Jump to content

Најчешћи разлози за свађе у вашем дому...

Оцени ову тему


Препоручена порука

Свађе  не само да могу појачати непријатељско расположење, већ често воде ка томе да слаби и малодушни од посвађаних, уместо да ћуте и чекају, почињу да се жале на свој положај странцима. На почетку жалби, они се обраћају пријатељима и познаницима, а потом слабодушност доводи до тога да се жале свакоме кога сретну.

supruzanske-svadje-a.jpg

 

Посебно су томе склоне жене. Сав живот неких од њих пролази у томе да код куће оне плачу и жале се људима. И шта је последица тога? Срце постаје све празније и празније. За њега нема ништа драгоценог, оно је способно да се утеши само саосећањем, не увек искреним, непознатих људи или њиховим оштрим осудама мужа, с којим је, међутим, жена сједињена ближе него са рођеним оцем или мајком.
При томе не недостаје неразумних и злонамерних саветодаваца. Нескромност жене не може се дуго скривати од мужа и узалуд му она говори у своју одбрану: „Зашто бих се ја уздржавала од жаљења људима, када људи и без тога знају шта се дешава?“ Нека и знају, само кроз њу не би требало да до њих стигну та сведочанства. Притом, добро би било кад би се кроз те жалбе нешто могло поправити од  домаћих проблема. Напротив, као резултат ових жалби, они се још више хране.

 

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
 • Одговори 33
 • Креирано
 • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Популарне поруке

Ево, ја прва ! Мене мој лепи Гаги излуђује кад се прави Тоша ! (ево, сад чита, и каже : " Оговараш ме, а" ? и кува ми кафу, не би ли ме подмитио да избришем писаније )    Навешћу ј

не верујем да то може само од леба с мало кајмака... јео је у међувремену чварке и сланину и бели лук и милку чоколаду...  

Постоване слике

Срце незадовољне жене већ не живи више код куће: у својим мислима она је навикла да се враћа временима младости и родитељском дому. „Тада је било боље – говори она – тада сам била слободна и, ако бих могла, никада се не бих раставила са том слободом! Заслепила сам се сновима, поверовала сам прелепим речима, надала сам се да ћу наћи обећану земљу а нашла сам пустињу, непријатељску и досадну. Ко ће ме спасити од ове несреће?“ Нема потребе говорити о последицама.
Раздвојеност међу супружницима долази до крајњег степена, отварају се врата свим гресима, чак и супружанској неверности. Ружне речи сједињују се са ружним делима, то доводи понекад и до тога да почињу  да траже и црквени развод али како га је веома тешко добити, почињу да живе одвојено, у различитим кућама или различитим деловима дома, удаљени једно од другог.
У тaкавој ситуацији сасвим оправдано се можемо запитати постоје ли нека средства за обнову нарушеног мира између мужа и жене?

supruzanske-svadje-b.jpg

 

Ми смо убеђени да, колико год да је далеко отишао њихов сукоб, помирење је увек могуће. Човек, колико год дубоко да пада, може, док је још жив, да устане уз помоћ благодати. Њеној сили не може одолети ни жестоки сукоб супружника. А ако њихово непријатељство није још дошло до огорчења, онда се подразумева да је самим тиме лакше доћи до помирења. Али, у сваком случају овде могу утицати само нека одлучна средстава.
За обнову домаћег мира бескорисна су спољашња, површинска средства, потребно је трудити се и са кореном ишчупати зло. Не треба заборавити да је раздор у браку најпогубнијa ствар после нарушења мира са Богом. У време међународног рата, од те беде још могу бити слободне целе државе и области, тако да мирни грађанин који жели, може побећи од војних дејстава. Али куда да побегну од немира узајамне свађе муж и жена? Они можда и побегну телом али ће горчина раздора свуда путовати са њима. Јер спољашњи поредак је растројен, потресено је срце које увек и свуда у њима остаје.

