Jump to content

Recommended Posts

Ево мјеста да подијелите с нама свима рецепте за ваше омиљене коктеле.

За почетак, ево једног:

Frozen Chocolate Cocktail

Постављена слика

SASTAV:

Vodka [] :2 cl

Liquers [baileys] :2 cl

Liquers [Kahlua] :3 cl

Sirup [Half & Half] :4 cl

Bezalkoholna Pića [sladoled] :50 gr

NAČIN PRIPREME:

U čašu električnog barskog miksera redom sipati sastojke prema recepturi (čokolada sladoled), miksovati desetak sekundi do jedinstvene glatke mase, sipati u čašu i ukrasiti trešnjom.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Frozen Daiquiris Cocktail

Постављена слика

SASTAV:

Liquers [breskva] :3 cl

Zlatni Rum [] :3 cl

Voda Ne Gazirana [Mrvljeni led] :2 kašičice

NAČIN PRIPREME:

U čašu električnog barskog miksera redom sipati sastojke prema recepturi, miksovati desetak sekundi do jedinstvene glatke mase, sipati u čašu i ukrasiti kriškom breskve i svežim listićima nane.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Good Morning Cocktail

Постављена слика

SASTAV:

Kafe [instant kafa] :1 kafena kашика

Sok Negazirani [Ne gazirana voda] :3 cl

Sok od Pomorandže | Đus [] :3 cl

Mleko [Rashlađeno] :Dopuniti čашу

NAČIN PRIPREME:

U čaši sa četiri kocke leda, redom sipati sastojke prema recepturi, čašu dopuniti rashlađenim mlekom, lagano promešati i ukrasiti kolutom narandže.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ево један за заљубљене:

Koktel zaljubljenih

Постављена слика

SASTAV:

Vodka [] :2 cl

Cognac | Konjak [Kruška] :2 cl

Gazirani sok od Limuna [] :3 dl

NAČIN PRIPREME:

Izmiksati 100 grama smrznutih jagoda sa 0.5 dl gaziranog soka od limuna. To podeliti u dve čaše za koktel, dodati led, votku, konjak i na kraju gazirani sok od limuna. Dekorisati jednom jagodom na čačkalici.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Margarita

Постављена слика

Постављена слика

Priprema:

4 kocke leda, Tequila, Cointreau i sok od limuna sipati u shaker i kratko ali snažno promućkati. Procediti u čašu dekorisanu rubom od soli.

Dodatne informacije:

Rub od soli nije samo dekoracija nego je i važan za ukus koktela. Rub treba da bude uredan. Komadicem limuna se ovlaži spoljni rub čaše i zatim se pažljivo nanese so tako što ćete čašu gurnuti u so do dubine od pola centimetra. Čašu treba držati za stalak tako da je posudica okrenuta prema dole. Salvetom se izbriše unutrašnji rub da so ne bi dospela u piće a spoljni rub se dotera salvetom tako da venac od soli bude ravnomerne širine.

Kao zamena za nešto skuplji Cointreau može da posluži i Triple Sec koji je i lošijeg kvaliteta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Martini

Постављена слика

Постављена слика

Priprema:

Čašu za mešanje napuniti hladnim, suvim kockama leda. Prvo sipati hlađeni Bombay Sapphire i dodati hlađeni vermut. Barskom kašičicom jako mešati od dole na gore. Dovoljno je mešati 10 sekundi. Zatim procediti u dobro ohlađenu martini čašu i dodati 1-2 masline. Eventualno možete dodatno servirati masline u posebnoj posudici. Martini čašu treba dakle ohladiti. Postoji više mogućnosti kako to možete uraditi. Postoje naravno uređaji koji obavljaju ovu funkciju ali je to luksuz koji ne može svako sebi da dozvoli. Čašu možete ohladiti i u frižideru. Najčešće se čaša hladi tako što se napuni ledom. Mogu se koristiti kocke leda ali mnogo je bolje koristiti mrvljeni led (crushed ice). Cilj je da se koktel dodatno ohladi jer se mešanjem postiže temperatura od 6°, dok se piće koje je mućkano u shaker-u ohladi na ca. 4°. Drugi efekat koji se želi postići je da čaša bude zamagljena kada servirate piće. Zbog toga se Martini Dry servira ODMAH nakon pripreme. Pravilo je da gin treba prvo sipati i onda dodati vermut, tako se navodno bolje sjedine sastojci. Maslina koja služi kao garniš ima još jednu važnu funkciju a to je da u piće dospevaju eterska ulja koja podižu kvalitet pića. Eterska ulja nalaze se i u kori limuna tako da ako nemate masline možete iscediti koru limuna. To se radi tako što se uzme mali komad kore od limuna koju savijete iznad čaše tako da etersko ulje prsne u piće.

