се захваљујем нашим другарима и пријатељима из туристичке агенције Ходочашћа за благословом

https://www.facebook.com/hodocascasablagoslovom/?hc_location=ufi

који су изразили жељу да нашим младенцима подаре бесплатно путовање :)

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Види оче, опрости, не дао Бог да делим савете...мала сугастија. Прогуглај мало, да ти не линкујем, а сам види шта те интерује. Руси су отишли далеко у томе, погледај рецимо https://azbyka.ru/

Има тамо негде линк за упознавање и брак. Онда види о оцу Димитрију Смирнову, мало га испрати, он је задужен испред Синода РЦ за породицу...мислим лик је феномен, много вољен у народу...ипак је он "стара кука", па можда ти нелети нека идеја и сл. Он има соје емисије (ок то је већ део шире мисије), има неколико храмова и 15-так свештеника (парохија са више храмова, да тако кажем), има вртиће, сада и гимназију која је у систему државног школства, скупо јако, али квалитет висок...мислим ако га мало "истражиш" да можеш да мало усавршиш своје идеја. Пун је нет

Свако добро, од срца...

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Ćiriličar Драги брате,

није проблем у идејама. Идеја имам и одвише :). Доста тога сам управо од Руса научио, али и од других...

Да би се нека идеја реализовала у Цркви, да би она заживела на најбољи начин, МОРА да постоји подршка, што морална - што финансијска, црквених власти. Знам да је то за нас одвише тешко да разумемо, али тако је то.

Такође, мора да постоји и медијска подршка. На пример, не знам да ли је некад ТВ Храм објавио било шта везано за пројекат КАНА. Да не грешим душу, али мислим да није никад. Мени то прилично много говори.

Незаинтересованост...

Тако да ћу се лично борити докле будем имао снаге.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Управо сада, Иван Ц. рече

ТВ Храм објавио било шта везано за пројекат КАНА.

Ми Срби смо такви кави смо - валда из тог нашег прзничлука и опстајемо у пределима где се сударају Исток и Запад, Ислам и Хришћанство, Православље и Римокатолицизам. Има једна појава међу нама који макар покушавамо бити кави-такви хришћани, да све ново дочекујемо на нож, а са друге стране, контрадикторно, исти ти који дочекују, ако узвратиш аргументима одмах "зајаучу": ма не суди, ти осуђујеш. Тако ће сада и мени за ТВ храм (ти си поп, угледан, па ако и кажеш, имаш макар себе иза себе :) ), а ја сам никоговић али ипак чу рећи.

Ономад, давно, на часовима марксизма, пита један момак професоку: "А, што је то тако комликовано? Што то нису мало поједноставили"? Мислио је на терминологију оних будалаштина које су учили децу. Каже она, мало застајкујући не знајући ни сама шта да одговри...али јој одједаред "сину", па ће: "Видите, децо (какав деца, момци и девојке, момци њу већ почели загледати), то би онда била вулгаризација марксизма". Хтеде рећи, опала би му, марксизму,  разина, што би рекли браћа Орвати, кад би то исписали на нормалном речнику.

Е, тако некакко је са ТВ храмом - нека ми опросте оци и браћа што "осућујем". Јер "не осуђуј", је јако често исто што "завежи". Јер ако ћемо сваку сугестију тумачити као осуду, онда најбоље да ћутимо, и свако нека тера своје. Дакле "вулгаризација", како рече ова напа маркситкиња.

Није никава вулгаризација ако мало спустимо и речник "на ниже", опуштеније разговоре. Може то и са лептир машном да се постигне, је л'?...и ако гости не буду само вееее-лиии-ки доктори наука, познате личности, све успешни над успешнима. Побогу није ли наш Господ дошао "ради кљастих и убогих"?

Зашто, рецимо не би ћаскале 3-4 жене, хришћанке којима је пропао брак? Нека слушају жене и социјални центри који зврндају о "тортури у породици", одузимању деце "ради њихова добра" и сл. Нека чују и владике и попови. Нека чују судбине правих хришћанки које су се, након много трпљења, развеле уз благослов. Није то подстицај на развод, него напротив - исправан начин решења великих животних траума. Да не читамо по Новостима масакре и то све до детаља описано, као неки болесници. Што бруталније то тираж већи.

То имаш, рецимо на ТВ Спас-у. Онда нема се пара? Па добро, ионако ми живимо у сировом капитализму, а нико не воли рекламе, но ради вишег циља, жртвуј мање - рекламирај корисне производе, опробане, усисиваче, веш-машине, дечије кревете, породичне производе, узми паре од капиталиста и појачај активност црквене телевизије. Ах, где би Србин препаметни то, да прича поп, па онда да се рекламира веш-машина после. Па шта? Досади народу и непрестана црквена музика, и попови, и доктори и уметници. Не можемо сви то бити, зар не? И добро је на озбиљној телевизији видети корисне произвиоде - сви ми користимо производе, не перемо веш пепелом .

