Jump to content
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr

Придружите се нашој ВИБЕР ГРУПИ на ЛИНКУ

мирођија

Корисни савети...

Оцени ову тему

Recommended Posts

ODMERITE KAŠIKOM

Supena velika kašika = 10 g brašna

Supena velika kašika = 12 g griza

Supena velika kašika = 6 g kafe

Supena velika kašika = 16 g pirinča

Supena velika kašika = 15 g masti

Supena velika kašika = 15 g putera

Supena velika kašika = 15 g ulja

Supena velika kašika = 15 g soli

Supena velika kašika = 15 g kristal šećera

Supena velika kašika = 10 g šećera u prahu

Supena velika kašika = 20 g meda

Supena velika kašika = 6 g kakaa

Supena velika kašika = 8 g mleka u prahu

Napomena:

Kada se meri kašikom uzima se ravna kašika, a ne koliko može da se zahvati kašikom!

Share this post


Link to post
Share on other sites

MRLJE

MASNE MRLJE... UPORNE MRLJE... MRLJAVE MRLJE...

MRLJEEEEEEEEEEEE!

MRLJE NA RUKAMA

Mrlje od voća na rukama uklonićete ako ruke istrljate sirćetom, sokom od limuna, ili sokom od paradajza.

MRLJE NEPOZNATOG POREKLA

Mrlje najrazličitijeg porekla vrlo uspešno se uklanjaju vodom od pasulja. U većini slučajeva nestaju i mrlje od mastila i crnog vina. Beli pasulj potopi se u hladnu vodu (bez soli!) i kuva se dok pasulj ne omekša. Voda se procedi kroz sito, ohladi i u njoj se peru (bez sapuna!) zaprljana mesta ili cela tkanina. Na kraju se tkanina ispira čistom vodom. Voda od pasulja uklanja razne mrlje sa svile, vune i pamučnih materijala.

MRLJE OD HRANE

Masne mrlje najbolje se uklanjaju ako se pospu debelim slojem talka. Talk se ostavi na zamrljanom mestu 24 časa, a zatim se očisti četkom. Talk efikasno skida mrlje kako sa tkanina, tako i sa nameštaja.

Mrlje od likera na tepihu odstranićete ako zamrljano mesto protrljate čistom krpom, ovlaženom u mlakoj vodi. Ukoliko su mrlje uporne, dodajte u vodu sodu bikarbonu.

Mrlje od crnog vina na tkaninama, tepihu, nameštaju i sl. najlakše ćete ukloniti ako poliveno mesto odmah sipate belo vino, a zatim očistite limunovim sokom.

Mrlje od piva treba odmah natrljati vodom u kojoj je rastopljeno dosta soli.

Mrlje od jaja treba ostaviti da se osuše, a zatim ih iščetkati mekom četkom, a preostalu prljavštinu ukloniti benzinom. Ove mrlje nikada ne perite vrućom vodom!

Tkaninu zamrljanu kafom treba potopiti u hladnu vodu, namazati glicerinom i zatim isprati u hladnoj vodi

Mrlje od mleka uklonićete mešavinom iste količine vode i glicerina, u koju kanete nekoliko kapi amonijaka. Tkaninu zatim prepeglajte preko gaze.

Mrlje od voća uvek otklanjajte pre pranja tkanine. Najlakše se otklanjaju sveže mrlje, mlazom vrele vode, a ako su starije, mlazom vrelog mleka. Pomaže i ako se natrljaju limunovim sokom, ili potope u slatko ili kiselo mleko.

Mrlje od oraha i orahovog lišća natopite limunovim sokom. Ostavite natopljeno nekoliko minuta, a zatim dobro isperite vodom.

OSTALE RAZNE MRLJE

Mrlje od voska sa tepiha ili mebla na nameštaju najlakše ćete skinuti ako preko zaprljanog mesta stavite jedan list novine, a onda preko novine pređite nekoliko puta mlakom peglom.

Mrlje od rđe na vunenim tkaninama, prirodnoj svili ili pamuku uklonićete ako ih ovlaš protrljate limunovim sokom. Tkaninu zatim isperite u mlakoj, prethodno prokuvanoj vodi.

Mrlje od hemijske olovke najlakše se uklanjaju ako ih protrljate gužvicom vate natopljenom u alkohol.

Mrlje od krvi na platnu treba nakvasiti rastvorom soli i hidrogena u razmeri 1:5, ostaviti da malo odstoji, a zatim oprati.

Mrlje od znoja na vuni najbolje se uklanjaju sirćetom.

