Jump to content

Препоручена порука

Наравно, ви знате да се породица састоји од појединаца, да свако има нешто своје што не припада оном другом. На пример, чак и најблискији човек не сме да прочита писмо упућено мени или да прислушкује мој телефонски разговор, јер су моји односи са другим људима моја ствар. У њима има много дубоко личног, тј. интимног што се тиче само мене и њих. Интимно не значи неприлично. Људи „закључавају“ неке ствари у свом животу, не само из разлога што се боје осуђивања људи, већ пре свега зато што су те сфере живота веома нежне, танане, рањиве и притом могу бити несхватљиве другима. Однос са Богом је интимна сфера и однос двоје људи је интиман, био он романтичан или другарски. Зато када неко са стране упадне у ту сферу, чак и са најбољим намерама, здрав човек изгони незваног госта са своје територије. То је отприлике као да сте залутали у туђи дом, док се људи тамо баве својим стварима, не знајући уопште за ваше присуство. Шта ће даље бити, питање је њихове љубазности – или ће вам тихо рећи: „Извините, а како сте се ви ту нашли? Ово је приватна територија!“, или ће заурлати: „Марш напоље из моје куће, будало!“. Друга је ствар што понекад примамо госте, али само када смо спремни за њихов долазак. Ја могу да у своје односе са другим људима упутим своје пријатеље, духовника, мужа, али само делимично, у оној мери у којој ја желим, ни мање ни више. Њихово интересовање за мој лични живот је непристојно. Није лепо вирити кроз кључаоницу.

Мислите да су то очигледне истине? Уверавам вас да сам много пута патила због тога што су се људи без питања уплитали у моје односе са другим људима, читајући моја писма, дневнике (наглас, за столом, замислите само!), пратећи ме погледом и прислушкујући моје личне разговоре. Била сам разјарена и изборила сам се за признање да је то моја лична територија. Сада код мене долазе мајке наркомана и алкохоличара и, нимало не сумњајући у своју исправност, предлажу да прочитају писма своје деце (не упућена мени, наравно), предлажу да претражимо садржај њихових џепова и препричавају прислушкиване разговоре. Притом сматрају да племенит циљ, оздрављење наркомана, оправдава сва средства, укључујући и оваква. Мајке се чуде када одбијем да читам та писма и када их молим да не читају електронску пошту своје деце. „Ја сам тако и сазнала да је он наркоман!“, каже мајка. То је тачно, али не смете користити доказе добијене тим путем. Син ће се разљутити што су му нарушене границе и то ће за њега бити најважније. На крају ће разговор о наркоманији бити неуспешан, након чега ће се створити ланац међусобних увреда и сумњи и што мајка буде више тражила такве „доказе“, то ће их син лукавије скривати. Тај „кућни детектив“ горе од било чега, чак и од физичког обрачу- на и туча, уништава односе блиских људи.

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
 • Одговори 32
 • Креирано
 • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Популарне поруке

pa recimo, ne moraš kada dodješ kući s posla, odmah pričati svojoj ženi kako ti je grozan šef, kako ti je danas rekao to i to, kako te iznervirao a nije bio u pravu i sl....razumeš? to nije nikome na

Poznato mi je Prošao sam kroz ovo Nije isključeno da ponovo arlauknem ako odredjeni ljudi opet krenu da "pravedno" gaze

Доњи веш свакако не. Ни апарат за бријање. 

С друге стране, мајка наркомана, такође, има своје границе. На пример, садржај свог новчаника, њен миран сан и речи којима је син назива јер је одбила да му да новац за дрогу; те речи, премда и оштре, за њу могу бити прихватљиве или не. Рецимо, за мене би у тој ситуацији била прихватљива уцена: „Сам ћу наћи новац на улици!“, зато што ја разумем да ће он то можда и урадити и свесно се у то упуштам, не дајући му новац за дрогу. Улична крађа је озбиљно кривично дело и надам се да ће се дете предомислити када изађе из куће. Ако се не уразуми, свеједно га не бих зауставила тиме што би му данас дала новац за дозу. Ако је он спреман да узме дрогу, то ће се пре или касније и догодити. Међутим, ја га нећу снабдевати дрогом, чак и ако га то за сада може сачувати од затвора. Таква или слична расуђивања као одговор на његову уцену помажу ми да му кажем: „Твоја ствар, али боље би ти било да пођеш да се лечиш“ и да затворим то питање. Мени је апсолутно неприхватљиво да вичена мене, отимање на силу, тим пре вређање и псовање. Нормална реакција на такве ствари мора да буде заштита мојих граница, по могућству на што мање љубазан начин. Мени, на пример, помаже иронија: „Какав мачо мушкарац…“. Она ми помаже да ме не увуче у своју игру, да се дистанцирам од надметања речима са њим.Међутим, нису сви људи исти и понекад иронија може да испровоцира негативне поступке. Не постоје конкретни савети. Одлучите у складу са ситуацијом, али своје границе морате бранити. Ако осећате да ће вас „мачо“ ударити, једноставније је дати му новац, али на такав начин да он схвати да га нисте дали својевољно („Узми и одлази и не прилази ми више“), и што је најважније – више никад не смете држати новац у кући! Зато што ће он сигурно покушати да понови „успешну“ операцију, а то не сме да се дозволи. Дешава се чак и да морате да се штитите од вољеног човека гвозденим вратима или чак уз помоћ полиције.