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Како помоћи у тој тужној ситуацији?
Добро би било ако би једна половина могла оћутати када на њу напада и вређа је друга половина. Одговарати увредом на увреду значи подметати пруће у ватру. Ако хоћете да се огањ угаси, престаните да подмећете у њега горући материјал. Исто тако, огањ негодовања против вас одлази сам од себе ако га не будете хранили вашом тврдоглавошћу, ако на бодље не одговорите бодљама.
Такође, добро би било када би један од супружника, који је успео да овлада собом, на укоре и увреде другога да са кротошћу каже: „При лошем расположењу духа тешко је правилно судити о делу, боље оћутимо и разговарајмо после о њему када нам се врати добро расположење духа''. Решени да зауздају своја уста и сами би се могли уразумити и код људи са стране би тако отклонили повод да о њима шире гласине.
Међутим, све су то олакшавајућа средства која не уништавају зло у корену. Она још не могу да обнове свето поверење међу супружницима, над њиховим главама још виси мач на танкој нити, још бура прети да се распламса над њима новом силом. Ако код једног или оба супруга постоји макар колика добра воља и искрена жеља за помирењем, они су дужни пре свега да моле Господа да им подари скрушено срце јер само при недостатку скрушености срца и упорној жељи да се човек по сваку цену оправда, да победи у свађи, сукоб може да се продужи међу њима.
supruzanske-svadje-c.jpg

 

И њихова молитва за то, како за себе лично, тако и један за другога, мора бити најусрднија, неуморна, зато што се ради о ствари високе важности: са успехом те молитве ће доћи до тога да у њима временом узрасте дубоко покајање за понашање које је узрок узајамног раздражавања и да они искрено признају своју кривицу један пред другим. Без тога не може бити истинитог помирења, без тога ако и буде дошло до мирења – оно ће бити крхко и краткотрајно.
Али ако Господ светлошћу свога милосрђа и благодати освети пред њима дубину њихових душа и растопи ледену кору  срца тада ће за њих наступити дан драгоценији од дана њиховог венчања, тада ће за њих наступити нова свадба. Али да би се овај Божији благослов заувек утврдио над супружницима који су се помирили, они треба да од тог времена имају срца отворена за Господа и њихов дом треба да буде стално обитавалиште Началника мира.
За то треба да уведу обичај сваког дана, најкасније увече, да се поучавају речима Божијим, да се уједињују у заједничкој молитви а ако немају времена ни снаге за дужу молитву, треба заједно да читају Оче наш, а после молитве нека говоре један другоме од душе: „Ако сам те нечим узнемирио, опрости ми, као што Господ Бог свих нас опрашта грешнику''. И ако једноме од супружника лежи на савести неки лош поступак према другоме, нека тај преступ буде назван својим именом.
Таквог смиреног признања не треба да се стиде ни муж ни жена да међу њима не би остало никакво неразумевање. И тада, само тада ће они осетити диханије  Духа Божијег, међу њима ће се настанити узајамно поверење и њихов дом ће се испунити задовољством и миром, тада време не само да неће ослабити њихову узајамну љубав, већ ће је ојачати; тада ће бити предупређена сама опасност нових сукоба и свађа и тамо, где се пре чуло само уздисање, жаљење, роптање и нападање, ваш слух ће пријатно бити изненађен звуцима хвале и благодарења Богу, речима међусобног уважавања и мира супружника.
 

Епископ Висарион Нечајев
Извор: православнајапородица.срб

http://www.prijateljboziji.com/_Supruzanske-sva%C4%91e/45058.html

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Веома леп текст, а ја би додао и ово.

Сваки нормалан човек, после Бога, највише воли своју децу и мислим да породице које имају деце, а западну у проблем, треба да се више баве добробити своје деце и то би помогло у великом броју случајева да се проблеми у браку превазишли.

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
 • 2 years later...

иако их ми свакако не би желели, оне су на жалост нормална појава у нашим домовима...

мужевима смета што жене пуно новца троше на одећу и козметику, женама смета што им мужеви не помажу у кућним пословима...

