Jump to content

Оцени ову тему

Recommended Posts

https://sozercanje.wordpress.com/2019/05/20/неблагословена-запета/

by Vedran Gagic

Неблагословена запета?[1]

Неофанарска пропаганда против позиције Српске Православне Цркве о украјинској црквеној кризи се наставља.  И то наставља се, ни часа не часећи, истог дана када је и окончан Свети Архијерејски Сабор (17. маја).

Оно што је жалосно јесу назнаке да је ово добро координисана пропаганда, а још жалосније су назнаке да она није директно управљана споља, него изнутра. Дакле, иако је неофанарска по својим идејама водиљама, она по свему судећи није фанарска у смислу директне координације из тога географског центра. Ако је заиста координирају људи из наше Цркве они на тај начин, свесно или несвесно, служе промовисању неофанарске еклисиологије и раде на штету Цркве. Та пропаганда ствара атмосферу непрестане полемике, подела, раздора и немира, зато што је потпуно страна и неприхватљива здравом Црквеном Телу које, иако веома тихо, ипак јавно подиже свој глас. А оно што звучи готово невероватно јесте да се раздор ствара упркос чињеници да је став наше Цркве по питању неофанарских еклисиолошких идеја, украјинске црквене кризе, и повезаних тема, јасан и недвосмислен, чврст, и еклисиолошки, не само оправдан, него и потпуно исправан и одговоран.

Иако ће сви покушаји да се унесе раздор, у хришћанском оптимизму ово кажем, нестати као прах на ветру, још у овоме веку, добрим делом и од нас зависи колико ће ово накочоперено зло, у своме процесу нестајања, да нанесе штете Цркви. Јер знамо да и „мало квасца све тесто укисели“. А свако од нас ће дати одговор, за све своје поступке и непоступке, непоткупљивом и непогрешивом Судији. Управо свест о томе, покреће и ово моје писање.

На сам дан закључења Сабора у таблоиду Блиц изашао је текст под насловом „БУРАН САБОР СПЦ: Неслагања међу владикама и све што се дешавало ИЗА ЗАТВОРЕНИХ ВРАТА“.[2] Текст се, дакле, појављује и пре самог званичног Саопштења Сабора. На овај начин, кроз коришћење најефикаснијих пропагандних техника, управо овај чланак се позиционира као главни извор информација о протеклом Сабору, који, будући први, граби највећи део заинтересоване јавности. А самим тим има и највећи утицај у формирању јавног мњења. Он садржи неке веома индикативне детаље које ћу детаљније размотрити даље у тексту.

Истовремено на популарном православном интернет порталу и форуму Поуке.орг, у вечерњим сатима, одмах по окончању Сабора, на једну критичку тему, „слеће“ један број потпуно нових чланова који одмах исписују на стотине порука у року од само 24 часа. Поред тога што затрпавају релевантну тему говорећи о сасвим споредним стварима, они чине и друге непримерене ствари. Неки од њих на баналан начин нападају оне чланове који су озбиљно и аргументовано учестовали у дискусијама претходних месеци, а који су изјавили било шта што није у складу са фанарском пропагандом или није похвално о претходно јавно изреченим спорним изјавама Епископа Максима западноамеричког које су, с разлогом, у јавности схваћене као профанарске. Ови чланови све то чине под маском анонимности, и под, како изгледа, покровитељством исто тако „анонимног“ уредништва, које не санкционише ни њихове личне увреде. С друге стране, уредништво ревносно санкционише старе чланове, без ваљаног разлога, мењајући чак и њихове претходно написане поруке, или профиле!

Али вратимо се поменутом тексту из пера чувене Жељке Јевтић у таблоиду Блиц. У њему читамо инсајдерске информације. Главну тему њеног текста чини „неслагање владика“ СПЦ. А кроз текст се провлаче три потпуно неосноване идеје, вешто уклопљене између препричаних чињеничних ствари. Оне би могле да се резимирају овако:

 1. Епископ бачки има став противан ставу Цркве (када је реч о питању Косова и Метохије).
 2. У Цркви имамо млађе владике који су за едукацију и они објашњавају неке ствари целом Сабору (пример вакцинације, и односа са цариградском Патријаршијом).
 3. Десио се добро припремани и „координисани напад“ на невиног Епископа Максима.

