Jump to content
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr

Придружите се нашој ВИБЕР ГРУПИ на ЛИНКУ

Милан Ракић

Nakon udesa etiposkog aviona, Srbija "zatvorila nebo" za prelet Boing 737 MAX 8 i 9

Оцени ову тему

Recommended Posts

Avion registracije ET-AVJ Boing 737 MAX 8 leteo je 10. marta kao let ET 302 na liniji Adis Abeba – Najrobi. U letelici se nalazilo 157 ljudi, 149 putnika i 8 članova posade. Prema prvim navodima lokalnih medija, kontakt kontrole letenja sa avionom izgubljen je samo šest minuta nakon poletanja. Među 157 poginulih  nalazi se i jedan državljanin Srbije.

76347_1537806612.jpg

Ovo je druga nesreća istog novog Boingovog proizvoda za samo 5 meseci. 737 MAX 8 avio-kompanije Lajon er srušio se 29. oktobra 2018. godine nakon 12 minuta leta po poletanju iz Džakarte. Tada je poginulo 189 ljudi. Istraga o uzrocima nesreće još nije završena ali je u javnost izašlo više izjava koje su opisivale probleme sa upravljanjem letelice koje su piloti imali pred pad.

Nakon što je većina zemalja zabranila letenje ka i prelet njihovih teritorija za Boing 737 MAX seriju i nakon što je većina avio-kompanija mimo svojih nacionalnih vazduhoplovnih regulatora odlučila da je takođe privremeno prizemlji, EASA je upravo propisala privremenu zabranu letenja za ovaj tip letelice iznad kompletne Evropske Unije, samim tim i iznad država članica EASA-e koje nisu članice unije.

Direktorat civilnog vazduhoplovstva, nacionalno regulatorno vazduhoplovno telo Srbije, saopštilo je za naš portal da je MAX privremeno zabranjen i u Srbiji:

– Imajući u vidu bezbednosnu direktivu Evropske agencije za bezbednost vazdušnog sabraćaja – EASA, Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije je doneo hitno vazduhoplovno obaveštenje (NOTAM) kojim se zabranjuje korišćenje vazduhoplova tipa Boeing model 737-8 MAX i 737-9 MAX za poletanje i sletanje na aerodrome u Republici Srbiji kao i za prelete u vazdušnom prostoru Republike Srbije. Napominjemo da u registru vazduhoplova u Republici Srbiji nije upisan pomenuti model vazduhoplova. – stoji u saopštenju DCV-a.

20170621_115143-850x350.jpg

Kao meru predostrožnosti, EASA je danas objavila „Airworthines direktivu“ koja, stupajući na snagu u 19:00 po Griniču, suspenduje sve letačke operacije svih Boing modela 737-8 MAX i 737-9 MAX u Evropi. Takođe, EASA je izdala i „Safety direktivu“ za obustavljanje svih komercijalnih letova ka/iz ili unatar Evrope od strane operatera koji nisu članice EASA-e, stoji u saopštenju EASA-e koje je takođe izdato večeras.

Ovim je nakon Kine, Velike Britanije, Indije, Australije, Francuske, Holandije, Turske i drugih zemalja MAX privremeno prizemljen na većini planete. Još jedino trenutno Sjedinjene Američke Države i Kanada kao značajniji operateri aviona nisu donele odluku o privremenom prizemljenju.

Ujedinjeni Arapski Emirati su takođe prizemljili MAX. Time je FlyDubai, jedina avio-kompanija koja je saobraćala ovim tipom aviona ka Aerodromu „Nikola Tesla“, prestala da leti ovim, od ove nedelje „spornim“, avionom.

Petar VOJINOVIĆ

tango-six.png

Share this post


Link to post
Share on other sites
пре 1 минут, obi-wan рече

Fabricka greska?...