Mrlje od katrana treba namazati maslom, uljem ili mašću, što će omekšati katran. Katran zatim pažljivo ostrugati, a masnu mrlju očistite prema uputstvu za uklanjanje masne mrlje. Pomaže ako je odmah operete tečnošću za pranje sudova.

Mrlje od vode na nameštaju uklonićete ako ih trljate komadom plute (plutanim zapušačem) prethodno zamočenim u mešavinu ulja i soli. Kada mrlja iščezne očišćeno mesto dobro istrljati mekom vunenom krpom.

Share this post


Link to post
Share on other sites

SVEMOGUĆI LIMUN

Pored svoje dobro poznatih uloga u kućnoj medicini i kozmetici,

limun je veoma koristan i u mnogim kućnim poslovima.

Ovde vam dajemo nekoliko saveta kako da vam limun bude od velike pomoći.

Da bi ste povratili sjaj predmetima od bakra, protrljajte čitavu površinu predmeta polutkom limuna, a zatim je dobro izglačajte mekom krpom.

Mrlje od oraha i orahovog lišća natopite limunovim sokom. Ostavite natopljeno nekoliko minuta, a zatim dobro isperite vodom.

Mrlje od rđe na vunenim tkaninama, prirodnoj svili ili pamuku uklonićete ako ih ovlaš protrljate limunovim sokom. Tkaninu zatim isperite u mlakoj, prethodno prokuvanoj vodi.

Predmete od bele slame osvežićete i obnoviti ako ih protrljate limunom, osušite na promajnom mestu, a zatim protrljate jedva ovlaženom platnenom krpom.

Mozaik podne pločice postaće opet blistavo sjajne ako ih protrljate kriškom limuna. Posle toga pod operite hladnom vodom i ostavite da se osuši. Rezultat će biti izvanredan.

Miris ribe ili luka na rukama uklonićete ako ih protrljate limunom

Kriške limuna koje ste dodali u vodu pri kuvanju ribe ukloniće prodorne mirise.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ČIŠĆENJE FRIŽIDERA

korak 1. Ispraznite frižider (namirnice iz frižidera smestite na hladno mesto).

korak 2. Izvucite utičnicu iz struje.

korak 3. Izvucite police kako bi svaku zasebno oprali mlakom vodom i rastvorom soda bikarbone (ili deterdženta) i vode. Vruća voda može oštetiti plastične delove!.

korak 4. Najbrži način da se rešite nakupljenog leda je da u frižider stavite posudu sa toplom vodom.

korak 5. Unutrašnjost frižidera perite mešavinom vode i soda bikarbone (ili deterdženta). Posebno pažljivo čistite gumeni deo oko vrata, kako nebi nastala oštecenja.

korak 6. Sve dobro isperite vodom u koju ste dodali malo sirćeta i osušite krpom.

korak 7. Na kraju sve možete premazati rastvorom "Asepsola", koji možete nabaviti skoro u svakoj apoteci. Ujedno "Asepsol" je i antibakterisko sredstvo, a uklanja i neke viruse tako da ce frižider ne samo lepše mirisati nego će biti i dezinfikovan. Pridržavajte se uputstva priloženog na boci.

korak 8. Prašinu ocistite oko motora frižidera, i sa rešetaka sa njegove zadnje strane.

korak 9. Namirnice vratite na mesto i frižider uključite u struju. Vodite računa da ga ne pretrpate, kako bi vazduh mogao cirkulisati, i frižider efikasno funkcionisao.

Share this post


Link to post
Share on other sites

POTREBNO JE SAMO PRAVILNO ODABRATI

VISOK KRVNI PRITISAK: Jedite hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama (tunjevina,sardine), vitaminom C (Južno i jagodičasto voće), kalcijumom (mlečni proizvodi,bademi,kelj, prokelj...) i magnezijumom (orasi, beli krompir, jogurt). Jedite što više belog luka i celera. Sve ove namirnice u sebi sadrže jedinjenja koja snižavaju krvni pritisak.

OSETLJIV ŽELUDAC I MUČNINA TOKOM PUTOVANJA: Kineska tradicionalna medicina vekovima primenjuje đumbir kao odlično sredstvo protiv mučnine.

Čal od đumbira: Nekoliko komada svežeg korena kuvajte u čajniku desetak minuta. Šoljica dve ovog napitka oslobodiće vas neprijatne mučnine.

KRVARENJE DESNI: Ovde je ipak važno obratiti se svom lekaru.

Krvarenje desni je najčešće posledica nedostataka nekih hranjivih materija posebno bioflavonoida i rutina koji pomažu jačanju sitnih krvnih sudova i kapilara.