Neki barmeni potope kocke leda u vermut i isti led koriste da bi promešali džin jer smatraju da je vermut koji je ostao na kockicama leda dovoljan za jedan martini. Neki "ekstremisti" čak kažu da je dovoljno da senka flaše vermuta padne na džin ili da je dovoljno sagnuti se u pravcu Francuske dok mešate džin.

Zbog čega ne treba mućkati martini?

Iako James Bond pije mućkani martini ovo nije pravilan način pripreme! Postoje pravila kada jedno piće treba mućkati a kada mešati. Pića koja se sastoje od sirupa i drugih gustih sastojaka koji se teško sjedinjuju treba mućkati. Mućkanjem u piće dospevaju sitni mehurići vazduha koji daju piću mutnu, neprovidnu boju. Na površini pića stvara se pena - što je poželjan efekat ako to recept zahteva. Martini cocktail mora ostati bistar, jasan. Najgore je međutim to što se mućkanjem u shaker-u drobi led i voda dospeva u piće. Naime, mućkanjem u piće dospeva više od 4cl vode, a mešanjem mnogo manje, ca. 2cl. Ovo je uračunato u recept! Obožavaocima ovog pića se kosa digne na glavi pri pomisli da voda dospe u njihov martini (vidi priču "Pokisli Martini"). Zbog toga je pogrešno servirati koktel sa kockama leda u čaši. Ovo pravilo važi za sve aperitive koji se serviraju u koktel, martini i drugim čašama sa nožicom. Ipak to naglašavam jer redovno u kafićima dobijam mešani Martini koktel sa ledom.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Amaretto Blue Cocktail

Постављена слика

SASTAV:

Sok Gazirani [soda Voda] :

Dzin [] :1 cl

Liquers [blue Curacao] :2 cl

Sok od Pomorandže | Đus [] :1 cl

Liquers [Amareto] :1 cl

NAČIN PRIPREME:

U mix-čaši sa šest kocki leda redom sipati sastojke prema recepturi, živahno promešati barskom kašikom, procediti u čašu, čašu dopuniti rashlađenom soda vodom i ukrasiti kolutom narandže.

Share this post


Link to post
Share on other sites

MANHATTAN

§ 20g slatkog vermoutha

§ 70g burbona

§ 1 kašika Angostura bitera

§ 2-3 kocke leda

§ 1 maraskino višnja

§ malo narandžine kore

Priprema

U visoku čašu sipajte vermut, viski, biter i led. Lagano promešajte da ne zamutite piće. Sada u ohlađenu čašu za koktel stavite višnju. Procedite mešavinu u čašu. Premažite rub čaše narandžinom korom i pokušajte da iz nje iscedite neku kap ulja. Koru ne stavljate u koktel

ALL THAT JAZZ-1P

6 cl Konjaka

3 cl Frangelika

2 cl sola od limuna

Priprema

U šejkeru sa 6 kocki leda dobro protresti, procediti i sipati u čašu sa lomljenim ledom. Ukrasiti listićima nane i ananasom.

BLUE HAWAIIAN-1P

2 cl ruma

2 cl kokos likera

2 cl Curacao Blue

4 cl soka od ananasa

Priprema

Sve sastojke sipati u elekrični mixer (blender) i mixati desetak sekundi. Sipati u veliki čašu sa samlevenim ledom

BLUE HAWAIIAN-1P

2 cl ruma

2 cl kokos likera

2 cl Curacao Blue

4 cl soka od ananasa

Priprema

Sve sastojke sipati u elekrični mixer (blender) i mixati desetak sekundi. Sipati u veliki čašu sa samlevenim ledom

MOJITO

- 10 -ak listića nane (mente)

- 3-4 kašičice šećera

- lomljeni led

- rum

- soda voda (mada može i obična)

- sok od lime-a (zelenog limuna)

- nekoliko kapi maraskina (nije obavezno)

Priprema

U usku, visoku čašu od oko 2 dcl, stave se tri kašičice šećera i listići mente (desetak). Kašičicom sa dugačkom drškom se menta malo izgnječi sa šećerom. Na to se zatim doda lomljeni led do vrha čaše, pa jedan "shot" (1 oz, 30 g) soka od lime-a, 1,5 shot belog ruma, i do vrha se dolije soda voda. Na kraju se nakapa nekoliko kapi maraskina.