Pa istraga ni prvog nije završena, a za ovaj nije ni počela. Rano je. Premda koliko vidim, zajednički su za oba problemi sa upravljanjem prilikom dobijanja visine i oba su tražila hitno sletanje

Share this post


Link to post
Share on other sites

Inače, nastradali Đorđe Vdović je brat davno preminulog bubnjara Šarla akrobate i Katarine II Ivana Vdovića VD-a...

vhUk9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1b

Đorđe Vdović bio je jedan od onih skromnih heroja koji su zadužili mnoge, a da ništa nisu tražili zauzvrat, rekao nam je juče grcajući od tuge, Peca Janjić iz Gorske službe spasavanja, sećajući se svog kolege i kuma, koji je u nedelju nastradao u avionskoj nesreći u Etiopiji.

YI9k9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1b

- On je izuzetno kratko vreme uradio stvari za koje bi prosečnom čoveku bila potrebna dva života. Sve ono što je uradio u organizaciji Gorske službe spasavanja Srbije pretvorile su ovu humanu volontersku organizaciju koja je brojala samo nekoliko desetina članova, ronilaca i planinara, u najbrojniji i najefikasniji spasilački tim koji deluje na teritoriji naše zemlje - ispričao je za Novosti Peca Janjić.

39Fk9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bFOTO: STR / EPA;
 

Vdović je sredinom osamdesetih došao u GSS koja je bila još uvek malobrojna, činilo ju je nekoliko desetina ronilaca i planinara.

- Bio je staložen i skroman mlad čovek, potpuno posvećen razvoju GSS - potresno je rekao Branislav Makrković Mungos, doajen srpskog ronilačkog sporta i jedan od osnivača Gorske službe spasavanja.

Posle Vdvoićevih reformi, članovi GSS su počeli da pohađaju različite kurseve i obuke, uvedeno je licenciranje, uspevao je da nabavi potrebnu opremu.

- Članstvo u Gorskoj službi postalo je prestižno zahvaljujući Đorđu. Zahvaljujući njemu otvoren je GSS kakav danas poznajemo, koji je aktivan u svako doba dana i noći, u najrizičnijim situacijama, kada niko drugi ne ume i ne može da pomogne - rekao je Janić.

On je sa Vdovićem i drugim članovima GSS učestvovao u najrizičnijim operacijama spasavanja, uključujući one tokom NATO agresije 1999. godine. Vdović je od početka devedesetih radio u Programu za hranu Ujedinjenih nacija, ali se vratio spasavanju kad je otadžbina napadnuta.

4kok9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1b
FOTO: HGSS ČITLUK - MEĐUGORJE / FACEBOOK

- Đorđe je oformio jedinicu za spasavanje s visine i iz ruševina. Na raspolaganju smo imali samo dva svoja vozila i bicikle, ali to nas nije sprečavalo da stignemo na lice mesta. Nema novca za koji se to radi, spasilac može da bude samo onaj ko to iskreno voli. Đorđe je bio takav. Predvodio je timove GSS u akcijama posle bombardovanja RTS, CK, kineske ambasade - priseća se Peca Janjić.

- Nije se tad razmišljalo ni da li je korišćena radioaktivna municija, ni da li će biti drugog naleta aviona. Bio je rat a mi smo bili spasioci. Đorđe, koga smo zvali Vda, bio je neizmerno skroman. Verovatno bi se ljutio na mene da čuje kako govorim, ali takvim ljudima treba da se ponosimo - rekao je on.

Na sajtu GSS spasioci su objavili potresan poslednji pozdrav.

- Kao prvi potparol Gorske službe spasavanja, upoznao je Srbiju i svet sa našim radom. Sa 21 godinom pristupio je GSS. Danas, više od tri decenije kasnije, prestao je da se odaziva na poziv u pomoć.

Juče, dan posle nesreće pronađene su obe crne kutije putničkog aviona "boing 737 maks 8" "Etiopijen erlajnsa" koji se, na putu iz Adis Abebe ka Najrobiju, srušio svega šest minuta posle poletanja, odnevši živote svih 157 putnika i članova posade, ali još nije poznato šta je uzrok pada letelice.

