IMANjE u selu Vukosavci, kod Aranđelovca, 16 hektara pod travom i žitaricama, šumom i voćem sama obrađuje Marija Ivanović (34). Ova devojka, lepa i uvek nasmejana, ne samo da nije, poput svojih vršnjaka, otišla iz sela, već sve, pa i one baš muške poslove - obavlja svojim rukama. Seje, sadi, obrađuje, balira, kosi, poliva, vozi traktor, kamion, kombajn, a motornom testerom barata kao igračkom. Uz sve to, kada završi posao na svom polju, radi na tuđim njivama!

A kada nađe vremena za izlazak i dotera se, u zanosnoj lepotici niko ne prepoznaje devojku sa traktora!

Svako ko upozna Mariju, ostane zbunjen tolikom energijom. Marija ne samo da je vredna, ona je čigra, kojoj baš ništa nije teško. Gazdinstvom u prelepom selu pod Bukuljom rano je počela da upravlja. Imala je samo devet godina kad je otac Dragoljub iznenada preminuo, a ona i majka Natalija ostale same.

- Mama nije imala primanja ni penziju i znala sam da moram da se pokrenem, ako mislim da opstanemo - seća se Marija. - Otac mi je kao maloj mnogo toga u poljoprivredi već pokazao, jer sam bila neobično zainteresovana za muške poslove, mašine, naročito traktore i poljoprivrednu mehanizaciju. Bilo je u početku, kada smo ostale same, mnogo teško. Plakala sam, jer nisam mogla da dohvatim kočnicu i kvačilo, pa sam morala da vozim stojeći. Sećam se muka jer nisam umela da naštelujem plugove... S vremenom sam učila i preuzimala sve poslove. Sad orem, tanjiram, sejem, radim s utovarnim presama, baliram...

Sve u vezi sa poljoprivredom Marija obavlja sama. Zna da popravi kvarove na traktoru, pa joj se nikada nije desilo da ostane u njivi. Natalija je usmerena na stoku. Imaju sedamdesetak ovaca, krave Anu, Maru, Maricu i tek pristiglo tele, kao i svinje i živinu. Uz sve to, trenutno imaju i osam pasa, jer se Marija sažali na svaku lutalicu. Dva štenca pulina krotiće ovce, a ostali su za ljubav i razonodu. Osim muških poslova, koje obavlja sa lakoćom, ova neobična devojka sa majkom izrađuje kravlje i ovčje sireve, kao i raznovrsna slatka, domaće sokove i džemove.

13marija-%281%29.jpg

Da bi stigla sve da završi, Marija za san ima tek nekoliko sati! Budi se pre petlova, a leže u ponoć. Zato su je u Vukosavcima prozvali "vampir". Mnogo je onih, i žena i muškaraca, koji je s pravom zovu žena zmaj.

- Kada ustanem, prvo popijem šolju našeg domaćeg mleka, pa tek onda kafu i počinjem da se spremam za posao - priča ova devojka. - Odnedavno sam preuzela brigu o zasadu organskih malina i kupina koje pripada Konjičkom klubu iz Aranđelovca, pa ujutru prvo organizujem posao oko malinjaka. Polivanje, berbu, pakovanje, a onda krećem na sezonske poslove, ili setvu, ili košenje, baliranje...

13marija-%287%29.jpg

Svaki luft, i najmanji, ne koristi za odmor, već za rad na tuđim gazdinstvima. Uz sav posao i trud, život na selu nije lak i uvek je dobrodošla "tezga" sa strane. Kako kaže, da ima svoj kombajn, gde bi joj kraj bio!

- Sa boljom mehanizacijom, pa ja bih odradila pola Vojvodine sama - kroz smeh priča Marija. - Nažalost, sve je to preskupo i ne mogu da uštedim dovoljno da uložim u mehanizaciju. Kad neko u selu kupi novu mašinu, ja prva dotrčim da je isprobam. Imala sam ponude da odem u inostranstvo i odbila sam ih. Zasada opstajem ovde, ali me zaboli kad pomislim da bih za ovoliki posao koji obavljam ovde negde mogla da ostvarim sve svoje zamisli i ciljeve.

13marija-%284%29.jpg

Vukosavci imaju oko 120 kuća, ali Marija je među najmlađim stanovnicima. Prva kuća je na kilometar od njene.

- Svi su otišli u grad i selo uveliko zamire - priča sa setom ova devojka. - Da bih obzbedila prohodnu stazu do Aranđelovca, morala sam da prokrčim žbunje i naspem put sama, jer ovde i nema ko da ti pomogne.

13marija-%282%29.jpg

Kad isprati našu ekipu, "skokne" do grada do opere kola i registruje ih, vraća se u selo, ide u žetvu, pa da podigne seno, koje je već izbalirala, jer je najavljena kiša. Uradiće još 100 poslova do ponoći. Da može, da stiže, Marija bi obnovila i stari voćnjak šljiva, koji je još njen otac sadio, i nastavila da pravi domaću rakiju. A najviše od svega bi volela da se u svom selu bavi turizmom.

- Vukosavci, moja kuća, moje imanje, najlepše mi je mesto na svetu - priča Marija sa osmehom, šireći ruke kao da želi da zagrli celo selo i Šumadiju. - Takve lepote, prirode, nema nigde na svetu. Jezero je na samo nekoliko stotina metara odavde. Često razmišljam kako je šteta što i drugi ne mogu da uživaju u svemu ovome. San mi je da jednog dana skupim dovoljno novca i pokrenem seoski turizam, da gostima spremam domaću hranu. Tada bih mogla malo da usporim...

13marija-%285%29.jpg

ORGANSKE MALINE

KONjIČKI klub Aranđelovac, za koji održavam 65 ari pod kupinama i malinama, omogućio je da svako ko želi da dođe u Vukosavce, ponese svoju gajbicu i nabere voće po najpovoljnijim mogućim cenama - kaže Marija. - Kilogram malina koštaće ih 200, a kupina 150 dinara! Zainteresovani mogu da se jave na telefon 060 6711057.

13marija-%286%29.jpg

RAME UZ RAME

TURIZAM, kao najveći Marijin san, možda bi bio i šansa za još jednu veliku želju - da njen život dobije novu dimenziju i da formira svoju porodicu.

- Uz ovaj tempo, teško je ostvariti se kao supruga i majka - iskrena je ova devojka. - Teško je mene pratiti i ići sa mnom rame uz rame. A takvog bih partnera iskreno najviše volela pored sebe.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/reportaze/aktuelno.293.html:808667-DOK-DRUGI-NAPUSTAJU-SELA-Marija-od-detinjstva-sama-obradjuje-16-hektara