U čašu se stavi slamčica i - voila!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Blue Lagoon

Lagan za pravljenje, ali nešto zahtevniji i skuplji koktel u startu. Za njega biće vam potreban liker po imenu “Blue curacao” koji u sebi sadrži 20% alkohola, dobija se od narandžine kore, a koktelu će dati onu lepu plavu boju. Kada ga jednom stavite u svoj bar, imaćete za nekoliko koktel druženja u plavoj laguni. Razmere za koktel su sledeće 30ml vodke, 100ml sprajta, 10ml limunovog soka i za kraj 10ml blue curacao. Ovo je prilično jaka verzija, pa možete dosta razblažiti sprajtom dok svima ne bude odgovarajuće. Sastojke sipajte i dobro izmešajte, zatim prespite u čaše sa dosta leda.

 

blu-lagoon.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zamislite da ležite na ležaljci na suncem obasjanoj obali. Zamislite da se sunčate na kilometrima dugim kubanskim plažama. Zamislite da šetate ulicama Havane baš kao što je to nekada činio čuveni pisac Ernest Hemingway. Kako da se bolje osvježite i uživate u ovom raju na zemlji nego da skočite u čisto, tirkizno more, ili, još bolje, da lagano pijuckate piščevo omiljeno– Mojito? Ledeno hladan mojito u hladovini stabala palme sasvim sigurno je dobitna kombinacija!

 

 

o.10521.jpg

 

Ovaj poznati koktel je zasigurno jedan on najpoznatijih kubanskih brendova koji su se raširili po cijelom svijetu. Čak i njegovo ime potječe od španjolske riječi ‘mojado’, što znači mokar. Obožavaju ga i mladi i stari, te ga piju na zabavama na plaži, na večernjim okupljanjima ili na terasama i balkonima kako bi se osvježili tijekom ljeta. I sam Hemingway volio je ovaj koktel više od ma kojeg drugoga i bio mu je vjeran pratitelj na egzotičnom otoku Kubi.

 

o.10520.jpg

 

Što dakle čini ovaj koktel tako posebnim? Rashladit će vas, osvježiti i prodrmati vas! Njegovi sastojci i jedinstven ukus koji stvaraju čine ga savršen za ljeto pod žarkim suncem. Pošto ne sadrži mnogo alkohola, možete uživati u neograničenim količinama ovog pića.

Tradicionalno su njegovi sastojci: bijeli rum, šećer, svježa limeta, mineralna voda i menta. Postoje brojne verzije ovog koktela: klasični šećer od šećerne trske može se zamijeniti šećernim sirupom ili smeđim šećerom; umjesto svježe limete možete koristiti svježi limun ili pak sok od limuna ili limete; umjesto kombinacije mineralne vode i šećera koriste se također gazirani sokovi ili tonik.

Ako želite probati pravi kubanski mojito, probajte tradicionalni recept za koktel koji je sam Hemingway pio na mjestu gdje se rodio mojito: La Bodeguita del Medio u Havani na Kubi.

 

o.10522.jpg

 

1 čajna žlica šećera u prahu

sok jedne limete (60 ml)

4 listića mente

1 grančica mente

Havana Club bijeli rum (60 ml)

60 ml mineralne vode

led

 

 

 

Stavite listiće mente u visoku čašu za mojito i preko njih iscijedite sok razrezane limete. Trebat će vam oko 60 ml limete, pa će vam možda biti i previše soka od čitave limete. Dodajte šećer u prahu, zatim nježno zdrobite mentu u sok limete drvenim štapićem za usitnjavanje. Dodajte led (najbolje zdrobljeni), zatim dodajte rum i miješajte, te sve zalijte mineralnom vodom (možete dodati mineralne po svome ukusu). Ukrasite grančicom mente.

 

o.10517.jpg

 

Nakon što napravite svoj koktel, možete dodati i kockice leda, svježu mentu i kriške limete kako biste ga ukrasili i uživali u njegovom mirisu i okusu! Koktel je gorkast i blago zaslađen. Miriše na biljke i citruse, i vrlo je osvježavajući, baš kao i mirisi koji se temelje na mojitu kao glavnim sastojkom ili ga imaju među sastojcima.

Općenito se mojito miješa sa citrusima koji ga savršeno nadopunjuju ili s morskim notama da nas podsjete na njegovo mjesto podrijetla.