Узгред, о полицији. Наравно, ја износим своју тачку гледишта, али сматрам да је боље да се полиција не меша у ваше породичне размирице. Људи у униформи са пиштољем могу да уразуме наркомана који је изгубио осећај за реалност, али то никада не доприноси каснијим блиским односима. Зато ми се не допада коришћење полиције као аргумента у препирци. Постоје минимум два изузетка од тог правила. Као прво, када је угрожена физичка безбедност слабијих чланова породице (нека се јаки сами снађу), укључујући и моју. Као друго, ако полицију позове неко други (суседи) зато што се син понаша противзаконито, на пример, лупа усред ноћи на ваша врата, захтевајући да га пустите унутра након што сте га већ једном избацили напоље. Он лупа, јер рачуна на то да ће укућане бити срамота од суседа и да ће зато пустити безобразника унутра. Из тог разлога треба сачекати док полиција не стигне, чак и ако ће га због тога затворити. Он лупа на врата, а не ви, нека се сам сналази.

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

У животу се наше границе нарушавају на сваком кораку. Син-наркоман је дао моје минђуше у залог; дошао је у пет ујутру, не дозволивши ми да на миру одспавам; попричао је са мојом пријатељицом, оговарајући ме; дао је другу на читање часопис који нисам прочитала. Украо је и слупао очев аутомобил; ставио нас пред свршен чин када хитно морају да се отплате дугови од његових кредита, иначе ће суд продати његову собу, а наш стан ће добити новог сувласника. Критиковао и исмевао моје односе са мужем; подсмевао се мојој интелигенцији и рекао ми да сам будала. Ћерка је обукла моју вечерњу хаљину за клуб; појела је сама вечеру спремљену за троје и написала црним фломастером у спаваћој соби огромним словима по целом зиду: „Рођени смо да бисмо сутра умрли“ (тако!). Мислим да је довољно (Боље да не настављам)…

Генерално, треба рећи да су у свакој породици границе различите. У породици мојих родитеља, на пример, могла сам да узмем мајчину блузу ако је претходно питам и добијем дозволу. За накит нисам морала ни да питам. У породици моје блиске пријатељице две сестре су носиле исту одећу, а она је условно била „Ољина“ или „Ленина“. Некада су се свађале у стилу: „Ја сам то хтела да обучем, а ти си то носила и ниси опрала!“, али сама чињеница да се одећа узимала без питања је била нормална. Неко сматра да му у купатило може ући близак човек, а други се труде да закључавају врата. Понекад разлика у границама изазива шок. Мој познаник никако није могао да се навикне на то да је ташта разговарала с њим телефоном док се налазила у тоалету. Касније су се они некако договорили… Најважније је ипак то да код сваког човек постоје границе и да се оне не смеју нарушавати без његовог питања.

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Нарушавање личних граница изазива емоционалну бол. Увређени смо, повређени, постиђени, одвратно се осећамо: како се усудио да тако поступи! Наша безбедност је нарушена и као да се сигурносни аларм активирао изнутра: боли! Та осећања не треба игнорисати, треба схватити шта она значе и повратити своју безбедност. Навешћемо неколико примера.

У нашем Центру посуђе је заједничко. Али ја имам своју шољу из које све време пијем чај. То сви знају и ја у шали некад истичем ту границу и нико је не узима. Ја сам генерално захвална што је наша спремачица пере, али ми је нелагодно јер је то моја шоља, могу ја то и сама. Када дођу гости, неко је узме са стола и ја проналазим своју омиљену шољу у рукама неког типа… (код мене се одмах појављују негативна осећања, злоба!), ја то трпим да не бих увредила госта, али је затим пажљиво перем и односим код себе у кабинет. Он, наравно, није знао да је то моја шоља! Не, ја нисам себична, радо ћу је дати некоме ако нема довољно шоља, али само ја располажем њом. Чини ми се да је чак и мојој шољи непријатно када из ње пију други људи, мада је то, наравно, фантазија.

Синоћ у 12 сати зачуло се звоно на вратима. Укључујем интерфон и видим непознатог човека. Хвата ме лака забринутост: ја сам сама, шта ли он хоће?! Испоставља се да је неки момак дошао код комшинице, њено звоно не ради, а он мени звони да га пустим унутра. Осећам раздражење, јер је могао да је позове телефоном, а не да мене буди у сред ноћи. Непријатно ми је да звоним на врата комшиници, можда спава, знам да има дете… И још схватам једну ствар, код комшинице долазе разни гости, често касно, а ја не желим да јој будем секретарица. Зато одлучно говорим момку: „Нажалост, не могу да вам отворим“ и одлазим да спавам. У метроу мушкарац око педесет година прекопута мене безобразно ме загледа. Одвратно се осећам, осећа се сексуална конотација. Немам куда, око мене је много људи, али да стојим испред њега сигурно нећу. Пробијајући се кроз гужву, одлазим, на мом лицу је гнев. Трпим тај гнев док не дочекам своју станицу и брзо ходам до пешачког прелаза да избацим ту негативну енергију кроз физички напор.

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Касно увече завршавам посао у Центру и спремам се да идем кући. Телефонски позив ме је приморао да се вратим у канцеларију: „Да ли је то Центар? Како је добро што сте ту, да ли бих могао да се посаветујем са вама?“. „Слушам вас…“. „Не, сад ћу доћи, ту сам близу вас. Треба да попричамо лично“. „Шта се догодило?“. „Не могу да престанем да пијем, пре три дана сам се вратио на посао након последњег опијања, морам нешто да учиним поводом тога“. „Добро, али не могу да вас примим данас, хајде да се договоримо за неки други дан“. „Не, доћи ћу данас, ту сам близу“. „Извините, не могу данас да вас примим. Позовите унапред кад будете одлучили да дођете“, и прекинула сам разговор. У мом гласу се осећа чврстина, а снагу ми даје моја раздраженост.