Za sada se samo pretpostavlja da bi u pitanju mogli biti problemi sa motorima, greška pilota, sabotaža ili udar ptica.

Dok za žrtvama nesreća žali više od 30 država, uključujući i Srbiju, čiji su građani izgubili život na ovom letu, na licu mesta istražitelji, volonteri Crvenog krsta i forenzičari pretražuju ostatke aviona. U istrazi, koju vodi Etiopija, pomažu SAD, Kenija i druge zemlje. Forenzički stručnjaci stigli su iz Izraela.

 
 
 
 
avion nesreca
 

Crna kutija koja je prva pronađena znatno je oštećena, pa istražitelji nisu sigurni kakve će podatke moći da izvuku iz nje.

Ostaci aviona rasuti su na površini fudbalskog terena, unutar kratera stvorenog od siline udarca "boinga" o tlo, na farmi pored grada Bišoflua, 60 kilometara jugoistočno od Adis Abebe. Mlka Galato, farmer na čiju zemlju je pao avion, priča medijima da je letilica ostavljala trag za sobom i da su se pre rušenja čuli čudni zvuci.

wEpk9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1b
FOTO: TANJUG/AP

Rekao je da je video male predmete koji su izgledali kao papir, kako ispadaju iz aviona. Letelica je, kaže, pravila neobičnu buku i načinila iznenadni zaokret pre nego što se srušila.

- Avion je pokušao da se popne pre nego što je napravio oštar zaokret i srušio se - dodao je drugi svedok, farmer Tamirat Abera.

Među nastradalim putnicima bili su humanitarci, akademci, poznati nigerijski pisac, bivši generalni sekretar kenijske fudbalske asocijacije. Poginulo je 22 zaposlenih u organizacijama vezanih za UN.

Ova teška nesreća podigla je dodatno pitanje bezbednosti "boinga 737 maks 8", novog modela poznate kompanije. Do kraja januara, "Boing" je kupcima isporučio 350 aviona "boing 737". No, ovo je drugi udes aviona "boinga 737 maks 8" od okrobra prošle godine, kada je indonežanski avion istog modela pao 13 minuta nakon poletanja sa aerodroma u Džakarti. Tada je poginulo 189 putnika i članova posade.

qtLk9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1b
FOTO: TANJUG/AP

Akcije američke kompanije "Boing" pale su juče za 10 odsto, najviše u skoro dve decenije. Istovremeno, akcije evropskog rivala "Erbas" su porasle za 0,5 odsto.

Otkazana promocija "Bosa"

Posle nesreće u Etiopiji, "Boing" je odložio, za ovu nedelju planirano, predstavljanje novog aviona 777H, nazvane "bos" (šef). "Boing" je ranije avion predstavio kao "najveći i najefikasniji dvomotorac na planeti". Dužine 77 metara, raspona krila 72 metara, novi avion, najveći u istoriji 102 godine stare kompanije, može da nosi 425 putnika. "Boing" je dobio 300 prudžbina ovog aviona, najviše sa Bliskog istoka i iz Azije.

https://www.blic.rs/vesti/hronika/ljutio-bi-se-kada-bi-znao-da-ovo-govorim-emotivna-ispovest-kolege-iz-gorske-sluzbe/vcr8c7e

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 12.3.2019. at 22:47, Јелена М. рече

Усликах данас овај авион док сам прилазила аеродрому

20190312_161516.jpg

Zanimljivo, ErEtiopia prema redu letenja (zvaničnom-nisam gledao FlightRadar) nema letove sa ANT (ili nisam dobro video)...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Сличан садржај

  • Од Милан Ракић,
   Kompanija Vansi erports uplatila je sinoć jednokratnu koncesionu naknadu od 501 miliona evra za aerodrom „Nikola Tesla“ u Beogradu, prenosi Tanjug.