 

http://www.punmiris.com/vijest/Ljetni-koktel-mirisni-Mojito-2235.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

The Valentino

57e9637c33c98a6ad88f3f333d425b89.jpg

https://www.pinterest.com/pin/848013804804622431/

2 oz Vodka, gin or rye whiskey

1⁄2 oz Campari

1⁄2 oz Sweet vermouth

Add all the ingredients to a mixing glass and fill with ice. Stir, and strain into a chilled cocktail glass. Garnish with an orange twist. This cocktail is on the menu at The Astor Room in Queens, New York.

 

Lemon drop

59e975cbafe64617ac7cdad619e22b6a.jpg

https://www.pinterest.com/barnetthomedeco/necessary-neutrals/

2 oz Vodka

1⁄2 oz Triple sec

1 oz Simple syrup

1 oz Fresh lemon juice

Coat the rim of a cocktail glass with sugar and set aside. (Do this a few minutes ahead of time so the sugar can dry and adhere well to the glass.). Add the remaining ingredients to a shaker and fill with ice. Shake, and strain into the prepared glass. Garnish with a lemon twist.

 

New year's sparkler

PC68Zz_g_8S-sJrmtCU7JKb-eIZrNxYe5oqakpVv

https://www.yummly.com/recipes/drinks-with-passion-fruit-liqueur

1 oz Berry-flavored vodka

1 1⁄2 oz Pomegranate juice

3 1⁄2 oz champagne

Add the vodka and cranberry juice to a chilled Champagne flute. Top with Champagne and garnish with 5-6 raspberries on a long skewer.

Share this post


Link to post
Share on other sites

How to Make a Zombie

 

You'll need four kinds of rum and a killer hangover cure.

SEP 28, 2017
shutterstock-621485231mod-1506624736.jpg
Shutterstock

The Zombie is the mother of all freak drinks. It hearkens back to the late '30s, when Hollywood restaurateur Don the Beachcomber supposedly cooked it up as liquid CPR for some poor SOB experiencing death by hangover. In any case, it caught on, especially at the Hurricane Bar at the 1939 New York World's Fair. By the time tiki culture hit its stride, the Zombie, with all its evil, no-more-than-two-to-a-customer charm, was ubiquitous. Unfortunately, that didn't mean it was any good. In fact, it's not. But no matter—sometimes the urge will strike anyway. We can respect that.

If you feel so inclined to make one at home, stock up on rum, fruit juice, and straws. A stretcher wouldn't hurt, either. 

INGREDIENTS
YIELDS: 1 SERVING

 
1/2 oz. white rum
1 1/2 oz. golden rum
1 oz. dark rum
1/2 oz. 151-proof rum
1 oz. lime juice
1 tsp. pineapple juice
1 tsp. papaya juice
1 tsp. superfine sugar
DIRECTIONS
PREP TIME: 0:05
COOK TIME: 0:00
TOTAL TIME: 0:05

 
  1. Stir together all these ingredients except the 151 and pour into a 14-ounce glass three-fourths full of cracked ice.
  2. Float the 151 as a lid by pouring it into a spoon and gently dipping it under the surface of the drink. 
  3. Then, if the spirit moves you, take a match to this mixture; it will burn. 
  4. Garnish with mint (either straight or dipped in lime juice and then superfine sugar) and/or fruit.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Све поруке на форуму, осим званичних саопштења Српске Православне Цркве, су искључиво лична мишљења чланова форума 'Живе Речи Утехе' и уредништво не сноси никакву материјалну и кривичну одговорност услед погрешних информација. Објављивање информација са сајта у некомерцијалне сврхе могуће је само уз навођење URL адресе дискусије. За све друге видове дистрибуције потребно је имати изричиту дозволу администратора Поука.орг и/или аутора порука.  Коментари се на сајту Поуке.орг објављују у реалном времену и Администрација се не може сматрати одговорним за написано.  Забрањен је говор мржње, псовање, вређање и клеветање. Такав садржај ће бити избрисан чим буде примећен, а аутори могу бити пријављени надлежним институцијама. Чланови имају опцију пријављивања недоличних порука, те непримерен садржај могу пријавити Администрацији. Такође, ако имате проблема са регистрацијом или заборављеном шифром за сајтове Поуке.орг и Црква.нет, пошаљите нам поруку у контакт форми да Вам помогнемо у решавању проблема.

×
×
  • Create New...