Ситуација није хитна, касно је увече, а једино о чему он размишља је да је ту близу, а то што ће мени после бити касно да путујем далеко, њега не занима. Али ја ћу се сама побринути за себе и ако му је заиста потребна помоћ, позваће ме поново или ће позвати неког другог. Да је ситуација хитна, рецимо, да је у невољи, или да има јаку жељу за алкохолом или да жели, не дај Боже, да се убије, остала бих, јер сам ја сама господарица својих граница, а благостање тог човека би ми било важније од враћања кући касно увече. Али у овом случају ја сама морам да бринем о себи. Отишла сам кући.

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Још један пример. У терапеутској групи за подршку субота је дан када радимо са домаћим задацима. Већ неколико састанака уназад нико не доноси написане задатке, преферирајући да раде с актуелним стањима. Ја водим групу, а игнорише се то што сам ја задужена за њен концепт. Када се задаци не доносе, ја сам приморана да радим нешто за шта је предвиђено неко друго време. На крају упозоравам групу да инсистирам да се испоштују моја права као вође групе. Следећег пута поново нико није донео задатке. Прошавши круг осећања, затварам групу, а њени чланови, не постигавши оно што су желели, приморани су да оду кућама. Многи се буне: „Зар смо узалуд устали тако рано у суботу и изгубили време у путу?“. Ја сам, такође, устала рано у суботу, али се чврсто држим свог става: „Група је предвиђена да буде са домаћим задацима, ако нема задатака, нема ни групе“.

То су врло прости примери, али на основу њих се јасно виде осећања која нам дају сигнал да нешто није у реду. Најважније правило овде јесте – не трпети та осећања, не потискивати бол, већ урадити нешто да би се ситуација нормализовала и да би бол престала. Често вам може поћи за руком да се одмах вратите у нормалу, да успоставите ред. У другим случајевима, пак, нећете моћи одмах да надокнадите штету, али ће те се макар заштитити у будућности: ако сте однели злато на посао, син више неће моћи да га да у залог.

Некад осећања ипак остају, не одлазе из душе, иако сте успоставили границе. Онда се запитајте зашто вас то толико дуго боли, да можда не „чачкате рану“ изнова и изнова, вртећи у глави ситуацију, љутећи се и негодујући? Можда вам то помаже да се осећате да сте у праву и да сте јаки (што је увек тако пријатно)? Можда причате о томе својим пријатељима, да би изнова и изнова добијали подршку? Онда ствар није у границама већ у вашем страху, несигурности у себе и нездравим односима. Попричајте о томе са неким у кога имате поверења.

 

https://poznajsebe.wordpress.com/2019/07/28/licne_granice_u_porodici/

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Сувише уске или сувише круте границе су такође нездраве. На пример, мајка своју потпуну контролу над животом сина оправдава његовом зависношћу. У оквиру тих граница је немогуће лепо живети и мајка мора да се дистанцира да би однос „продисао“. Супротан пример нездравих односа: син не дозвољава никоме да приђе вратима његове собе, или када мајка на све одговара „не“, само да не би улазила у полемику с њим. Овде има много страха са обе стране и потребно им је зближавање да би открили да можда она „противничка“страна није тако непријатељски настројена.

Тема личних граница је веома деликатна. Она много личи на границе држава. Као што је познато, дипломате су веома паметни и образовани људи, па тако и ми треба да се угледамо на њихов ум, тактичност и таленат да се суседне „државе“, рецимо наш рођени син или комшиница, не би ушуњали на нашу „територију“ и да не бисмо ушли са њима у отворени „оружани“ сукоб. Хајде да повучемо неке паралеле у тој метафори.

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Јасност. Границе држава су јасно означане, то сви знају. Да ли сви знају какав је ваш став када:

–    син долази у три сата ноћу, а ви сутра морате на посао?

–    вама копају по ташни да би нашли кључеве?

–    ви одлазите на групе?

–    друшво вашег сина испразни цео садржај вашег фрижидера?

Можда се надате да ће се они сами схватити? Али зар се тако поступа са државним границама? Не, држава се сама брине о томе да сви добро знају где су њене границе!

Неутрална зона. Ако други прелазе ваше границе и то вас веома боли, ви плачете и свађате се. Зашто их онда нисте упозорилио приближавању вашим границама? Удаљивши се од прљавог субјекта у метроу, ви својим поступком јавно дајете до знања да не смеју да вас додирују. Значи, требате унапред да обавестите о могућем нарушавању граница ако:

–    се син задржао до 12 у ноћ

–    су вам узели ташну пред вашим очима

–    негодују због тога што имате намеру да одлазите на групе

–     је новац предвиђен за намирнице био потрошен на нешто друго (чак и на нешто веома важно)

Јасна заштитна реакција. Знате ли шта ради држава са преступником? Ако она не научи да штити своје границе (сетите се „свештеног дуга пред отаџбином“ и др.), та држава ће бити уништена! За заштиту граница постоји војска, оружје. А да ли ви можете да:

–   строго кажете „не“ и да се не осећате кривом због тога?

–    се предомислите?

–  се не правдате и не објашњавате своје понашање?

–   кажете: „не знам“, „то ме не занима“, „не слажем се“, „не разумем“?

– будете нелогични, не објашњавајући своје интуитивне мотиве?

–     изражавате свој гнев безопасно по друге и себе?