један је попустљивији у васпитању деце, други је строжији...

ретки су примери где се зет слаже са таштом или свекрва са снајом...

каква је ситуација код вас...? или, ако не желите да пишете о својим личним разлозима, који су по вашем мишљењу највише заступљени разлози за свађу у вашем окружењу...?

 

Sva%C4%91a-prepirka-prekid-3-980x556.jpg

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Ево, ја прва !

Мене мој лепи Гаги излуђује кад се прави Тоша !

(ево, сад чита, и каже : " Оговараш ме, а" ? и кува ми кафу, не би ли ме подмитио да избришем писаније ) 

 

Навешћу један пример, а има их милион. 

 

Ја: " Молим те, Гаги, не претеруј са тим кајмаком." :nene:

Гаги: " Узео сам само три-чет'ри  залогаја. :scratch_head::0212_rolleyes::0205_whistling:

Ја: " Не, љубави, узео си три-чет'и парчета".:0201wink:

Гаги (увређено): " Али сам танко мазао. Тако рећи, једем сув хлеб. ":ljut:

И док расправа траје, поједе бар још толико, а онда демонстративно устаје од стола и саопштава да сам га толико изнервирала, да никад више неће ни да окуси кајмак !

У неко доба ноћи буди ме из најслађег сна звук апарата за мерење притиска. Скочим као опарена, а мој Гаги грува притисак 183/ 94, и то после све расположиве терапије у нашем дому. Покушава да се расправља са мном, али кад се сам га погледала ОНААААКО:0120_angryy::1314_womens:, само је завезао. :stidljiv:0122_tuk 

Правац - Хитна !

Плачем и молим доктора: " Молим Вас, оборите му притисак, да могу натенане да га припремим за лежај на трауматологији ". sFun_bat:starece:stretcher

 

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
пре 10 минута, Лидија Миленковић рече

И док расправа траје, поједе бар још толико
...
притисак 183/ 94

не верујем да то може само од леба с мало кајмака... јео је у међувремену чварке и сланину и бели лук и милку чоколаду... ;) 

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

иначе, код мене се тензије најчешће подижу када нешто морам да кажем више пута или када будем слаган...

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
пре 1 минут, Vladan :::. рече

не верујем да то може само од леба с мало кајмака... јео је у међувремену чварке и сланину и бели лук и милку чоколаду... ;) 

Гарант! joooj 

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

@Лидија Миленковић па знаш шта...не може ту ништа да се уради...мушкарцима је увек клопа била на првом месту, а за здравље нисам чула да неки мушкарац мари...

мораш да смислиш неке ригорозније мере...:945729:

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
пре 1 минут, Vladan :::. рече

или када будем слаган...

И то, наравно, а да понављам више пута сам већ навикла .:(

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

@Лидија Миленковић на пример, да га шпијунираш...видиш какве идеје имају мушкарци...рече ти Владан...

 

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
пре 1 минут, Лидија Миленковић рече

Гарант! joooj 

инфрацрвене камере да поставиш... и плус подну вагу испод фрижидера да детектује нагле осцилације у току ноћи :)) 

лепо ти каже џеси

пре 1 минут, JESSY рече

мораш да смислиш неке ригорозније мере...:945729:

 

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
пре 1 минут, JESSY рече

мораш да смислиш неке ригорозније мере...:945729:

Ригорозније од 

пре 17 минута, Лидија Миленковић рече

" Молим Вас, оборите му притисак, да могу натенане да га припремим за лежај на трауматологији ". sFun_bat:starece:stretcher

?ne_shvata

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
пре 1 минут, Лидија Миленковић рече

И то, наравно, а да понављам више пута сам већ навикла .:(

мислим да се на то нећу навићи... е сад не знам да ли ми је паметније да се навикнем или да нађем начин да то понављање спречим...