   Tim povodom, ministar finansija Siniša Mali rekao je da će ukupno ulaganje Vansija u aerodrom biti 1,46 milijardi evra, a tu spadaju jednokratna naknada, minimalne godišnje koncesione naknade i kapitalna ulaganja i dodao:
   – Na upravo završenoj sednici Vlade konstatovano je da je kompanija Vansi erports uplatila 501 milion evra na ime jednokratne koncesione naknade i time ispunila sve svoje obaveze koje su definisane ugovorom o koncesiji i stvorila uslove da preuzme upravljanje Aerodromom Nikola Tesla.
   To znači da će od ponoći kompanija Vansi erports upravljati Aerodromom Nikola Tesla i postati njegov operater u narednih 25 godina, pri čemu je veoma važno za sve građane Srbije da znaju da vlasnik Aerodroma Nikola Tesla i dalje ostaje Srbija, i dalje ostaje naša država, a da samo upravljanje ide kompaniji Vansi erports. –
   Kako bi izvršila tu transakciju, kompanija Vansi podigla je kredite u iznosu od 420 miliona evra na maksimalni period od 17 godina od četiri multilateralne institucije – IFC-a, EBRD-a, agencije Francaise de Developpement i DEG-a, kao i od šest banaka – Unikredita, Intese, Erste banke, Societe Generalea, Kommunalkredita i CIC-a, saopšteno je iz te francuske kompanije.
   Ministar finansija rekao je da se ugovorom o koncesiji kompanija Vansi erports obavezala da u prvih pet godina izvrši sanaciju i rekonstrukciju glavne poletno-sletne staze, izgradnju umetnute poletno-sletne staze, izgradnju novih rulnih staza i rekonstrukciju postojećih, izgradnju brzih izlaza sa piste, rekonfiguraciju terminala i izgradnju novih objekata.
   Podsetimo, ugovor o koncesiji potpisali su predstavnici Vlade Srbije i francuska kompanija Vansi erports 22. marta ove godine. Uplata i konačno preuzimanje bili su nekoliko meseci odlagani od strane Vansija a poslednji rok produženja bio je aktiviran od strane države.
   Dobrodošlica koncesionaru
   Povodom preuzimanja Aerodroma Nikola Tesla od strane kompanije Vansi erports, Er Srbija poželela je dobrodošlicu novom koncesionaru koji će narednih 25 godina upravljati beogradskim aerodromom, saopšteno je iz srpskog nacionalnog avio-prevoznika.

   Kako je tim povodom istakao generalni direktor Er Srbije Dankan Nejsmit, dolazak Vansija koristiće svim stranama:
   – U ime srpske nacionalne avio-kompanije, neizmerno se zahvaljujem na saradnji dosadašnjem timu Aerodroma Nikola Tesla Beograd, na čelu sa direktorom Sašom Vlaisavljevićem, i želim dobrodošlicu novom timu koji će nadalje voditi tu značajnu vazdušnu luku. Aerodrom Nikola Tesla je i naš dom i izuzetno važno čvorište saobraćajne mreže. Baš zbog toga, naše snažno, konstruktivno i posvećeno partnerstvo, može da bude samo od koristi svim stranama. –
   O dolasku koncesionara govorio je i izvršni direktor Er Srbije Branislav Malović:
   – Dolazak kompanije Vansi izuzetno je značajan podsticaj za dalji razvoj, modernizaciju i unapređenje poslovanja Aerodroma Nikola Tesla. Er Srbija godišnje preveze gotovo polovinu putnika koji koriste beogradski aerodrom i dolazak novog partnera znači novi podsticaj daljem jačanju odnosa i saradnje. Uveren sam da ćemo zajedno, kroz saradnju svih službi, doprineti još boljim rezultatima srpske ekonomije i turizma. –
   [VIDEO] Prvo obraćanje Vansija korisnicima beogradskog aerodroma; oproštajno pismo Saše Vlaisavljevića
   Kompanija Vansi od ponoći je novi operater beogradskog aerodroma. Sertifikat operatera uručen je na jučerašnjem događaju u Vladi Srbije od strane Direktorata Civilnog Vazduhoplovstva kompaniji „Vinci airports“ d.o.o. koja je prethodno uplatila jednokratnu koncesionu naknadu u iznosu od 501 milion evra. Direktor kompanije u prvom periodu biće Nikolas Bruze (Nicolas Brousse).
   Vansi je sinoć ažurirao profile na društvenim mrežama aerodroma i objavio svoj korporativni film na srpkom jeziku. Film je još jedna potvrda da se ime kompanije izgovara „Vansi“.
   Oproštajno pismo Vlaisavljevića
   Saša Vlaisavljević obratio se juče zaposlenima kompanije koju je do juče vodio. U njemu je istakao da će pojedini članovi njegovog rukovodećeg tima ostati da rade za Vansi:
   Saša Vlaisavljević, pismo z… by on Scribd