„Визни режим“. Као што држава отвара своје границе за држављане других земаља, свесно практикујући отвореност да би се они осећали безбедно (непознато и тајанствено плаши), тако и ми можемо да дозволимо људима (што је можда у нашем интересу), да понекад прелазе оквире наших граница. На пример, позивамо госте кући, бивамо отворени, дозвољавамо другима више него иначе, склањамо за сином постељину и дајемо му последњу чоколадицу. Али то никако не значи да сад уопште нема граница! Ми то радимо онда и само онда када сматрамо да је то потребно. Као што виза има јасне границе места и времена након чега престаје да важи (ако то прекршиш, више нећеш добити визу), тако и наше „повлађивање“, компромиси и излажење у сусрет морају да имају јасан оквир и онај коме дозвољавате да пређе границе, мора да има јасну представу о њима! А да ли умете:

–    да дате гостима до знања да треба да иду кући, и да то постигнете тако да се они не увреде?

–  да не склањате до краја живота синовљеву постељину ако сте је једном склонили, него да га само подстакнете тим вашим чином да сређује своју собу?

–   да, ако сте се поверили човеку, не дозволите да он искористи ту вашу отвореност против вас?

–    да га не осуђујете ако сазнате да се све то ипак догодило већ да размислите: да ли сте правом човеку поверили оно што вам је драго?

–   да једноставно не дозволите гостима да остану заувек у вашој кући?

Границе нису вечне. Као што држава може да мења своје границе из ових или оних разлога, тако и ми можемо да „померамо“ наше границе ако сматрамо да је то исправно. На пример, да дозволимо сину да долази када год жели зато што је он одрастао и не можемо више да сносимо одговорност за његову безбедност ноћу.

–  Како су се мењале ваше границе у последње време?

–    Ко их је мењао, ви или неко други уместо вас?

–    Да ли вам се то свиђа?

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Границе подразумевају одговорност. Како ће те се понети према суседима који никога не пуштају у свој стан (то је њихова територија), али баш отуда долази најезда стеница и бубашваба према вама? Тако је, позваћете санитарну службу, без обзира на то што ће они да се буне. Како сте се понели према захтеву сина да никад не улазите у његову собу ако сте га једном нашли у закључаној соби на поду, како једва дише, без свести, након што се предозирао? Тачно је, он губи право на ту границу док не почне да оздравља. У реду је куцати на врата, али ако нема одговора… имате право да уђете. Ствар је у томе да смо ми одговорни за ред и благостање унутар наших граница. Ако, на пример, мајка сматра да вереник њене ћерке није добра прилика, то јој ипак не даје за право да чита њене дневнике. Наше границе дефинише још и то да ли можемо да живимо довољно добро у оквиру њих. Као и државе у капитализму или социјализаму, ми пристајемо да толеришемо једни друге. Али, ако постоји опасност за суседе, очекујте рат, промене и насилне промене граница.

–  Да ли се разликују права вашег ближњег од ваших сопствених? Зашто?

–     Да ли сте ви променили границе вашег ближњег без његовог одобрења због његовог алкохолизма или наркоманије? Да ли сматрате да су те промене адекватне?

–    Шта одређује ваше границе данас?

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Да, и други људи имају своје границе и иста права као и ми. И исте дужности! Узгред, право на границе, као што се сећате, добили смо самим тим што смо се родили и живимо, а не по заслугама. То је једноствано наше „место под сунцем“. И други људи имају иста права:

–    Шта дефинише границе ваше деце? Да ли су те границе безбедне? Да ли оне дозвољавају деци да расту и да се развијају?

–  Сетите се случајева револта ваших ближњих, када вам кажу : „Ти немаш права!“. Можда ви тада прелазите њихове границе? А да ли ви другима дозвољавате да са вама поступају на такав начин? Да ли ви, на пример: читате писма која нису упућена вама; јављате се на телефон и када вас замоле да позовете сина који седи у суседној соби, говорите: „Он није код куће“; проверавате ко су му пријатељи; терате га да једе супу; одређујете шта он треба да ради итд.

–    Да ли живите свој живот? Или живите на туђој територији? Зашто?

Како пронаћи своје истинске границе? Кроз искуство учења на својим грешкама, али и на основу искуства других људи. То је као плес: размак између двоје људи је пола корака, они се усклађено крећу, али не газе, не псују и не одгурују једни друге. Можете да научите да чувате границе исто као што можете да научите да плешете.

Дакле, да ли сте присталица чврстих и флексибилних граница? Ако нисте, не брините се, „појешће“ вас. Тако вам и треба. Ако заслужујете да живите и то да живите срећно, имате тело, разум, осећања, жеље, прошлост, искуство, дух… нађите за то одговарајуће, достојно место. Имате право на благостање, на осећај личне вредности, самопоштовање, дом, безбедност, здравље, на крају крајева и новац… Ви сте личност. И тада, између осталог, ТЕК тада вас је могуће волети… Зато учините нешто по том питању.

–   Ваша злоба, страх и увређеност су показатељи да су можда ваше границе нарушене. Проверите да ли је то тако.

–   Када схватите да је неко пришао близу ваших граница, означите их: „Стоп! То не смете радити“. Учините то чврсто, јасно и оштро.

–    Можда ће то бити неочекивано за друге. Па шта, ми можемо да мењамо своје понашање!

–  Можда ће се они наљутити или увредити, али то је њихова ствар: тешко је чувати границе и бринути о туђим осећањима. Само проверите да ли има нешто сувишно у вашим поступцима и речима?

–  Ваше границе ће се тестирати на издржљивост, будите опрезни!

–   Будите доследни, не мењајте границе сваки час, људима је потребна јасност.

–  Изненадићете се, али некима ће се чак и допасти ваше границе!

– Поставите само оне границе које можете да сачувате.

–  Будите спремни да ће и вама бити постављене одговарајуће границе! И то је праведно…

–   Дозволите себи „визни режим“: одређено померање граница у складу са вашим жељама.