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Чланови који сада читају   0 чланова

  Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу

 • Сличан садржај

  • Од Поуке.орг инфо,
   Једном је учитељ питао своје ученике:

   "Зашто људи вичу кад су љути?"
   Ученици су размишљали неко време:
   "Зато што изгубимо стрпљење - зато вичемо" - рече један
   " Али, зашто би викао ако је особа поред тебе?" - пита учитељ
   "Зар није могуће говорити тихо и лагано?"
   Ученици су давали неке одговоре, али ни један није задовољавао учитеља.
   На послетку је објаснио:
   "Када су две особе у свађи, љутите, њихова срца се јако удаље. Зато морају викати једно на другога, да њихов крик премости удаљеност и да се могу чути. Што су љући, гласније морају викати, јер је удаљеност међу њима све већа."
   "Шта се догоди када се две особе заволе?
   Не вичу један на другога, већ говоре тихо и нежно. Зашто? Њихова срца су веома близу. Удаљеност међу њима је веома мала.
   "А шта се догоди када се још више заволе?
   Не говоре. Само шапућу и још више се зближују у својој љубави.. Коначно, не требају више ни шапат. Само се гледају и то је све. Такве су две душе које се воле."
   Онда је рекао:
   "Када се свађате, немојте дозволити да се ваша срца удаље, не изговарајте речи које би вас могле још више удаљити, јер ће доће дан кад ће удаљеност бити тако велика, да више никад неће бити пута назад"

   Патријарх Павле

   View full Странице
  • Од Поуке.орг инфо,
   Једном је учитељ питао своје ученике:

   "Зашто људи вичу кад су љути?"
   Ученици су размишљали неко време:
   "Зато што изгубимо стрпљење - зато вичемо" - рече један
   " Али, зашто би викао ако је особа поред тебе?" - пита учитељ
   "Зар није могуће говорити тихо и лагано?"
   Ученици су давали неке одговоре, али ни један није задовољавао учитеља.
   На послетку је објаснио:
   "Када су две особе у свађи, љутите, њихова срца се јако удаље. Зато морају викати једно на другога, да њихов крик премости удаљеност и да се могу чути. Што су љући, гласније морају викати, јер је удаљеност међу њима све већа."
   "Шта се догоди када се две особе заволе?
   Не вичу један на другога, већ говоре тихо и нежно. Зашто? Њихова срца су веома близу. Удаљеност међу њима је веома мала.
   "А шта се догоди када се још више заволе?
   Не говоре. Само шапућу и још више се зближују у својој љубави.. Коначно, не требају више ни шапат. Само се гледају и то је све. Такве су две душе које се воле."
   Онда је рекао:
   "Када се свађате, немојте дозволити да се ваша срца удаље, не изговарајте речи које би вас могле још више удаљити, јер ће доће дан кад ће удаљеност бити тако велика, да више никад неће бити пута назад"

   Патријарх Павле
  • Од Ćiriličar,
   Ко ће све имати приступ подациме из електронских дневника, обданишта, болница? Посебно је занимљив пројекат еектронских дневника као и то где су ти подаци похрањени и коме ће бити доступни. Није ли сулудо да приватне компаније и западне службе знају све о нашој деци? Које оцене имају? Када су добили укор? Да ли су и какви таленти? Од чега болују и сл.?
    
   Па комјутераши...
  • Од Поуке.орг инфо,
   Апликацију за андроид мобилне телефоне може се преузети на Google Play продавници преко линка http://bit.ly/2n6idhV, док је апликација за ајфон мобилне телефоне доступна на App Store преко линка https://apple.co/2n845op.
  • Од Поуке.орг инфо,
   Поред нове интернет презентације на адреси www.tvhram.rsТелевизија „Храм“ је гледаоцима омогућила да њен програм бесплатно уживо гледају и на својим мобилним телефонима.
    
   Апликацију за андроид мобилне телефоне може се преузети на Google Play продавници преко линка http://bit.ly/2n6idhV, док је апликација за ајфон мобилне телефоне доступна на App Store преко линка https://apple.co/2n845op.

   View full Странице
×
×
 • Креирај ново...