Ни једна од ових тачака не одговара стварности. У најкраћим цртама:

 1. Ако (!) је епископ бачки износио некакав предлог о Косову и Метохији, тај предлог не може бити против става Цркве кад је циљ таквог изношења предлога управо био расправа и кристалисање става Цркве који је тек уследио након Сабора. Не може нешто априори бити насупрот ставу који тек треба да буде формулисан! Осим ако чланкописац нема способност путовања кроз време!?
 2. Потенцирање да су млађе владике за едукацију не значи да су старије Владике против едукације. Иако то не пише експлицитно, не постоји ваљан разлог да се истиче да су баш млађе владике за едукацију. Јер имплицитно у ваздуху лебди питање ако су млађи за едукацију, ко је против едукације? А пошто старосна подела, млађи-старији, има само две категорије, онда је неминован одговор на то имплицитно питање тај да су старији против едукације! Поред тога, владике у својим 50им годинама нису „млађе“, када у Сабору седе и владике у 30им и 40им годинама. Тако да је ова подела бесмислена са објективног становишта, али у тексту игра своју нелепу улогу.
 3. Координисани напад на Епископа Максима? Напад на спорне ставове није напад на особу (боље рећи, личност). У јавност су изнети многи аргументи и докази велике упитности неких ставова овог Епископа, па ни то што се дешавало на Сабору није могло да буде напад на њега, него је то ваљда била расправа. Расправа је нормална појава у слободном и функционалном друштву, па и у Цркви. Сасвим је очекивано да јавно изнети ставови подлежу разматрању, дијалогу, полемици па и критици.

То је што се тиче текста у целини. А сада бих да пређем на главни моменат.

Жељка се у овоме своме пост-саборском извештају осврће на писмо које је Његова Светост Патријарх Српски Г. Иринеј упутио цариградском Патријарху Вартоломеју. Па, између осталог, каже следеће:

„У тачки пет Синод најављује забрану богослужења са Цариграђанима и православним црквама које подржавају њихову одлуку да се да аутокефалија украјинској цркви. Владика Максим је јавно указао на последице такве одлуке у дијаспори и појаснио да се тиме руши јединство православне дијаспоре.“

Па да наведем и саму пету тачку поменутог писма Свјатјејшег Патријарха Иринеја.

„Коначно, дужни смо, према правилима, да препоручимо Њиховим Преосвештенствима нашим јерарсима и часним члановима нашег клира, да се уздрже од литургијског и канонског заједништва, не само са горе поменутим г. Епифанијем (Думенком) и онима који су са њим, него и са онима који саслужују и који су у заједништву са њим, са јерарсима и припадницима свештенства, према канонском принципу по коме онај ко је у заједници са екскомуницираним и сам постаје изопштен.“[3]

У вези са објашњењем из Блица о томе шта текст Патријарховог писма садржи, и шта је Владика Максим у вези са таквим ставом „јавно указао“ и „појаснио“ битно је поменути следеће.