–   Промените своје границе када застаре.

 

https://poznajsebe.wordpress.com/2019/07/29/licne_granice_u_porodici-1/

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
пре 16 часа, JESSY рече

. Ја могу да у своје односе са другим људима упутим своје пријатеље, духовника, мужа, али само делимично, у оној мери у којој ја желим, ни мање ни више

хммм....да ли се ово уклапа са нашим хришћанским-православним схватањем? конкретно у  примеру  свете тајне брака и духовног руковођења?за пријатеље у зависности која је категорија пријатељства  и подразумевају се неке границе. може ли неко да појасни ову моју недоумицу?

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

@Bokisha ovako...

primetio si da je tekst fokusiran pre svega na odnose u porodici...što se tiče izvora, u pitanju je pravoslavna psihologija tako da tu nema odstupanja od hrišć.-pravosl. mišljenja...u svakom slučaju poenta teksta je da svako od nas ima neki svoj minimum intime koji ne deli ni sa kim...niko nam nigde nije rekao da sve svoje misli treba da podelimo...možda si mislio na svetu tajnu ispovesti...ne brini, Gospod sve zna, i ono što nisi rekao...zna sve tvoje misli...

пре 17 часа, JESSY рече

свако има нешто своје што не припада оном другом. На пример, чак и најблискији човек не сме да прочита писмо упућено мени или да прислушкује мој телефонски разговор, јер су моји односи са другим људима моја ствар. У њима има много дубоко личног, тј. интимног што се тиче само мене и њих. Интимно не значи неприлично. Људи „закључавају“ неке ствари у свом животу, не само из разлога што се боје осуђивања људи, већ пре свега зато што су те сфере живота веома нежне, танане, рањиве и притом могу бити несхватљиве другима. Однос са Богом је интимна сфера и однос двоје људи је интиман, био он романтичан или другарски.

 

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

u svakom slučaju, svako od nas ima slobodu izbora koliko će i kome reći...svako ima svoje granice, svako oseća i misli drugačije...a mi treba da  poštujemo to i prihvatimo različitost drugih...

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

@Bokisha  evo još jednog teksta sa istog sajta, možda tu nađeš odgovore na neka svoja pitannja....

 

Колико нам jе дозвољено бити отвореним?

Отвореност….откровење….откривеност….откриј….
Код свих тих речи је исти корен.
А људи их разумеју другачије.
Једни у том виде наивност и простоту…
Други чак лукавство и корист.
Да ли jе лако бити отворен?
Шта отвореност даје ономе ко је поседује?
Сигурно је да отвореност уништава страхове. Зато што, чим се човек открио – више нема шта да изгуби, „осим својих окова“.
Значи – човек стичу неку слободу.
Но поред тога пролази и испит.
Зато што, за све у овом свету треба платити.
А за отвореност тродупло.

Што је боља душа то је компликованија судбина

Као минимум, човек ће за своју отвореност добити одобрење, или ће га осудити. Као максимум – завист, са свима последицама које из ње проистичу.
И потребно је бити унутарње веома слободан, да би себи то дозволили.
И још је потребно имати веома снажну веру (поверење) у људе и видети у њима другове, чак имати разумевања када зло говре.
То јест – возљуби ближњега као самога себе – безусловном љубављу.
И притом се не разочаравати.
Зато што је разочарење сродно неповерењу и затворености. А значи – ограничности и страху, да ће ме опет осудити.
Боље је да ја ипак прећутим… и сам се „кувам у свом соку“.
Отвореност даје нови опит због другог мишљења и, као неког погледа са стране.
То је као „скок у непознато“.
1 – скочио.
2 – испливао.
3 – и одахнуо с олакшањем.
 

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Отвореност – уопште није наивност. Зато што у наивности нема филтрирајуће функције… свему верујеш, као дете, све схваташ буквално.
А отвореност – је добро промишљена одлука и спремност прихватити различита мишљења. То је као неки провокациони начин да провериш своје мишљење по поводу неке за вас узнемиравајуће и значајне ситуације. И што је стуација значајнија – то она више интересовања изазива код окружења.
Остаје само да сачекамо… да би искористили различита мишљења као лакмусов папир.
При отворености, на човека који се отктио пред публиком, енергија дува споља,
Дува и позитивна и негативна. То је – или одобрење – или осуђивање и негодовање.

С годинама почињеш да схваташ, да сувишна отворност ничему добром не води.

Но то уопште није опасно.

Штавише – нас не могу увредити, ако се ми сами не вређамо.

Зато се после самораскривања не требамо заносити, нити се увлачити у расправу, него тихо и љубазно посматрати.

Пошто су и негативне и позитивне похвале заразне – потребно је приложити усиља, да се не би увукли у „игре одраслих“ и да не би заборавили на веру (поверење) у свет и себе[1]. Просто знајте да погрешити може свако.

Чак и негативна енергија оних који вас осуђују није управљена на вас. Ваша отворена историја се дотакла њихове Сенке (по Јунгу), њихове трауме и ви им само напомињете њихову животну историју.

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Чланови који сада читају   0 чланова

  Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу

 • Сличан садржај

  • Од Поуке.орг - инфо,
   Поводом упокојења истакнутог уметника Ђорђа Балашевића, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије упутио је породици Балашевић изјаву саучешћа следеће садржине:

    
   Молим се за спас душе оног Ђорђа који је, у тешким годинама, уносио смисао и ведрину у свакодневицу многих генерација. Љубав о којој је неуморно певао је била сам садржај његовог живота, посвећеног супрузи Оливери и њиховој деци.
   И због те љубави, и због ове ведрине и смисла који се нежно крио свуда по његовим стиховима, али и због личних сусрета у којима сам упознао и јавности невидљиве димензије његове личности, ја изражавам искрено саучешће породици Ђорђа Балашевића. Молитвама узвраћам на ту неограничену количину љубави за све лепо, благо и питомо, попут бачке равнице нашег Ђолета.
    