Jedite što više namirnica bogatih vitaminom C (pomorandže, limun, mandarine, kivi). Bioflavonoida ima ima u biljnoj hrani posebno u voću, povrću, orasima i semenkama.

Rutina najviše ima u heljdi.

KANDIDOZA (gljivična infekcija): Najčešće se javlja kod žena ili kod beba (tzv sor)

Jedite acidofilni jogurt (jogurt koji sadrži aktivne kulture Lactiobacillus acidophilum) jer istraživanja su pokazala da se time značajno umanjuje pojava gljivičnih oboljenja.

Takođe jedite dosta belog luka jer dokazano je najefikasniji u jačanju imunološkog sistema, a time i u odbrani tela od infekcija.

BUBREŽNI KAMENCI:

Jedite pet obroka voća i povrća dnevno.

Pijte puno vode i uzimajte hranu bogatu kalijumom (sušene kajsije, jogurt, sok pomorandže) i kalcijumom (bademi, sardine, nemasni mlečni proizvodi)

Izbegavajte proteine životinjskog porekla (jaja, meso, mesne prerađevine)

Sve zajedno sprečava pojavu bubrežnog kamenca.

ARTRITIS (reumatsko oboljenje): Jedite što više ribe i to naročito tunjevine i lososa jer je to hrana bogata omega-3 masnim kiselinama, kojih ima u ribljrm ulju i semenkama lana, a koje ublažavaju tegobe prouzrokovane artritisom.

Izbacivanjem krompira, patlidžana i paradajza i svoje ishrane takođe možete ublažiti simptome artritisa.

AKNE (tinejdžeri obratite pažnju): Izbegavajte JODIRANU SO (iako je korisna u regulisanju rada tiroidne žlezde) koja je obavezni sastojak hamburgera, pomfrita, čipsa, tzv brze hrane uopste.

Jedite namirnice bogate betakarotenom (slatki krompir, zeleno lisnato povrće, kajsije, šargarepu) i namirnice u kojima ima cinka (pšenične klice, pasulj, ostrige).

Pijte što više acidofilnog jogurta.

I rećićete zbogom ružnim bubuljicama.

GLAVOBOLJE (izazvane PMS-om): Jedite hranu bogatu magnezijumom (kajsije, lisnato povrće, orasi, banane, pšenične mekinje) i kalcijumom (sardine, bademi, manje masni mlečni proizvodi)

Vitamin B ublažava stres, a šolljica čaja od nane deluje umirujuće!

IZBEGAVAJTE čokoladu!!!

ZATVOR: Jedite hranu koja obiluje netopivim vlaknima (pšenične mekinje, celer, pasulj. Pijte puno vode. Jedite što vise voća i povrća. Koristite hleb od integralnog brašna obogaćen celim zrnima žitarica, tamni pirinač umesto belog.

I KREĆITE SE!!!

DIJAREJA Obicno prolazi sama od sebe, ali da ne biste dehidrirali pijte bistra pića i sokove.

Jedite laganu hranu, pre svega onu koja sadrži puno pektina (borovnice, jabuke, banane). Jedite puno bistre supe.

Cola napitci takoće ublažavju dijareju.

KANCEROZNA OBOLJENJA: pravilna ishrana je vid prevencije od raznih vrsta kanceroznih oboljenja.

Najbolje ćete učiniti ukoliko u svojoj ishrani imate obilje voća i povrća, žitarica i ribe.

Izbegavajte masnu, dimljenu, sušenu i industrijski preraćenu hranu.

Izbegavajte alkohol i cigarete.

Share this post


Link to post
Share on other sites

јао мирођијо руке ти се позлатиле што написа ово  joooj :cheesy2: 0442_feel 0110_hahaha

ја сам већ месец и кусур сам и све ми ово супер добродошло  0102_laugh

Share this post


Link to post
Share on other sites

KUVANJE, PRŽENJE, PEČENJE...

Krompir u musaki biće sočniji ako ga prethodno oljuštite, isecete na kolutove i ostavite preko noći da stoji u frižideru, potopljen u mleko. Isto mleko kasnije možete da dodate ulupanim jajima i time prelijete musaku.

Sosovi će biti zdraviji, ukusniji i gušći ako u njih dodate sitno seckanu zelen za supu i sve raskuvate.

Viršle će sačuvati lepu, prirodnu boju ako u vodu u kojoj se kuvaju dodate malo mleka.

So se neće zgrudvati ako u teglicu dodate nekoliko zrna pirinča.

