Jump to content

Придружите се нашој ВИБЕР ГРУПИ на ЛИНКУ

Ромејац

МИЛО МИРАШУ ОТВАРА ВРАТА: Најавио „обнову“ тзв. ЦПЦ и уклањање цркве на Румији и крстионце на Михољској превлаци

Оцени ову тему

Recommended Posts

Црногорски председник Мило Ђукановић саопштио је да је најбољи пут за превазилажење подела међу православним верницима је формирање Православне цркве Црне Горе, која ће отворити врата свим верницима

milo-arhiva_620x0.jpg

ПОДГОРИЦА - Црногорски председник Мило Ђукановић саопштио је да је најбољи пут за превазилажење подела међу православним верницима је формирање Православне цркве Црне Горе, која ће отворити врата свим верницима. Он је у емисији „Жива истина“ на Јавном сервису казао да је писмо Васељенског патријарха Вартоломеја добио седмицу након што га је објавила Митрополија црногорско-приморска и да га садржај писма упућује на то да је писано у Црној Гори!?
- Желим да помогнем да изађемо из овог стања дубоког раскола унутар православног бића Црне Горе и из тог пројекта ни најмање не искључујем Митрополију црногорско-приморску и њихово свештенство и врата су им широм отворена да буду део овог решења, а не да традиционално остану део проблема, казао је Ђукановић. – Неупитно је да је постојала аутокефална Црногорска православна црква, коју је основао тадашњи господар Црне Горе Иван Црнојевић, а и бројни историјски документи сведоче о аутокефалности ЦПЦ. Аутокефална православна црква у Црној Гори има своју историју и традицију и заиста је неупитно право актуелне Црне Горе да, бавећи се идентитетским питањима и темељећи своју духовност, крене у операцију обнове Црногорске православне цркве.
Ђукановић је рекао да постоје противљења обнови „ЦПЦ“, подсећајући да су постојали и велики отпори обнове црногорске државности.

- Нисмо ни државу обновили за годину дана. Нећемо ни аутокефалну ЦПЦ. Потребно је направити добру стратегију и ја немам дилему какав ће бити исход ове борбе. Дакле, Црна Гора ће без сумње имати аутокефалну цркву.
Он је оптужио Српску православну цркву као фактора подељености православног становништва у Црној Гори.
- СПЦ се не бави пастирским послом у Црној Гри, већ покушава да од верника створи поклонике националних интереса државе Србије и то врло често ради на непримерен начин, бруталним рушењем правног система државе Црне Горе и мешањем у оно што су стратешка определења државне политике Црне Горе. Епилог не видим у формирању националне цркве у којој ће сада Црногорци протеривати Србе.

Ђукановић је навео на „бројне манипулације око црквеног питања“, наводећи да „нема говора о атаку на Српску православну цркву и српске интересе“. Додао је да је држава у случајевима цркве на Румији и крстионице на Михољској превлаци показала висок степен толеранције, али и да убудуће неће бити тако!
- Правн систем ће се морати поштовати. Свако мора разумети да ће бити лојалан грађанин држави у којој живи и ради, или ће бити преступник. Преступници могу бити и у оделима и у мантијама и завршиће у затворским униформама, јер то је судбина преступника, поручио је Мило Ђукановић.

СУЖЕН ПРОСТОР

Ђукановић је одбацио приче да влас потенцирањем обнове аутокефалне „ЦПЦ“ провоцира поделе како би дуже владала.

- Није реч о томе, већ да они који су противници црногорске државе и црногорског националног културног и верског идентитета препознају да се, отварањем тих питања, сужава простор за њихове манипулације које трају кроз читаву историју и зато покушавају да подизањем галаме усмере оштрицу критике јавности према онима, а којима и сам припадам, који повлаче одговорне еманципаторске потезе који ће помоћи савременој Црној Гори да утврди свест о властитом идентитету и да на тај начин у пуној мери искористи капацитете обновљене независности у интересу квалитета живота људи који живе на овом простору, закључио је црногорски председник.

http://www.novosti.rs/вести/планета.480.html:805968-МИЛО-МРАШУ-ОТВАРА-ВРАТА-Најавио-обнову-тзв-ЦПЦ-и-уклањање-цркве-на-Румији-и-крстионце-на-Михољској-превлаци

Share this post


Link to post
Share on other sites
пре 3 часа, Justin Waters рече

Budaleštine...nikakav Miraš nije tu igri. 