   Извор: Инфо-служба СПЦ
  • Од Поуке.орг - инфо,
   Српски члан Председништва Босне и Херцеговине г. Милорад Додик је у свом обраћању после опела блаженопочившем Патријарху Иринеју истакао да нас је "сабрао његов одлазак, а једанаест година су нас сабирали његови доласци". Подсетио је на речи Патријарха Иринеја, који је у Бања Луци стално говорио да је за Републику Српску и Србију најважније - јединство.

    
   Звучни запис обраћања
    
   "Патријарх Иринеј је имао љубав за све нас, радо нам је долазио", рекао је г. Додик истакавши да је у Републику Српску увек долазио "на своје и код својих" јер "Српска је била његова кућа једнако као и Србија".
   "Он је брисао све границе међу нама, а то је управо снага наше Цркве вековима", рекао је српски члан Председништва БиХ.
   "Патријарх Иринеј је био човек благих речи и чврстих дела", рекао је г. Додик, који је напоменуо да је он "све успевао без велике буке", али да се "иза благе нарави крио човек, који никада није одступио или одустао".
   Подсетивши колико је Патријарх Иринеј био цењен у целом Правосалвљу, г. Додик је истакао "његов мир у свему чиме се бавио", а да се "није хвалио ни са чим, па ни са завршетком Храма Светог Саве на Врачару".
   На крају, г. Додик је оценио да одлазак Патријарха Иринеја "долази у тешком тренутку, после Епископа Милутина и Митрополита Амфилохија" и исказао своја лична осећања због, увек прераног, губитка пријатеља.
    