   Marta LUTOVAC/Petar VOJINOVIĆ

  • Од Trifke,
   https://www.telegraf.rs/vesti/politika/3006601-stize-jos-19-mocnih-letelica-za-vojsku-srbije-detaljan-plan-nabavke-aviona-helikoptera-i-posebne-opreme-iz-kine-foto-video?utm_source=nove_povezane_vesti&utm_medium=najnovije&utm_campaign=nove_povezane_vesti&utm_content=2
   Stići će još nešto - rekao je Vučić, ali da ne može detaljnije da govori, jer bi nam, dodao je, neki uveli sankcije
     Foto: Tanjug/Rade Prelić, Predsedništvo Srbije Niko u regionu ne može da se poredi sa Vojskom Srbije, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon što je prisustvovao vojnoj vežbi "Vek pobednika", koja je između ostalog izvedena na Pasuljanskim livadama i Pešteru. On je najavio nova ulaganja u Vojsku Srbije, kako u naoružanju i opremi, tako i u podizanju standarda njenih pripadnika.

   On je najavio i da će u Parizu razgovarati sa franuskim predsednikom Emanuelom Makronom "da uzmemo nešto i od Mistrala u budućnosti".
   Na pitanje gde je VS vojska u odnosu na one u regionu Vučić je rekao da se, osim vojske Rumunije, koja ima mnogo veću vojsku, niko u regionu ne može porediti sa nama.
   - Mi i Mađari smo tu negde, a ostali daleko iza - rekao je predsednik Srbije.
   - Vojska Srbije je ozbiljna vojska i sve je ozbiljnija, nastaviće se velika ulaganja i u narednom periodu će se videti i ono što je već naručeno - dodao je predsednik Srbije.
   - Stići će još nešto - rekao je u razgovoru s vojnicima jedne jedinice kojima je govorio o nabavci nove opreme i naoružanja, ističući da je to već plaćeno, ali da ne može detaljnije da govori, jer bi nam, dodao je, neki uveli sankcije.
   Međutim, ukazao je da se mora rešiti pitanje opreme, čizama kojih mora biti više od dva para, zatim uniformi, majica i podvukao da će i to sve brzo biti rešeno, uz angažman i napore Vlade Srbije.
   Vojska će imati i novi dizajn uniformi, kaže i ističe da Jumko radi u tri smene.
   NEŠTO VIŠE OD MILIJARDU EVRA ZA MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKU
   Budžet Ministarstva odbrane za sledeću godinu iznosiće oko 650 miliona evra, a realno oko milijardu do milijardu i 50 miliona evra, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vucicć.
   Vučić je to rekao odgovarajući na pitanja novinara nakon završetka dela vojne vežbe "Vek pobednika" koja se održala na Pešteru.
   - To je najteže pitanje koje ste mogli da postavite zato što se strašno sekiramo kada vidimo koliko para ode na odbranu i mnogo novca trošimo. . . ali kako da vam kažem, videćete mnogo više osmeha dogodine na ovom ili nekom drugom mestu - rekao je Vučić.
  • Од obi-wan,
   https://www.danas.rs/drustvo/fatf-srbija-medju-11-zemalja-sa-visokim-rizikom/?fbclid=IwAR0nCFNVHHpBekSakzlRyKEEMWoFTJX5QPs11uxIS-Yj0uUxn5d3e8CVzt0
   ...
   Srbija je u poslednjem izveštaju međuvladine organizacije FATF (Financial Action Task Force), koji je objavljen juče, svrstana među 11 zemalja u svetu sa visokim rizikom.