Jeсте, али није његова идеја, он је у целој причи менаџер. Високопреосвештени Митрополит Амфилохије нема везе са овим. Међутим, као што је осујетио вражије планове мочуге у рукама Сатане, Мираша и Мирашеве секте, а   везане за Јужну Америку (ко је упознат разумеће), и то у корену сасекавши Мираша и његов паклени план везан за црногорску дијапору у Јужној Америци,  не сумњајте, управо Митрополит Амфилохије, најпоштованији у православном свету, решиће искушење и настали црквени проблем у ЦГ! 

Share this post


Link to post
Share on other sites
пре 24 минута, Благовесник рече

Међутим, као што је осујетио вражије планове мочуге у рукама Сатане, Мираша и Мирашеве секте, а   везане за Јужну Америку (ко је упознат разумеће), и то у корену сасекавши Мираша и његов паклени план везан за црногорску дијапору у Јужној Америци,

Au, dal je moguce, za ovo nisam znao, ako je tacno onda mi tek sada malo jasnija cela ta prica oko m.Amfilohija i JA....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Као што видимо, медији ван Миловог домашаја потпуно другачије контекстуализују оно што је Ђукановић изјавио, за разлику од Борбаша, Ђуровића , режимских медија и сл. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

vladika Joanikije o namerama crnogorskih vlasti...

po ovome nema ni govora da postoji saradnja sa njima

http://www.tvhram.rs/vesti/aktuelnosti/1028/vladika-joanikije-razori-hram-gospodnji-njega-bog-razoriti

http://www.tvhram.rs/vesti/aktuelnosti/1017/episkop-joanikije-branicemo-svetinje-kao-sto-nasi-preci-branili-ostrog-cetinjski-manastir

oценио је да власт у Црној Гори, нажалост, ово ради заједно са Хашимом Тачијем и Рамушом Харадинајем, са намером да се и на Косову и Метохији примени исти закон како би се отеле тамошње српске светиње.

„Имамо доказе за то, а шта ће нам већи доказ, него што су гласали да државолика творевина Косово, која није призната од већине света као држава, уђе у УНЕСКО да би тиме стекли легитимитет да се Пећка патријаршија и Високи Дечани препишу на Косово, да се препишу Рамушу Харадинају. Исти закон су припремили и на Косову и Метохији само што се он другачије зове, али је исти параграф. И тамо се предвиђа да Приштина преузме српске светиње да се на њих воде, да одатле изјуре српско монаштво, да их претворе у музеје и погазе нашу историју. Зло се чини, надамо се да зла бити неће, али се зло мисли, зло припрема“, указао је Преосвећени Епископ Јоаникије.

Прослављамо овај празник и јубилеј у тешким временима када Црква доживљава ново гоњење. Морам вам рећи да ту нема нимало шале и кажу да су одустали. Можемо повјеровати нашим властима да су одустали од зле намјере тек када повуку онај Предлог закона. Замолили смо их као људе и надали смо се да ће бити паметни да пoвуку то зло, да не праве зло у свом народу. Онај ко жели да отима храмове не мисли добро свом народу и својој држави, рекао је Владика 

Share this post


Link to post
Share on other sites
пре 11 часа, ana čarnojević рече

po ovome nema ni govora da postoji saradnja sa njima

Не разумеш ти то, јер не знаш да читаш текстове, а и ниси се препустила Ђуровићевој хипнопедији (оно кад ти је саветовао да пустиш видео клип са Ђукановићевим гласом и да призиваш у ум "авине" речи да би ти се разбистрило) :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

stvarno mi treba neka tema gde moze da se postavi informacija i prokomentarise bez opasnosti od sedenja na dve stolice, sta god to znacilo. mene to podseca na forme primitivne plemenske svesti i sukobe oko nekakvog totema...totem je valjda Ava i sad imamo mrzitelje i branitelje. tako da mi to okruzenje ne odgovara.

mozda mozemo ovde da postavljamo informacije iz Crne Gore bez tog diskursa...probacemo pa ako se zatruje onda nista...

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

dobra ideja,.....zona bez radijacije .... :!:   :D 

Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије: Узроци и посљедице лажне аутокефалије у Украјини

http://www.spc.rs/sr/episkop_budimljanskonikshitshki_joanikije_uzroci_posljedice_lazhne_autokefalije_u_ukrajini

Sve objasnjeno, nema dalje.... :ok:

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://www.nspm.rs/crkva-i-politika/hoce-li-mitropolit-amfilohije-prihvatiti-ponudu-mila-djukanovica.html?alphabet=l

ovo je jako cudan tekst. uglavnom sadrzi ideje koje citamo ovih dana uz standardne teze o zelji Mitropolita da postane patrijarh i podsecanja na politicke promasaje :nekad harizmaticnog: jerarha. svi kao da prepisuju jedni od drugih.