Много је све "уштиркано" и превише "преподобно"...и све "потаман" а на улици изгибија. Нека схвати ко како хоће, али већи народи, са више пара и људства то раде много боље, организованије и ефикасније.

Но, сматрам, да је то последица неког страха код Срба који гледа мантију као "светост" - један дан гледа владику ко свеца, а сутра га псује. Две крајности не зна се која је штетнија. И, оче, брате, па зна Бог, да Чин поштујем као...да не кажем шта лепо као "осуђивач"...али нећу сада да ли је владикино да игра фудбал, имају задужени за то од неких "наговарача"...него, Боже ми опрости, мало са наордом...па владика си из народа, наследник Апостола који проповеда Бога који је "јео и пио са грешницима".

Изгубили смо меру скроз. Ајде де, нака начитани људи пишу дисертације и то, али нестасмо. Дај мало да оладимо од великих тема, бре, да се женимо и удајемо, да децу рађамо - џаба нам бре дисертације, нико их не воли, ако нам нестане народа. Дај непто из живог Живота.

Где је емисија у којој је жена, којој су стицај околности и околина притискали да абортирра дете, а она није и ето прича како се све добро завршило. Не вреди само "чекићем у главу" по женама, мученицама, које су то урадиле...да нас Господ сачува. И тако милион ствари...а о "проводаџијству" нема шта да се прича. Збеђен сам да су многи ступили у брак одавде; убеђен сам да су многи ту и сада не би ли некога упознали. Ок, људи се стиде, неће своју интиму да показују - размљиво. Него поента је да то не би требало бити стидно него да се поносе са тиме!

Наши стари су живели у браку по пола века, и како су се упознавали? Па каже овај ономе да ту и ту има честита девојка, па се просило. Има у нашим крајевима израз "просци"! Људи који дођу искати девојку. Већина девојака, које су мало чвршће у вери нема где да изађе у мањим срединама. Није свако у БГ. Мале средине знају бити опасно "полупане". Црква треба да, Сабор, по мени, да донесе одлуке - не мора баш да по Блицу објављују , је л'?; око тога се могу сложити у једном Духу - да покрене "одозго" мисију, ка нижем, ка парохијама, да се помогне младима сусрети, упознавање, а свака параохија је специфична и на основу те специфичностии да поп делује. За шта су сви они формални закони, до детаља дати Мојсију него да се око Храма, поред сећања на Једнога Бога, народ окупља, упознаје, жени, размножава? Нису да се пале голубови. Не можемо чекати храмовне саборе, Славе, једном годишње, па да момак цуру упознаје око рингишпила или под шатором уз певаљку.

Кад је састанах у Епархији да се попови хвале најпре колико су венчали, кррстили деце, па онда шта су изградили од бетона...хвала Боу, доста је изграђено...ај' сад нешто друго. Али, шта ћу ја, никоговић, мало да "осудим" и то је то. И у таквој летаргији, где је подоста закржљало, човек неки би нешто и допринео, али мисли: ма шта се ја ту петљам, ионако сам нико и ништа, а ако зуцнеш или се правипш паметан или осуђујеш.

Ми критикујемо Вучића. ок - али имамо  много "црквених вучића" који су експерти за све, и све мора да исконтролишу. У реду, није Црква пијаца, али не може се без људи. Не може поп све, мора цело Тело, сваки уд да допринесе. Не може владика да буде сам цело Тело...а Литургија се наставља после Литургије - она и јесте да би се живот Оживотио и осветио.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Сличан садржај