 1. Када је реч о новинарки блица могао бих да будем великодушан и да пођем од претпоставке да се новинарка не разуме у све еклисиолошке перипетије које садрже њене, претходно цитиране, две реченице. Међутим, за идентитет (боље рећи, личност) онога који слови за наручиоца, информатора и инспиратора писања поменуте новинарке већ су чули и сви манастирски врапци и сви црквени мишеви. За њега ово свакако нису непознанице.
 2. Чак и ако су за новинарку Жељку ово непознанице, не може јој се просто на непознавање отписати грешка када је реч о референцама на текст писма Патријарха Иринеја. Новинари су (углавном) писмени људи, и то, функционално писмени људи, што ће рећи, могу да разумеју прочитани текст, а не само да га прочитају. Дакле, новинарка је са пажњом могла да прочита пету тачку из писма Патријарха Иринеја и да је разуме. Већина писмених људи након читања ове тачке ће да закључи да та тачка не садржи оно што новинарка каже да та тачка садржи. Јер се у петој тачки не помиње „забрана богослужења са Цариграђанима и православним црквама“, како новинарка Жељка каже, него „уздржање од литургијског и канонског заједништва“ са расколницима и „са јерарсима и припадницима свештенства“ који су у заједништву са расколником господином Думенком. Или још једноставније, за оне који тешко могу да прате детаље, Патријархово писмо препоручује уздржање од саслуживања са појединцима, а не забрану богослужења са целим помесним Црквама.
 3. Питам се да ли оваквим ставом новинарка Жељка заиста жели да каже да цео Сабор и Синод СПЦ, и лично Патријарх Иринеј, кроз ово писмо Вартоломеју, руше јединство православне дијаспоре, које једино Владика Максим брани!? Јер горе изречени став управо на то јасно указује. Тврдња новинарке (или наручиоца) јесте, дакле, да Сабор и Синод и Патријарх руше јединство Православне дијаспоре! Веома смела изјава.
 4. Владика Максим није ништа „јавно указао“ ни „појаснио“, а нарочито не то да Патријарх српски Иринеј кроз свој став, заједно са Сабором и Синодом, руше јединство Православне дијаспоре. Није ни могао указати на нешто што фактички не постоји. Такво „указивање“ на непостојеће је једино могуће уколико је само то „указивање“ и „појашњење“ неистинито, то јест, обмана и спин.

Без обзира на то што је СА Сабор завршен и што је на њему, како чујемо, Владика Максим западноамерички принео покајање, додуше само за једну од проблематичних теза које је изнео, ону везану за аутокефалију, ова друга проблематична теза (између неколико теза које је поменути Епископ користио у полемици са Владиком Иринејем бачким), опет се у јавности, кроз овај текст из Блица, рециклира, и користи на исти, профанарско-пропагандни, начин.

Подсећања ради. Епископ Максим је на готово истоветан начин тврдио да „портпароли[4] …негде тврде а негде сугеришу, да Српска Црква тобоже препоручује да се клонимо општења са … осталим Православним Црквама“. Међутим, ово није тачно, јер препорука Синода је била о уздржању од општења са појединцима (не Црквама) који ступају у општење са расколницима. О овоме сам већ детаљно писао у тексту под називом Да ли Владика Максим прихвата расколнике у Америци, противно препоруци СА Сабора и Синода СПЦ?[5]

Дакле, као да се ништа није десило. Прича се просто наставља тамо где је у (саборској) паузи стала.

На све ове непримерене ствари могли бисмо у тузи да запевамо антипсалам који би можда гласио: „Вести казују лаж ђавољу, и намисли њихове гласе пашквиле наручене. Лаж лажи казује глупост, и спин спину објављује злоћу“!

Надам се, упркос доказима који говоре супротно, да ће ситуација најскорије да се смири. Надам се да су „аргументи“ који служе да замагљују истину само рецидиви претходне полемике, а не свесно продужавање исте. Надам се да све ово ипак није неблагословена запета након благословене тачке. Надам се да ћемо уместо горњег антипсалма сви заједно у миру моћи певати истински славословни псалам Творцу: „Небеса казују славу Божију, дело руку Његових јавља свод небески. Дан дану казује реч, и ноћ ноћи објављује знање“ (Пс. 18, 1-4).

чтец Ведран Гагић

 1. мај 2019.г.

pecat mali

 

[1] Последњи одговор у полемици Епископа Максима са Епископом Иринејем носи наслов: „Благословена тачка“. Овај мој текст носи наслов „Неблагословена запета“ у знаку питања. Надам се да ово што имамо прилику да читамо у медијима ипак није наставак полемике. Надам се да је реч само о рецидивима претходне полемике, који ће ускоро да утихну, и да ће одговор на ово питање ипак у коначници бити „не“.

