Jump to content
Зорица екс Милева

Постављање стола

Rate this topic

Recommended Posts

Po mom misljenju, nema laganog i jednostavnog nacina da se postavi sto za formalni objed. Ali evo da pokusamo da svedemo to na nesto jednostavno, tako da izgleda "ukusno" i prijatno oku, a da se mi ne iznerviramo dok ga postavljamo.

Nekoliko stvari:

- salvete se nikada ne postavljaju u tanjir, obicno stoje sa lijeve strane. Trik da se "pribor" zamota u salvetu ne prilici formalnoj veceri, pa pokusajte da to izbjegavate

- duboki tanjir za supu, mozete da stavite u veci plitki tanjir. Lakse je za vas, a i za goste da nesmetano nastave sa objedom pri zavrsetku sa supom (ili salatom - zavisi u kom pravcu idete). Male tanjirice za desert se donose poslije, kada je vecera (glavni kurs) zavrsena.

- flase sa picem bi bilo pozeljno drzati na nekom odvojenom stolu, jer zauzimaju mnogo mjesta na glavnom stolu

- mozete da stavite dvije viljuske (ili vise, zavisi sta planirate da iznesete za jelo - ako je riba u pitanju, racunajte da vam treba viljuska vise) - jedna je za salatu i ona stoji pored salvete, a druga je veca i stoji pored tanjira (za glavni kurs). Sa desne strane stavite dva noza (ostrica noza je okrenuta prema tanjiru) jedan za salatu, drugi za meso i na kraju kasika za supu. Iznad tanjira mozete da stavite kasikice i viljuskice koje ce da se koriste za desert. Pravilo koje treba slijediti za postavljanje "pribora" je sljedece: krenuti sa vanjske strane prama unutra. Znaci ako imamo supu za predjelo, kasika za supu treba da stoji zadnja (najdalja) od tanjira sa desne strane.

Case:

Trebalo bi da imate tri vrste casa na stolu. Jedna za vodu, jedna za bijelo vino i jedna za crveno. Otprilike ovako izgledaju:

Постављена слика

Постављена слика

Постављена слика

Case bi trebalo da stoje sa desne strane, iznad pribora.

Mozda i nije najbolji izbor slika, ali valjda dobijate ideju kako trebaju da izgledaju. Casa za vodu je duboka i ima manju "drsku", casa za bijelo vino je duza i uza, a casa za crveno vino je nesto dublja od prethodne i sira.

Kokteli se ne sluze za vrijeme vecere. Mozete da ih sluzite prije ili/ i poslije, ali nikako u toku.

Naravno sve je ovo relativno i nije ozakonjeno, sve zavisi koliko prostora na stolu imate i sa cim raspolazete. U svakom slucaju, nadam se da ce neko naci nesto korisno.

P.S. ako se slucajno desi da se crveno vino prospe na bijeli stolnjak, odmah odreagujte tako sto cete posuti malo soli na mjesto gdje je vino prosuto, uzmite cistu salvetu, natopiti je kiselom (mineralnom) vodom i "tapkajte" dok mrlja ne nestane.

Posto je nekako postlao obaveza da se bijeli stolnjak koristi, mozete da preko njega stavite nesto manji stolnjak, druge boje (da naravno bude koordiniran sa ostatkom situacije na stolu). Tek da se izbjegne ustogljenost.

Преузето са: http://www.mycity.rs/Kulinarstvo/Formalno-postavljanje-stola.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kako postaviti stol

Dobro postavljen stol pridodaje cjelokupnom ambijentu prostorije za jelo, ali i ugođaju i doživljaju poslužene hrane i pića. Slijedi nekoliko savjeta koji će vam pomoći da postignete ono što želite.

Elegantne dekoracije su divne, ali će izgubiti na ljepoti ako okruženje i stol nisu čisti. Kuhinja i trpezarija, kao i ostatak kuće, moraju biti izuzetno čisti i bez ikakvih mrlja. Ovo bi trebao biti prioritet.

Lijepo postavljen stol održava/ukazuje na razinu događaja, stvarajući savršenu mješavinu kolekcija porculana, staklenih predmeta i pribora za jelo. Svaki događaj možete obilježiti ili ukrasiti drugačijim postavljanjem stola. Samo imajte na umu da mora postojati poveznica svih elemenata na stolu: ukoliko kombinirate tanjure i pribor za jelo iz različitih razdoblja ili stilova, pobrinite se da dijele sličnu, ako ne istu proporciju i prateće linije.

Nabavite lijep stolnjak

Nevjerovatno je šta lijep stolnjak može napraviti vašoj jednoličnoj, smeđoj kuhinji, odnosno stolu. Možete kupiti novi ili još bolje, zadužite nekoga u porodici ko zna šiti da napravi elegantan i neobičan stolnjak. Ako baš želite biti kreativni, možete napraviti posebne podmetače za svakog gosta, naročito ukoliko se radi o porodičnim ručkovima.