   Извор: Радио Слово љубве
  • Од Драгана Милошевић,
   Продаја личних ствари, докумената и предмета из концентрационог логора Јасеновац, која се појавила на сајту за интернет продају „И –Беју“ морално је неоправдана и руга се сећањима на најтежа времена кроз која су прошле жртве фашизма у Другом светском рату, каже академик Љубодраг Димић за Танјуг.
   Он сматра да је реч о морбидној причи која од свега прави бизнис, у пољима и областима у којима се бизнис никако не прави.
   „Данас Јасеновац, сутра Дахау и Аушвиц, и то је нешто што треба да нас опомене и освести због свеопштег моралног посрнућа. Неке ствари су дубоко морална категорија", прокоментарисао је Димић праксу куповине-продаје преко интернета.
   „Вечерње новости“ су објавиле да се на „И-беју“ продају делови одеће логораша, фотографије, разноразна документа, значке из јасеновачких логора смрти по цени од десет до чак преко две хиљаде долара.
   Већина продаваца су из Хрватске, Словеније, Америке, Аустрије али има оних и из Србије, наводи лист.
   Председник Етичког одбора Друштва психолога Србије Никола Петровић сматра да би једино продаја музеју можда могла доћи у обзир мада истиче да је поклањање примереније.
   „Уосталом, ако не купује музеј посвећен жртвама Јасеновца, што бих донекле разумео, која је сврха тога и ко би то уопште купио осим неки неонациста или члан односно потомак породице жртава који нешто жели од свог претка“, напомиње Петровић.
   Председник Удружења за заштиту права потрошача „Просперитет“, Радомир Ћириловић, објашњава за Танјуг да је посреди срамна и морбидна продаја и да није прецизно утврђено шта се све сме а шта не сме наћи на интернету и да би на светском нивоу требало регулисати то недефинисано поље.
   „Какви су то људи у моралном погледу који тако нешто могу да купе“, пита се Ћириловић.
   У питању је, каже он, успомена на нечију несрећу и то не може бити сматрано робом на тржишту, попут роба и услуга које се продају онлајн.
   „Онај који продаје такве ствари аморалан је и њега је баш брига за патњу и страдање људи. Он егзистира на туђој муци користећи купца који је патолошки тип психогене природе“, истиче он и закључује да је ово „чист фашизам, и власника сајтова и власника електронских комуникација који су дозволили да се тако нешто продаје“.
   „Свеопште посрнуће“: Личне ствари јасеновачких логораша појавиле се на сајту за интернет продају
   RS.SPUTNIKNEWS.COM Продаја личних ствари, докумената и предмета из концентрационог логора Јасеновац, која се појавила на сајту за интернет продају „И –Беју“ морално је...  
  • Од Поуке.орг - инфо,
   У свом говору у Државној думи Његова Светост патријарх Кирил је посебно истакао да најважнији проблем који треба решити јесте проблем у области породице и демографије. „То је проблем опстанка нашег народа, проблем који је повезан са многодетношћу, проблем од којег реално зависи наша будућност,“ – тако га је дефинисао патријарх.     „Можемо да развијамо технологије, – истакао је поглавар, – можемо да чинимо све оно што нам данас нуди логика цивилизацијског развоја, али ако нас буде мало, ако будемо физички и духовно слаби, нећемо моћи да решимо задатке који се налазе на дневном реду, посебно ако имамо у виду огромну територију и велики број култура и етноса који живе у нашој домовини.“   „Драго нам је што се у Државној думи предлажу нацрти закона који предвиђају ширење могућности коришћења материнског капитала. Сматрамо да је овај правац веома важан у постојећим економским условима кад рођење једног детета, а тим пре другог и наредне деце битно утиче на породични буџет. У том случају ће гаранције од стране државе младимо породицама уливати сигурност у то да ће моћи достојно да одгаје и васпитају своју децу,“ – истакао је Његова Светост.   „С великом забринутошћу, – истакао је, – видимо како се појачава притисак на традиционалну институцију породице у Русији. Сама идеја породичног живота се често дискредитује у јавном простору, на страницама модних часописа, на друштвеним мрежама које наглашавају то да породични живот наводно снижава ниво комфора и потрошње. Предлаже нам се да породицу као колевку живота заменимо новим репродуктивним технологијама. Убеђен сам у то да је дошло време да реагујемо на овај изазов. Породици је потребна комплексна заштита, укључујући и јавни простор.“   Његова Светост је такође истакао посебну улогу културе, филма и позоришта у овом питању:     „Свако од нас зна да се тема љубави данас на различите начине приказује у савременој уметности; често уметничка дела ни на који начин не помажу у формирању породичних вредности. Проповед морала, проповед чедности и породичних вредности наилази на агресивну тежњу задовољења људских инстинката. Шта нам се нуди као идеал? Пре свега богатство, материјално благостање, повећање могућности потрошње све већег и већег броја роба и услуга. Неки кажу да без тога нема развоја економије, а ја се питам: каква је то економија која не може да се развија без задовољења људских инстинката?    Можда су нам осим таквих стимуланса потребни и други, између осталог, они који се односе на поглед на свет, духовни и културни, који би помогли људима да схвате да човек не живи само о хлебу, већ да људски живот може да се назове Животом с великим „ж“ тек онда кад поред хоризонталне димензије, која је усмерена на задовољење материјалних потреба постоји моћна вертикална димензија која се испуњава идејама, узвишеним осећањима и формира оно најлепше за шта је човек способан.“     Извор: Православие.ру
  • Од Поуке.орг - инфо,
   У 1265. броју "Православља" новина Српске Патријаршије од 1. децембра 2019. лета Господњег, објављен је интервју са Даницом Црногорчевић, вокалном солисткињом и интерпретаторком духовне и етно музике. О значају умножавања таланата дарованих нам од Господа, као и о љубави према црквеном појању, духовној и етно музици, али и о односу између хришћанског живота и музике, са Даницом је разговарао катихета Бранислав Илић.      *Помаже Бог! Драга Данице, када се појавила Ваша љубав према црквеном појању?   Бог Вам помогао, Браниславе! Љубав према црквеном појању се пробудила у мом срцу онда када сам као дијете ишла на вјеронауку у цркви светог Николе у Улцињу, код нашег оца Радојице Божовића. Тада нас је учитељица Милица Ћетковић учила духовне пјесмице које су биле само клица, не само за пјевање те врсте музике, већ и за оно што се у најчистијој башти, дјечијем срцу,  посије и касније, пробијајући се кроз разне корове што нам овај свијет нуди, како смо расли ми, тако су се те клице пробијале и израсле у прелијепе цвјетове и плодове. Оно што смо тада научили то је заправо усмјерило мој пут, а сигурна сам и пут остале дјеце која су такође похађала часове вјеронауке тада.    *Ви сте мудро препознали дар којим Вас је Господ наградио, у том духу, реците нам како су изгледали почеци Вашег бављења, како црквеним појањем, тако и духовном и етно музиком? Колико је важно да умножавамо дарове?   