[2] https://www.blic.rs/vesti/drustvo/buran-sabor-spc-neslaganja-medu-vladikama-i-sve-sto-se-desavalo-iza-zatvorenih-vrata/4ppv0tv

[3] https://orthodoxie.com/en/position-of-the-serbian-orthodox-church-on-the-ukrainian-question/

[4] Мислећи на Епископа бачког Иринеја.

[5] https://sozercanje.wordpress.com/2019/05/10/да-ли-владика-максим-прихвата-расколн/

 

 
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Јер, за ту необичну акцију брисања пасуса мени је једино рационално објашњење то да је схваћено да је покајање било лажно и зато је брисањем пасуса послата порука о томе. А то може да значи да ће даље акције а можда и санкције да следе као што о. @Zoran Đurović пророкује за наредну годину.
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

А то би онда значило да нису у праву они, као @Александар Милојков, који тврде да мање-више ничега није ни било, да се о најважнијој теми у СПЦ малтене није ни дискутовало и да, зато, није било ни потребе (чак ни након интензивне јавне дебате двојице владика и реакција које је то изазвало у целом православном свету) да Сабор о томе ишта напише.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Пар идеја са друге теме:

пре 9 минута, Srdjan61 рече

3. Не бих се сложио. Само је (е. Иринеј) показао неизмерну љубав према млађем залуталом брату и дао му још једну шансу. Фудбалски : добио је други жути картон након првог због Дарвина и последњу опомену пред искључење. Питам се како би се провео Иринеј да је ситуација обрнута.

4. Мој утисак да је прво Саопштење оно оригинално написано од стране портпарола ( са пуно љубави према млађем залуталом брату али и са објашњењем због чега се покајао ако се покајао ) , а друго исправљено је дошло након нечије интервенције код патријарха да не би ето било добро да се то јавно разгласи и наруши углед покајаног епископа и саме цркве.

Проблем са овим објашњењем је то што сугерише да патријарх може самоиницијативно да мења одлуке тј. документе Сабора.
 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Пар идеја са друге теме:
Проблем са овим објашњењем је то што сугерише да патријарх може самоиницијативно да мења одлуке тј. документе Сабора.
 

Сугеришем да има саопштење званично и оно друго за медије и пучину ( што би рекао тајновидац ).

Share this post


Link to post
Share on other sites
пре 1 сат, Vladan :::. рече

Јер, за ту необичну акцију брисања пасуса мени је једино рационално објашњење то да је схваћено да је покајање било лажно и зато је брисањем пасуса послата порука о томе. А то може да значи да ће даље акције а можда и санкције да следе као што о. @Zoran Đurović пророкује за наредну годину.
 

Nista ovo ne valja brate Vlado, ....nista... :blush:

To je neki moj utisak. Zasto ?

Moje neko logicno zakljucivanje je da ako je neko vec u Saopstenju postavio o pokajanju e.Maksima znaci da je se to i desilo na saboru, znaci da je bilo rasprave o stavovima e.Maksima, ....  to je preneto od nekoga ko je prisustovao dogadjaju ... i sada kada je 'izbrisan' taj deo iz Saopstenja nekako mi ostavlja gorak ukus u ustima i pitanje sta to sad treba da znaci,... zbog cega nije ono sto je bilo zvanicni deo sabora, ono sto je bilo deo rada sabora, sada uslo i u zvanicno saopstenje sa sabora ?

Mislim, ono, kada citamo istoriju sabora mozemo videti beleske recimo sa 1.Vaselj. sabora cak i sa diskusijama sa sednica sabora, ovde kod nas sad ispada da nemamo ni u zvanicnom saopstenju ono sta se desavalo na saboru,ne_shvata.... da ne pricamo da nemamo vec decenijama neku, bilo kakvu transkripciju razgovora koji su vodjeni na saboru,... a imamo transkripcije iz 4.veka sa sednica sabora i mozemo da ih citamo javno :citac:.... po meni paradoks par excellence, stvarno,....meni je to prosto nerealna stvar da nemamo tacan uvid u desavanja i rad i tokove sednica sa Sabora. 