 

navodi se da je Djukanovic MItropolitu dao ponudu koju nece smeti da odbije (!?!?) a sve u cilju

Danas Srbija i Crna Gora nisu u državnoj zajednici. Ona tanana veza – Srpska pravoslavna crkva – sve je tanja i tanja i pitanje je kada će se prekinuti. Znamo da ovih dana to čini upravo Đukanović pokrećući ideju o ujedinjenju svih pravoslavnih vernih u Crnoj Gori. Pri tom je podrazumevao jednu nevladinu organizaciju zvana Crnogorska pravoslavna crkva i delove Srpske pravoslavne crkve koji se od početka prošle godine imenuju kao Pravoslavna crkva u Crnoj Gori. Neki kažu da je nešto drugo u pitanju – nalog pravih gospodara, onih koji su zamislili da Crnu Goru, nekadašnju srpsku Spartu, odbiju od Srbije a Srbiju od mora, da Srbiji otmu Kosovo i Metohiju a Vojvodinu proglase nekakvom državom, i sve to završe odvođenjem carske lavre Hilandar. Za te poslove potrebni su samo „izvođači“. 

i Mitropolit ce ucestvovati u svemu tome????

Posebno je zanimljivo sledece:

Možda mitropolit Amfilohije od dva carstva bira izvesnije, neki oblik modus vivendi sa režimom Mila Đukanovića koji nikako ne ide na ruku biću srpskog naroda, najmanje u lokalnoj varijanti opsega avnojevske Crne Gore. U tom kontekstu moglo bi se posmatrati i kažnjavanje jeromonaha dr Nikodima Bogosavljevića zbog izjave da je moderna crnogorska nacija đavolov izum, koja ima bogoslovsku i sociološku suštinu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

https://www.nedeljnik.rs/vijesti-milo-dukanovic-bio-u-privatnoj-poseti-beogradu-i-sastao-se-sa-vucicem/

Vijesti: Milo Đukanović bio u privatnoj poseti Beogradu i sastao se sa Vučićem

Tan2019-7-9_12329298_0-696x519.jpg
 

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović krajem juna se sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, pišu podgoričke Vijesti.

Prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti“, predsednici su imali neformalni sastanak tokom Đukanovićeve privatne posete Beogradu.

Iz kabineta predsednika Srbije Vijestima nisu odgovorili da li je Vučić u prethodna dva meseca imao još neformalnih susreta sa Đukanovićem, niti da li je dogovorena zvanična poseta Đukanovića Srbiji.

Iz Đukanovićevog kabineta nisu potvrdili, ali ni demantovali da je sastanak u Beogradu održan, navodeći da je “sve na tu temu predsednik rekao u razgovoru za Televiziju BN”.

Đukanović je prošle sedmice za Televiziju BN kazao da se sa Vučićem čuje češće nego sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem, navodeći da su to prijateljski razgovori.

Đukanović je tada kazao i da odnosi sa predsednikom Srbije nisu zahladili, ali da nisu kao što su bili ranije.

“Sastanaka, zvaničnih i nezvaničnih, ima, malo više je bilo nezvaničnih i nije bilo tako davno, postoji komunikacija”.

Share this post


Link to post
Share on other sites

“Ne šalje Vučić poruke meni, nego svom prijatelju Milu Đukanoviću”

Mitropolit-Amfilohije-4-small-696x464.jp

 

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije nakon Sabora optužio Mila Đukanovića i crnogorsku vlast da su se nameračili na imovinu MCP jer je samo ona ostala neoteta.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije optužio je juče predsednika Crne Gore Mila Đukanovića i crnogorsku vlast da “nakon što su sve rasparčali i rasprodali hoće da otimaju crkvenu imovinu kako bi je razdelili svojoj mafiji”.

“On (Đukanović) zbog svog egoizma sada hoće da rasparčava i deli crkvenu imovinu, jer je samo to ostalo u Crnoj Gori što nisu oteli i podelili. E neće moći”, kazao je poglavar MCP “Vijestima” nakon Trojčindanskog sabora pred Hramom Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

...