   Ova organizacija se bori protiv pranja novca i finansiranja terorističkih organizacija, a među visokorizičnim zemljama su osim Srbije i Severna Koreja, Etiopija, Sirija, Irak, Iran, Šri Lanka, Trinidad i Tobago, Tunis, Jemen i Vanuatu. U prethodnom izveštaju se na ovoj listi nalazila Bosna i Hercegovina umesto Srbije, ali se ona od ove godine više ne nalazi na „crnoj“ listi.
   Kako se navodi na sajtu FATF, u februaru ove godina Srbija je pokazala spremnost na visokom političkom nivou da radi sa ovom organizacijom na unapređenju efektivnosti međunarodnog režima u borbi protiv pranja para i finansiranja terorizma i da će ukazati na bilo koje tehničke nedostatke.
   Srbija će, kako se navodi, raditi na primeni akcionog plana kako bi ispunila kriterijume među kojima su bolje razumevanje faktora rizika, kontrola, približavanju standardima ove organizacije, garancija za adekvatne i efektivne istrage i procesuiranja, kao i finansijske kazne za finansiranje terorizma.
   Na ovo je danas ukazao i lider SDS Boris Tadić rekavšiu da je Srbija na listi sa državama koje učestvuju u pranju novca i čije institucije to ne sprečavaju, čije institucije ne sprečavaju dotur novca terorističkim organizacijama. „To naša vlada sakriva od javnosti“, kazao je Tadić novinarima ispred Predsedništva.
   „Više puta sam govorio da su ljudi koji su danas na vlasti u Srbiji oni koji su prodavali oružje nelegalno terorističkim grupacijama i različitim paradržavniom entitetima u svetu, a posledica svega je da je Srbija sada na ‘crnoj listi'“, kazao je Tadić.
  • Од GeniusAtWork,
   Google stavio Srbiju na crnu listu: Korak unazad za srpske biznise
     Pristup G Suite sistemu za nove korisnike iz Srbije je već onemogućen.
    
   Skrinšot G Suite
   Kompanija Gugl stavila je Srbiju na crnu listu zemalja, odnosno ukinula saradnju i pristup njihovom ekosistemu G Suite.
    