Поред школовања и свих осталих обавеза у току школовања, пјевање је ишло за мном, некако непримјетно и ненамјетљиво, као да је чекало прави моменат да се покаже у правом свијетлу. Док сам живјела у Београду, ишла сам у музичку школу, бавила се разним спортовима, глумом, а пјевање је све вријеме стрпљиво боравило у тишини мога срца. Још у оснонвној школи моја професорица Дубравка упознала ме је са етно музиком, касније сам из љубави према истој, почела сама да истражујем и тако дошла до тога да пјевам на много језика баш ту врсту музике. Господ нам је свима дао дарове за нешто, свакоме различит цвијет, различитог мириса, али исте љепоте, да заједнички чинимо миомирисну башту. Ако их будемо правилно његовали, без такмичарског духа и без гледања у туђе цвјетове са једном дозом љубоморе, онда ће наш цвијет израсти у здрав плод те ћемо онда моћи да га умножимо и подијелимо. У супротном, нећемо имати шта да умножимо и шта да пружимо нашој браћи и сестрама.   *Када сте почели професионално да се бавите етно музиком?   Оног момента када су наступи почели да буду све чешћи, тог момента сам схватила да треба много озбиљније и посвећеније да се предам том позиву. Наравно још увијек су све ово почеци, потребно је још много улагања и средстава да би остварили неке идеје, како би што боље кроз музику сачували нашу вјеру, традицију, културу и хришћански етос.    *Прошле године је изашао Ваш први албум који је плод дугогодишњег рада, али и љубави према етно и духовној музици. У припреми за издавање овог албума помогао Вам је Ваш супруг ђакон Иван, млади теолог. ЦД носи назив: „Господе дођи“, а изашао је благословом Архиепископа цетињског и Митрополита  црногорско-приморског Амфилохија, у издању манастира Острог. Замолио бих Вас да са нашим читаоцима поделите важније детаље везане за Ваш први албум?   Тако је. Благословом нашег Архиепископа цетињског и Митрополита црногорско-приморског Амфилохија, тај албум је почео да се снима, једним дијелом је помогла и наша Митрополија. Сниман је у студију у Београду. Пјесме су такође одабране спонтано. Ђакон Иван  је имао велику улогу у свему томе, почевши од кориговања постојећих текстова да би се тачније и љепше уклопиле у ритам, идеје око аранжмана, назива албума, фотографисања за омот, итд. Мој супруг, ђакон Иван је написао прву пјесму која је посвећена васкрсењу Ловћенске капеле која носи назив „Долетио Бијели Голуб“.    Искрено, нисам могла ни да замислим да ћу некада имати свој ЦД, али уз велику моралну подршку своје мајке, која ме је охрабривала за тај подухват, напокон сам започела снимање. Одлучила сам се да то за почетак буду пјесме које ће бити духовног карактера али са једном музичким подлогом коју прожимају етно елементи. Спојивши то у једно, данас су настале пјесме које се, како видим на концертима врло радо слушају и пјевају, већ смо издали четири тиража.   *Своју даровитост и теолошко искуство Ваш супруг је пројавио писањем неких од песама које сте Ви снимили?   Као што сам и напоменула он је написао прву пјесму посвећену васкрсењу Ловћенске капеле, преуредио је неколико текстова како би били прилагођени у ритмичком и исправни у теолошком смислу. Пјесма „Долетио бијели голуб“ се доста разликује од осталих пјесама на албуму, одише посебном нотом и емоцијом, он ме је такође подстакао да напишем музику за тај текст.  Сада већ за снимање другог албума је написао већину пјесама, што је заиста огромна подршка као и велико  олакшање, јер данас је најтеже наћи прави и озбиљни текст који није површан, већ се кроз дугорочно слушање осјећа права молитва, а да опет са друге стране, што би се у народу рекло „улази у уши“ и лако се памти исто тако и пјева.    *У Вашем богатом репертоару посебно место заузима песма посвећена Светом Јовану Владимиру, а спот за наведену песму снимљен је у велелепном храму Светог Јована Владимира у родном Вам Бару. Како је настала ова песма?   Рођена сам у Бару, самим тим сам имала и дужност према нашем предивном храму  да ипак снимим први спот у истом. С обзиром на то да сам тада била у седмом мјесецу трудноће, нисмо могли да се пуно посветимо снимању и обиђемо још неколико дестинација које су такође везане за нашег светог краља Јована Владимира. Одабрали смо да снимамо спот у храму светог Јована Владимира у Бару из разлога што је то новосаграђен храм и хтјели смо да што боље представимо љепоте Саборног храма.  Пјесму је написао и компоновао Здравко Остојић из Македоније који је написао и још три пјесме које се налазе на Цд-у.    *Које бисте још песме посебно истакли?   Све пјесме су ми подједнако миле, свака има свој смисао, неке пјесме су посвећене Светом Василију Острошком, Светом Нектарију Егинском, Светом Јовану Владимиру, Архангелу Гаврилу и наравно, Пресветој Богородици. Посебан благослов на овом албуму добила је пјесма владике Николаја Велимировића, кажем посебан јер када сам питала нашег митрополита да ми благослови снимање албума, он је рекао уз благи осмијех, „Дајем благослов али да обавезно снимиш пјесму „Говори Господе“ и пјесму о Светом Јовану Владимиру“.   *Из досадашњег искуства како бисте описали однос хришћанског етоса и професионалног бављења музиком?   Професионализам у том случају једино могу да прихватим у смислу још бољег и дубљег спознања наше православне вјере и љубави коју треба да уздигнемо на већи ниво. Јер као што Свечовек код владике Николаја сматраше ријечи и мисли не као неко занимање, већ као животворну музику сваког занимања, исто тако и ми треба да све што радимо, да то чинимо управо да би били дио те вјечне небеске симфоније у славу Господа нашег.      *Господ је Вас и Вашег супруга благословио и са двоје деце. Материнство је велики благослов Божји.   Јесте, у кратком периоду добили смо двоје дјеце, ћерку Касијану и сина Јована. Дјеца су највећи благослов и највећи поклон који смо могли да добијемо, а сада треба и да то на неки начин вратимо тиме што ћемо их усмјерити на прави пут, и бити мајка и отац свој дјеци свијета. Сада схватам ону реченицу „Један син јој је дат, да би јој се отвориле очи за многе синове, који плачу под суседним крововима, један син јој је дат, не да га има но да се научи бити мајка. Буди мајка и свештеник сваком живом створу, јер мајка је само пећ за кување кромпира ако није свештеник, а свештеник који није мајка, личи на кувара који држи празне лонце за ватром и обећава гладнима ручак.“    *Какви су Ваши предстојећи планови? Можемо ли да очекујемо нови албум?   Управо радимо на другом албуму, за сада је снимљено пет пјесама, у студију Александра Ковачевића у Београду. Када ће тачно бити готов то не знамо, али радимо на томе, па када Бог да. У плану су да се у скорије вријеме сниме спотови за двије нове пјесме које ће се наћи на другом ЦД-у.   *Шта бисте поручили младим људима и свим читаоцима „Православљаˮ - новина Српске Патријаршије?   Поручила бих да чувају своју младост, да своје таланте и енергију усмјере на праве исконске  вриједности, да се што више труде на своме духовном, интелектуалном и моралном изграђивању, јер ће на тај начин највише допринијети прије свега себи, породици, Цркви и друштву.    * Драга Данице, хвала Вам на овом надахнутом разговору и заједничком промишљању. Желим Вам пуно успеха у даљем раду, уз молитвену жељу да Господ Вас и Вашу благочестиву породицу награди сваким добром духовним и телесним!   Богу хвала, и хвала Вама Браниславе, као и свим благочестивим хришћанима и читаоцима  „Православља“. Свако добро од Господа!     Разговарао: Катихета Бранислав Илић     * Објављено у "Православљу" - новинама Српске Патријаршије (бр. 1265, 1. децембар 2019)     Извор: Митрополија црногорско-приморска 
×
×
 • Креирај ново...