Kakva poruka se salje time (brisanje delova o radu sabora), sta znaci pozivanje e.Maksima da sluzi na PBF gde je dekan e.Ignjatije Midic koji je u nasoj crkvi glavni pobornik teologije m.Zizjulasa i VP.

Blago receno, dosta cudna desavanja, ja mislim, znaci to je moje licno misljenje, :!:.... da posle svega sto se izdesavalo oko slucaja Ukrajine i e.Maksima i posle Sabora,..... izgleda da nazalost u nasoj samoj SPC postoji jaka struja koja podrzava delovanje i eklisiologiju VP prema Ukrajini sto meni licno stvara nespokoj u dusi, ....nadam se, daj' Boze da gresim, pa da se jednog dana lupam o glavu sto sam ovako nesto i pomislio....

Share this post


Link to post
Share on other sites
пре 3 часа, Srdjan61 рече

Сугеришем да има саопштење званично и оно друго за медије и пучину ( што би рекао тајновидац ).

Па не може брате, чим је саопштење онда је јавно, мсм шта има сами себи да саопштавају... :) 
 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Па не може брате, чим је саопштење онда је јавно, мсм шта има сами себи да саопштавају...  
 

Једноставно брате. Уредник патријаршијског сајта није в. Иринеј . Он напише и преда веб мајстору а овај за сваку објављену ствар на сајту и за сваку измену мора да тражи благослов патријарха.

Share this post


Link to post
Share on other sites
пре 18 минута, Srdjan61 рече


Једноставно брате. Уредник патријаршијског сајта није в. Иринеј . Он напише и преда веб мајстору а овај за сваку објављену ствар на сајту и за сваку измену мора да тражи благослов патријарха.

Али то онда потпуно обесмишљава звање портпарола СПЦ.

пре 57 минута, ana čarnojević рече

krenimo od cinjenice da saopstenje pise portparol ili "portparoli". to je njegov posao kao portparola.

 

А и на саопштењу стоји потпис в. Иринеја.

Share this post


Link to post
Share on other sites
пре 6 минута, Vladan :::. рече

А и на саопштењу стоји потпис в. Иринеја.

Званична верзија са сајта Епархије бачке, поклапа са са саопштењем СПЦ-а, у потпису: "епископ бачки Иринеј, 
портпарол Српске Православне Цркве".

http://www.eparhija-backa.rs/sr/novosti/saopstene-za-javnost-svetog-arhijerejskog-sabora-2

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Постоје снимци екрана не само сајта СПЦ него и других портала са првобитном верзијом. На неким порталима још увек стоји прва верзија. Након брисања кренуло је усклађивање са новом верзијом. Исто се десило и са текстом који је пренет овде на форуму.


 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Све поруке на форуму, осим званичних саопштења Српске Православне Цркве, су искључиво лична мишљења чланова форума 'Живе Речи Утехе' и уредништво не сноси никакву материјалну и кривичну одговорност услед погрешних информација. Објављивање информација са сајта у некомерцијалне сврхе могуће је само уз навођење URL адресе дискусије. За све друге видове дистрибуције потребно је имати изричиту дозволу администратора Поука.орг и/или аутора порука.  Коментари се на сајту Поуке.орг објављују у реалном времену и Администрација се не може сматрати одговорним за написано.  Забрањен је говор мржње, псовање, вређање и клеветање. Такав садржај ће бити избрисан чим буде примећен, а аутори могу бити пријављени надлежним институцијама. Чланови имају опцију пријављивања недоличних порука, те непримерен садржај могу пријавити Администрацији. Такође, ако имате проблема са регистрацијом или заборављеном шифром за сајтове Поуке.орг и Црква.нет, пошаљите нам поруку у контакт форми да Вам помогнемо у решавању проблема.

×
×
 • Create New...