  • Од Логос,
   Његово Преосвештенство Епископ нишки Г. Г. Арсеније служиo je у суботу, 7. септембра 2019. године Свету архијерејску Литургију у Храму Васкрсења Христовог у Нишу, при Богословији Светог Кирила и Методија у Нишу.   Your browser does not support the HTML5 audio tag.
     Преосвећеном Владики саслуживали су ректор протојереј-ставрофор Милутин Тимотијевић као и професори Богословије у Нишу, а лепоти Свете Евхаристије допринело је и појање нишких богослова.   Након заамвоне молитве прочитана је молитва за почетак школске године, а Владика је након Свете Литургије покропио ђаке. Преосвећени Владика је након Литургије пожелео професорима и ђацима пуно успеха у раду и учењу у новој школској години.     Епископ нишки је срдачну добродошлицу пожелео ђацима који су ове године уписали први разред Богословије Светог Кирила и методија у Нишу и одлучивши се да "се овде уче и припремају за служење Цркви Божјој и Олтару Божјем".   Када хоћемо да саградимо добру кућу, увек прво радимо добре темељ - да би та кућа била стабилна, јака и да би дуго трајала. Тако и ми овде у овој школи управо радите те темеље на којима ћете градити вашу животну кућу и зато се трудите да ти темељи буду добри, јаки и чврсти" рекао је између осталог Владика Арсеније у свом обраћању богословима.     "Сутра ћете бити пастири цркве. Међу вама су будућу свештеници, професори, монаси, Епископи. Међу вама је будућност Цркве Христове. Зато се трудите да стекнете што више знања, да наставите и даље да се усавршавате на богословским школама, јер знање је богатство, на коме ћете изградити и своју и будућност наше Свете Цркве" поручио је Владика младим богословима који су уписали први разред нишке Богословије."     Извор: Радио Глас
  • Од Цвеле1993,
   ВЕРОДАР је музички пројекат канцеларије за верску наставу Колубарско-посавског намесништва Епархије шумадијске.
   Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована.
   https://m.youtube.com/playlist?list=PLcc8yrIC7RNhH_rqEfjU9X1WJPuSWWF00
    
    
  • Од Логос,
   Храм Успенија Пресвете Богородице у Сакраменту данас је прославила своју храмовну славу (три дана раније како би већи број верника могао да се окупи у свом Храму). Заједно са њиховим вољеним Епископом Максимом литургију су служили и Епископи бихаћко-петровачки Сергије, захумско-херцеговачки и приморски Димитрије и стобиски Давид.      Епископи су дочекани са пуно радости и љубави, посебно од деце која су им прилазећи за благослов, даривала букете цвећа. Храм је био испуњен верним народом, многи од њих су силом прилика заборавили матерњи језик, али чиста срца чувају и негују своју веру и традицију. Литургији је присуствовао велики број деце а велику радост причињава то што су се сва деца причестила.   Никола Станковић    
    
    
  • Од Логос,
   Пројекат "Кана Галилејска" -упознавање ради хришћанског брака доноси нове резултате. Са радошћу доносимо ново сведочанство о успешној мисији наведеног пројекта.       "Денис и ја смо ступили у брак на Духове ове године. Њему је тридесет девет година, а мени двадесет седам. Живимо у Београду, близу Вождовачке цркве, где смо се и венчали. Наша заједничка прича је почела годину и по дана пре тога на форуму Живе речи утехе. Денис је у то време већ био активан члан Цркве и молио је Бога да му подари супругу такву да једно другом буду на спасење. Пошто дуго није наилазио на "ону праву" уживо, сео је за рачунар и учланио се у клуб Кана Галилејска. Ја у то време нисам била активан члан Цркве али сам искрено желела да будем. Осећала сам потребу да се удам за православца, човека који искрено верује, воли молитву, пост, богослужење... и да уз њега добијем ту снагу да се цела предам Богу кроз служење мужу и ближњима. Била сам у веома лошем стању, изгледало ми је као да је испред мене непробојни зид, без врата и прозора, и ја немам куда даље да идем. Посећивала сам сајт "Има наде" и тако сам сазнала за Кану Галилејску. Идеја тог клуба ми се мотала по глави, али нисам била сигурна да је то право решење за мене. У једном одсудном тренутку сам одлучила да се учланим и оно што је уследило је мени равно Божијем чуду. Догодило се да је прво (и једино) представљање које сам прочитала било баш представљање мог будућег мужа. Уз Божију помоћ сам заједно са Денисом пребродила своје муке и отпочели смо нови, брачни, заједнички живот у Христу, баш као што смо желели. Слава Богу!"   Посетите сајт пројекта Кана Галилејска

Све поруке на форуму, осим званичних саопштења Српске Православне Цркве, су искључиво лична мишљења чланова форума 'Живе Речи Утехе' и уредништво не сноси никакву материјалну и кривичну одговорност услед погрешних информација. Објављивање информација са сајта у некомерцијалне сврхе могуће је само уз навођење URL адресе дискусије. За све друге видове дистрибуције потребно је имати изричиту дозволу администратора Поука.орг и/или аутора порука.  Коментари се на сајту Поуке.орг објављују у реалном времену и Администрација се не може сматрати одговорним за написано.  Забрањен је говор мржње, псовање, вређање и клеветање. Такав садржај ће бити избрисан чим буде примећен, а аутори могу бити пријављени надлежним институцијама. Чланови имају опцију пријављивања недоличних порука, те непримерен садржај могу пријавити Администрацији. Такође, ако имате проблема са регистрацијом или заборављеном шифром за сајтове Поуке.орг и Црква.нет, пошаљите нам поруку у контакт форми да Вам помогнемо у решавању проблема.

×
×
 • Create New...