   "Izgleda da se logujete iz zemlje u kojoj G Suite nalozi nisu podržani". Skrinšot Google Suite To, pojednostavljeno, znači da su biznis korisnici Gugl usluga ostali bez alatki zahvaljujući kojima su neometano poslovali i radili rame uz rame sa svetskim biznisima.
   Gugl se još nije zvanično oglasio o razlozima zbog kojih je doneo odluku da banuje Srbiju. Očekuje se da će kompanija uskoro objaviti i zvanično saopštenje o razlozima zbog kojih više ne sarađuje sa Srbijom. Međutim, osnovna pretpostavka u srpskoj IT zajednici je da se Gugl pridržava preporuka međuvladine organizacije FATF (Financial Action Task Force) koja je Srbiju smestila među 11 zemalja u svetu sa visokim rizikom.
   Ova organizacija se bori protiv pranja novca i finansiranja terorističkih organizacija, a među visokorizičnim zemljama su osim Srbije i Severna Koreja, Etiopija, Sirija, Irak, Iran, Šri Lanka, Trinidad i Tobago, Tunis, Jemen i Vanuatu.
   G Suite - ranije je nosio naziv Google Apps for Work i Google Apps for Your Domain - je sistem klaud kompjutinga, alatki za produktivnost i kolaboraciju, softvera i proizvoda koje razvija Gugl.
   Njegova namena je da biznisima pruži sve alate koji olakšavaju poslovanje u digitalnom vremenu. G Suite nudi biznisima komunikaciju putem servisa kao što su Gmail, Hangouts, Calendar, Drive za skladištenje podataka; Docs, Sheets, Slides, Forms, i Sites opcije namenjene su kolaboraciji. Kao i Admin panel i Vault za upravljanje korisnicima. Neki od servisa su besplatni, ali G Suite takođe omogućava kreiranje jedinstvenih imejl adresa sa domenom kompanije korisnika, neograničen prostor za skladištenje podataka kao i 24/7 podršku.
   Iako još uvek nema zvaničnog saopštenja pristup Suite sistemu za nove korisnike iz Srbije je već onemogućen.
   Stavljanje Srbije na crnu listu imaće posledice i na aktuelne biznis korisnike Gugl usluga, koji mogu da pristupe svojim nalozima, i da ih koriste, ali njihov status je "zamrznut", odnosno neće moći da koriste nove opcije kada ih Gugl uvede, niti da unapređuju Suite u nove verzije, koje će se, neminovno pojavljivati.
   Slobodan Marković, IT stručnjak, za VICE kaže da je moguće da je uzrok problema FATF, ali da imamo premalo informacija za bilo kakav pouzdan zaključak u ovom trenutku.
     - Još uvek ne znamo koje tačno usluge su ukinute, za koje korisnike. Takođe ne znamo u kom obimu i dokle ćemo biti na crnoj listi - kaže Marković.
   Dejan Nikolić osnivač Njuz neta i kompanije Content Insights za VICE kaže da, ukoliko je reč o poštovanju smernica FATF moguće je da će i druge velike kompanije, poput Amazona ili Majkrosofta krenuti istim putem.
   - Ne znači da će tako biti, ali nije Gugl doneo odluku da skine Srbiju sa liste tek tako, već su pratili nečije smernice. Logički gledano, isto mogu da učine i druge velike kompanije - kaže Nikolić.
   Govoreći o problemima s kojima će se suočiti srpska IT zajednica zbog ovog poteza, Nikolić takođe ističe da imamo malo informacija da bismo mogli da govorimo o konkretnim problemima, ali da crna lista svakako stavlja biznise u nezavidan položaj.
   - Srpski IT biznisi su postali deo mejnstrim poslovanja, veliki broj servisa smo mogli neometano da koristimo iz Srbije i bili smo na jednakoj ravni sa ostatkom sveta. Mi govorimo o infrastrukturi IT projekata, govorimo o serverima. Sve ono što je biznis oteralo u klaud postaće nešto čemu odavde ne možemo da pristupimo. Biznisi će ili morati da se snalaze, i prijavlju da su sa nekih drugih lokacija. Ili će, da ne bi rizikovali, otvarati firme van Srbije, što svakako šteti državi - zaključuje Nikolić.
   Линк
    
   Изгледа да нам толико добро иде да 'оће да нам напакосте из чисте злобе...
  • Од Милан Ракић,
   ŠTA JE BILO OD TOG DUGO NAJAVLJIVANOG RUŠENJA REPUBLIKE SRPSKE? APSOLUTNO NIŠTA, NIJEDAN JEDINI INCIDENT