Odgovarajući na pitanja da li najave Aleksandra Vučića da će Srbija preko Venecijanske komisije zamoliti da se ne usvaja Predlog zakona o slobodi veroispovijesti u Crnoj Gori dodatno mogu pogoršati status MCP, kazao je da ga ne zanimaju poruke predsednika Srbije:

“Ne šalje on takve poruke meni, nego svom prijatelju Milu Đukanoviću”.

Upitan da li takve Vučićeve izjave mogu dodatno učvrstiti mišljenje da hramovima u Crnoj Gori gazduje Srbija, kazao je da Đukanović najbolje zna zašto mu prijatelj šalje takve poruke.

“Neka njih dvojica to vide. Oni su prijatelji, to svi znamo”, rekao je Amfilohije.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
Ова тема је за сада закључана и нису омогућени будући одговори.

 • Сличан садржај

  • Од Логос,
   Српска Православна Црква позива вас да свечано и свенародно прославимо велики јубилеј 800 година аутокефалности:       6. октобар 2019. године - света архијерејска Литургија у манастиру Жичи са почетком у 9 часова;   8. октобар 2019. године - свечана академија у Центру Сава са почетком у 20 часова;   9. октобар 2019. године - отварање изложбе Осам векова уметности под окриљем Српске Православне Цркве у Музеју Српске Православне Цркве у Београду са почетком у 18 часова;     Поводом прославе осамстогодишњице аутокефалности наше помесне Цркве Информативна служба Српске Православне Цркве припремила је посебну интернет страницу посвећену великом јубилеју на адреси:   http://www.spc.rs/sr/osam_vekova_autokefalnosti_srpske_pravoslavne_crkve     Повезана вест:   У сусрет јубилеју Српске Православне Цркве (ВИДЕО)     Извор: Инфо-служба СПЦ
  • Од Логос,
   Протонамесник Филип Јаковљевић, архијерејски заменик Епископа ваљевског Милутина, рекао је за радио „Источник“ да се припреме пред освећење тропрестолне заветне цркве Преподобног аве Јустина у недељу 22. маја у манастиру Ћелије приводе крају, те да ће све бити спремно за велики догађај који ће увеличати више од 10 Епископа СПЦ, али и гостију из сестринских помесних цркава.    „Долазак је потврдио и Епископ берлински Марко из РПЦ који је лично познавао Аву Јустина и чији је пријатељ био“, каже отац Филип који позива верујући народ да дочека Архијереје у 8 часова, а освећење са Светом Литургијом почиње у 9 часова у недељу.     Извор: Радио Источник
  • Од Miloš Popadić,
   Помаже Бог! Желео бих да вам поставим питање у вези искључења из наше цркве. Наиме, ако неко од верника почне другачије да верује него што то званична црква учи, рецимо у вези догме о Тројству. Као што знате постоје разна тумачења у погледу природе Бога. Има који кажу да је само Бог Отац Бог а да Син није прави Бог него да је мањи од Оца и тако даље. Е сад мене занима ако таква особа то своје ново разумевање каже свештенику цркве који протокол се примењује? Да ли је црква дужна да таквог искључи из својих редова? Поздрав Милош
  • Од Ђовани Гагић,
   Има много разбацаних тема о професору Милу Ломпару на форуму, овде ће бити све о њему на једној теми.

   12. септембар 2013.
    

Све поруке на форуму, осим званичних саопштења Српске Православне Цркве, су искључиво лична мишљења чланова форума 'Живе Речи Утехе' и уредништво не сноси никакву материјалну и кривичну одговорност услед погрешних информација. Објављивање информација са сајта у некомерцијалне сврхе могуће је само уз навођење URL адресе дискусије. За све друге видове дистрибуције потребно је имати изричиту дозволу администратора Поука.орг и/или аутора порука.  Коментари се на сајту Поуке.орг објављују у реалном времену и Администрација се не може сматрати одговорним за написано.  Забрањен је говор мржње, псовање, вређање и клеветање. Такав садржај ће бити избрисан чим буде примећен, а аутори могу бити пријављени надлежним институцијама. Чланови имају опцију пријављивања недоличних порука, те непримерен садржај могу пријавити Администрацији. Такође, ако имате проблема са регистрацијом или заборављеном шифром за сајтове Поуке.орг и Црква.нет, пошаљите нам поруку у контакт форми да Вам помогнемо у решавању проблема.

×
×
 • Create New...