Toplu, masnu supu najbolje ćete procediti ako je presipate u sud preko čiste krpe ovlažene u hladnoj vodi. Sva masnoća zadržaće se na krpi.

Jelo će se brže skuvati ako ga kuvate u poklopljenom sudu!

Da ulje ili mast ne bi prskali pri prženju dodajte malo soli u posudu.

Da se čorba u letnjem periodu ne bi brzo pokvarila dok je još vrela dodajte joj "na vrh noža" sode bikarbone.

Da pečenje ne bi zagorelo ili se presušilo prekrijte ga masnom hartijom preko koje ćete raširiti pak-papir. Isto važi i za kolače.

Da se kiseli kupus, gulaš paprikaš i sl. dobro skuvaju i budu sočni i mekani možete ispod poklopca staviti masnu hartiju.

Kad jelo zagori šerpu odmah skinite sa šporeta, okrenite poklopac naopako i tako poklopljenu šerpu spustite pod mlaz hladne vode 10-ak minuta. Jelo preručite u čistu šerpu i miris zagorelog se neće osećati.

Presoljeno pečenje uvite u čist salvet pokvašen vodom. Preko salveta pospite malo soli, pa sve stavite u veći sud i poklopite. Posle pola sata skinite salvet. Na njemu će se obrazovati sitni kristali soli izvučene iz pečenja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

јао мирођијо руке ти се позлатиле што написа ово  joooj :cheesy2: 0442_feel navijanje

ја сам већ месец и кусур сам и све ми ово супер добродошло   0102_laugh

          Е, много  ми  је  драго... 0442_feel 0442_feel 0442_feel

                              0110_hahaha :cheesy2: 0442_feel

Share this post


Link to post
Share on other sites

PECIVA, KOLAČI, SLATKIŠI, VOĆE

Svež ananas koji ne možete da iskoristite odmah možete da ostavite na tanjirić posut šećerom, isečenom stranom na dole i stavite u frižider. Ovako ostavljen ananas može da stoji veoma dugo.

Jabuke za jela se biraju ovako: za slatka jela kiselkaste, a za slana, ma koliko to čudno zvučalo, one slađe. Slatke jabuke su brašnjave i bolje se uklapaju sa slanim, začinjenim jelima.

Kolače koji su se zalepili za pleh lako ćete izvaditi ako pleh na trenutak postavite iznad suda u kojem vri voda.

Staro i tvrdo pecivo biće opet sveže ako ga stavite u suv zemljani sud koji zatim zagnjurite u vruću vodu. Pecivo izvadite kada se voda ohladi.

Da kuglof izađe iz modle izvrnutu modlu položite na tanjir i prekrijte je vlažnom krpom. Ako kuglof ne ispadne, blago protresite modlu, zajedno sa tanjirom.

Svež i vruć kolač ili hleb lakše ćete iseći zagrejanim nožem. 0102_laugh se najlakše reže koncem ili tankom hladnom žicom.

Hleb je najbolje čuvati u metalnoj kutiji sa rupicama koje omogućavaju protok vazduha. Nikako ga ne treba ostavljati u salvete, papirne ili plastične kese.

Da bi tortu lakše postavili na sredinu tanjira tanjir pre postavljanja torte pokvasite. Tako će joooj lako skliznuti na sredinu.

Kolači neće zagoreti odozdo ako po dnu rerne pospete suvu kuhinjsku so.

Ako se slatka pavlaka teško muti dodajte joj komadić maslaca. Masnoća olakšava stvaranje pene.

Share this post


Link to post
Share on other sites

хм, јел има неки други начин, пошто ич не трошим кафу и те дроге ?

      Мој савет, али прави је...

      Некадашња  мањерка  од  алуминијума...

      Гарантовано не  загорева, у њој  варим  млеко  годинама... 0102_laugh

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mlade domaćice su često u dilemi koja količina namirnica je dovoljna po osobi, kada treba pripremiti ručak za više gostiju. Zato, evo nekoliko saveta za količinu pojedinih namirnica po jednoj osobi.

Živinsko meso-------- 250 g

Mleveno meso--------- 100 g

Meso sa kostima------ 150 g

Džigerica-------------- 100 g

Riba------------------- 100 g

Krompir---------------- 200 g

Tikvice--------------- 200 g

Karfiol---------------- 150 g

Spanać----------------- 250 g

Grašak----------------- 250 g

Pasulj----------------- 100 g

Boranija--------------- 250 g

Pirinač u jelu--------- 100 g

Pirinač u čorbi-------- 40 g

Suvo testo------------- 100 g.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...