Koristite platnene, a ne papirne ubruse

Zašto ne biste koristili platnene ubruse umjesto papirnih? Ovo će dati formalan izgled jelu i sve što poslije trebate uraditi je oprati ih u mašini. Možete ih odložiti u ormarić za sljedeću svečanu priliku. Učinite ih vašim posebnim ubrusima. Neka budu iste ili potpuno suprotne boje od stolnjaka, kako biste postigli lijep izgled.

Čaše

Na svakom mjestu bi trebale biti postavljene čaše za sve vrsta pića koja ćete posluživati tijekom objeda (osim čaša za desertno vino, koje se postavljaju pri serviranju deserta). Čaša za vodu se stavlja na desnu stranu od tanjura, odmah iznad noža. Čaše za vino se postavljaju desno od čaše za vodu po redu korištenja.

Porculan

Jedini dijelovi porculana koji bi trebali biti dio postavljenog stola su tanjur za kruh i tanjur za serviranje, ukoliko želite. Tanjur za serviranje je isključivo dekorativne namjene većeg promjera, a pridodaje teksturi, boji ili uzorku stola. Takvi tanjuri mogu biti od porculana, kositra ili mjedi/lima, pa čak i od slame ili papira. Hrana se nikada ne servira direktno na njima, već se tanjuri s obrocima serviraju na njih (npr. juha ili salata kao predjelo u zdjeli i sl.). Taj se tanjur odnosi zajedno s zdjelom ili tanjurom.

Pribor za jelo

Pravilno postavljanje pribora za jelo se prati jednostavnim pravilom, bez obzira da li se radi o formalnom ili opuštenom događaju: Postavite pribor za jelo na stol prema redu korištenja, izvana prema unutra. Vilica za prvo jelo se nalazi na kraju lijeve strane; na kraju desne strane tanjura je nož za prvo jelo. Bilo koje žlice koje ćemo koristiti prije deserta (primjerice žlica za juhu) se postavljaju desno od noževa. Pribor za desert se uvijek stavlja horizontalno iznad tanjura ili se može donijeti kasnije zajedno s posluženim desertom.

Završni izgled stola za desert

Pri serviranju stola za desert, sve čaše za vino (osim desertnih čaša), tanjuri za kruh i posude za sol i papar se moraju maknuti sa stola. Desertni pribor za jelo se može servirati ili iznad tanjura za jelo, odnosno ukrasnog podloška pri prvobitnom postavljanju stola ili se može donijeti kasnije pred posluživanje deserta zajedno s šalicama za kavu i tanjurićima. Čaše za vodu ostaju na stolu tijekom cijelog objeda.

Nemojte pretrpavati stol svim jelima koja bi trebala biti služena. Donosite ih po redoslijedu. Na primjer, kada se bude trebalo služiti glavno jelo, tek tada ga donesite zajedno sa pratećim prilozima. Svi trebaju dovoljno prostora za sjedenje i jelo. Ukoliko trebate više prostora za prateća jela, na primjer, stavite ih na manji stol koji bi trebao biti iste veličine kao i trpezarijski. Na ovaj način svi mogu vidjeti šta je na stolu i jesti bez guranja.

Преузето са: http://www.savjetnica.com/2010/01/kako-postavitidekorirati-stol/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Постављена слика

Постављена слика

Постављена слика

Постављена слика

Ево само неколико приједлога како треба да изгледа један лијепо постављен сто. Надам се да ће нашим сестрама бити на корист, а и браћи, ако одлуче да заиста обрадују своје љепше половине  greengrin

Share this post


Link to post
Share on other sites

        Сјајна  тема  Милева, и дивно  постављени  столови,

        за  породичне прославе,

        за  мирну вечеру у двоје...

        лепо  заиста... greengrin

                                            :0104_cheesy: :0104_cheesy: Just_Cuz_19

Share this post


Link to post
Share on other sites

klapklap

Evo i jednog mushkarca koji je zainteresovan.  blessyou

Nego, Mileva, zbunjuju me razlichiti nachini postavljanja stolova, mrzi me sad da sve chitam, vishe volim ova tvoja slikovita objashnjenja, al korisno u svakom sluchaju.  

Je l se to neko sprema za udaju? klapklap

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

Све поруке на форуму, осим званичних саопштења Српске Православне Цркве, су искључиво лична мишљења чланова форума 'Живе Речи Утехе' и уредништво не сноси никакву материјалну и кривичну одговорност услед погрешних информација. Објављивање информација са сајта у некомерцијалне сврхе могуће је само уз навођење URL адресе дискусије. За све друге видове дистрибуције потребно је имати изричиту дозволу администратора Поука.орг и/или аутора порука.  Коментари се на сајту Поуке.орг објављују у реалном времену и Администрација се не може сматрати одговорним за написано.  Забрањен је говор мржње, псовање, вређање и клеветање. Такав садржај ће бити избрисан чим буде примећен, а аутори могу бити пријављени надлежним институцијама. Чланови имају опцију пријављивања недоличних порука, те непримерен садржај могу пријавити Администрацији. Такође, ако имате проблема са регистрацијом или заборављеном шифром за сајтове Поуке.орг и Црква.нет, пошаљите нам поруку у контакт форми да Вам помогнемо у решавању проблема.

×
×
  • Create New...