   Ne sećam se da sam u životu prisustvovao većoj ljudskoj pobedi
   Kao što je bila večeras pobeda Davora Dragičevića
   I četrdeset i više hiljada ljudi koji su došli na skup podrške porodici
   Toliko je Davor, kao i ljudi oko njega, probudio ponosa i dostojanstva da je to nestvarno
   Pritom sam sve vreme dobijao informacije iz Srbije da se radi o državnom udaru
   Da je na ulicama Banja Luke haos i da ne pričam kakve sve laži
   A ja pred očima vidim potpuno drugu sliku, ljude prepune optimizma, vere, nade
   Što se napokon pojavio čovek kome veruju, da izrazi ono što oni ne mogu a osećaju
   Rećiću samo da sam negde oko 21h u povratku do stana gde sam odseo
   U opuštenom razgovoru šetao i pričao sa policajcima, bilo ih je desetak
   Nikakvi incidenti, nijedan razbijen prozor, ništa, ništa, ništa
   Totalno razumevanje situacije i podrška
   Za to vreme, srpski mediji, već mesecima unazad projektuju rušenje države i Republike Srpske
   Dok se, zapravo, radi o ogromnom nezadovoljstvu naroda Dodikom
   Dodik nije država, Dodik nije republika srpska
   Kao da ne postoji niko drugi osim njega koji bi mogao sve to da vodi
   Koliko Vučićevi mediji lažu shvatio sam ponajviše ovih dana
   Kada svojim očima gledam jedno a čitam nešto sasvim drugo
   Ako je Srbija pravi prijatelj Republike Srpske trebala je da stane uz Pravdu za Davida
   Konferencija u Beogradu bila je, manje više, potpuno ignorisana
   Milomir Marić se zajedno sa Dodikom sprdao sa tim
   Teša Tešanović zajedno sa Miroljubom Petrovićem
   Miroslav Lazanski takođe
   Bez trunke savesti i odgovornosti
   Svodeći sve na prevaru i vešto režiranu nameštaljku
   Gde je ta obojena revolucija koju vode amerikanci
   Gde su ti britanski specijalci o kojima se kod Marića svakog jutra govori
   Rećiću samo jedno – KAKO VAS NIJE SRAMOTA
   VI IZDAJETE SRPSKI NAROD, OBEZVREĐUJUĆI ONE LJUDE KOJI SE BORE
   A NE LJUDI KOJI SKORO 200 DANA MIRNO STOJE I TRAŽE PRAVDU
   TI ISTI BORCI KOJI SU GINULI ZA REPUBLIKU SRPSKU
   Umesto da su prepoznali čast i poštenje tih ljudi
   Želju da se slučaj Davida Dragičevića reši bez kapi prolivene krvi
   Oni izmišljaju priču o nekakvom novom 5om oktobru
   Toliko tekstova je napisano o tome da se sprema haos
   Mesecima unazad je najavljivano
   I šta se večeras od toga desilo
   Apsolutno ništa
   Narod ima pravo da ne želi Dodika
   Narod ima pravo da se stidi svoje vlasti
   Da je menja i uređuje kako želi
   To su pokazali večeras, jasno, glasno
   A kroz Davora Dragičevića je sve to kulminiralo do neslućenih granica
   Posmatrao sam Davora predhodnih dana
   Kruži priča da njime manipulišu političari, amerikanci i ne znam ko
   Iskreno, gledajući Davora
   Ne da je nemoguće manipulisati njime nego je on taj koji sve to vodi
   Pogledajte slike sa Davidovog Trga od večeras, snimke
   I sve će vam biti jasno
   Narod traži promene, narod traži pravdu
   A Srbija umesto da shvati kako ti ljudi žive i koliko su obezvređeni
   Ona ih tretira kao izdajnike i strane plaćenike
   Zato treba da ih je sramota
   Što nasedaju na Vučićevu propagandu
   Kome se čitava politika, oduvek, od prvog dana njegove politike
   Zasnivala na propagandi
   Zar su banjalučani toliko glupi da ne znaju kako žive u svojoj državi
   Pa mi iz Srbije treba da im pričamo da su prevareni, slagani
   Srbija živi u daleko većoj iluziji
   Zato je u slučaju Pravde za Davida nije bilo nigde
   A prećutno je stala i ostala na strani ubica
   https://radiogornjigrad.wordpress.com/2018/10/06/stefan-simic-kako-se-srbija-obrukala-povodom-pravde-za-davida/
   radio gornji g
×
×
 • Create New...